Finlex - Etusivulle
Markkinaoikeus

14.4.2025

Markkinaoikeus

Markkinaoikeuden ja aiemman markkinatuomioistuimen ratkaisut v. 1979 lähtien.

MAO:200/2025

Asiasanat
Grade Solutions Oy > Satakunnan hyvinvointialue, julkinen hankinta, tarjousten vertailu, vertailuperusteiden soveltaminen
Tapausvuosi
2025
Antopäivä
Diaarinumero
438/2024

Asian tausta

Satakunnan hyvinvointialue (jäljempänä myös hankintayksikkö) on ilmoittanut 3.5.2024 julkaistulla ja 17.5.2024 korjatulla EU-hankintailmoituksella nopeutetulla avoimella menettelyllä toteutettavasta rekrytointijärjestelmän palveluhankinnasta 48 kuukauden ajalle.

Satakunnan hyvinvointialueen toimialuejohtaja on 13.6.2024 tekemällään hankintapäätöksellä § 25 valinnut Talentadore Oy:n tarjouksen. Valittajan jättämät kaksi vaihtoehtoista tarjousta ovat sijoittuneet toiselle (Varbijärjestelmä) ja neljännelle (KuntaRekry-järjestelmä) sijalle.

Hankinnan ennakoitu arvonlisäveroton kokonaisarvo on hankintayksikön ilmoituksen mukaan ollut 300.000 euroa.

Hankintasopimusta ei hankintayksikön ilmoituksen mukaan ole allekirjoitettu.

Markkinaoikeus on välipäätöksellään 18.9.2024 numero 511/2024 hylännyt hankintayksikön vaatimuksen valituksenalaisen hankintapäätöksen täytäntöönpanon sallimisesta.

Asian käsittely markkinaoikeudessa

Valitus

Vaatimukset

Grade Solutions Oy on vaatinut, että markkinaoikeus kumoaa valituksenalaisen hankintapäätöksen ja velvoittaa hankintayksikön korjaamaan virheellisen menettelynsä. Valittaja on toissijaisesti vaatinut, että markkinaoikeus määrää hankintayksikön maksamaan sille hyvitysmaksua. Lisäksi valittaja on vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa hankintayksikön korvaamaan sen arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut 6.300 eurolla lisättynä oikeudenkäyntimaksua vastaavalla määrällä viivästyskorkoineen.

Grade Solutions Oy on lisäksi vaatinut, että markkinaoikeus määrää hankintayksikön antamaan tarjouskilpailun voittaneen Talentadore Oy:n tarjousasiakirjat valittajalle nähtäväksi niiltä osin kuin hankintayksikkö ei ole luovuttanut niitä valittajalle liikesalaisuuksiin vedoten.

Perustelut

Tarjousten vertailu ja pisteytys on suoritettu virheellisesti. Tarjouspyynnön mukaan tarjousten laadullinen vertailu on perustunut ainoastaan arviointiryhmän suorittamaan tarjotun ohjelmistopalvelun käytettävyysarviointiin tarjouspyynnössä annetuilla käyttötapauskuvauksilla. Tarjouksia on kuitenkin arvioitu sellaisten toiminnallisuuksien perusteella, joita ei ole lainkaan ilmoitettu käyttötapauskuvauksissa. Hankintayksikkö on toiminut hankintasäännösten vastaisesti, kun se ei ole pitäytynyt asettamissaan käyttötapauskuvauksissa, vaan on pisteyttänyt seikkoja, joita se ei ole ilmoittanut tarjouspyynnössä. Etukäteen ilmoitetuista pisteytyksen perusteista ei saa poiketa, eikä niitä saa lisätä tai jättää käyttämättä.

Lisäksi arviointitilaisuudessa tarjoajien edustajille on esitetty käyttötapauskuvauksiin liittymättömiä kysymyksiä siitä huolimatta, että tarjousvertailun on tullut perustua yksinomaan tarjouspyyntöasiakirjoissa ennalta ilmoitettuihin vertailuperusteisiin. Eri tarjoajille on esitetty keskenään eri kysymyksiä. Esitetyt kysymykset ovat myös vaikuttaneet epätasapuolisesti ja syrjivästi tarjousten pisteytykseen.

Käyttötapauskuvauksessa 1 on arvioitu rekrytointikäyttöluvan hakemista järjestelmässä. Täyttölupien näkymistä järjestelmän työpöydällä tai hyväksyjien järjestystä ei ole mainittu arvioitavana seikkana tarjouspyynnössä.

Arviointitilaisuudessa käyttötapauksen 1 kohdalla valittajan KuntaRekryjärjestelmästä on esitetty kysymys täyttöluvan muokkaamisesta järjestelmän käynnistämisen jälkeen. Valittajan Varbi-järjestelmän osalta on esitetty kysymys hyväksyjien järjestyksestä.

Tarjousvertailussa on valittajan tarjoaman KuntaRekry-järjestelmän osalta todettu pisteitä vähentävänä seikkana, että esihenkilöille käsiteltävät täyttöluvat eivät nouse etusivulle suoraan järjestelmän työpöydälle. Valittaja ei ole esitellyt täyttölupia järjestelmän testitilaisuudessa, sillä niitä ei ole mainittu käyttötapauskuvauksessa, eivätkä arvioijat ole myöskään pyytäneet esittelemään niitä testitilaisuudessa. Täyttöluvat on mahdollista saada esiin myös valittajan järjestelmässä.

Voittaneen tarjoajan järjestelmälle on puolestaan annettu perusteettomasti lisäpisteitä siitä, että ”täyttöluvassa näkyy jo työpaikkailmoituksen luonnos”.

Käyttötapauskuvauksessa 2 on arvioitu rekrytointi-ilmoituksen laatimista ja julkaisua järjestelmässä. Arviointitilaisuudessa käyttötapauksen 2 kohdalla valittajan Varbi-järjestelmästä on esitetty kysymyksiä julkaisun tarkasta kellonajasta ja useiden työpaikkojen lokaatioista. Lisäksi on esitetty kysymykset hakuajan päättymisen kellonajasta ja työmarkkinatorijulkaisusta, julkaisun toiminnasta ja sen tietojen täyttämisestä. Kyseisiä ominaisuuksia ei ole mainittu käyttötapauskuvauksessa. Kysymykset ovat vaikuttaneet aiheettomasti Varbi-järjestelmälle annettuihin pisteisiin.

Voittanut tarjoaja on saanut kyseisen kohdan osalta lisäpisteitä tekoälyominaisuudesta, vaikka käyttötapauskuvauksessa ei ole mainittu tekoälytoiminnallisuutta.

Käyttötapauskuvauksessa 3 on arvioitu työpaikan hakemista järjestelmässä. Käyttötapauskuvauksessa ei ole mainittu chat-toimintoa. Valittajan tarjoaman KuntaRekry-järjestelmän osalta on kuitenkin todettu pisteytyksessä puutteena, että perustoimituksessa ei ole chat-toimintoa. Chat-toimintoa ei toisaalta ole kirjattujen havaintojen perusteella lainkaan pisteytetty muiden tarjoajien osalta. Valittajan KuntaRekry-järjestelmän vertailupisteitä on siten alennettu syrjivästi ja epätasapuolisesti.

Samassa käyttötapauskuvauksessa ei ole mainittu työkokemuksen lisäämiseen liittyvää toiminnallisuutta tai vaatimusta. Arviointitilaisuudessa valittajan Varbi-järjestelmästä on esitetty kysymyksiä siitä, onko opiskelu- ja työkokemuksen ajankohdat mahdollista merkitä päivä- ja kuukausitasolla. Tarjotun Varbi-järjestelmän osalta on todettu pisteitä alentavana seikkana, että työkokemuksen voi lisätä vain kuukausitasolla. Muiden tarjoajien osalta kyseistä seikkaa ei ole mainittu havaintona.

Lisäksi voittaneen tarjoajan järjestelmälle on kyseisessä kohdassa annettu lisäpisteitä Talent Community -työnhakijatietokannasta vastoin käyttötapauskuvausta. Valittajankin tarjoamissa järjestelmissä on olemassa Talent Community -toimintoa vastaava hakijapankkitoiminto, jota ei kuitenkaan ole pyydetty esittämään arviointitilaisuudessa. Pisteet on siten alennettu syrjivästi ja epätasapuolisesti.

Käyttötapauskuvauksessa 4 on arvioitu työhakemusten vastaanottamista ja vertailua järjestelmässä. Kuvauksessa ei ole mainittu toiminnallisuutena työkokemuksen lisäämistä ansiovertailuun. Työkokemuksen merkitseminen aloitus- ja lopetuspäivien mukaan on myös merkitty ei-pakolliseksi vaatimukseksi tarjouspyynnössä.

Arviointitilaisuudessa valittajan Varbi-järjestelmästä on esitetty kysymys hakijoiden työkokemuksen raportoinnista. Arvioijat ovat kysymyksen esittämisen ohessa lisäksi todenneet, etteivät voi pisteyttää tätä kohtaa, elleivät saa vastausta kysymykseen. Kysymys ei ole sisältynyt käyttötapauskuvaukseen. Valittajan tarjoaman Varbi-järjestelmän osalta pisteytyksessä on todettu, että työkokemuksen lisääminen ansiovertailuun on haasteellista, kun työkokemuksen ajankohdan tarkkuus on vain vuositasolla. Valittajan Varbijärjestelmän pisteitä on alennettu syrjivästi ja epätasapuolisesti.

Tekoälytoiminnallisuuttakaan ei ole mainittu käyttötapauskuvauksessa tämän tai muunkaan vertailuperusteen osalta pisteytykseen vaikuttavana seikkana. Tekoälyyn liittyvät seikat ovat kuitenkin mainitussa kohdassa vaikuttaneet perusteettomasti voittaneen tarjoajan saamiin laatupisteisiin.

Käyttötapauskuvauksessa 5 on arvioitu haastatteluun kutsumista järjestelmässä. Tarjouspyynnössä ei ole mainittu pisteytykseen vaikuttavana seikkana haastatteluaikojen siirtymistä ulkoiseen kalenteriin tai esihenkilön kalenteriin.

Arviointitilaisuudessa valittajan KuntaRekry-järjestelmästä on esitetty kysymykset muistutuksesta vastata videohaastatteluun ja siitä, tuleeko kutsusta kalenterimerkintä. Valittajan edustajat ovat testitilaisuudessa vastauksena haastatteluaikojen kalenteriin siirtymistä koskevaan kysymykseen ilmoittaneet, että toiminnallisuus on olemassa. Toiminnallisuutta ei ole testitilaisuudessa esitelty. Valittajan tarjoaman KuntaRekry-järjestelmän kohdalla ei pisteytyksessä ole kirjattu mitään kyseiseen ominaisuuteen liittyen. Silti osa tarjoajista on ilmeisesti saanut perusteettomasti lisäpisteitä tästä ominaisuudesta.

Varbi-järjestelmästä on arviointitilaisuudessa esitetty myös kysymys videovastauksen tarkasta kellonajan määrittämisestä ja kalenterimerkintöjen lisäämisestä Outlook-kalenteriin. Lisäksi Varbi-järjestelmästä on esitetty kysymys mahdollisuudesta viestiä rekrytointiryhmän sisällä ja ryhmäsähköpostin lähettämisestä rekrytoinnissa mukana oleville henkilöille. Pisteytyksessä Varbi-järjestelmälle on kirjattu puutteeksi videovastausajan päättyminen vain vuorokauden kuluessa, vaikka asiaa ei ole mainittu käyttötapauskuvauksessa. Pisteytys on toteutettu syrjivästi ja epätasapuolisesti.

Käyttötapauskuvauksessa 6 on arvioitu raportointia järjestelmässä. Käyttötapauskuvauksessa ei ole mainittu keskimääräisen hakijamäärän saamista tilastoraporteista.

Valittajan tarjoaman KuntaRekry-järjestelmän osalta pisteitä on kuitenkin alennettu sen vuoksi, että keskimääräistä hakijamäärää ei pysty saamaan tilastoraporteista. Voittaneen tarjoajan osalta puolestaan hakijamäärän seuranta on kirjattu positiiviseksi havainnoksi ja voittanut tarjoaja on saanut siitä perusteettomasti lisäpisteitä.

Laatuvertailun käyttötapauskuvausten ja tarjouspyynnössä asetettujen pakollisten vaatimusten välillä on ylipäätään ollut ristiriita. Käyttötapauskuvauksessa 6 on todettu, että raportista on tullut nähdä keskimääräinen hakijamäärä ammattiryhmittäin ja vastuualueittain. Tällaista pakollista vaatimusta ei ole asetettu tarjouspyynnössä. Tarjouspyynnössä on edellytetty ainoastaan, että raportointi voidaan ottaa ammattiryhmittäin ja yksikkökohtaisesti. Keskimääräistä raportointia ei ole edellytetty. Tarjouksia on siten vertailtu tarjouspyynnön vaatimusten ulkopuolisista seikoista.

Lisäksi kolmanneksi sijoittuneen tarjoajan tarjous on ollut tarjouspyynnön vastainen. Sen tarjouslomake on ollut puutteellinen hinnoittelun osalta, koska tarjouksessa on ilmoitettu ainoastaan kokonaishinta yksilöimättä hinnoittelua enemmälti. Hankintayksikön olisi tullut sulkea kyseisen tarjoajan tarjous tarjouskilpailusta tarjouspyynnön vastaisena.

Valittajalle on hankintapäätöksen jälkeen toimitettu muiden tarjouskilpailuun osallistuneiden tarjoajien tarjousasiakirjoja niin myöhään, että valittajalle ei ole jäänyt kohtuullista aikaa perehtyä voittaneen tarjoajan tarjousasiakirjoihin tai arvioida hankintamenettelyn lainmukaisuutta. Valittajalle ei myöskään ole toimitettu voittaneen tarjoajan tarjouksen yhteenvetoa.

Vastine

Vaatimukset

Satakunnan hyvinvointialue on vaatinut, että markkinaoikeus hylkää valituksen.

Perustelut

Hankintayksikkö on toiminut hankintasäännösten ja julkisissa hankinnoissa noudatettavien periaatteiden mukaisesti asettaessaan tarjouspyynnön käyttötapauskuvaukset ja vertaillessaan tarjouksia. Parhaan hinta-laatusuhteen mukaiset vertailuperusteet sekä käytettävyysarviointi tarjousten vertailumenetelmänä on kuvattu tarjouspyyntöasiakirjoissa perusteellisesti.

Hankintayksikkö ei ole tuntenut, eikä ole voinutkaan tuntea kaikkia markkinoilla olevia ohjelmistopalveluita etukäteen. Tästä syystä tarjouspyynnön käyttötapauskuvauksissa 1 — 6 on kuvattu rekrytointijärjestelmän käytön perusprosessi. Käyttötapauskuvauksissa on nimenomaan haluttu vertailla hankittavan ohjelmistopalvelun käytettävyyttä, eikä niissä ole esitetty yksityiskohtaisia edellytyksiä esimerkiksi siitä, millaisilla teknisillä ratkaisuilla, asettelulla tai järjestelmän käyttöliittymän ominaisuuksilla käytettävyys saavutetaan. Hankintayksikkö ei ole käyttötapauskuvauksissa tai muutoinkaan määritellyt, mitkä yksittäiset tekijät (esimerkiksi tekniset tai graafiset) muodostavat ohjelmistopalvelun käytettävyyden. Näin ollen niihin ei myöskään ole perustettu hankintayksikön arviota tai pisteytystä käytettävyydestä.

Tarjouspyynnön laatuvertailuperusteita koskevassa liitteessä on kuvattu laajasti käytettävyyteen vaikuttavat asiat, arvosteluperusteet ja arvostelutapa. Tämän perusteella ammattitaitoisen palveluntuottajan on tullut pystyä suunnittelemaan oma ohjelmistopalveluesityksensä niin, että arvioijat saavat oikean ja todenmukaisen kuvan ohjelman käytettävyydestä ja eri käyttötapauskuvauksiin liittyvistä toiminnoista.

Tarjouspyyntöasiakirjoissa on kuvattu hankittavan järjestelmän pakolliset vaatimukset. Kaikki tarjoajat, myös valittaja, ovat täyttäneet nämä vaatimukset. Tarjouspyynnön mukaan laatuvertailussa ei ole tarkasteltu pakollisten vaatimusten täyttymistä, jotta käytettävyyden arvioijat ovat voineet keskittyä nimenomaan käytettävyyden arviointiin. Tarjoajien ei ole tarvinnut kantaa huolta, mikäli tarjotun järjestelmän demo-versiossa ei ole pystynyt todentamaan jotain pakollista vaatimusta.

Käytettävyysarvioinnit on toteutettu tasapuolisesti ja yhteneväisesti kaikille tarjoajille Teams-yhteyden välityksellä. Arviointiryhmän jäsenet ovat olleet samat jokaisessa arvioinnissa. Heidän lisäkseen kaikissa arviointitilaisuuksissa on ollut mukana hankintayksikön edustaja, joka on kellottanut käyttötapaukset ja pitänyt huolen, että arviointitilaisuudet on toteutettu keskenään samanlaisina. Tämä edustaja ei ole osallistunut arviointeihin.

Arviointitilaisuuksissa esitetyt lisäkysymykset ovat olleet kyseisiin käyttötapauksiin liittyviä ja kulloinkin esittelyssä olleen ohjelmistopalvelun käytettävyyden kannalta arvioijille oleellisia tietoja. Kysymykset tai niiden esittämättä jättäminen eivät ole asettaneet tarjoajia epätasa-arvoiseen asemaan. Osa esityksistä ja toiminnoista on herättänyt enemmän lisäkysymyksiä kuin toiset. Relevanttia on ollut, miten tarjoaja itse on osoittanut arvioijille tarjoamansa ohjelmistopalvelun käytettävyyden eri käyttötapaustilanteissa.

Jokainen arvioija on arvioinut ohjelmistopalvelua omasta näkökulmastaan ja roolistaan käsin. Arvosteluasteikot ja arvostelukriteerit ovat olleet samat kaikille tarjoajille. Valintapäätös on perustunut arvioijien tekemiin numeroarviointeihin ja niistä laskettuihin keskiarvoihin. Arvioinnin kirjalliset osat eli arvioijien subjektiiviset huomiot aiheesta eivät ole itsessään määrittäneet numeroarviointeja. Kirjalliset huomiot eivät myöskään tosiasiassa ole olleet syrjiviä.

Käyttötapauksessa 1 ei ole pyydetty esittelemään kaikkia täyttöluvan hakemiseen liittyviä toiminnallisuuksia. Voittaneen tarjoajan ohjelmistopalvelussa täyttöluvan hakemiseen liittyviä toiminnallisuuksia on tullut automaattisesti näkyville ilman erillistä hakua. Rekrytointilupien näkyminen automaattisesti etusivulla sekä työpaikkailmoituksen luonnoksen näkymä täyttöluvassa on koettu selkeästi käyttöä helpottavana sekä tehokkuutta lisäävänä toimintona, joten voittanut tarjoaja on saanut käytettävyydestä tältä osin valittajaa paremmat pisteet.

Käyttötapauksessa 2 arviointikriteereinä ovat olleet muun ohella tehtävien toteuttamisen helppous ja joustavuus, ei tekoälyominaisuus itsessään. Tekoälyominaisuuden on kuitenkin käytännössä arvioitu helpottavan ja joustavoittavan käyttötapauksessa kuvattujen tehtävien toteuttamista käyttäjän näkökulmasta, joten voittanut tarjoaja on saanut tältä osin valittajaa paremmat pisteet.

Käyttötapauksessa 3 chat-toiminnon tai suoran yhteydenottokanavan on arvioitu vaikuttavan ohjelmistopalvelun käytön tehokkuuteen. Sanallisissa huomioissa sen puuttumisen on katsottu olevan tehokkuutta heikentävä tekijä.

Arviointitilaisuudessa voittaneen tarjoajan ohjelmistopalvelun Talent Community -tietokanta on liittynyt työhakemuksen jättämisen vaivattomuuteen ja se on edistänyt tehtävien toteutuksen joustavuutta. Voittaneen tarjoajan ohjelmistopalvelussa työpaikan hakemista koskevat tehtävät on voinut toteuttaa käyttäjän näkökulmasta helposti ja joustavasti. Arvioija on halunnut mainita tämän seikan sanallisessa huomiossaan.

Toisin kuin valittaja on valituksessaan esittänyt, sen Varbi-järjestelmässä hakija voi merkitä työkokemuksen vain kokonaisina vuosina. Työnhakijan työkokemus on oleellinen tieto työhaun kannalta. Mikäli kokemuksen voi lisätä hakemukseen muuten kuin kokonaisina vuosina, on tällä seikalla oleellinen vaikutus ohjelmistopalvelun käytettävyyteen, minkä arvioija on aiheellisesti nostanut esille sanallisessa huomiossaan.

Käyttötapauksessa 4 on toistunut valittajan Varbi-järjestelmän osalta käyttötapauksessa 3 todettu puute. Mikäli työkokemusta ei voi merkitä ansiovertailuun kuin vuositasolla, on sillä oleellinen vaikutus ohjelmistopalvelun käytettävyyteen.

Tekoälytoiminnallisuuden on arvioitu helpottavan ja joustavoittavan ohjelmistopalvelun käyttötapauksessa kuvattujen tehtävien toteuttamista käyttäjän näkökulmasta, mikä on johtanut voittaneen tarjoajan osalta valittajaa parempiin pisteisiin.

Käyttötapauksessa 5 haastatteluaikojen automaattinen siirtyminen kalenteriin on toiminto, joka vaikuttaa ohjelmistopalvelun sujuvaan ja tehokkaaseen käyttämiseen. Voittaneen tarjoajan ohjelmistopalvelussa tämä ominaisuus on ollut parempi kuin muissa ohjelmistoissa, sillä haastatteluajat näkyvät kalenterin lisäksi henkilön tehtävissä. Vastausajan päättymisen määrittely ohjelmistopalvelussa on myös käytettävyyteen oleellisesti vaikuttava asia.

Käyttötapauksessa 6 mainittu keskimääräisen hakijamäärän raportointi on yksi oleellinen osa ohjelmistopalvelun toimivaa ja tehokasta raportointikäyttöä. Pakollisia vaatimuksia ja vertailuperusteita koskevien tarjouspyynnön liitteiden välillä ei ole ollut ristiriitaa. Valittajan KuntaRekry-järjestelmä on täyttänyt tarjouspyynnön liitteessä 2 (Rekrytointijärjestelmä vaatimusmäärittely) asetetut pakolliset vaatimukset. Valittajan mainitussa järjestelmässä keskimääräisen hakijamäärän raportointi on kuitenkin vaatinut käyttäjältä ”käsityötä”, kun voittaneen tarjoajan ohjelmistopalvelun raportointityökalut ovat olleet käytettävyydeltään erittäin hyviä ja tuoneet tältä osin tehokkuutta ja lisäarvoa.

Kolmanneksi sijoittuneen tarjoajan tarjous on hinnoiteltu tarjouspyynnön mukaisesti. Tarjouksen yksityiskohtaiset hintatiedot ovat olleet salassa pidettäviä viranomaisen toiminnan julkisuudesta annetun lain säännösten perusteella, eikä niitä ole tämän vuoksi luovutettu valittajalle.

Hankintayksikkö on lähettänyt tarjousten arviointilomakkeet kahden arkipäivän kuluttua valittajan pyynnöstä. Muiden tarjoajien tarjouslomakkeet on lähetetty heti, kun hankintayksikkö on saanut tarjoajilta varmistuksen niiden mahdollisesti sisältämistä liikesalaisuuksista.

Kummankin osapuolen tulee vastata asiassa omista oikeudenkäyntikuluistaan.

Kuultavan lausunto

Talentadore Oy on vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa valittajan korvaamaan sen arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut 1.500 eurolla.

Valitus on aiheeton, koska hankintayksikkö on toteuttanut tarjouskilpailun noudattaen hankintasäännöksiä ja laatimaansa tarjouspyyntöä. Kuultava on ilmoittanut yhtyvänsä hankintayksikön asiassa esittämään.

Vastaselitys

Valittaja on esittänyt, että hankintayksikön esittämät perustelut vertailuperusteiden asettamisesta ja tarjousvertailusta ovat olleet epäjohdonmukaiset. Hankintayksikkö ei esittämänsä mukaan ole halunnut asettaa yksityiskohtaisia edellytyksiä mahdollisille teknisille ja toiminnallisille ratkaisuille, mutta toisaalta juuri teknisiä ja toiminnallisia ratkaisuja, kuten tekoälyä ja tiettyjä järjestelmän ominaisuuksia, on tarjousten vertailussa pisteytetty. Tarjoajien ei ole ollut mahdollista tietää etukäteen, mitä järjestelmän toiminnallisuuksia käyttötapauksissa olisi tullut esittää, kun niitä ei ole etukäteen kuvattu käyttötapauskuvauksissa.

Arviointitilaisuudessa esitetyt tarkentavat kysymykset ovat vaikuttaneet pisteytykseen syrjivästi. Tarjoajien kannalta on suuri merkitys sillä, että eri tarjoajille esitettyihin toisistaan poikkeaviin lisäkysymyksiin annetuilla vastauksilla on ollut lisäävä tai vähentävä vaikutus pisteytykseen. Lisäkysymysten johdosta on ollut mahdollista antaa tietoa tai kertoa enemmän kuin ilman niiden esittämistä. Tosiasiallisesti lisäkysymykset ovat ohjanneet tarjoajia esittelemään kysymyksiin liittyviä ominaisuuksia, joten niillä on vaikutettu siihen, miten käytettävyyttä on pystytty näyttämään. Yksittäisen tarjoajan on mahdotonta tietää, millaisia kysymyksiä toiselle tarjoajalle on esitetty, mikä luo epäilyksen ja olettaman siitä, että tarjoajia ei ole kohdeltu tasapuolisesti. Tarjousvertailusta voidaan havaita, että arvioijien yksittäiset havainnot ovat vaikuttaneet pisteytykseen. Tarjoajien tosiasiassa saamien pisteiden ja sanallisten arvioiden välillä on selvä yhteys, joka käy ilmi tarjousten vertailutaulukosta.

Käyttötapausten nimenomaisena tavoitteena on ollut arvioida ohjelmistojen käytettävyyttä, ja pisteytyksen olisi tullut perustua vain tarjouspyynnössä esitettyihin arviointikriteereihin, eikä esimerkiksi kunkin järjestelmän teknisiin ratkaisuihin. Hankintayksikkö ei voi hankinta-asiakirjojen vastaisesti päättää, että esimerkiksi tekoälyominaisuus itsessään helpottaa ja joustavoittaa järjestelmän käyttöä.

Hankintayksikkö on esittänyt vastineessaan, että lausetta ”arvioinnissa ei tarkastella pakollisten vaatimusten täyttymistä” tulee tulkita niin, että käytettävyydessä kuitenkin voitaisiin jossakin määrin arvioida näitä vaatimuksia.

Hankintayksikkö on jo tarjouspyynnössään pyytänyt tarjoajia ilmoittamaan tarjousten sisältämät liikesalaisuudet, eikä menettely, jolla tarjoajilta tiedustellaan liikesalaisuuksia, ole siten ollut julkisuuslain mukainen.

Muut kirjelmät

Hankintayksikkö on lausunut valittajan oikeudenkäyntikuluvaatimuksesta.

Markkinaoikeuden ratkaisu

Perustelut

Kysymyksenasettelu ja oikeusohjeet

Asiassa on valituksen perusteella ensin arvioitava, onko hankintayksikkö menetellyt hankintasäännösten vastaisesti vähimmäisvaatimuksia ja laadun vertailuperusteita asettaessaan. Lisäksi on arvioitava, onko hankintayksikkö menetellyt hankintasäännösten vastaisesti laadun vertailuperusteita soveltaessaan.

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (hankintalaki) 3 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia ja muita toimittajia tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.

Hankintalain 67 §:n 1 momentin mukaan tarjouspyyntö, neuvottelukutsu ja niiden liitteet on laadittava niin selviksi, että niiden perusteella voidaan antaa keskenään vertailukelpoisia tarjouksia.

Hankintalain 93 §:n 1 momentin mukaan tarjouksista on valittava kokonaistaloudellisesti edullisin tarjous. Kokonaistaloudellisesti edullisin on tarjous, joka on hankintayksikön kannalta hinnaltaan halvin, kustannuksiltaan edullisin tai hinta-laatusuhteeltaan paras.

Pykälän 2 momentin mukaan hankintayksikkö voi asettaa hinta-laatusuhteen vertailuperusteita, jotka liittyvät laadullisiin, yhteiskunnallisiin, ympäristö- tai sosiaalisiin näkökohtiin tai innovatiivisiin ominaisuuksiin. Laatuun liittyviä perusteita voivat olla tekniset ansiot, esteettiset ja toiminnalliset ominaisuudet, esteettömyys, kaikkien käyttäjien vaatimukset täyttävä suunnittelu, käyttökustannukset, kustannustehokkuus, myynnin jälkeinen palvelu ja tekninen tuki, huolto ja toimituspäivä tai toimitus- tai toteutusaika sekä muut toimitusehdot.

Pykälän 4 momentin mukaan hankintayksikön on ilmoitettava käyttämänsä kokonaistaloudellisen edullisuuden peruste tai hinta-laatusuhteen mukaiset vertailuperusteet hankintailmoituksessa, tarjouspyynnössä tai neuvottelukutsussa.

Pykälän 5 momentin mukaan vertailuperusteiden on liityttävä hankinnan kohteeseen 94 §:n mukaisesti, ne eivät saa antaa hankintayksikölle rajoittamatonta valinnanvapautta ja niiden on oltava syrjimättömiä ja varmistettava todellisen kilpailun mahdollisuus. Hankintayksikön on asetettava vertailuperusteet siten, että tarjoaja pystyy todentamaan niihin perustuvat tiedot tarjousten vertailua varten.

Tarjouspyyntö ja hankintamenettely keskeisiltä osin

Hankintayksikkö on pyytänyt tarjouksia rekrytointijärjestelmän palveluhankinnasta. Kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteena on ollut paras hinta-laatusuhde hinnan painoarvon ollessa 40 prosenttia ja laadun 60 prosenttia.

Tarjouspyynnön liitteessä 2 ”Rekrytointijärjestelmä vaatimusmäärittely” on listattu erilaisia rekrytointijärjestelmältä vaadittuja ominaisuuksia. Jokaisesta ominaisuudesta on esitetty tarkempi kuvaus ja todettu, onko kyseinen ominaisuus pakollinen vai ei. Ominaisuuksina on mainittu muun ohella ”hakulomake” ja ”tilastot/raportointi”, joista on todettu seuraavaa:

”Hakulomake: Hakulomakkeelle pystyy merkitsemään työkokemuksen aloitus- ja loppupäivien mukaan ja järjestelmä laskee työkokemuksen. Lisäksi hakemuksen käsittelijän on mahdollista valita työkokemuksesta oleellinen työkokemus, jonka järjestelmä laskee valinnan mukaisesti. Ei pakollinen.

Tilastot/raportointi: Tilastointi voidaan ottaa päivämäärärajauksin, rekrytointitavan mukaan sekä hakijan iän, asuinkunnan ja sukupuolen mukaan. Raportointi pystytään ottamaan yksikkökohtaisesti ja ammattiryhmäkohtaisesti. Hakijamäärät pystytään ottamaan kaikilla yllä mainituilla kriteereillä. Pakollinen”

Tarjouspyynnön liitteen 4 ”Vertailuperusteet_Rekrytointijärjestelmä” kohdassa ”Tarjousten vertailuperusteet ja vertailuperusteiden painoarvot” on kuvattu tarjouskilpailussa sovellettavat vertailuperusteet ja niiden keskinäinen painotus. Vertailuperusteita ovat olleet vertailuhinta 40 prosentin painoarvolla ja ohjelmistopalvelun käytettävyyden arviointi 60 prosentin painoarvolla. Viimeksi mainitusta vertailuperusteesta on todettu seuraavaa:

”Vertailun kohteena on tarjottavan ohjelmistopalvelun käytettävyys arviointiryhmän näkökulmasta. Arvioinnissa käytettävä aineisto on käytettävyystestissä esiteltävät ja testattavat käyttötapaukset sekä käytettävyyden arviointimallissa esitetyt asiat. Arviointimalli on kuvattu tämän dokumentin kohdassa 3”.

Liitteen kohdassa ”Käytettävyyden arvioinnin toimintamalli” on todettu seuraavaa:

”Käytettävyysarvioinnin tavoitteena on todentaa ohjelmistopalvelun käytettävyys annetuilla käyttötapausesimerkeillä. Käytettävyystesti mittaa tarjotun ohjelmistopalvelun käytettävyyttä arviointiryhmän näkökulmasta. Arvioinnissa ei tarkastella pakollisten vaatimusten täyttymistä.”

Liitteen kohdassa ”Arvioinnissa käytettävät käyttötapaukset ja arvioinnin kulku” on todettu seuraavaa:

”Arvioinnissa suoritettavat käyttötapaukset ovat seuraavat:

- Käyttötapaus 1. Käyttäjä hakee rekrytointiluvan järjestelmässä

Käyttäjä kirjautuu Ohjelmistopalveluun henkilökohtaisilla tunnuksillaan. Käyttäjä laatii rekrytointiluvan sairaanhoitajan tehtävään. Käyttäjä lähettää rekrytointiluvan hyväksyttäväksi organisaation kahdelle käyttäjälle. Käyttäjä seuraa rekrytointiluvan etenemistä järjestelmässä ja vastaanottaa tiedon luvan hyväksymisestä.

- Käyttötapaus 2: Rekrytointi-ilmoituksen laatiminen ja julkaisu

Käyttäjä kirjautuu Ohjelmistopalveluun henkilökohtaisilla tunnuksillaan. Käyttäjä laatii työpaikkailmoituksen Sairaanhoitajan rekrytointia varten. Käyttäjä muokkaa hakulomaketta; tekee siihen monivalintakysymyksiä ja avoimia kysymyksiä sekä kohdan, mihin hakija voi liittää CV:n sekä valokuvan. Käyttäjä määrittelee kohdat, joihin hakijan on pakko vastata. Käyttäjä lisää työpaikkailmoitukseen kuvan tai videon. Käyttäjä julkaisee rekrytoinnin järjestelmässä ja organisaation ulkoisilla www-sivuilla. Käyttäjä ottaa julkaisusta linkin ja välittää sen yksittäiselle hakijalle.

- Käyttötapaus 3: Työpaikan hakeminen

Hakija etsii työpaikkailmoitusta ohjelmistopalvelun tarjoajan portaalista hakusanoilla ’sairaanhoitaja, satakunta’. Hakija jättää yhteydenottopyynnön ohjelmistopalvelun kautta työpaikkailmoituksen julkaisijalle. Saatuaan lisätietoja, hakija tekee sähköisen hakemuksen. Hakija lisää hakemukselle kuvan. Hakija jättää sähköisen hakemuksen ohjelmistopalvelussa. Hakemuksen jättämisen jälkeen hakija käy muokkaamassa hakemustaan ohjelmistopalvelussa.

- Käyttötapaus 4: Työhakemusten vastaanotto ja vertailu

Käyttäjä saa tiedon järjestelmään saapuneista työhakemuksista. Käyttäjä suorittaa hakemusten avauksen ja suorittaa kelpoisuusvaatimusten täyttymisen tarkistamisen. Käyttäjä kirjaa muistiinpanoja hakijan soveltuvuudesta tehtävään. Käyttäjä muodostaa saaduista kolmesta (3) hakemuksesta materiaalipaketin järjestelmän ulkopuolella tapahtuvaa arviointityötä sekä arkistolainsäädännön mukaista tietojen tallennusta varten. Käyttäjä valitsee haastateltavat hakijat järjestelmässä.

- Käyttötapaus 5: Haastatteluun kutsuminen

Käyttäjä lähettää haastattelukutsut haastatteluihin valituille ohjelmistopalvelun kautta. Käyttäjä tarjoaa useampaa aikaa, joista kutsutut pääsevät valitsemaan itselleen sopivan ajan. Hakijan valitsema aika näkyy ohjelmistopalvelussa. Käyttää lähettää lisäksi valituille hakijoille ohjelmistopalvelussa videohaastattelukutsun, johon on liitetty saatevideo, jossa ohjeet vastaajalle. Käyttäjä katsoo videovastauksen ohjelmistopalvelussa.

- Käyttötapaus 6: Raportointi

Käyttäjä tuottaa ohjelmistopalvelusta raportin organisaation rekrytoinneista yhden kuukauden ajalta. Raportista nähdään rekrytointien ja vastaanotettujen hakemusten määrä sekä keskimääräinen hakijamäärä ammattiryhmittäin ja vastuualueittain, sekä eriteltynä määräaikaisten ja vakinaisten tehtävien osalta.”

Samassa kohdassa on todettu arviointitilaisuudesta, että tarjoajan edustaja käyttää ohjelmistopalvelua toimien erilaisissa käyttötapausten mukaisissa käyttäjärooleissa. Arviointitilaisuus järjestetään palvelutarjoajittain, ja arviointi toteutetaan tarjoajan demo- tai testiympäristössä. Kohdassa on lisäksi todettu, että arviointitilaisuudet ovat samansisältöisiä ja arvioinnin suorittavat arviointiryhmän jäsenet.

Liitteen kohdassa ”Käytettävyyden arvioinnin arviointikriteerit” on todettu muun ohella, että hankittavan ohjelmiston käytettävyyden (engl. usability) arviointi on pohjautunut Nielsenin kokemusperusteiseen käytettävyysstandardiin (ISO 9241-11 +Nielsen 1990). Menetelmän pääperiaatteet on kuvattu seuraavasti:

”- Ohjelmistopalvelun tilan näkyvyys: Käyttäjän pitäisi pystyä nopeasti huomaamaan mikä on tuotteen tila tai toiminto, ja antaako se esimerkiksi palautetta, jos sitä käytetään oikein tai väärin.

- Ohjelmistopalvelun ja tosielämän vastaavuus: Ohjelmistopalvelussa tulisi käyttää tavallisesta elämästä tuttuja termejä, sanontoja ja käsitteitä mieluummin kuin omaa erikoistermistöä.

- Käyttäjän kontrolli ja vapaus: Käytön pitäisi olla Ohjelmistopalvelun käyttäjän määrättävissä, eikä päinvastoin, esimerkiksi on suositeltavaa, että ohjelmistopalvelusta löytyvät Peru ja Tee uudestaan toiminnot, sekä mahdollisuus edetä haluamassaan järjestyksessä.

- Yhteneväisyys ja standardit: Ohjelmistopalvelussa tulisi käyttää yhdenmukaisia termejä ja viestejä tarkoittamaan samoja asioita. Tämä auttaa ohjelmistopalvelun käytön oppimista ja uusien ominaisuuksien käyttöönottoa.

- Virheiden estäminen: Virheentunnistukset estävät virheiden syntymisen ja toistumisen. Ohjeet tai opastus tulisi olla helposti saatavilla ymmärrettävässä muodossa.

- Tunnistaminen mieluummin kuin muistaminen: Ohjelmistopalvelun toiminnot ja vaihtoehdot tulisi olla helposti näkyvillä. Käyttöliittymän osat ja niiden toiminnot tulisi olla liitettävissä toisiinsa loogisesti, niin että näiden yhteys on pääteltävissä. Käyttäjän ei tarvitsisi muistaa tuotteen käyttöä tehdessään tuotteella eri työvaiheita.

- Käytön joustavuus ja tehokkuus: Käytön pitäisi olla helppoa ja joustavaa sekä kokeneelle että kokemattomalle käyttäjälle. Ohjelmistopalvelu tukee esimerkiksi pikavalintoja ja personoituja tapoja käyttää ohjelmistopalvelua eri tavoin.

- Esteettinen ja minimalistinen design: Ohjelmistopalvelun ei pitäisi sisältää merkityksettömiä ja tai turhia tietoja. Jokainen ylimääräinen informaatio (esim. teksti tai visualisointi) kilpailee oleellisen tiedon kanssa ja heikentää sen suhteellista näkyvyyttä. Esteettisen ilmaisun ei tulisi olla vaikeasti ymmärrettävää (ellei se ole tuotteen kantava idea).

- Virhetilanteiden tunnistaminen, ilmoittaminen ja korjaaminen: Virheviestien pitäisi olla selkeitä ja helposti ymmärrettäviä, kertoen selkeästi ongelman ja ehdottaa rakentavasti ratkaisua.

- Opastus ja ohjeistus: Vaikka on toivottavaa pystyä käyttämään ohjelmistopalvelua ilman opastusta tai ohjeita, ne saattavat kuitenkin olla käyttäjälle välttämättömiä. Opastuksen ja ohjeiden tulisi olla helposti saatavilla, nopeasti etsittävissä, toimintaa opastavia, käyttäjän toimintaa tukevia ja riittävän lyhyitä.”

Liitteen kohdassa ”Arviointiasteikko” on todettu, että arviointikriteerit on laadittu edellä kuvatun Nielsenin menetelmän periaatteiden mukaisesti siten, että kutakin edellä kuvattua käyttötapausta 1 — 6 arvioidaan seuraavan yhdeksän arviointikriteerin mukaisesti:

”- Ohjelmistopalvelussa pystyy käyttäjän kannalta helposti toteuttamaan käyttötapauksen mukaiset tehtävät.

- Käyttötapaukseen liittyvä käyttöliittymä ja sen rakenne on selkeä ja sen sisältämät tiedot ja toiminnot ovat helposti hahmotettavissa ja opittavissa.

- Ohjelmistopalvelussa pystyy toteuttamaan käyttötapauksen mukaiset tehtävät käyttäjän näkökulmasta helposti ja joustavasti.

- Ohjelmistopalvelussa pystyy muokkaamaan käyttötapaukseen liittyviä tietoja helposti.

- Ohjelmistopalvelu ohjaa selkeästi eri toimintojen läpi ja eri etenemispolut on helppo löytää.

- Käyttäjän on helppo hahmottaa, mitä ohjelmistopalvelussa tapahtuu seuraavaksi.

- Eri toiminnot ja painikkeet ovat helposti käytettävissä ja löydettävissä.

- Ohjelmistopalvelussa käytettävät termit ja kieli on käyttäjälle tuttuja ja selkeitä.

- Ohjelmistopalvelua käytettäessä ei helposti joudu virhetilanteisiin tai ohjelmistopalvelu opastaa eteenpäin virhetilanteesta.”

Jokaisesta edellä mainitusta arviointikriteeristä on voinut saada 0 — 5 pistettä seuraavan asteikon mukaisesti:

”- Väittämä ei toteudu tai ei voida arvioida (0)

- Väittämä toteutuu ala-arvoisesti (1)

- Väittämä toteutuu, mutta käytettävyyshaasteita on paljon (2)

- Väittämä toteutuu keskinkertaisesti. Käytettävyyshaasteita ja käytettävyysvahvuuksia on suunnilleen sama määrä (3)

- Väittämä toteutuu hyvin (4)

- Väittämä toteutuu kiitettävästi ja tuo mahdollisesti lisäarvoa (5)”.

Valituksenalaisen hankintapäätöksen liitteenä olevasta vertailutaulukosta ilmenee, että valittaja on tarjonnut kaksi erillistä rekrytointiohjelmistoa (Varbi ja KuntaRekry), jotka ovat sijoittuneet toiselle ja neljännelle sijalle.

Asian arviointi

Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan markkinaoikeuden tulee valitusperusteesta riippumatta ensimmäiseksi ratkaista tarjouspyynnön hankintalain mukaisuus (ks. KHO 2015:151). Näin ollen markkinaoikeus arvioi ensin, onko tarjouspyynnössä asetettu valittajan esittämällä tavalla ristiriitaisia toiminnallisuuksia vähimmäisvaatimuksina ja toisaalta laadun vertailuperusteissa erityisesti käyttötapauskuvauksen 6 osalta.

Valittaja on esittänyt, että tarjouspyynnössä asetettujen pakollisten vaatimusten ja laatuvertailun käyttötapauskuvausten välillä on ollut ristiriita. Pakollisissa vaatimuksissa ei ole esitetty, että raportointitoiminnallisuuden tulisi mahdollistaa raportointi keskimääräisen hakijamäärän perusteella, vaan yksinomaan ammattiryhmittäin ja yksikkökohtaisesti. Tarjouksia on siten vertailtu tarjouspyynnön pakollisten vaatimusten ulkopuolisista seikoista.

Hankintayksikkö on esittänyt, että pakollisia vaatimuksia ja vertailuperusteita koskevien tarjouspyynnön liitteiden välillä ei ole ollut ristiriitaa. Valittajan KuntaRekry-järjestelmä on täyttänyt tarjouspyynnön liitteessä 2 asetetut pakolliset vaatimukset raportoinnin toteuttamisen osalta. Käyttötapauksessa 6 mainittu keskimääräisen hakijamäärän raportointi on yksi oleellinen osa ohjelmistopalvelun toimivaa ja tehokasta raportointikäyttöä.

Markkinaoikeus toteaa, että hankintayksiköllä on laaja harkintavalta määritellä hankintaa koskevat vaatimukset tarkoituksenmukaiseksi katsomallaan tavalla. Hankintayksikön on kuitenkin otettava huomioon hankintalain vaatimukset tarjouspyynnön selvyydestä. Tarjouskilpailuun osallistuvien tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun turvaamiseksi hankintaa koskevat vaatimukset tulee kuvata tarjouspyynnössä sellaisella tarkkuudella, että tarjouspyyntö on omiaan tuottamaan yhteismitallisia ja vertailukelpoisia tarjouksia ja että hankintayksikölle ei anneta rajoittamatonta valinnanvapautta tarjousten arvioinnissa. Hankintamenettelyn avoimuus edellyttää, että tarjoajat tietävät jo tarjouksia laatiessaan, millä seikoilla on merkitystä tarjouskilpailua ratkaistaessa. Vastuu mahdollisista tarjouspyynnön epäselvyyksistä ja tulkinnanvaraisuuksista on lähtökohtaisesti hankintayksiköllä.

Asiassa esitetyn selvityksen perusteella tarjoajat ovat voineet tarjota teknisesti erilaisia rekrytointijärjestelmiä, joiden toiminnallisuudet ovat voineet pakollisia vaatimuksia lukuun ottamatta vaihdella. Edellä kuvatulla tavalla hankittavan rekrytointijärjestelmän pakolliset vähimmäisvaatimukset on asetettu tarjouspyynnön liitteenä 2 olleessa vaatimusmäärittelyssä. Edellä kuvatulla tavalla yhtenä pakollisena vaatimuksena on ollut, että raportointi pystytään ottamaan yksikkö- ja ammattiryhmäkohtaisesti. Tarjousten vertailuperusteet on puolestaan asetettu tarjouspyynnön liitteessä 4. Laadun vertailuperusteena on ollut ohjelmistopalvelun käytettävyys, mitä on arvioitu kuuden eri käyttötapauksen perusteella. Edellä kuvatulla tavalla käyttötapaus 6 on koskenut raportointia. Tarjouspyynnössä esitetyn käyttötapauskuvauksen 6 mukaan ohjelmistopalvelusta tuotetusta raportista on tullut nähdä rekrytointien ja vastaanotettujen hakemusten määrä sekä keskimääräinen hakijamäärä ammattiryhmittäin ja vastuualueittain.
Markkinaoikeus toteaa, että ottaen huomioon hankintayksikön harkintavalta hankinnan kohteen määrittelemisessä, hankintayksikkö on voinut asettaa raportointia koskevat vähimmäisvaatimukset haluamallaan tavalla. Markkinaoikeus katsoo, että käyttötapauskuvauksen 6 yhteydessä mainitut raportista nähtävät asiat ovat liittyneet hankintayksikön arvostamiin raportoinnin lisäominaisuuksiin, ja niiden perusteella on ollut mahdollista selvittää, mikä tarjotuista rekrytointijärjestelmistä on ollut tältä osin laadullisesti paras. Asiassa esitetyn selvityksen perusteella ei ole ilmennyt aihetta katsoa, että tarjouspyyntö olisi ollut tältä osin ristiriitainen, hankintamenettelyn vaiheittaisuusperiaatteen vastainen tai ettei se olisi mahdollistanut vertailukelpoisten tarjousten antamista.

Tarjousvertailun osalta valittaja on esittänyt, että tarjoajien edustajille on rekrytointijärjestelmien arviointitilaisuuksissa esitetty käyttötapauskuvauksiin liittymättömiä kysymyksiä. Valittajan mukaan eri tarjoajille on esitetty keskenään eri kysymyksiä. Tosiasiallisesti lisäkysymykset ovat ohjanneet tarjoajia esittelemään kysymyksiin liittyviä ominaisuuksia, joten lisäkysymyksillä on vaikutettu siihen, miten käytettävyyttä on pystytty näyttämään. Esitetyt kysymykset ovat vaikuttaneet epätasapuolisesti ja syrjivästi tarjousten pisteytykseen. Valittaja on lisäksi esittänyt, että tarjousten laatuvertailu ja pisteytys on suoritettu virheellisesti, koska tarjouksia on arvioitu ja pisteitä vähennetty sellaisten järjestelmätoiminnallisuuksien perusteella, joita ei ole lainkaan ilmoitettu käyttötapauskuvauksissa. Valittajan mukaan sen tarjoaman KuntaRekry-järjestelmän osalta on todettu pisteytyksessä puutteena chat-toiminnon puuttuminen perustoimituksesta ja Varbi-järjestelmän osalta se, että työkokemuksen voi lisätä vain kuukausitasolla, vaikka kyseisiä seikkoja ei mainittu käyttötapauskuvauksessa. Voittaneen tarjoajan järjestelmälle on annettu lisäpisteitä Talent Community -työnhakijatietokannasta vastoin käyttötapauskuvausta.

Hankintayksikkö on esittänyt, että arviointitilaisuuksissa esitetyt lisäkysymykset ovat olleet kyseisiin käyttötapauksiin liittyviä ja kulloinkin esittelyssä olleen ohjelmistopalvelun käytettävyyden kannalta arvioijille oleellisia tietoja. Kysymykset tai niiden esittämättä jättäminen eivät ole asettaneet tarjoajia epätasa-arvoiseen asemaan. Osa esityksistä ja toiminnoista on herättänyt enemmän lisäkysymyksiä kuin toiset. Tarjouspyyntöasiakirjoissa on lisäksi laajasti kuvattu käytettävyyteen vaikuttavat seikat, arvosteluperusteet sekä arvostelutapa. Tarjoajilla on ollut yhtenevät mahdollisuudet vakuuttaa arvioinnin suorittajat tarjoamansa ohjelmistopalvelun käytettävyydestä kussakin arviointitilanteessa ja tuoda esille käytettävyyden kannalta oleelliseksi katsomansa ominaisuudet. Käyttötapauksessa 3 chat-toiminnon tai suoran yhteydenottokanavan on arvioitu vaikuttavan ohjelmistopalvelun käytön tehokkuuteen. Sanallisissa huomioissa sen puuttumisen on katsottu olevan tehokkuutta heikentävä tekijä. Arviointitilaisuudessa voittaneen tarjoajan ohjelmistopalvelun ”Talent Community” -tietokanta on liittynyt työhakemuksen jättämisen vaivattomuuteen ja on edistänyt tehtävien toteutuksen joustavuutta. Työnhakijan työkokemus on oleellinen tieto työhaun kannalta, ja mikäli tätä tietoa ei voi lisätä hakemukseen muuten kuin kokonaisina vuosina, on tällä seikalla oleellinen vaikutus ohjelmistopalvelun käytettävyyteen.

Markkinaoikeus toteaa, että hankintayksiköllä on harkintavaltaa sen suhteen, miten se määrittelee sovellettavat kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailuperusteet. Tarjouskilpailuun osallistuvien tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun turvaamiseksi tarjousten valintaan vaikuttavat seikat tulee kuitenkin kuvata tarjouspyynnössä sellaisella tarkkuudella, että tarjouspyyntö tuottaa yhteismitallisia ja vertailukelpoisia tarjouksia. Vertailuperusteiden soveltamisessa hankintayksikkö on sidottu tarjouspyynnössä asettamiinsa vertailuperusteisiin.

Edellä kuvatulla tavalla hankinnan kohteena on ollut rekrytointijärjestelmäpalvelu. Laadun vertailuperusteena on ollut ohjelmistopalvelun käytettävyys. Käytettävyyttä on arvioitu tarjoajille järjestetyissä arviointitilaisuuksissa, joissa tarjoajat ovat suorittaneet tarjouspyynnössä kuvatut kuusi erilaista käyttötapausta. Arviointiryhmän jäsenet ovat arvioineet rekrytointijärjestelmän käytettävyyttä tarjoajan edustajan demotarkoituksessa suorittamien käyttötapausten perusteella. Kukin käyttötapauskuvaus on muodostanut tarkoin rajatun rekrytointiprosessin osavaiheen, joita ovat olleet rekrytointiluvan hakeminen järjestelmässä (käyttötapaus 1), rekrytointi-ilmoituksen laatiminen ja julkaisu (käyttötapaus 2), työpaikan hakeminen (käyttötapaus 3), työhakemusten vastaanotto ja vertailu (käyttötapaus 4), haastatteluun kutsuminen (käyttötapaus 5) ja raportointi (käyttötapaus 6).

Kutakin käyttötapausta on arvioitu yhdeksän kriteerin pohjalta. Kriteereissä on mainittu erilaisia käytettävyyden arvioinnissa huomioon otettavia seikkoja. Arviointikriteereissä on mainittu muun ohella, että toimintojen ja painikkeiden on tullut olla helposti käytettävissä ja löydettävissä, toimintojen etenemispolkujen on tullut olla helposti löydettävissä, termien ja kielen on tullut olla käyttäjille tuttuja ja selkeitä, virhetilanteiden mahdollisuuden on tullut olla pieni ja niistä on tullut opastaa eteenpäin. Markkinaoikeus toteaa, että rekrytointijärjestelmän käytettävyyttä on kuvattu tarjouspyyntöasiakirjoissa niin tarkasti, että rekrytointijärjestelmän toiminnallisuuksien suunnitteleminen tarjouspyyntöasiakirjojen perusteella on ollut alan ammattimaisen tarjoajan kannalta riittävän selvää. Palveluntarjoajat ovat tarjouspyyntöasiakirjoissa esitettyjen käyttötapauskuvausten ja arviointikriteerien perusteella voineet lähtökohtaisesti muodostaa käsityksen siitä, mihin seikkoihin tarjousten laatuvertailu tulee perustumaan.

Tarjouspyyntöasiakirjoista ilmenee, että käyttötapausten toteuttaminen on noudattanut ennalta ilmoitettua käsittelyjärjestystä, jossa kunkin käyttötapauksen suorittamiselle on vuorollaan varattu tarjouspyynnössä ilmoitettu aika. Asiassa esitetyn perusteella arvioijat ovat esittäneet arviointitilaisuudessa tarjoajille joitakin kysymyksiä.

Markkinaoikeus viittaa hankintalain 93 §:n 5 momentin esitöissä (HE 108/2016 vp s. 203) todettuun ja toteaa, että subjektiivisen arvioinnin käyttäminen tarjousten vertailussa esimerkiksi siten, että hankinnan kohteena olevan järjestelmän tulevat käyttäjät arvioivat tarjottujen järjestelmien toimintojen ja toiminnallisuuksien laatua, ei ole hankintasäännösten vastaista, kunhan laatuvertailussa varmistetaan tarjoajien tasapuolinen ja syrjimätön kohtelu.

Markkinaoikeus toteaa, että tarjouspyynnössä ei ole määritelty, millaisilla teknisillä ratkaisuilla eri toiminnallisuudet on tullut toteuttaa, vaan lähtökohtana on ollut hankintayksikön rekrytointijärjestelmälle asettamat toiminnalliset vaatimukset ja tarpeet. Laadullisen vertailun osalta tämä on käytännössä tarkoittanut sitä, että käyttötapauskuvauksissa ei ole ollut tarkoituskaan määritellä yksityiskohtaisesti sitä, millä tavoin käytettävyyteen liittyvät eri seikat pitäisi tai voisi teknisesti toteuttaa. Tähän nähden markkinaoikeus toteaa, että yksinomaan sen, että arviointiryhmä on arviointitilaisuudessa esittänyt kunkin järjestelmän osalta käyttötapaukseen kiinteästi liittyviä tarkentavia kysymyksiä ja huomioita järjestelmästä, joka on ollut ensi kertaa arviointiryhmän tutustuttavana, ei voida itsessään katsoa olleen tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun periaatteiden vastaista.

Markkinaoikeus toteaa toisaalta, että vapaamuotoisten kysymysten esittäminen joistakin järjestelmän toiminnallisuuksista ja vain joillekin tarjoajille on voinut kuitenkin johtaa siihen, että arviointitilaisuuksien käyttötapauskohtaisesti rajattua esittelyaikaa on päädytty käyttämään eri tavoin ja eri seikkojen käsittelyyn eri tarjoajien kohdalla.

Asiassa esitetyn perusteella on mahdollista, että arviointiryhmän jäsenet ovat joidenkin tarjoajien osalta omalla aktiivisella myötävaikuttamisellaan päätyneet ohjaamaan arviointitilaisuuden kulkua ennalta arvaamattomasti sellaisiin seikkoihin, jotka ovat olleet käyttötapauskuvauksiin nähden tarjoajan kannalta ennakoimattomia. Muiden tarjoajien kannalta tämä on ollut omiaan johtamaan epätasapuoliseen tilanteeseen, jossa arviointiryhmän jäsenet ovat menettelyllään johdatelleet tarjoajat esittelemään samassa arviointitilaisuuden vaiheessa erilaisia toimintoja. Asiassa esitetyn perusteella toisen tarjoajan kohdalla samasta toiminnallisuudesta ei välttämättä ole esitetty kysymyksiä, minkä takia toiminnallisuus ei ole noussut arviointitilaisuudessa esille ja tämä on vaikuttanut myös pisteytykseen.

Markkinaoikeus toteaa, että kun hankintayksikkö ei ole rajannut arviointitilaisuudessa esitettäviä kysymyksiä selvästi ja yksiselitteisesti käyttötapauksiin liittyviksi ja yhdenmukaistanut kysymysten esittämistä kaikille tarjoajille tasapuolisella tavalla, eikä lisäksi ole dokumentoinut arviointitilaisuuksien kulkua, sen toiminta on ollut omiaan asettamaan tarjoajat keskenään epätasapuoliseen tilanteeseen arviointitilaisuuksien sisällön ja sitä kautta laatupisteytyksen suhteen.

Hankintayksikkö on laatinut tarjousten vertailusta tarjousvertailutaulukon, jossa on kuvattu tarjoajien saamat hinta- ja laatupisteet. Taulukosta on ilmennyt arviointiryhmän kullekin tarjotulle rekrytointijärjestelmälle antamien laatupisteiden keskiarvo kunkin käyttötapauksen osalta. Pisteitä on perusteltu sanallisesti otsikoiden ”Positiivista” ja ”Puutteita / kehitettävää” alla. Hankintayksikkö on lisäksi laatinut jokaisen tarjotun rekrytointijärjestelmän osalta oman arviointitaulukon, josta on käynyt ilmi kunkin viiden arviointiryhmän jäsenen antamat pisteet yhdeksän eri arviointikriteerin osalta käyttötapauksittain. Arviointitaulukoista on lisäksi käynyt ilmi kunkin arvioijan esittämät mahdolliset kirjalliset havainnot.

Hankintapäätöksen liitteenä olleessa tarjousvertailutaulukossa esitetyt sanalliset perustelut otsikoiden ”Positiivista” ja ”Puutteita / kehitettävää” alla on voinut ymmärtää siten, että hankintayksikkö on paitsi antanut pisteitä järjestelmien käytettävyyteen liittyvistä ansioista, myös vähentänyt tarjoajilta pisteitä järjestelmän käytettävyyteen liittyvien puutteiden vuoksi. Käyttötapauksessa 3 (Työpaikan hakeminen) esitetyistä sanallisista perusteluista on pääteltävissä, että valittajalta on KuntaRekry-järjestelmän osalta vähennetty pisteitä muun ohella siitä syystä, että perustoimitus ei sisällä chat-toimintoa, ja Varbi-järjestelmän osalta siitä syystä, että työkokemus on ollut lisättävissä vain vuositasolla, vaikka se tulisi pystyä laittamaan ainakin kuukausitasolla. Lisäksi käyttötapauksessa 3 eräs tarjoaja näyttää saaneen pisteitä siitä, että sillä on ollut tarjota tarjouspyynnön käyttötapauksiin nähden erillinen Talent Community tietokanta. Valittaja on esittänyt, että silläkin on olemassa vastaavanlainen työmarkkinapalvelu, mutta että se ei ole ollut tietoinen, että hankintayksikkö olisi tällaisesta kiinnostunut.

Vaikka tarjouspyyntöasiakirjoja on tullut edellä esitetyin tavoin pitää selkeinä alan ammattimaisen tarjoajan kannalta, markkinaoikeus kiinnittää huomiota siihen, että arviointitilaisuuksissa sekä tarjousten vertailussa ja pisteytyksessä on tullut joiltain osin ilmi sellaisia toimintoja, jotka eivät ole perustuneet tarjouspyyntöasiakirjoissa esitettyyn. Valittajan osalta hankintayksikkö näyttäisi vertailutaulukkoon kirjattujen havaintojen perusteella vähentäneen käyttötapauksessa 3 pisteitä sellaisten ominaisuuksien osalta, joita se ei ole kuvannut etukäteen tarjouspyynnössä. Tällaisia ominaisuuksia ovat olleet chat-toiminnon puuttuminen ja työkokemuksen ilmoittamisen ajallisen tarkkuuden puuttuminen. Koska kyseessä on ollut vertailutaulukon perusteella järjestelmässä havaittu puute, pisteytystä on tulkittava siten, että hankintayksikkö on katsonut, että säilyttääkseen kyseisen käyttötapauksen osalta pisteissä edes neutraalin tason, tarjoajan on käytännössä tullut tarjota kyseistä toimintoa. Tarjouspyyntöasiakirjojen perusteella ei kuitenkaan voida katsoa, että tarjoajien olisi tullut etukäteen olla tietoisia näistä hankintayksikön arvostamista ominaisuuksista.

Lisäksi hankintayksikkö näyttää antaneen eräälle tarjoajalle käyttötapauksessa 3 pisteitä siitä, että se on esitellyt ja tarjonnut palvelussaan Talent Community toimintoa, joka on asiassa esitetyn perusteella eräänlainen varsinaisen hakuprosessin ulkopuolinen työnhakijatietokanta tulevia rekrytointeja varten. Kun tarjousvertailussa on ollut kysymys vaiheiltaan varsin tarkoin määriteltyjen ja rajattujen käyttötapausten käytettävyysarvioinnista, ei tämäntyyppistä tehtävänannosta täysin erillistä lisätoimintoa voida pitää käyttötapaukseen liittyvänä siten, että kyseinen ominaisuus voitaisiin pisteytyksessä lukea jonkin tarjoajan ansioksi.

Markkinaoikeus katsoo, että asiassa esitetyn perusteella on katsottava, että hankintayksikkö ei ole arviointitilaisuuksien sisältöön ja kulkuun perustuvaa tarjousvertailua suorittaessaan ja tarjouksia pisteyttäessään pitäytynyt laadun vertailulle asettamissaan vaatimuksissa, vaan on syrjivästi ja epätasapuolisesti ottanut huomioon sellaisia pisteytykseen vaikuttavia seikkoja, joita ei ole mainittu tarjouspyynnössä. Markkinaoikeus katsoo, että hankintayksikkö on menetellyt hankintasäännösten vastaisesti tarjouksia vertaillessaan.

Valittaja on vielä esittänyt, että hankintayksikkö ei ole hankintapäätöksen tekemisen jälkeen toimittanut valittajan pyynnöstä valittajalle muiden tarjouskilpailuun osallistuneiden tarjoajien tarjousasiakirjoja valituksen tekemisen määräaikaan nähden tarpeeksi ajoissa. Markkinaoikeus toteaa tältä osin, että hankintamenettelyn hankintasäännösten mukaisuuden arvioinnissa ei tule otettavaksi huomioon valituksenalaisen päätöksen tekemisen jälkeen markkinaoikeudessa esiin tulleita hankintayksikön asiakirjojen käsittelyyn liittyviä toimia, jotka eivät ole vaikuttaneet hankintapäätöksen tekemiseen.

Johtopäätös

Edellä mainituilla perusteilla hankintayksikkö on arviointitilaisuuksia järjestäessään sekä tarjouksia vertaillessaan ja pisteyttäessään menetellyt hankinnassaan hankintasäännösten vastaisesti. Asiassa on näin ollen harkittava hankintalaissa säädettyjen seuraamusten määräämistä.

Edellä mainittu hankintamenettelyn virheellisyys sekä jäljempänä seuraamusten osalta lausuttu huomioon ottaen asiassa ei ole tarpeen lausua muista hankintamenettelyn virheellisyyttä koskevista väitteistä.

Seuraamusten määrääminen

Hankintayksikkö on ilmoittanut, että hankintasopimusta ei ole pantu täytäntöön. Näin ollen valituksenalainen hankintapäätös voidaan hankintalain 154 §:n 1 momentin nojalla kumota ja sen täytäntöönpano kieltää.

Hankintalain 161 §:n 1 momentin mukaan markkinaoikeus voi asettaa kiellon tai velvoitteen noudattamisen tehosteeksi uhkasakon.

Mikäli Satakunnan hyvinvointialue aikoo edelleen toteuttaa rekrytointijärjestelmän palveluhankinnan kysymyksessä olevan tarjouskilpailun perusteella, sen on järjestettävä arviointitilaisuudet uudelleen ja suoritettava tarjousvertailu uudelleen sekä tehtävä uusi perusteltu hankintapäätös ottaen huomioon tässä päätöksessä mainitut seikat.

Tiedon antaminen asiakirjasta

Valittaja on vaatinut saada nähtäväkseen voittaneen tarjoajan tarjoukseen sisältyneitä tietoja, joiden hankintayksikkö ja kuultava ovat ilmoittaneet sisältävän kuultavan liikesalaisuuksia. Kun otetaan huomioon asiassa annettu pääasiaratkaisu, markkinaoikeus katsoo, ettei valittajan pyytämillä tiedoilla ole sellaista merkitystä asian arvioinnissa, että tiedon antamatta jättäminen vaarantaisi oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin toteutumisen. Edellä todetun perusteella markkinaoikeus hylkää valittajan vaatimuksen tiedon antamisesta asiakirjasta.

Oikeudenkäyntikulujen korvaaminen

Hankintalain 149 §:n 2 momentin mukaan hankinta-asiassa oikeudenkäyntikulujen korvaamiseen sovelletaan muutoin, mitä oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 95 — 101 §:ssä säädetään, ei kuitenkaan 95 §:n 3 momenttia.

Oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 95 §:n 1 momentin mukaan oikeudenkäynnin osapuoli on velvollinen korvaamaan toisen osapuolen oikeudenkäyntikulut kokonaan tai osaksi, jos erityisesti asiassa annettu ratkaisu huomioon ottaen on kohtuutonta, että tämä joutuu itse vastaamaan oikeudenkäyntikuluistaan. Pykälän 2 momentin mukaan korvausvelvollisuuden kohtuullisuutta arvioitaessa voidaan lisäksi ottaa huomioon asian oikeudellinen epäselvyys, osapuolten toiminta ja asian merkitys asianosaiselle.

Asiassa annettu ratkaisu ja hankintayksikön hankintasäännösten vastainen toiminta huomioon ottaen olisi kohtuutonta, jos valittaja joutuisi itse vastaamaan oikeudenkäyntikuluistaan. Hankintayksikkö on näin ollen velvoitettava korvaamaan valittajan määrältään kohtuulliset oikeudenkäyntikulut, mikä määrä sisältää markkinaoikeuden oikeudenkäyntimaksun. Asian näin päättyessä hankintayksikkö ja kuultava saavat itse vastata oikeudenkäyntikuluistaan.

Lopputulos

Markkinaoikeus kumoaa Satakunnan hyvinvointialueen 13.6.2024 tekemän päätöksen § 25 rekrytointijärjestelmän palveluhankinnasta. Markkinaoikeus kieltää Satakunnan hyvinvointialuetta tekemästä hankintasopimusta kyseisen päätöksen perusteella tai panemasta sitä muutoin täytäntöön nyt asetetun 15.000 euron sakon uhalla.

Markkinaoikeus velvoittaa Satakunnan hyvinvointialueen korvaamaan Grade Solutions Oy:n oikeudenkäyntikulut 8.420 eurolla viivästyskorkoineen. Viivästyskorkoa on maksettava korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaisesti siitä lukien, kun kuukausi on kulunut tämän päätöksen antamisesta.

Markkinaoikeus hylkää Talentadore Oy:n vaatimuksen oikeudenkäyntikulujensa korvaamisesta.

Markkinaoikeus hylkää Grade Solutions Oy:n vaatimuksen tiedon antamisesta asiakirjasta.

Muutoksenhaku

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 165 §:n mukaan tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 168 §:n 1 momentin nojalla markkinaoikeuden päätöstä on valituksesta huolimatta noudatettava, jollei korkein hallinto-oikeus toisin määrää.

Valitusosoitus on liitteenä.

Asian ovat yksimielisesti ratkaisseet markkinaoikeustuomarit Pertti Virtanen, Liisa Kauramäki ja Suvi Karlén-Savolainen.

Huomaa

Päätöksen lainvoimaisuustiedot tulee tarkistaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Sivun alkuun