Finlex - Etusivulle
Markkinaoikeus

27.12.2012

Markkinaoikeus

Markkinaoikeuden ja aiemman markkinatuomioistuimen ratkaisuja vuodesta 1979

MAO:517/12

Asiasanat
Hausjärven kunta, siivousaineet ja niihin liittyvät palvelut, tutkimatta jättäminen, myöhästynyt valitus
Tapausvuosi
2012
Antopäivä
Diaarinumero
175/12/JH

ASIAN TAUSTA

RHL-Data Oy on ilmoittanut 7.10.2011 julkaistulla EU-hankintailmoituksella avoimella menettelyllä toteutettavasta siivousaineiden ja niihin liittyvien palveluiden hankinnasta Riihimäen kaupungille, Hausjärven ja Lopen kunnille sekä Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymälle ajalle 1.1.2012–31.12.2014 ja mahdolliselle kahdelle vuoden optiokaudelle.

Hausjärven kunnan (jäljempänä myös hankintayksikkö) hallintojohtaja on 30.4.2012 tekemällään hankintapäätöksellä § 9 muun ohella valinnut kohteeseen 3, keittiöiden pesuaineet, Oy Ecolab Ab:n tarjouksen sekä sulkenut Diversey Suomi Oy:n tarjouksen tarjouskilpailusta tarjouspyynnön vastaisena.

Hausjärven kunnan hallintojohtaja on 8.5.2012 tekemällään hankintaoikaisupäätöksellä § 10 korjannut 30.4.2012 tekemäänsä hankintapäätöstä ja muun ohella sulkenut erään toisen tarjoajan tarjouksen tarjouskilpailusta kohteesta 3 tarjouspyynnön vastaisena, suorittanut tämän johdosta uuden tarjousvertailun ja edelleen valinnut kohteeseen 3 Oy Ecolab Ab:n tarjouksen.

Hankinnan ennakoitu arvonlisäveroton kokonaisarvo on hankintayksikön ilmoituksen mukaan ollut Hausjärven kunnan osalta noin 80.000 euroa.

Hankintayksikön ilmoituksen mukaan hankintapäätöstä ei ole pantu täytäntöön.

ASIAN KÄSITTELY MARKKINAOIKEUDESSA

Valitus

Vaatimukset

Oy Ecolab Ab on vaatinut, että markkinaoikeus kumoaa muutoksenhaun kohteena olevan hankintaoikaisupäätöksen siltä osin kuin se koskee kohdetta 3, keittiöiden pesuaineet, kieltää hankintayksikköä tekemästä hankintasopimusta tai muullakaan tavalla jatkamasta virheellistä hankintamenettelyä ja velvoittaa hankintayksikön korjaamaan virheellisen menettelynsä. Valittaja on toissijaisesti vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa hankintayksikön maksamaan sille hyvitysmaksua. Lisäksi valittaja on vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa hankintayksikön korvaamaan sen arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut 2.613,50 eurolla korkoineen.

Valittaja on lisäksi vaatinut, että markkinaoikeus pyytää hallintolainkäyttölain 40 §:n mukaisen lausunnon pohjoismaisen Joutsenmerkin ja Euroopan ympäristömerkin markkinoinnista ja hallinnoinnista Suomessa vastaavalta Motiva Services Oy:ltä.

Perusteet

Oy Ecolab Ab:n tarjous ja Yellow Service Oy Grönroosin tarjous Oy Ecolab Ab:n tuotteilla eivät ole täyttäneet ympäristömerkkien kriteereitä keittiötuotteiden osalta. Tarjouspyynnössä on pyydetty merkitsemään tuotteet, jotka täyttävät ympäristömerkin kriteerit. Valittaja on tarkastanut voittaneen tarjoajan tuotelehdet ja käyttöturvatiedotteet sen internetsivuilta. Osassa voittaneen tarjoajan tuotteissa on kiellettyjä raaka-aineita ja osa ei täytä tarjouksen muita vaatimuksia.

Voittaneen tarjoajan on näytettävä kaikki ympäristömerkin kriteerit luetteloiduista tuotteista.

Vastine

Hausjärven kunta on esittänyt, että tarjouspyynnön mukaan tarjoajien on tullut merkitä hinnoitteluliitteessä mainittuihin kohtiin, mikäli tarjottu tuote on ympäristömyönteinen. Ympäristömyönteisten tuotteiden on lisäksi tullut täyttää pohjoismaisen Joutsenmerkin kriteeristö tai minkä tahansa muun ETA-alueella käytössä olevan ympäristömerkin kriteeristö. Mikäli tarjoajan tuotteelle ei ole myönnetty ETA-alueella käytössä olevaa ympäristömerkkiä, on tarjoajan tullut antaa tarjouksen hinnoitteluliitteellä vakuutus siitä, että sen tuote täyttää ETA-alueella käytössä olevan ympäristömerkin kriteeristön ja yksilöitävä se ympäristömerkki, jonka kriteeristön tarjoaja vakuuttaa tuotteensa täyttävän. Mikäli sopimuskauden aikana ilmenee, että tarjoaja on antanut tarjouksessaan virheellistä tietoa ympäristömerkin kriteeristön täyttymisestä sellaisen tuotteen osalta, joka ei sitä täytä, hankintayksiköllä on oikeus purkaa sopimus.

Tarjouspyynnössä esitettyjen määrittelyjen perusteella tarkasteltuna kysymyksessä olevien tarjoajien tarjoukset ovat olleet tarjouspyynnön mukaisia. Hankintayksiköllä ei ole sopimuksenpurkamisehto huomioon ottaen ollut hankinnan tässä vaiheessa tarvetta tutkia tuotteen ilmoitettua ympäristömyönteisyyttä enempää.

Kuultavan lausunto

Oy Ecolab Ab on esittänyt, että tarjouspyynnössä on pyydetty tarjoajia ilmoittamaan siitä, ovatko tarjotut tuotteet ympäristömerkittyjä tai ympäristömerkkien kriteerit täyttäviä. Kuultavan tarjous on täyttänyt jälkimmäisen ehdon, joka on todennettu tarjouksen liitteellä ”Ecolabin ympäristömerkkikriteerit täyttävät tuotteet”. Yhtiön Pohjoismaiden tekninen päällikkö on kysymyksessä olevalla liitteellä antanut vakuutuksen tarjotuista tuotteista, jotka täyttävät tuotteen kohdalla erikseen mainitun ympäristömerkin kriteerit.

Tarjouksessa annettujen tietojen luotettavuuden ratkaisee hankintayksikkö. Koska tarjous on hyväksytty, hankintayksikön ja tarjoajan välillä vallitsee luottamus annettujen tietojen suhteen.

Kuultava hakee yleisen käytännön mukaan ympäristömerkkejä vain osalle tuotteista, vaikka suuri osa myös muista tuotteista täyttää merkkien kriteerit.

Vastaselitys

Valittaja on esittänyt, että ympäristömerkkien kriteeristöt ovat kiinteä ja yhtenäinen kokonaisuus, jossa ei ole olemassa mitään erillistä teknistä osaa. Kun tarjouspyynnön ehdottomana vaatimuksena on ollut tarjouspyynnön selvän sanamuodon mukaisesti pohjoismaisen Joutsenmerkin tai muun ETA-alueella käytettävän ympäristömerkin koko kriteeristö, ei pelkkien kemiallisten tai ”teknisten ominaisuuksien” täyttymisen voida katsoa riittävän täyttämään tarjouspyynnön vaatimuksia. Esimerkiksi raaka-aineiden ympäristöystävällisyyden osalta pelkkien biologisten tietojen antaminen ei ole riittävää, kun kyseessä on pinta-aktiivisten aineiden biologisen hajoamisen todentaminen.

Valittaja on asianosainen asiassa, koska se on tehnyt tarjouksen nyt kysymyksessä olevassa tarjouskilpailussa. Vaikka valittajan oma tarjous on hylätty tarjouspyyntöä vastaamattomana lainvoimaiseksi tulleella päätöksellä, valittajalla on edelleen selkeä ja välitön oikeudellinen ja kaupallinen intressi asiassa, sillä sanotun valituksen menestyessä tarjouskilpailun voittajaksi jäisi tarjoaja valittajan tuotteilla.

MARKKINAOIKEUDEN RATKAISU

Valituksen tutkiminen

Julkisista hankinnoista annetun lain (hankintalaki) 87 §:n 1 momentin mukaan valitus markkinaoikeuteen on tehtävä kirjallisesti 14 päivän kuluessa siitä, kun ehdokas tai tarjoaja on saanut tiedon hankintaa koskevasta päätöksestä valitusosoituksineen.

Hankintalain 75 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön tekemä päätös perusteluineen sekä valitusosoitus ja oikaisuohje on annettava tiedoksi kirjallisesti niille, joita asia koskee. Päätös edellä mainittuine asiakirjoineen annetaan tiedoksi käyttäen ehdokkaan ja tarjoajan hankintayksikölle ilmoittamaa sähköistä yhteystietoa. Käytettäessä sähköistä yhteystietoa ehdokkaan ja tarjoajan katsotaan saaneen päätöksestä oheisasiakirjoineen tiedon sinä päivänä, jolloin mainitut asiakirjat sisältävä sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä. Tällaisena ajankohtana pidetään viestin lähettämispäivää, jollei asiassa esitetä luotettavaa selvitystä tietoliikenneyhteyksien toimimattomuudesta tai vastaavasta muusta seikasta, jonka johdosta sähköinen viesti on saapunut vastaanottajalle myöhemmin. Käytettäessä sähköistä tiedoksiantoa hankintayksikön on merkittävä viestiinsä erikseen tieto viestin lähettämispäivästä.

Hankintalain 82 §:n 1 momentin mukaan hankintaoikaisun vireilletulo ja käsittely eivät vaikuta siihen määräaikaan, jonka kuluessa asianosaisella on tämän lain nojalla oikeus hakea muutosta valittamalla markkinaoikeuteen.

Hankintayksikkö on 30.4.2012 tekemällään hankintapäätöksellä muun ohella sulkenut valittajan tarjouksen tarjouskilpailusta kohteessa 3, keittiöiden pesuaineet, tarjouspyynnön vastaisena. Päätös valitusosoituksineen on annettu asianosaisille tiedoksi sähköpostitse samana päivänä. Valittaja ei ole tehnyt edellä mainitusta hankintapäätöksestä valitusta markkinaoikeudelle.

Hankintayksikkö on 8.5.2012 tehnyt muutoksenhaun kohteena olevan hankintaoikaisupäätöksen. Edellä mainitun hankintaoikaisupäätöksen mukaan 30.4.2012 tehty hankintapäätös on otettu korjattavaksi hankintayksikön omasta aloitteesta tehtävänä hankintaoikaisuna, koska sanottu hankintapäätös on perustunut osittain virheellisesti tehtyyn tarjousvertailuun. Hankintayksikkö on edellä mainitulla hankintaoikaisupäätöksellään sulkenut erään toisen tarjouskilpailuun osallistuneen tarjoajan hankintamenettelystä ja tehnyt uuden tarjousvertailun. Hankintaoikaisupäätöksessä ei ole ilmoitettu, että sillä olisi kumottu tai korvattu koko aikaisempi hankintapäätös eikä siinä ole enää mainittu valittajan poissulkemisesta hankintamenettelystä.

Edellä mainittu hankintaoikaisupäätös, jolla 30.4.2012 tehdyn hankintapäätöksen lopputulos on pysynyt ennallaan kohteen 3 osalta, ei ole muuttanut valittajan oikeusasemaa. Valittajalla ei näin ollen ole oikeutta tehdä valitusta markkinaoikeudelle erikseen tästä päätöksestä.

Markkinaoikeus toteaa vielä, ettei valittajaa ole katsottava hankintalaissa tarkoitetuksi asianosaiseksi hankintaoikaisupäätöksen osalta sillä perusteella, että tarjouskilpailuun osallistuneen toisen tarjoajan tarjoukseen on sisältynyt valittajan tuotteita.

Edellä mainitun johdosta hankintalain 87 §:n 1 momentissa säädetty 14 päivän määräaika valituksen tekemiselle hankintayksikön 30.4.2012 tekemästä päätöksestä on päättynyt 14.5.2012. Valittaja on valittanut 8.5.2012 tehdystä hankintaoikaisupäätöksestä markkinaoikeuteen 15.5.2012.

Valitus on edellä lausutun perusteella jätettävä myöhässä saapuneena tutkimatta.

Oikeudenkäyntikulujen korvaaminen

Hankintalain 89 §:n 2 momentin mukaan hankinta-asiassa oikeudenkäyntikulujen korvaamiseen sovelletaan, mitä hallintolain-käyttölain 74 §:n 1 ja 2 momentissa säädetään.

Hallintolainkäyttölain 74 §:n 1 momentin mukaan asianosainen on velvollinen korvaamaan toisen asianosaisen oikeudenkäyntikulut kokonaan tai osaksi, jos erityisesti asiassa annettu ratkaisu huomioon ottaen on kohtuutonta, että tämä joutuu pitämään oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan. Harkittaessa julkisen asianosaisen korvausvelvollisuutta on pykälän 2 momentin mukaan otettava erityisesti huomioon, onko oikeudenkäynti aiheutunut viranomaisen virheestä.

Asiassa annettu ratkaisu huomioon ottaen valittaja saa pitää oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan.

Lopputulos

Markkinaoikeus jättää valituksen tutkimatta ja hylkää Diversey Suomi Oy:n vaatimuksen oikeudenkäyntikulujensa korvaamisesta.

MUUTOKSENHAKU

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Valitusosoitus on liitteenä.

Julkisista hankinnoista annetun lain 106 §:n 1 momentin nojalla markkinaoikeuden päätöstä on valituksesta huolimatta noudatettava, jollei korkein hallinto-oikeus toisin määrää.

Asian ovat yksimielisesti ratkaisseet markkinaoikeustuomarit Nina Korjus, Anita Linnakangas ja Olli Wikberg.

Sivun alkuun