Finlex - Etusivulle
Markkinaoikeus

6.11.2023

Markkinaoikeus

Markkinaoikeuden ja aiemman markkinatuomioistuimen ratkaisut v. 1979 lähtien.

MAO:519/2023

Asiasanat
Pallas Rakennus Länsi-Suomi Oy > Hämeenlinnan kaupunki, julkinen hankinta, tarjoajan soveltuvuus, tarjoajan taloudellinen ja rahoituksellinen tilanne
Tapausvuosi
2023
Antopäivä
Diaarinumero
216/2023

Asian tausta

Hämeenlinnan kaupunki (jäljempänä myös hankintayksikkö) on ilmoittanut 20.2.2023 julkaistulla EU-hankintailmoituksella avoimella menettelyllä toteutettavasta Ruununmyllyn koulun ja pihan rakennusurakasta 42 kuukauden ajalle.

Hämeenlinnan kaupungin talonrakennuttamispäällikkö on 27.4.2023 tekemällään hankintapäätöksellä valinnut Pallas Rakennus Länsi-Suomi Oy:n (jäljempänä myös valittaja) tarjouksen.

Hämeenlinnan kaupungin vs. talonrakennuttamispäällikkö on 16.5.2023 tekemällään hankintaoikaisupäätöksellä poistanut 27.4.2023 tehdyn hankintapäätöksen, sulkenut valittajan tarjouskilpailusta ja valinnut erään tarjoajan tarjouksen.

Hankintayksikön ilmoituksen mukaan hankinnan ennakoidun arvonlisäverottoman kokonaisarvon on arvioitu ylittävän rakennusurakoiden EU-kynnysarvon.

Markkinaoikeus on 19.6.2023 antamallaan välipäätöksellä numero 287/2023 sallinut hankintaoikaisupäätöksen 16.5.2023 täytäntöönpanon.

Hankintayksikön ilmoituksen mukaan hankintasopimus on allekirjoitettu 28.6.2023.

Asian käsittely markkinaoikeudessa

Valitus

Vaatimukset

Pallas Rakennus Länsi-Suomi Oy on vaatinut, että markkinaoikeus määrää hankintayksikön maksamaan sille hyvitysmaksuna 600.000 euroa. Valittaja on toissijaisesti vaatinut, että markkinaoikeus määrää hankintayksikölle tehottomuusseuraamuksen tai lyhentää hankintasopimuksen sopimuskauden päättymään määräämänsä ajan kuluttua. Lisäksi valittaja on vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa hankintayksikön korvaamaan sen arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut lisättynä oikeudenkäyntimaksun määrällä 9.742,50 eurolla viivästyskorkoineen.

Perustelut

Hankintayksikkö on menetellyt virheellisesti sulkiessaan valittajan tarjouksen tarjouskilpailusta. Valittaja on tarjouksessaan antamalla ”kyllä”-vastauksella vahvistanut, että sen rating-luokitus Suomen Asiakastieto Oy:n Rating Alfa raportissa on vähintään tarjouspyynnössä edellytetty A+ tai sen luottokelpoisuus on vähintään vastaavalla tasolla muussa vastaavassa yleisesti hyväksytyssä luottokelpoisuus- ja talousraportissa. Lisäksi valittaja on antamallaan ”kyllä” vastauksella sitoutunut pyydettäessä toimittamaan hankintayksikölle kahden viikon kuluessa Rating Alfa -raportin tai muun vastaavan raportin.

Hankintaoikaisuvaatimuksen käsittelyn yhteydessä on ilmennyt, että luottoluokitus oli valittajan tietämättä 6.3.2023 laskenut Suomen Asiakastieto Oy:n Rating Alfa luokituksessa tasosta A+ tasolle A. Valittaja on samassa yhteydessä toimittanut hankintayksikölle selvityksen, jonka mukaan Suomen Asiakastieto Oy:n antama rating-luokitus on perustunut virheelliseen tietoon ja valittajan tosiasiallinen taloudellinen tilanne on vastannut vähintään luokitusta A+.

Valittajan hankintayksikölle toimittamasta 10.5.2023 päivätystä kolmannen tahon laatimasta selvityksestä ilmenee, että valittajan luottoluokitus vastaa rating-luokitusta A+. Suomen Asiakastieto Oy:ltä saadun tiedon mukaan valittajan luokituksen laskuun on vaikuttanut eniten tavarantoimittajan toimesta ”toimitettujen maksutapatietojen muutos”. Muut luokitukseen vaikuttavat tiedot eivät ole muuttuneet helmi-maaliskuun 2023 välillä. Maksutapatietojen muutoksen taustalla on ollut valittajalle osoitettu ennakkolasku, jossa maksu on täytynyt suorittaa ennen tavaran tai palvelun toimittamista. Ennakkomaksua ei ole voitu maksaa viivästyneenä. Kyseessä ei ole perintäkelpoinen saatava, koska tilaus vahvistuu vasta ennakkolaskun suorituksella. Valittajalle ei ole kertynyt erääntynyttä ostovelkaa konsernin ulkopuolisille toimittajille helmi-toukokuussa 2023, vaan sen maksukäyttäytyminen on pysynyt helmikuuta vastaavalla tasolla tai parantunut. Valittajan luottoluokituksen lasku on perustunut virheelliseen parametriin.

Tarjouspyynnön sanamuodon mukaan soveltuvuusvaatimus koskee tarjoajan taloudellista ja rahoituksellista tilannetta, jota rating-luokitus ainoastaan kuvastaa. Rating Alfa -luokituksen sisältö perustuu tietoihin, joista suurin osa päivitetään päivittäin. Yhden päivän tietoihin perustuva luokitus soveltuu huonosti pitkäaikaisen palvelusopimuksen toimittajien arvioinnin kriteeriksi. Virheellisen parametrin takia valittajan muodollinen luokitus on hetkellisesti ollut A, eikä se ole heijastanut valittajan tosiasiallisia edellytyksiä suoriutua hankintasopimuksen mukaisista velvoitteista tai aiheuttanut hankintayksikölle riskiä hankintasopimuksen täytäntöönpanon kannalta.

Hankintayksikön olisi tullut hankintaoikaisupäätöstä tehdessään ottaa valittajan esittämät selvitykset huomioon ja säilyttää valittaja tarjouskilpailun voittajana. Hankintayksikön virheellinen menettely huomioon ottaen olisi kohtuutonta, mikäli valittaja joutuisi pitämään oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan.

Vastine

Vaatimukset

Hämeenlinnan kaupunki on vaatinut, että markkinaoikeus hylkää valituksen ja velvoittaa valittajan korvaamaan sen arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut 5.300 eurolla viivästyskorkoineen. Hankintayksikkö on lisäksi vaatinut tehottomuusseuraamusta ja hankintasopimuksen sopimuskauden lyhentämistä koskevien valittajan toissijaisten vaatimusten tutkimatta jättämistä.

Perustelut

Valittaja ei ole ennen hankintasopimuksen tekemistä täyttänyt tarjoajille asetettua soveltuvuusvaatimusta ja se on tullut sulkea tarjouskilpailusta.

Hankintayksikkö on hyväksynyt alustavaksi näytöksi valittajan soveltuvuusvaatimusten täyttymisestä yhteisen eurooppalaisen hankinta-asiakirjan. Hankintayksikön tulee pyytää voittaneelta tarjoajalta ajantasaiset todistukset ja selvitykset soveltuvuusvaatimusten täyttymisestä ennen hankintasopimuksen tekemistä.

Valittaja on toimittanut tarjouksensa yhteydessä 13.2.2023 päivätyn Suomen Asiakastieto Oy:n Rating Alfa -raportin, jossa valittajan luottoluokitus on ollut A +. Tarjouspyyntö on julkaistu 17.2.2023, valittaja on toimittanut tarjouksensa 30.3.2023 ja hankintapäätös on tehty 27.4.2023. Valittajan toimittama Rating Alfa -raportti ei ole ollut ajan tasalla hankintamenettelyn kanssa.

Suomen Asiakastieto Oy:n 28.4.2023 päivätyssä Rating Alfa -raportissa valittajan rating-luokka on ollut A, joka ei ole täyttänyt soveltuvuusvaatimusta. Luokituksen laskuun on Suomen Asiakastieto Oy:n perustelujen mukaan vaikuttanut muun muassa se, että helmikuussa 2023 valittajalta on ollut toimitettuna yli seitsemän päivää viiveessä maksettuja laskuja noin 2.000 eurolla ja maaliskuussa 2023 noin 18.000 eurolla. Yli seitsemän päivää viiveessä maksettujen laskujen määrä sekä yksittäisen laskun näkyminen virheellisesti yhtiön ostoreskontrassa 14 — 8 päivää viivästyneiden ryhmässä ovat valittajan vastuulla olevia seikkoja. Valittajan väittämä yksittäinen virheellinen lasku ei edes sen toimittama kolmannen tahon laatima selvitys huomioon ottaen selitä Suomen Asiakastieto Oy:n esittämää perustelua valittajan luottoluokituksen laskemisesta. Suomen Asiakastieto Oy:n Rating Alfa raportin mukaan valittajan luokitus on myös 16.4.2022 ja 16.10.2022 ollut luokassa A.

Vastaselitys

Valittaja on esittänyt, että sillä on ollut todellinen mahdollisuus voittaa tarjouskilpailu virheettömässä menettelyssä, koska hankintayksikkö oli 27.4.2023 päivätyllä hankintapäätöksellä valinnut urakoitsijaksi valittajan.

Taloudellista ja rahoituksellista tilannetta koskevien vähimmäisvaatimusten asettaminen menettää merkityksensä, mikäli tarjoajilta evätään mahdollisuus osoittaa luottoluokitusraporttien virheellisyys. Valittajan taloudellinen ja rahoituksellinen tilanne on koko hankintaprosessin ajan vastannut tarjouspyynnössä vaadittua. Ainoa mahdollinen tekijä, joka on voinut vaikuttaa valittajan luottoluokituksen laskuun, on ollut yksittäinen ennakkolasku. Virheellinen raportti ei ole ottanut huomioon sitä, ettei ennakkolaskua voida maksaa viivästyneenä.

Hankintayksikkö ei ole osoittanut valittajan taloudellisen tilanteen olleen tarjouspyynnön vaatimusten vastainen eikä sitä, ettei Suomen Asiakastieto Oy:n Rating Alfa -raportti olisi ollut virheellinen tai perustunut virheelliseen tietoon.

Muut kirjelmät

Hankintayksikkö on esittänyt, että se on tehnyt voittaneen tarjoajan kanssa hankintasopimuksen sen jälkeen, kun markkinaoikeus on välipäätöksellään sallinut hankintaoikaisupäätöksen täytäntöönpanon. Asiassa ei siten edes teoriassa voida määrätä valittajan vaatimia tehottomuusseuraamusta tai sopimuskauden lyhentämistä. Valittajan edellä mainitut vaatimukset tulee siten lakiin perustumattomina jättää tutkimatta, mikä tulee ottaa myös huomioon oikeudenkäyntikulujen korvaamista koskevassa ratkaisussa.

Hankintayksikkö on kiistänyt valittajan oikeudenkäyntikuluvaatimuksen perusteeltaan ja määrältään. Hankintayksikkö ei ole menetellyt virheellisesti. Valittaja ei ole myöskään esittänyt toimenpide-erittelyä vaatimilleen oikeudenkäyntikuluille. Hankintayksikkö on kiistänyt myös määrän osalta valittajan hyvitysmaksuvaatimuksen.

Hankintayksikkö on tulkinnut oikein Suomen Asiakastieto Oy:n esittämää näkemystä luottoluokituksesta. Kyseinen luottoluokitus on valittajan toimittamaan kolmannen tahon laatimaa selvitystä vahvempi näyttö valittajan taloudellisesta tilanteesta.

Markkinaoikeuden ratkaisu

Perustelut

Kysymyksenasettelu ja oikeusohjeet

Asiassa on valituksen johdosta ratkaistavana, onko hankintayksikkö menetellyt hankintasäännösten vastaisesti, kun se on katsonut, että valittaja ei ole täyttänyt tarjouspyynnössä asetettua tarjoajan taloudellista ja rahoituksellista tilannetta koskevaa soveltuvuusvaatimusta.

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (hankintalaki) 3 §:n mukaan hankintayksikön on kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia ja muita toimittajia tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.

Hankintalain 83 §:n mukaan hankintayksikkö voi asettaa tarjoajien rekisteröitymistä, taloudellista ja rahoituksellista tilannetta sekä teknistä ja ammatillista pätevyyttä koskevia 84 — 86 §:ssä tarkoitettuja vaatimuksia. Tarjoajat, jotka eivät täytä hankintayksikön asettamia vähimmäisvaatimuksia, on suljettava tarjouskilpailusta.

Hankintalain 85 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikkö voi asettaa vaatimuksia, joilla varmistetaan, että ehdokkailla ja tarjoajilla on hankintasopimuksen toteuttamiseen tarvittavat taloudelliset ja rahoitusta koskevat voimavarat.

Hankintalain 85 §:n 1 momenttia koskevien esitöiden (HE 108/2016 vp s. 191) mukaan hankintayksikön asettamat vaatimukset voivat koskea esimerkiksi riittävää luottokelpoisuutta tai varojen ja velkojen välistä suhdetta. Toimittajan vakavaraisuuden osoittamiseksi voidaan hyödyntää myös riskiluokka-analyyseja.

Hankintalain 87 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on vaadittava käytettäväksi yhteistä eurooppalaista hankinta-asiakirjaa alustavana näyttönä siitä, että tarjoaja täyttää hankintayksikön asettamat 83 §:ssä tarkoitetut soveltuvuusvaatimukset.

Hankintalain 88 §:n 1 momentin mukaan ennen hankintasopimuksen tekemistä hankintayksikön on vaadittava valittua tarjoajaa toimittamaan ajantasaiset todistukset ja selvitykset sen tutkimiseksi, täyttyvätkö hankintayksikön asettamat 83 §:ssä tarkoitetut soveltuvuusvaatimukset. Pykälän 6 momentin mukaan näyttö ehdokkaan tai tarjoajan taloudellisesta ja rahoituksellisesta tilanteesta voidaan antaa yhdellä tai useammalla liitteessä D luetellulla asiakirjalla. Jos ehdokas tai tarjoaja ei hyväksyttävästä syystä voi toimittaa hankintayksikölle sen pyytämiä asiakirjoja, se saa osoittaa taloudellisen ja rahoituksellisen tilanteensa jollakin muulla hankintayksikön hyväksymällä asiakirjalla.

Hankintalain liitteessä D on lueteltu 88 §:n 6 momentissa tarkoitetut selvitykset ehdokkaan tai tarjoajan soveltuvuudesta koskien sen taloudellista tilannetta ja rahoitusasemaa:

- pankkien antamat asianmukaiset lausunnot tai tarvittaessa todiste asianmukaisesta ammatinharjoittajan vastuuvakuutuksesta;

- tilinpäätökset tai otteet niistä, jos sen valtion lainsäädännössä, johon talouden toimija on sijoittautunut, edellytetään tilinpäätöksen julkistamista;

- todistus yrityksen kokonaisliikevaihdosta ja tarvittaessa liikevaihdosta hankintasopimuksen kohteena olevalla toimialalla enintään kolmelta viimeiseltä kuluneelta tilikaudelta sen mukaan, milloin yritys on perustettu tai aloittanut toimintansa, jos liikevaihtoa koskevat tiedot ovat saatavilla.

Hankintalain 88 §:n 1 momenttia koskevien esitöiden (HE 108/2016 vp s. 194 — 195) mukaan hankintayksiköllä ei ole oikeutta tehdä voittaneen tarjoajan kanssa hankintasopimusta tilanteessa, jossa tarjouskilpailun voittaja ei toimita vaatimuksista huolimatta tarvittavia selvityksiä tai jossa voittaneen tarjoajan toimittamista selvityksistä käy ilmi, että se ei täytäkään asetettuja vaatimuksia.

Hankintalain 88 §:n 6 momenttia koskevien esitöiden (HE 108/2016 vp s. 196) mukaan säännös perustuu hankintadirektiivin 60 artiklan 3 kohtaan ja se vastaa pääosin lain säätämishetkellä voimassa olleen julkisista hankinnoista annetun lain (348/2007) 58 §:ssä säädettyä. Taloudellista ja rahoituksellista tilannetta koskevien soveltuvuusvaatimuksen selvitykset luetellaan lain liitteessä D. Selvityksiä ovat esimerkiksi luottolaitosten lausunnot luottokelpoisuudesta, tieto asianmukaisesta vastuuvakuutuksesta, yrityksen tilinpäätöstiedot tai liikevaihtoa koskevat tiedot. Tilinpäätöstietoja ei ole kuitenkaan mahdollista vaatia silloin, jos tietoja ei ole julkaistava toimittajan sijoittautumismaassa. Taloudellista ja rahoituksellista tilannetta koskevia selvityksiä voivat olla myös yrityksen riskiluokkaa koskevat selvitykset.

Oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 81 §:n 2 momentissa säädetään siitä, milloin tuomioistuin jättää valituksen tutkimatta.

Hankinta-asiakirjat ja hankintamenettelyn kulku keskeisiltä osin

Tarjouspyynnön kohdan ”Muut ehdot” alakohdassa ”Taloudellinen ja rahoituksellinen tilanne” on ilmoitettu muun ohella seuraavaa:

”Tarjoajan Rating-luokitus Suomen Asiakastieto Oy:n Rating Alfa -raportissa on vähintään A+ (tai tarjoajan luottokelpoisuus on vähintään vastaavalla tasolla muussa vastaavassa yleisesti hyväksytyssä luottokelpoisuus- ja talousraportissa)”.

Edellä mainitussa kohdassa tarjoajalta on vaadittu ”kyllä” -vastausta.

Samassa alakohdassa on määritetty ”kyllä” -valintaan liittyvät kriteerit seuraavasti:

”Tarjoaja sitoutuu pyydettäessä toimittamaan hankintayksikölle kahden viikon kuluessa Rating Alfa -raportin tai muun vastaavan raportin.

Jos tarjoajan toiminta on vasta alkanut siten, että raporttia ei ole saatavissa, on tarjoajan toimitettava liiketoimintasuunnitelma ja ensimmäisen toimintavuotensa budjetti sekä luotettavan ulkopuolisen tahon, esimerkiksi pankin, lausunto luottokelpoisuudesta.”

Myös tässä kohdassa tarjoajalta on vaadittu ”kyllä” -vastausta.

Valittaja on tarjouksessaan vastannut edellä mainittuihin kohtiin ”kyllä”. Lisäksi valittaja on 30.3.2023 lähettämänsä tarjouksen ”muuna liitteenä” toimittanut 13.2.2023 päivätyn Suomen Asiakastieto Oy:n antaman Rating Alfa -raportin, jonka mukaan sen luottoluokitus on A+.

Hankintayksikön talonrakennuttamispäällikkö on 27.4.2023 tekemällään hankintapäätöksellä valinnut valittajan tarjouksen kokonaistaloudellisesti edullisimpana.

Hankintayksikön vs. talonrakennuttamispäällikkö on 16.5.2023 tekemällään hankintaoikaisupäätöksellä päättänyt poistaa 27.4.2023 tehdyn hankintapäätöksen, päättänyt sulkea valittajan tarjouksen tarjouskilpailusta, koska sen Rating-luokitusta koskeva soveltuvuusvaatimus ei ole täyttynyt ja päättänyt valita uuden tarjousvertailun jälkeen voittaneen tarjoajan tarjouksen.

Hankintaoikaisupäätöksessä valittajan sulkemista tarjouskilpailusta on perusteltu sillä, että hankintapäätöksen tekemisen jälkeen on käynyt ilmi, että valittajan tarjouksessaan antamasta ”kyllä” -vastauksesta huolimatta sen Rating-luokitus ei ole enää 30.3.2023 tarjousta jätettäessä täyttänyt tarjouspyynnössä asetettua Suomen Asiakastieto Oy:n Rating Alfa -raportin mukaista vähintään Rating-luokitusvaatimusta A+.

Hankintaoikaisupäätöksen salassa pidettävässä perusteluliitteessä on annettu tarkempia perusteluja valittajan poissulkemiselle. Perusteluliitteestä käy muun ohella ilmi, että ennen hankintaoikaisupäätöksen tekemistä hankintayksikkö on kuullut valittajaa sen Rating-luokitusta koskevan vaatimuksen täyttymisestä. Valittaja on myös toimittanut hankintayksikölle kolmannen tahon laatiman selvityksen, jonka mukaan Suomen Asiakastieto Oy:n Rating-luokitus maaliskuussa 2023 ei ole vastannut valittajayhtiön todellista taloudellista tilannetta. Hankintayksikkö on perusteluliitteessä todennut, ettei se ole voinut valittajan selvityksen perusteella todeta, että tarjouspyynnössä asetettu Rating-luokitusvaatimus valittajan osalta täyttyisi.

Vaatimusten tutkiminen

Hankintayksikkö on esittänyt, että valittajan toissijaiset vaatimukset koskien hankintayksikölle määrättävää tehottomuusseuraamusta tai sopimuskauden lyhentämistä tulee lakiin perustumattomina jättää tutkimatta. Hankintayksikkö on tehnyt voittaneen tarjoajan kanssa hankintasopimuksen sen jälkeen, kun markkinaoikeus on välipäätöksellään sallinut hankintaoikaisupäätöksen täytäntöönpanon. Hankintayksikön mukaan kyseessä ei siten voi olla tilanne, jossa valittajan vaatima tehottomuusseuraamus tai sopimuskauden lyhentäminen voitaisiin määrätä.

Markkinaoikeus toteaa, ettei asiassa ole ilmennyt syytä jättää valitusta tutkimatta tehottomuusseuraamusta tai sopimuskauden lyhentämistä koskevan vaatimuksen osalta.

Pääasian arviointi

Edellä todetusti tarjouspyynnössä on edellytetty, että tarjoaja osoittaa riittävät taloudelliset ja rahoitukselliset voimavaransa hankittavan rakennusurakan suorittamiseen sillä, että sen Rating-luokitus Suomen Asiakastieto Oy:n Rating Alfa -raportissa on vähintään A+ tai sen luottokelpoisuus on vähintään vastaavalla tasolla muussa yleisesti hyväksytyssä luottokelpoisuus- ja talousraportissa. Tarjoajan on tullut tarjouslomakkeessaan ”kyllä”-ilmoituksilla vahvistaa edellä mainitun soveltuvuusvaatimuksen täyttyminen ja sitoutua pyydettäessä toimittamaan hankintayksikölle kahden viikon kuluessa edellä mainittu raportti.

Saadun selvityksen mukaan hankintayksikkö on hankintaoikaisuvaatimuksen johdosta ennen hankintasopimuksen tekemistä tarkastanut valittajan ratingluokituksen käytössään olleesta rekisteristä ja todennut sen olleen A. Hankintayksikkö on tämän jälkeen kuullut valittajaa ja kehottanut sitä toimittamaan selvityksen luottoluokitusta koskevan soveltuvuusvaatimuksen täyttymisestä.

Valittaja on hankintayksikölle toimittamassaan selvityksessä vedonnut siihen, että sen tarjouksen yhteydessä toimittaman, 13.2.2023 päivätyn Suomen Asiakastieto Oy:n Rating Alfa -raportin mukaan yhtiön Rating-luokitus on ollut A+. Yhtiön rating-luokitus on kuitenkin tämän jälkeen laskenut siten, että luokitus on ollut tarjouksen jättämishetkellä enää A. Valittaja on esittänyt hankintayksikölle selvitystä, jolla se on pyrkinyt osoittamaan taloudellisen ja rahoituksellisen tilanteensa vastaavan rating-luokituksen A+ mukaista tasoa. Hankintayksikkö on arvioituaan valittajan esittämän selvityksen kuitenkin päätynyt siihen, ettei valittaja ole osoittanut täyttäneensä tarjouspyynnössä vaadittua rating-luokituksen tasoa A+.

Korkein hallinto-oikeus on aikaisemmin voimassa olleen julkisista hankinnoista annetun lain (348/2007) soveltamista koskevassa vuosikirjapäätöksessään KHO 2017:70 katsonut, että vaikka hankintayksikkö oli asettanut tarjouspyynnössään tarjoajille vaatimuksen osoittaa taloudellinen ja rahoituksellinen tilanteensa Suomen Asiakastieto Oy:n Rating Alfa -yritysraportilla, olisi tarjoaja suoraan mainitun aikaisemmin voimassa olleen lain 58 §:n 2 momentin perusteella voinut osoittaa taloudelliseen ja rahoitukselliseen tilanteeseensa liittyvät tiedot muullakin tavoin, mikäli se ei hyväksyttävästä syystä ole voinut toimittaa hankintayksikön vaatimia asiakirjoja. Korkein hallinto-oikeus katsoi mainitussa ratkaisussaan myös, ettei sitä, että tarjoaja ei täytä hankintayksikön hankinnan kohteen kannalta perusteltua ja suhteellisuusperiaatteen mukaista soveltuvuusvaatimusta, voitu pitää aikaisemmin voimassa olleen lain 58 §:n 2 momentissa tarkoitettuna hyväksyttävänä syynä olla toimittamatta vaadittua selvitystä.

Kuten edellä tarkemmin kuvatuista hankintalain 88 §:n 6 momentin esitöistä käy tarkemmin ilmi, vastaavat hankintalain 88 §:n 6 momentti ja liitteen D mukainen luettelo tarjoajan taloudellisesta tilanteesta ja rahoitusasemasta annettavasta näytöstä asiassa olennaisilta osin aikaisemmin voimassa olleen julkisista hankinnoista annetun lain 58 §:ssä säädettyä.

Markkinaoikeus katsoo edellä todetun perusteella, että valittajalla on ollut oikeus osoittaa tarjouspyynnössä edellytetty, vaaditun rating-luokituksen mukainen taloudellinen ja rahoituksellinen tilanteensa myös muulla hankintayksikön hyväksymällä asiakirjalla, kuin tarjouspyynnössä määritetyllä raportilla.

Tarjoaja on toisaalta viime kädessä vastuussa sen osoittamisesta, että se täyttää asetetut, hankintasäännösten mukaiset soveltuvuusvaatimukset.

Valittajan mukaan hankintayksikön viittaamassa 28.4.2023 päivätyssä Suomen Asiakastieto Oy:n Rating Alfa -raportissa on ollut valittajan taloudellista asemaa vastaamaton virheellinen luottoluokitus. Valittaja on esittänyt perusteluja kyseisen Rating Alfa -raportin virheellisyydelle sekä kolmannen tahon laatiman selvityksen, jossa on esitetty, että valittaja kuuluu Rating Alfa raportissa mainittua tasoa ylempään luottoluokituksen tasoon.

Markkinaoikeus toteaa, että valittaja ei ole toimittanut hankintayksikölle korjattua tai uutta ajantasaista Suomen Asiakastieto Oy:n Rating Alfa- raporttia tai sellaista muuta selvitystä, joka selkeästi ja yksiselitteisesti osoittaisi valittajan täyttäneen tarjouspyynnössä edellytetyn tarjoajan soveltuvuusvaatimukseksi asetetun luokituksen A+ tai sitä vastaavan tason.

Markkinaoikeus katsoo, että hankintayksikkö on harkintavaltansa puitteissa voinut päätyä siihen, että valittajan luottoluokitus ei ole toimitetun selvityksen perusteella vastannut tarjouspyynnössä edellytettyä tasoa. Näin ollen hankintayksikkö on voinut sulkea valittajan tarjouskilpailusta sillä perusteella, että se ei ole täyttänyt tarjouspyynnössä asetettua tarjoajan taloudellista ja rahoituksellista tilannetta koskevaa soveltuvuusvaatimusta.

Johtopäätös

Edellä mainituilla perusteilla hankintayksikkö ei ole menetellyt hankinnassaan valittajan esittämin tavoin hankintasäännösten vastaisesti. Valitus on näin ollen hylättävä.

Oikeudenkäyntikulujen korvaaminen

Hankintalain 149 §:n 2 momentin mukaan hankinta-asiassa oikeudenkäyntikulujen korvaamiseen sovelletaan muutoin, mitä oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 95 — 101 §:ssä säädetään, ei kuitenkaan 95 §:n 3 momenttia.

Oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 95 §:n 1 momentin mukaan oikeudenkäynnin osapuoli on velvollinen korvaamaan toisen osapuolen oikeudenkäyntikulut kokonaan tai osaksi, jos erityisesti asiassa annettu ratkaisu huomioon ottaen on kohtuutonta, että tämä joutuu itse vastaamaan oikeudenkäyntikuluistaan. Pykälän 2 momentin mukaan korvausvelvollisuuden kohtuullisuutta arvioitaessa voidaan lisäksi ottaa huomioon asian oikeudellinen epäselvyys, osapuolten toiminta ja asian merkitys asianosaiselle.

Asiassa annettu ratkaisu huomioon ottaen olisi kohtuutonta, jos hankintayksikkö joutuisi itse vastaamaan oikeudenkäyntikuluistaan. Valittaja on näin ollen velvoitettava korvaamaan hankintayksikön määrältään kohtuulliset oikeudenkäyntikulut. Asian näin päättyessä valittaja saa itse vastata oikeudenkäyntikuluistaan.

Lopputulos

Markkinaoikeus hylkää valituksen.

Markkinaoikeus velvoittaa Pallas Rakennus Länsi-Suomi Oy:n korvaamaan Hämeenlinnan kaupungin arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut 5.300 eurolla viivästyskorkoineen. Viivästyskorkoa on maksettava korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaisesti siitä lukien, kun kuukausi on kulunut tämän päätöksen antamisesta.

Muutoksenhaku

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 165 §:n mukaan tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 168 §:n 1 momentin nojalla markkinaoikeuden päätöstä on valituksesta huolimatta noudatettava, jollei korkein hallinto-oikeus toisin määrää.

Valitusosoitus on liitteenä.

Asian ovat yksimielisesti ratkaisseet markkinaoikeustuomarit Pertti Virtanen, Maarika Joutsimo ja Esko Pakka.

Huomaa

Päätöksen lainvoimaisuustiedot tulee tarkistaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Sivun alkuun