Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

412/2025

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Laki Yleisradio Oy:stä annetun lain muuttamisesta

Säädöksen tyyppi
Laki
Antopäivä
Julkaisupäivä
Suomen säädöskokoelma
Säädösteksti

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan Yleisradio Oy:stä annetun lain ( 1380/1993 ) 5 §:n 1 momentti, 6 §:n 1 momentin 7 kohta, 6 c §:n 3 momentti, 7 §:n 2 momentin 7 kohta sekä 7 b, 12 a ja 12 b §, sellaisina kuin niistä ovat 6 §:n 1 momentin 7 kohta ja 7 §:n 2 momentin 7 kohta laissa 635/2005, 6 c §:n 3 momentti ja 7 b § laissa 436/2017 sekä 12 a ja 12 b § laissa 474/2012, sekä

lisätään 6 §:n 1 momenttiin, sellaisena kuin se on laeissa 635/2005, 474/2012 ja 436/2017, uusi 8 kohta sekä lakiin uusi 6 d ja 7 c § seuraavasti:

2 lukuYhtiön hallinto

5 § Hallintoneuvosto

Yhtiöllä tulee olla hallintoneuvosto, jonka jäsenten lukumäärä on korkeintaan 21.


6 § Hallintoneuvoston tehtävät

Hallintoneuvoston tehtävänä on:


7) 

valvoa yhtiön hallintoa ja antaa varsinaiselle yhtiökokoukselle lausuntonsa tilinpäätöksestä ja tilintarkastuskertomuksesta;

8) 

valvoa, että julkisen palvelun toteuttamiseen osoitetut varat käytetään avoimesti ja tehokkaasti.


6 c §Hallitus


Hallituksen tehtävänä on:

1) 

valita ja vapauttaa yhtiön toimitusjohtaja sekä vahvistaa hänen palkkansa sekä muut toimeen liittyvät ehdot; toimitusjohtaja ei saa olla hallintoneuvoston eikä hallituksen jäsen;

2) 

valita ja vapauttaa yhtiön muu ylin johto sekä vahvistaa heidän palkkansa ja muut toimiin liittyvät ehdot;

3) 

valita ja vapauttaa yhtiön vastaavat toimittajat ja vahvistaa heidän välisensä vastuunjako;

4) 

päättää seuraavan vuoden talousarviosta;

5) 

kutsua koolle yhtiökokous ja valmistella siinä käsiteltävät asiat;

6) 

antaa yhtiön toiminnasta vuosittain kertomus Liikenne- ja viestintävirastolle.

6 d §Vastaava toimittaja

Sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä annetun lain (460/2003) 4 §:n mukaiseksi vastaavaksi toimittajaksi tulee valita henkilö, jolla on, sen lisäksi mitä mainitun pykälän 2 momentissa säädetään, vastaavan toimittajan tehtäväalueeseen nähden riittävä ja monipuolinen kokemus toimitustyöstä ja toimitustyötä tekevän organisaation johtamisesta. Yhtiöllä voi olla useampi vastaava toimittaja.

Vastaavan toimittajan työsuhdetta ei voida päättää sillä perusteella, että vastaava toimittaja on käyttänyt hänelle kuuluvaa toimituksellista päätösvaltaa, ellei vastaavan toimittajan tehtävän jatkuminen ole yhtiön kannalta ilmeisen kohtuutonta. Muulta osin vastaavan toimittajan työsuhteen päättämiseen sovelletaan työsopimuslakia (55/2001).

7 §Julkinen palvelu


Julkisen palvelun ohjelmatoiminnan tulee erityisesti:


7) 

välittää valtioneuvoston asetuksella tarkemmin säädettäviä viranomaistiedotuksia ja varautua televisio- ja radiotoiminnan sekä muun tiedonvälityksen hoitamiseen poikkeusoloissa.


7 b §Avoimuus

Yhtiön on edistettävä taloutensa ja toimintansa avoimuutta.

7 c §Aineiston tarjonnan eriyttäminen

Jos yhtiö tarjoaa julkisen palvelun televisio- ja radio-ohjelmiston tuotannossa syntynyttä aineistoa muualla kuin televisio- ja radiotoiminnassa, sen on eriytettävä julkisen palvelun televisio- ja radiotoiminnasta ja muusta julkisesta palvelusta muodostuva toimintansa toisistaan.

Eriyttämisellä tarkoitetaan tässä pykälässä sitä, että eriytettäville toiminnoille on laadittava tilikausittain tuloslaskelma ja julkisen palvelun toiminnalle myös tase. Tuloslaskelma ja tase, joiden tulee olla yhtiön kirjanpidosta johdettavissa, on laadittava kirjanpitolain (1336/1997) säännösten mukaisesti.

Jos yhtiö ottaa omaan käyttöönsä julkisen palvelun televisio- ja radiotoiminnassa tuotettua aineistoa tarjotakseen sitä muualla kuin televisio- ja radiotoiminnassa, sen tulee tapahtua samoin ehdoin kuin yhtiön luovuttaessa aineistoa yhtiön ulkopuoliseen käyttöön.

12 a §Liikenne- ja viestintäviraston taloudelliset valvontatehtävät

Liikenne- ja viestintävirasto valvoo 7 c, 8, 8 a ja 12 §:n noudattamista sekä sitä, että käytössä ei ole alihinnoittelua eikä ristikkäistukia.

Yhtiön on toimitettava Liikenne- ja viestintävirastolle vuosittain huhtikuun loppuun mennessä tilinpäätöksensä, eriytettyjen toimintojen tuloslaskelmat ja taseet liitetietoineen sekä yhtiön tilintarkastajien lausunto eriyttämislaskelmista. Yhtiön on salassapitosäännösten estämättä Liikenne- ja viestintäviraston pyynnöstä toimitettava myös muut valvonnassa tarvittavat tiedot.

Jos yhtiö rikkoo 7 c, 8, 8 a tai 12 §:n tai tämän pykälän säännöksiä, Liikenne- ja viestintävirasto voi velvoittaa yhtiön korjaamaan virheensä tai laiminlyöntinsä. Velvoitteen tehosteeksi voidaan asettaa uhkasakko tai uhka siitä, että tekemättä jätetty toimenpide teetetään yhtiön kustannuksella.

Uhkasakosta ja teettämisuhasta säädetään uhkasakkolaissa (1113/1990).

12 b §Kertomus Liikenne- ja viestintävirastolle

Yhtiön on vuosittain huhtikuun loppuun mennessä annettava Liikenne- ja viestintävirastolle kertomus edellisen kalenterivuoden aikana tarjotusta palvelusta. Kertomuksessa on esitettävä tiedot, jotka ovat tarpeen Liikenne- ja viestintäviraston televisio- ja radiotoiminnan valvontatehtävässä.

Liikenne- ja viestintäviraston on annettava valtioneuvostolle lausuntonsa kertomuksesta ja 12 a §:n 2 momentissa tarkoitettujen tilinpäätösasiakirjojen perusteella syyskuun loppuun mennessä. Lausunto annetaan tiedoksi sille eduskunnan valiokunnalle, joka käsittelee Yleisradio Oy:tä koskevat asiat.


Tämä laki tulee voimaan 8 päivänä elokuuta 2025.

HE 34/2025

LiVM 11/2025

EV 71/2025

Helsingissä 27.6.2025

Tasavallan PresidenttiAlexander StubbLiikenne- ja viestintäministeriLulu Ranne

Sivun alkuun