Finlex - Etusivulle
Markkinaoikeus

25.11.1985

Markkinaoikeus

Markkinaoikeuden ja aiemman markkinatuomioistuimen ratkaisut v. 1979 lähtien.

MT:1985:11

Asiasanat
Harhaanjohtavuus, Totuudenvastaisuus, Sopimaton menettely, Tarpeelliset tiedot, Väliaikainen kielto, Oikaisu
Tapausvuosi
1985
Antopäivä

KA vastaan Oy Clicman Ab (vastaaja). Käsisammutin ei täyttänyt sisäasiainministeriön käsisammuttimille asettamia vaatimuksia. Se ei sovellu käytettäväksi sen markkinoinnissa esitetyissä käyttökohteissa. Markkinoinnissa ei ollut kerrottu, että sammutin ei heikon sammutustehonsa vuoksi sovellu ainoaksi sammuttimeksi. Siten markkinoinnissa oli annettu totuudenvastainen ja harhaanjohtava kuva sammuttimen ominaisuuksista ja jätetty antamatta kuluttajan turvallisuuden kannalta tärkeitä tietoja. Sammuttimen markkinoijana toimineelle maahantuojalle annettiin uhkasakolla tehostettu kielto ja oikaisuvelvoite.

KSL_2_luku_1_§, KSL_2_luku_2_§, KSL_2_luku_7_§ ja KSL_2_luku_9_§

KULUTTAJAASIAMIEHEN VAATIMUS

KA on vaatinut, että Oy Clicman Ab:tä kuluttajansuojalain (KSL) 2 luvun 1 §:n 2 momentin sekä 2 ja 7 §:n nojalla sakon uhalla kielletään Ensisammutinnimisen halon 1211 kaasua sisältävän sprayperiaatteella toimivan sammuttimen markkinoinnissa

a) esittämästä sammuttimen kyljessä tai kuluttajille jaettavassa esitteessä markkinointiväittämää: "Jokapaikan sammutin" ;sekä esittämästä seuraavaa luetteloa sanallisesti tai kuvallisesti: "käyttökohteita: autoon, asuntovaunuun tai veneeseen; kotiin, mökille, työtiloihin tai autotalliin; sähkökeskuksien, sähkölaitteiden ja moottoreiden lähettyville; pannuhuoneeseen, takkatupaan sekä tiloihin, joissa on mahdollinen käytön tarve"; sekä muulla näihin rinnastettavalla tavalla antamasta vaikutelmaa, että Ensisammutin soveltuisi kuluttajalle yleissammuttimeksi ja että sitä voitaisiin käyttää sisäasiainministeriön hyväksymien sammuttimien sijasta.

b) jättämästä kertomatta, että Ensisammutin ei ole sisäasiainministeriön hyväksymä sammutin ja että Ensisammutin ei kelpaa ainoaksi sammuttimeksi heikon sammutustehonsa vuoksi.

Kohdassa b mainitut tiedot on määrättävä annettaviksi kaikissa sammutinta esittelevissä mainoksissa välittömästi laitteen kuvauksen yhteydessä ruudussa, joka on otsikoitu sanalla "tärkeä" ja joka erottuu muusta tekstistä joko siten, että se on painettu siitä poikkeavalla värillä tai siten, että se on kehystetty. Ruudun on oltava riittävän suuri mainoksen kokoon nähden.

Kohdassa b mainitut tiedot on määrättävä annettaviksi myös Ensisammuttimessa pysyvällä tavalla kiinnitetyssä muusta tekstistä ja kuvituksesta selvästi erottuvalla tavalla ruudussa, joka on otsikoitu sanalla "tärkeää" ja jonka vähimmäiskoko on 5 x 10 cm.

Lisäksi jälleenmyyjille on toimitettava juliste, joka on kooltaan vähintään 25 x 40 cm ja joka sisältää kohdassa b tarkoitetut tiedot. Julistelähetykseen on liitettävä kehotus asettaa juliste näkyviin sammuttimen myyntipaikan välittömään läheisyyteen.

KA on KSL 2 luvun 9 §:n nojalla vaatinut, että yhtiö kiellon ohella velvoitetaan

a) kymmenen päivän kuluessa päätöksestä tiedon saatuaan Helsingin Sanomissa julkaisemaan mainos, jonka koko on vähintään kaksipalstainen ja jossa on tieto, että markkinatuomioistuin on kieltänyt sammuttimen markkinoinnin ilman kieltovaatimuksen b kohdassa mainittuja tietoja, sekä samassa lehdessä julkaisemaan saman sisältöisen mainoksen kolme päivää ensimmäisen julkaisukerran jälkeen;

b) julkaisemaan samansisältöisen ja -kokoisen mainoksen Tekniikan Maailma -nimisen aikakauslehden ensimmäiseksi ilmestyvässä numerossa, johon mainos on mahdollista saada markkinatuomioistuimen päätöksen jälkeen;

c) neljäntoista päivän kuluessa päätöksestä tiedon saatuaan toimittamaan kaikille Ensisammuttimen jälleenmyyjille kirje, jossa on tieto tuomioistuimen päätöksestä ja jossa kehotetaan jälleenmyyjiä pitämään seuraavalla tekstillä varustetut julisteet kuluttajien helposti havaittavalla paikalla näkyvillä: "Tärkeä tiedotus Ensisammuttimen ostaneille. Ensisammutin ei ole sisäasiainministeriön hyväksymä sammutin; Ensisammutin ei kelpaa ainoaksi sammuttimeksi heikon sammutustehonsa vuoksi." Julisteen vähimmäiskooksi olisi määrättävä 25 x 40 cm ja teksti olisi määrättävä punaiseksi keltaiselle pohjalle painettuna ja julistetta olisi toimitettava jälleenmyyjien arvioitua tarvetta vastaava määrä.

Lisäksi KA on KSL 2 luvun 8 §:n nojalla vaatinut, että kielto annetaan väliaikaisena oikeudenkäynnin ajaksi.

Yhtiö on vuoden 1985 kevään ja kesän aikana tuonut maahan ja markkinoinut Ensisammutin-nimistä halon-sammutinta. Sammutin toimii spray-periaatteella. Se sisältää 750 ml halon 1211 -kaasua. Itse sammuttimessa on painettuna sitä koskevia seuraavia tietoja: "Edullinen jokapaikan sammutin"; "halon-täytteinen, ei sotke niin kuin pulverisammuttimet"; "helppo kiinnittää haluttuun paikkaan mukana olevalla telineellä"; "hanki perheesi ja omaisuutesi turvaksi". Tämän tekstin alla on kuvat auto-asuntovaunuyhdistelmästä, purjeveneestä, omakotitalosta, silitysraudasta ja nuotiosta. Sammuttimen toisessa kyljessä annetaan tarkempia käyttöohjeita esim. seuraavasti: "Sijoita sammutin paikkaan, josta se on helposti saatavissa"; "älä epäröi käyttää sammutinta, koska palon alkuhetket ovat ratkaisevimmat"; "tarkista sammuttimen toiminta määräajoin".

Sammuttimen mukana on ollut tarkoitus jakaa esite Ensisammuttimesta. Esitteessä esiintyvät samat kuvat kuin sammuttimen kyljessä. Sen lisäksi esitetään sammuttimen käyttömahdollisuuksista muun muassa auton moottoritila, asuntovaunun hella tai jääkaappi, autotallin tai verstaan nestepalo, sähkötaulun tai sähkölaitteen oikosulku. Esitteen kääntöpuolella todetaan, että eräs tavallisten vaahto- ja jauhesammuttimien hankalimpia puolia on ollut niiden suuri koko sekä paakkuuntumisesta johtuva huono säilyvyys. Edelleen eräänä hankalana puolena todetaan sammuttimen suuri paine, "minkä takia se vaatii vahvan ja raskaan pullon, joka taasen on kallis valmistaa". Vielä mainitaan "lyhyenkin käytön jälkeen suuri jälkisiivoaminen". Ensisammuttimen ominaisuuksista kerrotaan, että halon 1211 on käytössä todettu erittäin tehokkaaksi sammutusominaisuuksiltaan ja että sillä voi turvallisesti sammuttaa niin sähkö- kuin nestepalotkin. Kaasumaisena halon 1211 tunkeutuu ahtaisiinkin tiloihin, ei sotke eikä näin jätä suurta jälkisiivoamista. Erityisinä käyttökohteina luetellaan "auto, asuntovaunu, ja vene; koti, mökki, työtilat ja autotalli; sähkökeskukset, sähkölaitteet ja moottorit; pannuhuone, takkatupa sekä tilat, joissa on yleensä mahdollinen käytön tarve". Lopuksi on todettu sanalla "tärkeää" otsikoituna: "Ensisammutin on tarkoitettu pienempien palokohteiden (joista suuremmat saavat alun) sammuttamiseen ja suurissa sammutuskohteissa vaaditaan viranomaisten vaatiman kokoiset sammuttimet."

Ensisammutinta on vuoden 1985 kesällä ollut myynnissä noin 80 liikkeessä. Pääosa liikkeistä harjoittaa autokauppaa tai autotarvikekauppaa mutta lisäksi Ensisammutinta on ollut myynnissä Citymarket-tavaratalojen urheilu- ja ulkoiluosastoilla. Edellä kuvattua esitettä ei ole ollut sammuttimien yhteydessä kuluttajien saatavina ainakaan kaikissa myyntipisteissä.

Sisäasiainministeriö on palo- ja pelastustoimesta annetun lain (559/75) nojalla antanut käsisammuttimista määräykset (16.4.1978, muut. 21.4.1981 ja 7.6.1983). Määräysten mukaan sellaisessa tilassa, paikassa tai liikennevälineessä, joka on vaadittu varustettavaksi käsisammuttimella, on käytettävä sisäasiainministeriön hyväksymiä käsisammuttimia, ellei sisäasiainministeriö erityisestä syystä toisin päätä. Jotta sisäasiainministeriö voisi hyväksyä käsisammuttimen, pitää sen läpäistä määräyksissä tarkemmin selostetut sammutus- ja suihkutuskoevaatimukset.

Koska sisäasiainministeriö ei ole hyväksynyt Ensisammutinta, sitä ei voi käyttää ainoana sammuttimena sellaisissa paikoissa, joihin viranomaismääräykset edellyttävät sammutinta. Tästä syystä kuluttaja ei voi hankkia Ensisammutinta esimerkiksi asuntovaunuunsa tai rekisteröintivelvollisuuden piirissä olevaan moottoriveneeseensä ainoaksi sammuttimeksi.

Ruotsissa sikäläinen markkinatuomioistuin on päätöksessään 1984:2 käsitellyt Tello halon 1211 -spraysammuttimen markkinointia. Kyseisen sammuttimen nettotilavuus oli 700 g (suurempi malli 1 300 g), joten Ensisammutin vastaa melko tarkkaan Tello halon 1211 -sammutinta. Ruotsin oikeudenkäynnissä on selvitetty kyseisen Tello halon 1211 -sammuttimen käyttöominaisuuksia. Sammutuskokeessa todettiin, että kyseisellä sammuttimella ei ollut havaittavaa sammutustehoa. Huonon sammutustehon lisäksi sammutinta arvosteltiin erinäisten turvallisuus- ja käyttönäkökohtien perusteella.

Eräässä toisessa Ruotsissa käsitellyssä markkinatuomioistuinjutussa (1984:24) todettiin halon-sammuttimista, että halon-sammuttimet eivät sovellu kuitumateriaalien palojen sammuttamiseen. Sellaisissa kohteissa tuli voi jäädä helposti kytemään.

Ruotsin markkinatuomioistuin kielsi halon-sammuttimien myynnin kuluttajille. Päätöstensä perustana Ruotsin markkinatuomioistuin käytti sikäläisiä käsisammuttimille vahvistettuja standardeja. Nämä standardit vastaavat Suomen sisäasiainministeriön käsisammuttimille antamia määräyksiä.

KA:lle tehdyn ilmoituksen johdosta kutsuttiin yhtiön edustaja neuvottelutilaisuuteen, johon oli pyydetty myös sisäasiainministeriön pelastusosaston edustaja. Neuvottelu pidettiin 19.6.1985 KA:n toimistossa. Neuvottelutilaisuudessa selostettiin yhtiön edustajalle Ruotsissa tehtyjä halon-sammuttimia koskevia tutkimuksia sekä sikäläisen markkinatuomioistuimen edellä selostettuja kahta ratkaisua. Sisäasiainministeriön edustaja katsoi, että Ruotsin tulokset sellaisinaan ovat sovellettavissa Ensisammuttimeen. Omiin kokemuksiinsa viitaten hän lisäsi, ettei hän voi sanoa, että Ensisammutin soveltuisi edes sähkö- ja nestepalojen sammuttamiseen. Sisäasiainministeriön edustaja kertoi lisäksi, että halon-kaasu ei sovellu kytevien aineiden sammuttamiseen. Lisäksi Ensisammuttimen täytösmäärä on pieni ja sen tehokkuus täten varsin kyseenalainen. Halon-sammuttimia on tähän mennessä hyväksytty sisäasiainministeriön määräysten I luokassa nestepalojen sammuttamiseen, mutta nämä sammuttimet ovat tilavuudeltaan nyt kysymyksessä olevaa huomattavasti suurempia.

Arvioitaessa Ensisammutin-nimisen käsisammuttimen markkinointia kuluttajansuojalain markkinointisäännösten perusteella on kiinnitettävä huomiota seuraaviin seikkoihin:

Yhtiö on antanut Ensisammuttimesta tietoja kuluttajille toisaalta sammuttimen kyljessä ja toisaalta sammutinta seuraavassa esitteessä. Tuotteen markkinointi on käytännössä tapahtunut lähinnä siten, että Ensisammutin on ollut kuluttajien nähtävänä jälleenmyyjien myyntitiloissa, joko hyllyissä tai myyntitelineissä. Voidaan todeta, että Ensisammuttimia on myyty tuotteessa olevien tuotetietojen ja myyntikeskusteluissa annettujen tietojen perusteella. Myyntihenkilöstölle ei ole annettu erillistä sammuttimen käyttöä koskevaa tietoa, vaan myyjät ovat joutuneet turvautumaan tuotteessa ja sitä seuraavassa esitteessä oleviin tietoihin. Tämän perusteella yhtiö on vastuussa kuluttajille annetuista tiedoista ja on markkinoinut Ensisammutinta suoraan kuluttajille. Sammuttimen kyljessä oleva teksti ja kuvat ilmoittavat sammuttimen käyttöalueeksi sellaisiakin kohteita, joihin viranomaiset edellyttävät käsisammutinta. Mikäli kuluttaja turvautuu tällaisissa kohteissa yksinomaan Ensisammuttimeen, hän syyllistyy viranomaisten määräysten rikkomiseen.

Sisäasiainministeriön edustajan antamien tietojen mukaan Ensisammutin ei sovellu käytettäväksi ainoaksi yleissammuttimeksi käyttöalansa rajoittuneisuuden ja huonon sammuttamistehonsa vuoksi.

Ensisammuttimen markkinoinnissa annettujen tietojen puutteellisuuden vuoksi on epätodennäköistä, että vailla sammutinta oleva kuluttaja, joka hankkii Ensisammuttimen, samalla hankkisi suuremman tehon omaavan käsisammuttimen. Kuluttaja luottaa markkinointitietojen oikeellisuuteen ja voi hankittuaan Ensisammuttimen tuudittautua vailla todellisuuden pohjaa olevaan turvallisuuden tunteeseen. Esitteessä luodaan korostetusti mielikuva siitä, että Ensisammutin korvaa vanhat raskaat ja kalliit sammuttimet. Varauksen pienempien palokohteiden sammuttamisesta kuluttajat mieltävät niin, että sammutin soveltuu erinomaisesti kotitalouden tulipalojen sammuttamiseen ja että viranomaisten hyväksymiä sammuttimia joudutaan käyttämään vain suurissa sammutuskohteissa, esimerkiksi julkisissa rakennuksissa. Tätä vaikutelmaa ei poista vaan pikemmin vahvistaa esitteeseen lisätty Tärkeää-otsikolla varustettu tieto siitä, että Ensisammutin on tarkoitettu pienempien palokohteiden sammuttamiseen.

Ensisammuttimen käyttötarkoituksesta annetut harhaanjohtavat tiedot ja sammuttimen todelliset käyttöominaisuudet huomioon

ottaen markkinointi on ristiriidassa KSL:n 2 luvun 1 §:n 2 momentin ja 2 §:n säännösten kanssa.

Yhtiön edustaja ilmoitti 19.6.1985 KA:n toimistossa pidetyssä neuvottelussa, että yhtiö on valmis muuttamaan sammuttimen markkinointia siten, että se vastaa kuluttajansuojalain vaatimuksia. Yhtiön edustaja selvitti, että 24.6.1985 lähtee jälleenmyyjille tiedote markkinoinnin muutoksista. Tämän jälkeen sekä jälleenmyyntiliikkeiden ilmoitustauluille että niille osastoille, joissa sammutinta on ollut myynnissä, laitetaan näkyviin oikaisujuliste. Sammuttimiin kiinnitetään tarroja niin, että 28.6.1985 jälkeen ei enää esiinny sammuttimen käyttömahdollisuuksista harhaanjohtavan kuvan antavia sammuttimia. Tarran ja julisteen teksti sovittiin seuraavaksi: Tärkeää, Ensisammutin ei täytä sisäasiainministeriön käsisammuttimille asettamia vaatimuksia; Ensisammutin ei sovellu ainoaksi sammuttimeksi. KA:n toimistoon toimitettiin kuitenkin vasta 8.7.1985 malli korjaustarraksi. Tarra ei ollut edellä selostetun sopimuksen mukainen. Tästä syystä tarrat jouduttiin painattamaan uudestaan. Uudet tarrat ja oikaisut lähetettiin KA:n toimistoon 23.7.1985. Puhelinkeskustelussa 24.7. sovittiin, että tarrat ovat paikoillaan sammuttimissa 2.8.1985 ja julisteet liikkeissä 9.8.1985. Yhtiö ei kuitenkaan menetellyt tällä tavalla, vaan useissa jälleenmyyjien liikkeissä suoritetuissa tarkastuskäynneissä ei ainoatakaan tarraa eikä julistetta ole löytynyt.

Puhelinkeskustelussa 26.8.1985 yhtiön edustaja kertoi syynä edellä selostettuun olevan, että jälleenmyyjät eivät olleet piitanneet korjausaineistosta. Puhelinkeskustelussa 29.8.1985 edustaja ilmoitti tutkivansa kunkin myyntiedustajan kohdalta erikseen, missä on ollut syy markkinointiaineiston muuttumattomana pitämiseen. Tarkastuksen tuloksista luvattiin ilmoittaa KA:n toimistoon 30.8.1985. Tällaista ilmoitusta tai selostusta ei kuitenkaan ole toimistoon tullut.

Neuvotteluissa 19.6.1985 yhtiön edustaja ilmoitti, että Ensisammuttimia on myyty noin 1 500 - 2 000 kpl. On ilmeistä, että tämän jälkeen myynti on jatkunut. Kuten edellä todettiin, Ensisammuttimen hankkiminen johtaa siihen, että kuluttaja katsoo täyttäneensä ne turvatoimet, joihin paloturvallisuuden vaatimukset antavat aihetta. Kuluttajan turvallisuuden kannalta on pidettävä varsin huolestuttavana tilannetta, jossa hän luottaa vajaatehoiseen palosammuttimeen. Tämä tilanne kärjistyy sellaisten kohteiden osalta, joihin viranomaismääräykset edellyttävät sammuttimen asettamista. Kuluttajien turvallisuuden kannalta on tärkeää, että palosammuttimien ostamista harkitsevat kuluttajat saavat tarjolla olevista sammuttimista oikeat ja riittävät tiedot. Tämän lisäksi on tärkeää, että Ensisammuttimen ostaneille kuluttajille tiedotetaan siitä, ettei sammutin täytä sisäasiainministeriön vaatimuksia sekä ettei sammutin yksinään anna riittävää palosuojaa, jotta he voivat täydentää paloturvallisuusvalmiuttaan.

Virheellisen markkinoinnin oikaisemiseksi on oikaisu julkaistava päivittäin ilmetyvässä laajalevikkisessä sanomalehdessä sekä autoilusta ja veneilystä kiinnostuneisiin kuluttajiin suuntautuvassa aikakauslehdessä. On nimittäin melko epätodennäköistä, että yksinomaan jälleenmyyjien tiloissa esillä olevat oikaisut tavoittaisivat kaikki Ensisammuttimen ostaneet kuluttajat. Jotta oikaisulla olisi riittävä "peitto", on myös vähittäismyyntipisteissä julkaistava oikaisu. Myös on tärkeää, että markkinatuomioistuin määrittelee tavan, jolla oikaisu on suoritettava, jottei oikaisun toteuttaminen jää yhtiön harkintaan. Edellä selostettujen kokemusten valossa oikaisun sisällön jääminen KA:n ja yhtiön välisten neuvottelujen varaan ei ole hyvä ratkaisu.

KA on 10.9.1985 määrännyt yhtiölle väliakaisen kiellon, joka oli saman sisältöinen kuin edellä esitetty kieltovaatimus. Väliaikaista kieltoa oli tehostettu 100 000 markan uhkasakolla.

OY CLICMAN AB:N VASTINE

Yhtiö on hyväksynyt KA:n kieltovaatimuksen a-kohdan osalta. Yhtiö on vastustanut KA:n kieltovaatimusta b-kohdan osalta KA:n esittämässä muodossa. Yhtiö on lisäksi vastustanut oikaisuvaatimuksia kokonaan.

Yhtiö on markkinoinut sammutinta sillä tavoin kuin KA:n hakemuksessa on kerrottu. Sammutinta on ostettu kaikkiaan noin 950 - 1 000 kappaletta. Sammutin on ominaisuuksiltaan sellainen kuin KA on hakemuksessaan esittänyt. Sammuttimen myynti on lopetettu.

Vaatimukset korjata sammuttimen ulkoasua ja mainosesitettä ovat oikeutetut.

Yhtiö sai KA:lta ohjeita koskien sammuttimeen kiinnitettävää oikaisutarraa. Yhtiö valmisti aluksi punapohjaisen valkeilla kirjaimilla olevan noin 2 x 8 cm tarran, jossa oli teksti: "Tärkeää: Ensisammutin ei täytä Sis. Min. käsisammuttimelle asettamia vaatimuksia. Kohteissa, joihin viranomaiset vaativat sammuttimen, ei Ensisammutin kelpaa ainoaksi sammuttimeksi." KA ei hyväksynyt tarraa. Sen jälkeen yhtiö painatti saman kokoisen valkopohjaisen tarran, jossa on mustilla kirjaimilla teksti: "Tärkeää: Ensisammutin ei täytä Sis.Min. käsisammuttimille asettamia vaatimuksia. Ensisammutin ei kelpaa ainoaksi sammuttimeksi." Sanottu valkopohjainen tarra on ulkoasunsa ja tekstinsä puolesta riittävä KA:n kieltovaatimuksen b-kohdassa vaatiman tarran asemesta. KA:n sammuttimeen kiinnitettävälle tarralle vaatima koko on liian suuri huomioon ottaen sammuttimen koko.

Kaupoissa ja huoltoasemilla on vähän hyllytilaa. Yksikään kauppias tuskin pitäisi sammutinta myynnissä, jos hän joutuisi asettamaan KA:n vaatiman julisteen esille. Vaatimus julisteen osalta on kohtuuton. Mainoksiin tulevan b-kohdassa olevan vaatimuksen osalta ei yhtiöllä ole huomauttamista.

KA:n puututtua sammuttimen markkinointiin, on noin 20 sanomalehdessä ollut asiasta artikkeli pääsivujen läheisyydessä. Asiasta on ollut Caravan-lehdessä sivun kokoinen juttu. Tällaiset artikkelit ovat jo täysin riittävät. Tämä asia on jo tullut erittäin hyvin ihmisten tietoisuuteen, koska ihmiset ovat palauttaneet sammutimia. Yhtiö ei myöskään ole vastuussa sammuttimia koskevasta tiedottamisesta. Suomessa on jo kahden vuoden ajan ollut markkinoilla vastaavanalainen sammutin. Niitä on myyty kaksi-kolme kertaa enemmän kuin yhtiön Ensisammutinta. Tehokkainta olisi, jos sisäasiainministeriö tai KA huolehtisi po. sammuttimia koskevasta tiedottamisesta. Tällainen tiedottaminen huomataan paljon paremmin kuin pieni maksettu ilmoitus. KA:n oikaisuvaatimus lehti-ilmoitusten osalta on kohtuuton yhtiötä kohtaan.

Jälleenmyyjille lähetettävä kirje tietoineen asiassa annettavasta markkinatuomioistuimen päätöksestä on muutoin hyväksyttävä paitsi julisteiden osalta. Julisteiden tulisi olla keltapohjaiset standardikokoiset (noin 20 x 30 cm) ilman KA:n vaatimia punaisia reunoja. Niissä tulisi olla sama teksti kuin yhtiön painattamissa valkopohjaisissa tarroissa. Yhtiö on jo painattanut tällaisia julisteita.

NÄYTTÖ

Markkinatuomioistuimen istunnossa 16.9.1985 KA on antanut Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) palotekniikan laboratorion tutkimusselostuksen Ensisammuttimesta. KA on samassa istunnossa kuulustuttanut todistajana sisäasiainministeriön toimistoinsinööriä Antero Puukkaa. Puukka on mm. selostanut markkinatuomioistuimen istunnossa VTT:n sammutuskokeista tehtyä videonauhaa.

VÄLIAIKAINEN KIELTO

Markkinatuomioistuin on 16.9.1985 julistamallaan päätöksellä kieltänyt yhtiötä väliaikaisesti, siihen saakka, kunnes asiassa on annettu lopullinen päätös, KSL 2 luvun 1 §:n 2 momentin sekä 2, 7 ja 8 §:n nojalla 100 000 markan sakon uhalla mainostamasta Ensisammutin-nimistä halon 1211 -kaasua sisältävää spray-periaatteella toimivaa sammutinta kertomatta, että Ensisammutin ei kelpaa ainoaksi sammuttimeksi heikon sammutustehonsa vuoksi ja markkinoimasta Ensisammutinta, jos siinä on teksti: "Jokapaikan sammutin" tai kuvallisesti esitettyinä käyttökohteina auto, asuntovaunu, vene tai talo.

Väliaikaista kieltoa oli noudatettava heti.

MARKKINATUOMIOISTUIMEN RATKAISUN PERUSTELUT

Oy Clicman Ab on keväällä ja kesällä 1985 markkinoinut maahantuomaansa Ensisammutin-nimistä 750 ml halon 1211 -kaasua sisältävää aerosolikäsisammutinta. Sammutin on ollut myynnissä mm. huoltoasemilla, autotarvikeliikkeissä ja tavarataloissa.

Sammuttimen kyljessä on mm. teksti: "Jokapaikan sammutin". Tekstin alla on kuvat auto-asuntovaunuyhdistelmästä, purjeveneestä, pientalosta, silitysraudasta ja nuotiosta. Sammutinta koskevassa kuluttajille tarkoitetussa mainosesitteessä on samat kuvat kuin sammuttimen kyljessä. Sen lisäksi esitteessä on mainittu käyttökohteena erikseen mm. auto, asuntovaunu, vene, koti, mökki, työtilat, autotalli, pannuhuone, takkatupa sekä tilat, joissa on mahdollinen käytön tarve. Esitteessä on kerrottu, että halon 1211 -kaasu on käytössä todettu erittäin tehokkaaksi sammutusominaisuuksiltaan ja että sillä voi turvallisesti sammuttaa niin sähkö- kuin nestepalotkin.

Sisäasiainministeriö on palo- ja pelastustoimesta annetun lain nojalla 16.4.1978 antanut päätöksen käsisammuttimista. Sen mukaan on käytettävä ministeriön hyväksymiä käsisammuttimia, ellei ministeriö erityisistä syistä toisin päätä, jos tila, paikka tai liikenneväline viranomaisen määräyksestä vaaditaan varustettavaksi käsisammuttimella. Mainitunlaisia määräyksiä on annettu mm. nestekaasulaitteilla varustettujen asuntovaunujen ja rekisteröityjen veneiden osalta ja niitä voi sisältyä rakennusviranomaisten lupaehtoihin. Hyväksytyssä käsisammuttimessa on oltava mm. maininta hyväksymisestä ja hyväksymisnumero.

VTT on tehnyt Ensisammuttimella ns. palavan puun, nestepalon, pienen nuotion ja pienen nestepalon sammutuskokeet. Vain pienen nuotion sammutus onnistui. VTT:n tutkimuksen mukaan Ensisammutin "ei täytä sisäasiainministeriön käsisammuttimille asettamia vaatimuksia" eikä sovellu käytettäväksi asuntovaunuissa ja veneissä. Tutkimuksessa on lausuttu, että heikon sammutustehonsa vuoksi Ensisammutin soveltuu huonosti asuinhuoneistoissa syttyvien palojen sammuttamiseen.

Ensisammuttimen markkinoinnissa on mm. maininnalla "Jokapaikan sammutin" annettu kuva, että Ensisammutin soveltuu yleissammuttimeksi. Sammuttimessa ja sen esitteessä on kuvina ja tekstinä esitetty käyttökohteita, jotka viranomaisten määräysten perusteella vaativat hyväksytyn, tehokkaamman sammuttimen. Niissä on esitetty myös yleisiä käyttökohteita, joihin Ensisammutin ei heikon sammutustehonsa vuoksi kelpaa. Siten yhtiö on markkinoinnissaan antanut totuudenvastaisen ja harhaanjohtavan kuvan Ensisammuttimen ominaisuuksista.

Sammuttimien ominaisuuksia koskevia kattavia säännöksiä tai viranomaisten määräyksiä ei ole annettu. Kuluttajat eivät yleensä tunne sammuttimien ominaisuuksia, eivätkä ne myöskään ole ilman markkinoijan antamia tietoja kuluttajien arvioitavissa. Kuluttaja, joka katsoo tarvitsevansa käsisammuttimen, saattaa sen vuoksi hankkia tarkoitukseensa nähden liian heikkotehoisen sammuttimen. Näin kuluttajalle aiheutuu turvallisuusriski. Kun markkinoinnissa ei ole kerrottu, että Ensisammutin ei heikon sammutustehonsa vuoksi sovellu ainoaksi sammuttimeksi, on yhtiö, huomioon ottaen VTT:n tutkimuksesta ilmenevä Ensisammuttimen heikko sammutusteho, jättänyt antamatta kuluttajan turvallisuuden kannalta tärkeitä tietoja.

Markkinoitaessa Ensisammutinta on kuluttajien kannalta riittävää, että tiedot Ensisammuttimen heikosta sammutustehosta on selvästi ja yksiselitteisesti ilmaistu sammuttimessa ja sen mainoksissa.

KSL 2 luvun 9 §:n mukaan elinkeinonharjoittaja, jolle on annettu saman luvun 7 §:ssä tarkoitettu kielto, voidaan velvoittaa sakon uhalla suorittamaan määrätyssä ajassa markkinointitoimen oikaisu, jos sitä kuluttajille aiheutuvien ilmeisten haittojen vuoksi on pidettävä tarpeellisena.

Paloturvallisuusriski merkitsee kuluttajalle huomattavaa terveydellistä ja taloudellista vaaraa. Vaaran vakavuuden vuoksi on tarpeellista, että myös ne kuluttajat, joilla jo on sammutin hallussaan, saavat tiedon sen heikosta sammutustehosta. Sen vuoksi yhtiön on suoritettava markkinointitoimenpiteidensä oikaisu. Ensisammuttimia on myyty noin 1 000 kappaletta. Ensisammuttimen markkinointi on tapahtunut pääasiassa huoltoasemilla, autotarvikeliikkeissä sekä tavaratalojen ulkoilu- ja urheiluosastoilla. Ensisammuttimen ominaisuuksista on julkisuudessa jo laajahkosti esitetty tietoja. Siten on riittävää, että oikaisu suoritetaan kerran julkaistavilla ilmoituksilla laajalevikkisessä sanomalehdessä esim. Helsingin Sanomissa, sekä lähinnä autoilusta ja veneilystä kiinnostuneille kuluttajille tarkoitetussa aikakauslehdessä, esim. Tekniikan Maailmassa.

MARKKINATUOMIOISTUIMEN RATKAISU

Markkinatuomioistuin harkitsee KSL 2 luvun 1 §:n 2 momentin sekä 2 ja 7 §:n nojalla oikeaksi sadantuhannen (100 000) markan sakon uhalla kieltää Oy Clicman Ab:tä Ensisammutinnimisen 750 ml halon 1211 -kaasua sisältävän aerosolikäsisammuttimen markkinoinnissa

1) esittämästä sammuttimessa tai sen mainosesitteissä ilmaisua: "Jokapaikan sammutin" tai tähän rinnastettavaa muuta yleistä ilmaisua, joka viittaa siihen, että sammutin soveltuisi kaikenlaisten tulipalojen sammutukseen, sekä esittämästä kuvallisesti tai sanallisesti käyttökohteina yleisesti autoa sekä asuntovaunua, venettä tai rakennusta taikka muuta suurempaa palokohdetta, sekä

2) jättämästä ilmoittamatta, että Ensisammutin ei kelpaa ainoaksi sammuttimeksi heikon sammutustehonsa vuoksi.

Kohdassa 2 mainittu tieto on annettava kaikissa sammutinta esittelevissä mainoksissa välittömästi laitteen kuvauksen yhteydessä ruudussa, joka on otsikoitu sanalla "tärkeää" ja joka erottuu muusta tekstistä joko siten, että se on painettu siitä poikkeavalla värillä tai siten, että se on kehystetty. Ruudun on oltava riittävän suuri mainoksen kokoon nähden.

Mainittu tieto on lisäksi annettava myös Ensisammuttimessa pysyvällä tavalla kiinnitetyssä muusta tekstistä ja kuvituksesta selvästi erottuvalla tavalla ruudussa, joka on otsikoitu sanalla "tärkeää" ja jonka vähimmäiskoko on 5 x 10 cm.

Edelleen markkinatuomioistuin harkitsee KSL 2 luvun 9 §:n nojalla oikeaksi viidenkymmenentuhannen (50 000) markan sakon uhalla velvoittaa Oy Clicman Ab:n julkaisemaan Helsingin Sanomissa ja Tekniikan Maailmassa vähintäin kaksipalstaisen ilmoituksen, jossa on tieto, että markkinatuomioistuin on kieltänyt markkinoitaessa Ensisammutinta jättämästä ilmoittamatta, että Ensisammutin ei kelpaa ainoaksi sammuttimeksi heikon sammutustehonsa vuoksi. Ilmoitukset on julkaistava Helsingin Sanomissa 10 päivän kuluessa yhtiön saatua tiedon markkinatuomioistuimen päätöksestä ja Tekniikan Maailmassa ensimmäisessä numerossa, johon se on mahdollista saada tämän päätöksen antamisen jälkeen.

Kieltoa on noudatettava heti.

KA:n vaatimukset hylätään enemmälti.

Läsnä: Huttunen, puheenjohtaja, Pekkanen, Wilhelmsson, Henriksson, Jääsalo, Aaltonen, Ollikainen, Pallari ja Mustonen.

Sivun alkuun