KKO:1984-II-226
- Asiasanat
- Avioliittolaki - Vahingonkorvaus - Tasinko-oikeuden menettäminen
- Tapausvuosi
- 1984
- Antopäivä
- Diaarinumero
- S83/1079
- Taltio
- 910
- Esittelypäivä
Syyntakeettomana suorittamansa teon johdosta puolisoa ei voitu pitää AL 78 §:n 1 ja 3 mom:ssa tarkoitetuin tavoin vastuullisena avioerosta tai siitä, että teko ehkä oli loukannut toista puolisoa.
I-jaosto
ASIAN KÄSITTELY ALEMMISSA OIKEUKSISSA
Kanne ja vastine Mynämäen KO:ssa
Raimo A oli Eila A:lle tiedoksi toimituttamansa haasteen nojalla KO:ssa, vaatiessaan asianosaisten 21.12.1963 solmitun avioliiton purkamista, myös vaatinut, että Eila A julistettaisiin menettäneeksi oikeuden saada osituksessa avio-oikeuden nojalla Raimo A:n omaisuutta ja että hänet velvoitettaisiin suorittamaan Raimo A:lle vahingonkorvausta 10.000 markkaa. Eila A hänelle määrätyn uskotun miehen edustamana oli kanteesta kuultuna, suostuessaan avioerovaatimukseen, vastustanut tasinko-oikeuden menetystä ja vahingonkorvausta koskevia vaatimuksia.
KO:n päätös 25.2.1983
KO oli päätöksessään, lausuessaan selvitetyksi, että Eila A oli 4.5.1982 törkeästi pahoinpidellyt Raimo A:ta ja että suoritetun mielentilatutkimuksen mukaan Eila A oli teon tehdessään ollut ymmärrystä vailla, ja tuomitessaan sen vuoksi avioliittolain 72 §:n ja 75 §:n 2 momentin nojalla A:n puolisot avioeroon, saman lain 78 §:n nojalla, hyläten kanteen enemmälti, velvoittanut avioeroon pääasiallisesti syypääksi katsomansa Eila A:n suorittamaan Raimo A:lle vahingonkorvauksena 2.000 markkaa ja, koska Eila A oli kysymyksessä olevalla käyttäytymisellään syvästi loukannut Raimo A:ta, rajoittanut Eila A:n oikeuden saada osituksessa avio-oikeuden nojalla Raimo A:n omaisuutta puoleen siitä, mitä hänelle lain mukaan muutoin olisi tuleva.
Turun HO
Raimo A ja Eila A uskotun miehensä edustamana, jotka olivat puolin ja toisin saattaneet jutun HO:n tutkittavaksi, olivat muutoksenhakemuksissaan, Raimo A uudistanut KO:ssa esittämänsä tasinko-oikeuden menettämistä ja vahingonkorvausta koskevat vaatimukset sekä Eila A vaatinut, että hänet vapautettaisiin velvollisuudesta suorittaa KO:n hänen maksettavakseen tuomitsemaa vahingonkorvausta Raimo A:lle ja että KO:n määräys hänen tasinko-oikeutensa rajoittamisesta kumottaisiin.
HO:n tuomio 23.9.1983
HO oli jättänyt jutun kysymyksessä olevilta osin KO:n päätöksen varaan.
KORKEIN OIKEUS
Eila A uskotun miehensä edustamana pyysi valituslupaa ja haki muutosta HO:n tuomioon uudistaen HO:ssa esittämänsä vaatimukset. Lupa myönnettiin ja Raimo A vastasi muutoksenhakemukseen.
KKO t. lausui perusteluinaan:
Eila A on kysymyksessä olevan pahoinpitelyteon tehdessään ollut ymmärrystä vailla ja siis syyntakeeton. KO on kuitenkin tuominnut puolisot avioeroon, paitsi Eila A:n mielisairauden vuoksi, myös pahoinpitelyn perusteella. Tämänkin perusteen osalta KO:n avioeroratkaisu jää kuitenkin pysyväksi, kun siihen ei ole haettu muutosta.
Sitä vastoin KKO Eila A:n muutoksenhakemuksesta, koska häntä ei mielisairautensa eikä myöskään syyntakeettomana suorittamansa pahoinpitelyn johdosta voida pitää avioliittolain 78 §:n 1 ja 3 momentissa tarkoitetuin tavoin vastuullisena avioerosta tai siitä, että hänen menettelynsä ehkä on henkisestikin loukannut Raimo A:ta, on vahingonkorvauksen ja tasinko-oikeuden rajoittamisen osalta muuttanut alempien oikeuksien ratkaisuja tuomiolauselmastaan ilmenevällä tavalla.
Edellä lausumillaan perusteilla KKO kumosi HO:n tuomion ja KO:n päätöksen niiltä osin kuin Eila A oli niillä velvoitettu suorittamaan Raimo A:lle vahingonkorvausta ja rajoitettu hänen oikeuttaan saada osituksessa avio-oikeuden nojalla Raimo A:n omaisuutta. Raimo A:n kanne sanotuilta osilta hylättiin.
Ratkaisuun osallistuneet: oikeusneuvokset Salervo, Ådahl, Lehtonen ja Roos sekä ylimääräinen oikeusneuvos Hagman