TT:1987-167
- Asiasanat
- Työtaistelu, kohteena, - määräykset ulkopuolisen työvoiman käytöstä, Työtaistelutoimenpide, - ylityökielto
- Tapausvuosi
- 1987
- Antopäivä
- Diaarinumero
- D:1987/184
Vaikka ammattiosasto ei ollut päättänyt lakon aloittamisesta eikä ylitöistä kieltäytymisestä, osaston olisi pitänyt saattaa työntekijöiden tietoon, ettei se ollut työpaikalle asetetuilla tiedotteilla kehottanut ryhtymään työtaistelutoimenpiteisiin. Ammattiosasto oli hyväksynyt työtaistelutoimenpiteisiin ryhtymisen, ja tuomittu sen vuoksi hyvityssakkoon työrauhavelvollisuuden rikkomisesta. Työntekijäliitto oli myös tuomittu valvontavelvollisuuden laiminlyömisestä hyvityssakkoon.
Kantaja Puhelinlaitosten Työnantajaliitto r.y. Vastaaja Suomen Sähköalantyöntekijäin Liitto r.y. Kuultava Jyväskylän Puhelinalantyöntekijät r.y.
TYÖEHTOSOPIMUKSEN MÄÄRÄYKSET
Asianosaisten välillä 10.4.1986 solmitussa puhelinalan työehtosopimuksessa on muun ohella seuraavat määräykset:
-----------------------------------------------
I YLEISTÄ
-----------------------------------------------
3 §
KESKUSLIITTOJEN TAI TÄMÄN TYÖEHTOSOPIMUKSEN OSAPUOLTEN VÄLISET SOPIMUKSET
Tämän työehtosopimuksen osana noudatetaan keskusjärjestöjen tai tämän työehtosopimuksen osapuolten välillä solmittuja seuraavia sopimuksia:
-----------------------------------------------
7 Sopimus ulkopuolisen työvoiman käytöstä
-----------------------------------------------
4 §
TYÖRAUHAVELVOITE
1 Tämä työehtosopimus sitoo allekirjoittaneita Si- liittoja ja niiden alayhdistyksiä sekä työnanto- tajia ja työntekijöitä, jotka ovat tai sopimukvuus sen voimassaoloaikana ovat olleet näiden yhdistysten jäseniä.
Vas- Liitot ja niiden alayhdistykset ovat velvolliset tuu huolehtimaan siitä, etteivät niiden jäseninä työ- olevat yhdistykset, työnantajat tai työntekijät rau- joita sopimus koskee, ryhdy työtaistelutoimenhas- piteisiin, eivätkä muutoinkaan riko työehtosota pimuksen määräyksiä.
-----------------------------------------------
KANNE
Kanteen perustelut
Puhelinlaitosten Työnantajaliitto on lausunut, että sen jäsenyrityksessä KeskiSuomen Puhelin Osakeyhtiössä oli ollut työehtosopimuksen ja työehtosopimuslain vastainen työtaistelu maanantaina 28.9.1987, jolloin kahta työntekijää lukuunottamatta kaikki työntekijät olivat olleet poissa työstä. Tätä aikaisemmin oli jo julistettu yhtiötä koskeva ylityökielto. Lakkoon oli 28.9.1987 osallistunut Jyväskylän Puhelinalantyöntekijät r.y:n toimihenkilöitä ja osaston luottamusmiehiä.
Yhtiön ilmoitustaululla oli 7.10.1987 ollut allekirjoittamaton ilmoitus, jonka mukaan ylityökielto oli muuttunut täydelliseksi 6.10.1987 lukien ja koskenut kaikkia töitä. Pääluottamusmies oli 8.10.1987 ilmoittanut yhtiön henkilöstöpäällikölle, että ylityökielto olisi ehdoton.
Työtaistelutoimenpiteiden syyksi oli ilmoitettu yhtiössä käytössä oleva aliurakointi. Yhtiö oli käyttänyt kaapelitelevisiokanavan rakentamisessa aliurakoitsijayritystä. Se oli kuitenkin tapahtunut työehtosopimuksen edellyttämällä tavalla.
Työnantaja oli usein suullisesti ja kolmesti kirjallisesti vaatinut pääluottamusmiestä ja ammattiosaston puheenjohtajaa ryhtymään riittäviin toimenpiteisiin työrauhan palauttamiseksi. Työnantaja oli lähettänyt pääluottamusmiehelle ja ammattiosaston puheenjohtajalle 25.9., 28.9. sekä 8.10.1987 päivätyt kirjelmät.
Puhelinlaitosten Työnantajaliitto oli 25.9., 28.9. ja 8.10.1987 lähettämillään kirjelmillä sekä myös suullisesti vaatinut Suomen Sähköalantyöntekijäin Liittoa ryhtymään toimenpiteisiin työrauhan palauttamiseksi ja säilyttämiseksi. Työntekijäliiton ja ammattiosaston mahdollisilla toimenpiteillä ei ollut kuitenkaan ollut vaikutusta.
Työntekijät olivat pitäneet 13.10.1987 kokouksen ja seuraavana päivänä pääluottamusmies oli ilmoittanut työnantajalle ylityökiellon purkamisesta sanomalla, että tilanne oli palautunut ennalleen, ylityökielto oli purettu ja aliurakointi voisi jatkua.
Kanteessa esitetyt vaatimukset
Puhelinlaitosten Työnantajaliitto on vaatinut Suomen Sähköalantyöntekijäin Liiton ja Jyväskylän Puhelinalantyöntekijät r.y:n tuomitsemista työehtosopimuksen ja työehtosopimuslain mukaisten velvollisuuksien rikkomisesta ja laiminlyönnistä hyvityssakkoon.
VASTINE
Vastineen perustelut
Suomen Sähköalantyöntekijäin Liitto on kanteeseen vastatessaan lausunut, että työntekijöitä oli 28.9.1987 jäänyt pois työstä. Työstä poisjäänti oli kuitenkin tapahtunut vastoin Jyväskylän Puhelinalantyöntekijät r.y:n 24.9.1987 asiasta tekemää päätöstä. Huolimatta ammattiosaston päätöksestä oli yhtiön ilmoitustaululle kiinnitetty kehotus jäädä pois työstä. Ilmoituksessa kehotettiin työntekijöitä toimimaan ammattiosaston päätöksen vastaisesti ja jäämään pois työstä 28.9.1987. Toisin kuin ammattiosaston omat ilmoitukset, edellä mainittu ilmoitus oli ollut allekirjoittamaton, eikä siinä ollut selvitetty, kenen toimesta se oli laadittu.
Työntekijöiden työstä poisjäämiseen oli vaikuttanut työnantajan haluttomuus neuvotella ulkopuolisen työvoiman käyttöä koskevassa asiassa. Pääluottamusmies oli joutunut toistuvasti ilmoittamaan työntekijöille neuvottelujen tuloksettomuudesta. Se oli saanut aikaan, että työntekijöiden luottamus omia neuvottelijoita kohtaan oli kadonnut ja kärsivällisyys työnantajaa kohtaan loppunut. Tällaisessa tilanteessa ilmoitustaululla ollut kehotus oli saanut työntekijät jäämään pois työstä.
Ammattiosaston ja työntekijäliiton käsityksen mukaan ylityöstä ei ollut yhteistuumin kieltäydytty. Päinvastoin vikakorjauksiin liittyviä ylitöitä oli tehty. Ylityökieltoa ei ollut julistettu 6.10.1987. Työpaikalla oli pidetty kokous tuona päivänä, mutta se ei ollut ollut ammattiosaston kokous. Ammattiosaston toimihenkilöt eivät olleet kutsuneet kokousta koolle. Kokouksessa oli ollut pääluottamusmies kertomassa tilanteesta. Työnantajalle oli 14.10.1987 ilmoitettu, että ylityökieltoa ei ollut. Syys- ja lokakuussa 1987 oli myös uudistöitä tehty työajan ulkopuolella.
Suomen Sähköalantyöntekijäin Liitto oli jokaisen työnantajaliiton esittämän vaatimuksen jälkeen lähettänyt sähkeen ammattiosaston puheenjohtajalle ja kehottanut osastoa ryhtymään heti sellaisiin toimiin, että työrauha palautuisi. Liiton toimihenkilöt olivat lisäksi olleet lukuisia kertoja puhelimitse yhteydessä ammattiosaston edustajiin ja vaatineet toimenpiteitä asian johdosta. Pääluottamusmies ja ammattiosaston puheenjohtaja olivat selvittäneet työntekijöille työrauhan merkitystä ja osaston päätösten velvoittavuutta. Ammattiosaston edustajat olivat säännöllisesti ilmoittaneet henkilöstöpäällikölle toimenpiteistä ja ammattiosaston päätöksistä.
Suomen Sähköalantyöntekijäin Liiton liittotoimikunta oli käsitellyt ammattiosaston asioita kokouksessaan 15.10.1987, jolloin oli esitetty, että osasto erotettaisiin liiton jäsenyydestä. Päätökseksi oli kuitenkin tullut, että osastolta vaadittaisiin selvitys siitä, olisiko työtaistelutoimenpiteitä vireillä.
Työpaikalla syntynyt erimielisyys johtui siitä, että kesäkuussa 1987 ulkopuolinen urakoitsija oli ryhtynyt tekemään työtä, jota yrityksen omat työntekijät olivat vakiintuneesti tehneet ja silläkin hetkellä tekivät. Urakoitsijan työntekijät olivat ilmoittaneet pääluottamusmiehelle olevansa Keski-Suomen Puhelin Osakeyhtiön palveluksessa. Kysyessään asiasta yhtiön edustajilta pääluottamusmies oli saanut ristiriitaisia ja epämääräisiä vastauksia. Useiden vaatimusten jälkeen työnantaja oli selvittänyt, että kysymyksessä ei ollut ulkopuolisen työvoiman käyttö vaan aliurakointi. Tällä perusteella työnantaja oli katsonut, ettei se ollut velvollinen neuvottelemaan tilanteesta.
Työntekijöiden mieliä oli kuohuttanut se, että ulkopuoliset työntekijät olivat tehneet yrityksen tavanomaisia töitä yrityksen työvälineillä ja että työnantaja ei ollut noudattanut aikaisempaa käytäntöä ulkopuolisen työvoiman käytöstä ilmoittamisessa. Lokakuun alussa 1987 työnantaja oli suostunut neuvottelemaan ulkopuolisen työvoiman käyttöä koskevista periaatteista. Asiasta oli päästy sovintoon työnantajan ja työntekijöiden välillä.
Jyväskylän Puhelinalantyöntekijät r.y:ssä oli 209 jäsentä, joista 145 oli Keski-Suomen Puhelin Osakeyhtiön palveluksessa.
Vastineessa esitetyt vaatimukset
Suomen Sähköalantyöntekijäin Liitto on pyytänyt kanteen hylkäämistä.
OIKEUDENKÄYNTIKULUVAATIMUKSET
Puhelinlaitosten Työnantajaliitto ja Suomen Sähköalantyöntekijäin Liitto ovat vaatineet oikeudenkäyntikulujaan korvattaviksi.
KUULTAVAN LAUSUNTO
Jyväskylän Puhelinalantyöntekijät r.y. on yhtynyt Suomen Sähköalantyöntekijäin Liiton puolesta esitettyyn.
TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU
Perustelut
Keski-Suomen Puhelin Osakeyhtiön tiloihin on 25.9.1987 asetettu tiedotteita, joiden mukaan työntekijät ovat päättäneet vastustaa ulkopuolisten urakoitsijoiden käyttämistä olemalla poissa töistä 28.9.1987. Tiedotteissa on myös ilmoitettu ylityökiellon jatkuvan.
Yhtiön melkein kaikki työntekijät ovat jääneet pois töistä tiedotteessa mainittuna päivänä. Heidän joukossaan on ollut ammattiosaston toimikunnan jäseniä ja luottamusmiehiä.
Yhtiön tiloissa on ilmoitustaululla ollut 7.10.1987 alkaen tiedote, jonka mukaan 6.10.1987 pidetyssä kokouksessa on päätetty, että täydellinen ylityökielto on voimassa toistaiseksi. Selvityksen mukaan työntekijöitä on sanotun ajankohdan jälkeen pyydetty ylitöihin, mutta useat työntekijät ovat kieltäytyneet niistä ja vedonneet tiedotteessa mainittuun päätökseen.
Asiassa ei ole näytetty, että ammattiosasto olisi kokouksessaan päättänyt töistä poisjäämisistä tai ylityökiellosta taikka että osasto olisi tiedotteiden nähtäville asettamisen takana. Ammattiosaston ei kuitenkaan ole selvitetty ryhtyneen, kuten sen olisi pitänyt, toimenpiteisiin saattaakseen työntekijöiden tietoon, ettei se ole tiedotteissa tarkoitettujen toimenpiteiden järjestämisessä osallisena. Ammattiosaston toimikunnan jäsenten ja luottamusmiesten osallistuminen ulkopuolisen työvoiman käyttämistä koskevaan sopimukseen kohdistuneisiin työtaistelutoimenpiteisiin osoittaa, että osaston piirissä on hyväksytty työtaistelutoimiin ryhtyminen.
Puhelinlaitosten Työnantajaliitto on 25.9.1987 lähtien toistuvasti kirjeitse ja myös suullisesti vaatinut työntekijäliittoa huolehtimaan työrauhan säilymisestä ja työtaistelutoimenpiteiden alettua niiden lopettamisesta. Suomen Sähköalantyöntekijäin Liiton puolelta on sähkeitse ja myös puhelimitse käännytty ammattiosaston puoleen ja vaadittu osastoa ryhtymään toimenpiteisiin työtaistelutoimenpiteiden ehkäisemiseksi ja niiden lopettamiseksi. Liittotoimikuntakin on käsitellyt asiaa kokouksessaan 15.10.1987.
Siihen nähden, että työtaistelutoimenpiteistä on kahteen otteeseen ilmoitettu työpaikalla nähtäviksi asetetuilla tiedotteilla, liiton olisi valvontavelvollisuutensa täyttämiseksi pitänyt heti ryhtyä tehokkaisiin toimiin saadakseen osaston selvästi ilmoittamaan torjuva suhtautumisensa tiedotteiden sisältöön. Kun liitto on sen
laiminlyönyt, liitto on myös samalla laiminlyönyt valvontavelvollisuutensa.
Tuomiolauselma
Työtuomioistuin tuomitsee työehtosopimuslain 8, 9 ja 10 §:n nojalla Jyväskylän Puhelinalantyöntekijät r.y:n ja Suomen Sähköalantyöntekijäin Liiton maksamaan hyvityssakkoa Puhelinlaitosten Työnantajaliitolle, ammattiosaston työrauhavelvollisuuden rikkomisesta 10 000 markkaa ja Suomen Sähköalantyöntekijäin Liiton valvontavelvollisuuden laiminlyömisestä 8 000 markkaa.
Työntekijäliitto ja ammattiosasto velvoitetaan yhteisvastuullisesti korvaamaan Puhelinlaitosten Työnantajaliiton oikeudenkäyntikulut 1 600 markalla.
Jäsenet: Pelkonen, puheenjohtaja, Tiitinen, Uski, Saastamoinen, Hietikko ja Porttila.
Tuomio oli yksimielinen.