Finlex - Etusivulle
Työtuomioistuin

2.4.1982

Työtuomioistuin

Työtuomioistuimen ratkaisut ja lausunnot vuodesta 1970 lähtien.

TT:1982-55

Asiasanat
Tulkinta ks. myös virkaehtosopimuksen tulkinta, Virkaehtosopimuksen tulkinta, Sotaharjoitus, Päivystys, Harjoituspäiväraha, Työaika ks. myös puolustusvoimien virkamiesten, työaika, Työajan laskenta
Tapausvuosi
1982
Antopäivä
Diaarinumero
D:1981/89

Kolme toimiupseeria oli määrätty rannikkopatteriston komentajan käskyn perusteella toimeenpannun patteriston syysampumaleirin leirijohtoon. Linnakkeen päällikön määräämän linnakkeen päivystäjien vuoroluettelon mukaan kukin heistä oli vuorollaan toiminut 24 tunnin ajan leirin kestoajasta linnakkeen päivystäjänä.

Sen mukaan, miten asianomaiset toimiupseerit olivat tosiasiallisesti päivystysaikanaan toimineet saamiensa käskyjen ja linnakkeen käytännön nojalla, katsottu, etteivät he sinä aikana olleet osallistuneet harjoitukseen, vaan heidän työaikansa laskentaan tuolta ajalta oli sovellettava päivystystä koskevia sopimusmääräyksiä.

Asianosaiset: TVK:n Virkamiesjärjestöt TVK-V r.y. Valtiovarainministeriö

RATKAISU

Sovelletut työehtosopimuskohdat:

Puolustusvoimien virkamiesten työajasta 15.3.1980 tehdyssä virkaehtosopimuksessa oli muun ohella seuraavat määräykset:

---------------------------------------------------

6 §. Harjoituspäiväraha

1. Harjoituspäivärahaan oikeuttavalla harjoituksella tarkoitetaan tässä sopimuksessa asianomaisen viranomaisen ennalta määräämiä, koulutussuunnitelman mukaisia, maasto-olosuhteissa tapahtuvia sotilaallisia harjoituksia, jotka on tarkoitettu kestämään yhdenjaksoisesti vähintään 24 tuntia. 2. Harjoitukseen osallistuvalle virkamiehelle maksetaan 100 prosenttia matkustussäännön mukaisesta muusta päivärahasta korvauksena niistä ylimääräisistä kuluista ja haitoista, jotka aiheutuvat palveluksen suorittamisesta tavanomaisesta poikkeavissa olosuhteissa. Sunnuntai- ja pyhäpäiviltä, itsenäisyyspäivältä ja vapunpäivältä maksetaan harjoituspäivärahaa kaksinkertaisena. 3. Siltä kalenterivuorokaudelta, jolta maksetaan harjoituspäivärahaa, ei makseta matkustussäännön mukaista muuta päivärahaa eikä kotipäivystyskorvausta. Harjoituspäivärahaan oikeuttavalta vuorokaudelta merkitään työaikakirjanpidossa työajaksi 8 tuntia. 4. Harjoituspäivärahavuorokaudelta ei makseta sunnuntai- eikä lauantaityökorvausta, aattopäivänlisää eikä ilta- ja yötyölisää.

---------------------------------------------------

6. Harjoituspäivärahaa maksetaan jokaiselta kalenterivuorokaudelta, jonka aikana palvelus harjoituksessa meno- ja paluumatkoineen on kestänyt vähintään 8 tuntia.

7 §. Työaikojen laskenta

---------------------------------------------------

2. Vuorokauden kestävästä päivystys- tai vartiopalveluksesta luetaan työajaksi, riippumatta siitä, onko virkamies vapautettu säännöllisistä virkatehtävistään tai ei, päivystysryhmittäin seuraavat ajat:

työaika yötyö- iltatyö- sunnuntaityölisä lisä korvaus lauantai- sunnuntaipäivystys päivystys

I ryhmässä 16 t. 6 t. 3 t. 5 t. 10 t. II ryhmässä 13 t. 4 t. 2 t. 4 t. 9 t.

---------------------------------------------------

TVK:n Virkamiesjärjestöt TVK-V on työtuomioistuimessa lausunut, että Hangon rannikkopatteriston syysampumaleiri oli rannikkopatteriston 22.8.1980 antaman käskyn mukaisesti pantu toimeen 15.9.-20.9.1980 Porsskärin-Russarön-Morgonlandetin alueella. Sanotun käskyn mukaan ampumaleirin harjoitusjoukkoihin olivat kuuluneet muun muassa kersantti H. Kovero, vääpeli P. Hokkanen ja sotilasmestari E. Ilkka. Hangon rannikkopatteriston Russarön linnakkeen päällikkö oli 24.8.1980 määrännyt Russarön linnakkeen päivystäjien vuoroluettelon syyskuulle 1980. Tämän päivystysvuoroluettelon mukaisesti oli Kovero toiminut ajan 16.9. kello 8 17.9.1980 kello 8, Hokkanen viimeksi sanotusta ajankohdasta alkaen 18.9.1980 kello 8:aan saakka ja Ilkka viimeksi sanotusta ajankohdasta 19.9.1980 kello 8:aan saakka Russarön linnakkeen päivystäjänä. Hangon rannikkopatteriston komentajan mukaan Russarön linnakkeen päivystys oli hoidettu syysampumaleirin aikana harjoitusyksikön henkilöstön toimesta. Tämän vuoksi Koveron, Hokkasen ja Ilkan työaikoja laskettaessa oli sovellettu virkaehtosopimuksen 6 §:n määräyksiä. Asianomaisten toimiupseerien oli katsottu siis koko leirin ajan osallistuneen harjoitukseen ampumaleirijoukkoihin kuuluvina, ja heidän työaikakirjanpidossaan työajaksi oli merkitty 8 tuntia vuorokaudelta.

2.8.1973 vahvistetun yleisen palvelusohjesäännön mukaan päivystyksellä tarkoitettiin yleisen ja sotilaallisen järjestyksen sekä valmiuden ylläpitämistä esikunnissa, joukko-osastoissa sekä muissa sotilaslaitoksissa. Päivystyaika oli yleensä 24 tuntia, jona aikana päivystäjän oli oltava tavoitettavissa toiminta-alueellaan päivystysohjeissa määrätyllä tavalla. Yleisen palvelusohjesäännön mukaiset Russarön linnakkeen päivystäjän ohjeet oli vahvistettu 18.4.1980 annetulla käskyllä. Linnakkeen päivystysohjeiden mukaan Russarön linnakkeen päivystäjä oli linnakkeen päällikön ja linnakkeen varallaolevan päivystäjän käskynalainen. Linnakkeen päivystäjinä toimivat upseerit ja toimiupseerit linnakkeen päällikön vahvistaman vuoroluettelon mukaisesti. Päivystysaika oli vuorokauden mittainen, ja päivystyshuoneena oli erikseen määrätty huone kasarmissa. Virka-aikana päivystäjä työskenteli joko päivystyshuoneessa tai mikäli tehtävät niin vaativat omalla virka- tai toimipaikallaan. Virka-ajan ulkopuolella päivystäjä ei saanut poistua kasarmialueelta muulloin kuin suorittaessaan käskettyjä tarkastuksia tai ohjeiden edellyttämää tai yllättäen esille tulevaa muuta päivystystehtäviin liittyvää tehtävää. Päivystysohjeiden mukaan Russarön linnakkeen päivystäjä valvoi järjestyksen ja turvallisuuden kasarmilla, varsinkin virka-ajan ulkopuolella, merivalvonnan suorituksen siitä annettujen ohjeiden mukaisesti, iltahartauden ja nimenhuudon viikkopalveluohjelman mukaisesti, hiljaisuuden, herätyksen, aamureippailun ja tupien ja alueiden siivouksen, ruokailut, alusten lastaamisen ja purkamisen, sen ettei aluksilla lähde varusmiehiä ilman lupaa ja ettei saareen tule asiattomia henkilöitä, sekä alusliikennettä siten, että on vastassa jokaista saapuvaa alusta sekä lähettämässä alukset liikkeelle.

Päivystystehtävien ohella Russarön linnakkeen päivystäjä toimi linnakkeen vartiopäällikkönä. Yleisen palvelusohjesäännön mukaan vartioita asetettiin vartioimaan valtion omaisuutta, arestilaisia ja pidätettyjä, suojelemaan erilaisia kuljetuksia ja liikenneyhteyksiä ja tiettyjä henkilöitä sekä pitämään yllä yleistä järjestystä ja turvallisuutta varuskunnassa tai erikseen mainitulla alueella. Vartiopäällikkö vastasi vartiopalveluksen käskyjen mukaisesta suorittamisesta, ja hän sai poistua vartiorakennuksesta varuskunnan päällikön erikseen määräämälle alueelle vain vartiotehtävissä. Linnakkeen päivystysohjeiden mukaan päivystäjä osallistui päivystysvuoronsa aikana tehtäviensä mukaisen palveluksen suorittamiseen. Jos viikkopalveluohjelman mukaisen koulutuksen toteuttaminen kärsi kohtuuttomasti päivystäjän käydessä aluksia vastassa, voi hän poikkeuksellisesti määrätä sijaisensa alusta vastaan.

Hangon rannikkopatteriston kysymyksessä olevan syysampumaleirin harjoitusjoukkojen ulkopuolelle oli jätetty 20 varusmiestä, jotka harjoituksen aikana asuivat kasarmissa ja jatkoivat merivalvonta-, vesikuuntelu- ja sääpalvelutehtäviään. Harjoituksen aikana linnakkeella oli myös arestilaisia, jotka eivät kuuluneet harjoitusjoukkoihin. Yleisen palvelusohjesäännön tarkoittama Russarön linnakkeen päivystys oli sen vuoksi järjestettävä syysampumaleirinkin aikana. Tätä edellytti myös linnakkeen päivystykseen kuuluvien merivalvonnan ja alusliikenteen valvonnan suorittaminen. Päivystysaikanaan Kovero, Hokkanen ja Ilkka suorittivat yksinomaan Russarön linnakkeen päivystäjän ohjeiden mukaisia päivystystehtäviä. Laadultaan ja määrältään ne vastasivat päivystäjälle normaalisti kuuluvia tehtäviä. Kun Kovero, Hokkanen ja Ilkka olivat aloittaneet päivystystehtävän, linnakkeen päällikkö oli puhuttelussa korostanut sitä, että päivystäjä teki päivystysaikana vain päivystysohjeiden edellyttämät tehtävät virkapaikallaan ja ohjeiden edellyttämällä alueella. Päivystystehtävä ei edellyttänyt päivystäjältä leirijoukkojen valvontaa. Yleisen palvelusohjesäännön enempää kuin Russarön linnakkeen päivystäjän ohjeiden mukaan tämä ei olisi ollut mahdollistakaan. Leirijoukoilla oli harjoituksen aikana oma päivystyksensä.

Kun Kovero, Hokkanen ja Ilkka toimivat Russarön linnakkeen päivystäjinä, he eivät sinä aikana osallistuneet rannikkopatteriston syysampumaleirin harjoitukseen, vaan harjoituksen oli päivystyksen ajaksi katsottava heidän osaltaan keskeytyneen. Tämän vuoksi asianomaisten työaikoja laskettaessa oli päivystyksen osalta sovellettava puolustusvoimien virkamiesten työajasta tehdyn virkaehtosopimuksen 7 §:n 2 momentin määräyksiä ja vuorokauden kestävästä päivystyksestä työaikakirjanpitoon merkittävä työajaksi mainitun määräyksen edellyttämä tuntimäärä. Tämän lisäksi oli asianomaisten työaikoja harjoituksen ajalta laskettaessa sovellettava sanotun virkaehtosopimuksen 6 §:n määräyksiä.

Sanotuilla perusteilla TVK:n Virkamiesjärjestöt TVK-V on vaatinut työtuomioistuinta vahvistamaan, että kersantti H. Koveron, vääpeli P. Hokkasen ja sotilasmestari E. Ilkan toimiessa edellä tarkoitettuina aikoina Russarön linnakkeen päivystäjinä heidän työaikansa laskentaan on päivystyksen ajalta sovellettava virkaehtosopimuksen 7 §:n mukaisia päivystystä koskevia määräyksiä sekä muulta Hangon rannikkopatteriston syysampumaleirin kestoajalta sanotun virkaehtosopimuksen 6 §:n määräyksiä.

Valtiovarainministeriö on kanteeseen vastatessaan lausunut, että virkaehtosopimuksen 6 §:ssä tarkoiteltulta harjoitusvuorokaudelta maksettiin pykälässä määrätty harjoituspäiväraha. Sopimuksessa ei ollut edellytetty eikä sen tekstiin sisällytetty sellaista mahdollisuutta, että sotilaallinen harjoitus joiltakin osin tai joidenkin virkamiesten osalta voisi katketa siten, että osaan harjoituksesta sovellettaisiin sopimuksen 7 §:ää ja osaan sopimuksen 6 §:ää, mitä kantaja vaati. Sotilaallinen harjoitus oli yksi kokonaisuus, johon sisältyi mitä erilaisimpia toimintoja. Sopimuksessa ei ollut erotettu päivystystehtäviä sotilaallisesta harjoituksesta, vaan ne liittyivät osana harjoituskokonaisuuteen. Mikäli sopijaosapuolet olisivat tarkoittaneet jakaa sotilaallisen harjoituksen osiin siten, että osa toiminnasta, esimerkiksi päivystys työaikalaskennassa määräytyisi sopimuksen 7 §:n perusteella, olisi tämä pitänyt mainita sopimuksen 6 §:ssä erikseen. Sotilaalliseen harjoitukseen liittyi olennaisesti myös päivystystehtävien suorittaminen. Miten päivystystehtävät hoidettiin ja minkälaisten määräysten perusteella tämä tapahtui, ei vaikuttanut siihen, miten työaika tältä ajalta laskettiin, koska sopimuksen 6 §:n 3 kohdan nojalla harjoituspäivältä merkittiin työaikakirjanpitoon 8 tuntia riippumatta siitä, mihin osaan sotilaallista harjoitusta yksittäinen virkamies kulloinkin osallistui.

Patteriston komentaja oli määrännyt sotaharjoitusten ajaksi linnakkeen päivystyksen hoitamisen harjoitusjoukkojen henkilöstön tehtäväksi. Russarön linnakkeella toimeenpantuun Hangon rannikkopatteriston syysampumaleiriin tuli kokonaisuudessaan sekä harjoituspäivärahan että työaikalaskennan osalta soveltaa työaikasopimuksen 6 §:ää merkitsemällä sanotuille virkamiehille työajaksi 8 tuntia sopimuksen 6 §:n 3 kohdan mukaisesti.

Sanotuilla perusteilla valtiovarainministeriö on vaatinut kanteen hylkäämistä.

Asianosaiset ovat vaatineet korvausta oikeudenkäyntikuluistaan.

________

Työtuomioistuin on tutkinut jutun ja katsoo siinä käyneen selville, että Hangon rannikkopatteriston komentajan 22.8.1980 antaman käskyn perustella on patteriston syysampumaleiri pantu toimeen 15.9.-20.9.1980 Porsskärin-Russarön-Morgonlandetin alueella. Leirijoukkoon on muitten ohella määrätty kanteessa tarkoitetut kersantti Kovero, vääpeli Hokkanen ja sotilasmestari Ilkka. Russarön linnakkeen päällikkö on 24.8.1980 määrännyt linnakkeen päivystäjien vuoroluettelon syyskuulle 1980. Sen mukaan linnakkeen päivystäjänä on toiminut Kovero 16.9. kello 8 - 17.9. kello 8, Hokkanen 17.9. kello 8 - 18.9. kello 8 ja Ilkka 18.9. kello 8 - 19.9. kello 8. Erimielisyys koskee kysymystä siitä, ovatko sanotut henkilöt sinä aikana, jona he ovat toimineet päivystäjinä, osallistuneet harjoitukseen niin, että heille on virkaehtosopimuksen 6 §:n mukaan päivystysajalta maksettava harjoituspäiväraha, vai sovelletaanko asianomaisiin sen ajan osalta, jonka he ovat toimineet päivystäjinä, virkaehtosopimuksen 7 §:n määräyksiä työajan laskennasta.

TVK-V:n kanne lähtee siitä, että Kovero, Hokkanen ja Ilkka suorittivat päivystysaikanaan sellaisia tehtäviä, jotka linnakkeen päivystysohjeen mukaan kuuluivat päivystäjälle. Tällöin on myös viitattu linnakkeen päivystäjän päiväkirjaan, josta tosin on kanteen käsittämistä toimiupseereista vain Ilkan osalta esitetty jäljennös kanteen tarkoittamalta ajalta. Kantajan taholta on esitetty myös todistelua siitä, että Russarön sotaharjoituksissa vakiintuneesti sekä ennen nyt kysymyksessä olevaa syysampumaleiriä että sen jälkeen päivystäjät on määrätty muista kuin harjoitusjoukoista. Todistajana kuultu linnakkeella palveleva vääpeli on kertonut, että vakiintunut käytäntö on ollut, että päivystäjänä toimivat eivät samalla ole harjoituksissa mukana.

Valtiovarainministeriön taholta taas on esitetty yleisempää todistelua siitä, että nyt kysymyksessä olevan tapainen sotaharjoitus muodostaa sellaisen kokonaisuuden, että myös päivystäjä kuuluu harjoitusjoukkoihin harjoituksen koko kestoajan. Ministeriö on katsonut tämän vastaavan myös virkaehtosopimuksen tarkoitusta ja sanamuotoa.

Jutussa esitetyn selvityksen valossa työtuomioituin katsoo kantajan olevan oikeassa siinä, että sotaharjoitus voi jonkun siihen osallistuvan osalta keskeytyä hänelle määrättyjen muiden virkatehtävien hoitamista varten. Vastaavasti on vastaaja oikeassa siinä, että patteriston komentaja on voinut määrätä päivystystehtävät hoidettavaksi harjoitukseen osallistuen. Tapaus on työtuomioistuimen mielestä sen vuoksi ratkaistava sen mukaan, miten asianomaiset toimiupseerit ovat tosiasiallisesti päivystysaikanaan toimineet saamiensa käskyjen ja linnakkeen käytännön nojalla. Työtuomioistuin katsoo näistä seikoista esitetyn selvityksen osoittavan, että Kovero, Hokkanen ja Ilkka eivät päivystysaikoinaan ole osallistuneet sotilaalliseen harjoitukseen. Näin ollen työtuomioistuin harkitsee oikeaksi vahvistaa, että heidän työaikansa laskentaan on päivystysajalta sovellettava virkaehtosopimuksen 7 §:n mukaisia päivystystä koskevia määräyksiä, sikäli kuin muuta ei johdu jutussa selvittämättä jääneestä kysymyksestä harjoituspäivärahaan oikeuttavan vuorokauden työajan laskentaa koskevien virkaehtosopimuksen 6 §:n määräysten ulottumisesta sanotun pykälän 3, 4 ja 6 kohdan nojalla harjoitukseen osallistumisen ajan ulkopuolelle, ja muulta syysampumaleirin keston ajalta virkaehtosopimuksen 6 §:n määräyksiä.

Asian laatuun katsoen saa TVK-V itse kärsiä juttukulunsa.

Työtuomioistuimessa läsnä juttua ratkaistaessa: Suviranta, puheenjohtaja, V. Hämäläinen, Sarkko, Airaksinen, M. Virtanen, Juurinen, Kuivanen, Leivo ja Riskilä.

Tuomio oli yksimielinen.

Sivun alkuun