Laki veronkantolain muuttamisesta
- Säädöksen tyyppi
- Laki
- Antopäivä
- Julkaisupäivä
- Suomen säädöskokoelma
- Säädösteksti
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Eduskunnan päätöksen mukaisesti
kumotaan veronkantolain ( 11/2018 ) 16 §:n 7 momentti, 26 §:n 2 momentti ja 38 §:n 7 momentti,
muutetaan 6 §:n 1 ja 2 momentti, 13 §, 16 §:n 1–4, 6 ja 8 momentti, 18 §:n 1 momentti, 20 §, 25 §:n 2 momentti, 26 §:n 3 momentti, 37 §:n 1 momentti, 38 §:n 1 ja 8 momentti, 52 §:n 2 momentti, 60 §:n 1 momentti, 61 ja 63 §, 71 §:n 3, 4 ja 6 momentti, 72 §:n 3 momentti ja 73 §:n 1 momentti, sellaisina kuin niistä ovat 20 § osaksi laissa 384/2025, 25 §:n 2 momentti, 38 §:n 1 ja 8 momentti ja 52 §:n 2 momentti laissa 785/2020, sekä
lisätään 18 §:ään uusi 4 momentti ja 24 §:ään uusi 3 momentti seuraavasti:
6 §Maksun ja palautuksen yleinen käyttöjärjestys
Maksua ja palautusta käytetään verojen suoritukseksi verojen eräpäivien mukaisessa järjestyksessä vanhimmasta uusimpaan. Myöhässä ilmoitetun oma-aloitteisen veron eräpäivänä pidetään tällöin päivää, jolloin veroilmoitus on annettu. Jos verot erääntyvät samana päivänä, maksu ja palautus käytetään verojen suoritukseksi seuraavassa järjestyksessä:
4 §:ssä tarkoitetut verot ja maksut sekä ennakkoperintälain ja sairausvakuutuslain (1224/2004) nojalla maksuunpantu ennakko tai muu määrä;
ennakkoperintälaissa tarkoitetut ennakonpidätykset ja muut oma-aloitteisesti maksettavat verot, joilla on useita veronsaajia;
työnantajan sairausvakuutusmaksusta annetun lain (771/2016) mukaiset maksut;
kiinteistövero;
arvonlisäverot ja muut yksin valtiolle tulevat verot;
verotusmenettelystä annetun lain 22 a §:ssä ja oma-aloitteisten verojen verotusmenettelystä annetun lain 39 §:ssä tarkoitetut laiminlyöntimaksut;
tämän lain 34 §:n nojalla takaisin perittävä palautus;
suhdannetalletus;
muut Verohallinnon saatavat.
Jos käytettävissä on useita maksuja, niitä käytetään siinä järjestyksessä, jossa ne on maksettu. Jos käytettävissä on useita palautuksia, niitä käytetään siinä järjestyksessä, jossa ne ovat 24 §:ssä tarkoitetulla tavalla käytettävissä veron suorituksiksi. Jos käytettävissä on sekä maksua että palautusta, maksu käytetään ensin.
13 §Veron suoritukseksi tehdyn maksun maksupäivä
Veron suoritukseksi tehty maksu katsotaan maksetuksi Verohallinnolle sinä päivänä, jona:
se on veloitettu maksajan tililtä; tai
se on maksettu käteisenä rahalaitokseen tai erikseen säädettyyn verojen maksupaikkaan.
Jos tietoa maksu- tai veloituspäivästä ei ole välitetty maksun mukana, maksu katsotaan maksetuksi sinä päivänä, jona maksu on kirjattu Verohallinnon tilille.
Maksu on käytettävissä veron suoritukseksi sinä päivänä, jona se katsotaan 1 tai 2 momentin nojalla maksetuksi.
16 §Maksun kohdistaminen
Maksaja voi kohdistaa maksun verovelvollisen kaikkien verojen suoritukseksi. Maksu käytetään verovelvollisen erääntyneiden verojen ja Verohallinnon muiden saatavien suoritukseksi noudattaen, mitä 6 §:ssä säädetään. Maksua ei käytetä ennen maksun palauttamista seuraavien verojen ja saatavien suoritukseksi:
perintövero;
arvonlisävero, johon sovelletaan arvonlisäverolain 12 a luvussa tarkoitettua erityisjärjestelmää;
yrityssaneerauksen ja velkajärjestelyn maksuohjelmaan perustuva saatava.
Maksaja voi kohdistaa maksun yhden verolajin verojen suoritukseksi.
Jos maksaja kohdistaa maksun 7 §:ssä tarkoitettujen verojen suoritukseksi, maksu käytetään näiden erääntyneiden verojen suoritukseksi noudattaen, mitä 6 §:ssä säädetään.
Jos maksaja kohdistaa maksun muun verolajin kuin 7 §:ssä tarkoitettujen verojen suoritukseksi, maksu käytetään kyseisen verolajin verojen erääntyneiden ja erääntymättömien saatavien suoritukseksi noudattaen, mitä 6 §:ssä säädetään. Edellä 4 §:ssä tarkoitettuja veroja sekä ennakkoperintälain tai sairausvakuutuslain nojalla määrättyä ennakkoa ja muuta määrää sekä tonnistoveroa pidetään verolajimaksua kohdistettaessa yhtenä verolajina.
Jos maksu on kohdistettu 3 momentissa tarkoitettujen verojen taikka varainsiirtoveron suoritukseksi, maksua ei käytetä muiden verojen suoritukseksi ennen kuin maksu palautetaan. Maksu palautetaan noudattaen, mitä 5 luvussa säädetään.
Maksun käyttöjärjestyksestä voidaan poiketa erityisestä syystä verovelvollisen esittämän perustellun pyynnön vuoksi.
18 §Maksun käyttöjärjestyksestä poikkeaminen
Verohallinto voi käyttää maksun 16 §:ssä säädetystä poiketen viimeiseksi tai maksua palautettaessa niiden saatavien suoritukseksi, joista on tehty maksujärjestely tai jotka on lähetetty perittäväksi ulosottotoimin sekä muissa vastaavissa tilanteissa, joissa käyttöjärjestyksestä poikkeamisesta on sovittu maksajan kanssa tai joissa maksua tulisi käytetyksi perintätoimen kohteena olevan saatavan suoritukseksi maksajan edun vastaisesti.
Verohallinto voi käyttää maksun 16 §:ssä säädetystä poiketen saatavien suoritukseksi ennen niiden vanhentumista.
20 §Aiheettoman maksun palauttaminen
Verohallinto palauttaa sille maksetun määrän verovelvollisen, verosta vastuussa olevan tai muun asianosaisen vaatimuksesta, jos se on maksettu erehdyksessä tai aiheettomasti. Jos maksun palauttamista koskevaa vaatimusta ei hyväksytä, Verohallinto antaa asiasta päätöksen. Verohallinto voi palauttaa aiheettomasti maksetun määrän myös omasta aloitteestaan varattuaan tarvittaessa asianosaiselle tilaisuuden selvityksen antamiseen.
Verohallinto palauttaa aiheettoman maksun ennen sen vanhentumista.
Palautettavaan määrään sovelletaan, mitä 32 §:n 1 momentissa säädetään.
24 §Palautuksen käyttämisen ajankohta
Jos 2 momentin 1 tai 2 kohdassa tarkoitettuun palautukseen kohdistuu ilmoituksen antamisen yhteydessä Verohallinnon valvontatoimi, palautus on käytettävissä, kun valvontatoimi on päättynyt.
25 §Palautuksen käyttämisen esteet
Saatavan suoritukseksi ei käytetä:
palautusta, jota vastaavat varat on suoritettu jako-osuutena konkurssipesästä;
veronpalautusta, joka siirretään vieraalle valtiolle.
26 §Palautuksen käyttöjärjestys
Verohallinto voi käyttää palautuksen 1 momentissa säädetystä poiketen viimeiseksi niiden saatavien suoritukseksi, joista on tehty maksujärjestely tai jotka on lähetetty perittäviksi ulosottotoimin sekä muissa vastaavissa tilanteissa, joissa käyttöjärjestyksestä poikkeamisesta on sovittu palautuksen saajan kanssa tai joissa palautusta tulisi käytetyksi perintätoimen kohteena olevan saatavan suoritukseksi palautuksen saajan edun vastaisesti.
37 §Hyvityskorko
Hyvityskorkoa maksetaan:
oma-aloitteisten verojen verotusmenettelystä annetussa laissa tarkoitetulle palautettavalle verolle;
muulle kuin 1 kohdassa tarkoitetulle palautettavalle verolle, jota palautettaessa on lain mukaan maksettava korkoa;
maksulle, joka palautetaan 20 §:n nojalla; ei kuitenkaan maksulle, joka on suoritettu ilmeisesti hyötymistarkoituksessa.
38 §Hyvityskoron laskeminen
Palautettavalle verolle lasketaan hyvityskorkoa veron suorittamispäivää seuraavasta päivästä siihen päivään, jona palautettava määrä veloitetaan Verohallinnon tililtä tai käytetään veron suoritukseksi.
Maksulle, joka palautetaan 20 §:n nojalla tai käytetään 23 §:n 1 momentissa tarkoitetulla tavalla, lasketaan hyvityskorkoa maksupäivää seuraavasta päivästä siihen päivään, jona palautettava määrä veloitetaan Verohallinnon tililtä.
52 §Palautuksen ja maksun sekä niille maksettavan koron vanhentuminen
Edellä 20 §:ssä tarkoitettu aiheeton maksu ja 16 §:n 11 momentissa tarkoitettu vakuuden suoritukseksi kohdistettu maksu ja sille maksettava korko vanhenevat viiden vuoden kuluttua sen kalenterivuoden päättymisestä, jolloin maksu on suoritettu.
60 §Oikaisuvaatimus verotuksen oikaisulautakunnalle
Verovelvollinen, verosta vastuussa oleva ja Veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö saavat hakea muutosta tämän lain nojalla annettuun päätökseen. Verosta vastuussa oleva saa hakea muutosta palautuksen käyttämistä koskevaan päätökseen vain, jos hänelle tulevaa palautusta on käytetty niiden verojen suoritukseksi, joista hän on vastuussa. Myös muu asianosainen kuin verovelvollinen tai verosta vastuussa oleva saa hakea muutosta 20 tai 52 §:n nojalla hänelle annettuun päätökseen.
61 §Valitus hallinto-oikeuteen
Verovelvollinen, verosta vastuussa oleva, muu asianosainen ja Veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö saavat hakea oikaisuvaatimukseen annettuun päätökseen muutosta valittamalla siihen hallinto-oikeuteen, jonka tuomiopiiriin verovelvollisen, verosta vastuussa olevan tai muun asianosaisen kotikunta Verohallinnon päätöstä tehtäessä kuului. Muutoksenhakuun sovelletaan, mitä verotusmenettelystä annetussa laissa säädetään.
63 §Ennakkopäätösvalitus korkeimpaan hallinto-oikeuteen
Verovelvollinen, verosta vastuussa oleva, muu asianosainen ja Veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö saavat hakea muutosta verotuksen oikaisulautakunnan päätökseen hallinto-oikeuden asemesta korkeimmalta hallinto-oikeudelta, jos korkein hallinto-oikeus myöntää ennakkopäätösvalitusta koskevan valitusluvan. Muutoksenhakuun sovelletaan, mitä verotusmenettelystä annetun lain 71 a–71 d §:ssä säädetään.
71 §Tiedoksianto
Edellä 70 §:ssä tarkoitettuun yhteenvetoon sisältyvät tiedot annetaan verovelvolliselle tiedoksi sähköisesti. Verovelvollisen katsotaan saaneen yhteenvetoon sisältyvät tiedot seitsemäntenä päivänä sen kalenterikuukauden päättymisestä, jolta yhteenveto on muodostettu.
Yhteenveto annetaan kuitenkin tiedoksi hallintolain 59 §:ssä tarkoitettuna tavallisena tiedoksiantona sellaiselle luonnolliselle henkilölle tai kuolinpesälle, joka ei ole antanut suostumustaan sähköiseen tiedoksiantoon ja jota:
ei ole merkitty ennakkoperintälain 31 §:ssä tarkoitettuun työnantajarekisteriin; ja
ei ole merkitty arvonlisäverolain 172 §:ssä tarkoitettuun arvonlisäverovelvollisten rekisteriin tai joka ei harjoita muuta arvonlisäverollista toimintaa kuin metsätaloutta.
Jos yhteenvetoa ei voida tietoliikennehäiriön tai muun vastaavan teknisen häiriön vuoksi antaa tiedoksi sähköisen asiointipalvelun välityksellä, se annetaan tiedoksi hallintolain 59 §:ssä tarkoitettuna tavallisena tiedoksiantona.
72 §Virheen korjaaminen
Verohallinto voi jättää virheen korjaamatta omasta aloitteestaan, jos virhe on vähäinen eikä siitä aiheudu verovelvolliselle välitöntä taloudellista vahinkoa tai jos verovelvollisen perusteetta hyväkseen saama määrä on vähäinen eikä verovelvollisten tasapuolinen kohtelu tai muu syy edellytä korjaamista.
73 §Määräaika virheen korjaamiselle
Edellä 72 §:ssä tarkoitettu virhe voidaan korjata kolmen vuoden kuluessa sen kalenterivuoden päättymisestä, jolloin on muodostettu se yhteenveto, johon korjattavaksi vaadittu toimenpide tai tieto on merkitty tai olisi pitänyt merkitä. Muissa tilanteissa virhe voidaan korjata kolmen vuoden kuluessa sen kalenterivuoden päättymisestä, jolloin virheellinen toimenpide on tehty.
Tämä laki tulee voimaan 15 päivänä marraskuuta 2025. Lain 18 §:n 4 momentti ja 20 §:n 2 momentti tulevat kuitenkin voimaan 1 päivänä tammikuuta 2026.
Ennen tämän lain voimaantuloa maksetun maksun tai muodostuneen palautuksen käyttämiseen ja palauttamiseen tämän lain voimaantulon jälkeen sovelletaan tämän lain säännöksiä.
Ennen tämän lain voimaantuloa maksetulle maksulle, joka käytetään veron suoritukseksi, lasketaan hyvityskorko tämän lain voimaan tullessa voimassa olleiden säännösten mukaisesti.
VaVM 5/2025
EV 61/2025
Helsingissä 27.6.2025
Tasavallan PresidenttiAlexander StubbValtiovarainministeriRiikka Purra