MAO:534/08
- Asiasanat
- Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy, sekajätteen keräys ja sekajäteastioiden tyhjennys, hankinnan kohteen määritteleminen, tarjouspyyntö
- Tapausvuosi
- 2008
- Antopäivä
- Diaarinumero
- 413/07/JH
TARJOUSPYYNTÖ JA HANKINTAPÄÄTÖS
Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy on pyytänyt 24.8.2007 päivätyllä tarjouspyynnöllä tarjouksia sekajätteen aluekeräysastioiden erilliskeräilystä toimialueensa kunnissa sekä sekajäteastioiden tyhjennyksestä Jokioisten kunnan alueella. Aluekeräysastioiden erilliskeräilyä koskeva urakka on ollut jaettuna useisiin urakka-alueisiin ja yksi tarjouspyynnön mukaisista urakka-alueista on muodostunut Jokioisten ja Humppilan kunnista. Hankinnasta on julkaistu hankintailmoitus.
Jokioisten kunnan kunnanvaltuusto on päätöksellään 11.10.2007 § 33 päättänyt, että yhdyskuntajätteen aluekeräysjärjestelmä ja -keräyspisteet Jokioisten kunnassa lopetetaan ja kunnassa siirrytään sopimusperusteiseen jätteenkuljetukseen 1.1.2008 alkaen.
Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy on 4.12.2007 valinnut sekajätekuljetuksia koskien Jokioisten ja Humppilan urakka-alueelle Lassila & Tikanoja Oyj:n tarjouksen.
Hankinnan ennakoitu arvonlisäveroton kokonaisarvo on kaikkien urakka-alueiden osalta noin 1,3 miljoonaa euroa.
HAKEMUS
Lassila & Tikanoja Oyj on vaatinut, että markkinaoikeus kumoaa Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n edellä mainitun päätöksen Jokioisten kunnan osalta, kieltää hankintayksikköä soveltamasta hankintapäätöksessä olevaa virheellistä kohtaa sekä kieltää hankintayksikköä noudattamasta virheellistä menettelyä. Lisäksi hakija on vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa hankintayksikön korvaamaan hakijan arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut 1.500 eurolla korkoineen.
Hankintayksikkö on pyytänyt tarjouksia kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen aluekeräyspisteiden tyhjennyksestä. Jokioisten kunnassa on kuitenkin ennen hankintapäätöksen tekoa siirrytty sopimusperusteiseen jätteenkuljetusjärjestelmään. Näin ollen tarjouspyynnössä mainittu hankinnan kohde on poistunut, eikä hakijaa voida enää velvoittaa tekemään hankintasopimusta.
Kysymyksessä on ollut hankinnan kannalta merkittävä olosuhteiden muutos. Hakemuksen kohteena oleva hankintapäätös on julkisista hankinnoista annetun lain (hankintalaki) vastainen.
Koska Jokioisten kunnassa on siirrytty sopimusperusteiseen jätteenkuljetusjärjestelmään, toimii hankintayksikkö nykyisin hakijan ja muiden kuljetusyritysten tavoin vapailla markkinoilla jätteenkuljetustoimintaa harjoittavana yrityksenä. Hakijan velvoittaminen hankintasopimuksen tekemiseen merkitsisi näin ollen tosiasiassa sitä, että hakija tulisi toimimaan hankintayksikön alihankkijana.
Tarjouspyynnössä on ainoastaan yhdellä lauseella todettu, että tarjousta pyydetään myös sekajäteastioiden tyhjennyksestä Jokioisten kunnan alueella. Tämän yhden lauseen perusteella ei voida katsoa, että tarjouspyynnössä olisi ollut kysymys Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n tarjouspyynnöstä, jolla se olisi pyrkinyt hankkimaan itselleen alihankkijan sopimusperusteiseen jätteenkuljetukseen.
Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy on lisäksi tarjoajien esittämiin kysymyksiin antamissaan vastauksissa kieltänyt tarjousten tekemisen siten, että tarjoaja jättäisi yhden kunnan pois tarjouspyynnön mukaisesta urakka-alueesta. Asiaa on hankintayksiköltä nimenomaisesti tiedusteltu, koska tarjoajien tiedossa on ollut, että Jokioisten kunnassa oli suunniteltu sopimusperusteiseen jätteenkuljetukseen siirtymistä.
VASTINE
Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy on vaatinut, että markkinaoikeus hylkää hakemuksen. Lisäksi hankintayksikkö on vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa hakijan korvaamaan hankintayksikön arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut 7.568 eurolla korkoineen.
Jokioisten kunnan päätös siirtyä sopimusperusteiseen jätteenkuljetusjärjestelmään ei ole merkinnyt hakijan tarkoittaman kaltaista olosuhteiden muutosta, jonka johdosta hankinnan kohde olisi poistunut. Hankintapäätös ei ole hankintalain tai muunkaan lain vastainen, eikä sitä tule kumota.
Jokioisten kunnassa on noudatettu jo vuodesta 1998 lähtien sopimusperusteista jätteenkuljetusjärjestelmää, jota on haja-asutusalueiden osalta täydennetty aluekeräysjärjestelmällä. Aluekeräysjärjestelmän piirissä on vuonna 2007 ollut vain noin 12 prosenttia kunnan kiinteistöistä ja järjestelmä on koostunut neljästä keräyssäiliönä toimineesta pikakontista. Jokioisten kunnanvaltuuston 11.10.2007 tekemä päätös aluekeräysjärjestelmän lakkauttamisesta on siten tosiasiassa kohdistunut vain edellä mainittuun neljään keräyssäiliöön ja merkinnyt niistä luopumista. Kysymyksessä olevan hankinnan kannalta mainittu päätös ei siten ole johtanut mihinkään olennaiseen olosuhteiden muutokseen, jonka johdosta hankintapäätös tulisi katsoa virheelliseksi.
Hakijan ei tarjouskilpailun voittajana tarvitse tehdä hankintasopimusta aluekeräyspisteiden osalta, koska näitä ei Jokioisten kunnassa enää ole. Muutoin sen sijaan asiassa tulee noudattaa tarjouspyyntöä ja hakijan sen johdosta antamaa tarjousta. Hankintayksikkö on tarjouspyynnössä pyytänyt tarjousta myös hankintayksikön sopimusasiakkaiden sekajäteastioiden tyhjennyksestä, mistä hakija on myös tarjouksen antanut. Tältä osin hakijan tarjous on edelleen voimassa ja voitettuaan tarjouskilpailun hakija on myös velvollinen suorittamaan urakan.
Hankintayksikkö on hankintalain mukaisena hankintayksikkönä ollut velvollinen kilpailuttamaan hankintansa hankintalain säännöksiä noudattaen myös omien sopimusasiakkaittensa osalta. Näin hankintayksikkö on tarjouspyynnöllään myös tehnyt.
VASTASELITYS
Hakija on lausunut vastaselityksessään muun ohella seuraavaa.
Tarjouspyynnöstä ei ole ilmennyt mitään tietoa hankintayksikön mahdollisista sopimusasiakkaista eikä niiden omistamien astioiden määristä tai sijainnista. Hakijan käsityksen mukaan hankintayksiköllä ei tarjouspyynnön laadintahetkellä ole edes voinut olla jätteenkuljetukseen liittyviä sopimusasiakkaita. Koska hankintayksikkö ei ole yksilöinyt tarjouspyynnössä sopimusasiakkaisiinsa liittyviä seikkoja, tarjouspyynnön ei voida katsoa koskeneen hankintayksikön sopimusasiakkaiden sekajätteen keräilyä.
Hakijalla on asiassa oikeussuojan tarve. Hakijan esittämien seikkojen vuoksi sen ei voida katsoa olevan velvollinen tuottamaan palveluita, joita tarjouspyyntö tai sen johdosta annettu hakijan tarjous ei ole koskenut. Tehty hankintapäätös on kokonaisuudessaan virheellinen ja se tulee kumota.
MARKKINAOIKEUDEN VÄLIAIKAISTA KIELTOA KOSKEVA RATKAISU
Markkinaoikeus on 19.2.2008 antamallaan päätöksellä kieltänyt Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:tä väliaikaisesti 5.000 euron sakon uhalla panemasta hankintapäätöstä täytäntöön siltä osin kuin päätös on koskenut kiinteistökohtaisten sekajäteastioiden tyhjentämistä Jokioisten kunnan alueella. Kielto on määrätty olemaan voimassa siihen saakka, kunnes markkinaoikeus on ratkaissut asian taikka asiassa toisin määrätään.
MARKKINAOIKEUDEN RATKAISUN PERUSTELUT
Hankintamenettely
Hankintalain 40 §:n 1 momentin mukaan tarjouspyyntö on tehtävä kirjallisesti ja laadittava niin selväksi, että sen perusteella voidaan antaa yhteismitallisia ja keskenään vertailukelpoisia tarjouksia. Hankintalain 41 §:n mukaan tarjouspyynnössä on oltava muun ohella hankinnan kohteen määrittely. Tarjouspyynnössä on hankintalain 41 §:n 2 momentin mukaan oltava myös muut tiedot, joilla on olennaista merkitystä hankintamenettelyssä ja tarjousten tekemisessä.
Markkinaoikeus toteaa, että kunnan on järjestettävä joko omana toimintanaan taikka muuta yhteisöä tai yksityistä yrittäjää käyttäen asumisessa syntyvän jätteen sekä ominaisuudeltaan, koostumukseltaan ja määrältään siihen rinnastettavan valtion, kunnan ja seurakunnan sekä julkisoikeudellisen yhteisön ja yhdistyksen julkisessa hallinto- ja palvelutoiminnassa syntyvän muun jätteen kuin ongelmajätteen kuljetus (kunnan järjestämä jätteenkuljetus). Jätteenkuljetus voidaan järjestää kunnassa tai sen osassa kunnan päätöksellä ja tarkemmin määräämillä ehdoilla myös siten, että jätteen haltija sopii siitä kuljetuksen suorittajan kanssa (sopimusperusteinen jätteenkuljetus).
Asiassa on selvitetty, että jätteenkuljetus oli Jokioisten kunnassa järjestetty 31.12.2007 saakka osin sopimusperusteisena jätteenkuljetuksena ja osin kunnan järjestämänä jätteenkuljetuksena. Kunnan järjestämä jätteenkuljetus oli puolestaan toteutettu niin sanotulla aluekeräysjärjestelmällä, jonka toteutuksesta vastasi Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy.
Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n 24.8.2007 päivätyssä tarjouspyynnössä on pyydetty tarjouksia sekajätteen aluekeräysastioiden erilliskeräilystä tarjouspyynnön liitteenä olevan urakkaohjelman mukaisesti yhtiön toimialueen kunnissa. Urakka on kilpailutettu useina erillisinä urakka-alueina, joista yhden ovat muodostaneet Jokioisten ja Humppilan kunnat. Tarjouspyynnössä on lisäksi kuitenkin kerrottu, ettei Jokioisten kunnassa ole tarjouspyyntöhetkellä olevan tiedon perusteella aluekeräykseen liittyviä sekajäteastioita enää vuodesta 2008 eteenpäin. Sekajätteen aluekeräysastioiden erilliskeräilyn lisäksi tarjouspyynnössä onkin pyydetty tarjousta myös sekajäteastioiden tyhjennyksestä Jokioisten kunnan alueella.
Tarjouspyynnön liitteenä olleessa urakkaohjelmassa on kuvattu urakan sisältöä. Urakkaohjelman keräilyvälineitä koskevassa kohdassa 4 on muun ohella viitattu internetsivuun, josta tuolloisten sekajätteen aluekeräysastioiden sijaintipaikat ovat ilmenneet, sekä todettu muun ohella, että muutokset keräilyvälineiden määrässä, koossa ja sijaintipaikassa urakka-alueilla urakkakauden aikana ovat mahdollisia.
Edellä lausuttu huomioon ottaen markkinaoikeus katsoo, ettei Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy ole hankinnan kohdetta määritellessään ylittänyt sille kuuluvaa harkintavaltaa eikä muutoinkaan menetellyt sanotulta osin julkisia hankintoja koskevien oikeusohjeiden vastaisesti, kun se on pyytänyt tarjouksia paitsi sekajätteen aluekeräysastioiden tyhjentämisestä myös sekajäteastioiden tyhjentämisestä Jokioisten kunnan alueella. Se, että Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:llä ei tähän liittyen vielä tarjouspyyntöä laadittaessa ole välttämättä ollut jätteenkuljetussopimuksia jätteen haltijoiden kanssa, ei anna aihetta arvioida asiaa toisin.
Aluekeräysjärjestelmästä luopumisen mahdollisuus samoin kuin tuolloisten aluekeräysastioiden sijaintipaikat ja niiden piirissä olleet kiinteistöt Jokioisten kunnan alueella ovat olleet tarjoajien tiedossa silloin, kun ne ovat tehneet tarjouksia 24.8.2007 päivätyn tarjouspyynnön perusteella. Tarjouspyyntö ja sen liitteenä oleva urakkaohjelma ovat siten mahdollistaneet keskenään vertailukelpoisten tarjousten tekemisen ja kaikki tarjoajat ovat voineet antaa tarjouksensa samojen tarjouspyynnössä esitettyjen tietojen perusteella. Jokioisten kunnan kunnanvaltuuston 11.10.2007 tekemä päätös aluekeräysjärjestelmän lopettamisesta ei siten ole merkinnyt sellaista olosuhteiden muutosta, jolla olisi merkitystä hankintamenettelyn arvioinnin kannalta.
Hankinta on tarjouspyynnön nimenomaisen maininnan mukaan kattanut sekajäteastioiden tyhjennyksen Jokioisten kunnan alueella. Lassila & Tikanoja Oyj on antanut tältä osin myös tarjouksen ja ilmoittanut tarjouksensa liitteenä olleessa hintalomakkeessa hinnat paitsi aluekeräysjärjestelmässä käytettyjen jäteastioiden myös pienempien jäteastioiden tyhjentämisestä. Näin ollen ja kun asiassa ei ole esitetty muitakaan seikkoja, joiden perusteella tarjouspyyntöä tai tehtyä hankintapäätöstä olisi pidettävä virheellisenä, markkinaoikeus katsoo, ettei hankintayksikön ole katsottava menetelleen virheellisesti tarjouspyyntöä laatiessaan tai tehdessään 4.12.2007 päivätyn hankintapäätöksen Jokioisten kunnan osalta. Lassila & Tikanoja Oyj:n hakemus on tämän vuoksi hylättävä.
Oikeudenkäyntikulut
Hallintolainkäyttölain 74 §:n 1 momentin mukaan asianosainen on velvollinen korvaamaan toisen asianosaisen oikeudenkäyntikulut kokonaan tai osaksi, jos erityisesti asiassa annettu ratkaisu huomioon ottaen on kohtuutonta, että tämä joutuu pitämään oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan.
Asian näin päättyessä myös hakijan oikeudenkäyntikuluvaatimus on hylättävä.
Asian lopputulos huomioon olisi sen sijaan kohtuutonta, jos Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy joutuisi pitämään oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan. Tämän vuoksi hakija on velvoitettava korvaamaan hankintayksikön oikeudenkäyntikulut markkinaoikeuden kohtuulliseksi harkitsemalla määrällä.
MARKKINAOIKEUDEN RATKAISU
Markkinaoikeus hylkää hakemuksen.
Markkinaoikeus velvoittaa Lassila & Tikanoja Oyj:n korvaamaan Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n oikeudenkäyntikulut 5.000 eurolla. Oikeudenkäyntikuluille on suoritettava vuotuista viivästyskorkoa korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaan siitä lähtien, kun kuukausi on kulunut siitä päivästä, jona tämä päätös on ollut asianosaisten saatavissa.
Markkinaoikeuden 19.2.2008 määräämä hankintapäätöksen täytäntöönpanoa koskeva väliaikainen kielto raukeaa.
MUUTOKSENHAKU
Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Hankintalain 83 §:n nojalla markkinaoikeuden päätöstä on valituksesta huolimatta noudatettava, jollei korkein hallinto-oikeus toisin määrää.
Asian ovat ratkaisseet markkinaoikeuden lainoppineet jäsenet Anne Ekblom-Wörlund, Eija Siitari-Vanne ja Ilkka Lahtinen.