Finlex - Etusivulle
Markkinaoikeus

12.3.1992

Markkinaoikeus

Markkinaoikeuden ja aiemman markkinatuomioistuimen ratkaisut v. 1979 lähtien.

MT:1992:006

Asiasanat
Harhaanjohtavuus, Jäljittely
Tapausvuosi
1992
Antopäivä
Diaarinumero
D:13/90

Oy Abloy Security Ltd ja Abloy Oy (hakijat) vastaan Hardware Group Finland Oy (vastaaja). Vastaajan lukot olivat hakijoiden vastaavien lukkojen jäljitelmiä. Vastaaja oli antanut niiden tuotekoodinumeroiksi numerot, jotka eivät selvästi erottuneet hakijoiden vastaavista tuotekoodinumeroista. Tuotteita yksityiseen käyttöön markkinoitaessa vastaajan käyttämät tuotekoodinumerot saattoivat sekoittua hakijoiden markkinoimiin tuotekoodinumeroihin. Mitään hyväksyttävää käytännön tarvetta tuotekoodinumeroiden samankaltaisuudelle ei ollut esitetty. Vastaajan menettely tuotekoodinumeroiden valinnan osalta oli hyvän liiketavan vastaista.

Vastaajan markkinoima riippulukko oli saman kokoinen ja ulkonäöltään samanlainen kuin hakijoiden markkinoima riippulukko. Vastaajan riippulukon lukko-osan kummallekin puolelle oli merkitty yhtä numeroa lukuunottamatta sama tuotekoodinumero kuin hakijan vastaavaan riippulukkoon. Vastaajan riippulukossa ei ollut valmistajaa eikä markkinoijaa osoittavaa tunnusta. Lukkoon kuului kaksi ulkonäöltään hakijan avainten näköistä avainta. Niissä ei ollut valmistajaa eikä markkinoijaa osoittavaa tunnusta. Sekä hakijat että vastaaja markkinoivat riippulukkoa yksityiseen käyttöön esim. rautakauppojen välityksellä. Vastaajan markkinointi oli omiaan aiheuttamaan sekaantumisvaaraa markkinoitujen riippulukkojen kaupallisen alkuperän suhteen.

SopMenL_1 ja 2_§

OY ABLOY SECURITY LTD:N JA ABLOY OY:N VAATIMUS

Hakijat ovat vaatineet, että Hardware Group Finland Oy:tä (HGF) sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain (SopMenL) 1 §:n nojalla sakon uhalla kielletään jatkamasta Abloy 5781 ja Abloy 5150 avainpesien, Abloy 3020 riippulukkojen ja Abloy avainten jäljitelmien valmistusta, markkinointia ja myyntiä sekä Abloy yhtiöiden markkinointimateriaalin jäljittelyä. Hakijat ovat myös vaatineet, että kielto määrätään heti väliaikaisesti siihen saakka, kunnes asiassa on annettu lopullinen päätös.

Lisäksi hakijat ovat vaatineet, että HGF Oy velvoitetaan määräajassa hävittämään hallussaan olevat jäljitellyt tuotteet ja markkinointimateriaali tai ryhtymään muuhun markkinatuomioistuimen sopivaksi katsomaan oikaisutoimeen, sekä että HGF Oy velvoitetaan kustannuksellaan julkaisemaan asiassa annettava päätös yhdessä tai useammassa sanoma tai aikakauslehdessä.

Hakijat ovat myös vaatineet, että HGF Oy velvoitetaan korvaamaan hakijoiden oikeudenkäyntikulut 190 000 markalla 16 %:n korkoineen.

Oy Wärtsilä Ab on 1920-luvulta lähtien harjoittanut Abloy lukkojärjestelmien ja avainten valmistus- ja myyntitoimintaa sekä tähän liittyvää huolto-, konsultointi- ja muuta palvelutoimintaa. Liiketoimintansa yhtiöittämisen yhteydessä Oy Wärtsilä Ab on vuonna 1989 perustanut Oy Abloy Security Ltd ja Abloy Oy -nimiset tytäryhtiöt, joille koko Oy Wärtsilä Ab:n lukitus-, heloitus- ja kulunvalvonta-alan liiketoiminta on siirtynyt. Liiketoiminnan siirron yhteydessä Oy Wärtsilä Ab on luovuttanut Oy Abloy Security Ltd:lle kaikki Abloy tuotteita koskevat patentti-, malli-, tavaramerkki- ja muut immateriaalioikeutensa. Oy Abloy Security Ltd puolestaan on myöntänyt Abloy Oy:lle yksinomaisen oikeuden käyttää mainittuja immateriaalioikeuksia Suomessa.

Abloy avain- ja lukkojärjestelmiä on valmistettu Suomessa 1920-luvulta lähtien. Abloy tuotteiden tuotekehittelyyn ja korkeaan laatuun on aina kiinnitetty paljon huomiota. Abloy tuotteet ovatkin aikojen kuluessa vakiintuneet yhtiöiden erityiseksi tunnusmerkiksi, joka samalla ilmentää tuotteiden korkeaa laatua.

HGF Oy tuo maahan avainaihioita, avainpesiä ja riipulukkoja, jotka ovat hakijoiden Abloy tuotteiden lähes identtisiä jäljitelmiä. Markkinoidessaan ja myydessään näitä jäljitelmiä Suomessa HGF Oy käyttää lisäksi myyntiesitteitä ja asennusohjeita, jotka myös ovat identtisiä kopioita Abloy yhtiöiden tuotteitaan varten laatimasta markkinointimateriaalista.

SopMenL:n 1 §:n yleislausekkeen mukaan elinkeinotoiminnassa ei saa käyttää hyvän liiketavan vastaista tai muutoin toisen elinkeinonharjoittajan kannalta sopimatonta menettelyä. Toisen elinkeinonharjoittajan tuotteen orjallisen jäljittelyn voidaan erityisistä syistä katsoa olevan vastoin hyvää liiketapaa. Oikeuskirjallisuudessa ja oikeuskäytännössä tällaisten erityisten syiden on katsottu olevan kyseessä, kun tuote on ulkomuodoltaan omaperäinen ja erottamiskykyinen, kun alkuperäisen ja kopion välillä on olemassa sekaantumisvaara siten, että ostaja on vaarassa erehtyä tuotteiden alkuperästä, ja kun sekaantumisvaaraa ei selvien tunnusmerkkien avulla ole torjuttu. Erityisenä syynä on lisäksi pidetty esim. sitä, että orjallinen jäljittely on järjestelmällistä ja harkittua.

Nyt kyseessä olevat tuotteet, Abloy avaimet, Abloy 5781 ja Abloy 5150 avainpesät sekä Abloy 3020 riippulukko, ovat kiistattomasti omaperäisiä. Abloy yhtiöiden muotoilijat ovat valmistaneet ja työstäneet tuotteet niille nimenomaisesti valittuun nykyiseen muotoon, joka toimii Abloy yhtiöiden erityisenä tunnusmerkkinä ja toteuttaa samalla tietyn teknisen funktion, mikä ei kuitenkaan mitenkään vähennä tuotteiden omaperäisyyttä.

Analysoitaessa Abloy tuotteiden muotoilun omaperäisyyttä on olennainen paino pantava sille, miten kuluttajat reagoivat nähdessään kopioidun tuotteen markkinoilla. Abloy avaimet, avainpesät ja riippulukot niille ominaisine muotoineen ovat olleet markkinoilla niin kauan ja syöpyneet kuluttajien tietoisuuteen siten, että kuluttajat tunnistavat kaikkien samankaltaisten, puhumattakaan identtisten, tuotteiden alkuperäksi Abloy yhtiöt. Sillä seikalla, että Abloy tuotteisiin on merkitty sanamerkki Abloy, ei ole mitään vaikutusta tuotteen tunnistamiseen, joka tapahtuu pelkästään ulkomuodon perusteella.

Abloy yhtiöt ovat 1970-luvun puolivälistä alkaen valmistaneet avainpesiä, joiden tuotekoodi on 5781, ja 1970-luvun alusta lähtien avainpesiä, joiden tuotekoodi on 5150. Abloy 5781 avainpesä kuuluu puuoven uppolukkoon. Se myydään tuotepakkauksessa, johon avainpesän osien lisäksi kuuluu kolme Abloy avainta ja avainpesää varten laadittu asennusohje. Abloy 5150 avainpesä puolestaan kuuluu pintalukkoon.

HGF Oy on vuodesta 1989 alkaen tuonut maahan, markkinoinut ja myynyt Suomessa avainpesiä, joissa se käyttää tuotekoodeja 05781 ja 05150. Näistä 05781 -avainpesien myyntipakkaus on samankokoinen kuin hakijoiden Abloy 5781 avainpesissään käyttämä myyntipakkaus ja sisältää avainpesän osien lisäksi, kuten hakijoidenkin tuotepakkaus, kolme avainta sekä asennusohjeen, joka on kopio Abloy asennusohjeesta. Jotkut HGF Oy:n markkinoimien avainpesien osista ovat Abloy Oy:n valmistamia ja toiset muuta alkuperää olevia täysin identtisiä kopioita Abloy avainpesien osista.

HGF Oy on tietoisesti jäljitellyt Abloy 5781 ja Abloy 5150 avainpesiä. HGF Oy käyttää jäljitelmiä markkinoidessaan Abloy yhtiöiden tuotekoodeja 5781 ja 5150, Abloy yhtiöiden varaosakoodeja, Abloy yhtiöiden asennusohjetta sekä aitoja Abloy avaimia. HGF Oy:n markkinoimat avainpesät ovat ulkoasunsa, käytetyn markkinointimateriaalin ja aitojen Abloy avainten sekä käytettyjen tuote- ja varaosakoodien perusteella siten selvästi tunnistettavissa Abloy tuotteiksi. Se, että HGF Oy avainpesän myyntipakkauksen päälle sekä asennusohjeen vasempaan ylälaitaan merkitsee oman toiminimensä, ei millään tavalla vaikuta tähän.

Abloy yhtiöt ovat 1950-luvulta alkaen valmistaneet riippulukkoja, joiden tuotekoodi on 3020. Tuotepakkaukseen sisältyy riippulukon lisäksi kaksi Abloy avainta. Erään toisen Abloy riippulukon tuotekoodi on 3021.

HGF Oy on vuodesta 1989 alkaen tuonut maahan, markkinoinut ja myynyt Suomessa riippulukkoja, joissa se käyttää tuotekoodia 3022. Nämä riippulukot, joiden alkuperä ei tuotepakkauksesta eikä lukosta käy ilmi, ovat Abloy 3020 riippulukon täysin identtisiä kopioita.

HGF Oy:n käyttämään tuotepakkaukseen sisältyy lisäksi kaksi Abloy avaimen jäljitelmää. Riippulukon markkinoinnissa HGF Oy käyttää lisäksi jälleen Abloy yhtiöiden riippulukkojensa markkinointia varten laatimaa tuote-esitettä.

On ilmeistä, että HGF Oy on tietoisesti jäljitellyt Abloy 3020 riippulukkoa. Kuten edellä avainpesien osalta todettiin, on HGF Oy:n markkinoima riippulukkokin ulkoasunsa, pakkaukseen sisältyvien avainjäljitelmien ja käytettyjen esitteiden sekä tuotekoodin ja varaosakoodien perusteella tunnistettavissa Abloy tuotteeksi. Kuluttajille aikaansaadaan siten virheellisesti käsitys, että Abloy Oy on valmistanut HGF Oy:n markkinoiman riippulukon, ja että Abloy Oy:n ja HGF Oy:n välillä vallitsee kaupallinen yhteys.

Abloy avaimia on valmistettu 1920-luvulta alkaen. Avaimen pään erityislaatuinen ulkoasu on aikojen kuluessa vakiintunut hakijoiden erityiseksi tunnusmerkiksi. Abloy avaimen pään ulkoasu on aikanaan muotoiltu ja työstetty nimenomaan nykyisenlaiseksi valmistajansa tuotteiden tunnusmerkiksi. Lisäksi Abloy avaimen pään erityislaatuinen ulkoasu nauttii suojaa jäljittelyä vastaan rekisteröidyn tavaramerkin rek.nro 93864 perusteella. Tavaramerkinloukkauksella ei tosin ole merkitystä tässä oikeudenkäynnissä.

Nyt esillä olevassa asiassa on kuitenkin merkitystä sillä seikalla, että sekä aitojen Abloy avainten että niiden jäljitelmien käyttö tuotejäljitelmien markkinoinnissa lisää olennaisesti sekaantumisvaaraa. On ilmeistä, ettei mikään muu syy kuin halu sopimattomasti hyötyä Abloy-avaimen goodwill arvosta voi olla perusteena Abloy avainten pään ulkoasun jäljittelylle.

HGF Oy on tuonut maahan, markkinoinut ja myynyt Suomessa vaihtelevaa alkuperää olevia avainaihioita ja avaimia, jotka ovat Abloy avainten lähes identtisiä kopioita.

SopMenL:n esitöiden mukaan markkinointia koskevien säännösten tulkinnassa käytetään apuna mainonnan kansainvälisiä perussääntöjä, joiden 10 artiklan mukaan "mainoksessa ei saa jäljitellä toisen mainoksen yleissommittelua, tekstiä, iskulausetta, kuvallista esitystä, musiikkia ja äänitehosteita ym. tavalla, joka on omiaan johtamaan harhaan tai aiheuttamaan sekaannusta".

Abloy yhtiöiden avainpesiään ja riippulukkojaan varten laatimat asennusohjeet ja esitteet ovat sommittelultaan ja kuvioinniltaan itsenäisiä ja omaperäisiä. Vastaavanlaisen tuotteen asennusohjeen tai esitteen ei suinkaan tarvitse olla samanlainen.

HGF Oy:n käyttämät esitteet sisältävät kuvia tuotteista, jotka ovat identtisiä hakijoiden valmistamien ja markkinoimien Abloy avainpesien ja Abloy riippulukkojen kanssa. Lisäksi HGF Oy:n esitteestä ilmenevät tuotekoodit 05781, 05150 ja 3022 ovat lähes identtiset hakijoiden tuotekoodien 5781, 5150 ja 3020 kanssa. HGF Oy:n käyttämien esitteiden sisältö viittaa siten selkeästi Abloy yhtiöiden tuotteisiin. Se seikka, että HGF Oy:n esitteistä käy ilmi HGF Oy:n toiminimi, ei mitenkään vaikuta siihen, että esitetyt tuotteet ovat selvästi tunnistettavissa Abloy tuotteiksi. Muulla tavoin tuotteiden tai esitteen alkuperää ei HGF Oy:n esitteissä ole yksilöity.

Lukitusalalla ei ole olemassa sellaisia standardeja, jotka määrittelisivät ko. tuotteiden ulkomuodon tietynlaiseksi. Avaimen pään, avainpesien ulkoisten osien sekä riippulukon valmistuksessa voidaan käyttää lukemattomia eri koko- ja muotovaihtoehtoja, jotka teknisesti toteuttavat kaikki yhtä hyvin halutun toiminnallisen funktion.

Rautakaupoille tarjotaan täysi valikoima Abloy -yhtiöiden tuotteita. Samoin ovat lähes kaikki Abloy -tuotteet ja näiden komponentit kaikkien lukkoseppien saatavilla. Ainoastaan sarjoitustiedot ja tietyt asiakaskohtaiset tuotteet on asiakkaiden turvallisuuden parantamiseksi keskitetty Abloy yhtiöiden valtuuttamille lukkosepänliikkeille. Kieltohakemuksen tarkoittamat Abloy -tuottet ovat vapaasti kuluttajien, lukkoliikkeidem rautakauppojen ja tukkuliikkeiden saatavilla. Hakijoiden ja vastaajan jakelukanavat eivät myöskään poikkea toisistaan. Sekä HGF Oy:n että Abloy -yhtiöiden ko. tuotteita löytyy rautakaupoista. HGF Oy on myös tarjonnut tuotteitaan Abloy -yhtiöiden valtuuttamille lukkosepille.

HGF Oy:n markkinoimat tuotteet osineen ovat pääasiallisesti yhteensopivia Abloy yhtiöiden vastaavien tuotteiden kanssa. Kun lukkosepät sitten purkavat tuotteita osiin, sekoittuvat identtiseksi muotoillut komponentit, joita ei ilman tarkkoja mittalaitteita voida erottaa toisistan. Jollei uudelleen koottu tuote komponenttien erilaisuuden vuoksi toimi moitteettomasti, tulee reklamaatio luonnollisesti Abloy -yhtiöille, joille aiheutuu siitä huomattavasti kustannuksia ja goodwill -arvon alenemista.

Lukon upotusstandardeja on erilaisia. Yhtiespohjoismainen SIS standardi ja suomalainen SFS standardi ovat hyväksyttyjä Suomessa. Kukin ovitehdas valitsee tuotteisiinsa haluamansa standardin mukaisen lukkorungon. Niin Abloy -yhtiöillä kuin niiden kilpailijoillakin on kumpaankin standardiin sopivat tuotteet, joita markkinoidaan eri tuotekoodein.

HGF Oy:tä lukuunottamatta muiden Abloy -yhtiöiden kilpailijoiden tuotteet eivät ole ulkomuodoltaan eivätkä tuotekoodeiltaan identtisiä Abloy -yhtiöiden tuotteiden kanssa. Abloy -yhtiöiden käyttämillä tuotekoodeilla ja standardoiduilla lukkorungoilla ei liioin ole mitään yhteyttä, vaan Abloy -yhtiöiden koodausjärjestelmä on laadittu täysin yhtiöiden sisäistä käyttöä varten.

Kyseessä olevia tuotteita myydään usein ilman valmispakkauksia. Esim. Abloy avaimia ja niiden jäljitelmiä on saatavilla irrallisina samoin kuin avainpesiä ja niiden osia lukkoseppien markkinoimina. Lisäksi Abloy -yhtiöiden avainpesien tuotepakkaus on vuosien varrella vaihdellut ja vaihtelee edelleen usein. HGF Oy:n valitsema valkoinen pakkaus on täysin neutraali eikä suinkaan omiaan erottamaan HGF Oy:n markkinoimia tuotteita. Pakkauksista ei tässä asiassa muutoinkaan ole lainkaan kyse.

Tuotteen loppukäyttäjän riski erehtyä tuotteiden kaupallisen alkuperän suhteen on merkittävä ja kieltohakemuksen kannalta olennainen seikka. Siinäkin tapauksessa, että väitetty myyntikanavien poikkeavuus riittäisi poistamaan HGF Oy:n sopimattoman orjallisen jäljittelyn aikaansaaman sekaantumisvaaran, mitä se ei kuitenkaan tuotteiden identtinen ulkomuoto ja Abloy -tuotteiden ulkoasun vakiintumisaste huomioon ottaen tee, HGF Oy:n koko toiminnan tekee sopimattomaksi se, että se rakentuu Abloy -yhtiöiden goodwill -arvon sopimattoman hyväksikäytön ja heikentämisen varaan.

HGF Oy on edellä esitetyllä tavalla tietoisesti jäljitellyt hakijoiden omaperäisiä ja näille tunnusomaisia Abloy avaimia, Abloy avainpesiä, Abloy riippulukkoja sekä näitä tuotteita varten laadittua markkinointimateriaalia. Abloy tuotteiden erottamiskyky on niin voimakas, että kuluttajat välittömästi yhdistävät HGF Oy:n markkinoimat jäljitelmät hakijayhtiöihin. Jäljittelyllään HGF Oy on siten tahallisesti aikaansaanut ilmeisen sekaantumisvaaran tuotteiden alkuperään suhteen sekä harhaanjohtavan kuvan kaupallisesta yhteydestä hakijoihin.

Aiheuttamaansa sekaantumisvaaraa HGF Oy ei ole pyrkinyt millään tavalla poistamaan. Päinvastoin, Abloy tuotteiden ja niiden markkinointimateriaalin jäljittely on ollut johdonmukaista, ja sillä on tietoisesti pyritty Abloy tuotteiden korkean laadun ja huomattavien tuotekehittely- ja markkinointipanosten ansiosta saavuttamaan goodwill arvon hyväksikäyttöön. HGF Oy:n menettely on orjallista jäljittelyä ja sitä on kokonaisuutena arvostellen pidettävä sopimattomana menettelynä elinkeinotoiminnassa.

HARDWARE GROUP FINLAND OY:N VASTINE

Vastaaja on kiistänyt menettelynsä olevan sopimatonta ja vaatinut kieltohakemuksen hylkäämistä kaikilta osin. Vastaaja on myös vaatinut, että hakijat velvoitetaan korvaamaan vastaajan oikeudenkäyntikulut 69 235 markalla 16 %:n korkoineen.

Ennen toista maailmansotaa Suomessa oli saatavissa sekä kotimaisia että ulkomaisia lukkoja. Sodanjälkeisinä vuosina Suomessa ei lisenssisyistä ollut myytävänä kuin ainoastaan hakijayhtiöiden emoyhtiön Oy Wärtsilä Ab:n Abloy -tuotteita.

Abloy -tuotteiden myynti jakaantui aluksi rautakauppojen ja lukkoseppien kesken. Rautakauppojen keskittäessä ja kehittäessä toimintaansa ja siirtyessä paljolti itsepalvelupakkauksiin myynti keskittyi vähitellen yhä enemmän lukkosepille. Rautakaupoille tuli lähes mahdottomaksi tehdä tarjouksia talojen lukoston myynnistä ja eri ovien sarjoituksesta ns. yleisavainjärjestelmään, koska tähän erikoistunutta henkilökuntaa ei ollut. Näin syntyi yhteistyö Oy Wärtsilä Ab:n Abloyn ja lukkoseppien välillä.

Abloy järjesti tuotteidensa myynnin valitsemiensa lukkoseppäliikkeiden kautta. Nämä lukkoseppäliikkeet kulkevat nimellä Abloyn valtuuttama lukkosepänliike. Tämä valtuutus merkitsi sitä, että vain näillä yrityksillä oli oikeus ostaa tiettyjä myyntityön kannalta oleellisia osia Abloylta. Esimerkiksi sarjatiedot luovutettiin vain Abloyn valtuuttamille lukkosepille.

Hakijayhtiöiden valmistamien ja markkinoimien Abloy-lukkojen markkinaosuus Suomessa on tällä hetkellä yli 90 prosenttia. Kantajayhtiöt hallitsevat Suomen lukkomarkkinoita lähinnä Suomen Lukkoseppäliikkeiden liiton kautta. Abloy-yhtiöt myyvät Abloy-lukkojen tiettyjä osia vain valtuuttamilleen Suomen Lukkoseppäliikkeiden liiton jäsenille. Muille Suomessa toimiville lukkosepille, joita on 70 - 80, kaikkia näitä tuotteita ei myydä.

Vastaajan myynti suuntautuu lähes yksinomaan sellaisille noin 40-50 lukkosepälle, joille Abloy-yhtiöt eivät myy tiettyjä Abloy-lukkojen osia. HGF Oy:n asiakkaisiin ei sen sijaan kuulu lukkoseppiä, jotka ovat Abloy-yhtiöiden valtuuttamia. HGF Oy:n asiakkaat eivät siis missään tapauksessa ole samoja, joille Abloy-yhtiöt myyvät ko. tuotteita.

HGF Oy on johdonmukaisesti tiedottanut toimistaan Abloy-yhtiöille. Mistään uudesta ja yllättävästä tapahtumasta ei siis ole kysymys. Vastaaja on markkinoinut kieltohakemuksessa tarkoitettuja lukkoja Suomessa vuodesta 1988 lähtien. Valmistus on tapahtunut huomattavalta osin Suomessa. Abloy-yhtiöt ovat koko ajan olleet tietoisia vastaajan toiminnasta. Vastaaja on mm. säännöllisesti lähettänyt malleja tuotteistaan hakijoiden tietoon. Aika ajoin hakijat ja vastaaja ovat käyneet neuvotteluja taloudellisesta yhteistyöstä, mutta neuvottelut ovat joka kerta kariutuneet. Vastaaja on sen vuoksi halunnut korostaa olevansa hakijoiden kilpailija ja tarjoavansa vaihtoehtoista tuotetta niille lukkosepille, jotka eivät ole Abloyn valtuuttamia lukkoseppiä.

Jäljittely on Suomen lain mukaan sinänsä sallittua, ellei jäljittelyn kohdetta ole suojattu teollisoikeudellisilla suojamuodoilla tai ellei jäljittely muodosta tekijänoikeuden loukkausta. Hyvän liiketavan vastaisiksi jäljitelmät voidaan katsoa vain, jos on olemassa sekaantumisvaara, jota ei selvien tunnusmerkkien avulla ole torjuttu. Hyvän liiketavan vastaisuus voi siten ainoastaan koskea tapaa, jolla jäljitelmiä markkinoidaan. Sen sijaan jäljitelmän valmistukseen ja myyntiin ei markkinatuomioistuin voi puuttua, mikä on selkeästi todettu useissa markkinatuomioistuimen päätöksissä (mm. päätös 1986:3 "Kimppa") Hakemuksessa esitetty käsitys, että HGF Oy:n valmistamat ja myymät lukot olisivat sinänsä hyvän liiketavan vastaisia, ei perustu lakiin, vaan hyvän liiketavan vastaisuus voi lähtökohtaisestikin koskea vain tapaa, jolla niitä on markkinoitu. Siten valmistuksen ja myynnin kieltämistä koskeva vaatimus on hylättävä perusteettomana.

Vastaaja kiistää, että Abloy -tuotteet olisivat ulkonäöllisesti omaperäisiä. Lukon näkyvin osa eli lukon ulkohelat poikkeavat eri maissa hyvin vähän toisistaan. Tuotteiden tarkoituksena on nimenomaan toteuttaa tietty tekninen funktio. Mahdollisuudet tämän teknisen funktion ohella toteuttaa myös omaperäistä muotoilua ovat hyvin rajoitetut. Tämän vuoksi myös eri valmistajien tuotteet ovat hyvin samankaltaisia. Tämä pätee myös Abloy-yhtiöiden tuotteisiin suhteessa muihin markkinoilla oleviin tuotteisiin. Siten nimenomaan Abloy-merkki yhdistää Abloy -tuotteet Abloy-yhtiöihin.

Vastaaja myy kieltohakemuksen kohteena olevia lukkoja kokonaisina ainoastaan myyntipakkauksissa. Rautakaupassa myytävä riippulukko 3022 on niistä ainoa, jota myydään valintamyymälässa. Lukkoseppien kautta tapahtuva lukkojen HGF 3022, 05150 ja 05781 ei ole itse valintamyyntiä, vaan myyntitapahtumaan liittyy poikkeuksetta myyjän läsnäolo ja tämän antama myyntiinformaatio.

Hakijoiden ja vastaajan pakkaukset poikkeavat toisistaan selvästi sekä väritykseltään että kuvioinniltaan. HGF Oy käyttää myyntipakkauksenaan Metsä-Serlan Järvenpään kotelotehtaan painamatonta vakiotuotetta, koteloa nro 5. Myyntipakkauksessa ilmaistaan selkeästi tunnus HGF Oy. Myyntipakkauksen koko määräytyy ainoastaan myytävän tuotteen koon perusteella. HGF Oy:n ja Abloy -yhtiöiden käyttämien pakkausten erilainen väritys, kuviointi sekä Abloyn ja HGF Oy:n tunnusten esittämistapa huomioon ottaen pakkaukset eivät voi aiheuttaa sekaantumisvaaraa tuotteiden alkuperän suhteen. Ne ovat päinvastoin omiaan poistamaan kaikenlaiset sekaantumismahdollisuudet.

Abloy-yhtiöillä ei ole teollisoikeudellisten erityislakien mahdollisesti antamaa suojaa lukuun ottamatta mitään yksinoikeutta tiettyyn tekniseen ratkaisuun tai muotoon siitä huolimatta, että muitakin teknisiä ratkaisuja ja muotoiluvaihtoehtoja on valittavana. Teollisoikeudellisten suojamuotojen osalta markkinatuomioistuin ei ole toimivaltainen ratkaisemaan asiaa.

Ostajat,jotka haluavat nimenomaan Abloyn tuotteita, käyttävät useimmiten valtuutettujen Abloy -jälleenmyyjien palveluja ja tuotteita. Usein tällaisen ostajan kyky tunnistaa lukkotuote ulkomuodon perusteella jonkin tietyn valmistajan tuotteeksi on rajoitettu. Ostopäätös syntyy lukkosepän antamien tietojen, myyntipakkauksen ja tuotteen hinnan perusteella.

Abloy -yhtiöiden ja HGF Oy:n myynnin ja markkinoinnin kohderyhmät eivät ole samat. Abloy -yhtiöt myyvät tiettyjä Abloy -tuotteita ainoastaan valitsemilleen Suomen Lukkoseppäliikkeiden liiton jäsenyrityksille. HGF Oy:n tuotteiden ostajia ovat nimenomaan ne lukkosepät, jotka eivät ole Abloy -yhtiöiden valtuuttamia lukkosepänliikkeitä. Sellaisia lukkoseppiä, jotka ovat Abloy -yhtiöiden valtuuttamia lukkosepänliikkeitä, ei HGF Oy:n asiakaspiiriin kuulu.

HGF Oy:n asiakkaat ovat lähes yksinomaan lukkoseppiä. Lukkoseppien keskuudessa on vallitseva markkinatilanne erittäin hyvin tunnettu. Voidaan jopa väittää, että jokainen Suomessa aktiivisesti toimiva lukkoseppä on tietoinen siitä, että Abloy -yhtiöt myyvät tiettyjä tuotteitaan vain valitsemilleen lukkosepille. HGF Oy:n asiakkaat ovat hyvin tietoisia siitä, että Abloy -yhtiöt eivät myy heille Abloy -tuotteita. Tällaisessa markkinatilanteessa, jossa yksi dominoiva valmistaja sääntelee markkinoita haluamallaan, alan ammattikunnan hyvin tuntemalla tavalla, HGF Oy:n asiakkaat eivät voi erehtyä luulemaan HGF Oy:n markkinoimien lukkojen alkuperäksi Abloy -yhtiöitä.

Markkinoiden voimakkaasta kaksijaosta Abloy -yhtiöiden valtuuttamiin lukkoseppiin ja muihin lukkoseppiin seuraa myös, että lukkosepät tietävät HGF Oy:n tuotteiden olevan Abloy -tuotteiden kanssa rinnakkaisia kilpailevia tuotteita. HGF Oy:n kaltaisen yrityksen tulo markkinasegmentille, jolla Abloy -yhtiöt eivät toimi, ei voi olla hyvän liiketavan vastaista, sillä mitään sekaantumisvaaraa tuotteiden alkuperän suhteen ei voi olla.

Abloy -yhtiöiden markkinajohtajuus on vaikuttanut myös oviin tehtävien lukkopesien mitoitukseen. Ovien valmistajat tekevät jo tehtaalla oviin standardikokoisia lukkopesiä. Lukkomarkkinoiden keskittymisestä johtuen lukkopesät on mitoitettu noudattaen Abloyn standardeja. HGF Oy:n käyttämien tuotekoodien samanlaisuus suhteessa Abloy -yhtiöiden vastaavien tuotteiden tuotekoodeihin johtuu siitä, että lukkopesät on mitoitettu noudattaen Abloy -yhtiöiden standardeja. HGF Oy:n tarkoituksena ei ole missään tapauksessa ollut saada aikaan sekoitettavuutta Abloy -tuotteisiin. Tuotekoodin tarkoituksena on viitata Abloy -yhtiöiden tuotteiden mukaan standardisoituneisiin lukkopesiin. Jotta kilpailijoiden toimiminen lukkomarkkinoilla olisi ylipäätään mahdollista, heidän on mitoitettava lukkonsa pääsääntöisesti vastaamaan Abloy -yhtiöiden tuotteiden mukaan vakioituja lukkopesiä.

Abloyn oma standardi koskee nimenomaan lukkorunkojen läpivientejä. Lukkopesiin asennetaan yleensä jo ovitehtaalla lukkorunko, johon itse lukkosylinteri kiinnitetään. Yleisin lukkorunko, joka asennetaan valmiiksi oviin, on Abloyn lukkorunko 4190. Tämän lukkorungon ns. läpiviennit poikkeavat muista lukkorungoista muutaman millimetrin siten, että muiden kuin Abloyn mittojen mukaisten lukkopesien kiinnittäminen lukkorunkoon on mahdotonta.

Abloy -yhtiöiden kilpailijoiden on pystyttävä ostajille selkeästi ilmoittamaan, että markkinoitava lukko soveltuu esim. Abloy -yhtiöiden markkinoiman lukon 5781 mukaan mitoitettuun lukkopesään. Helpoimmin tämä tapahtuu käyttämällä samantyyppistä tuotenumeroa. Toki olisi periaatteessa mahdollista ilmaista asia esimerkiksi "myymämme lukko sopii lukkopesään, joka on suunniteltu Abloy -yhtiöiden markkinoiman avainpesän Abloy 5781 mittojen mukaan". Tätä HGF Oy ei ole kuitenkaan tehnyt, koska se on halunnut välttää kaikkia suoria viittauksia Abloy -yhtiöihin. Sen sijaan HGF Oy on käyttänyt tuotteidensa tunnuksena tuotenumeroa, jonka suunnittelussa on haluttu välttää myös täyttä identtisyyttä Abloy -yhtiöiden vastaaviin numeroihin lisäämällä numero 0 kunkin tuotenumeron eteen.

Vastaavankaltainen tilanne on esim. saranoiden myynnissä, jossa vakiokokoinen sarana esiintyy kolmen itsenäisen valmistajan valikoimissa samalla numerolla 3248. Tuotenumero viittaa näissä tapauksissa nimenomaan saranatyyppiin. Eri valmistajat identifioivat tuotteensa haluamallaan tavalla, mutta tuotenumero 3248 on kaikilla sama.

HGF Oy:n käyttämät tuotenumerot eivät voi aiheuttaa sekaannusta HGF Oy:n myymien tuotteiden alkuperän suhteen, etenkin kun markkinoinnissa tuodaan selkeästi esiin tunnus HGF. Mikäli HGF Oy:n käyttämien tuotenumeroiden käyttö kiellettäisiin, merkitsisi se sitä, että HGF Oy:n olisi käytännössä mahdotonta ilmoittaa markkinoinnissaan myymiensä lukkojen soveltuvan Abloy -lukkoja varten suunniteltuihin lukkopesiin. Lukkomarkkinoiden kannalta tämä merkitsisi sitä, että Abloy -yhtiöiden monopoliasema markkinoilla vahvistuisi entisestään ja uusien yrittäjien tulo vaikeutuisi.

HGF Oy:llä ei ole myyntiesitettä. Avainpesäpakkausten mukana seuraa asennusohjeet, joissa selkeästi ilmoitetaan yhtiön tunnus HGF Oy. Varaosaluetteloissa on kuvioihin merkitty varaosien nimet. Abloy -yhtiöiden varaosaluetteloissa on vain Abloy -yhtiöiden käyttämät koodinumerot. Lisäksi Abloy -yhtiöiden tuote- ja varaosavalikoima on huomattavasti laajempi kuin HGF Oy:n vastaava valikoima, joten varaosaluettelot poikkeavat tältäkin osin selkeästi toisistaan. Sekä asennusohjeet että varaosaluettelo on tarkoitettu yksinomaan asiakaslukkoseppien käyttöön. Ne eivät lainkaan kuulu markkinointimateriaaliin. Asennusohjeessa käytetty piirros sinänsä on tavanomainen tekninen piirustus ja idealtaan ja toteutukseltaan tämäntyyppisissä, osina myytävissä tuotteissa yleinen. Ohjeisto ei ole omaperäinen. Joka tapauksessa HGF Oy on merkitsemällä tunnuksensa näkyviin ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin sekaantumisvaaran välttämiseksi.

HGF Oy:n myymät lukot eivät ole Abloy -yhtiöiden tuotteiden identtisiä kopioita. Lukkojen myynnin ominaispiirteisiin kuuluu, että niitä myydään joko ns. valmispakkauksissa tai osina. Edellytyksenä osina myytäville tuotteille on, että niiden on oltava erittäin mittatarkkoja (noin 0,05 millimetrin tarkkuudella). HGF Oy:n tuotteiden mitat poikkeavat jokaiselta osaltaan Abloy -yhtiöiden tuotteiden vastaavista mitoista. Myytävä lukko on usein liitettävä jo valmiiksi sarjoitettuun järjestelmään. Lukon on toimittava osana laajempaa lukituskokonaisuutta. Tätä funktiota HGF:n lukot eivät Abloy -lukkojen muodostamassa kokonaisuudessa pysty täyttämään, koska HGF:n lukkosepillä ei ole Abloyn sarjoitustietoja ja mittaerot tekevät sarjoituksen käytännössä mahdottomaksi. Tämä merkitsee sitä, että Abloy -yhtiöiden tuotteet ja HGF Oy:n tuotteet eivät ole yhteensopivia. HGF Oy:n lukkoa ei siis voida asentaa oveen, joka halutaan sarjoittaa avautuvaksi samalla yleisavaimella Abloyn lukkojen kanssa. Tämä merkitsee myös sitä, että HGF Oy:n myymien lukkojen varaosat eivät sovellu Abloy -lukkoihin tai päinvastoin. Sarjoitettavuusongelmasta HGF Oy:n on mahdotonta kertoa lukon loppukäyttäjille. Vastuu asiakkaan informoimisesta onkin käytännön myyntityön hoitavilla lukkosepillä.

Abloy -yhtiöiden väite, jonka mukaan HGF Oy:n valmistamissa ja myymissä tuotepakkauksissa esiintyisi Abloy -avaimia, on virheellinen. HGF Oy:n lukkojen 05781 ja 05150 valmispakkauksissa ei milloinkaan esiinny Abloy -yhtiöiden sanamerkillä varustettuja avaimia. Abloy -avainten sisällyttäminen tuotepakkauksiin olisi HGF Oy:n kannalta järjetöntä, koska Abloy -avaimet ovat huomattavasti kalliimpia kuin HGF Oy:n omat avaimet. HGF Oy on myös nimenomaan pyrkinyt välttämään kaikkia mahdollisia viittauksia Abloy -yhtiöihin.

Avain sisältyy HGF Oy:n myymään valmispakkaukseen. Avain on pakkauksen sisällä yhdessä avainpesän osien kanssa. Tätä kokonaisuutta markkinoidaan myyntipakkauksessa, joka ei voi aiheuttaa sekaannusta tuotteiden alkuperän suhteen.

HGF Oy ei ole ainoa tämänkaltaisten avainten markkinoija ja maahantuoja. Markkinoilla on toistakymmentä tällaista avainta, joista yksikään ei ole varustettu Abloy -sanamerkillä. Avaimen pään ulkomuoto on degeneroitunut eikä saa suojaa jäljittelyä vastaan. Abloy -yhtiöiden vuonna 1985 rekisteröity tavaramerkki on niin degeneroitunut, että se olisi todennäköisesti jo kumottavissa.

Mikäli kielto kuitenkin joltain osin määrättäisiin, vastaajalle on annettava vähintään kuuden kuukauden pituinen ylimenokausi, jotta se voisi sopeuttaa markkinointinsa mahdollisen kiellon asettamiin vaatimuksiin.

KULUTTAJA-ASIAMIEHEN (KA) KANNANOTTO

KA on ilmoittanut, että hän ei ryhdy toimenpiteisiin hakemuksen johdosta.

VAATIMUS VÄLIAIKAISESTA KIELLOSTA

Käsitellessään asiaa istunnossa 23.9.1991 markkinatuomioistuin on hylännyt hakijoiden väliaikaista kieltoa koskevan vaatimuksen.

TODISTELU

Asiassa on kuultu hakijoiden nimeäminä todistajina Abloy Oy:n suunnittelupäällikköä, insinööri Jaakko Einari Meriläistä, toimitusjohtaja Matti Nils Juhani Westerholmia ja lukkoseppä Jukka Antero Aapiota, sekä vastaajan nimeämänä todistajana toimitusjohtaja Eero Kunttua. Todistajat ovat kertoneet seuraavaa.

Meriläinen: Hakijoiden lukko 5781 ja vastaajan lukko 05781 ovat toimintaperiaatteiltaan samanlaisia. Ne pystytään sarjoittamaan siten, että ne aukeavat samalla avaimella. Molemmissa on samat komponentit. Lukkojen osissa on sen verran mittaeroja, että HGF Oy:n tuotteiden haittalevyissä ja sylintereissä halkaisijamitat ovat kymmenesosan pienempiä kuin hakijoiden tuotteissa. Lukkojen osat sopivat sillä tavoin toisiinsa, että HGF:n avainpesä käy suoraan hakijoiden lukon suojarenkaaseen, ja haittalevyt, välilevyt, sylinteri, polvinasta, jatkokappaleet, ruuvit ja jatkokappaleen vääntörauta ovat vaihdettavissa. Hakijan lukon 5150 ja vastaajan lukon 05150 vaihdettavia osia ovat sylinteri, haittalevyt, polvinasta, avainpesä, suojarengas ja avaimet. Hakijoiden ja vastaajan tuotteen haittalevyissä halkaisijan mittaero on sama kuin lukoissa 5781 ja 05781. Abloyn lukon rajoitinlevy ja päätykansi eivät mahdu HGF:n lukkoon. Niissä on mahdollisesti muitakin pieniä eroja. Lukoissa on myös joitakin materiaaliin liittyviä eroja. Jos sarjoitetaan hakijoiden ja vastaajan lukkoja esim. siten, että vastaajan lukkoon 05150 laitetaan Abloyn haittalevyt ja HGF:n välilevyt, siitä saattaa syntyä toimintahäiriöitä.

Westerholm: Todistaja oli käynyt 13.9.1991 hakijan asiamiehen pyynnöstä vastaajan liikkeessä Kirkkonummella tehtävänään ostaa kesämökin oven lukko. Todistaja pyysi myyjältä kesämökin saunan ulko-oveen lukkoa. Todistajalle tarjottiin pintalukko ja avainpesä. Pintalukossa luki Abloy made in Finland, avainpesässä ei lukenut mitään. Todistaja osti mainitut tuotteet. Myyjä otti tuotteet irti muovipussista ja todistajan pyynnöstä näytti, miten ne asennetaan. Myyjä laittoi osat yhteen ja sanoi, että tämä on ihan hyvä lukko, tämä on Abloy. Myyjä antoi myös asennusohjeen. Lukkopesän tuotepakkauksessa oli tuotenumero 05150. Siinä ei ollut asennusohjetta. Todistajan kysymykseen, voiko lukon sarjoittaa samaan sarjaan kuin todistajan kesämökin oven Abloy -lukko, myyjä vastasi myöntävästi. Todistaja antoi myyjälle kesämökin lukon avaimen ja myyjä sarjoitti uuden lukon aukeamaan samalla avaimella. Todistajan ostama Abloy 5150 lukko ei ollut HGF Oy:n nimellä varustetussa muovipussissa, vaan se myytiin eri pakkauksessa.

Aapio: Todistaja on ns. valtuutettu Abloy -jälleenmyyjä. Todistajan liikkeessä esitellään asiakkaan haluamaa tuotetta, ja useimmiten tuote myydään mallia käyttäen. Myyntipakkauksella on harvemmin merkitystä, koska yleensä asiakkaiden lukot myös asennetaan. Todistajan liikkeessä on myös kilpailevia tuotteita. Yli puolet myynnistä on kuluttajamyyntiä. Myös rakennusliikkeille myydään lukkoja. Todistajan liikkeessä on aikaisemmin ollut myynnissä myös HGF:n tuotteita. Todistaja on saanut HGF Oy:ltä yhden myyntikirjeen. Todistaja on asentanut koeerän HGF:n lukkoja. Asiakkaan kanssa ei tullut esiin millään tavoin lukkojen alkuperä.

Komponentteja säilytetään varaosittain. HGF:n lukon haittalevyt ovat vaikeasti erotettavissa Abloyn lukon haittalevyistä. Sarjoitustöiden yhteydessä mm. haittalevyjä vaihdetaan, samoin normaalin huollon ja korjauksen yhteydessä. On poikkeuksellista, että lukkoihin vaihdetaan muita osia kuin haittalevyjä. Todistajalle on tullut reklamaatio hänen asentamastaan yhdestä HGF:n lukosta. Asiakas ei saanut lukkoa avaimellaan kunnolla auki. Ennen kuin todistajasta tuli ns. Abloy-vastuutettu, hän ei voinut tilata sarjahaittalevyjä erikseen, vaan ne toimitettiin lukkojen mukana. Abloy-valtuutettuna todistaja voi ostaa sarjahaittalevyjä erikseenkin. Lukoista myydään sarjoitettuina yli puolet. Todistaja saa Abloy lukkojen sarjoitustietoja suuriin kohteisiin, kuten kerrostaloihin ja rivitaloihin.

Kunttu: Todistaja markkinoi sekä HGF Oy:n että Abloyn lukkoja. Todistajan mielestä niiden komponenttien esim. sisäsylintereiden sekä haittalevyjen ja välilevyjen keskenään sopivuus on huono näissä tuotteissa. HGF:n ja Abloyn tuotteiden keskenään sekoittamista on vältetty. Niitä voidaan sarjoittaa keskenään, mutta huonolla tuloksella. Lukko ei toimi, jos osia käytetään sekaisin. Kuitenkin lukkoja voidaan kokonaisina tuotteina sarjoituksessa käyttää kumpaakin. Samalla avaimella voidaan saada aukeamaan sekä HGF:n että Abloyn lukot. Saattaa olla, että se teettää hiukan lisätyötä, mutta se on toteutettavissa. Esim. Abloyn avainta käyttämällä lukko saadaan toimimaan kummalla sylinterillä tahansa. Esim. kerrostaloon, jossa kaikki lukot on sarjoitettu Abloyn lukoilla, saadaan yhteen oveen sovellettua ja rakennettua HGF:n lukko niin että se myös toimii siellä.

MARKKINATUOMIOISTUIMEN RATKAISUN PERUSTELUT

Oy Wärtsilä Ab oli valmistanut ja markkinoinut 1920-luvulta lähtien lukkojärjestelmiä ja avaimia Abloy -tuotenimellä. Yhtiö perusti 1989 liiketoimintansa yhtiöittämisen yhteydessä Oy Abloy Security Ltd:n ja Abloy Oy:n, joille lukkojärjestelmien ja avaimien valmistus- ja markkinointitoiminta on siirtynyt.

Hakijoiden markkinoimaa puuoven uppolukkoon tarkoitettua Abloy avainpesää, jolle on annettu tuotekoodinumero 5781, on valmistettu 1970-luvun puolivälistä lähtien. Pintalukkoon tarkoitettua Abloy avainpesää, jolle on annettu tuotekoodinumero 5150, on valmistettu 1970-luvun alusta lähtien. Abloy riippulukkoa on valmistettu 1950-luvulta lähtien. Sille on annettu tuotekoodinumero 3020. Abloy avaimia on valmistettu 1920-luvulta lähtien. Hakijoiden po. tuotteet tunnetaan "abloy -tuotteina".

Hakijat myyvät mainittuja avainpesiä ja riippulukkoa lukkosepänliikkeille sekä tukku- ja rautakaupoille. Avainpesiin kuuluu kolme avainta ja riippulukkoon kaksi avainta. Avainpesien mukana toimitetaan asennusohje. Hakijat jakavat myös avainpesien 5781 ja 5150 sekä riippulukon 3020 varaosaluetteloita asiakkailleen.

Vastaaja, Hardware Group Finland Oy on vuodesta 1988 lähtien markkinoinut puuoven uppolukkoon tarkoitettua avainpesää, oven pintalukkoon tarkoitettua avainpesää ja riippulukkoa. Vastaaja valmistaa ja valmistuttaa osan tuotteiden komponenteista ja osan se tuo ulkomailta. Uppolukkoon tarkoitetulle avainpesälle vastaaja on antanut tuotekoodinumeron 05781, pintalukkoon tarkoitetulle avainpesälle tuotekoodinumeron 05150 ja riippulukolle tuotekoodinumeron 3022.

Vastaaja myy mainittuja avainpesiä ja niiden osia lukkosepille. Avainpesiä vastaaja myy myös omassa myymälässään suoraan loppukäyttäjille mm. yksityiseen käyttöön. Riippulukkoa vastaaja myy lukkosepille ja rautakaupoille sekä omassa myymälässään suoraan yksityiseen käyttöön. Vastaajan avainpesiin kuuluu kaksi tai kolme avainta, riippulukkoon kaksi avainta. Avainpesien yhteydessä toimitetaan myös asennusohje. Vastaaja jakaa varaosaluetteloa avainpesiä ostaville asiakkailleen.

Avainpesät

Uppolukkoon kuuluvat hakijoiden ja vastaajan avainpesät koostuvat ns. ulkoheloista ja oven sisään jäävistä osista. Ulkoheloja ovat suojarengas ja vääntönuppi. Oven sisään jääviä osia ovat mm. sylinteri, haittalevyt ja välilevyt, haittatanko ja ruuvit. Avainpesien osat ovat pääosin valmistusmateriaalin eli teräksen värisiä.

Vastaajan markkinoiman uppolukon avainpesän 05781 osat näyttävät päällisin puolin tarkasteltuina samanlaisilta kuin hakijoiden markkinoiman avainpesän 5781 vastaavat osat. Vääntönuppi on lähemmin tarkasteltuna hieman leveämpi kuin hakijoiden avainpesän vääntönuppi.

Hakijoiden avainpesän 5781 suojarenkaaseen on merkitty tunnus Abloy. Vastaajan avainpesässä 05781 ei ole valmistajaa eikä markkinoijaa osoittavaa tunnusta.

Hakijoiden ja vastaajan pintalukkoon kuuluvan avainpesän osia ovat mm. sylinteri, vääntörauta ja ruuvit. Valmiiksi pakattuna hakijoiden markkinoima avainpesä 5150 myydään yhdessä lukkopesän 1100 kanssa. Hakijoiden avainpesä 5150 on valmistusmateriaalin eli teräksen värinen. Sylinterissä ja lukkopesässä on tunnus Abloy.

Vastaajan markkinoiman pintalukon avainpesän 05150 osat ovat samanlaiset ja -väriset kuin hakijoiden markkinoiman avainpesän 5150 vastaavat osat. Vastaajan markkinoimassa avainpesässä ei ole valmistajaa eikä markkinoijaa osoittavaa tunnusta.

Vastaajien markkinoimien avainpesien 05781 ja 05150 osat ovat samat kuin hakijoiden markkinoimien lukkopesien 5781 ja 5150 osat. Vastaajan markkinoimien avainpesien 05781 ja 05150 osissa on pieniä mittaeroja hakijoiden vastaaviin avainpesiin verrattuna. Osa vastaajan avainpesien osista sopii käytettäväksi hakijoiden avainpesiin varaosina. Vastaajan po. lukkojen osat ovat niin samankaltaisia kuin hakijoiden vastaavien avainpesien osat, että vastaajan po. tuotteita on pidettävä hakijoiden vastaavien tuotteiden jäljitelminä.

Hakijoiden avainpesien eräitä, sarjoituksessa tarvittavia osia myyvät ainoastaan hakijoiden valtuuttamat lukkosepät. Sarjoituksessa tarvittavat tiedot ovat ainoastaan heidän hallussaan. Kokonaisina tuotteina vastaajan avainpesiä voidaan sarjoittaa hakijan lukkojärjestelmiin. Hakijoiden ja vastaajan lukot voidaan myös saada aukeamaan samalla avaimella.

Hakijoiden markkinoimiin po. avainpesiin kuuluvat avaimet ovat ns. abloy-avaimia, joiden pään ulkoasu on suojattu tavaramerkkirekisteröinnillä. Avaimen päässä on tunnus Abloy. Vastaajan markkinoimiin avainpesiin kuuluvat avaimet muistuttavat ulkoasultaan hakijoiden avaimia. Vastaaja ei ole merkinnyt avaimiin valmistajan tai markkinoijan nimeä. Vastaajan avaimet saattaisivat erikseen markkinoituina sekoittua hakijoiden Abloy avaimiin. Markkinatuomioistuin toteaa kuitenkin, että se ei tutki kysymystä siitä, onko hakijoiden tavaramerkkirekisteröintiin perustuvaa yksinoikeutta loukattu.

Hakijan avainpesäpakkauksen 5781 sisällä on ollut asennusohje. Myös vastaajan avainpesäpakkaukseen 05781 on sisältynyt asennusohje. Vastaaja ei ole jakanut asennusohjetta muulla tavoin.

Asennusohjeissa on kuvattu tekstin ja kuvien avulla, miten avainpesät asennetaan. Asennusohjeissa olevat kuvat esittävät avainpesien osia siinä järjestyksessä kuin ne asennetaan. Hakijan asennusohjeessa on tunnus Abloy. Vastaajan asennusohjeessa on tunnus HGF.

Vastaajan avainpesäpakkauksissa olevat asennusohjeet ovat suurelta osin samanlaiset kuin hakijoiden vastaavat asennusohjeet. Tuotteet ovat samanlaisia ja ne asennetaan samalla tavalla. Hakijoiden ja vastaajan asennusohjeissa käytetyt piirrokset ovat tavanomaisia teknisiä piirustuksia. Tällaiset asennusohjeet ovat pakkauksessa osina olevien, koottavaksi tarkoitettujen tuotteiden myynnissä tavanomaisia.

Avainpesien asennusohjeet ovat myyntipakkauksen pohjalla. Ostaja ei näe asennusohjetta tuotetta ostaessaan. Sillä ei ole vaikutusta ostopäätökseen. Asennusohjetta ei voida pitää vastaajan markkinointiaineistona.

Hakijoilla on varaosaluettelot avainpesistä 5781 ja 5150. Luetteloissa on kuvattu piirroksin tuotteiden osat. Osien vieressä on kutakin osaa tarkoittava koodinumero. Hakijan varaosaluetteloissa on tunnus Abloy.

Vastaajalla on yksi varaosaluettelo, jossa on kuvattu piirroksin mm. avainpesien 05781 ja 05150 osat. Piirroskuvien vieressä on kunkin osan nimi. Vastaajan varaosaluettelossa ei ole valmistajaa tai markkinoijaa osoittavaa tunnusta.

Vastaajan varaosaluettelossa olevat kuvat ovat samanlaisia kuin hakijoiden varaosaluetteloissa olevat kuvat, kuitenkin pienemmässä koossa. Tuotteet ovat samanlaiset ja niiden osat tulevat valmiissa lukossa samaan järjestykseen kuin hakijoiden tuotteiden osat. Vastaajan varaosaluettelo on eri näköinen kuin hakijoiden luettelot. Siinä on käytetty varaosista niiden nimiä, kun taas hakijoiden varaosaluetteloissa on käytetty osien koodinumeroita.

Vastaajan ei ole näytetty jakaneen varaosaluetteloaan muille kuin asiakkainaan oleville lukkosepille. Lukkosepät kykenevät erottamaan po. varaosaluettelot toisistaan.

Vastaaja myy avainpesiä lukkosepänliikkeille jälleenmyytäväksi.Hakijoiden ja vastaajan avainpesien myyntikanavat ovat vain tältä osin päällekkäisiä. Avainpesän asentaa loppukäyttäjälle useimmiten lukkoseppä. Lukkosepillä on erityistietoja avainpesistä, lukoista ja avaimista sekä niiden valmistajista ja markkinoijista. Lukkosepät kykenevät ammattitaitonsa perusteella erottamaan hakijoiden ja vastaajan avainpesät toisistaan. Lukkosepät tietävät myös, että hakijoiden ja vastaajan markkinoimien avainpesien osien sekoittaminen toisiinsa esim. sarjoittamisen yhteydessä saattaa aiheuttaa toimintahäiriöitä lukon käytössä.

Hakijoiden ja vastaajan avainpesät saattavat joissakin tapauksissa olla esim. rinnakkain yksittäisinä valmispakkauksina samassa lukkosepänliikkeessä. Vastaajan myyntipakkaus on selvästi erilainen kuin hakijoiden myyntipakkaus. Siinä on tarra, jossa on tunnus HGF Oy. Lukkosepänliikkeissä avainpesien markkinointiaineistoa täydennetään usein siten, että myyjä antaa myyntikeskustelussa ostajalle tietoja tuotteista ja niiden alkuperästä.

Markkinatuomioistuin katsoo, että vastaajan avainpesien markkinoinnin ei ole näytetty aiheuttaneen sekaantumisvaaraa markkinoitujen avainpesien kaupallisen alkuperän suhteen.

Hakijoiden abloy-tuotteet ovat yleisesti tunnettuja. Hakijat ovat antaneet uppolukkoon tarkoitetulle avainpesälle tuotekoodinumeron 5781 ja pintalukkoon tarkoitetulle avainpesälle tuotekoodinumeron 5150. Hakijoiden tuotekoodinumerot on hakijoiden ilmoituksen mukaan tarkoitettu hakijoiden sisäiseen käyttöön. Vastaaja on käyttänyt avainpesistään koodinumeroita 05781 ja 05150. Vastaaja on käyttänyt mainittuja tuotekoodinumeroita tuotepakkauksissa, asennusohjeissa ja varaosaluettelossa.

Vastaajan po. uppolukot ovat hakijoiden vastaavien lukkojen jäljitelmiä. Jäljitelmätuotteet tulisi markkinoinnissa pyrkiä selkeästi erottamaan. Vastaaja on antanut po. uppolukkojen tuotekoodinumeroiksi 05781 ja 05051, jotka eivät selvästi erotu hakijoiden vastaavista tuotekoodinumeroista 5781 ja 5051. Tuotteita yksityiseen käyttöön markkinoitaessa vastaajan käyttämät tuotekoodinumerot saattaisivat sellaisinaan sekoittua hakijoiden markkinoimiin tuotekoodinumeroihin ja aiheuttaa myös tuotteiden kaupallisen alkuperän sekaantumisvaaran. Tuotteiden virheisiin perustuvat vaatimukset saattavat ohjautua väärin. Mitään hyväksyttävää käytännön tarvetta tuotekoodinumeroiden samankaltaisuudelle ei ole esitetty.

Erottamiskykyisten tuotekoodinumeroiden tai muiden tunnusten käytön merkitys on tässä tapauksessa korostunut sen vuoksi, että kysymyksessä on hakijan tuotteiden järjestelmällinen jäljittely ja hakijan tunnettuisuuden hyväksikäyttö markkinoinnissa. Sekaantumisvaara vastaajan tuotteen kaupallisesta alkuperästä on näissä olosuhteissa erittäin ilmeinen. Jäljittelyä voidaan pitää tarkoituksellisena eikä se toteutuneessa laajuudessa ole pääosin teknisten seikkojen edellyttämää. Sen vuoksi vaikka kilpailijan po. tuotteiden yksityiskohtainenkaan jäljittely ei sinänsä ole hyvän liiketavan vastaista, on vastaajan menettely tuotekoodinumeroiden valinnan osalta em. taustan takia hyvän liiketavan vastaista.

Riippulukot

Hakijan markkinoima riippulukko 3020 on valmistusmateriaalin värinen. Lukko-osa on kellertävä ja lieriön muotoinen. Ripustinosa on teräksen värinen ja puoliympyrän muotoinen. Lukkoosaan on kummallekin puolelle keskelle merkitty tunnus Abloy. Siinä on pienikokoinen numero 3020. Lukkoon kuuluu kaksi "abloy avainta".

Vastaajan markkinoima riippulukko 3022 on saman kokoinen ja ulkonäöltään samanlainen kuin hakijoiden markkinoima riippulukko 3020. Vastaajan markkinoiman riippulukon lukko-osaan on kummallekin puolelle keskelle merkitty tuotekoodinumero 3022. Lukossa ei ole valmistajaa eikä markkinoijaa osoittavaa tunnusta. Lukkoon kuuluu kaksi ulkonäöltään "abloy avaimen" näköistä avainta. Niissä ei ole valmistajaa tai markkinoijaa osoittavaa tunnusta.

Vastaajan markkinoiman riippulukon 3022 osat ovat samat kuin hakijoiden markkinoiman riippulukon 3020 osat. Vastaajan riippulukkoa on pidettävä hakijoiden riippulukon jäljitelmänä.

Hakijoilla on erillinen riippulukon varaosaluettelo, jossa on kuvattu mm. riippulukon 3020 osat. Vastaajan ainoassa varaosaluettelossa on kuvattu myös riippulukon 3022 osat. Vastaajan varaosaluetteloa on jaettu vain lukkosepille. Edellä avainpesien kohdalla mainituin perustein lukkosepät kykenevät erottamaan vastaajan varaosaluettelon hakijoiden varaosaluettelosta.

Sekä hakijat että vastaaja markkinoivat po. riippulukkoa yksityiseen käyttöön esim. rautakauppojen välityksellä. Hakijoiden tuote tunnetaan omaperäisen ulkoasunsa ja avainten pään muodon perusteella hakijoiden Abloy riippulukoksi. Jäljitelmätuotteet tulisi markkinoinnissa pyrkiä selkeästi erottamaan. Vastaajan jäljitellyssä riippulukossa ei ole mitään selkeää tunnusta, joka erottaisi sen hakijoiden markkinoimista riippulukoista.

Vastaajan jäljitelmätuotteen tuotekoodinumero 3022 ei erotu hakijan tuotekoodinumerosta 3020. Mitään hyväksyttävää käytännön tarvetta tuotekoodinumeroiden samankaltaisuudelle ei ole esitetty.

Markkinatuomioistuin katsoo, että vastaajan markkinointi on omiaan aiheuttamaan sakaantumisvaaraa markkinoitujen riippulukkojen kaupallisen alkuperän suhteen. Siten vastaaja on menetellyt riippulukon markkinoinnissa harhaanjohtavasti.

Hakija ei ole esittänyt perusteita, joiden nojalla olisi syytä määrätä oikaisu- tai julkaisuvelvoitetta.

MARKKINATUOMIOISTUIMEN RATKAISU

Markkinatuomioistuin harkitsee oikeaksi SopMenL:n 1, 2 ja 6 §:n nojalla sadantuhannen (100 000) markan sakon uhalla kieltää Hardware Group Finland Oy:tä avainpesien ja riippulukkojen markkinoinnissa

1. käyttämästä hakijoiden tuotteita jäljittelevien avainpesien ja riippulukon tuotekoodinumeroina hakijoiden tuotekoodinumeroista selvästi erottumattomia numeroita, ja

2. markkinoimasta hakijoiden riippulukkoa jäljittelevää riippulukkoa ilman, että vastaajan tuotteen kaupallinen alkuperä selkeästi erotetaan hakijoiden tuotteesta.

Kieltoja on noudatettava 30.6.1992 lukien.

Vastaaja Hardware Group Finland Oy velvoitetaan suorittamaan hakijoille korvaukseksi oikeudenkäyntikuluista yhdeksänkymmentätuhatta (90 000) markkaa 16 prosentin korkoineen tämän päätöksen tiedoksiantopäivästä lukien.

Vaatimukset hylätään enemmälti.

Läsnä: Huttunen, puheenjohtaja, Kurri, varapuheenjohtaja, Pöyhönen, Aaltonen, Antila-Rantanen, Henriksson, Luukko, Maijala ja Ollikainen

Sivun alkuun