MAO:215/2025
- Asiasanat
- Aurora Innovation Oy > Varsinais-Suomen hyvinvointialue, julkinen hankinta, syrjimätön kohtelu, vertailuperusteet
- Tapausvuosi
- 2025
- Antopäivä
- Diaarinumero
- 727/2024
Asian tausta
Varsinais-Suomen hyvinvointialue (jäljempänä myös hankintayksikkö) on ilmoittanut 15.10.2024 julkaistulla ja 22.10.2024 sekä 8.11.2024 korjatulla EU‑hankintailmoituksella avoimella menettelyllä toteutettavasta puhepalvelu- ja asiakaspalveluratkaisun palveluhankinnasta. Hankinta on jaettu osa-alueisiin A (puhepalveluratkaisu), B (asiakaspalveluratkaisu) ja A+B (puhepalveluratkaisu ja asiakaspalveluratkaisu).
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen hyvinvointialuejohtaja on 25.11.2024 tekemällään hankintapäätöksellä numero 325/2024 valinnut Elisa Oyj:n rinnakkaisen tarjouksen (A+B).
Hankinnan ennakoitu arvonlisäveroton kokonaisarvo on hankintailmoituksen mukaan ollut 17.000.000 euroa.
Hankintasopimusta ei hankintayksikön ilmoituksen mukaan ole allekirjoitettu.
Markkinaoikeus on 7.2.2025 antamallaan välipäätöksellä numero 77/2025 hylännyt hankintayksikön vaatimuksen valituksenalaisen hankintapäätöksen täytäntöönpanon sallimisesta hankinnan osa-alueessa A.
Asian käsittely markkinaoikeudessa
Valitus
Vaatimukset
Aurora Innovation Oy on vaatinut, että markkinaoikeus kumoaa valituksenalaisen hankintapäätöksen, kieltää hankintayksikköä jatkamasta virheellistä hankintamenettelyä ja velvoittaa hankintayksikön korjaamaan virheellisen menettelynsä. Lisäksi valittaja on vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa hankintayksikön korvaamaan sen arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut 21.211,25 eurolla lisättynä oikeudenkäyntimaksua vastaavalla määrällä viivästyskorkoineen.
Perustelut
Tarjouspyyntö on ollut tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun ja avoimuuden periaatteiden vastainen eikä se ole tuottanut yhteismitallisia ja vertailukelpoisia tarjouksia.
Hankintamenettelyn avoimuus edellyttää, että tarjoajat tietävät jo tarjouksia laatiessaan, millä seikoilla on merkitystä tarjouskilpailua ratkaistaessa. Tarjouksia tulee arvioida ainoastaan niistä ilmenevien tietojen perusteella. Tarjouspyynnön mukaan tarjousvertailun toisessa vaiheessa osa‑alueen A parasta tarjousta ja osa-alueen B parasta tarjousta on verrattu yhdessä yhdistelmätarjouksena osa-alueen A+B parhaan tarjouksen kanssa. Mikäli tarjoaja on osallistunut vain osa-alueeseen B, on sen vertailuhintaan vaikuttanut osa-alueeseen A osallistuneen tarjoajan osa‑alueesta A saamat hintapisteet. Tarjoajilla, jotka ovat osallistuneet osa-alueeseen A tai osa‑alueeseen B ei siten ole ollut todellista mahdollisuutta vaikuttaa omaan vertailuhintaansa ja oman tarjouksensa menestymiseen tai sijoittumiseen tarjouskilpailussa. Valittaja on jättänyt tarjouksen vain osa-alueessa B. Valittajan tarjousta koskeva lopullinen vertailuhinta on muodostunut suoraan toisen tarjoajan tarjouksen perusteella, minkä tasoa tai suuruutta valittaja ei ole voinut tarjoustaan laatiessaan tietää. Valittaja ei ole voinut vaikuttaa siihen, miten korkeaksi sen tarjouksen vertailuhinta muodostuu ja miten sen tarjous menestyy tarjousvertailussa.
Osa-alueiden A ja B hintaliitteet ovat sisältäneet useita samoja kustannuseriä. Näin ollen tarjoaja, joka on osallistunut osa-alueeseen A+B on voinut huomioida päällekkäisyyden hinnoittelussaan ja saanut siitä huomattavaa etua tarjousvertailussa. Osa-alueeseen A+B ovat voineet osallistua vain tarjoajat, jotka ovat osallistuneet myös osa-alueeseen A ja käytännössä vain yritykset, jotka ovat teleoperaattoreita. Tarjouspyyntö on osiin jakamisesta huolimatta suosinut niitä tarjoajia, jotka ovat pystyneet osallistumaan osa-alueeseen A+B.
Vastine
Vaatimukset
Varsinais-Suomen hyvinvointialue on vaatinut, että markkinaoikeus hylkää valituksen ja velvoittaa valittajan korvaamaan sen arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut 7.242,51 eurolla viivästyskorkoineen.
Perustelut
Hankintayksiköllä on ollut laaja harkintavalta määritellä hankinnan kohde ja hankintaa koskevat vaatimukset, eikä sen ole tarvinnut sopeuttaa tarjouspyynnön ehtoja olemassa olevaan tarjontaan. Ainoa keino mahdollistaa pienempien toimijoiden osallistuminen on ollut jakaa hankinta osa‑alueisiin, kuten tarjouspyynnössä on tehty ja vertailla tarjouksia vaiheittain. Toinen vaihtoehto olisi ollut, että tarjouskilpailuun voivat osallistua ainoastaan puhepalveluratkaisua tarjoavat teleoperaattorit ja heidän olisi tarjottava myös asiakaspalveluratkaisu. Tällöin pelkkiä asiakaspalveluratkaisuja toimittavat tahot olisi suljettu tarjouskilpailun ulkopuolelle, jolloin tarjouspyyntö olisi varmasti koettu niiden näkökulmasta syrjiväksi. Osana hankinnan valmistelua hankintayksikkö on järjestänyt markkinavuoropuheluja, joissa on käsitelty muun ohella hinnoittelua, tarjousten vertailua ja päätöksenteon perusteita. Kukaan markkinavuoropuhelun osallinen, mukaan lukien valittaja, ei kyseenalaistanut tarjouspyyntöä näiltä osin.
Tarjouspyynnössä on kuvattu miten tarjouksia tullaan vertailemaan ja tarjoaja on näin ollut tietoinen, miten tarjousta tullaan vertailemaan muihin tarjouksiin. Hankintayksiköllä ei ole ollut rajoittamatonta valinnanvapautta ja tarjousten vertailu on perustunut tarjouksista ilmeneviin tietoihin. Asetetut vertailuperusteet ovat myös mahdollistaneet todellisen kilpailun ja olleet hankintasäännösten mukaisia.
Osa-alueiden A ja B hintaliitteissä ei ole ollut sellaisia hintarivejä, jotka eivät olisi olleet perusteltuja mahdollisen monitoimittajaympäristön kannalta.
Osa-alueessa A hankinnan kohteena ovat olleet telepalvelut, joten tähän osa-alueeseen ovat voineet osallistua vain teleoperaattorit, joilla on sähköisen viestinnän palveluista annetussa laissa edellytetty verkkotoimilupa. Hankintayksikkö ei ole rajoittanut ryhmittymänä tai alihankkijana osallistumista osa-alueeseen A+B, ja esimerkiksi valittajalla on ollut mahdollisuus osallistua tarjouskilpailuun myös jonkin teleoperaattorin kanssa.
Kuultavan lausunto
Elisa Oyj on vaatinut, että markkinaoikeus hylkää valituksen ja velvoittaa valittajan korvaamaan sen arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut 11.012,50 eurolla viivästyskorkoineen.
Vertailussa sovellettava menettely ja tarjousten vertailussa sovellettavat vertailuperusteet ja niiden painotukset on selkeästi ilmoitettu etukäteen. Tarjoajilla on avoimuusperiaatteen mukaisesti ollut jo tarjouksia laatiessaan tiedossa, millä seikoilla on merkitystä tarjouskilpailua ratkaistaessa. Avoimuusperiaate ei kiellä sovelletun kaltaista menettelyä, jossa eri osa‑alueista annettuja eri tarjoajien tarjouksia verrataan yhdistelmätarjouksena koko hankinnasta annettuun parhaaseen tarjoukseen. Menettely on antanut pelkästään asiakaspalveluratkaisua tarjonneille toimittajille edellytykset ylipäätään osallistua puhepalvelu- ja asiakaspalveluratkaisua koskevaan hankintaan. Tyypillisesti nämä hankitaan yhtenä kokonaisuutena, jolloin yksinomaan asiakaspalveluratkaisuja tarjoavat toimittajat eivät pääse lainkaan osallistumaan tarjouskilpailuihin. Sovelletulla menetelmällä hankintayksikkö on avannut näille toimittajille mahdollisuuden osallistua tarjouskilpailuun, mutta samalla varmistanut saavansa kokonaistaloudellisesti edullisimman kokonaisratkaisun. Vertailumenetelmän voidaan katsoa lisänneen kilpailua myös puhepalveluratkaisujen osalta.
Tarjouspyynnön osa-alueiden A ja B hintaliitteet eivät ole sisältäneet valittajan väittämiä päällekkäisiä kustannuseriä. Ainoa päällekkäinen kustannuserä on osa-alueen B osalta vapaaehtoisena optiona pyydetty SIP trunk ASPA, jonka osalta jo tarjouspyynnössä on kerrottu tapa, miten yhdistelmätarjouksen osalta muodostettavaa vertailuhintaa oikaistaan. Hankintapäätöksessä on tältä osin todettu, että koska valittajan tarjouksessa ei ollut annettu SIP trunk ASPA ‑optiolle hintaa, vertailuhinnan oikaisua ei ole tarvinnut tehdä. Kaikki muut hintaliitteissä mainitut kustannuserät liittyvät nimenomaan joko osa-alueeseen A tai osa-alueeseen B, eivätkä ne mahdollisesta samankaltaisesta otsikoinnista huolimatta ole päällekkäisiä.
Hankintayksikön tarjousten vertailussa soveltama menettely tai tarjouspyynnössä selkeästi ilmoitetut tarjousten vertailuperusteet eivät ole olleet miltään osin epätasapuolisia tai syrjiviä. Tarjoukset ovat olleet keskenään yhteismitallisia ja vertailukelpoisia.
Vastaselitys
Valittaja on esittänyt muun ohella, että osa-alueiden A ja B hintaliitteet ovat sisältäneet useita samoja kustannuseriä, jotka ovat vaikuttaneet tarjoajien hinnoitteluun ja joilla on ollut merkitystä tarjousvertailussa ja tarjouskilpailun lopputulokseen.
Hintaliitteiden mukaan osa-alueen A+B tarjoajille on sallittu AD- ja PTV‑integraatioiden kustannusten huomioiminen ja hinnan ilmoittaminen vain yhden osa-alueen osalta. Osa-alueen A+B tarjous ja osa-alueiden A ja B yhdistelmätarjous eivät näin ollen ole olleet keskenään yhteismitallisia ja vertailukelpoisia. Valittajan näkemyksen mukaan on hyvin epätodennäköistä, että osa-alueeseen A+B osallistuneet tarjoajat eivät suorittaisi tällaisia integraatioita vain yhdellä integraatiolla.
Lisäksi osa-alueet A ja B ovat molemmat sisältäneet hinnoittelurivin esimerkiksi loppukäyttäjien softa- ja IP-puhelimista, puhekanavasta (inbound, outbound, blending), takaisinsoitosta sekä IVR-valikosta. Valittajan näkemyksen mukaan on selvää, että osa-alueeseen A+B osallistunut tarjoaja on pystynyt hinnoittelussaan huomioimaan sen, että kyseisiä palveluita toteutetaan pitkälti päällekkäisin resurssein. Osa-alueeseen A+B tarjonneet tarjoajat ovat näin ollen pystyneet myös asiantuntijatyön työmääräarvioissa huomioimaan osa-alueiden väliset synergiaedut.
Tarjouspyyntö on osiin jakamisesta huolimatta suosinut tarjoajia, jotka ovat pystyneet osallistumaan osa-alueeseen A+B ja hyödyntämään päällekkäisiä hintarivejä. Tarjoajia ei ole kohdeltu yhdenvertaisesti eikä tarjouspyyntö ole tuottanut keskenään yhteismitallisia ja vertailukelpoisia tarjouksia.
Muut kirjelmät
Hankintayksikkö on esittänyt, että valittajalla on ollut mahdollisuus tulla valituksi osa-alueen B osalta vain sen oman tarjouksen arvioinnin pohjalta. Hankintayksikkö ei ole tarjousvertailua tehdessään muuttanut miltään osin valittajan saamia laatu- tai hintapisteitä. Siltä osin kuin valittajan menestymiseen tarjouskilpailussa ovat vaikuttaneet osa-alueeseen A saatujen tarjousten laatu- ja hintapisteet, kysymys on ollut itsenäisten tarjousten paremmuusjärjestykseen asettamisesta laatu- ja hintapisteiden perusteella, mikä on perustunut tarjouspyynnössä selkeästi ilmoitettuihin vertailuperusteisiin ja menettelyyn.
Hankintayksikkö on hintaliitteissä ohjeistanut tarjoajia AD- ja PTV‑integraatioista valittajan esittämällä tavalla. Kyseessä ei ole tarjoajien tasapuolisen kohtelun periaatteen vastainen menettely tai päällekkäiset hintarivit. Sekä puhepalveluratkaisun että asiakaspalveluratkaisun tulee tarjouspyynnön mukaan integroitua AD- ja PTV-järjestelmiin. Siksi sekä osa-alueessa A että myös osa-alueessa B on pyydetty hinta integraatiolle. Tällä hankintayksikkö on varautunut siihen, että tarjouspyynnön perusteella voi syntyä monitoimittajaympäristö ja molemmilta toimittajilta on hankittava integraatiot. Hankintayksikkö ei voi etukäteen tyhjentävästi tietää millaisia ratkaisuja markkinoilla on, tai ketkä jättävät tarjouksen. Tarjouskilpailun voittanut Elisa Oyj on antanut tarjouksessaan osa-alueesta A+B AD- ja PTV‑integraatioille muut kuin nollahinnat niin asiakaspalveluratkaisusta (osa‑alue B) kuin myös puhepalveluratkaisusta (osa‑alue A). Molemmat integraatiot ovat näin ollen tarpeellisia, jotta puhepalveluratkaisu ja asiakaspalveluratkaisu voivat toimia tarjouspyynnössä edellytetyllä tavalla.
Lisäksi sekä osa-alueessa A että osa-alueessa B tarvitaan ratkaisuja, jotka liittyvät softa- ja IP-puhelimeen, puhekanavaan, takaisinsoittoon ja IVR‑valikkoon. Hankintayksikkö ei voi etukäteen tyhjentävästi tietää miten markkinoilla olevat toimijat täyttävät tarjouspyynnössä kuvatut vaatimukset tai miten ne tuotetaan kustannustehokkaasti. Tarjouskilpailun voittanut Elisa Oyj on antanut osa-alueen A+B tarjouksessa softa- ja IP-puhelimen sekä puhekanavaa koskeville riveille muut kuin nollahinnat niin asiakaspalveluratkaisussa kuin myös puhepalveluratkaisussa. Näin ollen on selvää, että edellä mainitut ratkaisut ovat tarpeellisia myös osa‑alueen A+B tarjouksessa, ja että mainitut toiminnallisuudet tulee hankkia erikseen molempiin osa-alueisiin. Takaisinsoittoa tai IVR-valikkoa koskevia rivejäkään ei voi pitää päällekkäisinä tai ainakaan sellaisina, joihin annetuilla hintatiedoilla olisi ollut merkitystä tarjousvertailussa tai valittajan menestymiseen tarjouskilpailussa. Tarjoajat ovat saaneet päättää miten ratkaisunsa hinnoittelevat eikä hankintayksikkö ole asettanut yhdenkään hintarivin osalta pohjahintaa tai muutakaan ehtoa, joka rajoittaisi tarjoajan hinnoittelua.
Hankintayksikkö on hyödyntänyt olemassa olevia kilpailuolosuhteita jakamalla hankinnan osiin ja suorittanut vertailun hankintasäännösten edellyttämällä tavalla. Hankintayksikön vahingoksi ei tule katsoa sitä, että markkinat ovat tämän tarjouskilpailun perusteella kehittyneet siten, että puhepalveluratkaisun ja asiakaspalveluratkaisun yhdistäminen yhden toimittajan ratkaisuun tuottaa kustannustehokkuutta paremmin kuin monitoimittajaympäristö.
Kuultava on esittänyt, että puhepalveluratkaisu ja asiakaspalveluratkaisu ovat erillisiä palveluja ja perustuvat erillisiin järjestelmiin, joten ne vaativat kumpikin oman AD- ja PTV-integraationsa. Kuultavan tarjouksen osa-alueen A+B hintaliitteestä ilmenee sen täyttäneen AD- ja PTV-integraatioiden osalta hintatiedot sekä puhepalveluratkaisuun että asiakaspalveluratkaisuun. Lisäksi kuultavan osa-alueen A hintaliitteestä ilmenee, että kuultavan tarjoushinta puhepalveluratkaisun integraatioille on sama kuin osa-alueen A+B tarjouksessakin. Nämä seikat osoittavat, että kyseiset hintaliitteiden kohdat eivät ole päällekkäisiä, eikä osa-alueeseen A+B osallistunut tarjoaja ole saanut tarjousvertailussa mitään etua.
Myös softa- ja IP-puhelimia, puhekanavaa, takaisinsoittoa ja IVR-valikkoa koskevilta osin on huomioitava, että puhepalveluratkaisu ja asiakaspalveluratkaisu ovat erillisiä palveluja ja perustuvat erillisiin järjestelmiin. Niitä myös toteuttavat ja ylläpitävät eri asiantuntijaresurssit. Lisäksi osa-alueiden A ja A+B hintaliitteissä kyseisten hintarivien sisältämät yksikkömäärät ovat samat. Kuultavan tarjouksen hintaliitteestä ilmenee sen tarjonneen kyseisten hintarivien osalta samoja hintoja sekä osa-alueella A että osa-alueella A+B. Nämäkin seikat osoittavat, että hintaliitteiden kohdat eivät ole päällekkäisiä, eikä osa-alueeseen A+B osallistunut tarjoaja ole saanut tarjousvertailussa mitään etua.
Edellä mainittujen hintarivien osuus on lisäksi marginaalinen suhteutettuna kuultavan osa-alueen A+B tarjouksen vertailuhintaan ja olennaisesti vähemmän kuin esimerkiksi ero voittaneen kuultavan tarjouksen ja toiseksi tulleen yhdistelmätarjouksen (Elisa A ja Aurora B) vertailuhintojen välillä.
Valittaja on esittänyt muun ohella, että vaikka hankintayksikkö on yhdistänyt osa-alueen A ja osa-alueen B parhaat tarjoukset yhdistelmätarjoukseksi, eivät osa-alueeseen A ja osa-alueeseen B osallistuneet tarjoajat ole osallistuneet tarjouskilpailuun yhteistarjouksella. Tarjoajien tarjoukset ovat olleet kokonaan erilliset, toisistaan riippumattomat ja hankinnan eri osa-alueita koskevat tarjoukset. Osa-alueeseen A+B osallistuneet tarjoajat ovat sen sijaan tarjonneet yhtä kokonaisuutta, jonka tarjoaja on voinut hinnoitella kokonaisuutena. Huolimatta siitä, miten osa-alueeseen A+B osallistunut tarjoaja on tosiasiallisesti hinnoitellut päällekkäiset hintarivit, on tarjouspyyntö itsessään mahdollistanut hinnoittelun päällekkäisyyksien huomioimisen ja siten jo lähtökohtaisesti vaikuttanut tarjousten vertailukelpoisuuteen.
Markkinaoikeuden ratkaisu
Perustelut
Tarkastelun lähtökohdat
Valittajan esittämän perusteella asiassa on arvioitava, onko tarjouspyynnössä esitetty tarjousten vertailussa sovellettava menettely ollut hankintasäännösten vastainen.
Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (hankintalaki) 2 §:n 1 momentin mukaan lain tavoitteena on tehostaa julkisten varojen käyttöä, edistää laadukkaiden, innovatiivisten ja kestävien hankintojen tekemistä sekä turvata yritysten ja muiden yhteisöjen tasapuoliset mahdollisuudet tarjota tavaroita, palveluja ja rakennusurakoita julkisten hankintojen tarjouskilpailuissa. Pykälän 2 momentin mukaan hankintayksiköiden on pyrittävä järjestämään hankintatoimintansa siten, että hankintoja voidaan toteuttaa mahdollisimman taloudellisesti, laadukkaasti ja suunnitelmallisesti olemassa olevat kilpailuolosuhteet hyväksi käyttäen ja ympäristö‑ ja sosiaaliset näkökohdat huomioon ottaen.
Hankintalain esitöissä (HE 108/2016 vp s. 72) on lain 2 §:n 2 momentin osalta muun ohella lausuttu, että kilpailuolosuhteiden hyödyntämisellä tarkoitetaan tuolloin voimassa olleen hankintalain (348/2007) 2 §:n mukaisesti markkinoiden ja markkinakilpailun hyödyntämistä parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi. Julkisia hankintoja koskevat menettelyt tulee esitöiden mukaan toteuttaa siten, että tarjouskilpailuissa saadaan aikaan todellista kilpailua, jolla optimaalinen hinta tai hinta-laatusuhde voidaan määrittää.
Hankintalain 3 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia ja muita toimittajia tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.
Hankintalain 67 §:n 1 momentin mukaan tarjouspyyntö, neuvottelukutsu ja niiden liitteet on laadittava niin selviksi, että niiden perusteella voidaan antaa keskenään vertailukelpoisia tarjouksia.
Hankintalain 75 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikkö voi tehdä hankintasopimuksen erillisinä osina ja määritellä kyseisten osien koon ja kohteen. Pykälän 3 momentin mukaan hankintayksikkö voi yhdistää useampia osia tai kaikki osat samaan hankintasopimukseen.
Hankintalain 93 §:n 1 momentin mukaan tarjouksista on valittava kokonaistaloudellisesti edullisin tarjous. Kokonaistaloudellisesti edullisin on tarjous, joka on hankintayksikön kannalta hinnaltaan halvin, kustannuksiltaan edullisin tai hinta-laatusuhteeltaan paras.
Hankintalain 93 §:n 4 momentin mukaan hankintayksikön on ilmoitettava käyttämänsä kokonaistaloudellisen edullisuuden peruste tai hinta-laatusuhteen mukaiset vertailuperusteet hankintailmoituksessa, tarjouspyynnössä tai neuvottelukutsussa. Hankintayksikön on yksilöitävä vertailuperusteiden suhteellinen painotus hankintailmoituksessa, neuvottelukutsussa tai tarjouspyynnössä.
Hankintalain 93 §:n 5 momentin mukaan vertailuperusteiden on liityttävä hankinnan kohteeseen mainitun lain 94 §:n mukaisesti, ne eivät saa antaa hankintayksikölle rajoittamatonta valinnanvapautta ja niiden on oltava syrjimättömiä ja varmistettava todellisen kilpailun mahdollisuus. Hankintayksikön on asetettava vertailuperusteet siten, että tarjoaja pystyy todentamaan niihin perustuvat tiedot tarjousten vertailua varten.
Hankintalain 94 §:n mukaan hinta-laatusuhteen vertailuperuste liittyy hankinnan kohteeseen, jos se liittyy kyseisen sopimuksen perusteella toimitettaviin rakennusurakoihin, tavarahankintoihin tai palveluihin liittyvään sopimukseen miltä tahansa osin ja missä tahansa niiden elinkaaren vaiheessa. Tätä sovelletaan myös tilanteisiin, joissa vertailuperusteina mainitut tekijät eivät kuulu hankinnan kohteeseen sen fyysisenä osana.
Hankintamenettely keskeisiltä osin
Hankintaa on kuvattu tarjouspyynnön kohdassa ”Hankinnan kuvaus” seuraavasti:
”Hankinnan tavoitteena on hankkia puhepalveluratkaisu (osa-alue A) ja asiakaspalveluratkaisu (osa-alue B) omina erillisinä ohjelmistopalveluina (SaaS -palvelu) sekä niihin liittyvät tuki- ja ylläpitopalvelut, hallinta- ja jakelupalvelu sekä asiantuntija ja koulutuspalvelut.
Puhepalveluratkaisu ja asiakaspalveluratkaisu otetaan käyttöön erillisillä käyttöönottoprojekteina.
Selvyyden vuoksi todetaan, että hankinta sisältää vain SaaS ‑järjestelmiä ja palveluita, ei henkilöresursseja, kuten ulkoistettua asiakaspalveluhenkilöstöä. Hankinta ei myöskään sisällä mobiilipäätelaitteiden hankintaa.”
Hankinnan osa-aluetta A (puhepalveluratkaisu) on kuvattu tarjouspyynnössä seuraavasti:
”Hankinta sisältää SaaS -pohjaisen mobiilivaihdepalvelun sisältäen loppukäyttäjien mobiilivaihdeominaisuudet sekä mobiilisovelluksen, mobiilidata- ja M2M -liittymät, mobiilivaihdepalvelun kevyemmät soittorinkipalvelut takaisinsoitto -ominaisuuksin, puheluiden välityspalveluiden ympäristön, jonotiedotteet, tallennuspalvelun sekä tekstiviestipalvelun.
Kaikki palvelut tuotetaan valitun toimittajan toimesta SaaS ‑palveluna päätelaitteet pois lukien. Toimittaja vastaa palveluiden käyttöönottoprojektista tarvittavine koulutuksineen. Toimittaja vastaa myös jatkuvista palveluista koko sopimuskauden ajan.
Puhepalveluratkaisun tulee sisältää vähintään seuraavat toiminnallisuudet:
— Loppukäyttäjien mobiilivaiheominaisuudet ja mobiilisovellus,
— puheliittymät, mobiilidata- ja M2M -liittymät,
— mobiilivaihdepalvelu,
— soittorinkipalvelu takaisinsoitto-ominaisuuksin,
— puheluiden välityspalveluiden ympäristö, jonotiedotteet,
— tallennuspalvelu sekä tekstiviestipalvelu,
— mobiili- ja kiinteänverkon numerointi,
— loppukäyttäjän puhelinluettelot ja soittoryhmät,
— eFax -palvelu.
Puhepalveluratkaisun toiminnallisuuksien lisäksi hankinnan kohteena on puhepalveluratkaisun käyttöönottoprojekti, joka sisältää palvelun käyttöönoton sekä tarvittavissa määrin integraatioita joko käyttöönottoprojektin ja/tai tuotantotilan aikana jatkuvissa palveluissa. Puhepalveluratkaisun tarkemmat toiminnallisuudet on kuvattu tämän tarjouspyynnön liitteissä.”
Hankinnan osa-aluetta B (asiakaspalveluratkaisu) on kuvattu tarjouspyynnössä seuraavasti:
”Hankinta sisältää SaaS -pohjaisen asiakaspalvelu- ja takaisinsoittojärjestelmän, jonotiedotteet ja tallennuspalvelun.
Kaikki palvelut tuotetaan valitun toimittajan toimesta SaaS ‑palveluna. Päätelaitteina tulee olemaan Asiakkaan omat mobiililaitteet ja/tai tarjoajan ohjelmisto (=softa) puhelimet päätelaitteet pois lukien. Toimittaja vastaa palveluiden käyttöönottoprojektista tarvittavine koulutuksineen. Toimittaja vastaa myös jatkuvista palveluista koko sopimuskauden ajan.
Asiakaspalveluratkaisun tulee sisältää vähintään seuraavat toiminnallisuudet:
— SaaS -pohjaisen asiakaspalvelu- ja takaisinsoittojärjestelmä,
— asiakas- ja tukipalvelu,
— tallennuspalvelu.
Asiakaspalveluratkaisun toiminnallisuuksien lisäksi hankinnan kohteena on asiakaspalveluratkaisun käyttöönottoprojekti, joka sisältää palvelun käyttöönoton sekä integraatiot taustajärjestelmiin kuten esimerkiksi asiakas- ja potilastietojärjestelmiin.
Asiakaspalveluratkaisun tarkemmat toiminnallisuudet on kuvattu tämän tarjouspyynnön liitteissä.”
Hankinnan osa-aluetta A+B (puhepalveluratkaisu ja asiakaspalveluratkaisu) on kuvattu tarjouspyynnössä seuraavasti:
”Tarjoaja, joka jättää tarjouksen vähintään osa-alueesta A, voi halutessaan jättää lisäksi rinnakkaisen tarjouksen, joka sisältää tarjouksen A ja B osa-alueista yhdessä.
Selvyyden vuoksi todetaan, että hankintayksikkö hylkää rinnakkaisen tarjouksen tarjoajalta, joka ei ole jättänyt tämän tarjouspyynnön mukaista tarjousta osa-alueeseen A. Tarjoajan rinnakkainen tarjous hylätään myös silloin, jos se ei sisällä tarjousta molemmista osa-alueista.”
Hankintamenettelyä on kuvattu tarjouspyynnön kohdassa ”Menettelyn kuvaus” muun ohella seuraavasti:
”Hankinta on jaettu kolmeen osa-alueeseen, joita ovat seuraavat:
— Osa-alue A: Puhepalveluratkaisu
— Osa-alue B: Asiakaspalveluratkaisu
— Osa-alue A+B: Puhepalveluratkaisu ja Asiakaspalveluratkaisu
Tarjoaja voi tehdä erillisen tarjouksen kumpaankin osa-alueeseen tai tehdä tarjouksen vain toiseen osa-alueista.
Rinnakkainen tarjous (osa-alue A+B) on sallittu seuraavassa tilanteessa:
Tarjoaja, joka jättää tarjouksen vähintään osa-alueesta A, voi halutessaan jättää lisäksi rinnakkaisen tarjouksen, joka sisältää tarjouksen A ja B osa-alueista yhdessä. Rinnakkainen tarjous jätetään osa-alueelle A+B.”
Tarjouspyynnön mukaan tarjousten vertailuperusteena on kokonaistaloudellinen edullisuus, joka muodostuu hinnan (enintään 60 pistettä) ja laadun (enintään 40 pistettä) yhteispisteistä. Tarjouspyynnön liitteessä ”Vertailuperusteet” on todettu muun ohella, että hintojen perusteella annettavat vertailupisteet lasketaan tarjouspyynnön hintaliitteisiin annettujen tietojen perusteella ja laatupisteet muodostuvat pisteytettävistä laatuvaatimuksista.
Tarjouspyyntöasiakirjoihin on sisältynyt kunkin osa-alueen osalta oma hintaliite. Tarjoajan on tullut täyttää tarjoamansa osa-alueen hintaliite. Hintaliitteissä on tullut täyttää asianomaista osa-aluetta koskevien tietojen lisäksi myös tiedot muista kustannuksista ja asiantuntijahinnoista.
Tarjouspyynnön kohdassa ”Päätöksenteon perusteet” on todettu muun ohella seuraavaa:
”Tarjoukset vertaillaan vaiheittain. Vaihe yksi (1) on seuraava:
1. Osa-alueen A tarjoukset vertaillaan keskenään ja valitaan vertailupisteiltään paras tarjous jatkovertailuun.
2. Osa-alueen B tarjoukset vertaillaan keskenään ja valitaan vertailupisteiltään paras tarjous jatkovertailuun.
3. Osa-alueen A paras tarjous ja osa-alueen B paras tarjous yhdistetään siten, että vertailuhinnat ja laatupisteet lasketaan yhteen. Näin saatua vertailuhintaa oikaistaan SIP trunk ASPAn osalta, siten että yhdistetyistä tarjouksista halvin SIP trunk ASPA hinta valitaan muodostettavaan vertailuhintaan (jäljempänä yhdistelmätarjous).
Vaihe kaksi (2) on seuraava:
4. Saapuneet rinnakkaiset tarjoukset vertaillaan keskenään ja valitaan vertailupisteiltään paras tarjous jatkovertailuun.
5. Yhdistelmätarjousta verrataan parhaaseen rinnakkaiseen tarjoukseen ja näistä vertailupisteiltään paras tarjous valitaan tarjouskilpailun voittajaksi.
Mikäli hankintayksikkö ei saa yhtään rinnakkaista tarjousta, tarjouskilpailun voittaja/t valitaan vaiheen 1 kohtien yksi ja kaksi perusteella. Mikäli hankintayksikkö ei saa yhtään tarjousta osa‑alueeseen B ratkaistaan tarjouskilpailun voittaja pelkästään rinnakkaisia tarjouksia vertailemalla, jos niitä on.
Korkeimmat yhteenlasketut vertailupisteet saanut tarjous on voittava tarjous.”
Hankintapäätöksessä on todettu muun ohella seuraavaa:
”Osa-alueeseen A parhaan tarjouksen jätti Elisa Oyj, joka etenee jatkovertailuun.
[ — — ]
Osa-alueeseen B parhaan tarjouksen jätti Aurora Innovation Oy, joka etenee jatkovertailuun.
[ — — ]
Vaiheeseen 2 etenee yhdistelmätarjous, jonka toimittajia ovat Elisa Oyj ja Aurora Innovation Oy. Hankintayksikkö ei tehnyt vertailuhinnan oikaisua, koska vapaaehtoisena optiona pyydettyä hintaa ei Aurora innovation Oy:n tarjouksessa ollut annettu, jolloin vaihtoehtoista hintaa aspa SIP trunk hinnalle ei tarjouksissa ollut.
[ — — ]
Osa-alueen A+B parhaan tarjouksen jätti Elisa Oyj, joka etenee jatkovertailuun, jossa tarjousta verrataan yhdistelmätarjoukseen.
[ — — ]
Vertailun perusteella paras tarjous on Elisa Oyj:n rinnakkainen (A+B) tarjous.”
Hankintapäätöksestä ilmenee, että vertailun toisessa vaiheessa sekä Elisa Oyj:n ja valittajan yhdistelmätarjous että Elisa Oyj:n rinnakkainen tarjous saivat laadusta täydet pisteet. Elisa Oyj:n rinnakkaisen tarjouksen vertailuhinta oli 5.379.931 euroa kun taas yhdistelmätarjouksen vertailuhinta oli 5.884.588 euroa, joten rinnakkainen tarjous sai täydet hintapisteet.
Asian arviointi
Valittaja on esittänyt, että tarjoajilla, jotka ovat osallistuneet osa-alueeseen A tai osa-alueeseen B ei ole ollut todellista mahdollisuutta vaikuttaa oman tarjouksensa menestymiseen tai sijoittumiseen tarjouskilpailussa. Lisäksi osa-alueiden A ja B hintaliitteet ovat sisältäneet useita samoja kustannuseriä. Tarjoaja, joka on osallistunut osa-alueeseen A+B on voinut huomioida päällekkäisyyden hinnoittelussaan ja saanut siitä huomattavaa etua tarjousvertailussa.
Hankintayksikkö on esittänyt, että tarjouspyynnössä on kuvattu miten tarjouksia tullaan vertailemaan ja todellinen kilpailu on ollut mahdollista. Ainoa keino mahdollistaa pienempien toimijoiden osallistuminen kilpailutuksiin on ollut jakaa hankinta osa-alueisiin ja vertailla tarjouksia vaiheittain. Hintaliitteissä ei ole ollut sellaisia hintarivejä, jotka eivät olisi olleet perusteltuja mahdollisen monitoimittajaympäristön kannalta.
Kuultava on esittänyt, että tarjoajilla on ollut tarjouksia laatiessaan tiedossa niiden vertailussa sovellettava menettely ja tarjousten vertailuperusteet. Sovelletulla menetelmällä hankintayksikkö on avannut asiakaspalveluratkaisun toimittajille mahdollisuuden osallistua tarjouskilpailuun, mutta samalla varmistanut saavansa kokonaistaloudellisesti edullisimman kokonaisratkaisun. Hintaliitteissä mainitut monet kustannuserät liittyvät joko osa-alueeseen A tai B, eivätkä ne mahdollisesta samankaltaisesta otsikoinnista huolimatta ole päällekkäisiä.
Markkinaoikeus toteaa, että hankintalainsäädäntö ei sääntele hankinnan sisältöä tai hankinnan tarkoituksenmukaisuutta. Hankintayksiköllä on harkintavaltaa määritellä tarjouspyyntöasiakirjoissa hankinnan kohde ja sitä koskevat vähimmäisvaatimukset. Hankintayksiköllä on harkintavaltaa myös kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailuperusteiden määrittämisessä ja siinä mitä seikkoja se haluaa vertailussa painottaa. Tarjousten vertailuperusteiden on kuitenkin liityttävä hankinnan kohteeseen ja niiden tulee olla syrjimättömiä. Tarjousten vertailussa sovellettavan menettelyn tulee muiltakin osin täyttää nämä vaatimukset. Lisäksi hankintamenettelyn avoimuus ja tasapuolisuus edellyttävät, että tarjoajat tietävät jo tarjouksia laatiessaan, millä seikoilla on merkitystä tarjouskilpailua ratkaistaessa. Tarjousten vertailussa tarjoajien tasapuolinen kohtelu voi toteutua ainoastaan, mikäli tarjoukset ovat keskenään yhteismitallisia ja vertailukelpoisia.
Edellä todetusti hankintayksikkö on pyytänyt tarjouksia hyvinvointialueen puhe- ja asiakaspalveluratkaisun hankinnasta. Esitetyn selvityksen mukaan puhepalveluratkaisua koskevaan osa-alueeseen A ovat voineet jättää tarjouksen vain teleoperaattorit, sillä radiotaajuuksia edellyttävän verkkopalvelun tarjoaminen maanpäällisessä joukkoviestintäverkossa tai matkaviestinverkossa edellyttää verkkotoimilupaa. Hankintayksikkö on jakamalla hankinnan edellä kuvatuin tavoin mahdollistanut vain asiakaspalveluratkaisua tarjoavien toimijoiden osallistumisen tarjouskilpailuun, jolloin nämä toimijat ovat voineet jättää tarjouksen osa-alueessa B.
Tarjouspyynnön mukaan tarjousten vertailuperusteena on käytetty kokonaistaloudellista edullisuutta parhaimman hinta-laatusuhteen perusteella. Tarjousten vertailu on toteutettu edellä kuvatusti kahdessa vaiheessa, ja tarjouskilpailun on siten voittanut joko osa-alueiden A ja B parhaista tarjouksista muodostettu niin sanottu yhdistelmätarjous tai yhden tarjoajan jättämä rinnakkainen kokonaistarjous osa-alueesta A+B.
Markkinaoikeus toteaa, että hankinnan kohteeseen nähden on ollut perusteltua, että valituksi ovat voineet tulla joko osa-alueisiin A ja B jätetyt parhaimmat tarjoukset tai vaihtoehtoisesti, mikäli tämä osoittautuu hinta-laatusuhteeltaan parhaimmaksi, rinnakkainen tarjous osa-alueessa A+B. Hankintayksikön asettama kaksivaiheinen tarjousten vertailutapa on sinänsä johtanut siihen, että osa-alueen A tai osa-alueen B tarjoaja ei ole voinut tarjousta jättäessään tietää sitä, millaiseksi näistä osa-alueista muodostetun yhdistelmätarjouksen lopullinen vertailuhinta ja laatupisteet muodostuvat. Tämä ei ole kuitenkaan muuttanut millään tavoin tarjoajan antamaa oman osa-alueen hintaa. Osa‑alueiden A ja B parhaiden tarjousten yhdistäminen tässä vaiheessa tarjouspyynnöstä ilmenevin tavoin on ollut välttämätöntä, jotta tätä yhdistelmätarjousta on voitu verrata rinnakkaiseen tarjoukseen hinta‑laatusuhteeltaan parhaimman tarjouksen valitsemiseksi. Valittajan tältä osin markkinaoikeudessa viittaaman avoimuusperiaatteen kannalta esillä olevassa asiassa olennaisena ja riittävänä on pidettävä sitä, että tarjoajien tiedossa on ollut se tapa, jolla mainittu kaksivaiheinen vertailu on suoritettu. Kyseisen menettelyn kulku on tarjouspyynnössä yksityiskohtaisesti ennalta ilmoitettu, ja muutoinkin tarjousten arvioimisen ja vertailun perusteet ovat ilmenneet tarjouspyynnöstä. Hankintalain tarjousten valintaa ja vertailua koskevat säännökset eivät ole muutoinkaan olleet esteenä hankintayksikön noudattamalle menettelylle, eikä asiassa ole todettavissa, että hankintayksikön suorittama tarjousten vertailutapa olisi ollut tarjoajia syrjivää tai epätasapuolista.
Hintavertailuun vaikuttavat tarjouspyynnön täytettävät hintaliitteet ovat sisältäneet osa-alueissa A ja B tiettyjä samalla tavoin nimettyjä kustannuseriä. Valittaja on markkinaoikeudessa nimennyt näistä kustannuseristä AD- ja PTV‑integraatiot, softa- ja IP-puhelimet, puhekanavan (inbound, outbound, blending), takaisinsoiton ja IVR-valikon. Osa-alueen A+B hintaliitteessä on todettu, että mikäli toimittajan ratkaisu vaatii osa-alueissa A ja B erilliset AD- ja PTV-integraatiot, niiden hinnat tulee ilmoittaa erikseen kummankin osa-alueen osalta. Mikäli tarjoajan ratkaisu sen sijaan toteuttaa molempien osa‑alueiden tarpeet yhdellä integraatiolla, on hintaliitteen mukaan tällöin täytettävä integraation hintatiedot vain toisen osa-alueen osalta.
Asiassa esitetyn selvityksen perusteella sekä puhe- että asiakaspalveluratkaisu ovat edellyttäneet edellä mainittujen kustannuserien tarkoittamia toiminnallisuuksia, joten mainitut kustannuserät on ollut perusteltua sisällyttää hintaliitteisiin. Vaikka osa-alueen A+B tarjoaja on mahdollisesti voinut saada jotakin kustannussäästöä siitä, että se on tarjonnut molempia osa-alueita käsittäviä ratkaisuja, markkinaoikeus katsoo, ettei tarjouspyyntöä voida yksin tällä perusteella pitää syrjivänä tai tarjousten yhteismitallisuutta ja vertailukelpoisuutta vaarantavana. Tätä ei anna aihetta arvioida toisin asiassa esitetyt tiedot annetuista tarjouksista. Voittaneen tarjoajan tarjouksessa on edellä mainituin tavoin annettu osa-alueen A+B hintaliitteessä hinnat kummankin osa-alueen AD- ja PTV-integraatioille eli voittanut tarjoaja ei ole ilmoittanut, että se voisi toteuttaa kyseiset osa-aluekohtaiset integraatiot yhdellä integraatiolla. Myöskään muilta osin voittaneen tarjoajan tarjouksesta ilmenevät hintatiedot verrattuna valittajan tarjouksen hintatietoihin eivät anna aihetta siihen päätelmään, että hankintayksikön käyttämät hintaliitteet olisivat erityisesti suosineet osa-alueen A+B tarjoajaa ja syrjineet muita tarjoajia.
Hankintapäätöksestä ilmenevä tarjousten vertailun tulos ja erityisesti tieto vertailuhinnoista tukevat ennemmin sitä, että osa-alueista A ja B muodostetulla yhdistelmätarjouksella on ollut todellinen mahdollisuus voittaa tarjouskilpailu kuin että näin ei olisi.
Asiassa ei ole ilmennyt, että asetettujen vertailuperusteiden ja sovellettavan vertailutavan vuoksi valituksi ei olisi tullut kokonaistaloudellisesti edullisin tarjous.
Edellä todettuun nähden markkinaoikeus katsoo, ettei hankintayksikkö ole menetellyt valittajan esittämällä tavalla julkisista hankinnoista annettujen oikeusohjeiden vastaisesti.
Johtopäätös
Edellä mainituilla perusteilla hankintayksikkö ei ole menetellyt hankinnassaan valittajan esittämin tavoin hankintasäännösten vastaisesti. Valitus on näin ollen hylättävä.
Oikeudenkäyntikulujen korvaaminen
Hankintalain 149 §:n 2 momentin mukaan hankinta-asiassa oikeudenkäyntikulujen korvaamiseen sovelletaan muutoin, mitä oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 95 — 101 §:ssä säädetään, ei kuitenkaan 95 §:n 3 momenttia.
Oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 95 §:n 1 momentin mukaan oikeudenkäynnin osapuoli on velvollinen korvaamaan toisen osapuolen oikeudenkäyntikulut kokonaan tai osaksi, jos erityisesti asiassa annettu ratkaisu huomioon ottaen on kohtuutonta, että tämä joutuu itse vastaamaan oikeudenkäyntikuluistaan. Pykälän 2 momentin mukaan korvausvelvollisuuden kohtuullisuutta arvioitaessa voidaan lisäksi ottaa huomioon asian oikeudellinen epäselvyys, osapuolten toiminta ja asian merkitys asianosaiselle.
Asiassa annettu ratkaisu huomioon ottaen olisi kohtuutonta, jos hankintayksikkö ja kuultava joutuisivat itse vastaamaan oikeudenkäyntikuluistaan. Valittaja on näin ollen velvoitettava korvaamaan hankintayksikön määrältään kohtuulliset oikeudenkäyntikulut ja kuultavan oikeudenkäyntikulut markkinaoikeuden kohtuulliseksi harkitsemalla määrällä.
Asian näin päättyessä valittaja saa itse vastata oikeudenkäyntikuluistaan.
Lopputulos
Markkinaoikeus hylkää valituksen.
Markkinaoikeus velvoittaa Aurora Innovation Oy:n korvaamaan Varsinais‑Suomen hyvinvointialueen oikeudenkäyntikulut 7.242,51 eurolla ja Elisa Oyj:n oikeudenkäyntikulut 8.000 eurolla, molemmat viivästyskorkoineen. Viivästyskorkoa on maksettava korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaisesti siitä lukien, kun kuukausi on kulunut tämän päätöksen antamisesta.
Muutoksenhaku
Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 165 §:n mukaan tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.
Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 168 §:n 1 momentin nojalla markkinaoikeuden päätöstä on valituksesta huolimatta noudatettava, jollei korkein hallinto-oikeus toisin määrää.
Valitusosoitus on liitteenä.
Asian ovat yksimielisesti ratkaisseet markkinaoikeustuomarit Pertti Virtanen, Saija Laitinen ja Teemu Matikainen.
Huomaa
Päätöksen lainvoimaisuustiedot tulee tarkistaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.