Finlex - Etusivulle
Markkinaoikeus

21.5.1993

Markkinaoikeus

Markkinaoikeuden ja aiemman markkinatuomioistuimen ratkaisut v. 1979 lähtien.

MT:1993:012

Asiasanat
Kylkiäinen
Tapausvuosi
1993
Antopäivä
Diaarinumero
D:13/93

KA vastaan Pukumies Oy (yhtiö). Kuluttajat eivät yleensä hanki solmionpidikettä samanaikaisesti puvun kanssa. Puvun käyttäminen ei liity solmionpidikkeen käyttämiseen. Kuluttajat eivät myöskään yleensä hanki korvakoruja samanaikaisesti puvun kanssa. Korvakorujen käyttäminen ei liity puvun käyttämiseen. Solmionpidikkeellä ja timanttikorvakoruilla ei ollut ilmeistä asiallista yhteyttä juhlapuvun kanssa.

KSL_2_luku_4_§

KULUTTAJAASIAMIEHEN VAATIMUS

KA on vaatinut, että Pukumies Oy:tä kuluttajansuojalain (KSL) 2 luvun 4, 7 ja 8 §:n sekä kuluttajaasiamiehestä annetun lain 7 §:n 2 momentin nojalla sakon uhalla kielletään kuluttajiin kohdistuvassa markkinoinnissaan tarjoamasta kultaista solmionpidikettä tai timanttikorvakoruja ilmaiseksi juhlaasua ostavalle asiakkaalleen, taikka tekemästä muuta vastaavia tuotteita koskevaa tarjousta, joilta puuttuu ilmeinen asiallinen yhteys.

Lisäksi KA on vaatinut, että KA:n määräämä väliaikainen kielto pidetään voimassa kunnes asia on lopullisesti ratkaistu.

KA on 30.4.1993 määrännyt Pukumies Oy:lle sanotun väliaikaisen kiellon. KA:n yhtiölle lähettämä kirje on kuulunut seuraavasti:

"Asia: MARKKINOINTIKAMPANJANNE: AITOA KULTAA JA TIMANTTEJA KAIKILLE JUHLA-ASUN OSTAJILLE

Huomiotani on kiinnitetty Pukumies Oy:n markkinointitoimiin Oulussa, Jyväskylässä, Kokkolassa ja Seinäjoella. Muun muassa 21.4.1993 ilmestyneessä Keskipohjanmaa-lehdessä ja 19.4.1993 ilmestyneessä Ilkka-lehdessä mainostitte: "Aitoa kultaa ja timantteja kaikille juhla-asun ostajille. Mahtava tarjouksemme on: Miehille kultainen solmionpidike. Naisille timanttikorvakorut. Ilmaiseksi jokaiselle juhla-asun ostajalle!" Saman mainossanoman sisältävä kampanja on alkanut 25.4.1993 Jyväskylän ja Etelä-Pohjanmaan alueen Kolmostelevision lähetyksissä ja jatkuu 26.5.1993 asti.

Kuluttajansuojalain säännökset

Kuluttajansuojalain 2 luvun 4 §:ssä kielletään elinkeinonharjoittajaa tekemästä markkinoinnissa tarjousta, jonka mukaan kulutushyödyke myydään yhteisestä hinnasta toisen hyödykkeen kanssa tai joka edellyttää, että ostamalla kulutushyödykkeen saa vastikkeetta tai alennetulla hinnalla muun kulutushyödykkeen, mikäli tarjotuilla kulutushyödykkeillä ei ole ilmeistä asiallista yhteyttä keskenään.

Säännös koskee sekä ns. yhdistettyjä- että ns. kylkiäistarjouksia. Lainsäätäjä on asettanut yhdistettyjen tarjousten tai lisäetutarjousten käytön kriteeriksi ilmeisen asiallisen yhteyden vaatimuksen. Kuluttajansuojalain esitöissä (Hallituksen Esitys 8/1977, s. 28) todetaan säännöksen soveltamisen kannalta olevan keskeistä, milloin tarjotuilta tavaroilta tai palveluksilta katsotaan puuttuvan keskenään ilmeinen asiallinen yhteys. Lainvalmistelutekstin mukaan ilmeiselle asialliselle yhteydelle tulisi käytännössä asettaa tiukat vaatimukset. Perustelujen mukaan ilmeinen asiallinen yhteys ei vallitse, jos lisähyödyke käytetään kokonaan toisella alalla kuin päähyödyke. Sekään seikka, että lisähyödykettä käytetään samanaikaisesti kuin päähyödykettä, ei ole riittävä osoitus asiallisesta yhteydestä hyödykkeiden kesken.

Kuluttaja-asiamiehen ja viime kädessä markkinatuomioistuimen ratkaisukäytäntö osoittavat kylkiäisiä tai yhdistettyjä tarjouksia koskevan markkinoinnin lainmukaisuuden. Kiellettynä kylkiäistarjouksena kuluttaja-asiamies on muun muassa pitänyt leningin ostajalle kaupanpäällisiksi tarjottua korusettiä (Dnro 84/40/1256) samoin kuin tarjousta, jossa elinkeinonharjoittaja markkinoi minkä tahansa asusteen ostajalle kylkiäisenä joko huivia, käsineitä tai korua (Dnro 85/40/3392). Markkinatuomioistuin on käsitellyt sopimattomia kylkiäisiä koskevia kysymyksiä viimeksi päätöksessään 1993:9 keittiökalusteiden kylkiäistarjousten osalta.

Viitaten Pukumies Oy:n varatoimitusjohtaja Jarmo Husson kanssa käytyyn puhelinkeskusteluun Pukumies Oy:n markkinointikampanja on tehty tietoisena kuluttajansuojalain 2 luvun 4 §:n sisällöstä ja kuluttaja-asiamiehen ratkaisukäytännöstä. Menettelyä on pidettävä tietoisena lain rikkomisena. Kuluttaja-asiamiehen kielteisestä kannasta huolimatta Pukumies Oy:ssä aiotaan jatkaa kuluttajansuojalain 2 luvun 4 §:n vastaista markkinointikampanjaa. Pukumies Oy:n markkinointitoimilla on kuluttajaasiamiehestä annetun lain (40/1978) 7 §:n 2 momentin mukainen nopea vaikutus, sillä lehti-ilmoittelun lisäksi Pukumies Oy:n kampanjaa markkinoidaan myös Jyväskylän ja Etelä-Pohjanmaan alueen Kolmostelevision lähetyksissä.

Näillä perusteilla määrään Pukumies Oy:lle

VÄLIAIKAISEN KIELLON.

Kiellän Pukumies Oy:tä kuluttajiin kohdistuvassa markkinoinnissaan tarjoamasta kultaista solmionpidikettä tai timanttikorvakoruja ilmaiseksi juhla-asua ostavalle asiakkaalleen, taikka tekemästä muuta vastaavia tuotteita koskevaa tarjousta, joilta puuttuu ilmeinen asiallinen yhteys.

Väliaikaista kieltoa on noudatettava sadanviidenkymmenentuhannen (150 000) markan sakon uhalla.

Väliaikainen kielto perustuu kuluttajansuojalain 2 luvun 4 ja 8 §:n sekä kuluttaja-asiamiehestä annetun lain 7 ja 10 §:n säännöksiin.

Kuluttaja-asiamiehestä annetun lain 7 §:n 2 momentin mukaan kuluttaja-asiamiehen on saatettava väliaikaista kieltoa koskeva määräyksensä kolmen päivän kuluessa sen antamisesta markkinatuomioistuimen käsiteltäväksi uhalla, että kielto muuten raukeaa."

KA:n toimistosta on oltu yhteydessä Pukumies Oy:n edustajaan Oulussa. Neuvottelussa on keskusteltu KSL:n 2 luvun 4 §:n sisällöstä ja KA:n ratkaisukäytännöstä. Neuvottelun aikana on selvinnyt, että Pukumies Oy:n markkinointikampanja on tehty tietoisena KSL:n 2 luvun 4 §:n vaatimuksista. Huolimatta KA:n kielteisestä kannasta Pukumies Oy:n kylkiäistarjouksia kohtaan liikkeet aikovat jatkaa markkinointiaan. Pukumies Oy:n markkinointitoimet ovat tehokkaita ja nopeita vaikutukseltaan, sillä lehti-ilmoittelun lisäksi Pukumies Oy:n kampanjaa markkinoidaan myös Jyväskylän ja Etelä-Pohjanmaan alueen Kolmostelevision lähetyksissä 25.4. - 26.5.1993.

Vastapuoli on KA:n kielteisestä kannasta huolimatta päättänyt jatkaa markkinointiaan.

PUKUMIES OY:N VASTINE

Yhtiö on toivonut, että markkinatuomioistuin poistaisi väliaikaisen kiellon sekä Pukumies Oy:lle asetetun uhkasakon.

Yhtiö on ilmoittanut suorittaneensa nopeasti seuraavat toimenpiteet: Uusi TV-mainos on Oy Kolmostelevisio Ab:n ilmoituksen mukaan ensimmäisen kerran ajossa sunnuntaina 9.5.1993. Kaikissa myymälöissä on 5.5.1993 kielletty solmioneulojen ja timanttikorvakorujen antaminen asiakkaille. Lehti-ilmoituksista on poistettu viittaukset solmioneuloihin tai timanttikorvakoruihin. Myös radiomainosta on muutettu vastaamaan edelläkerrottuja toimenpiteitä.

Pukumies Oy on toimittanut markkinatuomioistuimelle kuluttajaneuvontatoimistolle tarkoittamansa vastineen, jota ei kuitenkaan ehditty toimittaa sinne ajoissa. Vastineen mukaan yhtiö ei anna kritiikittömästi, ilman asiayhteyttä, kylkiäistä asiakkaan suorittamasta ostosta. Yhtiö käsitteli asiaa varsin huolellisesti markkinointiryhmässään ennen kampanjan aloittamista. Ryhmän yhtenä jäsenenä on Pohjois-Suomen johtava korualan yrittäjä, jonka läsnäolo olennaiselta osaltaan oli varmistamassa kampanjan vilpittömyyttä. Pukumies Oy:n omistussuhteet ovat sellaiset, että myymälöissä on ollut usein erilliset kulta- ja kello-osastot. Näin on tilanne esim. Tornion ja Mikkelin myymälöissä, joissa sekä Pukumies että korualan yritys ovat osakkaina yhteisen omistuspohjansa luonteisena jatkeena. Näiltäkään osin kysymys ei voi olla "kolmannen riippumattoman tahon" antamasta asiaan liittymättömästä kylkiäisestä.

Kampanja toteutetaan kaikissa Pukumies Oy:n myymälöissä Oulussa, Kokkolassa, Jyväskylässä ja Seinäjoella. Asiayhteys kampanjatuotteiden kanssa on ilmeisen selvä ilman mitään tulkintaa. Kampanja keskittyy vappuun ja ylioppilaiden juhlaan.

Vapun juhla-asuun kuuluu solmio. On saivartelua väittää, että vappujuhliin voi mennä vaikka verkkareissa. Jos voi, verkkarin ostajalle ei Pukumies Oy kampanjatuotetta anna. Aivan samoin voidaan väittää, että kevään valmistuvat ylioppilaat voivat mennä lakkiaisiinsa farkuissa. Kyllä voivat, mutta farkkujen ostajille ei kampanjatuotetta anneta. Yhtiön tarjous on vilpitön ja asiayhteys ilmeinen. Sama pätee kaikkiin kampanjassa käytettäviin tuotteisiin.

Ylioppilasjuhlien aikana kampanjaan tulee vielä lisäelementtinä lyyra. Pukumies Oy tulee antamaan kaikille ylioppilaslakin ostajille kultaisen lyyran ilmaiseksi. Miten se poikkeaa kuluttajan oikeusturvan kanssa kilpailijoiden markkinoimasta "Yo-etu lakista pois 50 mk tai 100 mk"? Täytyy myöntää, että tarjous on kova, mutta niin on vähittäiskaupan tilannekin. Tämäkin tarjous ehkä aiheuttaa yhteydenottoja KA:lle, vaikka kaikkien tiedossa on, että yo-lakkiin yleensä kuuluu lyyra.

Pukumies Oy on harjoittanut vähittäiskauppaa vuodesta 1946 lähtien ja pyrkinut kaikissa tilanteissa toimimaan siten, että suhteet kaikkiin sidosryhmiin, myöskin kuluttajansuojaviranomaisiin ovat hyvät. Yhtiön tarkoitus on jatkaa tällä linjalla. Yhtiön markkinointipolitiikka perustuu vilpittömyyteen ja kaikkia osapuolia kunnioittaviin ratkaisuihin.

Voidaan myös kysyä, kenen etua yhtiön markkinoinnilla loukataan. Yksikään kuluttaja ei ole tuntenut etujaan tai oikeusturvaansa loukatuksi. Etu on varmuudella kuluttajan! Ei voi olla oikeudenmukaista, että laadittu kampanja jouduttaisiin lopettamaan kuluttajan edun vastaisesti kilpailijan etujen vuoksi. Yhtiö ei usko, että KSL tällöin palvelisi kuluttajien etuja vaan päinvastoin pakottaisi heidät maksamaan ylioppilaslyyrasta tai kengistä enemmän kuin on tarpeellista.

VÄLIAIKAINEN KIELTO

Markkinatuomioistuin on istunnossa 10.5.1993 antamassaan päätöksessä määrännyt seuraavan väliaikaisen kiellon:

"Markkinatuomioistuin harkitsee KSL:n 2 luvun 4, 7 ja 8 §:n nojalla oikeaksi kieltää Pukumies Oy:tä sadantuhannen (100 000) markan sakon uhalla väliaikaisesti, siihen saakka, kunnes asiassa on annettu lopullinen ratkaisu, tekemästä kuluttajille tarjousta, jonka mukaan juhla-asun ostaja saa ilman eri vastiketta kultaisen solmionpidikkeen tai timanttikorvakorut, joilla ei ole ilmeistä asiallista yhteyttä päätuotteen kanssa."

MARKKINATUOMIOISTUIMEN RATKAISUN PERUSTELUT

Pukumies Oy, jonka toimialana on mm. "vaatealaan kuuluvien tavaroiden tukku- ja vähittäiskauppa" sekä "kulta- ja koruesineiden osto ja myynti", on julkaissut seuraavat lehti-ilmoitukset:

Ilkka -lehdessä 19.4.1993 ja Keskipohjanmaa -lehdessä 21.4.1993 julkaistuissa mainoksissa yhtiö on ilmoittanut: "AITOA KULTAA JA TIMANTTEJA KAIKILLE JUHLA-ASUN OSTAJILLE. --Miehille kultainen solmionpidike, naisille timanttikorvakorut. ILMAISEKSI JOKAISELLE JUHLA-ASUN OSTAJALLE!"

Keskisuomalainen -lehdessä 26.4.1993 julkaistussa yhtiön mainoksessa on myös ollut teksti "Aito KULTAINEN SOLMIONPIDIKE MIEHELLE ja aidot TIMANTTIKORVAKORUT NAISELLE. Ilmaiseksi jokaiselle juhla-asun ostajalle."

Kolmostelevisiossa Jyväskylän ja Etelä-Pohjanmaan alueella 25.4.1993 alkaen lähetetyssä TV-mainoksessa yhtiö on ilmoittanut mm. seuraavaa: "Kevään juhliin juhla-asun ostajalle timanttikorvakorut ja kultainen solmionpidike. ---".

Kulutushyödykkeiden tarjoaminen yhteisestä hinnasta tai muuten yhdessä edellyttää KSL:n 2 luvun 4 §:n mukaan, että tarjotuilla hyödykkeillä on ilmeinen asiallinen yhteys keskenään. Hyödykkeillä saattaa olla ilmeinen asiallinen yhteys keskenään, jos niitä hankitaan tai käytetään yhdessä.

Kuluttajat eivät yleensä hanki solmionpidikettä samanaikaisesti puvun kanssa. Solmionpidikettä käytetään solmion kanssa. Puvun käyttäminen ei liity solmionpidikkeen käyttämiseen. Solmionpidikkeellä ei ole KSL:n 2 luvun 4 §:ssä edellytettyä ilmeistä asiallista yhteyttä juhlapuvun kanssa.

Kuluttajat eivät yleensä hanki korvakoruja samanaikaisesti puvun kanssa. Korvakorujen käyttäminen ei liity puvun käyttämiseen. Timanttikorvakoruilla ei ole KSL:n 2 luvun 4 §:ssä edellytettyä ilmeistä asiallista yhteyttä juhlapuvun kanssa.

Yhtiö on tekemällä tarjouksen, jonka mukaan juhla-asun ostajalle annetaan ilmaiseksi kultainen solmionpidike tai timanttikorvakorut, menetellyt markkinoinnissaan KSL:n 2 luvun 4 §:n vastaisesti.

MARKKINATUOMIOISTUIMEN RATKAISU

Markkinatuomioistuin harkitsee KSL:n 2 luvun 4 ja 7 §:n nojalla oikeaksi kieltää Pukumies Oy:tä sadantuhannen (100 000) markan sakon uhalla markkinoinnissaan tekemästä tarjousta, jonka mukaan juhla-asun ostaja saa ilmaiseksi solmionpidikkeen tai timattikorvakorut taikka muita jalometalliesineitä, joilla ei ole ilmeistä asiallista yhteyttä tarjottuihin päätuotteisiin.

Kieltoa on noudatettava heti.

Vaatimus kiellon ulottamisesta laajemmalti hylätään.

Läsnä: Huttunen, puheenjohtaja, Kurri, varapuheenjohtaja, Tala, Henriksson, Luukko, Maijala, Neimala ja Ollikainen

Sivun alkuun