MT:1981:22
- Asiasanat
- Kylkiäinen, Yhdistetty tarjous
- Tapausvuosi
- 1981
- Antopäivä
KA vastaan Yves Rocher Finlande Oy (yhtiö). 17.11.1981.-Tarjotulla kylkiäisellä ei ollut ilmeistä asiallista yhteyttä kaikkiin niihin hyödykkeisiin, joiden kanssa kylkiäistä tarjottiin. Tarjous oli KSL 2 luvun 4 §:n vastainen.
KSL_2_luvun_4_§
KULUTTAJAASIAMIEHEN VAATIMUS
KA on vaatinut, että yhtiötä kuluttajansuojalain (KSL) 2 luvun 4 ja 7 §:n nojalla sakon uhalla kielletään markkinoinnissaan tekemästä tarjousta, jonka mukaan vähintään 60 markalla kauneudenhoitoalan tuotteita ostanut saa ilman eri veloitusta kahdeksan kauneudenhoitovälinettä sisältävän taitekansion tai kaksi YR pesukäsinettä, taikka tekemästä muuta vastaavaa tarjousta.
Yhtiö on suoramainoskirjeellä kesäkuussa 1981 tehnyt kuluttajille tarjouksen, jossa todetaan mm.: "Voit valita itsellesi joko kahdeksan kauneudenhoitovälinettä sisältävän taitekansion tai kaksi YR pesukäsinettä, kun tilauksesi arvo on vähintään 60 markkaa".
KSL 2 luvun 4 §:ssä kielletään tekemästä markkinoinnissa tarjousta, jonka mukaan kulutushyödyke myydään yhteisestä hinnasta toisen hyödykkeen kanssa tai joka edellyttää, että ostamalla kulutushyödykkeen saa vastikkeetta tai alennetulla hinnalla muun kulutushyödykkeen, mikäli tarjotuilla kulutushyödykkeillä ei ole ilmeistä asiallista yhteyttä keskenään.
Hallituksen esityksessä eduskunnalle kuluttajansuojalaiksi (8/77 s. 28) sanotaan, että "säännöksen soveltamisen kannalta on keskeistä, milloin tarjotuilta tavaroilta tai palveluksilta katsotaan puuttuvan keskenään ilmeinen asiallinen yhteys. Tällaiselle ilmeiselle asialliselle yhteydelle tulisi käytännössä asettaa tiukat vaatimukset".
Yhtiö on tarjonnut markkinoimiaan kosmeettisia tuotteita ostaville kuluttajille ilman eri vastiketta valinnan mukaan joko kauneudenhoitovälineitä sisältävän taitekansion tai pesukäsineet. Mainitut lisäetutavarat on tarjottu minkä tahansa markkinoidun tuotteen kanssa. Hallituksen esityksen mukaan ei edes hyödykkeiden käytön yhteinen päämäärä, kuten kauneudenhoito sinänsä osoita asiallisen yhteyden olemassaoloa. Lain esityson siis jo omaksuttu se kanta, että mitä tahansa kauneudenhoitoalan tuotteita ei voida myydä yhdistettynä tarjouksena.
Yhtiön kesäkuun 1981 tarjouksen kahdeksan kauneudenhoitovälinettä käsittävä taitekansio sisältää kuusi hiekkapaperiviilaa, peilin, Mandarine ja Chevrefeuille kosteuspyyhkeet, minipussin värivoidetta, ripsiharjan, ripsikamman sekä tavallisen kamman. Kuten luettelokin osoittaa, kyseinen taitekansio ei täydennä mitään muuta kauneudenhoitotuotetta, vaan on itsenäinen esim. matkalla ja töissä mukana kannettava pakkaus. Lueteltujen tuotteiden ja minkä tahansa muun kauneudenhoitotuotteen välillä ei ole lain edellyttämää ilmeistä asiallista yhteyttä. Pesukäsineen ja saippuan keskinäistä yhteyttä ei voida asettaa kyseenalaiseksi, sen sijaan pesukäsineen ja sellaisten yhtiön tuotevalikoimaan kuuluvien tuotteiden kuin kynsilakan, huulipunan tai hammastahnan väliltä puuttuu selvästi ilmeinen asiallinen yhteys.
Tietyllä rahamäärällä mitä tahansa kauneudenhoitotarvikkeita ostavalle ei voida KSL 2 luvun 4 §:ää rikkomatta tarjota ilman eri vastiketta luvattua taitekansiota tai kahta YR pesukäsinettä.
Yves Rocher Finlande Oy on aikaisemmin, kesäkuussa 1980 tehnyt tarjouksen, jossa on luvattu vähintään 50 markan ostoista Satinant värivoidetta sekä vähintään 80 markan ostoista hoitosarja, joka sisälsi puhdistusmaitoa, kasvovettä, päivävoidetta ja yövoidetta. Elokuussa 1980 yhtiö on tarjonnut vähintään 50 markan ostoista parin YR pesukäsineitä sekä vähintään 80 markan ostoista kauneudenhoitovälineitä sisältävän pakkauksen, jossa oli peili, kampa, ripsiharja, ripsikampa, värivoidetta, kaksi kosteuspyyhettä ja kuusi kynsiviilaa. KA on huomauttanut yhtiölle, että tarjous on KSL 2 luvun 4 §:n vastainen. Samanlaisen huomautuksen KA on tehnyt yhtiön erään myöhemmänkin vastaavan tarjouksen johdosta. Yhtiö on molemmilla kerroilla luvannut ottaa KA:n kannan huomioon vastaisessa markkinoinnissaan. Näin ei ole kuitenkaan tapahtunut.
YVES ROCHER FINLANDE OY:N VASTINE
Yhtiö on ilmoittanut lopettaneensa hakemuksessa tarkoitettujen lisäetutarjousten tekemisen ja vaatinut että mahdollista kieltoa ei tehostettaisi uhkasakolla. Yhtiö ei ole myöskään hyväksynyt KA:n kieltovaatimuksen perusteita.
Yhtiön markkinointimenetelmiin on perinteisesti kuulunut kylkiäisten antaminen asiakkaille. Kylkiäisten käyttäminen ei sinänsä ole kiellettyä. KSL 2 luvun 4 §:n määräysten mukaan kylkiäinen on sallittu jos päätuotteella ja kylkiäisellä on ilmeinen asiallinen yhteys.
Yhtiö on vilpittömästi pyrkinyt löytämään kylkiäisiä, joilla on mainittu yhteys päätuotteeseen. Lain sanonta "ilmeinen asiallinen yhteys" on kuitenkin tulkinnanvarainen eivätkä laki sen enempää kuin sen esityöt anna tarkempaa määritelmää siitä, mitä asiallisella yhteydellä on ymmärrettävä. Toisaalta kysymys siitä, täyttääkö kylkiäinen tai hyödyke, joka myydään yhteisestä hinnasta toisen hyödykkeen kanssa, lain asettamat vaatimukset asiallisesta yhteydestä päätuotteeseen tai toiseen hyödykkeeseen, on ratkaistava tapaus tapaukselta. Näin ollen on jokaisen konkreettisen tapauksen osalta tutkittava vallitseeko ilmeinen asiallinen yhteys kylkiäisen ja päätuotteen tai, yhdistetyssä tarjouksessa, myytävänä olevien tuotteiden kesken. Tämä pääperiaate on tietenkin sama riippumatta siitä koskeeko tarjous yhtä päätuotetta ja siihen liitettyä kylkiäistä vai useampia päätuotteita ja niihin liitettyä kylkiäistä. Jälkimmäisessä tapauksessa täytyy siten kylkiäisen ja jokaisen valinnanvaraisen päätuotteen kesken olla ilmeinen asiallinen yhteys ja vastaavasti päätuotteen ja jokaisen kylkiäisen kesken on oltava mainittu yhteys.
KA vaatii, että markkinatuomioistuin sakon uhalla kieltäisi yhtiötä tekemästä "muuta vastaavaa tarjousta". Sikäli kuin "muulla vastaavalla tarjouksella" tarkoitetaan yhtä päätuotetta ja sen kylkiäistä, ei pitäisi asettaa yleisluontoista kieltoa, koska tuotteiden välillä vallitseva yhteys on harkittava tapaus tapaukselta. Lakihan sisältää jo yleisen kiellon. Käytännössä saattaa olla vaikeampi löytää kylkiäinen jolla on ilmeinen asiallinen yhteys kaikkien yhtiön markkinoimien tuotteiden kanssa, mutta periaatteessa se ei ole mahdottomuus. Voidaan myös hyvin ajatella, että tuotteet ryhmitettäisiin niin, että tarjotulla kylkiäisellä on lain vaatima yhteys po. ryhmän kaikkien tuotteiden kanssa. Näitäkään tapauksia ajatellen ei pitäisi antaa yleisluontoista kieltopäätöstä.
Kylkiäistarjouksiin liittyvä problematiikka on vaikea ja tulkinnanvarainen. Se ei ole selvinnyt KA:n ja yhtiön välisessä aikaisemmassa kirjeenvaihdossa ja neuvotteluissa.
MARKKINATUOMIOISTUIMEN RATKAISUN PERUSTELUT
Yves Rocher Finlande Oy on kesäkuussa 1981 kuluttajille lähetetyssä mainoskirjeessä tehnyt tarjouksen, jonka mukaan vähintään 60 markalla yhtiön markkinoimia kauneudenhoitoalan tuotteita tilannut kuluttaja saa vastikkeetta "lahjaksi" joko kahdeksan kauneudenhoitovälinettä sisältävän taitekansion tai kaksi pesukäsinettä. Tarjousta on pidettävä KSL 2 luvun 4 §:ssä säänneltynä ns. kylkiäistarjouksena.
KSL 2 luvun 4 §:ssä säännellyn tarjouksen sallittavuus edellyttää, että tarjotuilla hyödykkeillä on ilmeinen asiallinen yhteys keskenään. Markkinatuomioistuin katsoo, että kylkiäisellä on oltava tällainen yhteys kaikkiin päätuotteisiin. Yhtiön puheena olevassa mainoskirjeessään markkinoimat päätuotteet kattavat laajan kauneudenhoitoalan tuotevalikoiman. Useilta päätuotteilta puuttuu jopa käyttöyhteys tarjotun "lahjan" kanssa eikä edes kaikkien tarjottujen päätuotteiden ja "lahjan" käytön päämäärääkään voida pitää yhteisenä. Välintään näiltä osin tarjotuilta hyödykkeiltä puuttuu lain edellyttämä ilmeinen asiallinen yhteys.
Kun puheena olevat kylkiäiset ovat liittyneet kaikkiin tarjottuihin lukuisiin ja erilaisiin päätuotteisiin, on ilmeisen asiallisen yhteyden puuttuminen tarjouksessa ollut selvä. Sen vuoksi markkinatuomioistuin katsoo, ettei ole erityistä syytä uhkasakon asettamatta jättämiseen, vaikka yhtiö on ilmoittanut luopuvansa nyt puheena olevasta tarjouksestaan ja vaikka kylkiäistarjouksen käyttäminen kauneudenhoitoalan tuotteiden markkinoinnissa on ollut yleistä.
MARKKINATUOMIOISTUIMEN RATKAISU
Markkinatuomioistuin harkitsee oikeaksi KSL 2 luvun 4 §:n ja 7 §:n 1 mom:n nojalla 100 000 markan sakon uhalla kieltää Yves Rocher Finlande Oy:tä markkinoinnissaan tekemästä tarjousta, jonka mukaan vähintään tietyllä rahamäärällä yhtiön markkinoimia tuotteita tilannut kuluttaja saa vastikkeetta kylkiäisenä kauneudenhoitivälineitä sisältävän taitekansion tai kaksi pesukäsinettä taikka muun hyödykkeen, jolta puuttuu ilmeinen asiallinen yhteys johonkin päätuotteeseen.
Kieltoa on noudatettava heti.
Läsnä: Huttunen, puheenjohtaja, Wilhelmsson, Pekkanen, Aaltonen, Heiniö, Mustonen, Ollikainen, Tammilehto ja Vasara.