MAO:120/03
- Asiasanat
- Sähköpostin "signature", Suoramarkkinointi
- Tapausvuosi
- 2003
- Antopäivä
- Diaarinumero
- 174/02/M2
Kuluttaja-asiamies vastaan Jippii Group Oyj. Jippii Group Oyj lisää sähköpostipalvelun tarjoajana tekstiä tästä palvelusta palvelun kautta lähetettävien sähköpostiviestien loppuun. Lisätty teksti on ollut esimerkiksi 22.8.2002 seuraavanlainen: "Ota itsellesi luotettava kotimainen email http://www.jippii.fi/ Tutustu samalla netin parhaaseen pelipaikkaan JIPPIIGAMESIIN."
Laki yksityisyyden suojasta televiestinnässä ja teletoiminnan tietoturvasta koski tilaajien ja käyttäjien yksityisyyden ja oikeutettujen etujen suojaa televiestinnässä. Lain 21 § :n mukaan televiestintää ei saa käyttää suoramarkkinointiin ilman tilaajan ennalta antamaa suostumusta silloin, kun teleyhteydet vastaanottavalle tilaajalle otetaan automaattisten järjestelmien avulla. Säännöksessä oli suoramarkkinoinnin osalta mm. viitattu siihen, mitä kuluttajansuojalaissa säädetään.
Suoramarkkinoinnille on tyypillistä, että se kohdistetaan johonkin ennalta määriteltyyn kuluttajien ryhmään. Suoramarkkinoinnin kohteena voi tosin olla yksikin henkilö. Markkinaviestin lähettäjä valitsee suoramarkkinoinnin kohteen. Tässä tapauksessa sähköpostipalvelun tarjoaja ei tiedä etukäteen kenelle "signaturessa" olevat viestit kohdistuvat, koska vastaanottajan valitsevat sanottua sähköpostipalvelua käyttävät lähettäessään palvelun kautta viestejään. Markkinaoikeus katsoi, ettei kyseessä ole yksityisyyden suojasta televiestinnässä ja teletoiminnan tietoturvasta annetun lain 21 §:n tarkoittama suoramarkkinointi.
Jippiin "signature" sisältyy käyttäjän lähettämään sähköpostiviestiin liitännäisenä, viivalla erotettuna tekstiosiona. Se on kaksi riviä pitkä ja siinä markkinoidaan Jippiin omia palveluja. Sähköpostiviestin varsinainen sisältö on käyttäjän lähettämä viesti eikä suinkaan Jippiin "signature". Tällaisessa sähköpostin käyttämisessä pääasiallisena tarkoituksena on nimenomaan käyttäjien välinen viestintä, eikä Jippiin palveluiden markkinoiminen. Käyttäjä ei lähetä sähköpostiviestiään markkinointitarkoituksessa. Markkinaoikeus katsoi, ettei Jippii Group Oyj ollut menettelyt asiassa kuluttajansuojalain 2 luvun 1 §:n vastaisesti.
KSL 2 luku 1 §
KULUTTAJA-ASIAMIEHEN VAATIMUKSET
KA on vaatinut, että Jippii Group Oyj:tä (Jippii) kuluttajansuojalain (KSL) 2 luvun 1 ja 7 §:n nojalla sakon uhalla kielletään käyttämästä sähköpostia kuluttajille suunnattuun suoramarkkinointiin, ellei kuluttaja ole ennakolta antanut tähän suostumustaan.
Jippii lisää sähköpostipalvelun tarjoajana tekstiä tästä palvelusta palvelun kautta lähetettävien sähköpostiviestien loppuun. Kaikkien palvelun kautta lähetettyjen sähköpostiviestien alareunaan lisätään pisteviivalla erotetulla alueella teksti, jonka mukaan sähköpostipalvelun tarjoaa Jippii, sekä muutamia sanoja itse palvelusta, joiden sisältö voi vaihdella. Lisätty teksti on ollut esimerkiksi 22.8.2002 seuraavanlainen: "Ota itsellesi luotettava kotimainen email http://www.jippii.fi/ Tutustu samalla netin parhaaseen pelipaikkaan JIPPIIGAMESIIN."
Myös tietosuojavaltuutetun huomiota on kiinnitetty Jippiin edellä mainittuun toimintaan. Tietosuojavaltuutettu on kuitenkin 23.9.2002 siirtänyt asian suoramarkkinointikäsitteen arvioinnin osalta hallintomenettelylain 8 §:n mukaisesti kuluttaja-asiamiehen käsiteltäväksi.
Kuluttajansuojalain 2 luvun 1 §:n mukaan markkinoinnissa ei saa käyttää hyvän tavan vastaista tai muutoin kuluttajien kannalta sopimatonta menettelyä.
Markkinoinnin tarkoituksena elinkeinotoiminnassa on eri keinoin edistää hyödykkeiden kysyntää ja kulutusta. Markkinointitoimien avulla pyritään vaikuttamaan kuluttajien toimintaan ja päätöksiin.
Kuluttaja-asiamies on vakiintuneesti ratkaisukäytännössään katsonut, että esimerkiksi kuluttajan matkapuhelimeen lähetetyn viestin loppuun liitetty linkki elinkeinonharjoittajan kotisivuille on katsottava markkinoinniksi. Linkin tarkoituksena on houkutella kuluttajia elinkeinonharjoittajan www-sivuille ja edistää näin elinkeinonharjoittajan tarjoaman hyödykkeen myyntiä.
Jippiin tietosuojavaltuutetulle 20.8.2002 antaman selvityksen mukaan yhtiön lisäämän tekstin tarkoitus on ensisijaisesti informoida viestin saajaa siitä, mitä palvelua hyväksikäyttäen lähettäjän viesti on tuotettu. Yhtiön käsityksen mukaan käsitteen "markkinointiviesti" käyttäminen tässä yhteydessä ei ole perusteltua.
Jippiin lähettämät sähköpostiviestit ovat kuluttajansuojalaissa tarkoitettua markkinointia, jolla pyritään edistämään yhtiön tarjoamien hyödykkeiden myyntiä. Yhtiö pyrkii viestillään nimenomaisesti vaikuttamaan kuluttajan toimintaan ja päätöksiin. Kaikenlainen vaikuttaminen kuluttajien päätöksentekoon kulutushyödykkeen hankinnasta on markkinointia. Jippii kehottaa palveluntarjoajana viestien vastaanottajia hankkimaan itselleen oman sähköpostipalvelun yhtiöltä. Loppuun lisätyssä viestissä siten nimenomaisesti markkinoidaan Jippiin sähköpostipalvelua. Lisäksi viesti sisältää linkin yhtiön kotisivuille, jonne pyritään houkuttelemaan uusia kuluttajia. Viestissä markkinoidaan myös oheispalveluita esimerkiksi kehotuksella "tutustua netin parhaaseen pelipaikkaan".
Kuluttajiin kohdistuvat markkinointitoimet ovat eräs tapa antaa tietoja siitä, mitä tavaroita on tarjolla (HE 8/1977). Jippiin lähettämissä viesteissä annetaan kuluttajille nimenomaisesti tätä tietoa. Tieto Jippiistä ja sen tarjoamista palveluista leviää sähköpostin vastaanottaneiden kuluttajien keskuudessa. Tämä lisää Jippiin sähköpostipalvelun ja oheispalvelujen tunnettuisuutta ja sitä kautta niiden käyttämistä.
Yksityisyyden suojasta televiestinnässä ja teletoiminnan tietoturvasta (565/1999) annetun lain tarkoituksena on edistää tilaajien ja käyttäjien yksityisyyden ja oikeutettujen etujen suojaa televiestinnässä. Lain 21 §:n 1 momentin mukaan televiestintää ei saa käyttää suoramarkkinointiin ilman tilaajan ennalta antamaa suostumusta, milloin teleyhteydet vastaanottavalle tilaajalle otetaan automaattisten järjestelmien avulla. Lain 21 §:n 5 momentissa todetaan, että suoramarkkinoinnista kuluttajalle on lisäksi voimassa, mitä kuluttajansuojalaissa (38/1978) säädetään.
Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (2002/58/EY) henkilötietojen käsittelystä ja yksityisyyden suojasta sähköisen viestinnän alalla on annettu 12.7.2002. Sillä kumotaan aikaisempi televiestinnän tietosuojadirektiivi (97/66/EY). Uudessa direktiivissä on entisestään täsmennetty jäsenvaltioiden velvollisuutta toteuttaa toimenpiteitä tilaajien suojaamiseksi ei-toivottujen suoramarkkinointitarkoituksiin käytettävien viestintämuotojen aiheuttamaa yksityisyyden loukkaamista vastaan. Tällaisten ei-toivottujen suoramarkkinointitarkoituksiin käytettävien viestintämuotojen osalta on perusteltua edellyttää, että vastaanottajilta saadaan ennakolta nimenomainen suostumus ennen kuin heille osoitetaan tällaista viestintää. Täten direktiivin 13 artiklassa säädetään, että sähköpostin käyttö suoramarkkinointitarkoituksiin voidaan sallia ainoastaan, jos se kohdistuu tilaajiin, jotka ovat antaneet siihen ennalta suostumuksensa.
Jippii on todennut selvityksessään, että tapauksessa ei ole kyse televiestinnän tietosuojalain 21 § 1 momentin mukaisesta tai direktiivin 2002/58/EY 13 artiklan tarkoittamasta sähköpostin käytöstä suoramarkkinointiin. Kunkin yksittäisen viestin lähettäminen edellyttää sähköpostin käyttäjän, luonnollisen henkilön, aktiivista toimintaa viestin luomiseksi. Kyse ei Jippiin selvityksen mukaan ole siten lainkaan automaattisten järjestelmien avulla tapahtuvasta suoramarkkinoinnista.
Tietosuojavaltuutetun mukaan yksikin sähköpostin välityksellä lähetetty suoramarkkinointiviesti edellyttää vastaanottajan etukäteistä suostumusta. Lain 21 §:n soveltamisessa ei ole merkitystä sillä, montako suoramarkkinointiviestiä on lähetetty. Säännöksessä mainituilla automaattisilla järjestelmillä tarkoitetaan puolestaan esimerkiksi sähköpostia. Tällöin yhteys viestin vastaanottavalle kuluttajalle on otettu ilman ihmistyöpanosta, koska yhteys on otettu sähköpostin välityksellä. Viestin välitys tapahtuu automaattisesti. Yhteys, joka otetaan ihmistyöpanoksen avulla voi olla esimerkiksi puhelinyhteys. Puhelimitse tapahtuva suoramarkkinointi ei kuitenkaan edellytä ennakollista lupaa.
Viestit lisätään sähköpostiviestien perään nimenomaan Jippiin toimesta. Jokaisen palvelun kautta lähetettyyn viestiin lisätään automaattisesti markkinointiviesti. Sähköpostipalvelua käyttävät kuluttajat eivät voi itse estää loppuviestin näkymistä lähettämissään sähköposteissa. Jippii on palvelun ylläpitäjä. Jippiin lisäämät viesti ovat osa yhtiön tarjoamaa palvelua, jonka käyttäjäksi kuluttaja liittyy. Yhtiö on muokannut palvelunsa sellaiseksi, että sitä käytetään suoramarkkinointikanavana. Kuluttajansuojalain mukaan markkinoinnista vastaa aina myös se, jonka lukuun markkinointi tapahtuu, vaikka sen toteuttamiseen käytettäisiinkin jotain muuta tahoa.
Teletoiminnan tietosuojalaki kieltää markkinoinnin sekä tekstiviestien että sähköpostin välityksellä ilman ennakolta annettua suostumusta. Näiden välineiden käyttö markkinoinnin jakelutapana on siten lainsäädännössä asetettu eri asemaan kuin esimerkiksi perinteinen postitse tapahtuva suoramarkkinointi.
Jippiin lähettämät sähköpostiviestit ovat kuluttajansuojalaissa tarkoitettua markkinointia, jolla pyritään sähköpostipalvelun käytön lisäämiseen. Viestillä pyritään myös muiden Jippiin tarjoamien tavaroiden ja palveluiden myynnin lisäämiseen. Jippiin lisäys sähköpostiviestien loppuun on tehty kaupallisessa tarkoituksessa. Yhtiö pyrkii hankkimaan itselleen uusia asiakkaita markkinoinnillaan ja edistämään näin tarjoamansa hyödykkeen myyntiä.
Sähköpostin käyttö markkinoinnin jakelutapana edellyttää viestin vastaanottavan kuluttajan ennakolta antamaa vapaaehtoista, yksilöityä ja tietoista suostumusta. Käyttämällä sähköpostia kuluttajille suunnattuun suoramarkkinointiin ilman vastaanottajien suostumusta Jippii Group Oyj menettelee markkinoinnissaan sopimattomasti ja näin kuluttajansuojalain 2 luvun 1 §:n vastaisesti.
JIPPII GROUP OYJ:N VASTAUS
Jippii Group Oyj (Jippii) on kiistänyt menettelynsä olevan KSL:n vastaista ja vaatinut hakemuksen hylkäämistä.
Jippii ei ole käyttänyt sähköpostia suoramarkkinointiin.
Jippii.fi -palvelu on käyttäjälle maksuton, Jippiin ylläpitämä sähköpostipalvelu, jonka avulla Internet-käyttäjät voivat lukea sähköpostejaan miltä tahansa www-selainta tukevalta, verkkoon kytketyltä päätelaitteelta. Jippii lisää sähköpostipalvelun tarjoajana tekstiä kyseisestä palvelusta sen avulla lähetettyjen sähköpostiviestien loppuun. Kyseistä tekstiosiota kutsutaan toimialalla ja internet-käyttäjien keskuudessa vakiintuneesti "signatureksi" tai "webmail signatureksi".
Signature on erotettu sähköpostiviestistä siten kuin KA:n hakemukseen liitetystä tekstiviestistä käy ilmi. Vuoden 2002 aikana signaturena on käytetty muun muassa KA:n mainitsemaa tekstiä. Lisäksi käytössä on ollut teksti:
Tämän ilmaisen suomalaisen sähköpostin tarjosi http://www.jippii.fi/
Käy tutustumassa netin parhaaseen pelipaikkaan Pasimaailmaan.
Kyseessä on markkinointi, joka on rinnastettavissa tavanomaiseen internetissä harjoitettavaan markkinointiin, mutta ei kielletty suoramarkkinointi sähköpostin välityksellä. Jippiin signature on selkeästi erotettu itse viestin tekstistä, joten väärinkäsityksen vaaraa tekstin luonteesta ei voi syntyä, eikä viestintää voida tällä perusteella katsoa hyvän tavan vastaiseksi tai muuten kuluttajan kannalta sopimattomaksi.
Tietosuojavaltuutettu ei ole katsonut tarpeelliseksi ryhtyä toimenpiteisiin televiestinnän tietosuojalain 21 §:n perusteella. Tietosuojavaltuutetun kanta lienee perustunut siihen, että kyseessä saattaa olla internetissä tapahtuva markkinointi, mutta ei kuitenkaan suoramarkkinointi, joka tulisi kiellettäväksi teletoiminnan tietosuojalain 21 §:n perusteella. Tietosuojavaltuutettu on siirtänyt asian KA:lle tarkoituksin antaa KA:lle tilaisuus ottaa asiaan kantaa kuluttajansuojalain perusteella. Näin ollen ei ole perusteltua, että KA perustaa hakemuksensa pääasiassa lainkohtaan, josta ensisijaisesti toimivaltainen viranomainen on jo antanut kannanottonsa. KA:n tulisi perustaa hakemuksensa ensisijaisesti muuhun lainsäädäntöön kuin teletoiminnan tietosuojalain 21 §:ään sen selvittämiseksi, onko kyseessä kuluttajan kannalta sopimaton ja hyvän tavan vastainen markkinointi.
Teletoiminnan tietosuojadirektiivissä henkilötietojen käsittelystä ja yksityisyyden suojasta sähköisen viestinnän alalla 2002/58/EY ja sen pohjalta säädetyssä teletoiminnan tietosuojalaissa on tarkoitettu estää nimenomaisesti roskapostin lähettäminen. Asiassa on kyse siitä, tulisiko signaturen käyttäminen rinnastaa roskapostin lähettämiseen eli ns. "spämmäykseen".
Signaturen lisääminen sähköpostiviestin loppuun ei ole sähköpostin käyttöä suoramarkkinointiin, koska lähetetyn viestin olennainen sisältö ei ole suoramarkkinointiviesti, vaan sähköpostiviesti. Signaturen aiheuttama markkinoinnillinen vaikutus on merkitykseltään vähäinen suhteessa käyttäjien sähköpostiviestin asianmukaisesta välittämisestä saamaan etuun. Lähtökohdaksi tulisi asettaa se, lähetettäisiinkö postitetta, mikäli siihen ei sisältyisi jonkinlaista markkinointiviestiä. Internet-käyttäjät pääosin tietävät sähköpostiviestiinsä liitettävän signaturen. Käyttäjät eivät lähetä toiselle internet-käyttäjälle sähköpostitse suoramarkkinointiviestejä edistääkseen Jippiin sähköpostin leviämistä ja Jippiin muiden palvelujen menekkiä. Kyseessä ei voi olla suoramarkkinointipostitteesta, vaan muuhun tarkoitukseen osoitetusta viestistä, johon sisältyy merkitykseltään niin vähäinen markkinointiviesti, ettei toimintaa voida pitää kuluttajien kannalta sopimattomana tai muuten hyvän tavan vastaisena.
Electronic Frontier Finland ry (EFFI) on perustettu edistämään sananvapautta ja yksilön suojaa tietoverkoissa. EFFI seuraa osaltaan ns. netiketin eli internetin vapaaehtoisen itsesääntelyn toteutumista Suomessa. EFFIn kannan mukaan suoramarkkinointiviestin kriteerinä on pidettävä sitä, olisiko viestiä lähetetty, jos se ei olisi sisältänyt mainosta. EFFI katsoo, että jopa signaturea käytettäessä viestinnän pääasiallinen tarkoitus on ollut sähköpostin lähettäminen, ei markkinointi. Netiketin toteutumista valvovien järjestöjen mielipiteelle tulee antaa niille kuuluva arvo laintulkinnassa erityisesti tässä tapauksessa, jossa oikeudellisen arvostelun tulee lähteä siitä, onko menettely hyvän tavan vastaista tai muutoin kuluttajien kannalta sopimatonta.
Signaturen käyttäminen on rinnastettavissa perinteisen postilaitoksen tapaan leimata postilähetykset leimalla, josta käy ilmi, että lähetyksen on toimittanut perille määrätyn valtion postilaitos. Posti on voinut erilaisten juhlapäivien yhteydessä lisätä leimaan asiaa koskevaa yksinkertaista, myös markkinoinniksi katsottavaa sisältöä. Postilta voi tilata myös ns. e-kirjeen muodossa suoramarkkinointipalveluja, jotka tuotetaan sähköisesti automaattisia järjestelmiä hyväksikäyttäen.
Signaturea käytettäessä sähköposti ei tule lähetetyksi automaattisesti, vaan sähköpostin kirjoittaa luonnollinen henkilö aktiivisella toiminnallaan. Pelkästään se, että signaturen tuottaminen tapahtuu automaattiseen tietojenkäsittelyyn tarkoitettujen laitteiden avulla ei riitä tekemään toiminnasta automaattista direktiivin ja teletoiminnan tietosuojalain tarkoittamassa mielessä.
Alalla on useita huomattavia toimijoita sekä Suomessa että ulkomailla. Mikäli toiminta olisi hyvän tavan vastaista, seurauksena olisi käyttäjien nopea siirtyminen muiden, kuluttajan kannalta asiallisesti toimivien palveluntarjoajien palvelujen piiriin.
Saksassa sallitaan signaturen käyttäminen webmail-palveluissa. EU:n sisämarkkinoilla tulisi pyrkiä yhtenäiseen käytäntöön internetissä tapahtuvan markkinoinnin sääntelyssä. EU:n ulkopuolisista webmail-palveluista voidaan esimerkkinä mainita Microsoft Corporationin ylläpitämä Hotmail-palvelu, jonka viestien signaturessa markkinoidaan jopa ulkopuolisten yritysten palveluja. Signaturen käyttö on siinä määrin kansainvälisesti vakiintunut tapa, ettei sitä tule pitää suoramarkkinointina ja siten kiellettynä roskapostituksena.
MARKKINAOIKEUDEN RATKAISUN PERUSTELUT
Jippii.fi -palvelu on käyttäjälle maksuton, Jippii Group Oyj:n ylläpitämä sähköpostipalvelu, jonka avulla Internet-käyttäjät voivat lukea sähköpostejaan miltä tahansa www-selainta tukevalta, verkkoon kytketyltä päätelaitteelta. Jippii Group Oyj lisää sähköpostipalvelun tarjoajana tekstiä tästä palvelusta palvelun kautta lähetettävien sähköpostiviestien loppuun. Kaikkien palvelun kautta lähetettyjen sähköpostiviestien alareunaan lisätään pisteviivalla erotetulla alueella teksti, jonka mukaan sähköpostipalvelun tarjoaa Jippii, sekä muutamia sanoja itse palvelusta, joiden sisältö voi vaihdella. Lisätty teksti on ollut esimerkiksi 22.8.2002 seuraavanlainen: "Ota itsellesi luotettava kotimainen email http://www.jippii.fi/ Tutustu samalla netin parhaaseen pelipaikkaan JIPPIIGAMESIIN."
Kyseistä varsinaisen sähköpostiviestin loppuun lisättyä tekstiosiota, josta ilmenee, minkä sähköpostipalvelun kautta viesti on lähetetty, kutsutaan toimialalla vakiintuneesti "signatureksi". "Signaturen" käyttäminen maksuttomissa sähköpostipalveluissa on yleinen kansainvälinen käytäntö.
Tietosuojavaltuutettu on 23.9.2002 siirtänyt asian suoramarkkinointikäsitteen arvioinnin osalta hallintomenettelylain 8 §:n mukaisesti kuluttaja-asiamiehen käsiteltäväksi.
Laki yksityisyyden suojasta televiestinnässä ja teletoiminnan tietoturvasta (565/1999) koskee tilaajien ja käyttäjien yksityisyyden ja oikeutettujen etujen suojaa televiestinnässä. Lain 21 §:n mukaan televiestintää ei saa käyttää suoramarkkinointiin ilman tilaajan ennalta antamaa suostumusta silloin, kun teleyhteydet vastaanottavalle tilaajalle otetaan automaattisten järjestelmien avulla. Sanotussa säännöksessä on suoramarkkinoinnin osalta mm. viitattu siihen, mitä kuluttajansuojalaissa säädetään.
Suoramarkkinoinnille on tyypillistä, että se kohdistetaan johonkin ennalta määriteltyyn kuluttajien ryhmään. Suoramarkkinoinnin kohteena voi tosin olla yksikin henkilö. Markkinaviestin lähettäjä valitsee suoramarkkinoinnin kohteen. Tässä tapauksessa sähköpostipalvelun tarjoaja ei tiedä etukäteen kenelle "signaturessa" olevat viestit kohdistuvat, koska vastaanottajan valitsevat sanottua sähköpostipalvelua käyttävät lähettäessään palvelun kautta viestejään. Markkinaoikeus katsoo, ettei kyseessä ole yksityisyyden suojasta televiestinnässä ja teletoiminnan tietoturvasta annetun lain 21 §:n tarkoittama suoramarkkinointi.
Vaikka kyseessä ei ole suoramarkkinointi on vastaajan menettely kuitenkin markkinointia, jota on myös muilta osin tarkasteltava kuluttajansuojalain 2 luvun 1 §:n nojalla.
Jippii tarjoaa käyttäjille ilmaisen sähköpostipalvelun, jonka välityksellä käyttäjät voivat lähettää sähköpostiviestejä. Käyttäjien sähköpostin välittämisestä saama etu on asiassa ensisijainen syy siihen, että käyttäjä valitsee sähköpostin lähettämisen Jippiin tarjoaman palvelun välityksellä.
Jippiin "signature" sisältyy käyttäjän lähettämään sähköpostiviestiin liitännäisenä, viivalla erotettuna tekstiosiona. Se on kaksi riviä pitkä ja siinä markkinoidaan Jippiin omia palveluja. Sähköpostiviestin varsinainen sisältö on käyttäjän lähettämä viesti eikä suinkaan Jippiin "signature". Tällaisessa sähköpostin käyttämisessä pääasiallisena tarkoituksena on nimenomaan käyttäjien välinen viestintä, eikä Jippiin palveluiden markkinoiminen. Käyttäjä ei lähetä sähköpostiviestiään markkinointitarkoituksessa.
Markkinaoikeus katsoo edellä olevan perusteella, ettei Jippii Group Oyj ole menettelyt asiassa kuluttajansuojalain 2 luvun 1 §:n vastaisesti.
MARKKINAOIKEUDEN RATKAISU
Markkinaoikeus hylkää kuluttaja-asiamiehen hakemuksen.
MUUTOKSENHAKU
Muutosta tähän ratkaisuun saadaan hakea korkeimmalta oikeudelta valittamalla vain, jos korkein oikeus niillä erityisillä perusteilla, jotka ilmenevät oheisesta valitusosoituksesta, myöntää valitusluvan.
Asian ovat ratkaisseet markkinaoikeuden lainoppineet jäsenet Kaisa Meriluoto, Olli Mäkinen ja Pertti Virtanen sekä asiantuntijajäsenet Johan Bärlund, Paula Paloranta ja Klaus Viitanen.
LAINVOIMAISUUS
Lainvoimainen