TT:1984-76
- Asiasanat
- Päihtymys, Sairausajan palkka, Työehtosopimuksen tieteikkominen, Törkeä tuottamus, Valvontavelvollisuus, - työehtosopimuksen määräysten, noudattamiseksi
- Tapausvuosi
- 1984
- Antopäivä
- Diaarinumero
- D:1984/15
Työntekijän loukkaantuminen vapaa-aikana oli johtunut pääasiassa hänen päihtymyksestään. Vallinneissa olosuhteissa työntekijän ei ollut kuitenkaan näytetty aiheuttaneen loukkaantumistaan ja siitä johtunutta sairauttaan törkeällä tuottamuksella. Työnantaja velvoitettu suorittamaan työntekijälle sairausajan palkka.
Asian tulkinnanvaraisuuden vuoksi hyvityssakkovaatimus yhtiötä ja työnantajaliittoa vastaan hylätty.
Kantaja Hotelli- ja Ravintolahenkilökunnan Liitto HRHL r.y. Vastaajat Majoitus- ja Ravitsemisalan Työnantajaliitto r.y. Paavo Lundberg Oy
TUOMIO
TYÖEHTOSOPIMUKSEN MÄÄRÄYKSET
Asianosaisliittojen kesken 17.12.1981 tehdyssä majoitus ja ravitsemisliikkeiden työntekijöitä koskevassa työehtosopimuksessa on muun ohessa seuraavat määräykset:
1 §
Sopimuksen ulottuvuus
Tällä työehtosopimuksella määrätään majoitus- ja ravitsemisliikkeiden palveluksessa työaikalain alaista työtä suorittavien työntekijöiden työehdot.
---------------------------------------------------
13 §
Sairausajan palkka, lääkärintarkastukset, synnytysloma
Sairausajan palkka
1. Milloin työnantajan palvelukseen otetun työntekijän työsuhde on jatkunut yhden kuukauden ja hän tämän jälkeen estyy työtä tekemästä sairauden tai tapaturman vuoksi, jota hän ei ole aiheuttanut tahallisesti tai törkeällä tuottamuksella, suorittaa työnantaja työsuhteen jatkuessa hänelle palkkaa seuraavasti:
- työsuhde jatkunut yhdenjaksoisesti enintään 2 kuukautta sairausvakuutuslain mukaiselta karenssiajalta, - työsuhde jatkunut yhdenjaksoisesti yli 2 kuukautta mutta alle 3 vuotta 21 päivän pituiselta ajanjaksolta, - työsuhde jatkunut yhdenjaksoisesti yli 3 vuotta mutta alle 5 vuotta 28 päivän pituiselta ajanjaksolta, - työsuhde jatkunut yhdenjaksoisesti yli 5 vuotta 35 päivän pituiselta ajanjaksolta.
---------------------------------------------------
KANNE
Kanteen perustelut
Hotelli- ja Ravintolahenkilökunnan Liitto on lausunut, että liiton jäsen viinikassa Kirsi Salmi oli 4.7.1977 lukien toiminut Paavo Lundberg Oy:n palveluksessa hotelli-ravintolassa Hotelli Taipaleessa Varkaudessa. 22.8.1982 Kirsi Salmi ja hänen viisi työtoveriaan olivat menneet erääseen Varkaudessa sijaitsevaan ravintolaan ja nauttineet siellä muutamia annoksia alkoholia. Tämä jälkeen Kirsi Salmi ja hänen työtoverinsa olivat menneet vielä erääseen toiseen ravintolaan nauttimaan iltapalaa ja juomaan muutaman oluen. Tässä vaiheessa kukaan seurueesta ei ollut ollut juovuksissa, vaikkakin kaikki olivat olleet hiukan alkoholin vaikutuksen alaisina. Tämän jälkeen seurue oli mennyt erään seurueeseen kuuluneen henkilön asunnolle kello 0.30 aikoihin ja nauttineet siellä hiukan samppanjaa ja votkaa. Seurueen ryhdyttyä tanssimaan oli Kirsi Salmi erään tanssikappaleen päätyttyä liukastunut, kaatunut ja lyönyt päänsä sohvan puiseen käsinojaan. Salmi oli menettänyt hetkeksi tajuntansa. Seuraavana aamuna Salmi oli tuntenut itsensä pahoinvointiseksi ja mennyt poliklinikalle, jossa hänen oli todettu saaneen aivotärähdyksen. Salmelle oli suoritettu tutkimuksia ja tutkimuspäivä 23.8.1982 oli määrätty sairaslomapäiväksi. Seuraavana päivänä 24.8.1982 Salmi oli mennyt työhön, mutta tunnettuaan itsensä edelleen sairaaksi hän oli mennyt uudelleen lääkäriin ja hänelle oli määrätty sairaslomaa 25.-29.8.1982 väliseksi ajaksi. Molemmista sairausjaksoista Salmi oli ilmoittanut työnantajalle välittömästi ja toimittanut tälle myös lääkärintodistukset. Työnantaja Paavo Lundberg Oy ei ollut kuitenkaan suostunut suorittamaan Salmelle sairausajan palkkaa edellä mainitulta ajalta. Työnantajan käsityksen mukaan sillä ei ollut sairausajan palkanmaksuvelvollisuutta, koska Salmi oli aiheuttanut työkyvyttömyytensä törkeällä tuottamuksella olemalla alkoholin vaikutuksen alaisena tapaturman sattuessa. Salmi oli ollut tapaturman sattuessa jonkin verran alkoholin vaikutuksen alaisena, mutta ei kuitenkaan juovuksissa. Sattunut onnettomuus ei ollut johtunut nautitusta alkoholista. Tanssilattia oli ollut korkkilattia, joka oli ollut varsin liukas ja jolla täysin selväkin henkilö saattoi sukkasillaan tanssiessaan liukastua ja kaatua.
Työehtosopimuksen mukaan työnantaja ei ollut velvollinen maksamaan työntekijälle sairausajalta palkkaa sairauden tai tapaturman vuoksi, jos työntekijä oli aiheuttanut sairauden tai tapaturman tahallisesti tai törkeällä tuottamuksella. Oli täysin selvää, ettei Salmi ollut aiheuttanut tapaturmaa tahallaan. Myös törkeä tuottamus oli käsitteenä hyvin lähellä tahallisuutta. Sen olemassaolo edellytti työntekijältä varsin räikeätä välinpitämättömyyttä ja huolimattomuutta terveytensä suhteen. Pelkästään se, että työntekijä oli nauttinut jonkin verran alkoholia, ei voinut saattaa tapausta törkeän tuottamuksen piiriin. Salmi oli käyttäytynyt juuri sillä huolellisuudella kuin kuka tahansa keskivertokansalainen vapaa-ajallaan käyttäytyi. Tapahtuma oli ollut puhdas onnettomuus ja työnantaja oli siten velvollinen maksamaan Salmelle sairausajalta täyden palkan. Myös asianosaisliittojen noudattamassa käytännössä oli useita tapauksia, joissa sairausajan palkka oli maksettu, vaikka työntekijä oli loukkaantuessaan ollut alkoholin vaikutuksen alaisena.
Liittojen kesken asiasta oli neuvoteltu useaan otteeseen vuoden 1983 aikana. Neuvottelut olivat kuitenkin päättyneet tuloksettomina.
Kanteessa esitetyt vaatimukset
Hotelli- ja Ravintolahenkilökunnan Liitto on vaatinut työtuomioistuinta vahvistamaan, että Kirsi Salmella on oikeus sairausajan palkkaan 23.8.1982 ja 25.-29.8.1982 ja velvoittamaan Paavo Lundberg Oy:n suorittamaan Salmelle sairausajan palkkana kuudelta päivältä yhteensä 906 markkaa 5 prosentin korkoineen 1.9.1982 lukien sekä tuomitsemaan Paavo Lundberg Oy:n työehtosopimuslain 7, 8 ja 9 §:n nojalla hyvityssakkoon työehtosopimuksen määräysten tietensä rikkomisesta. Lisäksi Hotelli- ja Ravintolahenkilökunnan Liitto on vaatinut Majoitus- ja Ravitsemisalan Työnantajaliiton tuomitsemista hyvityssakkoon valvontavelvollisuuden laiminlyömisestä.
VASTINE
Vastineen perustelut
Majoitus- ja Ravitsemisalan Työnantajaliitto ja Paavo Lundberg Oy ovat kanteeseen vastatessaan lausuneet, että Salmi oli nauttinut illan aikana kahdessa ravintolassa 5-7 ravintola-annosta ja sen jälkeen vielä alkoholia yksityisasunnossa, joten varovasti arvioiden Salmen illan aikana nauttima alkoholimäärä oli ollut 9-10 annosta. Tämän perusteella Salmi oli ollut vahvassa humalatilassa, minkä hän oli työnantajalle myöntänytkin. Tanssiminen tässä tilassa liukkaalla lattialla oli ollut erittäin vaarallista. Salmen oli täytynyt ymmärtää tämä ja sen vuoksi hän oli aiheuttanut loukkaantumisensa törkeällä tuottamuksella. Asianosaisliittojen välillä noudatettu käytäntö ei tukenut kantajan käsitystä asiassa, vaan oli ollut horjuva. Vastaajat tunsivat useita tapauksia, joissa työnantaja ei ollut maksanut sairausajan palkkaa, kun loukkaantuminen oli tapahtunut alkoholin nauttimisen jälkeen.
Vastineessa esitetyt vaatimukset
Majoitus- ja Ravitsemisalan Työnantajaliitto ja Paavo Lundberg Oy ovat vaatineet kanteen hylkäämistä.
OIKEUDENKÄYNTIKULUVAATIMUKSET
Asianosaiset ovat vaatineet korvausta oikeudenkäyntikuluistaan.
TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU
Perustelut
Viinikassa Kirsi Salmi, joka oli 4.7.1977 lähtien ollut Paavo Lundberg Oy:n Varkauden kaupungissa harjoittamassa majoitus- ja ravitsemisliikkeessä työssä, oli 22.8.1982 illalla mennyt työtovereittensa kanssa erääseen Varkaudessa sijaitsevaan ravintolaan. Nautittuaan ravintolassa muutamia annoksia alkoholia seurueen jäsenet olivat lähteneet vielä erääseen toiseen ravintolaan nauttimaan iltapalaa ja juomaan muutaman oluen. Täältä he olivat lähteneet erään seurueen jäsenen yksityisasunnolle saapuen sinne noin kello 0.30. Nautittuaan asunnolla jonkin verran isännän tarjoamaa samppanjaa ja votkaa seurue oli ryhtynyt tanssimaan. Noustessaan istuimeltaan sohvalta ryhtyäkseen tanssimaan Kirsi Salmi oli kaatunut taaksepäin lyöden päänsä sohvan puiseen käsinojaan menettäen hetkeksi tajuntansa. Tämän jälkeen Salmi oli toimitettu yksityisautolla kotiinsa. Aamulla herättyään Salmi oli tuntenut itsensä pahoinvoivaksi. Hänen mentyään erään sairaalan poliklinikalle lääkäri oli todennut hänen saaneen aivotärähdyksen. Lääkäri oli määrännyt Salmen kalloröntgeniin, ja Salmelle oli suoritettu lisäksi selkäydinpunktio. Illalla samana päivänä Salmi oli tuntenut selkänsä kipeäksi. Seuraavana päivänä eli 24.8.1982 Salmi oli kuitenkin mennyt aamuvuoroon töihin. Työnteosta ei ollut kuitenkaan tullut mitään, sillä Salmi tunsi niskansa jäykistyvän ja hän oli katsonut parhaaksi mennä kotiin lepäämään. Illalla Salmi oli mennyt uudelleen sairaalaan tutkittavaksi, ja hänet oli määrätty sairaslomalle 25.8.-29.8.1982. Kummastakin sairausjaksosta Salmi oli ilmoittanut työnantajalle välittömästi ja toimittanut tälle myös niistä lääkärintodistukset.
Yhtiö ei ollut suorittanut Salmelle sairauden ajalta sairausajan palkkaa viitaten majoitus- ja ravitsemisliikkeiden työntekijöitä koskevan työehtosopimuksen 1.3.1982-28.2.1985 13 §:n 1 kohtaan, jossa lausutaan muun muassa, että milloin työntekijä estyy työtä tekemästä sairauden tai tapaturman vuoksi, jota hän ei ole aiheuttanut tahallisesti tai törkeällä tuottamuksella, suorittaa työnantaja työsuhteen jatkuessa hänelle palkkaa. Työnantajan käsityksen mukaan Salmi oli tässä tapauksessa aiheuttanut sairautensa törkeällä tuottamuksellaan ryhtymällä vahvassa humalatilassa tanssimaan liukkaalla lattialla.
Työtuomioistuin katsoo selvitetyn, että Salmen kaatuminen on johtunut pääasiassa hänen päihtymyksestään. Itsensä päihdyttäminen siinä määrin kuin Salmen kohdalla on tapahtunut sisältää usein jossain määrin vahingon vaaraa. Niiden olosuhteiden, joissa tapaus on sattunut, ei kuitenkaan voida katsoa poikenneen siinä määrin tavanomaisesta, että päihtymyksen aiheuttama loukkaantumisen vaara olisi ollut kovinkaan ilmeinen. Salmen ei olekaan näytetty aiheuttaneen loukkaantumistaan ja siitä johtunutta sairauttaan työehtosopimuksen 13 §:n 1 kohdassa tarkoitetulla törkeällä tuottamuksella. Tämän vuoksi hän on oikeutettu saamaan sairausajaltaan sanotussa sopimuksen kohdassa tarkoitetun sairausajan palkan. Yhtiön maksuvelvollisuus on vallinneissa olosuhteissa ollut kuitenkin niin tulkinnanvarainen, ettei sen ole näytetty menettelyllään tietensä rikkoneen työehtosopimuksen määräyksiä. Samasta syystä Majoitus- ja Ravitsemisalan Työnantajaliitonkaan ei ole katsottava syyllistyneen valvontavelvollisuuden laiminlyöntiin.
Tuomiolauselma
Näillä perusteilla työtuomioistuin harkitsee oikeaksi kanteen enemmälti hyläten velvoittaa Paavo Lundberg Oy:n suorittamaan Salmelle saamatta jääneenä sairausajan palkkana kuudelta päivältä yhteensä kanteessa tarkoitetut 906 markkaa 5 %:n korkoineen 1.9.1982 lukien. Sen ohessa Majoitus- ja Ravitsemisalan Työnantajaliitto ja Paavo Lundberg Oy velvoitetaan yhteisvastuullisesti suorittamaan Hotelli- ja Ravintolahenkilökunnan Liitolle oikeudenkäyntikulujen korvaukseksi 2 000 markkaa.
Jäsenet: Lehtikunnas, puheenjohtaja, Iirola, Heiniö, Hurmalainen, P.Virtanen ja Vertanen.
Tuomio oli yksimielinen.