Finlex - Etusivulle
Työtuomioistuin

29.12.1987

Työtuomioistuin

Työtuomioistuimen ratkaisut ja lausunnot vuodesta 1970 lähtien.

TT:1987-179

Asiasanat
Työtaistelu, kohteena, - palkkaus, - työnjohto-oikeus, Työtaistelutoimenpide, - kokous työaikana
Tapausvuosi
1987
Antopäivä
Diaarinumero
D:1987/194

Jalkinetehtaalla toimeenpantujen lakkojen tarkoituksena oli ollut painostaa työnantajaa suostumaan työntekijöiden vaatimuksiin, jotka olivat koskeneet menettelyä työntekijöiden siirtämisissä tehtävästä toiseen, lisähenkilökunnan palkkaamista ja lisäpalkan maksamista siirtotapauksissa. Lakkojen syynä oli osaksi ollut myös se, että työnantaja oli ilmoittanut työntekijöiden lakossaolon vuoksi joutuvansa keskeyttämään työnteon ja palkanmaksun osalta työssä olleista työntekijöistä.

Lakot ja niihin liittyneet kokoukset olivat kohdistuneet työtaistelutoimenpiteinä työehtosopimuksen palkkausta ja työnantajan työnjohto-oikeutta koskeviin määräyksiin.

Ammattiosasto, joka vastasi luottamusmiestensä osallistumisesta työtaisteluun, tuomittu työrauhavelvollisuuden rikkomisesta hyvityssakkoon.

Kantaja Työnantajain Yleinen Ryhmä r.y. Vastaaja Kumi- ja Nahkatyöväen Liitto KNL r.y. Kuultava Nokian Kumityöväen ammattiosasto r.y.

TUOMIO

TYÖEHTOSOPIMUKSEN MÄÄRÄYKSET

Asianosaisliittojen välillä 8.5.1986 allekirjoitetussa kumiteollisuuden työehtosopimuksessa on muun ohella seuraavat määräykset:

2 § Keskusjärjestöjen väliset sopimukset ____________________________________

Tämän työehtosopimuksen osana noudatetaan keskusjärjestöjen välillä solmittuja alla mainittuja sopimuksia:

Yleissopimus 15.5.1946

-----------------------------------------------

3 § Työhön ottaminen, irtisanominen ja

__________________________________

järjestäytymisvapaus ____________________

1. Työnantajalla on oikeus ottaa toimeen ja erottaa työntekijä sekä määrätä työnjohdosta.

-----------------------------------------------

7 § Työpalkat _________

1. Täysin työkykyisten 18 vuotta täyttäneiden työntekijäin työkohtaiset tuntipalkat eri töissä ovat seuraavat:

-----------------------------------------------

8 § Urakkatyö _________

1. Mikäli työn laatu sen sallii ja se teknillisesti on mahdollista, on tuotannon ja työntekijöiden ansion kohottamiseksi työt mahdollisuuksien mukaan pyrittävä järjestämään urakkatyöksi. Työt, jotka kumiteollisuudessa vakiintuneen tavan mukaan tai teknillisistä taikka tuotannon järjestelyn edellyttämistä syistä on järjestetty urakkatyöksi, suoritetaan urakkatyönä.

2. Urakkatyö on, mikäli mahdollista aikatutkimuksia hyväksikäyttäen, hinnoiteltava siten, että työntekijän ansio normaalilla urakkatyövauhdilla nousee alla sovittuun asianomaisen palkkaluokan urakkatyön hinnoittelupalkkaan ja että ansio työn suorituksen tai työtehon lisääntyessä kasvaa vähintään samassa suhteessa.

-----------------------------------------------

10 § Siirto toiseen työhön ja keskeytykset työssä ______

_____________________________________

1. Jos työnantaja siirtää työntekijän toiseen työhön, maksetaan hänelle hänen uuden työnsä perusteiden mukainen palkka, tilapäisten siirtojen ajalta kuitenkin 2. ja 3. kohdissa mainituin poikkeuksin.

2. Jos aikapalkalla työskentelevä työntekijä siirretään tilapäisesti suorittamaan toista työtä aikapalkalla, maksetaan hänelle siirron ajalta enintään kuitenkin seuraavan tilikauden loppuun, hänen entinen aikapalkkansa.

3. Jos jatkuvaa urakkatyötä suorittava työntekijä, joka pystyy normaaliin urakkasuoritukseen, siirretään tilapäisesti suorittamaan toista työtä aikapalkalla, maksetaan hänelle siirron ajalta, enintään kuitenkin seuraavan tilikauden loppuun, 90 % hänen keskituntiansiostaan kuitenkin vähintään hänen entisen työnsä urakkatyön hinnoittelupalkka, ellei hänelle makseta korotettua aikapalkkaa 7 §:n 6. tai 7. kohdan nojalla.

4. Siirtona toiseen työhön ei pidetä sellaista työnjärjestelyä, jossa työntekijä säännönmukaisesti suorittaa eri töitä, eikä häneen näin ollen sovelleta mitä edellä 2. ja 3. kohdissa on sovittu. Milloin eri töitä suoritetaan yksinomaan aikapalkalla, voidaan sopia siitä, että työntekijälle maksetaan henkilökohtainen aikapalkka hänen pääasiassa suorittamiensa töiden perusteella.

5. Jos jatkuvaa urakkatyötä suorittava työntekijä, joka pystyy normaaliin urakkasuoritukseen, siirretään suorittamaan tai hänelle annetaan suoritettavaksi toista urakkatyötä, jossa hän ei aluksi pysty normaaliin urakkasuoritukseen, maksetaan hänelle seuraavan työviikon loppuun saakka palkka, jonka suuruus on 90 % hänen keskituntiansiostaan, kuitenkin vähintään hänen uuden työnsä urakkatyön hinnoittelupalkka. Mikäli uuden työn edellyttämä kohtuullinen harjaantumisaika sitä edellyttää, voidaan edellisessä lauseessa sovittua määräaikaa pidentää.

6. Mitä edellä tässä pykälässä on urakkatyöntekijän osalta sovittu, koskee myös palkkiourakkatyötä suorittavaa työntekijää ja työntekijää, jolle maksetaan korotettua aikapalkkaa työehtosopimuksen 7 §:n 6. ja 7. kohtien nojalla.

-----------------------------------------------

34 § Erimielisyydet ja niiden ratkaiseminen ___

-----------------------------------------------

4. Turvautuminen työnseisaukseen (lakkoon tai työsulkuun) tai muuhun toimenpiteeseen vastapuolen painostamiseksi tai työn säännöllisen kulun estämiseksi riitakysymyksen yhteydessä on kielletty.

-----------------------------------------------

KANNE

Kanteen perustelut

Työnantajain Yleinen Ryhmä on Kumi- ja Nahkatyöväen Liittoa vastaan ajamassaan kanteessa lausunut, että Oy Nokia Ab Kumituotteiden Nokian jalkinetehtaalla oli eri syistä jouduttu tilapäisesti siirtämään työntekijöitä tehtävästä toiseen. Siirtotilanteissa palkka oli maksettu työehtosopimuksen 10 §:ssä edellytetyllä tavalla. Painostaakseen työnantajaa eräissä siirtotapauksissa maksamaan työehtosopimuksen edellyttämää palkkaa korkeampaa palkkaa oli jalkinetehtaan kokoonpano-osaston noin 145 työntekijää 19.10.1987 kello 7 ryhtynyt lakkoon, joka oli kestänyt koko päivän. Samana päivänä kello 9 lakkoon oli yhtynyt noin 55 jalkinetehtaan viimeistelyosaston työntekijää. Noin 40 esivalmistelun työntekijää oli ollut lakossa vielä 20.10.1987.

Kun työpaikalla oli 15.10.1987 neuvoteltu siirroista tehtävästä toiseen, olivat työntekijät palkkavaatimusten lisäksi vaatineet työnantajaa palkkaamaan lisätyövoimaa osastolle sekä vaatineet niin sanottujen kiertävien työntekijöiden siirtämistä pois esivalmistelusta ja heidän sijoittamistaan kokoonpanotyöhön.

Työtaistelu oli uusiutunut 2.11.1987 kello 7, jolloin jalkinetehtaan kokoonpano-osaston noin 100 työntekijää oli jäänyt saapumatta työpaikalleen. Lakko oli jatkunut koko päivän. Ennen lakon alkamista 30.10.1987 käydyissä paikallisissa neuvotteluissa työntekijät olivat uudistaneet aikaisemmat vaatimuksensa. Näihin työehtosopimukseen perustumattomiin vaatimuksiin työnantaja ei ollut suostunut.

Edellä mainittuihin lakkoihin oli osallistunut kolme Nokian Kumityöväen ammattiosaston työpaikalle asettamaa luottamusmiestä.

Siirtokysymyksiin liittyvistä seikoista oli neuvoteltu paikallisesti 16.11.1987, jolloin työntekijät olivat uudistaneet aikaisemmat vaatimuksensa. Tämän jälkeen 17.11.1987 noin kello 9 oli 146 kokoonpano-osaston työntekijää poistunut työpaikaltaan kokoukseen, minkä jälkeen he olivat poistuneet työpaikalta. Samana päivänä iltavuorossa 15 työntekijää oli yhtynyt lakkoon. Myös viimeistelyosaston 45 työntekijää oli samana päivänä kello 11 poistunut työpaikoiltaan pitämään kokousta, minkä jälkeen he olivat poistuneet työpaikalta. Kokoonpano-osaston ja viimeistelyn työntekijät olivat jatkaneet lakkoaan 18.11.1987. Myös esivalmistelun, vulkanoinnin, lakeerauksen, alkuvalmistuksen sekä aluekunnossapidon työntekijät olivat jääneet saapumatta työhön. Lakossa oli 18.11.1987 ollut noin 540 työntekijää. Lakko oli jatkunut seuraavaan päivään kello 6:een asti. Edellä mainittuihin työtaistelutoimenpiteisiin oli ottanut osaa viisi ammattiosaston työpaikalle asettamaa luottamusmiestä, joista kaksi oli osallistunut myös aikaisemmin toimeenpantuihin lakkoihin.

Ammattiosasto oli vastuussa työtaisteluista, koska sen asettamia luottamusmiehiä oli osallistunut työtaisteluun. Työtaistelut olivat kohdistuneet paitsi työehtosopimuksen 7, 8 ja 10 §:ään myös niihin määräyksiin, jotka koskivat työnantajan työnjohto-oikeutta ja oikeuttaa ottaa toimeen ja erottaa työntekijä.

Kanteessa esitetyt vaatimukset

Työnantajain Yleinen Ryhmä on vaatinut Nokian Kumityöväen ammattiosaston tuomitsemista työehtosopimuslain 8 §:n mukaisten velvollisuuksien rikkomisesta ja laiminlyömisestä hyvityssakkoon.

VASTINE

Vastineen perustelut

Kumi- ja Nahkatyöväen Liitto on kanteeseen vastatessaan lausunut, että Oy Nokia Ab Kumituotteiden Nokian jalkinetehtaalla työnantaja oli kuluvana vuonna ryhtynyt kiristämään henkilöstön käyttöä siten, että niin sanotut kiertävät työntekijät oli pysyvästi sijoitettu esivalmisteluun, jolloin he eivät olleet olleet käytettävissä normaaliin päätehtäväänsä eli sairaslomasijaisuuksiin. Poissaolevien työntekijöiden korvaamiseksi työnantaja oli ryhtynyt sekoittamaan kokoonpanopöytien työryhmiä ja siirtämään kokoonpanotyöntekijöitä myös esivalmisteluun, jossa oli ollut puutetta työvoimasta. Kanteessa mainitut palkkavaatimukset olivat tarkoittaneet ainoastaan sitä, että työntekijät olivat vaatineet, että kiertäviin tehtäviin siirretyille työntekijöille tulisi maksaa tehtävän mukainen palkka. Palkkavaatimus oli kuitenkin ollut toissijainen, sillä ennen kaikkea asiassa oli ollut kysymys asianmukaisista työjärjestelyistä. Työnantajan puoleltakin oli myönnetty, että siirtokysymys oli ongelmallinen työntekijöiden kannalta.

Erimielisyydestä oli neuvoteltu jo vuoden 1987 huhtitoukokuun vaihteesta asti. Asiassa ei ollut päästy ratkaisuun. Työnantaja oli koko ajan jatkanut työntekijöiden mielestä turhia siirtokokeilujaan. Työntekijät olivat hermostuneet epävarman tilanteen jatkumiseen, mikä oli johtanut kanteessa mainittuun selkkaukseen.

Viimeistelyosaston työt olivat 19.10.1987 kello 9 jälkeen keskeytyneet sen vuoksi, että työnantajan edustaja oli ilmoittanut työntekijöille, että osalta työntekijöistä tultaisiin lopettamaan palkanmaksu. Tämän tarkemmin yksilöimättömän ilmoituksen jälkeen kaikki viimeistelyosaston työntekijät olivat poistuneet työpaikalta. Noin kello 9.30 työnantajan taholta oli ilmoitettu, että kaikille olisikin työtä. Se oli jo tuolloin ollut myöhäistä. Työnantajan ilmoitus palkanmaksun keskeyttämisestä oli siten ollut hätiköity ja liioiteltu sekä ehkä painostustarkoituksessa tehty.

Työnteon keskeytyminen esivalmisteluosastolla 20.10. 1987 oli johtunut työnantajan ilmoituksesta lopettaa palkanmaksu osalta työntekijöistä. Se oli aiheuttanut koko osaston poistumisen työpaikalta. Esivalmisteluosaston työntekijöiden käsityksen mukaan heille kaikille olisi kuitenkin kyetty järjestämään työtä. Työntekijät olivat kokeneet työnantajan ilmoituksen painostustoimenpiteenä. Esivalmisteluun olikin tuolloin siirretty työntekijöitä kokoonpanosta.

Pääluottamusmies oli 16.10. ja 2.11.1987 kiertänyt jalkinetehtaalla ja yrittänyt estää lakkojen syntymistä ja niiden laajentumista. Tässä hän olikin osittain onnistunut, sillä hänen ansiostaan erään robotin tarkastajat olivat jääneet työpaikalle.

Kanteessa mainitut työtaistelutoimenpiteet olivat kohdistuneet työehtosopimuksen työnantajan työnjohto-oikeutta ja palkkoja koskeviin määräyksiin. Vaatimukset lisätyövoiman palkkaamisesta eivät sen sijaan olleet kohdistuneet työehtosopimukseen, sillä uusien työsuhteiden solmimisesta sopiminen ei vallitsevan käsityksen mukaan kuulunut työehtosopimukseen osallisten säännöstämiskompetenssiin. Työnantaja itse oli vastuussa viimeistely- ja esivalmisteluosastojen työn keskeytyksistä.

Nokian Kumityöväen ammattiosaston jäsenmäärä oli noin 1 600.

Vastineessa esitetyt vaatimukset

Kumi- ja Nahkatyöväen Liitto on vaatinut edellä esitettyjen seikkojen ottamista huomioon työehtosopimuslain 10 §:n tarkoittamalla tavalla.

KANTAJAN VASTASELITYS

Työnantajain Yleinen Ryhmä on vielä lausunut, että kaikki työpaikalla tehdyt siirrot tehtävistä toiseen olivat olleet perusteltuja. Valtaosa siirroista oli johtunut siitä, että poissaolot kysymyksessä olevalla osastolla olivat nousseet ennalta arvaamattoman korkeiksi eli noin 15-16 prosentin tasolle. Tämän vuoksi niin sanottujen kiertävien työntekijöiden lisäksi myös muita työntekijöitä oli jouduttu siirtelemään tehtävästä toiseen.

Aamulla 19.10.1987 ei työnantaja ollut vielä antanut ilmoitusta palkanmaksun keskeytyksestä. Koska näihin päiviin asti ilmoitus osittaisestakin palkanmaksun keskeytyksestä oli työpaikalla johtanut työtaistelun alkamiseen, työnantaja oli halunnut selvittää, voitaisiinko mahdollisen palkanmaksun keskeytyksen toteutuessa tuotantoa jatkaa. Osaston työntekijöitä oli tämän jälkeen kello 9 jälkeen alkanut poistua työpaikalta. Tämän vuoksi työnantaja oli noin kello 9.30 joutunut ilmoittamaan, että töitä oli vielä tarjolla. Työvuoron päättyessä esivalmisteluosastolla 19.10.1987 kello 16 oli työnantajapuolelta ilmoitettu työntekijöille, että osalta esivalmistelun työntekijöistä jouduttaisiin palkanmaksu keskeyttämään seuraavasta aamusta kello 7:stä alkaen. Tämä oli johtunut siitä, että heille ei ollut voitu alkaneen lakon vuoksi tarjota tuotannollisesti mielekästä työtä. Ilmoituksen johdosta kaikki työntekijät olivat jääneet pois työstä. Työnantaja ei ollut millään tavoin pyrkinyt painostamaan työntekijöitä asiassa.

OIKEUDENKÄYNTIKULUVAATIMUKSET

Työnantajain Yleinen Ryhmä on vaatinut oikeudenkäyntikulujensa korvaamista.

KUULTAVAN LAUSUNTO

Nokian Kumityöväen ammattiosasto on yhtynyt Kumi- ja Nahkatyöväen Liiton vastineessa esitettyyn.

TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU

Perustelut

Sen jälkeen kun Oy Nokia Ab Kumituotteiden Nokian jalkinetehtaan kokoonpano-osastolla oli ilmennyt puutetta työvoimasta ja osastolla oli sen vuoksi suoritettu töiden järjestelyjä, osaston työntekijät ovat olleet kanteessa kerrotuin tavoin lakossa 19.10.1987. Lakon tarkoituksena on ollut painostaa työnantajaa suostumaan työntekijöiden vaatimuksiin, jotka ovat koskeneet menettelyä työntekijöiden siirtämisissä tehtävistä toiseen, lisähenkilökunnan palkkaamista ja lisäpalkan maksamista siirtotapauksissa. Sen jälkeen kun työnantajan edustaja on aamulla 19.10.1987 tiedustellut viimeistelyosaston luottamusmieheltä sitä, miten osaston työntekijät suhtautuisivat mahdollisuuteen joidenkin työntekijöiden työnteon ja palkanmaksun keskeyttämisestä, ovat osaston työntekijät kanteessa kerrotuin tavoin poistuneet työpaikalta. Kun työnantaja on samana päivänä ilmoittanut, että osalta esivalmisteluosaston työntekijöistä jouduttaisiin keskeyttämään palkanmaksu 20.10.1987, ovat kaikki esivalmisteluosaston työntekijät olleet viimeksi mainittuna päivänä lakossa. Lisäksi jalkinetehtaan kokoonpano-osaston työntekijät ovat edellä mainittujen vaatimusten tukemiseksi olleet kanteessa kerrotuin tavoin lakossa 2.11.1987.

Työntekijöiden puolelta esitettyjen edellä mainittujen vaatimusten johdosta 16.11.1987 käytyjen neuvottelujen päätyttyä tuloksettomina, ovat kokoonpano-osaston 146 työntekijää 17.11.1987 kello 9 poistuneet työpaikoiltaan pitämään kokousta ilman työnantajan lupaa ja sen jälkeen poistuneet tehtaalta. Tähän lakkoon on samana päivänä yhtynyt 15 iltavuoron työntekijää. Lisäksi viimeistelyosaston 45 työntekijää on samana päivänä kello 11 poistunut työpaikalta ilman työnantajan lupaa pitämään kokousta, minkä jälkeen myös he ovat ryhtyneet lakkoon. Kokoonpano- ja viimeistelyosaston työntekijät ovat olleet lakossa edelleen 18.11.1987 ja myös esivalmisteluosaston, vulkanoinnin, lakeerauksen, alkuvalmistuksen ja aluekunnossapidon työntekijät ovat olleet lakossa 18.11.1987. Lakossa on mainittuna päivänä ollut yhteensä 540 työntekijää. Lakko on päättynyt 19.11.1987 kello 6.

Siltä osin kuin edellä mainittujen lakkojen ja niitä edeltäneiden kokousten tarkoituksena on ollut painostaa työnantajaa suostumaan esitettyyn palkankorotusvaatimukseen, ovat ne kohdistuneet työtaistelutoimenpiteinä työehtosopimuksen palkkamääräyksiin. Siltä osin kuin edellä mainituilla toimenpiteillä on haluttu painostaa työnantajaa palkkaamaan lisätyöntekijöitä tai ne on toimeenpantu vastalauseena työnteon ja palkanmaksun keskeyttämiselle, ovat ne kohdistuneet työtaistelutoimenpiteinä työehtosopimuksien määräyksiin työnantajan työnjohto-oikeudesta.

Edellä selostettuihin lakkoihin on osallistunut yhteensä kuusi Nokian Kumityöväen ammattiosaston työpaikalle asettamaa luottamusmiestä. Pääluottamusmies on 16.10. ja 2.11.1987 kiertänyt jalkinetehtaalla yrittäen estää lakkojen syntymistä tai niiden laajentumista. Ammattiosaston tai sen edustajien ei ole selvitetty ryhtyneen muihin toimenpiteisiin työtaistelutoimenpiteiden estämiseksi tai lopettamiseksi. Ammattiosasto vastaa myös luottamusmiestensä osallistumisesta työtaisteluun.

Tuomiolauselma

Työtuomioistuin tuomitsee työehtosopimuslain 8, 9 ja 10 §:n nojalla Nokian Kumityöväen ammattiosaston työrauhavelvollisuuden rikkomisesta maksamaan hyvityssakkoa Työnantajain Yleiselle Ryhmälle 16 000 markkaa ja korvaamaan Työnantajain Yleisen Ryhmän oikeudenkäyntikulut 1 600 markalla.

Pelkonen, puheenjohtaja, Iirola, Airaksinen, Suomalainen, Kuivanen ja Pohja.

Tuomio oli yksimielinen.

Sivun alkuun