MT:1986:4
- Asiasanat
- Sopimaton ilmaisu, Totuudenvastainen ilmaisu
- Tapausvuosi
- 1986
- Antopäivä
Velabo Oy ja toimitusjohtaja Juhani Antikainen (hakijat) vastaan Seppo Hyvönen Oy ja toimitusjohtaja Seppo Hyvönen (vastaajat). Yhtiötä ja sen toimitusjohtajaa kiellettiin sakon uhalla markkinoinnissaan käyttämästä totuudenvastaisia sekä asiaan kuulumattomia seikkoja sisältäviä ja esitystavaltaan sopimattomia ilmaisuja, jotka antavat kuvan, että kilpaileva yhtiö on julkisesti ilmoittanut kopioivansa yhtiön tuotteita, että kilpaileva yhtiö ei ole ammattikasvatushallituksen tai Valtion hankintakeskuksen hyväksymä toimittaja, että kilpailevan yhtiön tuotteet eivät suunnittelun osaamattomuuden vuoksi toimi edellytetyllä tavalla sekä että kilpaileva yhtiö ei yhtiön tuotteiden jäljittelystä johtuvien oikeudellisten toimien vuoksi pysty toimittamaan tilauksia sopimuksenmukaisesti, sekä käyttämästä totuudenvastaista ilmaisua, jonka mukaan osa yhtiön omista tuotteista olisi mallisuojattuja.
Yhtiö oli työpaikkailmoituksessaan ilmoittanut olevansa luonnontieteellisten opetusvälineiden valmistaja, vaikka yhtiö ei ollut näyttänyt itse valmistaneensa markkinoimiaan tuotteita. Tällaisen sanallisen epätarkkuuden ei katsottu olevan omiaan vaikuttamaan hyödykkeiden kysyntään tai tarjoukseen taikka vahingoittamaan toista elinkeinonharjoittajaa. Ilmaisu ei ollut muutoinkaan hyvän liiketavan vastainen tai hakijan kannalta sopimaton. Hakemus tältä osin hylätty.
SopMenL_2_§ ja SopMenL_6_§
VELABO OY:N JA JUHANI ANTIKAISEN VAATIMUKSET
Hakijat ovat hakemuksessaan ratkaistaviksi jättämiltään osin esittäneet seuraavaa:
1. Seppo Hyvönen Oy:n toimitusjohtaja Seppo Hyvönen on mm. henkilökohtaisesti jaellut yhtiön 9.4.1985 päivättyä mainoskirjettä opetusalan näyttelyissä 13 14.4.1985 Vääksyssä ja 18 19.5.1985 Oulussa. Kyseistä mainoskirjettä oli myös vapaasti saatavana muiden esitteiden joukossa Seppo Hyvönen Oy:n näyttelypöydällä.
Seppo Hyvönen Oy:n mainoskirjeessä 9.4.1985 vältetään suoraan mainitsemasta yritysten ja henkilöiden nimiä, joihin teksti kohdistuu. Mainoskirjeeseen on kuitenkin suoraan lainattu kuva merkinnällä "edellisen kopio" Velabo Oy:n hinnastosta 13.3.1985. Velabo Oy:n yleishinnastosta 1.3.1985 nähdään myös, kuka henkilö vastaa tuotesuunnittelusta. Näin ollen Seppo Hyvönen Oy:n kirjeessä mainittu henkilö, jolta kirjeen mukaan puuttuisivat opettajakoulutus, välttämätön ja riittävä opettajakokemus ja joka ei ymmärrä laitteen käyttöä ja merkitystä, käy lukijalle hyvin selväksi. Velabo Oy:n välinehinnasto ja yleishinnasto olivat jakelussa samoissa näyttelytiloissa Vääksyssä ja Oulussa Velabo Oy:n näyttelyosastolla. Mainoskirjeen lukija pystyy täten vaivattomasti asiayhteyksistä päättelemään, että kirjeen teksti kohdistuu Velabo Oy:öön sekä opetusvälinesuunnittelijaan ja oppikirjantekijään Juhani Antikaiseen.
Mainoskirje sisältää
- tarpeettoman mutta tarkoituksellisen viittauksen taloudellisiin vaikeuksiin; asiakkaan pelottelua,
- halventavassa mielessä tehdyn viittauksen "joku pienyritys",
- halventavassa mielessä tehdyn väitteen, että Velabo Oy on lähinnä peruskouluun erikoistunut yritys,
- halventavan väitteen, että hakijat ovat julkisesti ilmoittaneet kopioivansa Seppo Hyvönen Oy:n tuotteita,
- väitteen, että hakijat ovat syyllistyneet Seppo Hyvönen Oy:n ideoiden ja välineiden törkeään kopiointiin ja olisivat lähes lainrikkojia,
- uhkauksen välittömistä oikeudellisista toimenpiteistä, jotka tulevat vaikuttamaan kopioiden toimituksiin ja toimitusaikoihin; hakijoiden uhkaamista ja asiakkaan pelottelua,
- vihjauksen, ettemme olisi AKH/VHK:n hyväksymä kelvollinen tavarantoimittaja; hakijoiden halventamista ja asiakkaan pelottelua,
- vihjauksen, ettei Velabo Oy:llä olisi kokemusta opetusvälineiden kehittelystä ja tuotannosta; hakijoiden vähättelemistä asiakkaiden silmissä,
- vihjauksen, että hakijoiden tuotteiden taso olisi kovasti alle Seppo Hyvönen Oy:n vastaavien tuotteiden; asiakkaan pelottelua,
- uskomuksen, että asiantuntevat asiakkaat jättävät kopiointitarjouksen omaan arvoonsa, älä osta Vieremältä,
- väitteen, että eräs hakijoiden tuote (Heronin pata) olisi Seppo Hyvönen Oy:n tuotteen kopio, ja hakijat olisivat mahdollisesti lainrikkojia,
- väitteen, että edellä mainitun tuotteen suunnittelijalta puuttuu sekä opettajakoulutus että välttämätön ja riittävä opettajakokemus ja hän ei voi siten ymmärtää laitteen käyttöä ja merkitystä; suunnittelijan halventamista ja asiakkaan pelottelua, sekä
- kehotuksen, että jokainen voi itse päätellä, onko kuvan mukainen kopio toimiva.
Mainoskirjeen vuoksi hakijat joutuivat Vääksyssä ja Oulussa hyvinkin suuressa määrin markkinoinnin ja myynnin sijasta selvittelemään Seppo Hyvönen Oy:n mainoskirjeen sisältöä. Toisin sanoen näyttelyihin uhratut kustannukset menivät osittain hukkaan. Mikäli Seppo Hyvönen Oy saa jatkaa mainoskirjeensä 9.4.1985 jakelua, hakijayhtiö menettää vuositasolla n. 4 - 5 miljoonan markan liikevaihdon. Samoin jäävät hakijain tappioksi aloitetun markkinointityön useiden kymmenien tuhansien markkojen kustannukset.
2. Seppo Hyvönen Oy käyttää vailla perää olevana mainosteksteissään ilmaisuja "osa tuotteista on kuitenkin Seppo Hyvönen Oy:n mallisuojaamia" ja "mallisuojattu opetusväline".
Hakijain toimesta 25.3.1985 tarkistettaessa patentti- ja rekisterihallituksen mallisuojausosastolta asiaa kävi ilmi, ettei Seppo Hyvönen Oy:llä ollut yhtään mallisuojausta nimissään eikä hakemuksiakaan jätettynä. Seppo Hyvönen Oy:n tiedottaminen on ollut tässä tapauksessa tietoisesti harhaanjohtavaa.
Seppo Hyvönen Oy:n kirjeessä tarkoitetuissa fysiikan kirjoissa, joissa mm. ilmaisua mallisuojattu on käytetty, mainituista tuotteista huomattava osa on Vieremän Elektrotuote Ky:n ja Juhani Antikaisen suunnittelemia. Siten edellä kerrottu totuudenvastainen ja harhaanjohtava tieto on omiaan vahingoittamaan hakijain elinkeinotoimintaa.
3. Seppo Hyvönen Oy on ilmoituksissaan, viimeksi Helsingin Sanomissa 2.6.1985, kertonut olevansa luonnontiteellisten opetusvälineiden valmistaja.
Ilmaisu on täysin harhaanjohtava. Seppo Hyvönen Oy:llä ei hakijoiden saamien tietojen mukaan ole tuotantolaitosta eikä palveluksessaan yhtään vakinaista tuotantohenkilöä. Vastaajayhtiö toimii pääosin kaupallisena tavaran välittäjänä ja valmistajana.
Hakijat ovat edellä mainituilla perusteilla sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain (SopMenL) 1 ja 2 §:n nojalla vaatineet, että Seppo Hyvönen Oy:tä, ja yhtiön omistuspohja ja toiminta huomioon ottaen, myös toimitusjohtaja Seppo Hyvöstä kielletään sakon uhalla
1. jatkamasta tai uudistamasta kohdassa 1 kerrottua menettelyä,
2. levittämästä kohdassa 2 kerrottua väärää tietoa ja
3. jatkamasta kohdassa 3 kerrottua ilmoittelua.
Lisäksi hakijat ovat vaatineet, että Seppo Hyvönen Oy velvoitetaan omalla kustannuksellaan julkaisemaan markkinatuomioistuimen päätös 1 ja 2 kohdan osalta ammattikoulualan julkaisuissa, Insinööriopettaja-lehdessä ja Ammattikasvatus-lehdessä, sekä 3 kohdan osalta Helsingin Sanomissa.
Hakijat ovat markkinatuomioistuimen istunnossa 18.11.1985 toimitetussa asian pääkäsittelyssä vaatineet, että vastaajat velvoitetaan korvaamaan heidän oikeudenkäyntikulunsa.
SEPPO HYVÖNEN OY:N JA SEPPO HYVÖSEN VASTINE
Vastaajat ovat kiistäneet vaatimukset sekä vaatineet niiden hylkäämistä ja hakijoiden velvoittamista korvaamaan heidän oikeudenkäyntikulunsa.
1. Seppo Hyvönen Oy on yhteistyössä alan johtavien opettajien kanssa kehittänyt ammattikoulujen fysiikan opetukseen käytettävään kirjasarjaan välinesarjan. Sen valmistuttua ilmaantui Velabo Oy:n luettelo, jossa oli samat tuotteet. Välineiden kuvat ovat suurin piirtein samat kuin Seppo Hyvönen Oy:n kehittämien välineiden kuvat em. kirjasarjassa, mutta hinnat ovat huomattavasti halvemmat. Velabo Oy:n markkinointijohtaja kertoi Hyvöselle ns. Heronin padasta, että se ei ollut heidän tuotteensa vaan peräisin lehtori Saarniolta. Velabo Oy:n edustajan mukaan myös Seppo Hyvönen Oy:n valmistama Heronin pata olisi Saarnion tuotteen kopio. Seppo Hyvönen Oy:n valmistama laite on kuitenkin periaatteeltaan täysin erilainen kuin Saarnion tuote. Siinä on sovellettu Saarnion laitteesta poiketen automaattista keskeisliikkeen nopeudensäädintä. Seppo Hyvönen Oy:n laitteen kuvassa on pyritty tuomaan nämä ideat yksiselitteisesti ilmi.
Seppo Hyvönen on aiemmin ollut yhteistyössä Juhani Antikaisen kanssa Vieremän Elektrotuote Ky:ssä. Hyvösen tehtävänä oli tuotesuunnittelu ja Antikaisen tehtävänä tuotesuunnittelun johto. Vieremän Elektrotuote Ky:n valmistamat välinesarjat olivat Hyvösen suunnittelemia. Hyvösen jäätyä pois kommandiittiyhtiöstä se on edelleen valmistanut Hyvösen suunnittelemia tuotteita. Hyvösen perustettua Seppo Hyvönen Oy:n se on suuntautunut ammatilliseen koulutukseen ja kehittänyt kahdessa vuodessa tähän tarkoitukseen sopivat välinesarjat. Kun sarjat julkaistiin Ansaharju-Helakorpi-kirjasarjoissa, Vieremän Elektrotuote Ky/Velabo Oy alkoi noudattaa vanhaa kaavaa ja omia ideat itselleen.
Mainitun Heronin padan suunnitteli aleksandrialainen Heron n. 100 vuotta eKr, joten jokaista Heronin pataa voidaan pitää kopiona. Suunnittellussa mallissa oli ammatillista koulutusta varten kehitetty automaattinen, keskipakovoimaan perustuva kierrosnopeuden säätely, joka tiettävästi on täysin uutta Heronin padassa. Hakijat väittävät Heronin patansa olevan lehtori Saarnion mallia. Kuitenkin lehtori Saarnion pata poikkeaa oleellisesti heidän esitteensä mallista. Esitteen kuva on selvästi asiaa tuntematon kopio vastaajien mallista.
Seppo Hyvönen Oy:n 9.4.1985 päivätyn kirjeen tarkoittaman tuotteen osalta on ollut jokaiselle asiaatuntevalle täysin selvää, että kirjeessä tarkoitetaan Vieremän Elektrotuote Ky:tä ja sen markkinointiyhtiötä Velabo Oy:tä. Tarkoitus oli kohdistaa kirje kopioituun tuotteeseen. Kirjeessä ei ole sen sijaan mainittu nimeltä kopiotuotteen suunnittelijaa, jonka Hyvöselle oli ilmoitettu olevan toinen henkilö kuin Antikainen.
Viittaus pienyritykseen on ollut paikkansapitävä ja asianmukainen. Sitä ei ole tehty halventavassa mielessä. Seppo Hyvönen Oy:n liiketoiminta on pääasiassa suuntautunut ammattikouluihin. Velabo Oy:n liikevaihto on kertynyt suurin piirtein kokonaan peruskoulusta ja lukiosta, ei sitä vastoin juuri lainkaan ammattikoulusta. Velabo Oy:n välinehinnastossa on maininta: "Työt on laadittu sopiviksi Seppo Hyvönen Oy:n välineistöön ja kunkin työn kohdalla on tarkka välineluettelo". Luettelo on laadittu Ansaharju-Helakorpi-kirjaan ja luettelossa on käytetty suoraan ko. kirjan kuvia. Kirjasta taas ilmenee, että siinä kuvatut välineet ovat Seppo Hyvönen Oy:n suunnittelemia. Näistä seikoista voidaan vetää johtopäätöksenä ilmoitus kopiomisesta, vaikka niin ei sanallisesti suoraan sanotakaan.
Seppo Hyvönen Oy:n aikomus oli ryhtyä asian vuoksi oikeudellisiin toimiin, mutta niistä luovuttiin, koska Velabo Oy:n markkinoimia tuotteita valmistanut Vieremän Elektrotuote Ky oli joutumassa konkurssiin. Hyvösen saaman tiedon mukaan AKH ja VHK ovat hylänneet Velabo Oy:n niille tekemän tarjouksen. Velabo Oy on markkinointiyhtiö. Sen palveluksessa olevalta Antikaiselta puuttuu tarvittava pedagoginen koulutus. Velabo Oy:n tuotteiden taso käy ilmi sen tuotetta esittävästä kuvasta. Laite ei toimi.
2. Mallisuojaa koskeva maininta laadittiin Ansaharju-Helakorpi-kirjasarjaa varten yhdessä mainittujen kirjoittajien kanssa. Samanaikaisesti sai Seppo Hyvönen Oy:n markkinointipäällikkö tehtäväkseen mallisuoja-asian hoitamisen. Se jäi häneltä kuitenkin hoitamatta, vaikka Seppo Hyvönen oli lausumaa laadittaessa olettanut mallisuoja-asian hoidettavan kuntoon.
3. Seppo Hyvönen Oy on valmistaja ja valmistaa markkinoimiaan tuotteita.
KULUTTAJA-ASIAMIEHEN (KA) kannanotto
KA on ilmoittanut, ettei hän katso aiheelliseksi ryhtyä hakemuksen johdosta toimenpiteisiin kuluttajansuojalain nojalla.
MARKKINATUOMIOISTUIMEN RATKAISUN PERUSTELUT
Velabo Oy markkinoi mm. erään toisen yhtiön valmistamia erilaisia luonnontieteiden opetuksessa tarvittavia välineitä kouluille. Antikainen on suunnitellut niitä. Seppo Hyvönen on aiemmin ollut yhteistyössä Antikaisen kanssa. Sen päätyttyä hän on perustanut Seppo Hyvönen Oy:n, joka toimii samalla alalla kuin Velabo Oy ja kilpailee sen kanssa.
Seppo Hyvönen Oy:n kirje
Seppo Hyvönen Oy on jakanut opetusalan näyttelyissä 13 14.4.1985 Vääksyssä ja 18 - 19.5.1985 Oulussa seuraavaa 9.4.1985 päivättyä kirjettä:
"Arvoisa Vastaanottaja
Ymmärrämme hyvin, että todella vaikean taloudellisen tilanteen ahdistamana joku pienyritys voi turvautua arveluttaviin kilpailumenetelmiin. Emme kuitenkaan voi hiljaisuudella sivuuttaa sitä, että eräs, lähinnä peruskouluihin erikoistunut yritys on ammattikouluille jakamassaan esitteessä julkisesti ilmoittanut kopioivansa meidän tuotteitamme. Tästä johtuen haluamme kiinnittää huomiotanne seuraaviin seikkoihin:
- Ammattikoulutus ei tule toimeen peruskoulun välineistöllä vaan vaatii täysin oman opetussarjansa. Tällaisen sarjan olemme TAPANI ANSAHARJUN JA SEPPO HELAKORVEN kanssa tiiviissä yhteistyössä toimien kehittäneet ko. opettajien kirjasarjaan sopivaksi. On täysin mahdotonta, että kukaan voi väittää välineittensä soveltuvan käytettäväksi ANSAHARJU-HELAKORPI-kirjasarjan kanssa syyllistymättä ideoittemme ja välineittemme törkeään kopiointiin. Välinesarjan kehittäminen on vaatinut vuosien työn, runsaasti pääomaa ja lukuisia kokeiluita prototyypeillä. On itsestään selvää, että kopioitten ilmaantuminen aiheuttaa puoleltamme välittömiä oikeudellisia toimenpiteitä, jotka tulevat vaikuttamaan kopioiden toimituksiin ja toimitusaikoihin.
- AKH/VHK on varmaankin ammattikoulujen luonnontieteellisten välineiden toimittajia valitessaan tutkinut huolella jokaisen mahdollisen yrityksen luotettavuuden, toimituskyvyn, ym. ratkaisuun vaikuttavat tekijät. Olemme AKH:n hyväksymä toimittaja. Onko kopiointia aikova yritys?
- Olemme sekä suunnitelleet, kalustaneet että varustaneet pääosiltaan lähes kaikki uudet ammattillisten oppilaitosten fysiikan laboratoriot. Olemmehan tällä alalla maamme johtava asiantuntija. On turha kuvitella, että ammattikoulutuksen, vuosikymmenien kokemuksen ja vuosien kehittelytyön antamaa etumatkaa voidaan noin vain kuroa umpeen ja valmistaa tuotteita, jotka kirjasarjan kuvien perusteella kopioituna yltäisivät lähellekään alkuperäistä tasoa.
Uskomme, että asiantuntevat asiakkaamme jättävät kopiointitarjouksen omaan arvoonsa."
Kirjeen kääntöpuolelle on painettu kuvat kahdesta ns. Heronin padasta. Vasemman puoleisen kuvan alla on teksti: "ALKUPERÄINEN SH-MALLI" ja oikean puoleisen alla: "EDELLISEN KOPIO". Kuvien vieressä on seuraava teksti:
"ESIMERKKI KOPIOINNISTA
Vasemmalla on alkuperäinen SEPPO HYVÖNEN OY:n kehittämä Heronin pata, jonka tyyppistä ratkaisua ei ole muualla maailmassa. Pata toimii ja opettaa sekä lämpöenergian muutoksen liike-energiaksi, reaktiovoiman
että keskipakovoiman käytön nopeussäätimenä.
Oikealla on edellisen kopio, joita kilpailijamme ilmoittaa valmistavansa ja väittää niiden sopivan ANSAHARJUHELAKORPI-harjoituskirjasarjaan. Kun kopioijalta puuttuvat sekä opettajakoulutus että välttämätön ja riittävä opetuskokemus, hän ei voi ymmärtää laitteen käyttöä eikä merkitystä. Jokainen voi itse päätellä, onko kuvan mukainen kopio toimiva."
Velabo Oy:n opetusvälineiden markkinointi
Velabo Oy on lähettänyt ammattikouluille 25.3.1985 päivätyn välinehinnastonsa, jossa on ollut mm. seuraava maininta:
"Lähetämme oheisena välinehinnaston ammattikoulun fysiikan työ- ja demonstraatiokirjaan Ansaharju-Helakorpi: Lämpöoppi-mekaniikka-sähköoppi. Tuotteet aakkosjärjestyksessä.
Kuvasto-hinnasto kuhunkin kirjaan on valmistumassa. Lämpöoppi oheisena, mekaniikka ja sähköoppi lähetetään 3 viikon sisällä. Näissä kuvastoissa välineet on esitetty työkohtaisesti, helpottamaan osahankinnan suorittamista."
Hinnastossa on ollut kuvia välineistä, mm. Seppo Hyvönen Oy:n kirjeen kääntöpuolelle jäljennetty kuva ("edellisen kopio") Heronin padasta.
Seppo Hyvönen Oy:n ilmoittelu mallisuojasta
Matemaattisten aineiden aikakauskirjan 1/1983 sivulla 106 olevaan em. Heronin padan esittelyyn sisältyy seuraava maininta:
"Edellä esitetty Heronin pata on Seppo Hyvösen suunnittelema ja mallisuojattu opetusväline."
Seppo Hyvönen Oy:n ja Velabo Oy:n edelle jäljennetyissä kirjeissä tarkoitetun kirjasarjan Tapani Ansaharju-Seppo Helakorpi: Ammattikoulun fysiikan ryhmätyöt ja demonstraatiot vuonna 1984 ilmestyneessä osassa Sähköopin peruskurssi on sivulla 3 seuraava maininta:
"Välineluettelossa oleva kirjain- ja numeroyhdistelmä viittaa Seppo Hyvönen Oy:n fysiikan välinesarjaan. Luonnollisesti muutkin sarjat voivat tulla kysymykseen. Osa tuotteista on kuitenkin Seppo Hyvönen Oy:n suunnittelemia ja mallisuojaamia."
Seppo Hyvönen Oy:n työpaikkailmoitus
Seppo Hyvönen Oy:n työpaikkailmoituksessa, joka on julkaistu 2.6.1985 ilmestyneessä Helsingin Sanomien numerossa, on ollut mm. seuraava teksti:
"Olemme --- luonnontieteellisten opetusvälineiden valmistaja ---."
Hakemuksen kohta 1.
Seppo Hyvönen Oy:n edelle jäljennetyn kirjeen vastaanottajat ovat alan tuntemuksensa perusteella voineet havaita kirjeen kohdistuvan Velabo Oy:öön ja sen suunnittelijaan Juhani Antikaiseen.
Velabo Oy laatimalla sanottuun Ansaharju-Helakorpi-kirjasarjaan välinehinnaston ei ole Seppo Hyvönen Oy:n kirjeessä väitetyin tavoin ilmoittanut kopioivansa Seppo Hyvönen Oy:n tuotteita. Kysymyksessä olevan välinesarjan tuotteet on tarkoitettu alkeisopetuksessa käytettäviksi. Kysymys on yleensä ideoista ja tuotteista, jotka ovat yleisesti tunnettuja ja käytettyjä. Seppo Hyvönen Oy ei ole selvittänyt, että se olisi luonut jotain aikaisemmasta poikkeavaa uutta siten, että kysymys olisi sen luomista "alkuperäistuotteista", joita vastaavat muiden valmistajien tuotteet sen vuoksi olisivat Seppo Hyvönen Oy:n tuotteiden jäljitelmiä. Velabo Oy:n Ansaharju-Helakorpi-kirjasarjaan soveltuvaksi ilmoitetun välineistön kerrotunlainen markkinoiminen ei siten ole osoitus Seppo Hyvönen Oy:n välinesarjan kopioimisesta. Seppo Hyvönen Oy on siten kirjeessään totuudenvastaisesti ilmoittanut, että Velabo Oy on julkisesti ilmoittanut kopioivansa Seppo Hyvönen Oy:n tuotteita.
Seppo Hyvönen Oy ei ole osoittanut toteen ko. kirjeessään esittämäänsä epäsuoraa väitettä siitä, että Velabo Oy ei olisi ammattikasvatushallituksen tai Valtion hankintakeskuksen hyväksymä toimittaja. Seppo Hyvönen Oy ei myöskään ole näyttänyt, että Velabo Oy:n markkinoimien tuotteiden suunnittelija, niinkuin ko. kirjeessä on esitetty, koulutuksensa ja kokemuksensa puolesta ei voi ymmärtää Heronin padan käyttöä ja merkitystä.
Seppo Hyvönen Oy:n kirjeessä on vielä edellä mainituin virheellisin perustein annettu markkinoinnissa asiakkaille kuva, että Velabo Oy ei edessä olevien kopioinnista johtuvien oikeudellisten toimien vuoksi pystyisi täyttämään tilauksia sopimuksenmukaisesti ja että Velabo Oy:n tuotteet eivät suunnittelun osaamattomuuden vuoksi toimisi edellytetyllä tavalla.
Seppo Hyvönen Oy on edellä kerrotun tavoin kirjeessään käyttänyt Velabo Oy:n ja Antikaisen elinkeinotoimintaa koskevia totuudenvastaisia sekä asiaan kuulumattomia seikkoja sisältäviä ja esitystavaltaan sopimattomia ilmaisuja, jotka ovat omiaan vahingoittamaan Velabo Oy:n ja Antikaisen elinkeinotoimintaa.
Hakemuksen kohta 2.
Seppo Hyvönen Oy ei ole näyttänyt, kuten em. Ansaharju-Helakorpi kirjassa ja Matemaattisten aineiden aikakauskirjassa on ilmoitettu, että osa sen tuotteista on mallisuojattuja.
Seppo Hyvönen Oy on näin ollen käyttänyt omaa elinkeinotoimintaansa koskevaa totuudenvastaista ilmaisua, joka on omiaan vaikuttamaan hyödykkeen kysyntään.
Hakemuksen kohta 3.
Seppo Hyvönen Oy ei ole näyttänyt, että se olisi itse valmistanut markkinoimansa tuotteet. Seppo Hyvönen Oy on kuitenkin ainakin osaksi suunnitellut markkinoimansa tuotteet ja ne on valmistettu sen toimeksiannosta. Työpaikkailmoituksen yhteydessä tällainen sanallinen epätarkkuus ei ole omiaan vaikuttamaan hyödykkeiden kysyntään tai tarjontaan taikka vahingoittamaan toista elinkeinonharjoittajaa. Ilmaisu ei ole muutoinkaan hyvän liiketavan vastainen tai Velabo Oy:n kannalta sopimaton.
Seppo Hyvöseen kohdistettu kieltovaatimus
Seppo Hyvönen on Seppo Hyvönen Oy:n toimitusjohtaja ja hallituksen varsinainen jäsen. Hänellä on määräävä asema yhtiössä. Sen vuoksi on erityistä syytä kohdistaa kielto myös häneen.
Oikeudenkäyntikulut
Velabo Oy:n ja Antikaisen vaatimus saada vastaajilta korvausta oikeudenkäyntikuluista on tehty vasta markkinatuomioistuimen istunnossa, johon vastaajat ovat jääneet saapumatta, eikä tuota vaatimusta siis ole tehty hakemuksessa tai oikeudenkäynnin aikana vastaajien ollessa saapuvilla. Oikeudenkäymiskaaren 14 luvun 2 §:n 4 momentin mukaan tuomioistuin ei saa antaa ratkaisua tällaiseen vaatimukseen.
Päätöksen julkaiseminen
Markkinatuomioistuin ei katso markkinointiaineiston rajoitetun jakelun huomioon ottaen olevan syytä velvoittaa Seppo Hyvönen Oy:tä julkaisemaan tätä päätöstä vaaditulla tavalla.
MARKKINATUOMIOISTUIMEN RATKAISU
Markkinatuomioistuin harkitsee oikeaksi SopMenL:n 2 §:n 1 ja 2 momentin ja 6 §:n 1 ja 2 momentin nojalla viidenkymmenentuhannen (50 000) markan sakon uhalla kieltää Seppo Hyvönen Oy:tä ja Seppo Hyvöstä markkinoinnissa
1. käyttämästä totuudenvastaisia sekä asiaan kuulumattomia seikkoja sisältäviä ja esitystavaltaan sopimattomia ilmaisuja, jotka antavat kuvan, että Velabo Oy on julkisesti ilmoittanut kopioivansa Seppo Hyvönen Oy:n tuotteita, että Velabo Oy ei ole ammattikasvatushallituksen tai Valtion hankintakeskuksen hyväksymä toimittaja, että Velabo Oy:n tuotteet eivät suunnittelun osaamattomuuden vuoksi toimi edellytetyllä tavalla sekä että Velabo Oy ei Seppo Hyvönen Oy:n tuotteiden jäljittelystä johtuvien oikeudellisten toimien vuoksi pysty toimittamaan tilauksia sopimuksenmukaisesti, ja
2. käyttämästä totuudenvastaista ilmaisua, että osa Seppo Hyvönen Oy:n tuotteista on mallisuojattuja.
Velabo Oy:n ja Juhani Antikaisen oikeudenkäyntikulujen korvaamista koskeva vaatimus jätetään tutkimatta. Enemmälti vaatimukset hylätään.
Läsnä: Valkonen, puheenjohtajana, Aaltonen, Heiniö, Luukko, Ollikainen, Tammilehto ja Vasara.