TT:1987-170
- Asiasanat
- Sosiaalitilat, Työehtosopimuksen tieten rikkominen, Valvontavelvollisuus, - työehtosopimuksen määräysten, noudattamiseksi
- Tapausvuosi
- 1987
- Antopäivä
- Diaarinumero
- D:1987/150
Rakennusliike oli laiminlyönneillään tietensä rikkonut työehtosopimuksen sosiaalitiloja koskevia määräyksiä. Työnantajaliiton ja sen piiriyhdistyksen olisi pitänyt valvontavelvollisuutensa täyttämiseksi ryhtyä tehokkaampiin toimiin, jotta yhtiö olisi korjannut työmaan sosiaalitilat määräysten mukaisiksi.
Kantaja Rakennustyöläisten Liitto r.y. Vastaajat Suomen Rakennusteollisuusliitto r.y. Rakennustoimisto Petäjistö Oy Kuultava Suomen Rakennusteollisuusliiton Uudenmaan piiri r.y.
TYÖEHTOSOPIMUKSEN MÄÄRÄYKSET
Asianosaisliittojen välillä 30.5.1986 allekirjoitetussa rakennusalan työehtosopimuksessa on muun ohella seuraavat määräykset:
-----------------------------------------------
VI. Sosiaaliset määräykset
-----------------------------------------------
38 §
Eri- Rakennuspaikalle tai sen läheisyyteen on rinnan näi- rakennustyön alkamisen kanssa järjestettävä set alempana mainitut sosiaalitilat. suojat 1. Ruokailusuoja
Ruokailusuojat on järjestettävä sellaisiksi, että - ne kunnollisesti suojaavat sateelta, kosteudelta ja kylmyydeltä ja että niissä voidaan kylmänä vuodenaikana pitää noin + 18 C lämpötila, - niissä myös alaurakoitsijoiden työntekijät mukaan lukien on tilaa ainakin 1 m2 työntekijää kohti, - niiden korkeus on vähintään 220 cm. Milloin ruokailusuojana käytetään vaunuja tai tilaelementtejä tai muita siirrettäviä suojia, voidaan mainitusta korkeudesta vähäisessä määrin poiketa, - ruokailusuojaan on järjestettävä riittävä ja tehokas tuuletus.
Ruokailusuojan katto-, seinä- ja lattiapinnat on maalattava, lakattava tai muuten pintakäsiteltävä, niin, että ne on helppo puhdistaa.
Ruokailupöydän pinnan tulee olla maalattu, lakattu tai laminoitu.
Istuimen pinta tulee olla sellainen, että se on helppo pitää puhtaana ja siistinä.
Myyntipöydät on päällystettävä muovilla tai vastaavalla.
Juomaveden saantia varten on järjestettävä vesijohto taikka hanalla varustettu vesiastia. Veden tulee olla laadultaan kunnollista. Vesipisteen läheisyyteen on varattava kertakäyttöisiä juoma-astioita.
Ruokailusuojia ei saa käyttää työkalu-,peseytymis- eikä varastosuojina.
2. Vaatesuoja
Vaatteiden vaihto ja säilytys.
Vaatteiden vaihtamista ja säilyttämistä varten on järjestettävä riittävän tilavat suojat.
Työnantaja järjestää jokaisen työntekijänsä käyttöön vaatekaapin. Kaapin tulee olla kooltaan noin 30x40x150-180 cm. Vastaavasti 01.10.1976 jälkeen tilatun kaapin on oltava kooltaan n. 30x50x150-180 cm.
Kaappi on varustettava ylähyllyllä, vaatetangolla, irrallisella väliseinällä ja huulisalvoilla. Työntekijän asiana on hankkia lukko.
Tilaelementeissä ja vaunuissa hyväksytään muukin tarkoituksenmukainen vaatteiden säilytys; esim. ylähyllyllä ja osittain sivuseinämillä rajoitettu vaatenaulakko.
Vaatteiden kuivatus.
Vaatteiden kuivattamista varten on järjestettävä erillinen riittävän tilava suoja.
3. Peseytymistilat
Ellei tämän 38 pykälän kohdalla 7. sanotusta, valmiista kalustosta, huonetilasta tai sen sijoituksesta aiheudu estettä, on pesutilan oltava pukutilan välittömässä läheisyydessä.
Mikäli pesu- ja pukutila ovat eri huonetiloissa (esim. eri tilaelementeissä, joihin kumpaankin on oma sisäänkäynti) on sisäänkäyntejä yhdistävä kulkutie suojattava sateelta ja tuulelta.
Mikäli pesutilat ovat samassa huonetilassa pukutilojen kanssa, on ne toiminnallisesti erotettava toisistaan.
Toiminnallinen erottaminen voidaan tehdä esim. sijoittamalla pesutilat huonetilan toiseen päähän, huonetilan keskelle, käyttämällä vaatekaappeja tai välilevyjä pesutilojen erottamiseen tms. tavalla.
Käsien ja kasvojen pesua varten järjestetään rakennuspaikalle tarpeelliset laitteet sekä lämmintä vettä. Pesutiloissa on oltava työn likaisuuteen nähden riittävä määrä peseytymislaitteita, kuitenkin vähintään yhdet noin 8 työntekijää kohti. Yhden henkilön pesupaikan leveyden on oltava noin 600 mm. Peseytymispaikalla tulee olla paperipyyhkeitä sekä pesuaineita. Naisia varten on järjestettävä erillinen vaate- ja pesutila.
4. Käymälät, jotka on sijoitettava olosuhteet huomioon ottaen tarkoituksenmukaisesti, järjestetään erikseen miehille ja erikseen naisille. Käymälä on varustettava asianmukaisesti ja pidettävä puhtaana. Miesten käymälä on varustettava "pisoaarilla".
5. Työkalusuoja
Työkalujen säilyttämistä varten on varattava riittävä, ruokailu- ja vaatesuojasta eristetty lukittava tila.
6. Puhtaus ja valvonta
Kaikki tässä pykälässä mainitut suojat on pidettävä työnantajan kustannuksella puhtaana ja vartioituina.
Tässä pykälässä sanottujen kalusteiden ja varusteiden laatua sekä kuntoa, siisteyden noudattamista ja kunnon säilyttämistä valvovat työsuojelutoimikunnat ja luottamusmiehet.
Jokainen palveluksessa oleva henkilö on velvollinen edesauttamaan järjestystä, siisteyttä ja hygieniaa sekä tarkoin seuraamaan työnjohdon, luottamusmiesten ja työsuojelutoimikunnan ohjeita, jotka koskevat järjestystä ja yleistä hygieniaa.
-----------------------------------------------
KANNE
Kanteen perustelut
Rakennustyöläisten Liitto on lausunut, että Suomen Rakennusteollisuusliittoon sen Uudenmaan Piirin kautta jäsenenä kuuluva Rakennustoimisto Petäjistö Oy oli suorittanut keväällä 1987 Peltoraitintie 5 6:n rakennustyömaalla urakointia. Rakennustyöläisten Liiton Uudenmaan aluetoimiston toimitsija oli käynyt 26.3.1987 työmaalla tarkastamassa muun muassa sosiaalitilat. Tarkastuksessa oli siitä laaditun pöytäkirjan mukaan todettu muun muassa, että ruokailutilaa oli puuttunut 22,8 neliömetriä, osaa pukeutumistilasta oli käytetty varastona, pukukaappeja oli puuttunut 44, työmaalla olleille kahdelle naistyöntekijälle ei ollut järjestetty erillistä wc eikä peseytymistilaa ja että sosiaalitilat olivat tarkastushetkellä olleet likaiset.
Toimitsija oli 27.3.1987 ilmoittanut asiasta kirjallisesti Suomen Rakennusteollisuusliittoon ja Suomen Rakennusteollisuusliiton Uudenmaan Piiriin.
Uuden tarkastuksen toimitsija oli tehnyt työmaalla 14.4.1987. Sosiaalitiloista oli tarkastuspöytäkirjan mukaan edelleen puuttunut ruokailutilaa. Pukeutumistilaa oli ollut tosin riittävästi, mutta pukukaappeja oli ollut lattialla ilman jalustaa, eivätkä kaappien ovet olleet auenneet. Peseytymislaitteita oli ollut liian vähän, sillä neljä pesuallasta oli puuttunut. Toimitsija oli ilmoittanut asiasta jälleen kirjallisesti Suomen Rakennusteollisuusliittoon ja sen Uudenmaan Piiriin 15.4.1987.
Työnantajan laiminlyönti oli jatkunut pitkään. Työnantajaliitto eikä sen piirijärjestö olleet ryhtyneet tarpeeksi tehokkaisiin toimiin saadakseen työnantajan viipymättä noudattamaan työehtosopimuksen määräyksiä. Rakennustyöläisten Liitto oli ilmoittanut 16.6.1987 käydyssä liittojen välisessä neuvottelussa, että laiminlyönnit tultaisiin saattamaan työtuomioistuimen tutkittavaksi.
Kanteessa esitetyt vaatimukset
Rakennustyöläisten Liitto on vaatinut Rakennustoimisto Petäjistö Oy:n tuomitsemista hyvityssakkoon työehtosopimuksen tietensä rikkomisesta sekä Suomen Rakennusteollisuusliiton ja sen Uudenmaan Piirin tuomitsemista hyvityssakkoon valvontavelvollisuuden laiminlyömisestä.
VASTINE
Vastineen perustelut
Suomen Rakennusteollisuusliitto ja Rakennustoimisto Petäjistö Oy ovat kanteeseen vastatessaan lausuneet, että työmaalla 26.3.1987 suoritetussa sosiaalitilojen tarkastuksessa oli havaittu joitakin puutteita.
Ruokailutilan puutteellisuus oli ilmeisen laskuvirheen johdosta tullut suuremmaksi kuin se todellisuudessa oli ollut. Tarkastuspöytäkirjan mukaan sosiaalitilat olivat olleet puhtaat tarkastushetkellä ja niiden siivous oli ollut asianmukaisesti järjestetty. Toisen kerran työmaan sosiaalitilat oli tarkastettu 14.4.1987, jolloin tiloissa oli vielä ollut joitain puutteita. Puutteet oli merkitty pöytäkirjaan sikäli virheellisesti, että ruokailutilan määrä oli toisen tarkastuksen aikana ollut 52 neliömetriä.
Ensimmäisestä tarkastuksesta oli saatu suullinen tieto Suomen Rakennusteollisuusliiton Uudenmaan Piiriin 26.3.1987, jolloin piiriasiamies oli käynyt työmaalla. Piiriasiamies oli tarkastanut sosiaalitilat ja vaatinut niiden saattamista välittömästi asianmukaiseen kuntoon. Rakennustyöläisten Liiton asiaa koskeva kirje oli saapunut 30.3.1987 Suomen Rakennusteollisuusliiton Uudenmaan Piiriin. Piiriasiamies oli seuraavana päivänä käynyt työmaalla ja todennut, että ruokailutilaa oli lisätty. Piiriasiamies oli vaatinut samalla sosiaalitilojen saattamista asianmukaiseen kuntoon.
Suomen Rakennusteollisuusliiton Uudenmaan Piirin piiriasiamies oli 21.4.1987 käynyt toisen kerran työmaalla. Hän oli toistanut vaatimuksen sosiaalitilojen kuntoon saattamisesta.
Suomen Rakennusteollisuusliitto oli molempien tarkastusten jälkeen kirjeillä kehottanut sekä Rakennustoimisto Petäjistö Oy:tä että liiton Uudenmaan Piiriä ryhtymään toimenpiteisiin sosiaalitilojen saattamiseksi asianmukaiseen kuntoon.
Rakennustoimisto Petäjistö Oy on erityisesti huomauttanut, että Rakennustyöläisten Uudenmaan aluetoimiston toimitsijan 26.3.1987 laatimassa pöytäkirjassa oli virheellisyyksiä, sillä muun muassa osa sosiaalitiloista oli jäänyt ottamatta huomioon. Sen toimitsija oli ilmeisesti myös itse huomannut, sillä hän oli suorittanut uuden tarkastuksen 14.4.1987. Tarkastuksen hän oli tehnyt yksin ottamatta sitä ennen yhteyttä työnjohtajiin. Lähtiessään hän ei ollut näyttänyt tekemäänsä pöytäkirjaa, eikä ilmoittanut havaitsemistaan puutteista. Tarkastuspöytäkirja oli toimitettu Suomen Rakennusteollisuusliiton Uudenmaan Piiristä 24.4.1987 yhtiölle. Sen jälkeen oli puutteiden korjaaminen aloitettu välittömästi. Neljä työpäivää myöhemmin oli puutteet poistettu.
Ruokailutilaan oli 4.5.1987 mennessä saatu 28 neliömetriä lisää. Peseytymislaitteita oli hankittu kaksi ja wc-laitteita yksi. Työntekijämäärä työmaan päiväkirjan mukaan oli 10.4.1987 ollut 52 työntekijää, 13.4.1987 47 työntekijää, 14.4.1987 50 työntekijää, 15.4.1987 49 työntekijää ja 21.4.1987 49 työntekijää. Työehtosopimuksen mukaan peseytymispaikkoja piti olla yksi noin 8 työntekijää kohden, joten käytössä olleet kuusi paikkaa täyttivät työehtosopimuksen määräykset. Pukukaappeja oli 14.4.1987 ollut pöytäkirjan mukaan 58 kappaletta, joten nekin oli katsottava riittäviksi.
Puutteet oli viivyttelemättä korjattu. Uutta tarkastusta ei ollut suoritettu ennen kuin 16.6.1987.
Vastineessa esitetyt vaatimukset
Suomen Rakennusteollisuusliitto ja Rakennustoimisto Petäjistö Oy ovat vaatineet kanteen hylkäämistä.
KANTAJAN VASTASELITYS
Rakennustyöläisten Liitto on vastineen johdosta lausunut, että ensimmäisellä tarkastuskerralla 26.3.1987 sosiaalitilat olivat olleet puhtaat, mutta eivät 14.4.1987 tapahtuneen tarkastuksen aikana. Ruokailutilaa oli molempien tarkastusten aikaan ollut ainoastaan 34,2 neliömetriä. Tarkastuspöytäkirjassa olevat työntekijämäärät oli toimitsija tarkastanut työmaan vastaavalta rakennusmestarilta.
Toisen tarkastuksen toimitsija oli tehnyt 14.4.1987. Työmaan vastaava mestari ei ollut silloin ollut paikalla. Toimitsija oli tehnyt tarkastuksen yhdessä luottamusmiehen kanssa. Toimitsijalla ei ollut tuolloin ollut mukana lomaketta tarkastuspöytäkirjaa varten, vaan hän oli tehnyt merkinnät muistiinpanoihinsa. Puutteista hän oli kertonut työmaan vastaavalle mestarille.
Työmaalla oli työt aloitettu 15.8.1986. Koska sosiaalitilat eivät olleet täyttäneet työehtosopimuksen määräyksiä vielä 14.4.1987, työnantaja oli rikkonut työehtosopimuksen määräyksiä ja liitto ja sen piirijärjestö laiminlyöneet valvontavelvollisuutensa. Sosiaalitilojen tuli olla työehtosopimuksen mukaisessa kunnossa jo silloin, kun työmaalla aloitettiin työt.
OIKEUDENKÄYNTIKULUVAATIMUKSET
Rakennustyöläisten Liitto on vaatinut korvausta oikeudenkäyntikuluistaan.
KUULTAVAN LAUSUNTO
Suomen Rakennusteollisuusliiton Uudenmaan Piiri on yhtynyt Suomen Rakennusteollisuusliiton ja Rakennustoimisto Petäjistö Oy:n puolesta esitettyyn.
TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU
Perustelut
Rakennustoimisto Petäjistö Oy on keväällä 1987 suorittanut rakennusurakointia kanteessa kerrotuin tavoin Peltoraitintie 5-6:n työmaalla Helsingissä. Rakennustyöläisten Liiton Uudenmaan aluetoimiston toimitsija on tarkastanut työmaan sosiaalitilat 26.3. ja 14.4.1987 ja havainnut niissä laatimiinsa pöytäkirjoihin merkitsemänsä puutteellisuudet. Toimitsija on myös jo 19.2.1987 käynyt työmaalla tarkastamassa sosiaalitiloja, mutta hän ei tuolloin ole laatinut asiasta pöytäkirjaa.
Selvityksen mukaan 26.3. ja 14.4.1987 toimitettujen tarkastusten aikana on ruokailutilaa ollut liian vähän. Ensimmäisen tarkastuksen aikana sosiaalitiloista on puuttunut pukukaappeja ja myös kahdelta naispuoliselta työntekijältä wc- ja peseytymistilat. Toisen tarkastuksen aikana peseytymislaitteista on puuttunut neljä pesuallasta. Myös muunlaisiakin puutteellisuuksia on ollut. Toimitsijan mielestä jälkimmäisen tarkastuksen aikana ruokailutilat olisi ollut sopivilla kaappien sijoittamisilla järjestettävissä asianmukaiseen kuntoon.
Rakennustoimisto Petäjistö Oy on näillä laiminlyönneillään tietensä rikkonut työehtosopimuksen määräyksiä.
Toimitsija on 26.3. ja 14.4.1986 päivätyillä kirjeillään ilmoittanut Suomen Rakennusteollisuusliitolle ja sen Uudenmaan piiriyhdistykselle havaitsemistaan puutteellisuuksista ja liittänyt kirjeiden oheen laatimansa pöytäkirjat.
Uudenmaan Piirin piiriasiamies on käynyt työmaalla 31.3., 8.4. ja 21.4.1987 ja vaatinut vastaavaa mestaria saattamaan sosiaalitilat kunnoltaan ja varusteiltaan työehtosopimuksen määräysten mukaisiksi. Piiriasiamiehen aloitteesta on piiriyhdistyksen hallitus vielä toukokuussa 1987 käsitellyt sosiaalitilojen kuntoon saattamiseen liittyviä kysymyksiä.
Selvitys osoittaa, että piiriasiamies on pyrkinyt saamaan Rakennustoimisto Petäjistö Oy:n kanteessa tarkoitetut sosiaalitilat työehtosopimuksen mukaiseen kuntoon käymällä paikan päällä kolme kertaa. Kun yhtiö on tästä huolimatta hidastellut puutteellisuuksien korjaamisessa, olisi liiton ja sen piiriyhdistyksenkin pitänyt niille kuuluvan valvontavelvollisuuden täyttämiseksi ryhtyä tehokkaampiin toimiin varsinkin, kun puutteellisuuksien korjaaminen niiden laadun vuoksi olisi yhtiön puolelta ollut nopeasti ja helposti tehtävissä. Työtuomioistuimen mielestä piiriyhdistyksen viaksi jäävää laiminlyöntiä on, huomioon ottaen piiriasiamiehen toimet, kuitenkin pidettävä lievänä.
Tuomiolauselma
Työtuomioistuin tuomitsee työehtosopimuslain 7, 8, 9 ja 10 §:n nojalla Rakennustoimisto Petäjistö Oy:n maksamaan hyvityssakkoa Rakennustyöläisten Liitolle 9 000 markkaa sekä Suomen Rakennusteollisuusliiton ja sen Uudenmaan Piirin valvontavelvollisuuden laiminlyömisestä, liiton 9 000 markkaa ja piiriyhdistyksen 6 000 markkaa. Yhtiö, liitto ja sen piiriyhdistys velvoitetaan yhteisvastuullisesti korvaamaan Rakennustyöläisten Liiton oikeudenkäyntikulut 1 600 markalla.
Jäsenet: Pelkonen, puheenjohtaja, Iirola, Tiitola, Pohjanoksa, Sulkunen ja Porttila.
Tuomio oli yksimielinen.