MAO:161/2025
- Asiasanat
- AddSecure Smart Care Oy > Lapin hyvinvointialue, julkinen hankinta, hankinnasta ilmoittaminen, hankintalaji, hankintasanasto (CPV), hankinta-asiakirjojen muuttaminen kesken hankintamenettelyn, tiedon antaminen asiakirjasta
- Tapausvuosi
- 2025
- Antopäivä
- Diaarinumero
- 325/2024
Asian tausta
Lapin hyvinvointialue (jäljempänä myös hankintayksikkö) on ilmoittanut 20.2.2024 julkaistulla sekä 20.3.2024 ja 28.3.2024 korjatulla EUhankintailmoituksella avoimella menettelyllä toteutettavasta turvapalvelulaitteiden ja hälytysten vastaanotto- ja siirtopalvelun hankinnasta kahden vuoden pituiselle sopimuskaudelle ja kahdelle yhden vuoden pituiselle optiokaudelle.
Lapin hyvinvointialueen sosiaalijohtaja on 12.4.2024 tekemällään hankintapäätöksellä § 40/2024 valinnut Tunstall Oy:n tarjouksen.
Hankinnan ennakoitu arvonlisäveroton kokonaisarvo on hankintailmoituksen mukaan ollut 3.100.000 euroa.
Hankintasopimusta ei hankintayksikön ilmoituksen mukaan ole allekirjoitettu.
Markkinaoikeus on 15.10.2024 antamallaan välipäätöksellään numero 575/2024 hylännyt AddSecure Smart Care Oy:n vaatimukset täytäntöönpanon väliaikaisesta kieltämisestä.
Asian käsittely markkinaoikeudessa
Valitus
Vaatimukset
AddSecure Smart Care Oy on vaatinut, että markkinaoikeus kumoaa valituksenalaisen hankintapäätöksen, kieltää hankintayksikköä jatkamasta virheellistä hankintamenettelyä ja velvoittaa hankintayksikön korjaamaan virheellisen menettelynsä. Lisäksi valittaja on vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa hankintayksikön korvaamaan sen arvonlisäverolliset oikeudenkäyntikulut 17.259,29 eurolla lisättynä oikeudenkäyntimaksua vastaavalla määrällä viivästyskorkoineen.
Valittaja on edelleen vaatinut, että markkinaoikeus antaa sille tiedon Tunstall Oy:n tarjouksen turvapuhelimien kuukausivuokrahinnasta ja paikantavan turvarannekkeen kuukausivuokrahinnasta.
Perustelut
Hankintayksikkö on käyttänyt hankinnasta ilmoittaessaan virheellistä CPVkoodia, ja tarjouspyyntö on ollut hintavertailuperusteiden osalta epäselvä. Lisäksi voittaneen tarjoajan tarjous ei ole täyttänyt tarjouspyynnön vaatimusta koskien Finanssiala ry:n sertifikaattia.
Hankintailmoituksessa on ilmoitettu, että kyse on ollut tavarahankinnasta, vaikka kyse on ollut sekamuotoisesta sopimuksesta. Palveluhankinnan osuus on ollut euromääräisesti ja kustannusperusteisesti suurempi kuin tavaran eli turvapuhelinten ja -rannekkeiden osuus. Palvelu on sisältänyt turvapuhelinten ja -rannekkeiden hälytysten vastaanottamisen, joka vaatii järjestelmän, tilat ja henkilökunnan. Vastaavissa hankinnoissa hankintalajina on tavanomaisesti palveluhankinta.
Hankinnan CPV-koodi on ilmoitettu virheellisesti, eikä hankintailmoitusta ole ollut mahdollista löytää palvelukohtaista hakupalvelua käyttämällä. CPVkoodin virheellisyys ei ole ollut omiaan turvaamaan potentiaalisten tarjoajien tasapuolisia mahdollisuuksia tehdä tarjousta tarjouskilpailussa.
Tarjouspyyntö on ollut epäselvä hintapisteiden laskemisen osalta, hintapisteytyksestä on annettu ristiriitaista tietoa, eikä hintapisteytystä ole tehty tarjoajille ilmoitetun mukaisesti. Hankintapäätöksen vertailutaulukkoon kirjattu valittajan vertailuhinta on ollut edullisempi kuin valitulla tarjoajalla, mutta valittaja on saanut vähemmän hintapisteitä kuin valittu tarjoaja. Hankintapäätöksestä ei käy ilmi, miten hintapisteet on laskettu, ja hankintayksikölle on jäänyt liiallista harkintavaltaa.
Voittaneen tarjoajan tarjous ei ole täyttänyt tarjouspyynnön vaatimusta, jonka mukaan hälytysten vastaanottopalvelulla on tullut olla Finanssiala ry:n sertifikaatti, jonka on tullut olla voimassa hankintayksikön vastauksen perusteella nimenomaisesti sille hälytyskeskukselle tai toimipaikalle, jossa kilpailutuksen kohteena olevaa hälytyskeskustoimintaa tosiallisesti tuotetaan. Hankintayksikön tulee tarkistaa, että kyseisen vaatimus ja muut asetetut vaatimukset täyttyvät.
Voittaneen tarjoajan kokonaisvertailuhinta ei voi olla liikesalaisuus. Vertailussa ei ole käytetty hankintapäätökseen kirjattua vertailuhintaa, eikä sen perusteella voi päätellä, miten hankintapäätökseen kirjatut hintapisteet on laskettu. Kilpailutukseen osallistuneen tarjoajan tulee pystyä tarkistamaan suoritetun pisteytyksen oikeellisuus, ja tieto on tarpeen oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin turvaamiseksi.
Vastine
Vaatimukset
Lapin hyvinvointialue on vaatinut, että markkinaoikeus hylkää valituksen ja velvoittaa valittajan korvaamaan sen arvonlisäverolliset oikeudenkäyntikulut 4.070,92 eurolla viivästyskorkoineen.
Perustelut
Turvapalvelulaitteiden ja hälytysten vastaanottopalvelu on kilpailutettu vaihtelevasti joko palvelu- tai tavarahankintana. Hankinnan pääasiallista kohdetta ei voi arvioida pelkästään aiempien hankintailmoitusten perusteella, koska hankinnan kohteet vaihtelevat sen osalta, kuuluuko hankintakokonaisuuteen muita liitteen E mukaisia palveluja, kuten turvaauttajapalveluita, tai muita palveluita kuten pakollista asennuspalvelua tai käyttäjän opastusta.
Hankintayksikkö on selvittänyt sopimuksen ennakoitua arvoa aiempien samaa hankintakokonaisuutta koskevien ja sille siirtyneiden sopimusten hintojen perusteella. Laitteiston ja hälytysten vastaanottopalvelun hintojen välistä suhdetta on arvioitu euromääräisesti loppukäyttäjämäärältään suurimman sopimuksen osalta, jossa on eritelty turvapuhelinlaitteiston ja hälytysten vastaanottopalvelun kuukausihinta laitekohtaisesti. Sopimuskauden osalta kokonaiskustannusta on arvioitu turvapuhelinlaitteiden osalta vastaavilla hinnoilla. Arvioinnissa on huomioitu kahden vuoden mittainen määräaikainen sopimuskausi ja kaksi optiovuotta. Kokonaiskustannus on ollut turvapuhelinlaitteiden osalta 2.265.440,40 euroa ja hälytyskeskuspalvelun osalta 518.238 euroa.
Hintaerittelyjen perusteella turvapalvelulaitteiston euromääräinen vuokrahinta on ollut merkittävästi korkeampi kuin laitekohtaisesti hinnoiteltu hälytysten vastaanottopalvelun hinta, vaikka arviointiin ei ole sisältynyt hankintakokonaisuuteen kuuluvia turvapuhelinlaitteistoon liitettäviä lisälaitteita (häkähälytin, liesivahti, liesihälytin, kaatumishälytin ja kamera). Turvapuhelinlaitteisto lisälaitteineen kattaa suurimman osan hankittavien laitteiden ennakoidusta arvosta.
Hankintailmoitus on ollut löydettävissä siinä ilmoitetulla CPV-koodilla. Hankintayksikkö on tehnyt hankinnasta vapaaehtoisen ennakkoilmoituksen ja toteuttanut markkinavuoropuhelut kahdeksan potentiaalisen toimittajan kanssa. Hankintaan on käynyt tutustumassa Cloudia-kilpailutusjärjestelmässä 26 toimijaa, joiden joukossa on ollut kaikki hankintayksikön tiedossa olevat turvapalvelulaitteistoa ja hälytysten vastaanottopalvelua tarjoavat toimittajat. Valittaja on tutustunut tarjouspyyntöön hankintailmoituksen julkaisupäivänä.
Hintapisteiden laskutapa on kuvattu tarjouspyynnössä, ja se on ilmoitettu valittajalle hankintayksikön antamassa vastauksessa. Hintapisteitä on ollut mahdollista saada korkeintaan 65, josta 77 prosenttia eli 50,05 pistettä on ollut mahdollista saada turvapuhelimen kuukausivuokrasta ja 23 prosenttia eli 14,95 pistettä paikantavan turvarannekkeen kuukausivuokrasta. Pisteet molempien tuotteiden osalta on laskettu laskukaavalla: Tarjoajan pisteet = Pienin annettu arvo / tarjottu arvo * maksimipisteet. Tämän jälkeen turvapuhelimen ja paikantavan turvarannekkeen kuukausivuokrasta saadut pisteet on laskettu yhteen.
Pisteytyksessä ei ole ollut virheitä. Tarjouspyynnön pisteytys on toteutettu Cloudia-palvelun automatisoidulla pisteenlaskennalla, ja se on tarkastettu useamman kerran.
Alkuperäisen tarjouspyynnön laskentakaavassa on ollut virhe, mutta lopullisessa tarjouspyynnössä vertailuperusteet on kuvattu selkeästi. Korjausilmoituksessa hintatekijöille annetut prosentuaaliset painotukset on korjattu vastaamaan aiemman hintapisteytyksen osatekijöiden välistä suhdetta prosenttiyksikön tarkkuudella pyöristäen. Korjausilmoituksella ei ole muutettu vertailun kohteena olevia hinnan osatekijöitä.
Päivitettyjen hintojen suhde on ollut korjatun tarjouspyynnön mukaan turvapuhelimen osalta 77 prosenttia ja paikantavien turvarannekkeiden osalta 23 prosenttia. Korjausilmoituksen yhteydessä hankintailmoitukseen tutustuneille toimijoille on lähetetty viesti, jossa on ollut kirjausvirhe koskien kyseisiä hintojen painotuksia.
Voittanut tarjoaja on toteuttanut hälytysten vastaanottopalvelun tukeutuen alihankkijan voimavaroihin. Finanssiala Ry:n rekisteristä on tarkastettu, että voimavara-alihankkija on täyttänyt tarjouspyynnön vaatimuksen koskien Finanssiala ry:n sertifikaattia.
Vertailussa ei ole käytetty kokonaishintaa, jonka hankintayksikkö voisi antaa tiedoksi toiselle tarjoajalle. Käytetyt hinnat ovat olleet yksikköhintoja, koska kyse on ollut turvapuhelimen ja paikantavan turvarannekkeen kuukausivuokrasta. Yksikköhintoja on pidettävä liikesalaisuuksina. Valittaja on voittaneen tarjoajan ohella merkinnyt edellä mainitut hinnat liikesalaisuuksiksi. Kun hankintayksikkö on tietopyynnön yhteydessä kysynyt tietojen salassapidosta, valittaja on ilmoittanut, että se ei katso tietoja salassa pidettäväksi. Voittanut tarjoaja on katsonut hinnat yksikköhinnoiksi ja salassa pidettäväksi sillä perusteella, että valittaja saisi hintatiedoista kilpailuetua.
Kuultavan lausunto
Tunstall Oy on vaatinut, että markkinaoikeus hylkää valituksen ja velvoittaa valittajan korvaamaan sen arvonlisäverolliset oikeudenkäyntikulut 744 eurolla viivästyskorkoineen.
Kuultava on esittänyt, että hankintayksikön ilmoittama CPV-koodi on ollut oikea ja että alalla toimivat keskeiset toimittajat ovat osallistuneet tarjouskilpailuun.
Hankintayksikkö on suorittanut hintavertailun tarjouspyynnössä ilmoitettujen hinta- ja painoarvokriteerien mukaisesti. Hintapisteiden laskutapa on määritelty tarjouspyynnössä, ja pisteet on laskettu kyseisellä kaavalla kummallekin hinnoittelukohdalle erikseen tarjouspyynnössä ilmoitettujen painoarvojen mukaisesti.
Kuultava noudattaa tarjouspyynnön ehtojen ja tarjouksessaan ilmoittamansa mukaisesti standardin ISO9001:2015 mukaisia periaatteita. Kuultava on ilmoittanut tarjouksessaan, että sen voimavara-alihankkijalla on Finanssiala ry:n sertifikaatti. Kuultava omistaa voimavara-alihankkijansa 100 prosenttisesti.
Kuultava ja myös valittaja ovat ilmoittaneet tarjoustensa yksikköhinnat liikesalaisuuksiksi. Hinnan muodostumista koskevat ehdot, kuten yksikköhinnat, ovat tyypillisiä liikesalaisuuksia.
Vastaselitys
Valittaja on esittänyt, että sopimus tai sopimukset, joihin hankintayksikkö on perustanut arvionsa hankinnan osien arvoista, eivät ole vastanneet palvelun ja laitteiston tosiasiallista suhdetta. Hankintayksikkö on viitannut ilmeisesti Rovaniemen kaupunkia koskevaan sopimukseen, jota ei ole kilpailutettu, minkä vuoksi se ei anna oikeaa kuvaa palvelun ja laitteiden arvojen suhteista. Sopimuksen hinnat eivät vastaa myöskään nykyistä hintatasoa, joka on aikaisempaa alempi.
Hankinnan kohteen määrittelyn perusteella on selvää, että kilpailutettava kokonaisuus on pääosin henkilötyöhön sidoksissa olevaa palvelua, joka olisi tullut kilpailuttaa palveluhankintana. Hälytysten vastaanottopalvelussa puheluihin vastaavat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöt jatkuvasti läpi vuoden. Tuki- ja neuvontapalvelun tuen on oltava tavoitettavissa arkipäivisin, ja tukipyynnöt voivat koskea esimerkiksi yksittäisen laitteen vianselvitystä tai järjestelmän ongelmatilanteita ja lisäksi se kattaa opastuksen ja neuvonnan järjestelmän käyttöön ja laitteiden määrityksiin. Toimittaja huolehtii myös huolto- ja vaihtopalvelusta.
Alkuperäisessä tarjouspyynnössä hintaosioiden pisteet ovat olleet 58 ja 17 pistettä eli yhteensä 75 pistettä, eikä näiden osioiden painotuksia ole ilmoitettu prosentein. Vaikka tarjouspyynnössä hintapisteiden on todettu olevan 65 ja laatupisteiden 35, on siitä voinut saada käsityksen, että hinnan painoarvo on 75 ja laadun 25 tai se on jäänyt epäselväksi. Viimeisimmässä tarjouspyynnössä kyseiset pisteet on poistettu, hinta- ja laatukaavoja on muutettu tai poistettu sekä hintaosioiden painotukseksi on ilmoitettu 77 prosenttia ja 23 prosenttia. Korjausilmoituksella on tehty sellaisia muutoksia, että hankinnasta olisi tullut julkaista uusi hankintailmoitus.
Lisäksi tarjoajille on lähetetty viesti, jonka mukaan hintaosioiden painotus on ollut 73 prosenttia ja 27 prosenttia. Kyseinen ilmoitus on saapunut kysymysten jättämisajan jälkeen, eikä tarjoajille ole annettu mahdollisuutta saada tarkentavaa tietoa ennen tarjouksen jättämistä. Tarjoajat eivät ole tienneet, mikä ilmoitettu hintaosioiden painotus on ollut virheellinen.
Hankintapäätöksen vertailutaulukkoon on kirjattu vertailuhinta, joka on valittajan käsityksen mukaan turvapuhelimen kuukausivuokran ja turvarannekkeen kuukausivuokran summa. Valittajan hinta on ollut edullisempi kuin valitun tarjoajalla, mutta valittaja on saanut tästä huolimatta vähemmän hintapisteitä kuin valittu tarjoaja. Hankintapäätöksestä ei käy ilmi, miten hintapisteet on laskettu, eikä valittaja pysty tarkistamaan pisteiden laskemista.
Tarjouspyyntöön, sen korjaamiseen sekä viestintään liittyvät ristiriitaisuudet ja epäselvyydet ovat johtaneet tarjoajia syrjivään ja epätasapuoliseen kohteluun ja vertailukelvottomiin tarjouksiin.
Voittaneen tarjoajan voimavara-alihankkijan on tullut täyttää ESPD-lomake, ja sen on tullut täyttää ainakin tarjoajan luottoluokitukselle asetettu vaatimus ja vastuuvakuutusta koskeva vaatimus. Voittaneen tarjoajan alihankkijan luottoluokitus on ollut tarjouksen jättämishetkellä B. Koska kyseessä on voimavara-alihankkija, joka toimittaa olennaisen osan palvelua, ja jonka luottoluokitus on ollut vaadittua alhaisempi, voittaneen tarjoajan tarjous olisi tullut hylätä. Hankintayksikön olisi tullut myös tarkistaa, täyttääkö voimavaraalihankkijan vastuuvakuutuksen määrä hankinta-asiakirjoissa asetetut vaatimukset.
Asiakirjapyynnössä ei ole ollut kyse yksikköhinnoista, jotka paljastaisivat liikesalaisuuksia. Kyse on ollut turvapuhelimien kuukausivuokrahinnasta ja paikantavan turvarannekkeen kuukausivuokrahinnasta, joihin on tullut sisällyttää kaikki laitteisiin liittyvät kulut kuten hälytysten vastaanotto- ja siirtopalvelun kustannukset sekä toimitus- ja ylläpitokulut. Pyydetyt hinnat sisältävät hälytysten vastaanotto- ja siirtopalvelun osuuden, jonka osuus ei ole nähtävissä hinnasta. Oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin toteutuminen edellyttää, että valittaja saa kyseiset hintatiedot, jotta se voi todeta, miten hintapisteet jakautuvat ilmoitettujen ristiriitaisten kriteerien perusteella ja miten hintapisteet on hankintapäätöksessä laskettu.
Muut kirjelmät
Hankintayksikkö on esittänyt, että vastaselityksessä on uutena perusteluna todettu, että valitun tarjoajan tarjous ei ole täyttänyt tarjouspyynnön vaatimusta koskien voimavara-alihankkijan luottoluokitusta. Perustelu olisi tullut esittää jo valituskirjelmässä, ja valittajan vaatimus tulee jättää tutkimatta.
Voimavara-alihankkija on täyttänyt ESPD-lomakkeensa perusteella tarjouspyynnön mukaiset soveltuvuusvaatimukset. Soveltuvuutta koskevien ehtojen noudattaminen tarkistetaan ennen hankintasopimusten allekirjoittamista soveltuvuusvaatimusten täyttymistä kuvaavista selvityksistä. Hankintasäännösten lähtökohtana ei ole se, että tarjous tulisi kokonaisuudessaan hylätä, vaan toimittaja, jonka voimavaroja tarjoaja käyttää hyväkseen, tulisi ensisijaisesti korvata.
Palvelukuvauksen mukaisesti kyse on ollut pääosin tavarahankinnasta.
Valittaja on esittänyt, että se on saanut tietää vasta hankintayksikön vastineesta, että valittu toimittaja on käyttänyt alihankkijaa palvelun olennaisessa osassa. Valittaja ei ole voinut vedota tähän aiemmin, koska se ei ole tiennyt alihankkijan käytöstä.
Hankintayksikkö on tehnyt valitun toimittajan kanssa 26.7.2024 hankintasopimuksen hankinnan väliaikaiseksi järjestämiseksi samoin ehdoin ja liittein kuin tarjouspyynnön liitteenä oleva sopimus, ja valitun tarjoajan tarjoamin hinnoin. Hankintayksikkö ei ole kuitenkaan tarkistanut voimavaraalihankkijan luottoluokitusta, eikä ole vaatinut tämän korvaamista. Voimavara-alihankkijan luottoluokitus ei ole täyttänyt tarjousten antamishetkellä tai sopimuksen tekemishetkellä tarjouspyynnössä asetettua vaatimusta.
Alihankkijan korvaaminen toisella ei olisi käytännössä mahdollista järkevässä ajassa, eikä ole varmuutta, että sellainen löytyisi. Lisäksi soveltuvuusvaatimusten täyttymisestä on annettu väärää tietoa.
Valittaja on tarkistanut Finanssiala ry:n rekisteristä tarjouspyynnössä vaadittua sertifikaattia koskevan rekisteröinnin. Valitun toimittajan alihankkijalla, joka vastaa hälytysten vastaanottopalvelusta, ei ole tällä hetkellä voimassa olevaa Finanssiala ry:n sertifikaattia. Finanssiala ry:n sivuilta löytyvän luettelon mukaan kyseinen sertifiointi on vanhentunut 30.6.2024. Hankintayksikkö ei voi tehdä hankintasopimusta toimittajan kanssa, joka ei täytä hankintayksikön asettamaa laatuvaatimusta. Jos hankintayksikkö tekisi näin, kyse olisi olennaisesta sopimusmuutoksesta, jota olisi pidettävä laittomana suorahankintana.
Valittaja on antanut oikeudenkäyntikulujansa koskevan lausuman.
Hankintayksikkö on paljoksunut valittajan oikeudenkäyntikuluvaatimusta sekä perusteeltaan että määrältään. Valittajan asiamiehen laskuttamat tunnit eivät ole vastanneet asian vaatimaa työmäärää, minkä lisäksi veloitettu tuntipalkkio on ollut kohtuuttoman korkea.
Markkinaoikeuden ratkaisu
Valituksen tutkiminen
Hankintayksikkö on esittänyt, että valitus tulisi jättää tutkimatta siltä osin kuin valittaja on vasta vastaselityksessään esittänyt uutena valituksen perusteluna, että voittaneen tarjoajan alihankkija ei ole täyttänyt tarjouspyyntöasiakirjoissa asetettua ehdotonta vaatimusta luottoluokituksesta.
Markkinaoikeus katsoo, että asia ei ole edellä todetun uuden perustelun johdosta muuttunut toiseksi tässä asiassa yleisenä prosessilakina sovellettavan oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 41 §:n 2 momentissa tarkoitetulla tavalla. Näin ollen valitus on tutkittava myös tältä osin.
Pääasiaratkaisun perustelut
Kysymyksenasettelu ja oikeusohjeet
Asiassa on ensin arvioitava, onko hankintayksikkö menetellyt hankinnasta ilmoittaessaan hankintasäännösten mukaisesti. Tämän jälkeen asiassa on tarvittaessa arvioitava, onko hankintayksikkö alkuperäisen tarjouspyynnön julkaisemisen jälkeen muuttanut tarjouspyyntöä hankintasäännösten vastaisesti. Edelleen asiassa on tarvittaessa arvioitava, onko tarjouspyyntö ollut valittajan esittämällä tavalla epäselvä. Lopuksi asiassa on vielä tarvittaessa arvioitava, onko hankintayksikkö menetellyt hankintasäännösten vastaisesti arvioidessaan voittaneen tarjoajan soveltuvuutta ja pisteyttäessään valittajan tarjouksen.
Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (hankintalaki) 1 §:n 1 momentin mukaan valtion ja kuntien viranomaisten sekä muiden 5 §:ssä tarkoitettujen hankintayksiköiden on kilpailutettava hankintansa ja käyttöoikeussopimuksensa siten kuin hankintalaissa säädetään.
Hankintalain 2 §:n 2 momentin mukaan hankintayksiköiden on pyrittävä järjestämään hankintatoimintansa siten, että hankintoja voidaan toteuttaa mahdollisimman taloudellisesti, laadukkaasti ja suunnitelmallisesti olemassa olevat kilpailuolosuhteet hyväksi käyttäen ja ympäristö- ja sosiaaliset näkökohdat huomioon ottaen.
Hankintalain 3 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia ja muita toimittajia tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.
Hankintalain 4 §:n 3 kohdan mukaan tavarahankintasopimuksella tarkoitetaan hankintasopimusta, jonka tarkoituksena on tavaroiden osto, leasing, vuokraus tai osamaksulla hankkiminen osto-optioin tai ilman niitä; tavarahankintasopimukseksi katsotaan myös sellainen hankintasopimus, jonka kohteena on tavarahankinnan lisäksi kokoamis- tai asennustöitä.
Hankintalain 4 §:n 4 kohdan mukaan palveluhankintasopimuksella tarkoitetaan muuta kuin julkista rakennusurakkaa koskevaa hankintasopimusta, jonka kohteena on palvelujen suorittaminen.
Hankintalain 4 §:n 15 kohdan mukaan yhteisellä hankintanimikkeistöllä (CPV) tarkoitetaan yhteisestä hankintasanastosta (CPV) annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY)
N:o 2195/2002 sekä yhteisestä hankintasanastosta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 2195/2002 sekä julkisista hankintamenettelyistä annettujen Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivien 2004/17/EY ja 2004/18/EY muuttamisesta ja yhteisen hankintasanaston tarkistuksesta annetussa komission asetuksessa (EY) N:o 213/2008 tarkoitettua viitenimikkeistöä.
Hankintalain 7 §:n 1 momentin mukaan hankintaan, joka koskee kahta tai useampaa 4 §:n 2 — 4 kohdassa ja liitteessä E tarkoitettua hankintalajia, sovelletaan hankintasopimuksen pääasiallisen kohteen mukaan määräytyviä säännöksiä. Hankinnan, joka koskee osaksi liitteessä E tarkoitettuja palveluja ja osaksi muita palveluja tai joka koskee osaksi palveluja ja osaksi tavaroita, pääasiallinen kohde on määritettävä palvelujen tai tavaroiden korkeimman ennakoidun arvon mukaan.
Hankintalain 58 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on toimitettava julkaistavaksi muun ohella hankintailmoitus EU-kynnysarvot ylittävästä hankinnasta (1 kohta) ja sosiaali- ja terveyspalveluja sekä muita erityisiä palveluhankintoja koskeva ilmoitus liitteessä E tarkoitettuja palveluja koskevasta hankinnasta (2 kohta).
Hankintalain 59 §:n 1 momentin mukaan edellä 58 §:ssä tarkoitetut ilmoitukset on tehtävä vakiolomakkeiden vahvistamisesta julkisiin hankintoihin liittyvien ilmoitusten julkaisemista varten ja täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2015/1986 kumoamisesta (sähköiset lomakkeet) annetussa komission täytäntöönpanoasetuksessa (EU) 2019/1780 (vakiolomakeasetus) vahvistettuja vakiolomakkeita käyttäen. Ilmoituksissa on oltava hankintadirektiivin liitteessä V esitetyt tiedot.
Hankintalain 59 §:n 2 momentin mukaan hankintojen määrittelyssä on käytettävä 4 §:n 15 kohdassa tarkoitettua yhteistä hankintanimikkeistöä (CPV).
Hankintalain 68 §:n 1 momentin mukaan tarjouspyynnössä, hankintailmoituksessa, ehdokkaille osoitetussa kutsussa tai niiden liitteissä on oltava kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteet ja niiden suhteellinen painotus, kohtuullinen vaihteluväli tai poikkeuksellisissa tapauksissa vertailuperusteiden tärkeysjärjestys (kohta 9) ja muut tiedot, joilla on olennaista merkitystä hankintamenettelyssä ja tarjousten tekemisessä (kohta 12).
Hankintalain 93 §:n 4 momentin mukaan hankintayksikön on ilmoitettava käyttämänsä kokonaistaloudellisen edullisuuden peruste tai hinta-laatusuhteen mukaiset vertailuperusteet hankintailmoituksessa, tarjouspyynnössä tai neuvottelukutsussa. Hankintayksikön on yksilöitävä vertailuperusteiden suhteellinen painotus hankintailmoituksessa, neuvottelukutsussa tai tarjouspyynnössä. Painotus voidaan ilmaista myös ilmoittamalla kohtuullinen vaihteluväli. Jos vertailuperusteiden suhteellista painotusta ei objektiivisesta syystä voida määritellä, vertailuperusteet on ilmoitettava alenevassa tärkeysjärjestyksessä.
Hankintalain 93 §:n 4 momentin esitöissä (HE 108/2016 vp s. 202) on todettu muun ohella, että hankintayksiköllä on harkintavaltaa siinä, miten se ennakkoon ilmoittaa käyttämänsä vertailuperusteet. Hankintayksikön pitää vähintään ilmoittaa varsinaiset vertailuperusteet kuten esimerkiksi hinta ja tekniset ominaisuudet ja niiden painoarvot kuten esimerkiksi ”hinta 50 prosenttia” ja ”tekniset ominaisuudet 50 prosenttia”. Hankintayksikkö voi esittää käyttämiensä laadullisten vertailuperusteiden alakriteerit painoarvoineen, mutta mikäli ne ovat pikemminkin varsinaisten vertailuperusteiden kuvailua tai määrittelyä kuin itsenäisiä alakriteerejä, ei kuvailun tai määritelmien painoarvoja tarvitse ilmoittaa. Painotus voidaan ilmaista myös ilmoittamalla kohtuullinen vaihteluväli. Jos vertailuperusteiden suhteellista painotusta ei perustellusta syystä voida määritellä, vertailuperusteet on ilmoitettava tärkeysjärjestyksessä. Hankintayksikkö ei kuitenkaan saa kesken tarjouskilpailun tai tarjousten vertailuvaiheessa lisätä, poistaa tai muuttaa etukäteen asettamiaan vertailuperusteita, niiden osatekijöitä ja painotuksia.
Unionin tuomioistuin on lausunut tarjouspyynnön muutoksista Euroopan unionin julkisia hankintoja koskevien direktiivien soveltamisalan ulkopuolelle jäänyttä hankintaa koskeneessa 5.4.2017 antamassaan tuomiossa Borta (C298/15, EU:C:2017:266) ja todennut, että hankintayksikkö ei lähtökohtaisesti voi muuttaa hankintamenettelyn kuluessa niiden hankintasopimuksen olennaisten ehtojen ulottuvuutta, joihin hankinnasta kiinnostuneet taloudelliset toimijat ovat legitiimisti turvautuneet tehdessään päätöksensä valmistautua tarjouksen esittämiseen tai sitä vastoin luopua osallistumasta kyseistä hankintaa koskevan sopimuksen tekomenettelyyn (tuomion 70 kohta). Tästä ei silti seuraa, että mikä tahansa tarjouspyyntöasiakirjoihin tehty muutos hankintailmoituksen julkaisemisen jälkeen olisi lähtökohtaisesti kielletty olosuhteista riippumatta (tuomion 71 kohta).
Unionin tuomioistuin on edellä mainitussa tuomiossaan Borta katsonut, että syrjintäkiellon ja yhdenvertaisen kohtelun periaatteet ja avoimuusvelvollisuus merkitsevät ensinnäkin sitä, että asianomaiset muutokset eivät — vaikka ne voivatkin olla merkittäviä — saa olla siinä määrin olennaisia, että ne olisivat houkutelleet potentiaalisia tarjoajia, jotka eivät ilman näitä muutoksia voisi jättää tarjousta. Tilanne voisi olla tällainen muun ohella silloin, kun hankintasopimus poikkeaa näiden muutosten johdosta luonteeltaan tuntuvasti alun perin määritellystä hankintasopimuksesta (tuomion 74 kohta). Mainittu vaatimus edellyttää toiseksi, että kyseisistä muutoksista tiedotetaan riittävästi siten, että kaikki kohtuullisen valistuneet ja tavanomaisen huolelliset tarjoajat voivat tutustua niihin samoin edellytyksin samana ajankohtana (tuomion 75 kohta).
Korkeimman hallinto-oikeuden vuosikirjapäätöksessä KHO 2022:1 on edellä todettuun Borta-tuomioon viitaten todettu, että edes riittävä tiedottaminen tarjouspyynnön muutoksista tai korjausilmoituksen julkaiseminen ei takaa yhdenvertaista ja syrjimätöntä kohtelua, jos muutokset ovat niin olennaisia, että ne olisivat houkutelleet potentiaalisia tarjoajia, jotka eivät ilman muutoksia olisi voineet jättää tarjousta. Tällä tavalla olennaisten muutosten tekeminen ei siten ole mahdollista ilmoittamalla niistä vain korjausilmoituksella.
Hankintamenettely ja hankinta-asiakirjat keskeisiltä osin
Hankintayksikkö on julkaissut kysymyksessä olevassa hankinnassa EU-hankintailmoituksen, jonka mukaan hankinnan kohteena on turvapalvelulaitteiden ja hälytysten vastaanotto- ja siirtopalvelun hankinta.
Hankintailmoituksessa hankintalajiksi on ilmoitettu tavarat ja hankinnan pääasialliseksi CPV-koodiksi on mainittu 35120000 ”Valvonta- ja turvajärjestelmät ja -laitteet”. Kohdassa ”Lisäluokitus” on käytetty CPV-koodia 85000000 ”Terveyspalvelut ja sosiaalitoimen palvelut”.
Hankintaa on kuvattu hankintailmoituksessa ja tarjouspyynnössä seuraavasti:
”Hankittavaan turvapalvelulaitteistoon kuuluvat paikantavat turvarannekkeet, turvapuhelinlaitteet ja -lisälaitteet.
Turvapalvelu on kotiin annettavien palveluiden tukipalvelu, jonka tavoitteena on mahdollistaa ja tukea asiakkaiden itsenäistä selviytymistä omassa kodissaan. Tavoitteena on parantaa asiakkaan turvallisuutta ympäri vuorokauden. Turvapalvelua tarvitsevan henkilön turvallisuuden ja elämänhallinnan tunnetta vahvistetaan ja mahdollistetaan näin itsenäinen kotona selviytyminen pidempään. Turvapalvelussa hyödynnetään teknologia-avusteisia palveluja kotona asuvan henkilön turvallisuuden ja avun pyytämisen parantamiseksi.
Lapin hyvinvointialue ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään, vaan laitteita hankitaan asiakasmäärän ja heidän tarpeiden mukaisesti.
Hankintamäärät voivat muuttua asiakkaiden tarpeiden mukaisesti sekä palvelurakenteen ja painopisteiden muuttuessa.”
Lopullisen tarjouspyynnön liitteessä ”4 Palvelukuvaus” on todettu muun ohella seuraavaa:
”3 Hankinnan kohde ja laajuus
Hankinnan kohteena ovat Tilaajan sosiaalihuollon toimialan palveluihin kuuluvat turvapalvelut Lapin hyvinvointialueen asukkaille.
[ — — ]
Hankittava palvelu muodostuu seuraavista osista:
- turvapuhelimet ja niiden lisälaitteet
- paikantava turvaranneke
- hälytysten vastaanotto- ja siirtopalvelu 24 h/vrk, vuoden kaikkina päivinä
- hälytysten edelleenvälitys asiakkaan määritysten ja tarpeen mukaisesti
- laitteiden huolto, korjaus ja laitteiden vaihto
- tuki- ja neuvontapalvelu
- tilausten seuranta, laiterekisteri
- koulutus
- Palvelun laadun seuranta
[ — — ]
7 Turvapalvelun sisältö
7.1 Turvapuhelimet ja niiden lisälaitteet
Palvelunkäyttäjinä ovat Lapin hyvinvointialueella asuvat ja Lapin hyvinvointialueen osoittamat asiakkaat. Asiakkaiden määrä voi vaihdella mutta tällä hetkellä turvapuhelin asiakkaita on noin kaksituhatta (2000) kappaletta. Asiakkaat ovat pääsääntöisesti ikääntyneitä henkilöitä. Asiakkaiden määrä tulee ennusteiden mukaan kasvamaan seuraavan neljän vuoden kuluessa.
Tarkemmat vaatimukset erillisessä liitteessä.
7.2 Paikantavat turvarannekkeet
Palvelunkäyttäjinä ovat Lapin hyvinvointialueella asuvat ja Lapin hyvinvointialueen osoittamat asiakkaat. Asiakkaiden määrä voi vaihdella mutta tällä hetkellä paikantavan turvarannekkeen käyttäjiä on noin kolmesataa (300) kappaletta. Asiakkaat ovat pääsääntöisesti ikääntyneitä henkilöitä. Asiakkaiden määrä tulee ennusteiden mukaan kasvamaan seuraavan neljän vuoden kuluessa.
Tarkemmat vaatimukset erillisessä liitteessä.
7.3 Ylläpito-, tuki- ja huoltopalvelu
Turvapalveluun liittyvä tukipalvelu sisältää neuvonnan Lapin hyvinvointialueen työntekijöille, kuten teknisille tukihenkilöille ja hoitohenkilökunnalle. Tukipalvelua on annettava virka-aikana arkisin klo 08:00 — 16:00. Vikapäivystyksen on toimittava 24 h/7 vrk vuoden jokaisena päivänä.
Tarkemmat vaatimukset erillisessä liitteessä.
7.4 Hälytysten vastaanotto
Hälytysten vastaanottopalvelun vaatimukset ovat erillisessä liitteessä
7.5 Turva-auttajapalvelut
Eivät kuulu hankinnan kohteeseen.
7.6 Asiakasprosessi
[ — — ]
Palveluntuottaja
Ottaa vastaan asiakkaiden turvalaitteiden avulla tekemät hälytykset ja organisoi asiakkaiden avun järjestämisen. Välittää Tilaajalle tietoa asiakkaiden turvalaitteiden hälytysliikenteestä sekä laitteiden tilasta.
Toimittaa Tilaajalle turvalaitteet esiasennettuina, huolehtii laitteiden huolloista, ja ylläpitää järjestelmäarkkitehtuuria ja tietoliikennettä”.
Tarjouspyynnön 19.2.2024 ja korjatun tarjouspyynnön 19.3.2024 kohdassa ”Hankinnan kohteen kriteerit” on todettu yhtenevästi muun ohella seuraavaa:
”Tarjouspyyntöjen vertailuhinta muodostuu hintavertailun sekä laatuvertailun yhteispistemäärästä. Hintavertailusta voi maksimissaan 65 pistettä ja laatuvertailusta 35 pistettä.
Kokonaishinnan maksimipisteet
65,00
Hinnan pisteiden laskentatapa
- |(tarjottu arvo - pienin annettu arvo)| / |(suurin annettu arvo - pienin annettu arvo)|) * maksimipisteet
Laadun maksimipisteet
35,00
Laadun pisteiden laskentakaava
(tarjottu arvo / suurin annettu arvo) * maksimipisteet”.
Edellä mainittujen tarjouspyyntöjen kohdassa ”Tarjousten vertailu” on todettu yhtenevästi muun ohella seuraavaa:
”Hintapisteet
Kohteen hinta kysytään ja se vaikuttaa vertailuhintaan
[ — — ]
Laitteiden hinnoissa huomioidaan kaikki laitteisiin liittyvät kulut, esimerkiksi hälytysten vastaanotto- ja siirtopalvelun kustannukset, toimitus- ja ylläpitokulut.
[ — — ]
Turvapuhelimen kuukausivuokra
Minimivaatimus: €/KK Syötettävä kaksi desimaalia
Maksimipisteet: 58
Pisteiden laskentatapa: (tarjottu arvo / suurin annettu arvo) * maksimipisteet
[ — — ]
Paikantavan turvarannekkeen kuukasivuokra
Minimivaatimus: €/KK Syötettävä
Maksimipisteet: 17
Pisteiden laskentatapa: (tarjottu arvo / suurin annettu arvo) * maksimipisteet”.
Hankintayksikkö on lähettänyt tarjoajille 25.3.2024 hankintojen sähköisen kilpailutusjärjestelmän kautta viestin, jossa on todettu muun ohella seuraavaa:
”Lapin hyvinvointialue on päättänyt korjata tämän julkaisun hankinta-asiakirjoja. Kaikki mahdollisesti saapuneet tarjoukset on kumottu, eikä uusia voi jättää ennen kuin hankintayksikkö on julkaissut korjaukset. Aloitetut tarjoukset säilyvät luonnoksina. Korjauksella päivitetään järjestelmän hinnan ilmoittamisessa olevaa toimintoa. Järjestelmä pyytää nyt ylimääräistä kokonaishintaa, eikä laske automaattisesti hintapisteitä painotuksen mukaisesti. Hintapisteet lasketaan edelleen hankintayksikön arvioimien ostomäärien mukaisesti. Turvapuhelimen ja turvarannekkeen painotus lasketaan tarjousvertailussa samassa suhteessa siten, että laitteistojen painoarvot vertailuhinnassa huomioidaan korjattavan pisteytyksen mukaisesti prosentteina. Turvapuhelimien osuus hinnan pisteytyksestä on 73 % ja paikantavien turvarannekkeiden 27 %.”
Lopullisen tarjouspyynnön 26.3.2024 kohdassa ”Hankinnan kohteen kriteerit” on todettu muun ohella seuraavaa:
”Tarjouspyyntöjen vertailuhinta muodostuu hintavertailun sekä laatuvertailun yhteispistemäärästä. Hintavertailusta voi maksimissaan 65 pistettä ja laatuvertailusta 35 pistettä.
Kokonaishinnan maksimipisteet
65,00
Hinnan pisteiden laskentatapa
(pienin annettu arvo / tarjottu arvo) * maksimipisteet
Kohteen painoarvo hinnan maksimipisteistä määritettävissä
Kyllä”.
Saman tarjouspyynnön kohdassa ”Tarjousten vertailu” on todettu muun ohella seuraavaa:
”Turvapuhelimen kuukausivuokra
Hankittava määrä: €/KK (EUR / €/KK)
Kohteen hinta kysytään ja se vaikuttaa vertailuhintaan
Hinnan painoarvo 77 %
Laitteiden hinnoissa huomioidaan kaikki laitteisiin liittyvät kulut, esimerkiksi hälytysten vastaanotto- ja siirtopalvelun kustannukset, toimitus- ja ylläpitokulut.
[ — — ]
Paikantavan turvarannekkeen kuukasivuokra
Hankittava määrä: €/KK (EUR / €/KK)
Kohteen hinta kysytään ja se vaikuttaa vertailuhintaan
Hinnan painoarvo 23 %
Laitteiden hinnoissa huomioidaan kaikki laitteisiin liittyvät kulut, esimerkiksi hälytysten vastaanotto- ja siirtopalvelun kustannukset, toimitus- ja ylläpitokulut.”
Hankinnasta ilmoittaminen
Hankintayksikkö on ilmoittanut hankinnasta EU-kynnysarvon ylittävänä tavarahankintana käyttäen hankintailmoituksessa CPV-koodia 35120000 ”Valvonta- ja turvajärjestelmät ja -laitteet”. Kohdassa ”Lisäluokitus” on käytetty CPV-koodia 85000000 ”Terveyspalvelut ja sosiaalitoimen palvelut”.
Valittaja on esittänyt, että kyse on ollut sekamuotoisesta sopimuksesta, jossa palveluhankinnan osuus on ollut euromääräisesti ja kustannusperusteisesti suurempi kuin tavarahankinnan osuus. Sopimus tai sopimukset, joihin hankintayksikkö on perustanut arvionsa, eivät ole vastanneet palvelun ja laitteiston tosiasiallista suhdetta eikä nykyistä hintatasoa. Valittajan mukaan hankinnan kohteen määrittelyn perusteella on selvää, että kilpailutettava kokonaisuus on pääosin henkilötyöhön sidoksissa olevaa palvelua ja että se olisi tullut kilpailuttaa palveluhankintana. Hankinnan CPV-koodi on valittajan mukaan ilmoitettu virheellisesti, eikä hankintailmoitusta ole ollut mahdollista löytää palvelukohtaista hakupalvelua käyttämällä.
Hankintayksikkö on esittänyt, että se on selvittänyt sopimuksen ennakoitua arvoa aiempien samaa hankintakokonaisuutta koskevien sopimusten hintojen perusteella. Laitteiston ja hälytysten vastaanottopalvelun hintojen välistä suhdetta on arvioitu euromääräisesti loppukäyttäjämäärältään suurimman sopimuksen osalta, jossa on eritelty turvapuhelinlaitteiston ja hälytysten vastaanottopalvelun kuukausihinta laitekohtaisesti. Hintaerittelyjen perusteella turvapalvelulaitteiston vuokrahinta on ollut merkittävästi korkeampi kuin laitekohtaisesti hinnoiteltu hälytysten vastaanottopalvelun hinta, vaikka arviointiin ei ole sisältynyt hankintakokonaisuuteen kuuluvia turvapuhelinlaitteistoon liitettäviä lisälaitteita (häkähälytin, liesivahti, liesihälytin, kaatumishälytin ja kamera). Hankintayksikön mukaan turvapuhelinlaitteisto lisälaitteineen kattaa suurimman osan hankittavien laitteiden ennakoidusta arvosta.
Hankintayksikkö on lisäksi esittänyt, että se on tehnyt hankinnasta vapaaehtoisen ennakkoilmoituksen ja toteuttanut markkinavuoropuhelut kahdeksan potentiaalisen toimittajan kanssa. Lisäksi Cloudiakilpailutusjärjestelmässä hankintaan on tutustunut 26 toimijaa, joiden joukossa ovat olleet kaikki hankintayksikön tiedossa olevat turvapalvelulaitteistoja ja hälytysten vastaanottopalvelua tarjoavat toimittajat. Hankintayksikön mukaan valittaja on tutustunut tarjouspyyntöön hankintailmoituksen julkaisupäivänä.
Markkinaoikeus toteaa, että hankintaa on kuvattu hankintailmoituksessa siten, että se kattaa turvapalvelulaitteistoon kuuluvat paikantavat turvarannekkeet sekä turvapuhelinlaitteet ja -lisälaitteet. Lisäksi hankinta kattaa turvapalvelun, jolla tarkoitetaan kotiin annettavien palveluiden tukipalvelua, jonka tavoitteena on mahdollistaa ja tukea asiakkaiden itsenäistä selviytymistä omassa kodissaan. Hankintailmoituksessa on ilmoitettu hankinnan lajiksi tavarahankinta ja hankinnan pääasialliseksi CPV-koodiksi 35120000. Lisäksi hankintailmoituksessa on ilmoitettu hankinnan CPV-koodiksi 85000000, joka kuuluu hankintalain liitteessä E tarkoitettuihin terveydenhuolto- ja sosiaalipalveluihin ja niihin liittyviin palveluihin.
Hankintakokonaisuuteen on sisältynyt tavaroiksi ja hankintalain liitteen E mukaisiksi sosiaali- ja terveyspalveluiksi luokiteltavia osia, joten markkinaoikeus toteaa, että hankinnassa on ollut kyse hankintalain 7 §:ssä tarkoitetusta sekamuotoisesta sopimuksesta, johon tulee pykälän 1 momentin mukaan soveltaa hankintasopimuksen pääasiallisen kohteen mukaan määräytyviä säännöksiä.
Edellä esitetysti sekamuotoisen sopimuksen pääasiallinen kohde on määritettävä palveluiden, tavaroiden tai liitteen E mukaisten palveluiden korkeimman ennakoidun arvon mukaan. Hankinnan ennakoidun arvon on pädettävä silloin, kun hankintayksikkö toimittaa hankintailmoituksen julkaistavaksi tai muuten aloittaa hankintamenettelyn. Samalla tavalla hankintayksikön on vastaavana ajankohtana arvioitava se, millä vakiolomakeasetuksen mukaisella ilmoituksella kysymyksessä olevasta hankinnasta tulee ilmoittaa.
Hankinnassa on ollut kysymys turvapuhelinten ja niiden lisälaitteiden sekä paikantavien turvarannekkeiden vuokrauksesta eli tavarahankinnasta sekä näitä koskevista tukiprosesseista. Hankintaan on lisäksi sisältynyt hälytysten ympärivuorokautinen vastaanotto- ja siirtopalvelu vuoden kaikkina päivinä sekä hälytysten edelleenvälitys asiakkaan määritysten ja tarpeen mukaisesti. Edellä todetulla tavalla tarjouspyynnön mukaan kaikkien laitteisiin liittyvien kulujen kuten hälytysten vastaanotto- ja siirtopalvelun kustannuksien sekä toimitus- ja ylläpitokulujen on tullut sisältyä tarjouksessa ilmoitettaviin turvapuhelinten ja niiden lisälaitteiden sekä paikantavien turvarannekkeiden kuukausivuokrahintoihin.
Hankinnan ennakoitu arvonlisäveroton kokonaisarvo on hankintailmoituksen mukaan ollut 3.100.000 euroa. Hankintayksikkö on esittänyt edellä todetulla tavalla, että aikaisempien sopimusten turvapuhelinlaitteiston ja hälytysten vastaanottopalvelun laitekohtaisen kuukausihinnan perusteella turvapalvelulaitteiston vuokrahinta on ollut yli neljä kertaa korkeampi kuin laitekohtaisesti hinnoiteltu hälytysten vastaanottopalvelun hinta.
Edellä todetun perusteella markkinaoikeus katsoo, ettei hankintayksikkö ole menetellyt hankintasäännösten vastaisesti ottaessaan huomioon, miten hankinnan arvo on jakautunut vastaavissa aikaisemmissa hankinnoissa tavaroiden ja palveluiden välillä ja tämän perusteella arvioidessaan, että kyseessä olevasta hankinnasta tulee ilmoittaa sen arvon perusteella määrittyvän pääasiallisen kohteen mukaisesti tavarahankintana. Näin ollen hankintayksikkö ei ole menetellyt virheellisesti soveltaessaan hankintamenettelyssä EU-kynnysarvon ylittäviin tavarahankintoihin sovellettavia hankintasäännöksiä ja julkaistessaan hankinnasta EU-kynnysarvon ylittäviä hankintoja koskevan hankintailmoituksen.
Asiassa on vielä arvioitava, onko hankintayksikkö menetellyt hankintasäännösten vastaisesti hankintailmoituksessa käytettyjen CPV-koodien valinnassa.
Markkinaoikeus toteaa, että yhtenäisen viitenimikkeistön käytöllä on pyritty turvaamaan hankintojen avoimuus ja läpinäkyvyys. Menettely mahdollistaa tavara- ja palvelukohtaisten hakupalveluiden käytön ilmoitusten seurannassa. Jos CPV-koodi on määritelty virheellisesti, ilmoitusten löytäminen on vaikeata ja sattumanvaraista. Euroopan unionissa julkisista hankinnoista tietoa tarjoavilla verkkosivuilla https://ted.europa.eu/fi/simap/cpv on muun ohella todettu, että hankintaviranomaisten olisi löydettävä koodi, joka vastaa suunniteltua hankintaa mahdollisimman täsmällisesti. Vaikka joissakin tilanteissa hankintaviranomaiset voivat joutua valitsemaan useita koodeja, on tärkeää, että ne valitsevat yhden koodin hankintailmoituksen otsikkoa varten.
Hankintailmoituksessa on edellä selostetulla tavalla ilmoitettu hankinnan lajiksi tavarahankinta ja hankinnan pääasialliseksi CPV-koodiksi 35120000 ”Valvonta- ja turvajärjestelmät ja -laitteet”. Kohdassa ”Lisäluokitus” on käytetty CPV-koodia 85000000 ”Terveyspalvelut ja sosiaalitoimen palvelut”.
Markkinaoikeus on edellä katsonut, ettei hankintayksikkö ole menetellyt virheellisesti määrittäessään hankinnan pääasiallisen kohteen hankintailmoituksen julkaisuhetkellä EU-kynnysarvon ylittäväksi tavarahankinnaksi. Ilmoitettu pääasiallinen CPV-koodi ja näin ollen myös hankintalaji ovat siten vastanneet hankintayksikön hankinnan kohteelle antamaa kuvausta.
Markkinaoikeus toteaa, että kun otetaan huomioon kyseessä olevan kaltainen kahdesta eri hankintalajista muodostuva sekamuotoinen hankinnan kohde, toimittamiseen kykenevien tarjoajien tulee siihen sisältyvistä eri osista ja hankintalajin määrittämiseen liittyvistä epävarmuustekijöistä johtuen seurata erilaisia sekä tavara- että palveluhankintoja koskevia hankintailmoituksia. Hankintailmoitus on ollut mahdollista löytää hakupalveluita ja ilmoitusvahteja hyödyntämällä molempia edellä mainittuja sekä tavara- että palveluhankintaa koskevia CPV-koodeja käyttämällä.
Edellä esitetyn perusteella markkinaoikeus katsoo, että hankintayksikkö ei ole menetellyt virheellisesti hankinnasta ilmoittaessaan.
Tarjouspyynnön olennainen muuttaminen
Asiassa on seuraavaksi arvioitava, onko hankintayksikkö menetellyt virheellisesti muuttaessaan tarjouspyyntöä hankintamenettelyn aikana.
Valittaja on esittänyt, että korjausilmoituksella on tehty sellaisia muutoksia, että hankinnasta olisi tullut julkaista uusi hankintailmoitus.
Hankintayksikkö on esittänyt, että alkuperäisen tarjouspyynnön laskentakaavassa on ollut virhe, mutta lopullisessa tarjouspyynnössä vertailuperusteet on kuvattu selkeästi. Hankintayksikön mukaan korjausilmoituksessa hintatekijöille annetut prosentuaaliset painotukset on korjattu vastaamaan aiemman hintapisteytyksen osatekijöiden välistä suhdetta prosenttiyksikön tarkkuudella pyöristäen, eikä korjausilmoituksella ole muutettu vertailun kohteena olevia hinnan osatekijöitä. Hankintayksikön mukaan korjausilmoituksen yhteydessä hankintailmoitukseen tutustuneille toimijoille on lähetetty viesti, jossa on ollut kirjoitusvirhe koskien kyseistä hintojen painotusta.
Markkinaoikeus toteaa, että alkuperäinen 19.2.2024 ja 19.3.2024 korjattu tarjouspyyntö ovat olleet hankintayksikön esittämällä tavalla virheellisiä vertailuhintojen laskukaavan osalta. Hankintayksikkö on näissä tarjouspyynnöissä ilmoittanut hintavertailun enimmäispisteiksi 65 pistettä ja laatuvertailun enimmäispisteiksi 35 pistettä. Edelleen tarjouspyyntöjen mukaan turvapuhelimen osalta on voinut saada enintään 58 pistettä, ja paikantavan turvarannekkeen osalta on voinut saada enintään 17 pistettä. Edellä mainitun vertailuhintojen laskukaavan virheellisyyden lisäksi tarjouspyyntöasiakirjoista ei ole käynyt ilmi, miten hankintayksikkö suhteuttaa turvapuhelinten ja turvarannekkeiden hintavertailusta saadut pisteet hinta- ja laatuvertailun ilmoitettuihin enimmäispisteisiin. Tarjouspyyntöön tehdyt laskukaavan virheellisyyden korjaamiseksi tehdyt muutokset ovat koskeneet muun ohella tarjousten hintavertailussa huomioon otettavaksi ilmoitettujen turvapuhelimen ja paikantavan turvarannekkeen kuukausivuokrien enimmäispisteitä ja niitä koskevia painotuksia sekä hintapisteiden laskentatapaa. Hankintayksikkö on alkuperäisessä ja korjatussa tarjouspyynnössä ilmoittanut, että turvapuhelimen osalta on voinut saada enintään 58 pistettä, ja paikantavan turvarannekkeen osalta on voinut saada enintään 17 pistettä. Hankintayksikkö on kuitenkin lopullisessa tarjouspyynnössä luopunut kyseisistä enimmäispisteistä ja ottanut käyttöön turvapuhelimia ja paikantavia turvarannekkeita koskevat erilliset painotukset sekä muuttanut tarjousten hintapisteiden laskentatapaa.
Edellä hankintalain esitöistä ilmenevällä tavalla hankintayksikkö ei saa kesken tarjouskilpailun taikka tarjousten vertailuvaiheessa lisätä, poistaa tai muuttaa etukäteen asettamiaan vertailuperusteita, niiden osatekijöitä tai painotuksia. Hankintayksikkö on edeltä ilmenevin tavoin hankintailmoituksen julkaisemisen jälkeen poistanut turvapuhelimen ja paikantavan turvarannekkeen kuukausivuokrien enimmäispisteet ja ottanut käyttöön niitä koskevat painotukset sekä muuttanut hintapisteiden laskentatapaa. Muutoksia ei voida pitää vähäisinä. Kun tarjouksen hinnan vertailuperusteita on tällä tavalla muutettu kesken hankintamenettelyn, on hankintayksikkö menettelyllään asettanut jo tarjouksen tehneet tarjoajat ja potentiaaliset tarjoajat eriarvoiseen asemaan, koska vertailuperusteiden poistaminen ja muuttaminen on saattanut vaikuttaa potentiaalisen tarjoajan päätökseen osallistua tarjouskilpailuun.
Edellä esitetyn unionin oikeuskäytännön mukaan edes riittävä tiedottaminen muutoksista ennen tarjousten jättämiselle varatun määräajan päättymistä ja määräaikaa pidentämällä ei takaa tarjoajien yhdenvertaista ja syrjimätöntä kohtelua, jos muutokset ovat niin oleellisia, että ne olisivat houkutelleet potentiaalisia tarjoajia, jotka eivät ilman muutoksia olisi voineet jättää tarjousta.
Markkinaoikeus toteaa, että hankintayksikkö on sinänsä tiedottanut kaikille tarjouspyyntöön tutustuneille tarjoajille tarjouspyynnön muutoksista ja julkaissut hankintailmoituksen korjausilmoitukset. Hankintayksikkö on kuitenkin ilmoittanut tarjoajille viimeisimmän korjausilmoituksen yhteydessä kilpailutusjärjestelmän kautta lähetetyssä viestissä virheelliset painotukset koskien turvapuhelimen ja paikantavan turvarannekkeen kuukausivuokraa. Kun asiassa otetaan huomioon myös alkuperäiseen ja sittemmin korjattuun tarjouspyyntöön liittyvät ristiriitaisuudet sekä lopullisessa tarjouspyynnössä hintapisteiden laskentatapaan tehdyt muutokset sekä hinnan saama painoarvo tarjousten hinta-laatusuhteen vertailussa, markkinaoikeus katsoo, että asiassa on ollut kyse siinä määrin olennaisista muutoksista hankinta-asiakirjoihin, että edes hankintasäännösten mukaisten korjausilmoituksien julkaiseminen ei olisi riittävällä tavalla turvannut tarjoajien tasapuolista kohtelua, vaan hankintamenettely olisi tullut keskeyttää ja hankinnasta olisi tullut julkaista kokonaan uusi hankintailmoitus.
Tiedon antaminen asiakirjasta
Valittaja on vaatinut, että markkinaoikeus antaa sille tiedon Tunstall Oy:n tarjouksen turvapuhelimien kuukausivuokrahinnasta ja paikantavan turvarannekkeen kuukausivuokrahinnasta.
Markkinaoikeus toteaa, että valittajan vaatimat tiedot sisältävät asiakirjat on toimitettu markkinaoikeudelle osana oikeudenkäyntiaineistoa. Asiassa on siten valittajan esittämän vaatimuksen osalta kysymys oikeudenkäynnin julkisuudesta hallintotuomioistuimissa annetun lain 7 §:ssä tarkoitetun oikeudenkäyntiasiakirjan saamisedellytyksistä.
Oikeudenkäynnin julkisuudesta hallintotuomioistuimissa annetun lain 8 §:n mukaan oikeudenkäyntiasiakirjan julkisuudesta ja salassapidosta on voimassa, mitä asiakirjan julkisuudesta viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetussa laissa (julkisuuslaki) tai muussa laissa säädetään, jollei oikeudenkäynnin julkisuudesta hallintotuomioistuimissa annetussa laissa toisin säädetä. Saman pykälän mukaan hallintotuomioistuin voi kuitenkin salassapitosäännösten estämättä antaa oikeudenkäyntiasiakirjasta tiedon siinä laajuudessa kuin se on tarpeen oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin taikka asiaan liittyvän tärkeän yleisen tai yksityisen edun turvaamiseksi.
Julkisuuslain 24 §:n 1 momentin 20 kohdan mukaan salassa pidettäviä viranomaisen asiakirjoja ovat, jollei erikseen toisin säädetä, asiakirjat, jotka sisältävät tietoja yksityisestä liikesalaisuudesta, samoin kuin sellaiset asiakirjat, jotka sisältävät tietoja muusta vastaavasta yksityisen elinkeinotoimintaa koskevasta seikasta, jos tiedon antaminen niistä aiheuttaisi elinkeinonharjoittajalle taloudellista vahinkoa, ja kysymys ei ole kuluttajien terveyden tai ympäristön terveellisyyden suojaamiseksi tai toiminnasta haittaa kärsivien oikeuksien valvomiseksi merkityksellisistä tiedoista tai elinkeinonharjoittajan velvollisuuksia ja niiden hoitamista koskevista tiedoista.
Julkisuuslain 11 §:ssä säädetään asianosaisen oikeudesta tiedonsaantiin. Pykälän 1 momentin mukaan hakijalla, valittajalla sekä muulla, jonka oikeutta, etua tai velvollisuutta asia koskee (asianosainen), on oikeus saada asiaa käsittelevältä tai käsitelleeltä viranomaiselta tieto muunkin kuin julkisen asiakirjan sisällöstä, joka voi tai on voinut vaikuttaa hänen asiansa käsittelyyn. Pykälän 2 momentin 6 kohdan mukaan asianosaisella, hänen edustajallaan ja avustajallaan ei ole mainitun pykälän 1 momentissa tarkoitettua oikeutta julkisessa hankinnassa toisen ehdokkaan tai tarjoajan liikesalaisuutta koskeviin tietoihin. Tieto tarjousten vertailussa käytetystä kokonaishinnasta on kuitenkin aina annettava.
Markkinaoikeus katsoo, että valittajan vaatimuksen kohteena olevat salaisiksi ilmoitetut tiedot sisältävät sellaista yksityiskohtaista tietoa voittaneen tarjoajan hinnoittelustrategiasta ja hinnoittelun muodostumisesta, että voittaneella tarjoajalla voidaan katsoa olevan liiketoimintaansa liittyvä intressi pitää kyseiset tiedot salassa. Kysymys on siten julkisuuslain 24 §:n 1 momentin 20 kohdassa tarkoitetuista liikesalaisuuksista, joita ei voida muina kuin kokonaishintaa koskevina antaa edes tarjouskilpailuun osallistuneelle asianosaisena pidettävälle valittajalle. Tiedon antamatta jättäminen on välttämätöntä salassapitosäännöksessä tarkoitetun edun eli liikesalaisuuksien suojaamiseksi. Kun edelleen otetaan huomioon asiassa annettu pääasiaratkaisu ja se, että markkinaoikeuden arviointi on kohdistunut tarjouspyyntöasiakirjojen eikä tarjousten käsittelyn hankintasäännösten mukaisuuteen, markkinaoikeus katsoo, ettei valittajan pyytämillä Tunstall Oy:n tarjouksen turvapuhelimien kuukausivuokrahinnalla ja paikantavan turvarannekkeen kuukausivuokrahinnalla ole merkitystä asiakokonaisuuden arvioinnissa sillä tavalla, että tiedon antamatta jättäminen vaarantaisi oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin toteutumisen. Valittajan vaatimus tiedon antamisesta asiakirjasta on näin ollen hylättävä.
Johtopäätös
Edellä mainituilla perusteilla hankintayksikkö on menetellyt hankinnassaan hankintasäännösten vastaisesti. Asiassa on näin ollen harkittava hankintalaissa säädettyjen seuraamusten määräämistä.
Edellä mainittu hankintamenettelyn virheellisyys sekä jäljempänä seuraamusten osalta lausuttu huomioon ottaen asiassa ei ole tarpeen lausua muista hankintamenettelyn virheellisyyttä koskevista väitteistä.
Seuraamusten määrääminen
Hankintasopimusta ei hankintayksikön ilmoituksen mukaan ole allekirjoitettu. Näin ollen muutoksenhaun kohteena oleva hankintapäätös voidaan hankintalain 154 §:n 1 momentin nojalla kumota ja sen täytäntöönpano kieltää.
Hankintalain 161 §:n 1 momentin mukaan markkinaoikeus voi asettaa kiellon tai velvoitteen noudattamisen tehosteeksi uhkasakon.
Koska jo hankintamenettelyä koskeva lopullinen tarjouspyyntö on ollut hankintasäännösten vastainen, hankintayksikön virheellinen menettely voidaan tässä tapauksessa korjata vain siten, että hankinnasta järjestetään kokonaan uusi tarjouskilpailu.
Mikäli Lapin hyvinvointialue aikoo edelleen toteuttaa turvapalvelulaitteiden ja hälytysten vastaanotto- ja siirtopalvelun hankinnan julkisena hankintana, sen on järjestettävä uusi tarjouskilpailu, jossa on otettava huomioon tässä päätöksessä mainitut seikat.
Oikeudenkäyntikulujen korvaaminen
Hankintalain 149 §:n 2 momentin mukaan hankinta-asiassa oikeudenkäyntikulujen korvaamiseen sovelletaan muutoin, mitä oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 95 — 101 §:ssä säädetään, ei kuitenkaan 95 §:n 3 momenttia.
Oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 95 §:n 1 momentin mukaan oikeudenkäynnin osapuoli on velvollinen korvaamaan toisen osapuolen oikeudenkäyntikulut kokonaan tai osaksi, jos erityisesti asiassa annettu ratkaisu huomioon ottaen on kohtuutonta, että tämä joutuu itse vastaamaan oikeudenkäyntikuluistaan. Pykälän 2 momentin mukaan korvausvelvollisuuden kohtuullisuutta arvioitaessa voidaan lisäksi ottaa huomioon asian oikeudellinen epäselvyys, osapuolten toiminta ja asian merkitys asianosaiselle.
Asiassa annettu ratkaisu ja hankintayksikön hankintasäännösten vastainen toiminta huomioon ottaen olisi kohtuutonta, jos valittaja joutuisi itse vastaamaan kokonaan oikeudenkäyntikuluistaan. Hankintayksikkö on näin ollen velvoitettava korvaamaan valittajan oikeudenkäyntikulut markkinaoikeuden kohtuulliseksi harkitsemalla määrällä, mikä määrä sisältää myös markkinaoikeuden oikeudenkäyntimaksun määrän. Asian näin päättyessä hankintayksikkö ja kuultava saavat itse vastata oikeudenkäyntikuluistaan.
Valittajalla ei arvonlisäverolain 34, 36 ja 102 §:ssä säädetty huomioon ottaen ole oikeutta vähentää hankinnan kohteeseen liittyvään liiketoimintaan liittyvästä oikeudenkäynnistä aiheutuneisiin kuluihin sisältyvää arvonlisäveroa omassa verotuksessaan. Korvattavaksi vaadituista valittajan oikeudenkäyntikuluista ei siten ole vähennettävä niihin sisältyvää arvonlisäveroa.
Lopputulos
Markkinaoikeus hylkää AddSecure Smart Care Oy:n vaatimuksen tiedon antamisesta asiakirjasta.
Markkinaoikeus kumoaa Lapin hyvinvointialueen sosiaalijohtajan 12.4.2024 tekemän hankintapäätöksen § 40/2024. Markkinaoikeus kieltää Lapin hyvinvointialuetta tekemästä hankintasopimusta kyseisen päätöksen perusteella tai panemasta sitä muutoin täytäntöön nyt asetetun 200.000 euron sakon uhalla.
Markkinaoikeus velvoittaa Lapin hyvinvointialueen korvaamaan AddSecure Smart Care Oy:n oikeudenkäyntikulut 16.000 eurolla viivästyskorkoineen. Viivästyskorkoa on maksettava korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaisesti siitä lukien, kun kuukausi on kulunut tämän päätöksen antamisesta.
Markkinaoikeus hylkää Lapin hyvinvointialueen ja Tunstall Oy:n vaatimukset oikeudenkäyntikulujensa korvaamisesta.
Muutoksenhaku
Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 165 §:n mukaan tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.
Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 168 §:n 1 momentin nojalla markkinaoikeuden päätöstä on valituksesta huolimatta noudatettava, jollei korkein hallinto-oikeus toisin määrää.
Valitusosoitus on liitteenä.
Asian ovat yksimielisesti ratkaisseet markkinaoikeustuomarit Pertti Virtanen, Ville Parkkari ja Saija Laitinen.
Huomaa
Päätöksen lainvoimaisuustiedot tulee tarkistaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.