Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

1277/2023

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Valtioneuvoston asetus Euroopan unionin ja kansallisten viljelijätukien hyvän maatalouden ja ympäristön vaatimuksista annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta

Säädöksen tyyppi
Asetus
Antopäivä
Julkaisupäivä
Suomen säädöskokoelma
Säädösteksti

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti

muutetaan Euroopan unionin ja kansallisten viljelijätukien hyvän maatalouden ja ympäristön vaatimuksista annetun valtioneuvoston asetuksen ( 1384/2022 ) 3 §:n 5 ja 11 kohta, 7 §, 9 §:n 1 momentti, 10 §:n 3 momentti ja 12 § seuraavasti:

3 §Määritelmät

Tässä asetuksessa tarkoitetaan:


5) 

viherkesannolla aloja, joilla on heinäkasveja tai muita nurmirehukasveja yli 50 prosenttia kasvulohkon alasta;


11) 

välikasvilla samana vuonna kylvettävää toissijaista kasvia, joka on eri kasvi kuin satokasvi ja joka muodostaa kasvuston.

7 §Suojakaistat

Vesistöjen varrella sijaitsevalla maatalousmaan peruslohkon vesistöön rajoittuvalla lohkon rajalla on oltava muokkaamaton kasvipeitteinen vähintään kolmen metrin levyinen suojakaista, joka on perustettu kylvämällä monivuotisia nurmikasveja. Suojakaistan voi perustaa myös kylvämällä suojaviljaan. Suojakaistalla ei saa käyttää kasvinsuojeluaineita eikä lannoitteita. Peruslohko ei rajoitu vesistöön, jos maatalousmaan ja vesistön välillä on muuta aluetta vähintään keskimäärin 10 metriä eikä vesi tulvankaan aikana nouse maatalousmaalle taikka maatalousmaa sijaitsee tulvapenkereen takana ja kuivatusvedet johdetaan pois pumppaamalla tai muulla vastaavalla tavalla.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus voi tuenhakijan hakemuksesta tapauskohtaisesti antaa luvan suojakaistan kasvuston hävittämiseen vaikeissa rikkakasvitilanteissa pesäketorjuntana. Vaikealla rikkakasvitilanteella tarkoitetaan helposti leviävien rikkakasvien laajamittaista esiintymistä, hukkakauran sekä unionin kannalta merkityksellisten haitallisten vieraslajien luettelon hyväksymisestä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1143/2014 nojalla annetun komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2016/1141 liitteessä, vieraslajeista aiheutuvien riskien hallinnasta annetun valtioneuvoston asetuksen (704/2019) liitteessä B tai vieraslajeista annetun Ahvenanmaan maakunta-asetuksen (Ålands författningssamling 2020:114) liitteessä B tarkoitettujen haitallisten vieraslajikasvien esiintymistä.

Jos suojakaistan kasvillisuus vaurioituu tai tuhoutuu talven aikana, 2 momentissa tarkoitettua rikkakasvien pesäketorjuntaa tehtäessä, vesistön kunnostustyön yhteydessä tai muulla vastaavalla tavalla, kasvusto on perustettava uudestaan heti olosuhteiden salliessa. Suojakaistalla tehtävistä toimista on merkittävä tieto lohkokohtaisiin muistiinpanoihin.

9 §Vähimmäismaanpeite

Tuenhakijan hallinnassa tukihakemuksen viimeisenä jättöpäivänä olevasta pellon ja pysyvien kasvien yhteenlasketusta alasta vähintään 33 prosenttia on oltava kasvipeitteistä 31 päivästä lokakuuta 15 päivään maaliskuuta. Kasvipeitteeksi hyväksytään:

1) 

viljojen, tattarin, kvinoan, öljykasvien, kuitukasvien, palkokasvien ja siemenmausteiden sekä näiden seoskasvustojen korjaamattomat kasvustot ja sänki;

2) 

syyskylvöiset viljat, syyskylvöiset öljykasvit sekä muut syyskylvöiset kasvit;

3) 

nurmikasvit ja ruokohelpi, pois lukien pysyvät nurmet;

4) 

luonnonhoitonurmet ja viherlannoitusnurmet;

5) 

mansikka;

6) 

monivuotiset energia- ja puutarhakasvit, joiden riviväleissä on kasvusto;

7) 

kerääjäkasvit ja välikasvit;

8) 

maanparannus- ja saneerauskasvit;

9) 

monimuotoisuuskasvit;

10) 

viherkesannot;

11) 

nurmikasvien ja 1 kohdassa tarkoitettujen viljelykasvien alat, jotka on muokattu kevennetysti, jos muokkaus tehdään kultivaattorilla, lautasäkeellä, joustopiikkiäkeellä, lapiorullaäkeellä tai rullailmastimella kerran ajaen;

12) 

muokkaamattomat alat, joiden pinnalla on sadonkorjuusta jäänyttä kasvijätettä kaalikasveista, salaateista ja salaattisikureista, kurkkukasveista, hernekasveista, sokerimaissista, sokerijuurikkaasta, juureksista porkkanaa lukuun ottamatta, piparjuuresta tai maa-artisokasta;

13) 

eräistä maaseudun kehittämisen korvauksista annetun lain (1333/2022) 5 §:ssä tarkoitettuun ympäristösitoumukseen sisältyvä suojavyöhyke tai turvepeltojen nurmi;

14) 

talven yli säilyvät kylvetyt kasvustot;

15) 

kaalikasvien, salaattien ja salaattisikurien, kurkkukasvien, hernekasvien, sokerimaissin, sokerijuurikkaan, juuresten, piparjuuren ja maa-artisokan korjaamattomat kasvustot.


10 §Viljelykierto


Yksivuotisia viljelykasveja, joita 1 ja 2 momentissa tarkoitetut vaatimukset eivät koske, ovat suunnitelma-asetuksen liitteen III alaviitteessä 4 tarkoitettujen kasvien ja kesantomaan lisäksi peruna, porkkana, sokerijuurikas, keräkaalit, sipulit sekä puna- ja keltajuurikas. Edellä 1 momentissa tarkoitettu vaatimus ei koske tuotantosopimukseen perustuvan puhdaskauran tuotannon pinta-aloja. Tuenhakijan on tehtävä tukihakemuksessa ilmoittamastaan puhdaskauran viljelyalasta tuotantosopimus jalostavan teollisuuden kanssa viimeistään sinä päivänä, jona Euroopan unionin suoria pinta-alaperusteisia viljelijätukia koskeva vuosittainen tukihakemus voidaan viimeistään jättää.


12 §Maisemapiirteet

Puuryhmät ja yksittäiset puut, jotka on suojeltu luonnonsuojelusta annetun Ahvenanmaan maakunta-asetuksen (Ålands författningssamling 2023:88) liitteen C perusteella, on säilytettävä, jos ne kasvavat maatalousmaalla olevan peruslohkon sisällä, peruslohkon pientareella tai toisiinsa rajoittuvien peruslohkojen välisellä alueella enintään 0,2 hehtaarin alalla. Lisäksi luonnonsuojelulain (9/2023) 95 §:ssä tai luonnonsuojelusta annetun Ahvenanmaan maakuntalain (Ålands författningssamling 1998:82) 6 §:ssä tarkoitetut enintään 0,2 hehtaarin suuruiset luonnonmuistomerkit on säilytettävä, jos ne ovat peruslohkon sisällä, peruslohkon pientareella tai toisiinsa rajoittuvien peruslohkojen välisellä alueella.


Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2024.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/2115 (32021R2115) EUVL L 435, 6.12.2021, s. 1

Helsingissä 28.12.2023

Maa- ja metsätalousministeriSari EssayahNeuvotteleva virkamiesSuvi Ruuska

Sivun alkuun