TT:1987-111
- Asiasanat
- Siirto toiseen tehtävään, Tulkinta
- Tapausvuosi
- 1987
- Antopäivä
- Diaarinumero
- D:1987/80
Osallisliitot olivat yhtä mieltä siitä, että pääsäännön mukaan vanhemman kondiittorin ansiotaso ei ammattisuojan vuoksi saanut alentua siirrettäessä hänet alemman palkkaryhmän mukaiseen työhön. Työehtosopimusta oli vakiintuneesti tulkittu siten, että edellytyksenä vanhemman kondiittorin siirrolle pysyvästi alemman palkkaryhmän työhön sen mukaiselle palkalle oli, että työnantajalla oli työsopimuslain mukainen peruste irtisanoa työntekijä.
Yrityksen palvelukseen myöhemmin tulleen kondiittorin ja alempipalkkaiseen tehtävään siirretyn kondiittorin ammattitaidossa ei ollut ollut eroa. Yrityksellä ei ollut ollut perustetta viimeksi mainitun työntekijän palkan alentamiseen, ja yritys oli velvollinen maksamaan hänelle vanhemman kondiittorin palkkaa siirron jälkeenkin.
Kantaja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL r.y. Vastaaja Elintarviketeollisuuden Työnantajaliitto ETTL r.y. Kuultava Oy Sokle Ab
TUOMIO
TYÖEHTOSOPIMUKSEN MÄÄRÄYKSET
Asianosaisliittojen välillä 7.5.1986 allekirjoitetussa leipomoiden työntekijöitä koskevassa työehtosopimuksessa on muun ohella seuraavat määräykset:
I YLEISTÄ
-----------------------------------------------
3 § Keskusliittojen väliset sopimukset
Liiketyönantajain Keskusliiton ja Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön välillä on solmittu seuraavat yleiset sopimukset:
Yleissopimus 6.3.1970
-----------------------------------------------
II PALKAT JA KORVAUKSET 5 § Palkkaryhmittely
Leipomotyöntekijät jaetaan heidän työnsä ja ammattitaitonsa asettamien vaatimusten mukaan seuraaviin palkkaryhmiin:
-----------------------------------------------
3. Palkkaryhmä
Leipomotyö kolmen (alallaolo-) vuoden jälkeen (yrityksessä uusi leipomotyötä tekevä työntekijä voidaan sijoittaa kuitenkin vuodeksi 2. palkkaryhmään).
Ammattityön osatehtävät kolmen vuoden jälkeen.
Nuorempi kondiittori.
3A. palkkaryhmä
Vanhempi leipuri.
Taikinantekoa tai paistoa suorittava leipomotyöntekijä kolmen vuoden jälkeen.
4. palkkaryhmä
Vanhempi leipuri, joka tekee taikinaa (myös lehti- ja wienertaikinat) tai paistaa.
Vanhempi kondiittori.
-----------------------------------------------
Soveltamisohje
Palkkaus
-----------------------------------------------
Mikäli työntekijä pysyvästi siirretään toiseen työhön ja hänen palkkaryhmänsä muuttuu, maksetaan hänelle uuden palkkaryhmän mukaista palkkaa siirtoa seuraavan kalenterikuukauden tai palkkakauden alusta lukien. Milloin työntekijä siirretään väliaikaisesti korkeamman palkkaryhmän mukaiseen työhön ja siirto kestää vähintään kaksi viikkoa, maksetaan hänelle korkeamman palkkaryhmän mukainen palkka siirron alusta lukien. Vastaavasti menetellään siirrettäessä työntekijä väliaikaisesti alemman palkkaryhmän mukaiseen työhön.
Ammattiopin suorittaneen leipurin tai kondiittorin suorittaessa tilapäisesti muita kuin ammattitöitä, ei se aiheuta muutosta hänen palkkaryhmäänsä. Milloin 3 A palkkaryhmään sijoitettu vanhempi leipuri tilapäisesti suorittaa taikinantekoa tai paistoa, on tämä huomioitava hänen palkkauksessaan.
Ammattiopin suorittaneet leipurit
Koska epäselvyyttä on syntynyt siitä, milloin työntekijä katsotaan ammattileipuriksi liitot toteavat, että palkkaryhmittelyssä tarkoitettu leipuri on henkilö, joka oppiajan suoritettuaan hallitsee taikinanteon, ylöslyönnin ja paiston. Koska oppiajasta ei aina ole selvästi sovittu on tulkinnoissa lähdettävä siitä, että työntekijä, joka hallitsee em. ammattityöt katsotaan leipuriksi. Leipuri sijoittuu nuorempana leipurina 2. palkkaryhmään ja työskenneltyään siinä 2 vuotta siirtyy vanhempana leipurina 3A. palkkaryhmään. Lisäksi on huomattava, että taikinantekoa tai paistoa suorittavat vanhemmat leipurit siirtyvät suoraan 4. palkkaryhmään.
Kondiittorilla tarkoitetaan työntekijää, joka oppiajan suoritettuaan on saavuttanut kondiittorin ammattipätevyyden tai joka hankkimansa työkokemuksen kautta hallitsee konditorian ammattityöt.
Saavutettu nuoremman tai vanhemman leipurin pätevyys säilyy työpaikkaa vaihdettaessa. Esim. työntekijä, joka 2-vuotisen ammattikoulun suoritettuaan ja työskenneltyään leipomossa sen jälkeen 6 kuukautta, on tullut nuoremmaksi ammattityöntekijäksi, sijoittuu työpaikkaa vaihtaessaan myös uudessa työpaikassa nuoremman leipurin palkkaryhmään. Tarvittaessa pätevyys on voitava osoittaa työtodistuksella.
-----------------------------------------------
6 § Palkkataulukot
Täysin työkykyisille leipomotyöntekijöille maksetaan seuraavien palkkataulukoiden mukaiset palkat.
Leipomotyöntekijäin kuukausipalkkataulukot:
-----------------------------------------------
Pöytäkirjamerkintä 2:
Vanhemman kondiittorin kuukausipalkan on 5 %:lla ylitettävä 4. palkkaryhmän taulukkopalkka.
-----------------------------------------------
Työehtosopimuksen osana noudatettavassa yleissopimuksessa on muun ohella seuraavat määräykset:
-----------------------------------------------
3 § Irtisanominen työntekijästä johtuvasta syystä
Irtisanomisen peruste irtisanomismenettelystä annetun lain piiriin kuuluvissa irtisanomistapauksissa määräytyy työsopimuslain 37 §:n mukaan 1).
Työsuhteen päättämisessä, erimielisyyksien selvittelyssä, lain ja sopimuksen rikkomisen seuraamuksissa ja tuomioistuinkäsittelyssä noudatetaan irtisanomismenettelystä annetun lain ja tämän sopimuksen 5 §:n määräyksiä.
4 § Irtisanominen ja lomauttaminen taloudellisista tai tuotannollisista syistä 2)
Irtisanomisen toimittaminen Irtisanominen toimitetaan todistettavasti. Irtisanomisen syy ja työsuhteen lakkaamisaika on vaadittaessa ilmoitettava viivytyksettä kirjallisesti työntekijälle.
Työvoiman vähentämisjärjestys Muusta kuin työntekijästä johtuvasta syystä tapahtuneen irtisanomisen ja lomauttamisen yhteydessä on mahdollisuuksien mukaan noudatettava sääntöä, jonka mukaan viimeksi irtisanotaan tai lomautetaan yrityksen toiminnalle tärkeitä ammattityöntekijöitä, sotavammaisia ja saman työnantajan työssä osan työkyvystään menettäneitä sekä että tämän säännön lisäksi kiinnitetään huomiota myös työsuhteen kestoaikaan ja työntekijän huoltovelvollisuuden määrään.
-----------------------------------------------
KANNE
Kanteen perustelut
Suomen Elintarviketyöläisten Liitto on lausunut, että se ja Elintarviketeollisuuden Työnantajaliitto olivat yhtä mieltä edelle jäljennettyjen työehtosopimusmääräysten tulkinnasta sikäli, että pääsäännön mukaan vanhemman kondiittorin ansiotaso ei ammattisuojan vuoksi saa alentua siirrettäessä hänet alemman palkkaryhmän mukaiseen työhön. Järjestöt olivat myös vakiintuneesti tulkinneet työehtosopimusta siten, että mikäli vanhempi kondiittori jouduttiin pysyvästi siirtämään alemman palkkaryhmän työhön sen mukaiselle palkalle edellytyksenä oli, että työnantajalla oli työsopimuslain 37 §:n 2 momentin mukainen peruste irtisanoa työntekijä.
Oy Sokle Ab:n Jyväskylän leipomo oli siirtänyt vanhemman kondiittorin Sirpa Haukan 1.10.1986 lukien konditoriaosastolta leipomo-osastolle 3. palkkaryhmän mukaiseen työhön. Irtisanomisajan eli neljä kuukautta työnantaja oli maksanut hänelle vanhemman kondiittorin palkkaa ja sen jälkeen 3. palkkaryhmän mukaista palkkaa. Siirron perusteeksi työnantaja oli ilmoittanut konditoriatuotteiden odotettavissa olleen myynnin laskun. Haukka oli työskennellyt leipomossa 13 vuotta ja koko tämän ajan konditoriassa. Haukan siirron jälkeen konditoriaan oli jäänyt työhön neljä työntekijää, joista kahden työssäoloaika oli lyhyempi kuin Haukan.
Leipomossa oli noin 40 työntekijää, joista 13 työskenteli 4. palkkaryhmän mukaisessa työssä. Haukalle oli tarjottu ainoastaan 3. palkkaryhmän töitä. Hänen kuukausiansionsa oli alentunut siirron johdosta 954 markkaa. Haukan siirron jälkeen konditoriassa oli jouduttu teettämään ylitöitä ja myös käyttämään leipomo-osaston työntekijöitä apuna, jotta toimitukset oli voitu hoitaa.
Ottaen huomioon edellä mainitun yleissopimuksen 4 §:n määräyksen ja sen, etteivät konditorian työt olleet pysyvästi vähentyneet, ei työnantajalla ollut Haukan osalta ollut irtisanomisperustetta eikä näin ollen oikeutta siirtää Haukkaa tämän palkkaa alentaen.
Haukalla oli huolettavanaan yksi alaikäinen lapsi.
Kanteessa esitetyt vaatimukset
Suomen Elintarviketyöläisten Liitto on vaatinut työtuomioistuinta vahvistamaan, ettei Oy Sokle Ab:lla ole ollut oikeutta siirtää Haukkaa vanhemman kondiittorin tehtävästä ja että joka tapauksessa Haukalla oli oikeus työehtosopimuksen 6 §:n pöytäkirjamerkintä 2:n mukaiseen palkkaan.
VASTINE
Vastineen perustelut
Elintarviketeollisuuden Työnantajaliitto on lausunut, että Oy Sokle Ab:lla oli kysymyksessä olevassa tapauksessa ollut työsopimuslain 37 §:n 2 momentin mukainen peruste siirtää vanhempi kondiittori Haukka irtisanomisen sijasta alemmin palkattuun tehtävään.
Haukka oli työskennellyt 1.10.1986 saakka Oy Sokle Ab:n Jyväskylän leipomon konditoriassa 4. palkkaryhmän mukaisissa tehtävissä. Sanotusta päivästä lukien hän oli työskennellyt leipomopuolella 3. palkkaryhmän mukaisessa vaihetyössä. Syynä työtehtävien yksipuoliseen muutokseen oli ollut konditorian pysyvästi ja olennaisesti vähentynyt työmäärä. Oy Sokle Ab:n Jyväskylän toimipisteen konditoriassa työskenteli kolme kondiittoria ja kaksi massantekijää. Kondiittorien lukumäärä oli noussut kolmeen hoitovapaalla olleen kondiittorin palattua takaisin työhönsä. Samaan aikaan kysymyksessä olevan toimipisteen konditoriatuotteiden menekki oli laskenut 10 prosentilla. Tuotteiden vähentynyt menekki ja osaston lisääntynyt vahvuus oli johtanut kondiittorien töiden vähenemiseen siinä määrin, ettei yhtiöllä ollut ollut mahdollisuutta tarjota kondiittorin työtä kolmelle henkilölle. Vastoin kanteessa esitettyä väitettä työ oli jo vähentynyt konditoriaosastolla. Työn väheneminen oli kohdistunut nimenomaan kondiittorien, ei massantekijöitten työhön. Kondiittoreista Haukka oli tullut viimeksi yhtiön palvelukseen.
Haukka oli siirretty kondiittorin tehtävistä 3. palkkaryhmän tehtäviin leipomon wienerlinjalle. Siirron jälkeen Haukka ei ollut työskennellyt konditorian puolella. Työnantaja oli tarjonnut Haukalle mahdollisuutta siirtyä kondiittorin tehtäviin korkeammalla palkalla kesälomien ajaksi.
Työn väheneminen konditoriassa oli todellista ja jo toteutunut ennen siirtopäätöksen tekemistä. Myynnin väheneminen oli olennaista. Edellisenä vuonna 10 prosenttia suurempi tuotantomäärä oli tehty kahden kondiittorin voimin. Kantaja oli väittänyt, että Jyväskylän leipomon konditoriassa oli jouduttu teettämään konditorian töitä myös leipomopuolen työntekijöillä. Väite perustui ilmeiseen väärinkäsitykseen. Konditorian tiloihin oli siirretty eräiden leipomo- ja einestuotteiden valmistusta, kuten pizzojen valmistus ja wienertuotteiden viimeistely. Näitä töitä olivat tehneet leipomopuolen työntekijät entiseen tapaan.
Vastineessa esitetyt vaatimukset
Elintarviketeollisuuden Työnantajaliitto, johon jutussa kuultu Oy Sokle Ab osaltaan on yhtynyt, on vaatinut kanteen hylkäämistä.
OIKEUDENKÄYNTIKULUVAATIMUKSET
Asianosaiset ovat vaatineet korvausta oikeudenkäyntikuluistaan.
TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU
Perustelut
Oy Sokle Ab:n Jyväskylän leipomo koostuu konditoriaosastosta, leipomosta, wienerosastosta ja pakkaamosta. Konditoriaosastolla on ollut viisi työntekijää. Oy Sokle Ab:n palveluksessa 19.3.1973 lukien työskennellyt vanhempi kondiittori Sirpa Haukka on 1.10.1986 lukien siirretty kanteesta selviävin tavoin konditoriaosastolta leipomo-osastolle. Hänelle on työehtosopimuksen 5 §:n nojalla maksettu irtisanomisajalta vanhemman kondiittorin palkkaa ja sen jälkeen 3. palkkaryhmän mukaista palkkaa. Kanteen mukaan siirron perusteeksi on ilmoitettu konditoriatuotteitten odotettavissa ollut myynnin lasku. Vastineen mukaan taas syynä siirtoon oli konditorian pysyvästi ja olennaisesti vähentynyt työmäärä.
Asianosaiset ovat yhtä mieltä siitä, että vanhemman kondiittorin palkan alentaminen niin kutsutusta ammattisuojasta huolimatta edellyttää työsopimuslain 37 §:n 2 momentin mukaisten työsopimuksen irtisanomisperusteiden olemassaoloa.
Oy Sokle Ab on perustellut Haukan siirtoa toisiin tehtäviin sillä, että konditoriassa ei syksystä 1986 lähtien ollut tarvittu enempää kuin neljä työntekijää. Konditoriaosaston kondiittorin ammattitaitoa vaativat työt olivat vähentyneet leivosten menekin vähentymisen vuoksi ja siitä syystä, että Jyväskylän leipomon kahvikakkutuotanto oli lopetettu yrityksen kahden muun leipomon kahvikakkutuotannon paremman kannattavuuden vuoksi.
Työhön konditoriaan olivat jääneet yhtiön palvelukseen 3.10.1969, 13.3.1972 ja 1.3.1976 tulleet kolme kondiittoria sekä 3.5.1982 tullut massantekijänä työskentelevä työntekijä.
Konditoriaosaston tehtäväksi on työnantajan ilmoituksen mukaan konditoriatöiden vähentymisen vuoksi siirretty leipomo-osastolta pizzojen tekoa ja wienerleipien valmistusta. Pizzatyöhön ja wienerleipätyöhön on käytetty kondiittorityövoimaa.
Kantajapuolelta on työtuomioistuimessa esitetty todistelua siitä, että töiden järjestelyä oli Haukan siirron jälkeen tapahtunut sillä tavoin, että kun aikaisemmin konditorian kaikki viisi työntekijää olivat siirtyneet tehtävästä toiseen vuorotellen myös massan teossa, niin nyttemmin kolme työntekijöistä oli määrätty kondiittoreiksi ja yksi massan tekijäksi. Edelleen työntekijäpuolen esittämän todistelun mukaan konditoriassa oli siirron jälkeen ruuhka-aikoina käytetty aputyövoimaa enemmän kuin Haukan palveluksessaoloaikana. Kaiken tämän kantajapuoli on katsonut osoittavan, ettei Haukan siirtoon ollut olemassa työehtosopimukseen perustuvaa syytä.
Haukan leipomon puolelle siirtämisen jälkeen on konditoriaan jäänyt 1.3.1976 palvelukseen tullut kondiittori ja 3.5.1982 palvelukseen tullut massan tekijänä työskentelevä työntekijä. Molemmat ovat tulleet yhtiön palvelukseen myöhemmin kuin Haukka. Haukka on sitä paitsi työskennellyt koko palveluksessaoloaikansa konditoriassa. Selvittämättä on jäänyt, ovatko edellä tarkoitetut kaksi työntekijää työskennelleet konditorian puolella koko palveluksessaoloaikansa.
Irtisanomissuojasopimuksen 4 §:n mukaan on muusta kuin työntekijästä johtuvasta syystä tapahtuneen irtisanomisen ja lomauttamisen yhteydessä mahdollisuuksien mukaan noudatettava sääntöä, jonka mukaan viimeksi irtisanotaan tai lomautetaan yrityksen toiminnalle tärkeitä ammattityöntekijöitä. Tämän säännön lisäksi kiinnitetään huomiota myös työsuhteen kestoaikaan ja työntekijän huoltovelvollisuuden määrään. Haukan siirto konditoriasta on työtuomioistuimessa kuullun yhtiön tuotantopäällikön mukaan perustunut työnjohtajien suorittamaan valintaan. Yhtiön palvelukseen 1.3.1976 tulleen kondiittorin ja Haukan ammattitaidossa ei tuotantopäällikön kertomuksen mukaan ole ollut eroa. Sanotusta selviää, ettei Oy Sokle Ab:lla ole ollut perustetta Haukan palkan alentamiseen.
Tuomiolauselma
Työtuomioistuin vahvistaa, että Oy Sokle Ab on velvollinen maksamaan kondiittori Sirpa Haukalle 1.10.1986 lukien 4. palkkaryhmän mukaista palkkaa vanhemmalle kondiittorille maksettavine lisineen.
Elintarviketeollisuuden Työnantajaliitto velvoitetaan korvaamaan Suomen Elintarviketyöläisten Liiton oikeudenkäyntikulut 1 600 markalla.
Jäsenet: Huopaniemi, puheenjohtaja, Silenti, Vihma, Airaksinen, Vertanen ja Kolula.
Tuomio oli yksimielinen.