Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

286/1988

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Laki kauppaliikkeiden ja toimistojen työaikalain muuttamisesta

Säädöksen tyyppi
Laki
Antopäivä

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

lisätään 26 päivänä toukokuuta 1978 annettuun kauppaliikkeiden ja toimistojen työaikalakiin ( 400/78 ) uusi 3 a, 6 a ja 7 a§ seuraavasti:

3 a §Liukuva työaika

Työnantaja ja työntekijä voivat sopia 3§:n 1 momentin ja työehtosopimuksen säännöllisen työajan pituutta ja sijoittamista koskevien määräysten estämättä liukuvasta työajasta siten, että työntekijä voi sovituissa rajoissa määrätä työnsä päivittäisen alkamis- ja päättymisajankohdan. Sovittaessa liukuvan työajan käyttöönotosta on samalla sovittava kiinteästä työajasta, työajan vuorokautisesta liukumarajasta, lepoaikojen sijoittamisesta, säännöllisen työajan pidennysten ja alitusten enimmäiskertymästä sekä tasoittumisjaksosta.

Liukuvan työajan järjestelmässä säännöllistä vuorokautista työaikaa pidentää tai lyhentää liukuma-aika, joka voi olla enintään kaksi tuntia. Edellä 1 momentissa mainittu enimmäiskertymä saa olla enintään 20 tuntia ja tehdyn viikoittaisen säännöllisen työajan tulee tasoittua keskimäärin 3§:n 1 momentin tai työehtosopimuksen mukaisen säännöllisen työajan pituiseksi enintään kalenterivuoden aikana.

Jos syntyy erimielisyyttä siitä, onko sopimus tämän lain mukainen, asia voidaan saattaa työneuvoston ratkaistavaksi.

6 a §Ylityö liukuvan työajan järjestelmässä

Edellä 3 a §:ssä mainitussa työssä on 6§:ssä tarkoitettua ylityötä työ, jota työnantaja teettää työntekijän suostumuksella 3§:n 1 momentissa ja 3 a§:ssä mainittujen työaikojen lisäksi.

7 a §Ylityöstä maksettava korvaus liukuvan työajan järjestelmässä työsuhteen päättyessä

Milloin viikoittainen säännöllinen työaika määräytyy 3 a§:ssä mainitun liukuvan työajan järjestelmän mukaan ja työnantaja tai työntekijä irtisanoo työsuhteen päättyväksi taikka työntekijä purkaa sen ennen kuin työaika on tasoittunut keskimäärin 3§:n 1 momentin tai työehtosopimuksen mukaisen säännöllisen työajan pituiseksi viikossa, lasketaan, montako tuntia tehty keskimääräinen työaika keskenjääneenä ajanjaksona on vuorokautista ylityötä mukaan lukematta viikkoa kohti pitempi kuin säännöllinen työaika ja sanotun tuntimäärän ylittäviltä tunneilta maksetaan ylityökorvausta vastaava korvaus.


Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä elokuuta 1988.

Hallituksen esitys 166/87

Sosiaalivaliok. miet. 31/87

Suuren valiok. miet. 4/88

Helsingissä 31 päivänä maaliskuuta 1988

Tasavallan Presidentti Mauno KoivistoMinisteri Matti Puhakka

Sivun alkuun