Valtioneuvoston asetus kalastuksesta Tenojoen vesistön sivuvesistöissä vuonna 2023
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Julkaisupäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 822/2023
- Suomen säädöskokoelma
- Säädösteksti
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään kalastuslain (379/2015) 46 §:n 3 momentin, 48 §:n 4 momentin ja 52 §:n 2 momentin, sekä kalastuksesta Tenojoen vesistössä Norjan kanssa tehdyn sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta ja soveltamisesta annetun lain (176/2017) 7 §:n 3 momentin nojalla:
1 §Soveltamisala
Tässä asetuksessa säädetään muiden kalojen kuin lohen kalastuksesta seuraavilla Tenojoen vesistön lohennousualueilla:
Pulmankijärvi, Gálddašjohka Luovosvárjohkan suuhun asti, Ylä-Pulmankijoki Yläputoukselle asti, Luossajohka Luossajávriin asti, Morešveaijohka neljä kilometriä ylävirtaan laskukohdasta Ylä-Pulmankijokeen sekä Skihpajohka ensimmäiseen lompoloon asti;
Vetsijoki Vetsijärveen asti ja Vaisjoki Váišluoppaliin saakka;
Utsjoki Mierasjärveen asti, Čársejohka Liŋkinjohkan suusta 10 kilometriä ylävirtaan saakka ja Kevojoki Fiellogahjohkan suuhun asti;
Kuoppilasjoki Birkejohkan suuhun asti, Birkejohka Yläputoukseen asti sekä Goaskinjohka Goaskinjávriin saakka;
Nilijoki 13 kilometriä toiselle kivikkokentälle asti;
Akujoki putoukselle asti;
Karigasjoki viisi kilometriä Luomusjokisuusta ylävirtaan.
Kalastukseen 1 momentissa mainituilla alueilla sovelletaan lisäksi lohenkalastuksen määräaikaisesta kieltämisestä Tenojoen vesistössä annettua lakia (342/2023) sekä kalastuksesta annettua valtioneuvoston asetusta (1360/2015) siltä osin kuin tässä asetuksessa ei toisin säädetä.
2 §Kalastuksessa sallitut pyyntivälineet
Kalastus on sallittu vain seuraavilla pyyntivälineillä ja -tavoilla:
seisova verkko Utsjoen, Vetsijoen ja Pulmankijoen vesistössä;
vapa ja viehe kaikilla alueilla;
katiska koski- ja virta-alueiden ulkopuolella;
madekoukku jäältä kalastettaessa.
3 §Kalastuskieltoalueet
Seuraavilla alueilla ei saa kalastaa:
Ylä-Pulmankijoessa ja sen sivujoissa;
Gálddašjohkassa joen suusta Luovosvárjohkan jokisuuhun asti Gálddašluoppal-lampi mukaan lukien;
Utsjoessa joen suusta Utsjoen ja Nuorgamin välisen maantien siltaan asti;
Čársejohkan alaputouksessa 60 metrin matkalla putouksen niskalta alaspäin.
4 §Yleinen viikkorauhoitus
Jäljempänä 5 ja 10 §:ssä säädettyjen kalastuskausien aikana kaikki kalastus on kielletty sunnuntaista kello 19:stä maanantaihin kello 19:ään lukuun ottamatta kalastusta järvissä 200:aa metriä kauempana joen niskasta tai suulta.
5 §Kalastuskausi vavalla ja vieheellä
Kalastus vavalla ja vieheellä on sallittu Pulmankijoen, Vetsijoen ja Utsjoen vesistöissä kesäkuun 1 päivästä elokuun 31 päivään.
Muissa kuin 1 momentissa tarkoitetuissa vesistöissä kalastus vavalla ja vieheellä on sallittu kesäkuun 1 päivästä elokuun 20 päivään.
6 §Syöttiä ja koukkupyydyksiä koskevat rajoitukset
Syöttinä ei saa käyttää katkarapua, kalaa eikä matoa.
Madekoukkua saa käyttää vain pyydettäessä madetta jäältä. Tenojoen vesistöstä peräisin olevan kuolleen syöttikalan käyttö on kuitenkin sallittua madekoukulla kalastettaessa ja madon käyttö syöttinä on sallittua jäältä tapahtuvassa pilkkimisessä.
Vieheessä saa olla korkeintaan yksi kolmihaarakoukku tai korkeintaan kolme yksihaaraista koukkua.
7 §Vapakalastuksessa käytettävä apuväline
Pyydykseen tarttuneen kalan nostamisessa rannalle saa apuvälineenä käyttää vain haavia.
8 §Kielletyt vapakalastusalueet
Viehekalastus on kielletty
10 metriä lähempänä seisovaa verkkoa;
sillalta;
veneestä ja rannalta 200 metriä lähempänä sivujoen lähintä rantaa Kevojoen ja Čársejohkan suulla Kevojärvessä, Čársejohkan suulla Kevojoessa tai Gálddašjohkan ja Ylä-Pulmankijoen suulla Pulmankijärvessä.
9 §Kudottujen pyydysten käytön määrällinen rajoitus
Kalastuksessa saa käyttää samanaikaisesti enintään viittä seisovaa verkkoa kiinteistöä kohti.
10 §Kalastusaika seisovalla verkolla
Kalastus seisovalla verkolla on sallittua jokiosuuksilla jäiden lähdöstä kesäkuun 20 päivään sekä elokuun 1 päivästä elokuun 31 päivään.
Kalastus järvissä kauempana kuin 200 metrin päässä joen niskasta tai suulta on sallittua koko vuoden.
11 §Kalastus veneestä
Kalastus ja kalastusvälineiden laskeminen veneestä moottorin käydessä sekä virtaan paikoilleen ankkuroidusta veneestä on kielletty.
12 §Pyydysten merkintä
Pyyntiin asetetut seisovat verkot on merkittävä siten, että ne ovat selvästi muiden vesistössä liikkuvien havaittavissa. Pyydykset on merkittävä vähintään 15 senttimetriä veden pinnan yläpuolelle ulottuvalla koholla taikka vähintään 40 senttimetriä vedenpinnan yläpuolelle ulottuvaan lippusalkoon kiinnitetyllä lipulla, jonka lyhyimmän sivun pituus on vähintään 15 senttimetriä.
Pyydyksiin on merkittävä pyydyksen asettajan nimi ja yhteystiedot sekä sen kiinteistön nimi, jolle kalastusoikeus kuuluu. Seisovaan verkkoon merkki on kiinnitettävä pyydyksen päässä olevaan helposti näkyvään kellukkeeseen.
13 §Pyynti verkkopyydyksillä
Kalastuksessa käytettävä seisova verkko saa olla enintään 3 metriä korkea pohjaverkko, joka koostuu yksiliinaisesta hapaasta ilman pussia ja joka on valmistettu yksisäikeisestä nailonlangasta, jonka vahvuus saa olla enintään 0,20 millimetriä. Verkon korkeus ei saa olla suurempi kuin veden syvyys kalastuspaikalla.
Seisovalla verkolla kalastettaessa ei saa käyttää keinotekoista virransuojusta eikä johdeverkkoa.
Seisovan verkon solmuvälin on oltava vähintään 29 millimetriä ja se saa olla enintään 40 millimetriä solmun keskipisteestä seuraavan solmun keskipisteeseen märässä pyydyksessä mitattuna.
Pulmankijärvessä, Utsjoen järvilaajentumissa sekä Vetsijoen Riekkojärvissä seisovat verkot saavat olla korkeampia kuin 3 metriä ja reeskanpyynnissä saa käyttää verkkoja, joiden solmuväli on vähintään 17 millimetriä. Syyskuun 1 päivästä huhtikuun 30 päivään saa edellä mainituilla alueilla verkkoja käyttää pintaverkkoina. Verkkojen solmuvälin on tällöin oltava vähintään 18 millimetriä ja se saa olla enintään 50 millimetriä.
14 §Kalaväylä ja pyydysten väliset etäisyydet
Seisovan verkon mikään osa ei saa ulottua pää- tai sivu-uoman kalaväylään asti. Kalaväylällä tarkoitetaan kolmannesta keskivedenkorkeuden mukaisesta joen, salmen tai kapeikon leveydestä sen syvimmällä kohdalla. Pyydysten uloin osa ei miltään kohdalta saa ulottua 10:ä metriä lähemmäksi vastakkaista rantaa, eikä uomassa sijaitsevia saaria, luotoja ja kareja, joiden väliin tulee omia uomia.
Pyyntiin asetetut seisovat verkot eivät saa miltään osin olla 60:ä metriä lähempänä toisiaan.
15 §Verkkokalastuskieltoalueet
Seisovaa verkkoa ei saa asettaa 200:aa metriä lähemmäksi sivujoen lähintä rantaa Kevojoen ja Čársejohkan suulla Kevojärvessä, Čársejohkan suulla Kevojoessa tai Gálddašjohkan ja Ylä-Pulmankijoen suulla.
16 §Saalisilmoitus rekisteriin
Kalastajan on pidettävä saalispäiväkirjaa sähköisessä muodossa tai paperilla. Kalastajan on myös ilmoitettava kalastuksesta Tenojoen vesistössä Norjan kanssa tehdyn sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta ja soveltamisesta annetun lain (176/2017) 7 §:ssä tarkoitettuun Tenojoen sähköiseen saalisrekisteriin jokaista pyydettyä lohta, taimenta, kyttyrälohta ja kirjolohta koskevat seuraavat tiedot, riippumatta siitä, onko kala vapautettu vai otettu saaliiksi:
joki tai järvi, jolla kala on kalastettu;
kalastuspäivämäärä;
kalan sukupuoli, paino ja pituus;
vapautettujen kalojen lukumäärä lajikohtaisesti;
pyyntiväline.
Vapautetun kalan sukupuolta, painoa ja pituutta ei kuitenkaan tarvitse ilmoittaa.
Saaliitta jääneen on ilmoitettava 1 momentin 1, 2 ja 5 kohdassa tarkoitetut tiedot.
Saaliit on ilmoitettava ennen 1 päivää syyskuuta. Ilmoitukseen tulee sisältyä kunkin pyydetyn lajin kokonaispaino eri lajeihin eriteltyinä.
Kalastuslupien luovuttajan velvollisuudesta järjestää kalastajille pääsy sähköiseen saalisrekisteriin säädetään kalastuksesta Tenojoen vesistössä Norjan kanssa tehdyn sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta ja soveltamisesta annetun lain 8 §:n 5 momentissa.
17 §Voimaantulo
Tämä asetus tulee voimaan 15 päivänä toukokuuta 2023 ja on voimassa 31 päivään joulukuuta 2023.
Helsingissä 11.5.2023
OpetusministeriLi AnderssonNeuvotteleva virkamiesTapio Hakaste