MT:1999:008
- Asiasanat
- Jäljittely
- Tapausvuosi
- 1999
- Antopäivä
- Diaarinumero
- D:26/98
Suomen Hiiva Oy vastaan Hi-Tec Foods Oy. Hakijan ja vastaajan hiivapakkausten koko ja muoto olivat käytännön seikkojen sanelemia. Pakkausten väreinä olivat sininen ja valkoinen. Valkoinen vahakääreen väri oli molemmissa pohjavärinä. Hakijan pakkauksen julkisivun yleisilme oli valkoinen ja vastaajan pakkauksen julkisivu oli yleisilmeeltään sininen. Pakkaukset erosivat sommittelultaan toisistaan. Koska hakijan pakkauksen tekstit olivat vahakääreessä pystysuorassa ja vastaajan pakkauksen tekstit vaakasuorassa, hakijan pakkaus oli myymälässä asetettava toisin päin kuin vastaajan pakkaus. Yleisvaikutelma pakkauksista oli selkeästi erilainen. Tuotteiden nimet kuvasivat itse tuotteita, mutta olivat toisistaan erotettavissa. Vastaajan hiivapakkaus oli myös vähittäismyymälässä ollut erotettavissa hakijan hiivapakkauksesta. Vastaaja ei ollut kyseistä hiivapakkausta käyttämällä menetellyt elinkeinotoiminnassaan hyvän liiketavan vastaisesti eikä muutoinkaan hakijan kannalta sopimattomasti.
SopMenL_1_§
SUOMEN HIIVA OY:N VAATIMUKSET
Suomen Hiiva Oy on vaatinut, että markkinatuomioistuin sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain (SopMenL) 1 §:n nojalla
1. vahvistaa, että HiTec Foods Oy on toiminut hyvän liiketavan vastaisesti ja sopimattomasti, kun se on tietoisesti myynyt ja markkinoinut kuluttajille tarkoitettua palahiivaa sellaisessa pakkauksessa ja sellaisella tuotenimellä, jotka ovat sekoitettavissa hakijan valmistamaan ja markkinoimaan palahiivaan,
2. kieltää HiTec Foods Oy:tä sakon uhalla myymästä ja markkinoimasta hakijan valmistamaan ja myymään hiivaan sekoitettavissa olevaa "Perinteinen Palahiiva" hiivaa nykyisessä pakkauksessa ja nykyisellä tuotenimellä ja toissijaisesti myös nykyisen kaltaisessa tai oleellisesti samanlaisessa pakkauksessa tai tuotenimellä, ja
3. velvoittaa vastaajan korvaamaan hakijalle tässä asiassa aiheutuneet oikeudenkäyntikulut 77.742 markalla laillisine korkoineen.
Hakija valmistaa ja pakkaa leivintuorehiivaa Suomessa ja myy sitä 50 gramman, 1 kg:n ja 25 kg:n pakkauksissa. 50 gramman pakkaus on ns. kuluttajahiivapakkaus, kun taas suuremmat pakkaukset on tarkoitettu lähinnä teollisuuskäyttöön. Hakija markkinoi sinivalkoiseen kääreeseen kiedottua 50 gramman leivintuorehiivaa nimellä "Tuore Hiiva".
Hakijan valmistamalla hiivalla on pitkät perinteet yli sadan vuoden ajalta. Hiivanvalmistus alkoi Lahdessa vuonna 1897 osana Lahtis Bränneri Ab:n, sittemmin Lahden Polttimon toimintaa. 1930-luvulla perustettiin Suomen Hiivatehtaitten Myyntiyhdistys, joka huolehti hiivan myynnistä ja hiivatehtaiden laadunvalvonnasta. 1970-luvun lopussa Suomessa oli enää kaksi hiivatehdasta, Lahden Polttimon hiivatehdas Lahdessa ja Alkon hiivatehdas Rajamäellä, joiden molempien toimintaa Suomen Hiivatehtaiden Myyntiyhdistys organisoi. Kilpailulainsäädäntö lopetti Suomen Hiivatehtaiden Myyntiyhdistyksen toiminnan vuonna 1993, jolloin Alko ja Lahden Polttimo perustivat Suomen Hiiva Oy:n jatkamaan hiivanvalmistusta. Syksyllä 1995 Lahden Polttimo Oy osti Suomen Hiiva Oy:n koko osakekannan, ja vuoden 1997 aikana yhtiön koko toiminta siirtyi uusittuun Lahden tehtaaseen.
Hakijan valmistamaa, perinteistä tuorehiivaa on valmistettu, pakattu ja myyty 50 gramman kuluttajapakkauksissa jo kymmenien vuosien ajan. Hakijan valmistama, pakkaama ja myymä "Tuore Hiiva" on perinteinen tuote, joka on pitkän ja määrätietoisen tuotekehitystyön tulos. 50 gramman kuluttajapakkauksen kääre on kautta vuosikymmenien ollut sinivalkoinen, ja pakkaus on kuluttajille nimenomaan tunnusmerkki perinteisestä, laadukkaasta ja luotettavasta kotimaisesta hiivasta.
Hakijan hiiva on leikattu suorakulmaisen särmiön muotoiseksi palaksi, joka on kiedottu sinivalkoiseen vahattuun kääreeseen. Kääre on olennainen osa hakijan tuotetta. Kuluttajat ovat ottaneet hakijan hiivan omakseen ja tunnistavat sen hakijan valmistamaksi perinteiseksi, kotimaiseksi hiivaksi juuri pakkauskääreen perusteella.
Hakijan "Tuore Hiiva" -tuotteelle tunnusomaisia piirteitä ovat siten mm. seuraavat piirteet: 50 gramman koko ja suorakulmaisen särmiön muotoinen leikattu hiivapala, hiivapalan pakkaaminen vahattuun kääreeseen, kääreen sinivalkoinen väritys, jossa pohjavärinä on käytetty valkoista ja teksti on merkitty kirkkaansinisellä värillä, sekä tekstin asettelu siten, että tuotteen nimen sisältävä tekstiosuus on sijoitettu pakkauksen keskelle ja muut pakkausmerkinnät ja viivakoodit vaakasuoraan kääreen reunoille. Hakijan hiivapakkauksessa on lisäksi sinivalkoinen joutsenmerkki osoitukseksi tuotteen kotimaisuudesta. Pakkauksen sinivalkoinen väritys ilmentää myös keskeisesti hakijan tuotteet kotimaisuutta ja perinteisyyttä. Hakijan hiivapakkaus on omaperäinen ja se on muodostanut pitkään käytettynä hakijalle tunnusomaisen kokonaisuuden, joka on yleisesti tunnettu.
Vastaaja on ryhtynyt syksyllä 1998 myymään kuluttajille tarkoitettua 50 gramman palahiivaa nimellä "Perinteinen Palahiiva". Hakijan saamien tietojen mukaan Inex Partners Oy toimittaa hakijan valmistamaa ja pakkaamaa, teollisuuteen tarkoitettua hiivaa vastaajalle, joka pakkaa sen uudelleen kuluttajahiivapakkaukseen ja myyntiin tiettyihin kauppoihin. Hakijalla ei ole täsmällistä tietoa siitä, milloin vastaajan markkinoima tuote on tullut markkinoille tai miten laajasti se on myynnissä.
Uudelleen pakkaamisen jälkeen kysymys ei enää ole samasta, perinteisestä hiivatuotteesta kuin hakijan tuote. Hiivan uudelleen pakkaaminen lisää hiivan kokonaisbakteerimäärää, mikä saattaa aiheuttaa hygieniariskejä ja heikentää hiivan säilyvyyttä. Myös vastaajan pakkauksen päivämäärämerkinnät on tehty epäselvästi. Hakija on saattanut tuotteen turvallisuutta ja pakkausmerkintöjä koskevan kysymyksen elintarvikeviraston tietoon ja tutkittavaksi. Pakkausten samanlaisuus on omiaan aiheuttamaan sekaannusta kuluttajien keskuudessa, mikä saattaa vaikuttaa haitallisesti hakijan maineeseen laadukkaan hiivan valmistajana.
Vastaajan käyttämä pakkaus on yleisilmeeltään ja -vaikutelmaltaan olennaisesti hakijan pakkausta muistuttava. Vastaajan pakkaukselle tunnusomaista ovat mm. seuraavat piirteet: 1. 50 gramman koko ja suorakulmaisen särmiön muotoon leikattu hiivapala. Palan ulkomitat ovat lähes identtiset hakijan palaan verrattuna. 2. Hiivapalan pakkaaminen vahattuun kääreeseen. 3. Kääreen sinivalkoinen väritys siten, että hallitsevana pohjavärinä on käytetty valkoista ja tekstien värinä kirkkaansinistä. Osassa pakkausta värejä on käytetty toisin päin. Vastaajan pakkauksessa käytetty sinisen sävy on sama kuin hakijan pakkauksessa. 4. Tekstin asettelu siten, että tuotteen nimen sisältävä tekstiosuus on sijoitettu pakkauksen keskelle ja muut pakkausmerkinnät sekä osa viivakoodeista vaakasuoraan kääreen reunoille.
Vastaajan tuotteen nimi, "Perinteinen Palahiiva" luo erehdyttävästi vaikutelman siitä, että vastaajan tuotteella olisi pitkät perinteet ja saattaa aiheuttaa kuluttajissa mielikuvan hakijan pitkään markkinoilla olleesta hiivasta. "Perinteinen" -sanan käyttö vastikään markkinoille tulleen tuotteen yhteydessä on harhaanjohtavaa, kun edellä esitetyn mukaisesti hakijan valmistama, pakkaama ja markkinoima hiiva on perinteinen, kuluttajien tuntema hiiva, jota on valmistettu jo yli sadan vuoden ajan. Vastaajan tuotteeseen ei ole merkitty valmistajaa, vaan ainoastaan se, että tuote on valmistettu Suomessa. Tämä johtaa osaltaan siihen, että vastaajan hiiva yhdistetään virheellisesti hakijan hiivaan.
Vastaajan myymä ja markkinoima hiiva on leikattu lähes samankokoisiksi ja samanmuotoisiksi paloiksi kuin hakijan hiiva ja vastaajan hiiva on pakattu samantyyppisestä materiaalista valmistettuun samankokoiseen kääreeseen. Edelleen vastaaja on harkitusti valinnut hiivakääreeseen juuri sen sinivalkoisen värityksen, jota on käytetty hakijan kääreessä jo kymmenien vuosien ajan. Vastaajan hiivakääreessä käytetty tekstin asettelutapa on myös olennaisesti samanlainen kuin hakijan hiivakääreessä. Kääreen keskiosaan on sijoitettu tuotteen nimi ja laidoille vaakasuoraan muut tuotetiedot ja viivakoodit.
Vastaajan käyttämä tuotenimi "Perinteinen Palahiiva" ja valmistajan nimen korvaaminen merkinnällä siitä, että tuote on valmistettu Suomessa, aiheuttavat ja lisäävät sekaannusta tuotteen alkuperästä. Edellä esitetyllä tavalla nimenomaan hakijan tuote on perinteinen, Suomessa jo vuosikymmenien ajan valmistettu hiivatuote. Hakijan tuotteessa valmistajan tiedot on myös ilmaistu selvästi.
On olemassa ilmeinen vaara, että kuluttajien keskuudessa syntyy sekaannusta hakijan ja vastaajan ko. tuotteiden kaupallisen alkuperän suhteen. Verrattaessa hakijan ja vastaajan tuotteiden pakkauksia voidaan todeta, että ne ovat yleisilmeeltään ja kokonaisvaikutelmaltaan ilmeisen samankaltaisia. Vastaaja on edellä kuvatuin tavoin jäljitellyt lähes kaikkia hakijan "Tuore Hiiva" -tuotteelle ominaisia piirteitä.
Kun kyse on tuotepakkauksen jäljittelystä, sekaantumisvaaraa ei yleensä voida torjua pelkästään esimerkiksi ilmoittamalla valmistajan nimi tai antamalla tuotteelle toinen tuotenimi. Markkinatuomioistuimen ja liiketapalautakunnan käytännön sekä oikeuskirjallisuudessa esitettyjen kantojen mukaan arviointitapauksissa joudutaan pakkauksia keskenään vertaillen selvittämään, ovatko eroavuudet riittäviä.
Harhaanjohtavuus kaupallisen alkuperän osalta on entistä suurempi, kun otetaan huomioon se, että tuotteet ovat päivittäiselintarvikkeita, joiden osalta kuluttajat tekevät ostopäätöksensä nopeasti ilman, että tavara tutkitaan tarkasti ja yksityiskohtien osalta. Näin ollen tuotteiden kokonaisulkomuodon ja värin yhtäläisyys on kuluttajan ostopäätöksen kannalta merkittävä seikka. Pakkauksilta vaadittavien erojen on oltava suurempia kuin silloin, kun tavaroita markkinoidaan vain erityisasiantuntemusta omaavalle ostajakunnalle.
Sekaantumisvaara syntyy nimenomaan käytännön ostotilanteessa. Oikeuskäytännössä tuotepakkauksien sopimattoman sekoitettavuuden on katsottu tarkoittavan, että tuotepakkaus on kokonaisvaikutelmaltaan niin samankaltainen toisen liikkeenharjoittajan tuotepakkauksen kanssa, että on sekaantumisvaara tuotteiden kaupallisen alkuperän suhteen. Käsiteltävänä olevassa tapauksessa hakijan tuotteen pakkauksen, värityksen, asettelun ja kuvioinnin käytölle ei ole alalla yleistä ja oikeutettua tarvetta, vaan vastaaja on ilmeisen tietoisesti ja tarkoitushakuisesti pakannut tuotteensa pakkaukseen, joka on sekoitettavissa hakijan tuotteen pakkaukseen. Asettelultaan ja ulkoasultaan osapuolten tuotepakkaukset eivät poikkea toisistaan siinä määrin, ettei sekaantumisvaaraa synny.
Hakijan ja vastaajan tuotteiden kääreissä on tiettyjä eroavaisuuksia. Pakkausten kokonaisvaikutelma on kuitenkin hyvin samankaltainen ja omiaan aiheuttamaan sekaantumisvaaraa. Harhaanjohtavuutta ja sekaannusta kaupallisesta alkuperästä aiheuttaa ja lisää kääreiden yhteneväisyyden ohella olennaisesti vastaajan tuotteen nimi "Perinteinen Palahiiva". Termi "perinteinen", varsinkin yhdessä pakkauksen värin, muodon ja tekstin asettelun kanssa, johdattaa kuluttajat helposti ajattelemaan hakijan tuotetta, joka on todennäköisesti tuttu kuluttajille. Siten, mikäli kuluttaja ostotilanteessa tutustuisi tuotteeseen lähemmin ja havaitsisi tuotteen erilaisen nimen, nimi jo itsestään on omiaan aiheuttamaan ja lisäämään sekaannusta, koska edellä esitetyllä tavoin hakijan hiiva on kuluttajien tuntemaa perinteistä hiivaa, jota on valmistettu jo useiden vuosikymmenten ajan. "Perinteinen Palahiiva" -tuotenimi on siten harhaanjohtava, sopimaton ja totuudenvastainen, eikä mitenkään anna viitteitä yhteydestä vastaajaan. Vastaaja ei tavaramerkkirekisterin mukaan ole myöskään tämännimisen tavaramerkin haltija.
Vastaaja pyrkii tuotejäljittelyllä hyödyntämään oikeudettomasti hakijan hiivan tunnettuisuutta ja perinteisyyttä sekä hakijan mainetta korkealaatuisen hiivan valmistajana, pakkaajana ja markkinoijana. Hakijan hiivapakkauksen ulkomuoto ei ole tuotteen käyttötarkoituksen tai valmistusmenetelmien edellyttämä ainoa vaihtoehto, vaan se on omaperäinen, tunnusomainen ja käytössä vakiintunut juuri hakijan tuotteelle ominaiseksi, ilmentäen hakijan tuotteen pitkiä perinteitä, jatkuvaa tuotekehitystyötä ja tuotteen kotimaisuutta. Vastaaja on pyrkinyt menettelyllään saamaan itselleen perusteetonta etua kopioimalla sekaannusta aiheuttavalla tavalla markkinajohtajan hyvälaatuiseksi tunnetun tuotteen pakkauksen ulkoasun ja käyttämällä lisäksi tuotteen nimessä termiä "perinteinen".
Vastaaja on jäljitellyt hakijan tuotetta ja hakijan oikeutta loukkaavalla tavalla ottanut käyttöön tuotenimen "Perinteinen Palahiiva". Menettelyllään vastaaja on käyttänyt perusteettomasti hyödykseen hakijan tuotteen mainetta perinteisenä, laadukkaana ja luotettavana kulutustuotteena. Vastaajan markkinoima ja myymä tuotejäljennös "Perinteinen Palahiiva" on lisäksi omiaan aikaansaamaan sekaannusta tuotteen kaupallisen alkuperän suhteen. Ei ole mitään syytä, joka perustelisi vastaajan tarvetta käyttää samanlaista tuotepakkausta kuin hakijan pakkaus tai oikeuttaisi vastaajan käyttämään harhaanjohtavaa tuotenimeä. Vastaajan tuotteen sekoitettavuus hakijan tuotteeseen saattaa myös vaikuttaa haitallisesti hakijan maineeseen luotettavana ja tunnettuna hiivanvalmistajana, koska on syytä epäillä, että vastaajan myymä ja markkinoima hiiva on uudelleen pakkaamisen seurauksena laadultaan hakijan hiivaa heikompaa. Vastaajan menettely on sopimatonta ja hyvän liiketavan vastaista.
HI-TEC FOODS OY:N VASTAUS
Vastaaja on kiistänyt menettelynsä olevan sopimatonta tai hyvän liiketavan vastaista ja vaatinut hakemuksen hylkäämistä. Vastaaja on myös vaatinut, että hakija velvoitetaan korvaamaan vastaajan oikeudenkäyntikulut 107.360 markalla laillisine korkoineen.
Tuore leivinhiiva on ns. "low interest" -tuote, jolle on tyypillistä alhainen hankintahinta ja tästä johtuen mahdollisimman halpa pakkaustapa ja vaatimaton ulkonäkö. Teknisesti tuore leivinhiiva on kaupan maitokaapista myytävää hiivamassaa, jonka kuiva-ainepitoisuus on 27-33 %. Tuote sisältää noin 80 % hiivasoluja ja 27 % solunulkoista vettä. Muita nimiä ovat palahiiva ja puristehiiva. Suomessa hiivaa on myyty 50 gramman paloina 60-luvun alusta lähtien saman muotoisena ja vahakääreessä. Tätä ennen hiiva paloiteltiin kaupassa kilon paloista langalla ja käärittiin voipaperiin. Tätäkin kauppaa esiintynee vielä maaseudulla.
Puristettua ja paloiteltua tuorehiivaa modernimpia, eiperinteisiä leivinhiivan muotoja ovat 1) jauheena myytävä kuivahiiva, josta vesi on poistettu sekä 2) nestemäisenä pakastettu ns. glyserolihiiva. Viimeksimainittu on kansainvälisesti patentoitu, vastaajayhtiön toimitusjohtajan Alkon palveluksessa ollessaan keksimä pakastehiiva, jonka vastaajayhtiö toi markkinoille 1994. Tuote valmistetaan lisäämällä tuorehiivaan pieni määrä glyserolia ennen pakastamista. Molempien uusien tuotteiden säilyvyys, käyttömukavuus ja hinta ovat olennaisesti eri tasolla kuin perinteisen tuorehiivan.
Pohjoismaissa ja Baltiassa hiivapalan vakiintunut annoskoko on 50 grammaa. Palan muodon ja mitat määräävät markkinoilla olevat pakkauskoneet, jotka ovat "Benhil" tyyppisiä. 13 cm leveältä rullalta tuleva pakkauskääre katkaistaan 10 cm pitkäksi arkiksi, tämä viikataan yläosastaan avoimeksi laatikoksi, joka täytetään hiivalla, suljetaan viikkaamalla ja "leimataan" kiinni. Käytettyjä hiivanpakkauskoneita on markkinoilla niukasti. Halpa ja veden kestävä vahakääre on vakiintunut hiivan pakkausmateriaaliksi em. markkina-alueilla. Saksassa ja USA:ssa käytetään tuorehiivalle myös paperialumiinifoliota, jota ei ole saatavana meidän markkinoiltamme. Näin vahakääre on Suomessa ainoa vaihtoehto.
Vahakääreen suomalainen valmistaja Åkerlund & Rausing myy samaa käärettä sinisellä yksiväripainatuksella hakijan ja vastaajan lisäksi ainakin kahdelle muulle hiivayritykselle sekä lisävärillä varustettuna ainakin neljälle muulle hiivayritykselle. Hakijan väittämä pakkauksen valkoinen väri on itse asiassa vain painamaton läpikuultava vahakääre. Lisävärit painolaattoineen aiheuttavat merkittävän lisäkustannuksen tuotteessa, joka joutuu kilpailemaan hinnalla. Esimerkkinä vastaavasta, yhdellä värillä painetusta tuotteesta ovat kaupan omat ns. "sinivalkoiset tuotteet".
Sininen on vakiintunut perinteisen hiivan väriksi. Edellä mainittujen yritysten lisäksi ruotsalaisen hiivan (Kronjäst) tekstit ovat sinivalkoiset lisävärinä keltainen pohja (Ruotsin lippu) sekä norjalaisen hiivan (Gjaer Idun) siniset piristettynä punaisella värillä (Norjan lippu). Lisäksi ainakin kaksi tanskalaista ja kaksi saksalaista yritystä käyttää sinistä hiivapakkaustensa ykkösvärinä. Myös mm. maitotuotteille on vakiintunut yleinen värikoodi, jossa rasvattoman maidon yleisväriksi on vakiintunut vaalean sininen, kevytmaidolle sininen ja kulutusmaidolle punainen meijeristä riippumatta.
Myös Hi-Tec Foods Oy on käyttänyt täsmälleen samaa sinistä väriä jo ennen Perinteistä Palahiivaa "Kotihiiva" pakastehiivoissaan, jotka olivat markkinoilla 1994-98 ja joiden perushiivan valmistaja oli Suomen Hiiva Oy. "Kotihiiva maxi 50g" etiketissä oli siniset tekstit valkoisella pohjalla ja 12 gramman napin teksti oli sama sininen myyntipäällyksen ollessa nelivärinen siten, että päävärinä oli sama "hiivan sininen" pakastetuotteeseen viittaavalla hohtavalla vaaleansinisellä pohjalla. Kummankaan Kotihiivatuotteen siniseen väriin ja sinivalkoiseen väritykseen hakija ei ole aiemmin puuttunut.
Benhil -tyyppisellä koneella pakatun hiivan myyntipakkauksen pieni koko ja rakenne asettavat pakkausmerkintöjen sijoittelulle varsin ahtaat rajat, jotta ne olisivat luettavissa. Koska pakkauksen alapuoli ja pääty eivät sovellu suljennan ja taitosten vuoksi merkintöihin, ainoat sopivat alat ovat julkisivut ja pitkät sivut. Kun elintarvikeasetuksen mukainen nimi on julkisivulla, ainoa mahdollisuus muiden tuotetietojen sijoittamiseen ovat pitkät sivut.
Koska pakkauskoneissa kääre tulee jatkuvana nauhana rullalta ja se katkaistaan ennen paperilaatikoksi taittelua sattumanvaraisesti, tekstit on sijoitettava siten, että jokaiseen myyntipakkaukseen tulee kutakin vaadittua pyyntipäällysmerkintää vähintään yksi ehjä, luettavissa oleva kappale ml. EAN-13-koodi, jonka minimikoko on 10 mm x 30 mm. Vaakasuora suunta on ainoa, jossa vaadittava tila löytyy. Pieniä kirjaimia sisältävät tekstit täytyy luettavuuden vuoksi painaa värillä vaalealle pohjalle. Kaikki nämä seikat ovat varsin hyvin hakijan tiedossa. Hakijan "Tuore Hiiva" -pakkaus ei ole miltään osin tavanomaisesta tuoreelle leivinhiivalle käytetystä pakkauksesta poikkeava ja omaperäinen - ei annoskooltaan, muodoltaan, väritykseltään eikä myöskään sommittelultaan. Omaperäisyydeksi voidaan katsoa norjalaisen hiivan EAN-8-koodin jatkuva painatus toisella pitkällä sivulla, jolloin pakkauksesta löytyy aina ehjä koodi.
Pakkauksen julkisivu antaa tuotteille ainoan mahdollisuuden erottua, mistä syystä vastaaja halusi suunnitella omansa Suomen Hiiva Oy:n tuotteesta selvästi erottuvaksi seuraavasti: 1) sommittelun pohjana on käytetty vaakasuoraan tapahtunutta asettelua, kun kaikki muut markkina-alueen hiivapalat mm. "Tuore Hiiva" on sommiteltu pystyasentoon, 2) värityksen osalta haluttiin erottua käyttämällä sinistä pohjavärinä jättäen suurimmat ja näin helppolukuisimmat tekstit valkoisiksi, 3) käyttäen "HIIVA" -tekstin sijasta "Palahiiva Bitjäst" -teksteihin pieniä kirjaimia kursivoituina, kuten Kotihiiva-tuotteissa ja Hi-Tec Foods Oy:n logossa on aiemminkin käytetty, eli pyrkimys on erottua ja vahvistaa vastaajan omaa yrityskuvaa, 4) sijoittamalla yksi kappale EANkoodia julkisivuun, sekä 4) käyttämällä pakkausta keventämään koristeraitoja julkisivun ylä- ja alareunassa.
Hakija käyttää harhaanjohtavasti ilmausta "Osassa pakkausta värejä on käytetty toisin päin" myöntäessään merkittävän eron pakkausten välillä eli että Perinteisen Palahiivan julkisivusta n. 80 % on sinistä, kun Tuore Hiiva:n julkisivusta vastaava osuus on valkoista. Julkisivua tarkoitettaessa olisi oikein sanoa selvästi "julkisivussa" eikä vähättelevästi "osassa pakkausta", koska julkisivu on pakkauksen tärkein osa.
Pakkauksia on arvioitettu ostajilla pienimuotoisessa kyselyssä, jossa vastaajat kuvasivat Tuore Hiiva:n yleisvaikutelmaa valkoiseksi ja Perinteisen Palahiivan siniseksi. Ero on niin huomattava, että tuotteet ovat erotettavissa myös muistinvaraisesti. Jos liikkeessä on myynnissä vain toinen tuotteista, niin akuuttiin hiivantarpeeseen asiakas ostaa sitä hiivaa, jota on tarjolla. Sama pätee yhtä lailla maitotuotteisiin, joissa meijeriuskollisuutta ei esiinny, vaan asiakas ostaa sitä maitoa tai piimää, jota kaupassa sattuu olemaan.
Perinteinen Palahiiva poikkeaa sommittelultaan, väritykseltään ja yleisvaikutelmaltaan niin Tuore Hiivasta kuin myös muista sinivalkoisista hiivatuotteista. Perinteinen Palahiiva-pakkaus on teknisten rajoitusten puitteissa onnistunut ja edukseen erottuva kokonaisuus. Ainoa seikka, joka voi johtaa kuluttajaa harhaan, on vuosikymmenien tuontirajoituksista ja horisontaalisista kilpailunrajoituksista johtuva ajatustottumus, että markkinoilla on olemassa vain yhden kartellin/monopolin hiivaa. Hämmästyttävän moni uskoo edelleen hiivan olevan valmistettu Alkon Rajamäen hiivatehtaassa.
Joitakin esimerkkejä perinteinen -sanan käytöstä lukemattomissa tavanomaisissa yhteyksissä ovat mm. Perinteinen jogurtti (Ingman), perinteinen harmaasuolattu joulukinkku, Perinteinen maksalaatikko (Saarioinen; ei-perinteinen tuote on rusinaton ja laktoositon), perinteinen tyyli vs. luistelutyyli, perinteinen (puinen vs. muovinen) joulukuusi. "Perinteinen" ei siis ole synonyymi sanalle "perinteikäs", kuten jokainen suomen kieltä ymmärtävä tietää.
Nimi Perinteinen Palahiiva ei siten perustu tietyn valmistajan tai edes maan perinteeseen, vaan kysymyksessä on kauppatavan mukainen nimi, jossa sana "perinteinen" on positiivisemmalta vaikuttava vaihtoehto ilmaisulle "tavanmukainen", "se tavallinen" tai "vanhanaikainen", eli kysymyksessä on lähinnä kauppatavan mukainen nimi, kuten on myös ilmaisu "tuore hiiva". Kumpikaan kauppanimi ei miltään osin täytä tavaramerkin rekisteröinnin edellytyksiä.
Tässä suhteessa hakijan tulisi muutenkin puhua perinteistä suurella varovaisuudella, koska sen omat perinteet nykyisessä muodossaan ulottuvat vain kevääseen 1997, jolloin Alko oli "ostettu ulos" yrityksestä ja Rajamäen hiivatehdas suljettu. Lahden nykyinen tehdas on uusi lukuunottamatta muutamia vanhoja koneita. Kartellin eli Hiivatehtaiden Myyntiyhdistyksen aikana Lahden Polttimon osuus hiivan tuotannosta oli loppuvaiheessa vain 28 % ja Alkon 72 %, joten varsinainen hiivanteon perinnekin suomalaiskansallisessa mielessä loppui toukokuussa 1997, kun Rajamäen perinteikkään hiivatehtaan ovet suljettiin.
Suomen Hiiva Oy ei ole myöskään missään yhteydessä mainostanut hiivaansa "perinteisenä", eikä tuotetta tee aiempaa perinteisemmäksi se, että halutaan ymmärtää sanan merkitys eri tavoin kuin tavallinen hiivankäyttäjä, joka ei osta perinteikästä hiivaa vaan joko perinteistä palahiivaa tai sitten kuivahiivaa tai pakastehiivaa. Ei ole mitään syytä väittää, etteikö myös Tuore Hiiva olisi perinteistä palahiivaa kuten myös palahiiva Ruotsissa, Norjassa, Virossa tai Saksassa. Vain jos palahiivaan lisättäisiin jotain apuainetta kuten tärkkelystä, entsyymejä tai maitohappobakteereja tai se olisi jonkin ominaisuutensa osalta geeniteknisesti muunneltua, ei siitä enää voitaisi käyttää nimitystä perinteinen palahiiva. Suomalainen hiivapala on pysynyt kautta vuosikymmenien käytöltään samanlaisena ainakin 1960-luvun alusta lähtien. Sen kääreen pieniä muutoksia ei voi nimittää "pitkäjänteiseksi ja määrätietoiseksi" tuotekehitystyöksi.
Vastaaja ei ole millään tavoin pyrkinyt peittelemään tai vääristelemään tuotteen kaupallista alkuperää, vaan pakkaajan nimi Hi-Tec Foods Oy on painettu suurin kirjaimin näkyvään paikkaan pakkauksen molemmille sivuille, jotta alkuperä olisi riittävän selvä. Vastaajayhtiön vakaana pyrkimyksenä on tulla tunnetuksi laadukkaana elintarvikeyrityksenä. Vastaajan käyttämä tekstiala on noin kolminkertainen hakijan omassa pakkauksessaan käyttämään verrattuna. Suomen Hiiva Oy, jota voitaisiin pahalla tahdolla pitää kuluttajaa harhauttavana saamalla tämän pysymään uskossa, että hiiva edelleen tulee Rajamäen tehtaalta, koska kotipaikka Lahti on painettu suurennuslasia vaativalla kirjainkoolla ja vain suomeksi.
Muutoinkin Perinteisen Palahiivan pakkausmerkinnät ovat elintarvikeasetuksen mukaiset, mm. valmistusmaa sekä elintarvikkeen nimi, siten, että se riittävän täsmällisesti yksilöi kysymyksessä olevan elintarvikkeen, jolloin tarkentava adjektiivi 'perinteinen' kertoo kysymyksessä olevan tavanomaisen puristetun leivinhiivan, ilman lisäyksiä tai geenimuuntelua.
Nimenomaan korrektiussyistä pakkaukseen ei ole otettu merkintää valmistajasta, vaan pakkaajan ja valmistusmaan yhdistelmä. Näin kuluttajien mahdolliset yhteydenotot ohjautuvat pakkaajalle, joka tarvittaessa ottaa yhteyttä valmistajaan. Kuluttajalla on myös oikeus tietää yksiselitteisesti tuotteen olevan suomalaista eikä bulkkina maahan tuotua ja täällä pakattua hiivaa. Joutsen-merkin käyttö olisi yhtä oikeutettua kuin Tuore Hiivassakin. Pakkausmerkinnät ovat siis näiltäkin osin elintarvikeasetuksen mukaiset ja korrektit sekä kuluttajaa että hiivan valmistajaa kohtaan.
Käsiteltävän prosessin käynnistämistä on pidettävä erikoisena siltä osin kuin se koskee hakijan valmistamaa hiivaa edelleen markkinoituna, vaikkakin pakattuna. Toiminnan kannattavuus perustuu hakijan määräävään markkina-asemaan tuorehiivan ainoana valmistajana Suomessa ja tästä johtuvaan 50 gramman palan monopolihinnoitteluun (10:21 mk/kg) verrattuna kilon palaan (4:25 mk/kg), joka on alttiina kuivahiivan kilpailulle ja täten hinnoiteltu lähemmäs markkinahintaa. Hinnat ovat 1998 hinnastossa ilmoitetut perushinnat, ALV 0 %.
Hakijan väite siitä, että bulkkihiivan uudelleen pakkaaminen lisäisi kokonaisbakteerimäärää, on toteen näyttämätön. Bakteerit joutuvat hiivaan kasvatuksen aikana, jolloin niillä on saatavana ravinteita. Suodatettu ja puristettu hiiva - mikäli se on riittävästi pesty ennen suodatusta - ei sisällä bakteerien tarvitsemia ravintoaineita, joten siinä eivät myöskään bakteerit lisäänny. Myös hakijan väite siitä, että sillä olisi laadukkaan hiivan valmistajan maine, on kyseenalainen. Vastaajan lisäksi monet muutkin elinkeinonharjoittajat ovat joutuneet heittämään hakijan toimittamaa tavaraa roskiin.
Vastaaja ei ole jäljitellyt Perinteinen Palahiiva -tuotteessaan hakijan Tuore Hiiva -tuotetta, vaan on tehnyt parhaansa, jotta tuotteet erottuisivat toisistaan. Siltä osin kuin tuotteissa on yhtäläisyyksiä, nämä ovat riippuvaisia saatavilla olevista laitteista ja materiaaleista, elintarvikelainsäädännöstä sekä vakiintuneesta käytännöstä. Perinteinen Palahiiva ja Tuore Hiiva muistuttavat toisiaan ulkoasultaan ja valinnaisilta ominaisuuksiltaan vain vähän. Perinteinen Palahiiva -pakkauksessa pakkaajan nimi on merkitty selkeästi ja näkyvästi pakkauksen molemmille sivuille siten, että tuotteen kaupallinen alkuperä on selvä ja että pakkausmerkinnät muutoinkin ovat elintarvikeasetuksen mukaiset. Tuotteen nimi Perinteinen Palahiiva ei viittaa hakijan väittämään hiivanvalmistuksensa perinteikkyyteen, vaan pakkauksen sisältämän tuotteen olomuodon ja koostumuksen perinteisyyteen eli tavanomaisuuteen. Hakijalla ei ole minkäänlaista oikeutta tuotenimeen Perinteinen Palahiiva tai yksinoikeutta tuoreen leivinhiivan markkinoimiseen 50 gramman pakkauksissa tai suorakulmaisen särmiön muotoiseen hiivapalaan, vahakääreeseen pakkausmateriaalina eikä myöskään sinisen painovärin käyttämiseen hiivapakkauksessa tai mihinkään näiden yhdistelmään.
KULUTTAJA-ASIAMIEHEN (KA) KANNANOTTO
KA on ilmoittanut, että hän ei ryhdy toimenpiteisiin hakemuksen johdosta.
MARKKINATUOMIOISTUIMEN RATKAISUN PERUSTELUT
Hakija, Suomen Hiiva Oy valmistaa ja markkinoi leivinhiivaa. Vastaaja, Hi-Tec Foods Oy markkinoi mm. leivinhiivaa. Hakija on ainoa tuoreen leivinhiivan valmistaja Suomessa. Vastaaja ostaa hakijan valmistamaa sanottua tuoretta hiivaa isoissa erissä erään tukkuliikkeen kautta ja pakkaa tämän hiivan kuluttajapakkauksiin vähittäismyymälöissä myytäväksi.
Hakijan markkinoimaa hiivaa myydään 50 gramman kuluttajapakkauksessa, joka on suorakulmaisen särmiön muotoinen. Pakkaus on vahattua paperia oleva kääre, johon hiivapala on kiedottu. Pakkauksen pohjaväri on valkoinen ja tekstit ja kuviot on painettu sinisellä värillä. Pakkauksen julkisivussa olevassa nimessä "Tuore Hiiva" on sana hiiva kirjoitettu isoin kirjaimin. Nimen alla on viiva ja nimi on merkitty pystysuoraan kääreen keskelle. Sen alle on merkitty pienemmällä tekstillä nimi ruotsiksi. Valmistajan nimi ja kotipaikka on merkitty ruotsinkielisen nimen alle. Julkisivussa on myös joutsenkuvio. Muut merkinnät, mm. paino ja säilytyslämpötila sekä viivakoodi ovat pakkauksen reunoilla.
Vastaajan markkinoimaa hiivaa myydään myös 50 gramman kuluttajapakkauksessa, joka on suorakulmaisen särmiön muotoinen. Pakkaus on vahattua paperia oleva kääre, johon hiivapala on kiedottu. Pakkauksen julkisivulle on merkitty vaakasuoraan nimeksi "Perinteinen Palahiiva Bitjäst" ja sen alle paino "50 g". Tämän alle on merkitty säilytyslämpötila. Viivakoodi on sekä pakkauksen julkisivulla että reunoilla. Reunoille on merkitty pakkaaja eli vastaajayhtiö ja osoite. Reunoille on myös merkitty suomeksi ja ruotsiksi, että tuote on valmistettu Suomessa. Pakkauksen julkisivulla oleva nimi "Palahiiva Bitjäst" ja paino "50 g" on merkitty valkoisella tekstillä siniselle pohjalle. Näiden tekstien molemmilla puolilla on koko pakkauksen pituinen sininen raita. Muut pakkausmerkinnät on tehty sinisellä tekstillä valkoiselle pohjalle.
Tuoretta leivinhiivaa on Suomessa markkinoitu sanotunlaisessa 50 gramman läpikuultavassa vahakäärepakkauksessa jo 1960luvun alusta lähtien. Hakijan edeltäjien markkinoima pakkaus on ollut myös väreiltään ja sommittelultaan samankaltainen kuin hakijan nykyinen pakkaus.
Hakijan ja vastaajan pakkaukset ovat kooltaan ja muodoltaan samanlaisia. Pakkauksen koko ja muoto ovat määräytyneet käytännön seikkojen mukaan. Yksityishenkilöille myytävän hiivapalan koko on ollut jo pitkään 50 grammaa ja pakkauksen koko on määräytynyt sen mukaan. Pakkauksen muoto on määräytynyt pakkauskoneen mukaan, jolla hiiva pakataan kyseisenkaltaiseen vahakääreeseen.
Hiivapakkausten ulkonäköä arvioitaessa on otettava huomioon mm. pakkausten pieni koko sekä elintarvikelainsäädännön ja pakkausten päällysmerkintöjä koskevien määräysten asettamat rajoitukset. Kyseisiä hiivapakkauksia ostetaan useimmiten valintamyymälöissä. Käytännön ostotilanteessa pakkauksesta on näkyvissä lähinnä vain julkisivu.
Hakijan ja vastaajan pakkausten väreinä ovat sininen ja valkoinen. Valkoinen vahakääreen väri on molemmissa pakkauksissa pohjavärinä. Hakijan pakkauksen julkisivun päävärinä on valkoinen, kun taas vastaajan pakkauksen julkisivun pääväri on sininen. Hakijan pakkauksen julkisivua hallitsee sana hiiva. Vastaajan pakkaukseen nimi on merkitty huomattavasti pienemmällä tekstillä. Vastaajan pakkauksen sommittelu eroaa muutoinkin hakijan pakkauksen sommittelusta.
Kummankin tuotteen nimessä on sana hiiva. Molempien tuotteiden nimet kuvaavat itse tuotetta. Nimet erottuvat kuitenkin selkeästi toisistaan ja nimien merkitsemistapa pakkauksissa on selvästi erilainen. Hakijan ja vastaajan pakkauksiin merkityt tuotenimet eivät ole sekoitettavissa keskenään.
Hakijan pakkauksen julkisivun yleisilme on valkoinen ja vastaajan pakkauksen julkisivu on yleisilmeeltään sininen. Koska hakijan pakkauksen tekstit ovat vahakääreessä pystysuorassa ja vastaajan pakkauksen tekstit vaakasuorassa, hakijan pakkaus on myymälässä asetettava toisin päin kuin vastaajan pakkaus. Yleisvaikutelma pakkauksista on selkeästi erilainen. Vierekkäin asetettuna pakkaukset eroavat toisistaan selvästi. Vastaajan hiivapakkaus on myös vähittäismyymälässä ollut erotettavissa hakijan hiivapakkauksesta.
Edellä mainituilla perusteilla markkinatuomioistuin katsoo, että vastaajan hiivapakkaus ei ole aiheuttanut sekaantumisvaaraa tuotteen kaupallisen alkuperän suhteen. Vastaaja ei ole siten sanottua hiivapakkausta käyttämällä menetellyt elinkeinotoiminnassaan hyvän liiketavan vastaisesti eikä muutoinkaan hakijan kannalta sopimattomasti.
Hakija on paljoksunut vastaajan esittämiä oikeudenkäyntikuluja erityisesti siltä osin kuin ne ylittävät hakijan omat oikeudenkäyntikulut. Vastaaja ei ole esittänyt tarkempaa selvitystä vaatimistaan kuluista. Markkinatuomioistuin katsoo, että vastaajan vaatimia oikeudenkäyntikuluja on alennettava.
MARKKINATUOMIOISTUIMEN RATKAISU
Markkinatuomioistuin hylkää Suomen Hiiva Oy:n hakemuksen.
Suomen Hiiva Oy velvoitetaan korvaamaan Hi-Tec Foods Oy:lle oikeudenkäyntikuluista seitsemänkymmentäseitsemäntuhatta (77.000) markkaa. Korvaukselle on maksettava viivästyskorkoa siitä lähtien, kun kuukausi on kulunut markkinatuomioistuimen päätöksen antopäivästä. Vuotuisen viivästyskoron määrä on kulloinkin voimassaoleva Suomen Pankin vahvistama viitekorko lisättynä seitsemällä prosenttiyksiköllä.
Asian ovat ratkaisseet: Meriluoto, Häyhä, Kivipato, Kortekangas, Maijala, Myllynen, Paloranta ja Roselius