KHO 1.11.2022/H3172
- Asiasanat
- Kaivoksen ympäristölupa-asiasta tehtyjä valituslupahakemuksia koskeva välipäätös (Kittilä)
- Tapausvuosi
- 2022
- Antopäivä
- Diaarinumero
- 2308/2022,2312/2022
- Taltio
- H3172
- ECLI-tunnus
- ECLI:FI:KHO:2022:H3172
Asia
Täytäntöönpanomääräyksen antaminen ympäristönsuojelulain mukaisessa asiassa
Muutoksenhakijat
1) Agnico Eagle Finland Oy
2) Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piiri ry ja Vesiluonnon puolesta ry
Päätös, jota muutoksenhaku koskee
Vaasan hallinto-oikeus, 28.06.2022, 756/2022
Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu
Pohjois-Suomen aluehallintoviraston päätöstä 19.5.2020 nro 57/2020 voidaan noudattaa kokonaisuudessaan siihen saakka, kunnes korkein hallinto-oikeus on ratkaissut valituslupahakemukset tai asiassa toisin määrätään.
Asian tausta
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on päätöksellään 19.5.2020 nro 57/2020 myöntänyt Agnico Eagle Finland Oy:lle ympäristöluvan Kittilän kaivoksen kaivannaisjätteen jätealueen (CIL2-rikastushiekka-altaan) laajentamiseen korottamalla patoja tasoille +239 ja +241 sekä runsasrikkisen sivukiven hyödyntämiseen patorakenteissa.
Aluehallintovirasto on sallinut päätöksen mukaisen toiminnan aloittamisen muutoksenhausta huolimatta lupapäätöstä noudattaen sillä edellytyksellä, että luvansaaja asettaa ennen toiminnan aloittamista Lapin ELY-keskukselle 100 000 euron hyväksyttävän vakuuden ympäristön saattamiseksi ennalleen ja mahdollisten vahinkojen korvaamiseksi lupapäätöksen kumoamisen tai lupamääräysten muuttamisen varalta.
Vaasan hallinto-oikeus on päätöksellään 28.06.2022 nro 756/2022 kumonnut aluehallintoviraston päätöksen ja palauttanut asian aluehallintovirastolle uudelleen käsiteltäväksi. Aluehallintoviraston päätöksen tultua kumotuksi on kumoutunut myös siinä myönnetty oikeus aloittaa toiminta muutoksenhausta huolimatta.
Täytäntöönpanoa koskevat vaatimukset ja lausumat korkeimmassa hallinto-oikeudessa
Agnico Eagle Finland Oy (jäljempänä yhtiö ) on pyytänyt lupaa valittaa hallinto-oikeuden päätöksestä. Yhtiö on myös pyytänyt, että korkein hallinto-oikeus antaa muutoksenhakuasian käsittelyn ajaksi täytäntöönpanomääräyksen, jonka mukaan aluehallintoviraston päätöksessä annettu täytäntöönpanomääräys on voimassa siihen saakka, kunnes asia on lainvoimaisesti ratkaistu korkeimmassa hallinto-oikeudessa.
Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piiri ry ja Vesiluonnon puolesta ry ovat pyytäneet lupaa valittaa hallinto-oikeuden päätöksestä.
Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ympäristövastuualue on antanut asiassa lausunnon.
Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue on antanut lausunnon, jossa on muun ohella todettu, että aluehallintoviraston kumottu päätös oli hyvin pitkälle ehditty jo toteuttaa ennen hallinto-oikeuden kesäkuussa 2022 antamaa päätöstä. ELY-keskus on myös hyväksynyt useita korotuksiin liittyviä suunnitelmia ennen hallinto-oikeuden antamaa päätöstä. ELY-keskuksen mukaan aluehallintoviraston päätöksen ja hallinto-oikeuden antaman päätöksen välinen aika on hankaloittanut tilannetta valvontaviranomaisen toiminnan kannalta.
Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) patoturvallisuusviranomainen on antanut lausunnon, jossa se on muun ohella katsonut, että kyseessä olevien patojen rakentaminen on sujunut hyvin ja laadukkaasti. Patoturvallisuusviranomaisen näkemyksen mukaan olemassa olevan CIL2-rikastushiekka-altaan hyödyntäminen on pato- ja ympäristöturvallisuus huomioiden perusteltua siihen korkoon asti, joka on stabiliteetti- ja suotovirtauslaskelmien mukaan turvallista.
Patoturvallisuusviranomainen on todennut, että CIL2-altaan korottaminen samalle tasolle NP3-altaan kanssa vähentää NP3-altaan sarjamurtumariskiä CIL2-altaan suuntaan. Jos NP3-allas jäisi korkeammalle tasolle, murtumistilanteessa NP3-allas voisi purkautua helpommin CIL2-altaaseen kuin tilanteessa, jossa altaat ovat samalla tasolla.
Patoturvallisuusviranomaisen näkemyksen mukaan yhtiön esittämät suunnitelmat ovat olleet riittäviä ympäristölupavaiheessa ja täyttävät patoturvallisuuslain ympäristölupavaiheessa edellyttämien selvitysten tason. Lopulliset, muun muassa tarkennetut stabiliteettilaskelmat sisältävät suunnitelmat tehdään ennen rakentamista hyödyntäen viimeisimpiä geoteknisiä tutkimuksia ja tarkkailutuloksia. CIL2-altaan korotus tasoille +239 m ja +241 m aluehallintoviraston myöntämän luvan ja lupamääräysten mukaisesti, huomioon ottaen Lapin ja Kainuun ELY-keskusten valvontatoimenpiteet, on patoturvallisuuden näkökulmasta riittävä ja perusteltu.
Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisun perustelut
Korkein hallinto-oikeus viittaa edellä selostettuihin Lapin ELY-keskuksen ja Kainuun ELY-keskuksen patoturvallisuusviranomaisen antamiin lausuntoihin ja erityisesti patoturvallisuusviranomaisen näkemykseen siitä, että rikastushiekka-altaan CIL2 patojen korottaminen aluehallintoviraston päätöksen mukaisesti on perusteltua viereisen N3-altaan murtumariskin vähentämiseksi. Viranomaisten lausunnoista ei ilmene, että patojen korottaminen myöskään lisäisi patoturvallisuuteen tai ympäristöön kohdistuvia riskejä.
Edellä sanotun johdosta korkein hallinto-oikeus katsoo, että aluehallintoviraston päätöksen täytäntöönpano on tässä vaiheessa perusteltua, kunnes korkein hallinto-oikeus on ratkaissut valituslupahakemukset tai asiassa toisin määrätään. Aluehallintoviraston päätöksen täytäntöönpano on tämän vuoksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 123 §:n nojalla syytä sallia ratkaisuosasta ilmenevällä tavalla.
Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piiri ry:n ja Vesiluonnon puolesta ry:n vaatimukset eivät tässä vaiheessa anna aihetta toisenlaiseen täytäntöönpanoa koskevaan ratkaisuun.
Asian ovat ratkaisseet oikeusneuvokset Riitta Mutikainen, Mika Seppälä, Kari Tornikoski, Tuomas Kuokkanen ja Jaakko Autio sekä ympäristöasiantuntijaneuvokset Olli Dahl ja Jukka Horppila. Asian esittelijä Päivi Korkeakoski.