Finlex - Etusivulle
Markkinaoikeus

24.2.1981

Markkinaoikeus

Markkinaoikeuden ja aiemman markkinatuomioistuimen ratkaisuja vuodesta 1979

MT:1981:4

Asiasanat
Tavaramerkki, Sopimussuhde, (käännös; alkuperäinen pää-, tös ruotsinkielisessä rekisterissä)
Tapausvuosi
1981
Antopäivä

EF Colleges Ltd (EF) vastaan Oy Suomen Kielimatkat-Finlands Språkresor Ab (SKM), Kurt Forsman ja Tom Forsman. Vastaajien oikeus kysymyksessä olevaan tuotemerkkiin oli sopimusoikeudellinen kysymys, joka ei kuulunut markkinatuomioistuimen toimivaltaan. Muutoin katsottiin, että vastaajat eivät olleet markkinoinnissaan menetelleet sopimattomasti.

SopMenL_1_§

EF COLLEGES LTD:N VAATIMUS

EF on vaatinut, että vastaajia kiellettäisiin sakon uhalla sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain 1 ja 2 §:ien nojalla matkajärjestelyjen markkinoinnissa jatkamasta tai toistamasta tuotemerkin SIS käyttämistä missään muodossa ja viittaamasta kielimatkaoppilaisiin, jotka ovat osallistuneet SIS:n järjestelyhihin.

EF on saman lain 8 §:n nojalla myös vaatinut, että kielto annettaisiin väliaikaisena kunnes asia on markkinatuomioistuimessa lopullisesti ratkaistu.

Lisäksi EF on mainitun lain 8 §:n nojalla vaatinut, että SKM velvoitettaisiin oikaisutoimenpiteenä

a) hankkimaan takaisin ja todisteellisesti tuhoamaan jäljellä olevat kappaleet SKM:n vuoden 1980 esitteestä ja muun aineiston, jossa tuotemerkki SIS esiintyy ja jota Suomessa jaetaan yhteyshenkilöille ym.

b) antamaan markkinatuomioistuimen päätöksen kirjallisesti tiedoksi niille kieltenopettajille, matkatoimistoille ja muille yhteyshenkilöille, jotka ovat saaneet SKM:n mainosaineistoa,

c) antamaan markkinatuomioistuimen päätös kirjallisesti tiedoksi kaikille niille, jotka 1 päivästä lokakuuta 1979 lähtien ovat tilanneet tai ostaneet matkajärjestelyn SKM:ltä,

d) välittömästi luovuttamaan EF:lle tai VRC:lle kaikki kielimatkoja koskevat luettelot asiakkaista, agenteista, myyjistä, tavarantoimittajista ym. samoin kuin SIS:ä koskevan myyntiaineiston, oppiaineistovaraston, laukut, paidat ym. sekä

e) omalla kustannuksellaan julkaisemaan markkinatuomioistuimen päätös Hufvudstadsbladetin, Helsingin Sanomien, Turun Sanomien ja Aamulehden sunnuntainumerossa viimeistään kahden viikon kuluessa siitä kun päätös annettiin SKM:lle tiedoksi ja lisäksi jossain kieltenopettaja- tai opettaja-alan sekä matkatoimistoalan johtavassa lehdessä.

EF:n suomalainen tytäryhtiö Eurooppalainen Kielikoulu on yhtynyt asiassa EF:n kanteeseen.

EF on 30.3.1979 ostanut ja ottanut haltuunsa ruotsalaiselta Vingresor Clubb 33 AB (VRC) -yritykseltä SIS-liikkeen ja kaikki oikeudet tunnusmerkkiin SIS mukaanlukien yksinoikeuden SIS-tavaramerkkiin Suomessa.

VRC käytti aiemmin SIS-järjestelyjen jälleenmyyjänä Suomessa Oy Suomi-Finland International Summer Schools Ab:tä, jonka johtaja Kurt Forsman oli. Kun VRC irtisanoi jälleenmyyntisopimuksen, yhtiö muutti nimensä Oy Suomen Kielimatkat-Finlands Språkresor Ab:ksi (SKM). Uusi yhtiö SKM ei välitä eikä myy SIS-kielimatkoja. Tästä huolimatta on SKM käyttänyt luvatta SIS-tunnusmerkkiä markkinoinnissaan ja matkajärjestelyjensä mainonnassa.

SKM:n vuoden 1980 esitteen kansikuvassa SIS-tunnus nousee katseenvangiksijaksi. SKM:n oma tunnus on painettu yli kannen ja on kooltaan noin kolmasosa SIS-tunnuksesta. SKM johtaa kuluttajia harhaan käyttäen hyväksi SIS-liikkeen good-will:iä. SKM yrittää muodostaa kuluttajille sen käsityksen, että SKM myy SIS järjestelyjä, toisin sanoen, että kuluttaja ostamalla SKM:n matkajärjestelyn saisi SIS-matkan, että SKM:llä ja SIS-liikkeellä olisi jotain yhteistyötä ja että SKM myös jatkossa välittäisi SIS-järjestelyjä.

Julisteessa, joka on kauan ollut esimerkiksi Helsingissä erään pankin sivukonttorin ikkunassa samoin kuin kouluissa, yhtiö sanoo: "SIS on nyt SKM". Tämän mukaan SIS-liike olisi lopettanut toimintansa. Sama väite ja mielikuva annetaan myös vuoden 1980 esitteessä, missä sanotaan "Hyvästi SIS". Kuluttajat käsittävät asian niin, että he ostamalla SKM:n kautta matkan edelleen saisivat SIS-järjestelyn mutta toisella nimellä.

SKM on tämän lisäksi antanut puhelinluetteloon merkityttää SIS-kielikurssit viittauksella Oy Suomen Kielimatkat-Finlands Språkresor Ab:hen ja sen puhelinnumeron. Täten sekoitetaan todelliset SIS-matkat yhä SKM:n matkoihin.

Kun VRC luovutti koko SIS-liikkeen EF:lle, EF oli tietoinen, että VRC:llä oli ollut yhteistyösopimus Oy Suomi Finland International Summer Schools Ab:n kanssa. Sen sijasta, että olisi ollut yhteistyössä EF:n kanssa johtaja Forsman muutti SIS-tunnusmerkkiin liittyneen jälleenmyyntiyhtiön toiminimen SKM:ksi ja kieltäytyi yhteistyöstä EF:n kanssa. SKM ryhtyi SIS-tunnusmerkkiä ja sen logoa käyttäen markkinoimaan omia matkojaan. SKM ei ole myöskään toistuvista vaatimuksista huolimatta luovuttanut EF:lle SIS-järjestelyihin liittyvää myyntimateriaalia, oppilasluetteloa ym.

VRC:n ja Oy Suomi-Finland International Summer Schools Ab:n välinen sopimus koski ainoastaan SIS-matkojen jälleenmyyntiä. Jälleenmyyjällä ei ollut mitään yksinoikeutta SIS-tunnukseen Suomessa. Sopimus ei ollut koskaan antanut SKM:lle oikeutta tuottaa omia matkoja eikä missään tapauksessa markkinoida niitä SIS-tunnuksella käyttäen hyväksi sen good-will:iä ja logotyyppiä.

Käyttämällä SIS-tunnusta SKM on onnistunut siirtämään suuren osan SIS-oppilaita itselleen. SKM viittaa tässä tarkoituksessa myös esitteessään useisiin nimeltä mainittuihin henkilöihin 241 koulusta ympäri Suomea ja antaa täten sen käsityksen, että nämä suosittelijat olisivat osallistuneet niihin matkajärjestelyihin, joita SKM nyt välittää. Kysymyksessä olevat oppilaat eivät kuitenkaan ole osallistuneet järjestelyihin, joita SKM välittää, vaan SIS-järjestelyihin, joita Oy Suomi-Finland Summer Schools Ab aikoinaan välitti. Nämä henkilöt eivät siten tiedä mitään niistä järjestelyistä, joita SKM nykyisin välittää.

Suurin osa niistä, jotka SKM:n markkinoinnin ja erityisesti vuoden 1980 esitteen pohjalta ovat tilanneet matkan SKM:n kautta,eivät varmasti tiedä, että he eivät osallistu SISmatkajärjestelyyn. Nämä oppilaat eivät voi ottaa huomioon niitä etuja, joita SIS-liike tarjoaa. Olisi kuitenkin tärkeää niin kielimatkaoppilaille kuin EF:llekin, että nimenomaan tehtäisiin selväksi, että SIS-liikkeellä ei ole mitään tekemistä SKM:n kanssa.

SKM:n menettely, jolla se hyötymistarkoituksessa siirtää SIS-oppilaat itselleen luomalla ja ylläpitämällä kuluttajille virheellistä kuvaa yhtiönsä suhteesta SIS-liikkeeseen, on hyvän liiketavan vastaista sekä aiheuttaa EF:lle asiakkaiden menettämisen muodossa suurta vahinkoa. Koska SKM on toiminnassaan käyttänyt hyväksi sitä good-will:iä, jonka SIS-liike niin Suomessa kuin sen ulkopuolellakin on saavuttanut, ovat taloudelliset edellytykset Suomessa harjoitettavalle SIS-liikkeelle, johon EF:llä on yksinoikeus, vähentyneet ja vaikeutuneet.

OY SUOMEN KIELIMATKAT-FINLANDS SPRÅKRESOR AB:N, KURT FORSMANIN JA TOM FORSMANIN VASTINE

Vastaajat ovat vastustaneet kieltohakemusta ja kiistäneet menetelleensä sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain säännösten vastaisesti.

Vastaajan oikeus SIS-tunnukseen ulottuu ajassa taaksepäin vuoteen 1967. Silloin perusti SIS-liikkeen alkuunpanija, konsuli Lars Magnusson Göteborgista Suomeen yhtiön Oy Suomi-Finland International Summer Schools Ab:n, jonka tehtävänä oli markkinoida SIS-kielimatkoja. Johtaja Kurt Forsman oli yksi yhtiön osakkaista. Hän on aina siitä lähtien ollut yhtiön johdossa.

VRC otti koko SIS-organisaation haltuunsa 1975. Tässä yhteydessä siirtyi suomalainen yhtiö Oy Suomi-Finland International Summer Schools Ab kokonaisuudessaan suomalaiseen omistukseen ja on siitä lähtien toiminut ulkopuolisena riippumattomana kielimatkatoimistona. Oikeus SIS-tavaramerkkiin logotyyppeineen taattiin yhteistyösopimuksella VRC:n kanssa.

Se SIS-tuote, jota vastaajat ovat markkinoineet sen jälkeen kun VRC otti SIS-liikkeen haltuunsa, on mitä suurimmassa määrin ollut vastaajien oma tuote. Matka kurssimaahan ja takaisin sekä opetus on ollut kokonaisuudessaan vastaajan suunnittelema. Opetusaineisto on tehty Suomessa yksinomaan vastaajien asiakkaille. VRC on vastannut paikallisista järjestelyistä kurssipaikkakunnalla, mutta myös tässä suhteessa ovat vastaajat voineet tuoda esiin toivomuksia, jotka on myös huomioitu. Mitään yhtenäistä kansainvälistä SIS-tuotetta ei ole ollut olemassa, ei myöskään kesällä 1980. Se tuote, jota ovat vastaajat tarjonneet 1980, ei sisällä myöskään mitään muutosta kuluttajille.

Oy Suomi-Finland International Summer Schools Ab:n yhteistyösopimus VRC:n kanssa ei ollut voimassa VRC:n matkojen jälleenmyynnissä. Sopimuksen mukaan Oy Suomi-Finland International Summer Schools Ab:lla tulee olemaan oikeus käyttää SIS-tunnusmerkkiä Suomessa niin kauan kuin sopimus on voimassa. Yhteistyösopimuksesta VRC:n kanssa johtuvista mahdollisista riidoista sopimuksessa oli määrätty, että nämä riidat on ratkaistava välimiesmenettelyssä Ruotsin välimiesmenettelylain mukaisesti.

Oy Suomi-Finland International Summer Schools Ab muutti nimensä syksyllä 1979 Oy Suomen Kielimatkat-Finlands Språkresor Ab:ksi (SKM). Koska SKM on sama oikeushenkilö kuin Oy Suomi-Finland International Summer Schools Ab, on se luonnollisesti yhtä sidottu sopimukseen kuin aikaisemminkin.

VRC irtisanoi sopimuksen 21.8.1979 loppumaan 30.9.1980 lähtien. VRC oli ilmoittanut kirjeessä 8.6.1979 muun muassa, että yksi niistä edellytyksistä, joita VRC asetti SIS-tavaramerkin luovutukselle, oli, että SIS-Finland:ille suotaisiin mahdollisuus jatkaa toimintaansa normaalisti siihen ajankohtaan saakka, kun yhteistyösopimus sopimuksenmukaisesti päättyisi, toisin sanoen 30.9.1980. Tästä päivämäärästä lähtien vastaajat olivat lopettaneet SIS-tunnusmerkin kaikkinaisen käytön.

Vastaajat ovat kuluttajille selittäneet uuden tosiasiallisen tilanteen. Markkinoinnissa on annettu ainoastaan totuudenmukaisia tietoja. Ei ole myöskään esitetty mitään, joka jollain lailla olisi tarkoitettu vahingoittamaan ulkopuolista. Puhelinyhdistykselle on myös jätetty uusi teksti, joka vastaa uutta tilannetta.

Siltä markkinointiaineistolta, joka vielä voidaan olettaa olevan kuluttajilla jäljellä, puuttuu kokonaan markkinointiarvo, koska se käsittelee yksinomaan kesän 1980 kurssitoimintaa. Vuoden 1980 kurssiesitteeseen otettu luettelo kursseille osallistuneista oppilaista on luettelo SKM:n asiakkaista. Nämä oppilaat tuntevat tuotteen, heitä on hyvin informoitu kaikista muutoksista ja he tietävät, että tuote ei ole muuttunut miltään osin olennaisesti.

Vastaajat ovat ainoina Suomessa markkinoineet SIS-matkoja ja käyttäneet SIS-tunnusmerkkiä. Käyttö ei siten ole voinut aiheuttaa sekaantumisvaaraa. Niin kauan kuin sopimus VRC:n kanssa oli voimassa, olisi sitä vastoin jokainen yritys jonkun muun taholta markkinoida SIS-tuotetta Suomessa ollut omiaan johtamaan harhaan kuluttajaa ja vahingoittamaan nimeä, jonka vastaajat olivat vuodesta 1967 lähtien tehneet tunnetuksi Suomen markkinoilla. Vastaajat eivät ole misään suhteessa tehneet muuta kuin sen, mihin heillä sopimuksen mukaan oli oikeus.

KULUTTAJA-ASIAMIEHEN (KA) KANNANOTTO

Kuluttaja-asiamies on tutkinut asiaa kuluttajansuojalain 2 luvun säännösten mukaan. Kuluttaja-asiamies on ilmoittanut markkinatuomioistuimelle, että hänen mielestään ensisijainen ongelma asiassa liittyy SKM:n, VRC:n ja EF:n väliseen sopimustilanteeseen ja VRC:n ja Oy Suomi-Finland International Summer Schools Ab:n väliseen yhteistyösopimuksen tulkintaan. Koska kyseisen sopimuksen tulkintaa koskeva riita ei kuulu KA:n toimivaltaan ja koska hänen mielestään mahdolinen kuluttajaintressi asiassa on yhteydessä SKM:n oikeuteen käyttää SIS-tavaramerkkiä, KA totesi, että hän ei ryhdy jatkotoimenpiteisiin asiassa, ennen kuin kysymys SKM:n oikeudesta käyttää SIS-tavaramerkkiä markkinoinnissaan vuonna 1980 on ratkaistu.

VAATIMUS VÄLIAIKAISESTA KIELLOSTA

Käsitellessään asiaa 19.1.1981 markkinatuomioistuin on hylännyt EF:n vaatimuksen väliaikaisesta kiellosta.

MARKKINATUOMIOISTUIMEN RATKAISUN PERUSTELUT

Vastaajat, jotka ovat markkinoineet niin sanottuja SIS-kielimatkoja, ovat syksyllä 1979 painattaneet esitteen SKM:n matkajärjestelyistä kaudella 1980. Esitteessä on SIS-merkki vastaajan kielimatkojen tunnusmerkkinä. Vastaajat ovat markkinoinnissaan vielä kesän 1980 aikana jakaneet myös muuta mainosaineistoa, jossa SIS-tunnus esiintyy.

Vastaajien oikeus käyttää mainittua tunnusmerkkiä perustuu VRC:n ja Oy Suomi-Finland International Summer Schools Ab:n, joka oli syksyllä 1979 muuttanut nimensä Oy Suomen Kielimatkat-Finlands Språkresor Ab:ksi (SKM), väliseen yhteistyösopimukseen. Sopimuksen mukaan "SIS-Finland":illa oli oikeus sillä tavoin ja siinä muodossa kuin VRC hyväksyi käyttää SIS-tunnusmerkkiä Suomessa sopimuskauden ajan. VRC oli 21.8.1979 irtisanonut sopimuksen päättymään 30.9.1980. SKM on merkityttänyt Helsingin seudun puhelinluetteloon tekstin "SIS Oy AB ks. se Suomen Kielimatkat-Finlands Språkresor Oy Ab". Vastaajien ei ole näytetty sopimuksen päättymisen jälkeen, toisin sanoen 30.9.1980 lukien, millään tavalla käyttäneen tunnusmerkkiä SIS.

SKM:n oikeus SIS-tunnusmerkkiin on sopimusoikeudellinen kysymys ja SKM:n ja VRC:n välinen asia. Mainitun sopimuksen tulkinta ei kuulu markkinatuomioistuimen toimivaltaan. Koska sanottu sopimusoikeudellinen tila on epäselvä, markkinatuomioistuin ei voi ottaa myöskään kantaa kysymykseen SKM:n markkinoinnin laillisuudesta tältä osin.

Muutoin markkinatuomioistuin katsoo, että vastaajat eivät ole markkinoinnissaan menetelleet hyvän liiketavan vastaisesti tai muutoin sopimattomasti EF:ää kohtaan. Vastaajien ei ole myöskään näytetty markkinoinnissaan käyttäneen totuudenvastaista tai harhaanjohtavaa ilmaisua, joka olisi omiaan vaikuttamaan hyödykkeen kysyntään tai tarjontaan taikka vahingoittamaan EF:n elinkeinotoimintaa.

EF:n vaatimien oikaisutoimenpiteiden osalta markkinatuomioistuin katsoo, että elinkeinonharjoittajaa ei voida sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain 8 §:n nojalla velvoittaa ryhtymään sellaiseen oikaisutoimeen, jota EF hakemuksensa kohdassa d vaatii.

MARKKINATUOMIOISTUIMEN PÄÄTÖS

Markkinatuomioistuin harkitsee oikeaksi sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain 1 ja 2 §:ien nojalla hylätä EF:n vaatimukset asiassa.

Markkinatuomioistuimesta annetun lain 14 §:n 2 momentin nojalla EF velvoitetaan korvaamaan valtiolle sen varoista asiassa maksetut todistelukustannukset satakolmekymmentä (130) markkaa.

Läsnä: Huttunen, puheenjohtaja, Valkonen, varapuheenjohtaja, Wilhelmsson, Heiniö, Henriksson, Tammilehto, Heikkilä ja Kortekangas.

Sivun alkuun