MT:1983:1
- Asiasanat
- Kurssin markkinointi, Ammatillinen pätevyys, Työnsaantimahdollisuudet
- Tapausvuosi
- 1983
- Antopäivä
KA vastaan Telekoulu Oy (yhtiö). - Rakennuspiirtäjäkurssin markkinoinnista sai kuvan, että kurssin avulla saavutettaisiin ammatillinen pätevyys rakennuspiirtäjäksi. Koska kurssi ei antanut muodollista pätevyyttä eikä se ajallisenkaan suppeutensa vuoksi voinut olennaisesti parantaa ammatillista valmiutta tai työnsaantimahdollisuuksia, markkinointi antoi kurssin merkityksestä virheellisen kokonaisvaikutelman. Markkinointi oli sopimatonta.
KSL_2_luku_1_§_1_mom
KULUTTAJAASIAMIEHEN VAATIMUS
KA on vaatinut, että Telekoulu Oy:tä kuluttajansuojalain (KSL) 2 luvun 1 §:n 1 momentin sekä 2 ja 7 §:n nojalla sakon uhalla kielletään vastaisessa markkinoinnissaan käyttämällä ilmaisuja "rakennuspiirtäjäksi" ilmoituksen otsikkona, "rakennuspiirtäjän peruskurssi, joka oikeuttaa pyrkimään puhtaaksipiirtäjäksi rakennus ja arkkitehtitoimistoihin", "kurssi tuottaa oppilaille todistuksen teknisistä tiedoista ja työnäytteitä, joita kumpiakin tarvitaan alan työtä haettaessa" ja "rakennuspiirtäjän peruskurssi, joka välittää rakennus ja arkkitehtitoimistojen puhtaaksipiirtäjän perustiedot" tai vastaavia ilmaisuja antamasta vaikutelmaa rakennuspiirtäjän ammattitaidon saavuttamisesta ja sen avulla työpaikan saamisesta puhtaaksipiirtäjänä.
Yhtiö on vuoden 1980 alusta markkinoinut rakennuspiirtäjän peruskursseja eri paikkakunnilla. Kurssi kestää noin 50 tuntia. Kurssin opettajina toimivat kurssipaikkakunnilta valitut rakennusinsinöörit. Opettajien pedagogisiin valmiuksiin ei kiinnitetä erityistä huomiota. Kurssin päätteeksi järjestetään kirjallinen koe. Kurssin suorittaneet saavat todistuksen, jossa on yleisiä arvosanoja.
Lehtiilmoitusten mukaan rakennuspiirtäjän peruskurssin käyminen oikeuttaa pyrkimään puhtaaksipiirtäjäksi. Rakennuspiirtäjän ammatin todetaan olevan arvostettu ja työolosuhteitten hyviä. Mainoksessa korostetaan sitä, että kurssi tuottaa oppilaille todistuksen teknisistä tiedoista ja työnäytteitä, joita kumpiakin tarvitaan alan työtä haettaessa.
Jokaiselle alustavasti kurssipaikan varanneelle annetaan kurssia koskeva esite. Sen mukaan kurssi kouluttaa puhtaaksipiirtäjiä rakennus- ja arkkitehtitoimistojen palvelukseen. Työnantajien kerrotaan valitsevan työntekijänsä pääasiallisesti työnäytteiden ja teknillisiä tietoja osoittavan todistuksen perusteella.
Kuluttajaviranomaisille on tullut useita ilmoituksia rakennuspiirtäjäkurssista. KA:n pyydettyä yhtiöltä selvitystä markkinoinnista yhtiö vastasi 17.4.1980 mm., että "kurssin tarkoituksena on huolellisella valmennuksella ja töiden tarkkailulla antaa kurssilaisille mahdollisuus saada alan työtä ja samalla auttaa työnantajia työntekijöiden valinnassa".
Ammattikasvatushallitus (AKH), jonka valvonnassa myös järjestetään rakennuspiirtäjäkoulutusta, on 22.5.1980 antanut KA:lle lausunnon po. kurssista. AKH:n mukaan rakennusalan puhtaaksipiirtäjän ammatteja ja toimia varten ei ole laadittu yleisesti hyväksyttyjä pätevyysvaatimuksia. Valtion, kuntien ja kuntainliittojen laitokset näyttävät yleensä asettavan pätevyysvaatimuksiksi yleisen ammattikoulun rakennuspiirtäjälinjan käymisen. Tämä koulutus on 1 - 2 vuoden mittainen. AKH:n mielestä oli vaikeaa kuvitella, että Telekoulu Oy:n tarjoamassa opetusajassa (48 h) laajat asiakokonaisuudet tulisivat opittua muuten kuin pintapuolisesti.
Lausunnon perusteella KA ilmoitti Telekoulu Oy:lle sen markkinoinnin antavan kuluttajille sellaisen vaikutelman, että kurssi antaisi rakennuspiirtäjän ammattitaidon ja yhtäläiset työnsaantimahdollisuudet kuin ammattikasvatushallituksen alaiset kurssit, vaikka näin ei ole asianlaita. Yhtiö sitoutui 14.8. 1980 kirjallisesti vastaisessa rakennuspiirtäjäkurssin markkinoinnissa välttämään edellä mainitun kuvan luomista kurssien luonteesta.
Yhtiön rakennuspiirtämistä koskevien kurssien markkinointi on sitoumuksen antamisen jälkeen jatkunut peruspiirteiltään samanlaisena. Syksyn 1982 ilmoituksissa on käytetty sanontaa "rakennuspiirtäjän peruskurssi, joka välittää rakennus- ja arkkitehtitoimistojen puhtaaksipiirtäjän perustiedot".
Yhtiö ilmoittaa kurssin tarkoituksena olevan puhtaaksipiirtäjien kouluttaminen rakennus- ja arkkitehtitoimistojen palvelukseen. Kurssin 48 tunnin aikana käydään läpi piirustustekniikka yhden oppikirjan avulla. Lisäksi kurssilaiset saavat kotiinsa piirustustehtäviä.
Ammattikoulujen rakennuspiirtäjälinjan opetussuunnitelmassa on eritelty rakennuspiirtäjäkoulutuksen tavoitteet. Tavoitteiden saavuttamiseksi opetusohjelmaan kuuluu rakennuspiirustusta 11 tuntia viikossa ja eri piirustuslajeja kaikkiaan 19 tuntia viikossa (vuodessa 741 tuntia). Ammattikoulujen opetusohjelmaan kuuluu myös lukuisa määrä muita aineita. Koulutus kestää 1 - 2 vuotta. Ero ammattikasvatushallituksen alaisten kurssien ja yhtiön vastaavan toiminnan välillä on selvä jo määrällisesti.
Telekoulu Oy:n kurssi ei siten täytä ammattiin tähtäävälle rakennuspiirtäjän koulutukselle asetettavia vaatimuksia. Sen avulla saadaan korkeintaan yleiskuva ammatissa tarvittavista taidoista ja tiedoista. Tämä käy selville myös kurssille osallistuneiden kuluttajien kirjeistä. Kurssilaiset ovat pettyneet kurssin tasoon. Onkin ilmeistä, että kurssin käyminen ei sinänsä avaa mahdollisuuksia työpaikan saantiin. Kurssin käyminen voi kyllä antaa virikkeen hankkia varsinaista rakennuspiirtäjäkoulutusta. Kurssilla ollut kuluttaja voi tietysti hakeutua alalle harjoittelijaksi, mutta valmiiksi puhtaaksipiirtäjäksi tai rakennuspiirtäjäksi po. kurssien avulla ei juurikaan tulla.
Kurssin mainonta suunnataan kuitenkin nimenomaan työttömiin, ammattikoulutusta kipeästi tarvitseviin henkilöihin. Markkinoinnissa ei tuoda esille kurssin pelkkää yleistietoja jakavaa luonnetta. Esitteessä päinvastoin todetaan kurssin kouluttavan puhtaaksipiirtäjiä. Kuluttajat, jotka kiinnostuvat mainoksen perusteella kurssista, eivät tiedä mitkä vaatimukset rakennuspiirtäjille asetetaan eivätkä pysty arvioimaan kurssin mahdollisesti antamia valmiuksia muulla tavalla kuin ilmoittautumalla kurssille. Kurssille osallistuneet uskovatkin saavansa kurssin käymällä uuden ammatin ja näin paremmat työnsaantimahdollisuudet. Juuri tähän vaikuttavat ilmoitusten otsikko "rakennuspiirtäjäksi" sekä lukuisat viittaukset ammattiin ja työmarkkinoihin. Pelkkä maininta siitä, että kysymys on peruskurssista, ei muuta sitä kokonaiskuvaa ja niitä odotuksia, joita markkinointi luo.
Yhtiön kurssitoiminnassa ei ole kyse viranomaisvalvontaan kuuluvasta ammattikoulutuksesta. Toiminta on puhtaasti kaupallisista perusteista lähtevää. Tästä huolimatta myyntivalttina käytetään ammattipätevyyden saavuttamista, joka taloudellisesti vaikeana aikana erityisesti vetoaa työttömiin, koulutusta tarvitseviin henkilöihin. Mainoksessa tätä vahvistetaan kuvaamalla ammatin arvostettavuutta ja hyviä työolosuhteita sekä puhumalla, kuten esitteen etusivulla, kouluttamisesta.
Mainonnan kansainvälisissä perussäännöissä, joita kuluttajansuojalain esitöiden (HE n:o 8/1977) mukaan voidaan käyttää eräänä lähtökohtana markkinoinnin sopimattomuutta arvioitaessa, kielletään antamasta harhaanjohtava tai liioitteleva kuva kurssien avulla saavutettavista työnsaantimahdollisuuksista. Perussäännöissä todetaan, että "oppikursseja tarjoava mainos ei saa sisältää harhaanjohtavaa lupausta työpaikasta eikä liioitella kurssin suorittaneille tarjoutuvia työ- tai ansiomahdollisuuksia". Tämän perussääntöjen B 6 artiklan voidaan katsoa heijastavan yleisesti hyväksyttyä lähtökohtaa kurssimarkkinoinnissa noudatettavasta erityisestä varovaisuudesta. Kuluttaja harvemmin hankkiutuu koulutukseen vain saadakseen siitä hetkellistä iloa tai tyydytystä. Kurssin avulla pyritään muuttamaan elämäntilannetta, parantamaan ansiotasoa. Kuluttajien oppikursseihin kohdistuvat odotukset ovat tämän vuoksi suuremmat kuin harrastusluonteisiin kursseihin. Tästä syystä onkin erityisen tuomittavaa, että harrastusluonteista kurssia markkinoidaan oppikurssina.
Vaikka rakennusalan puhtaaksipiirtäjän ammatteja tai toimia varten ei ole yleisesti hyväksyttyjä pätevyysvaatimuksia, on kuitenkin edellä esitettyjen seikkojen johdosta kiistatonta, että Telekoulu Oy:n kurssi ei täytä rakennuspiirtäjän ammattikoulutukselle asetettavia vaatimuksia, ei edes peruskurssin luonteisena.
Tämä näkemys ilmenee myös Suomen Arkkitehtiliitto - Finlands Arkitektförbund r.y:n (SAFA) antamasta lausunnosta. Liitto toteaa, että "kokemuksemme mukaan mainitunlaisen kurssin käynyt ei pysty suoriutumaan täysipainoisesti rakennuspiirtäjältä vaadittavista tehtävistä". Lausunnosta käy ilmi myös po. kurssin olematon merkitys työnsaannille. Arkkitehtitoimistot valitsevat yleensä puhtaaksipiirtäjät sellaisten henkilöiden joukosta, jotka ovat saaneet alalle riittävän koulutuksen.
Yhtiön markkinointi on harhaanjohtavaa ja sopimatonta, koska yhtiö markkinoi maksullista harrastuskurssia ammattikoulutuksena ja kohdistaa markkinoinnin heikossa asemassa oleviin kuluttajiin.
TELEKOULU OY:N VASTINE
Yhtiö on kiistänyt markkinointinsa olevan KSL:n säännösten vastaista.
Yhtiö järjestää eri paikkakunnilla rakennuspiirustuskursseja. Kurssi kestää n. 50 oppituntia, minkä lisäksi oppilaiden on suoritettava piirustusharjoituksia kotityönä n. 50 tunnin verran. Yhtiö valitsee yleensä puhelintiedusteluilla tai lehtiilmoituksilla kurssin opettajat kurssipaikkakunnilta. Opettajiksi valitaan yleensä suunnittelutehtävissä työskenteleviä rakennusinsinöörejä. Kurssin päätteeksi järjestetään kirjallinen koe. Kurssin suorittaneille annetaan loppukokeesta saadun arvosanan sisältävä todistus, jos oppilaan saama arvosana on vähintään seitsemän. Niille oppilaille, jotka eivät saa loppukokeessa vähintään arvosanaa seitsemän, annetaan kurssin suorittamisesta läsnäolotodistus.
Rakennuspiirustusten puhtaaksipiirtäjäkurssia valmistellessaan yhtiö otti yhteyttä työmarkkinajärjestöjen edustajiin. Tämä tapahtui siitä syystä, että rakennusalan puhtaaksipiirtäjän ammatteja ja toimia varten ei ole laadittu yleisesti hyväksyttyjä pätevyysvaatimuksia. Haastattelujen kautta saatiin selville ne perusvaatimukset, joita rakennus- ja arkkitehtitoimistot yleensä asettavat aloitteleville puhtaaksipiirtäjille. Tämän perusteella pystyttiin päättelemään sellaisen kurssin sisältö ja pituus, joka välittäisi aikuisille henkilöille heidän tarvitsemansa perustiedot ja -taidot rakennuspiirustusten puhtaaksipiirtämisen alalta. Kurssin antaman opin ei kuitenkaan tarvitsisi viedä täydelliseen ammattitaitoon, vaan tämä saavutettaisiin vasta työpisteessä rakennussuunnittelijan opastuksella tai erillisellä täydentävällä kurssilla.
Kurssin pituudeksi valittiin 12 viikkoa. Se riittää huolelliselle aikuiselle oppilaalle kurssin tietopuolisen osan omaksumiseen hyvin ja antaa tilaisuuden piirustusharjoitteluun noin 50 työtunnin verran. Harjoittelua suunniteltiin tehostettavaksi siirtämällä se suoritettavaksi pääasiallisesti oppilaitten kotona. Tällöin työrauha on parempi kuin yhteisessä harjoitustilassa. Lisäksi asetettiin vaatimus, että piirustukset on tehtävä viimeisteltyyn kuntoon.
Kurssikirjaksi valittiin Rakennustietosäätiön kirja "Rakennuspiirustusten laadintaohjeet" ja harjoitusmateriaaliksi eräiltä paikallisilta rakennus- ja arkkitehtitoimistoilta käyttöön saatuja rakennuspiirustuksia. Rakennusinsinööri laati kurssisisällön perusteella tuntiohjelman pyrkien siihen, että kurssilaisille annettaisiin riittävästi mahdollisuuksia piirtämiseen ja alaan liittyvien teknisten tietojen saamiseen. Ohjelman laatinut rakennusinsinööri toimi myös opettajana ensimmäisellä kurssilla. Kurssin jälkeen suoritetuissa oppilaitten haastatteluissa ilmeni, että oppilaat olivat pääasiallisesti tyytyväisiä kurssin kulkuun. Jotkut heistä olivat kuitenkin toivoneet enemmän harjoitusmateriaalia, mikä toivomus myös toteutettiin seuraavalla kurssilla. Myöhemmin vaihdettiin em. kurssikirja Suomen Rakennusinsinöörien Liiton kirjaan "Rakennuspiirustusohjeet" ja lopuksi valmistettiin oma kurssimateriaali, jonka sisältö on jossakin määrin laajempi kuin aikaisemmin käytetyissä kirjoissa.
KA:n mainitsemassa AKH:n kirjelmässä pidetään yhtiön kurssimateriaalin sisältöä ainakin otsikoista päätellen riittävänä puhtaaksipiirtäjälle.
Kurssilla on siten alusta alkaen pyritty auttamaan kurssilaisia saamaan rakennuspiirustusten puhtaaksipiirtämiseen tarvittavat perustiedot ja -taidot. Samalla on heille pyritty antamaan mahdollisuus osoittaa osaamisensa kurssilla tehtyjen piirustusten (työnäytteiden) ja kirjallisen kokeen perusteella kirjoitetun, teknisten tietojen määrää osoittavan todistuksen avulla.
Kurssin merkitys kurssin suorittaneille henkilöille on pyritty selvittämään suppealla kirjallisella haastattelulla. Siitä ilmeni, että rakennuspiirustuskurssimme johdosta on voitu saada työpaikkoja, että kurssista on ollut hyötyä muullakin tavalla, että kurssin antamia tietoja on voitu käyttää itsenäisessäkin piirustustyössä ja lisäansioita hankittaessa, ja että kurssin oppilaina ei suinkaan ole aina ollut vain työttömiä, vaan hyvin usein myös opiskelussaan tai työssään edistymään pyrkiviä tai lisäansioita haluavia henkilöitä.
Rakennus- ja arkkitehtitoimistot ovat suhtautuneet yhtiön rakennuspiirustuskurssiin myönteisesti, eikä niin kuin voisi päätellä KA:n mainitsemasta SAFA:n lausunnosta.
"Rakennuspiirtäjäksi" sanan käytön perusteeksi on ilmoituksissa selvitetty, että kyseessä on rakennuspiirtäjän peruskurssi, joka välittää puhtaaksipiirtäjän perustiedot. Kurssi siis pyrkii auttamaan oppilaitaan astumaan ensimmäisiä askeleitaan tiellään rakennuspiirtäjäksi.
Ilmaisua "Rakennuspiirtäjän peruskurssi, joka oikeuttaa pyrkimään puhtaaksipiirtäjäksi rakennus- ja arkkitehtitoimistoihin" ei ole käytetty kesän 1982 jälkeen.
Ilmaisun "Kurssi tuottaa oppilaille todistuksen teknisistä tiedoista ja työnäytteitä, joita kumpiakin tarvitaan alan työtä haettaessa" perusteeksi on selvitetty, että kurssin oppilaat pyritään saamaan tekemään viimeisteltyä työtä heti alusta alkaen. Tällä pyritään tehostamaan piirustusharjoituksia. Kurssilla tehtyjä piirustuksia voidaan tällöin käyttää näytteinä piirustustaidosta. Kurssin loppukoe on testi rakennuspiirustuksiin liittyvien teknisten seikkojen osaamisesta. Todistus, joka kirjoitetaan tällaisen kokeen perusteella, antaa mahdolliselle työnantajalle objektiivisen kuvan hakijan piirustusten ymmärtämisestä. Piirustustaito ja piirustuksiin liittyvien tietojen määrä ovat työnantajalle tärkeimmät kriteerit valittaessa puhtaaksipiirtäjiä.
Ilmaisun "Rakennuspiirtäjän peruskurssi, joka välittää rakennus- ja arkkitehtitoimistojen puhtaaksipiirtäjän perustiedot" perusteeksi on selvitetty, että kurssi on rakennettu työmarkkinatutkimuksen perusteella eli niiden vaatimusten mukaan sekä sisällön että oppimateriaalin suhteen - joita rakennusja arkkitehtitoimistot ovat asettaneet puhtaaksipiirtäjän peruskurssille.
KA:n hakemus antaa harhaanjohtavan kuvan asiaan liittyvistä seikoista. Hakemus perustuu nimittäin sellaisten henkilöiden lausuntoihin, jotka eivät tunne kurssia. He ovat olleet kurssilla vain kerran tai pari läsnä, kurssin kestäessä 13 iltaa. He eivät voi näin ollen tuntea koko kurssia. Osa lausunnonantajista taasen muodostaa käsityksensä ennakko-otaksumien perusteella. Lisäksi lausuntoja on hankittu sellaisilta tahoilta, jotka oman kurssitoimintansa takia voivat pitää yhtiötä kilpailijanaan.
Yhtiön markkinointi ei anna väitettyä vaikutelmaa. Missään vaiheessa ei ole väitetty kurssin antavan täyden ammattitaidon puhtaaksipiirtäjäksi pyrkiville. Mikään kurssi ei anna täyttä pätevyyttä kurssilaiselle. Varsinainen ammattitaito syntyy vasta työelämässä. Yhtiö ei ole vertaillut kurssin opetusta muiden oppilaitosten koulutukseen sekä sen käyneiden ja muiden oppilaiden soveltuvuutta piirustustehtäviin ja heidän työnsaantimahdollisuuksiaan. Yhtiö ei ole väittänyt tai antanut sellaista käsitystä, että työtä on helppo saada, kun kurssi on suoritettu. Kuitenkin "vaikeanakin aikana" työvoima liikkuu ja vaihtuu. Uusia puhtaaksipiirtäjän paikkoja avautuu niille, jotka pystyvät todistamaan olevansa hyviä piirtäjiä ja omaavansa riittävän tietopohjan (työnäytteet ja todistus). Jos joku on saanut toisenlaisen "vaikutelman", se on syntynyt hänen omasta mielikuvituksestaan.
Yhtiön kurssi antaa perustiedot, jotka ammattikasvatushallituksen mielestä ovat otsakkeista päätellen riittävät. Huolellinen oppilas ehtii omaksumaan ne hyvin perusteellisesti kurssin aikana. Ilmoitusteksti ei ole eikä voi olla annetun sitoumuksen vastainen. Mikäli sanontaa "rakennuspiirtäjän peruskurssi, joka välittää rakennus- ja arkkitehtitoimistojen puhtaaksipiirtäjän perustiedot" pidetään kuluttajansuojalain vastaisena markkinointina, niin silloin ei enää saa mitään kurssia markkinoida. Ammattikoulun ja Telekoulu Oy:n rakennuspiirtäjäkurssia ei ole mielekästä rinnastaa keskenään, koska lähtökohdat ovat hyvin erilaiset. Ammattikoulussa oppilaat ovat hyvin nuoria. Heidän todistustensa taso ei ole useinkaan riittänyt opistotasoiseen jatko-opiskeluun. Telekoulu Oy:n oppilaat ovat vahvasti motivoituja aikuisia henkilöitä. Ammattikoulussa piirustukset tehdään "harjoituksena" ilman ehdotonta laatuvaatimusta. Yhtiön kursseilla piirustuket tehdään "työnäytteiksi" myöhemmin mahdolliselle työnantajalle esittämistä varten. Ammattikoulussa nuoret oppilaat eivät yleensä pidä yksityiskohtia kovin tärkeinä. Aikuiset henkilöt taasen kiinnittävät yksityiskohtiin tarkemmin huomioita.
Kurssilaiset tietävät, että kurssi on peruskurssi ja että se ohjaa kurssilaisia vain ensimmäisille askeleille tiellä, joka vie puhtaaksipiirtäjän (rakennuspiirtäjän) täyteen taitoon.
Mikään kohta ilmoituksista ei sisällä harhaanjohtavaa lupausta työpaikasta eikä liioittele tarjoutuvia työ- tai ansiomahdollisuuksia.
MARKKINATUOMIOISTUIMEN RATKAISUN PERUSTELUT
Erilaisia kursseja markkinoiva Telekoulu Oy on julkaissut mm. seuraavat rakennuspiirustuskurssiaan koskevat lehti-ilmoitukset:
"RAKENNUSPIIRTÄJÄKSI. To 14.1.-82 alkaa Savonlinnassa RAKENNUSPIIRTÄJÄN PERUSKURSSI, joka oikeuttaa pyrkimään puhtaaksipiirtäjäksi rakennus- ja arkkitehtitoimistoihin. Ammatti on arvostettu ja työolosuhteet yleensä hyvät. Kurssi tuottaa oppilaalle todistuksen tekn. tiedoista ja työnäytteitä, joita kumpiakin tarvitaan alan työtä haettaessa. Viikottain 1 ilta, kulloinkin 4 oppit. yht. 50 oppit. ja n. 50 harj. tuntia (kotityönä). Osallistumismaksu alkuerä 350 mk (14.1.) ja jälkierä 330 mk. Kurssikirjallisuus sisältyy maksuun. Piirustustarvikkeet 50 - 150 mk. Ennakkotied. ja paikanvaraus...." (Itä-Savo 12.1.1982).
"RAKENNUSPIIRTÄJÄKSI. Ke 1.9.-82 alkaa Helsingissä RAKENNUSPIIRTÄJÄN PERUSKURSSI, joka välittää rakennus- ja arkkitehtitoimistojen puhtaaksipiirtäjän perustiedot. Kurssi tuottaa oppilaille todistuksen tekn. tiedoista ja työnäytteitä, joita tarvitaan alan työtä haettaessa. Ammatti on arvostettu ja työolosuhteet yleensä hyvät. Viikottain 1-2 iltaa a 4 ot yhteensä 50 ot ja n. 50 harj.t. (kotityönä). Osallistumismaksu: (1.9.) 350 mk ja (15.9.) 330 mk. Kurssivihkot sis. maksuun. Tarv. tarvikkeet 100 - 200 mk. Tied. ja paikanvar. ark...." (Helsingin Sanomat 22.8.1982).
Kurssista kiinnostuneille on pyynnöstä annettu ennen ilmoittautumista kurssiesite. Se sisältää, paitsi tietoja kurssin sisällöstä, mm. seuraavat lausumat:
"Rakennuspiirtäjäkurssi kouluttaa puhtaaksipiirtäjiä arkkitehti-, insinööri-, ja rakennustoimistojen palvelukseen. Ammatti on arvostettu ja työolosuhteet yleensä hyvät. Työnantajat valitsevat työntekijänsä pääasiallisesti työnäytteiden ja teknillisiä tietoja osoittavan todistuksen perusteella."
Markkinatuomioistuin katsoo, että em. kurssin markkinointi luo rakennus- ja puhtaaksipiirtäjän ammattia tuntemattomille vaikutelman, että kurssin käyminen antaa ammatillisia valmiuksia ja parantaa työnsaantimahdollisuuksia.
Kuluttajien on yleensä vaikea etukäteen arvioida elinkeinonharjoittajien järjestämien puheena olevan kaltaisten kurssien antamia valmiuksia ja mitä kurssiin osallistuminen vaikuttaa työnsaantimahdollisuuksiin. Useat kuluttajat ovat näiden seikkojen osalta lähinnä kurssin järjestäjän antamien tietojen varassa. Kurssin järjestäjä ei puolestaan voi tietää ainakaan kaikkien kurssista kiinnostuvien kuluttajien kurssiin kohdistamia odotuksia. Näistä syistä on tällaisten kurssien markkinoinnissa noudatettava varovaisuutta, jotta kuluttajille ei syntyisi liioiteltua kuvaa kurssista ja sen merkityksestä.
Ammattikasvatushallituksen KA:lle antaman lausunnon mukaan rakennusalan puhtaaksipiirtäjän ammatteja tai toimia varten ei ole laadittu yleisesti hyväksyttyjä pätevyysvaatimuksia. Lausunnon mukaan valtion, kuntien ja kuntainliittojen laitokset näyttävät yleensä asettavan pätevyysvaatimukseksi yleisen ammattikoulun rakennuspiirtäjälinjan käymisen. Ammattikasvatushallituksen mukaan myös eräissä sen alaisissa ammattikurssikeskuksissa annetaan lähes vastaavanlaista rakennuspiirtäjäkoulutusta kuin yleisissä ammattikouluissa. Suomen Arkkitehtiliitto - Finlands Arkitektförbund r.y:n KA:lle antaman lausunnon mukaan Telekoulu Oy:n järjestämä kurssi ei takaa muodollista pätevyyttä rakennuspiirtäjäksi. Lausunnon mukaan arkkitehtitoimistot valitsevat yleensä puhtaaksipiirtäjät sellaisten henkilöiden joukosta, jotka ovat saaneet alalle riittävän koulutuksen. Suomen Arkkitehtiliitto - Finlands Arkitektförbund r.y:n kokemuksen mukaan Telekoulu Oy:n kurssin käynyt henkilö ei pysty suoriutumaan täysipainoisesti rakennuspiirtäjältä vaadittavista tehtävistä.
Yhtiön kurssin käyneet joutuvat kilpailemaan avoimista työpaikoista heitä huomattavasti pitkäaikaisemman ja perusteellisemman koulutuksen saaneiden henkilöiden kanssa. Yhtiö ei ole esittänyt selvitystä siitä, että kurssin käyneet olisivat ainakaan sanottavassa määrin saaneet rakennuspiirtäjän työtä.
Lehti-ilmoitusten otsikkona on käytetty sanaa "RAKENNUSPIIRTÄJÄKSI". Otsikossa käytettynä sana rakennuspiirtäjä viittaa suoraan kurssin avulla saavutettavaan ammattipätevyyteen. Ilmaisussa "rakennuspiirtäjän peruskurssi, joka oikeuttaa pyrkimään puhtaaksipiirtäjäksi rakennus- ja arkkitehtitoimistoihin" sana "oikeuttaa" viittaa tietynlaiseen kurssin avulla saavutettavaan muodolliseen pätevyyteen.
Ilmaisu "kurssi tuottaa oppilaille todistuksen teknisistä tiedoista ja työnäytteitä, joita kumpiakin tarvitaan alan työtä haettaessa", viittaa sekä ammatilliseen valmiuteen että työnsaantimahdollisuuksiin. Markkinoinnin ilmaisu "rakennuspiirtäjän peruskurssi, joka välittää rakennus- ja arkkitehtitoimistojen puhtaaksipiirtäjän perustiedot" ei ole yksiselitteinen eikä sen merkitys ole selvä. Esitteen maininnat "Rakennuspiirtäjäkurssi kouluttaa puhtaaksipiirtäjiä arkkitehti-, insinööri- ja rakennustoimistojen palvelukseen", "Ammatti on arvostettu ja työolosuhteet yleensä hyvät" ja "Työnantajat valitsevat työntekijänsä pääasiallisesti työnäytteiden ja teknillisiä tietoja osoittavan todistuksen avulla" viittaavat kurssin avulla saavutettaviin työnsaantimahdollisuuksiin.
Koska kurssi ei anna ammatillista pätevyyttä, on ilmaisun "rakennuspiirtäjä" käyttäminen kurssin markkinoinnin otsikkona liioittelevaa. Sanan "oikeuttaa" käyttäminen on liioittelevaa, koska kurssi ei voi antaa muodollista pätevyyttä. Markkinoinnissa on muutoinkin esitetty korostetusti rakennuspiirtäjän ammattiin ja työhön sekä työnsaantiin liittyviä seikkoja. Tällainen markkinointi antaa kurssin merkityksestä virheellisen kokonaisvaikutelman, koska kurssi jo sen ajallisen suppeuden vuoksi ei voi olennaisesti parantaa ammatillista valmiutta tai työnsaantimahdollisuuksia.
Edellä mainituilla perusteilla markkinatuomioistuin katsoo, että po. kurssin markkinointi on ollut kuluttajien kannalta sopimatonta.
MARKKINATUOMIOISTUIMEN RATKAISU
Markkinatuomioistuin harkitsee oikeaksi KSL 2 luvun 1 §:n 1 momentin ja 7 §:n nojalla kieltää Telekoulu Oy:tä 100 000 markan sakon uhalla puheena olevan kaltaisen rakennuspiirtäjäkurssin markkinoinnissa korostamasta ammattipätevyyteen ja työnsaantimahdollisuuksiin viittaavia seikkoja siten, että markkinointi on omiaan antamaan liioittelevan kuvan kurssin avulla saavutettavasta rakennuspiirtäjän ammattitaidosta ja sen avulla työpaikan saamisesta puhtaaksipiirtäjänä.
Kieltoa on noudatettava heti.
Läsnä: Huttunen, puheenjohtaja, Valkonen, varapuheenjohtaja, Wilhelmsson, Heiniö, Henriksson, Mäkinen, Ojala, Ollikainen ja Tammilehto