Tasavallan presidentin asetus Suomen Punaisesta Rististä annetun tasavallan presidentin asetuksen muuttamisesta
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Julkaisupäivä
- Suomen säädöskokoelma
- Säädösteksti
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Tasavallan presidentin päätöksen mukaisesti
muutetaan Suomen Punaisesta Rististä annetun tasavallan presidentin asetuksen ( 827/2017 ) 11 §:n 3 momentti, 18 §:n 2 momentti, 28 ja 34 §, 37 §:n 4 momentti sekä 47, 67 ja 72 § sekä
lisätään asetukseen uusi 26 a § seuraavasti:
11 § Henkilöjäsenet
Järjestön hallitus päättää jäsenten hyväksymismenettelystä ja hyväksymisen edellytyksistä. Henkilöjäsen kirjataan siihen osastoon, johon hän haluaa liittyä. Jollei jäsen ilmoita, mihin osastoon hän haluaa liittyä, henkilöjäsen kirjataan hänen ilmoittamansa osoitteen perusteella asuinpaikkaansa lähinnä olevaan osastoon.
18 §Luottamushenkilöiden ehdolle asettaminen
Järjestön henkilöjäsen, osaston hallitus ja piirin hallitus voivat esittää ehdokkaita yleiskokouksen valitsemien luottamushenkilöiden ja tilintarkastajien vaaleja varten 44 §:ssä tarkoitetulle vaalitoimikunnalle viimeistään kuusi viikkoa ennen yleiskokousta yleiskokouksen vaalitoimikunnan ilmoittamalla tavalla.
26 a §Toimintansa lopettaneen osaston yhdistäminen toiseen osastoon
Jos osaston kokousta ei ole pidetty kahden peräkkäisen kalenterivuoden aikana ja sen tilinpäätöstä ei ole vahvistettu kahden peräkkäisen tilikauden ajalta, piirin hallitus voi päättää osaston yhdistämisestä toiseen osastoon. Piirin hallitus päättää yhdistymisen tuloksena syntyneen osaston nimestä ja rajoista sekä toimintansa lopettaneen osaston omaisuuden ja sitoumusten siirtymisestä.
Toimintaa jatkava osasto päättää yhdistämisen hyväksymisestä vähintään kahden kolmasosan enemmistöllä annetuista äänistä.
Toimintansa lopettaneeseen osastoon kirjattu jäsen siirretään toimintaa jatkavaan osastoon, jollei hän ilmoita haluavansa siirtyä johonkin toiseen osastoon.
28 §Osaston kokouksen koollekutsuminen
Osaston hallitus kutsuu osaston kokouksen koolle. Kokouskutsu on toimitettava jokaiselle osastoon kirjatulle jäsenelle viimeistään viikkoa ennen kokousta joko henkilökohtaisena viestinä, julkaisemalla kutsu osaston alueella ilmestyvässä sanomalehdessä tai osaston käyttämällä sähköisellä alustalla.
Kokouskutsussa on mainittava kokouksessa käsiteltävät asiat. Päätöstä osaston kokouksessa ei saa tehdä seuraavista asioista, jos asiaa ei ole mainittu kokouskutsussa:
osaston kiinteän omaisuuden myyminen, muu luovuttaminen tai kiinnittäminen taikka osaston toiminnan kannalta huomattavan muun omaisuuden luovuttaminen;
osaston hallituksen tai osaston hallituksen jäsenen, tilintarkastajan taikka toiminnantarkastajan valitseminen tai erottaminen;
osaston purkaminen, yhdistyminen yhden tai useamman osaston kanssa tai jakaantuminen useampaan osastoon;
osaston tilinpäätöksen vahvistaminen sekä vastuuvapauden myöntäminen osaston hallitukselle ja muille tilivelvollisille; sekä
osaston nimen, kotipaikan, kielen tai alueen muuttaminen.
34 §Piirin kokouksen koollekutsuminen
Piirin hallitus kutsuu piirin kokouksen koolle. Kokouskutsu on toimitettava piirin osastoille osastokohtaisena viestinä viimeistään kaksi viikkoa ennen kokousta.
Kokouskutsussa on mainittava kokouksessa käsiteltävät asiat. Päätöstä piirin kokouksessa ei saa tehdä seuraavista asioista, jos asiaa ei ole mainittu kokouskutsussa:
piirin toiminnan kannalta huomattavan omaisuuden luovuttaminen;
piirin hallituksen tai piirin hallituksen jäsenen taikka tilintarkastajan valitseminen tai erottaminen;
piirin lakkauttaminen, yhdistyminen toiseen piiriin tai piirin jakaantuminen;
piirin tilinpäätöksen vahvistaminen sekä vastuuvapauden myöntäminen piirinhallitukselle ja muille tilivelvollisille;
piirin nimen, kotipaikan, kielen tai alueen muuttaminen.
37 §Piirin hallitus
Sama henkilö voidaan valita piirin hallituksen jäseneksi enintään kolmeksi peräkkäiseksi toimikaudeksi.
47 §Valtuuston kokoontuminen
Valtuusto kokoontuu varsinaiseen kokoukseen kaksi kertaa vuodessa. Kevätkokous on pidettävä maaliskuun 1 päivän ja toukokuun 31 päivän välisenä aikana ja syyskokous on pidettävä lokakuun 1 päivän ja joulukuun 15 päivän välisenä aikana. Valtuuston ylimääräinen kokous pidetään, jos valtuuston puheenjohtaja katsoo sen tarpeelliseksi tai jos vähintään yksi kolmasosa valtuuston jäsenistä sitä vaatii. Ylimääräisessä kokouksessa käsitellään asiat, joita varten se on kutsuttu koolle ja jotka järjestön hallitus on kokoukselle esittänyt.
Valtuuston puheenjohtaja kutsuu valtuuston kokoukset koolle. Kutsu valtuuston kokouksiin lähetetään jäsenille ja tarvittaessa varajäsenille viimeistään neljä viikkoa ennen kokousta. Kutsussa on mainittava kokouksessa käsiteltävät asiat, jotka järjestön hallitus valmistelee.
67 §Sisäinen valvonta ja tarkastus
Järjestön sisäisellä valvonnalla on varmistettava, että järjestössä noudatetaan siihen soveltuvaa lainsäädäntöä ja muita määräyksiä sekä järjestön sääntöjä, ohjeita ja toimintaperiaatteita.
Kunkin järjestöyksikön hallituksen on järjestettävä sisäinen valvonta järjestöyksikössä sekä sen alaisissa laitoksissa ja muissa yksiköissä.
Pääsihteerillä, tarkastusvaliokunnalla sekä keskushallinnon sisäisellä tarkastajalla on velvollisuus ja oikeus toteuttaa sisäistä tarkastusta siten kuin valtuuston hyväksymässä taloussäännössä määrätään.
72 §Etäkokous ja etäosallistuminen
Kokouksen pitämisestä tietoliikenneyhteyden ja teknisen apuvälineen avulla tai siitä, että kokous järjestetään ilman kokouspaikkaa siten, että jäsenet käyttävät päätösvaltaansa tietoliikenneyhteyden ja teknisen apuvälineen avulla, voi päättää järjestön toimielin seuraavasti:
yleiskokouksesta päättää yleiskokous tai järjestön hallitus;
valtuuston kokouksesta päättää valtuusto tai järjestön hallitus;
piirin kokouksesta päättää piirin kokous tai piirin hallitus;
osaston kokouksesta päättää osaston kokous tai osaston hallitus.
Kun järjestön toimielin päättää kokouksen järjestämisestä 1 momentissa tarkoitetulla tavalla, se voi samalla päättää, että jäsen voi kokouksessa käyttää vain osaa jäsenen oikeuksista tai että oikeutta voi käyttää vain sen päättämällä tavalla.
Jos kokoukseen voi osallistua tietoliikenneyhteyden ja teknisen apuvälineen avulla, tästä on mainittava kokouskutsussa. Kokouskutsussa on lisäksi mainittava osallistumisen teknisestä toteutuksesta sekä jäsenen oikeuksien käyttämisen mahdollisista rajoituksista.
Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2024.
Laskettaessa tämän asetuksen 37 §:n 4 momentin mukaisia peräkkäisiä toimikausia otetaan ensimmäisenä toimikautena huomioon se toimikausi, joka alkaa tai on kulumassa 1 päivänä tammikuuta 2024.
Helsingissä 2.11.2023
Tasavallan PresidenttiSauli NiinistöSisäministeriMari Rantanen