Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

151/2021

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Ruokaviraston päätös korkeapatogeenisen lintuinfluenssan vuoksi perustetun tarkastusalueen lakkauttamisesta

Säädöksen tyyppi
Päätös
Antopäivä
Julkaisupäivä
Ajantasaistettu säädös
151/2021
Suomen säädöskokoelma
Säädösteksti

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Asian vireilletulo

Janakkalan kunnasta löytyneistä kuolleista luonnonvaraisista fasaaneista todettiin Ruokaviraston laboratoriotutkimuksissa 21.1.2021 H5N8-tyypin korkeapatogeenista lintuinfluenssaa. Ruokavirasto perusti 22.1.2021 annetulla päätöksellä rajoitusvyöhykkeen taudin esiintymispaikan ympärille.

Kuuleminen

Tämä päätös on tehty ilman kirjallista kuulemista hallintolain (434/2003) 34 §:n 2 momentin 5 kohdan nojalla, koska kuuleminen on ilmeisen tarpeetonta ottaen huomioon, että päätöksellä puretaan aiemmin päätettyjä rajoituksia ja kieltoja.

PÄÄTÖS JA PERUSTELUT

Päätös

Ruokavirasto lakkauttaa 22.1.2021 eläintautilain (441/2013) 33 §:n nojalla perustetun tarkastusalueen Janakkalassa. Tarkastusalueella noudatettaviksi määrätyt toimenpiteet lakkaavat tämän päätöksen voimaantulon myötä 17.2.2021. Tarkastusalueella sijainneet alueet jäävät seuranta-alueelle, jolla on edelleen noudatettava jäljempänä tässä päätöksessä lueteltuja toimenpiteitä.

Rajoitusvyöhyke muodostuu tarkastusalueen lakkauttamisen jälkeen seuranta-alueesta. Seuranta-alueen raja sijaitsee kymmenen kilometrin etäisyydellä taudin esiintymispaikasta.

Seuranta-alueen tarkka sijainti ja rajat ilmenevät tämän päätöksen oheen liitetystä kartasta (Liite 1).

Eläintaudin leviämisen estämiseksi Ruokavirasto päättää edelleen seuraavista tarpeellisista toimenpiteistä seuranta-alueella:

Toimenpiteet seuranta-alueella

Seuranta-alueella toteutettavat toimenpiteet tartunnan leviämisen estämiseksi

– Lintujen pitopaikoista vastuussa olevien toimijoiden on huolehdittava, että pitopaikoissa käyvien henkilöiden ajoneuvot pestään ja desinfioidaan tarpeellisilta osin pitopaikasta poistuttaessa, jos ajoneuvot ovat voineet saastua käynnin yhteydessä.

– Lintujen pitopaikoista vastuussa olevien toimijoiden on varattava pitopaikan sisäänkäynnin ja uloskäynnin yhteydessä mahdollisuus jalkineiden desinfiointiin desinfektioaltaassa sekä käsien pesuun ja desinfiointiin.

– Lintujen pitopaikoissa käyvien henkilöiden tulee pukeutua vain kyseisessä pitopaikassa käytettäviin suojavaatteisiin, vaihtaa jalkineet eläinsuojan sisään- ja uloskäynnin yhteydessä niin että eläinsuojassa käytettävien jalkineiden ja eläinsuojan ulkopuolella käytettävien jalkineiden jalanjäljet eivät kohtaa, sekä heidän on pestävä ja desinfioitava kädet eläinsuojaan tullessa ja sieltä poistuttaessa.

Seuraavat toimenpiteet ovat kiellettyjä:

– Siipikarjan pitäminen ulkona seuranta-alueella on kiellettyä ottaen huomioon mahdollisuudet poiketa tästä kiellosta, joista on säädetty maa- ja metsätalousministeriön asetuksen (4/15) 12 §:ssä;

– Siipikarjan ja muiden vankeudessa pidettävien lintujen vieminen eläinnäyttelyihin tai muihin vastaaviin tilaisuuksiin seuranta-alueella; sekä

– riistalintujen siirtäminen vankeudesta luontoon seuranta-alueella.

PERUSTELUT

Lintuinfluenssa on eläintautilain 5 §:ssä tarkoitettu helposti leviävä eläintauti. Maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa vastustettavista eläintaudeista ja niiden luokittelusta (843/2013) määritellään lintuinfluenssa helposti leviäväksi eläintaudiksi.

Eläintautilain 33 §:n mukaan päätöksen rajoitusvyöhykkeen perustamisesta ja lakkauttamisesta tekee Ruokavirasto. Maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa luonnonvaraisissa linnuissa esiintyvän lintuinfluenssan vastustamisesta (4/15) säädetään tarkemmin tarkastusalueella ja seuranta-alueella voimassa olevista kielloista, rajoituksista ja toimenpiteistä sekä rajoitusvyöhykkeen lakkauttamisesta.

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen (4/15) 4 §:n mukaan rajoitusvyöhyke lakkautetaan, kun eläintautiepäily on suljettu pois. Muussa tapauksessa tarkastusalue voidaan lakkauttaa, kun vähintään 21 vuorokautta on kulunut niiden näytteiden ottamisesta, joista tauti on todettu eikä lakkauttamisen katsota vaarantavan siipikarjan ja muiden lintujen terveyttä. Tarkastusalueen lakkauttamisen jälkeen sillä sijainneet alueet jäävät edelleen seuranta-alueelle.

Uusia lintuinfluenssatapauksia luonnonvaraisissa linnuissa ei ole todettu Janakkalan alueella. Huomioiden korkeapatogeenisen lintuinfluenssan leviämisen luonnonvaraisissa linnuissa ja todetun tapauksen Janakkalassa sijaitsevassa fasaanien pitopaikassa Ruokavirasto arvioi, että lintuinfluenssaepäilyä ei vielä voida kokonaan sulkea pois Janakkalan kunnassa. Näytteiden ottamisesta on kuitenkin kulunut vähintään 21 vuorokautta ilman uusia tiedossa olevia eläintautiepäilyjä. Ruokavirasto katsoo, että tarkastusalue voidaan siten lakkauttaa.

Ruokavirasto katsoo, että toimenpiteet seuranta-alueella ovat edelleen välttämättömiä maassa todetun lintuinfluenssan vastustamiseksi sekä taudin leviämisen estämiseksi.

TIEDOKSIANTO

Tämän päätöksen tiedoksiantoon ei sovelleta, mitä hallintolain (434/2003) 9 ja 10 luvussa säädetään hallintopäätöksen tiedoksiannosta. Tämä päätös tulee voimaan välittömästi sen antamisen jälkeen.

Päätös julkaistaan Suomen säädöskokoelmassa. Valvontaviranomaisten on asianmukaisesti ja riittävällä tavalla tiedotettava päätöksestä alueen ja vyöhykkeen sijaintikunnissa. Päätöksestä tiedotetaan lisäksi erikseen niitä pitopaikoista vastuussa olevia toimijoita, jotka ovat valvontaviranomaisen tiedossa ja joita päätös koskee.

SOVELLETUT LAINKOHDAT

Eläintautilaki (441/2013) 1–6, 33–37, 84 ja 116 §

Maa- ja metsätalousministeriön asetus luonnonvaraisissa linnuissa esiintyvän lintuinfluenssan vastustamisesta (4/15) 1–5, 13 ja 17 §

Maa- ja metsätalousministeriön asetus vastustettavista eläintaudeista ja niiden luokittelusta (843/2013) 1–3 §

Hallintolaki (434/2003) 34 §

Laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019) 7–8 ja 10 §

MUUTOKSENHAKU

Tähän päätökseen tyytymätön voi hakea muutosta valittamalla Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Valitusosoitus on liitteenä.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, ellei muutoksenhakuviranomainen toisin määrää.

Helsingissä 17 päivänä helmikuuta 2021

Pääjohtaja Antti-Jussi OikarinenOsastonjohtaja Terhi Laaksonen

Lisätietoja päätöksestä antaa tarvittaessa ylitarkastaja Tiia Tuupanen puh. 0295 205 107 tai sähköpostitse (tiia.tuupanen@ruokavirasto.fi).

LIITTEET

1) Kartta rajoitusvyöhykkeestä

2) Valitusosoitus

JAKELU

Maa- ja metsätalousministeriö

Aluehallintovirastot

Janakkalan kunta

Lopen kunta

Hämeenlinnan kaupunki

Kunnaneläinlääkäri

Rajoitusvyöhykkeellä sijaitsevat siipikarjan ja muiden vankeudessa pidettävien lintujen pitopaikat

Liite 1

Kartta rajoitusvyöhykkeestä

Liite 2

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen tyytymätön saa hakea siihen muutosta valittamalla Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Valitus on tehtävä kirjallisesti.

VALITUSAIKA

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaantipäivästä. Ajan laskeminen alkaa tiedoksisaantipäivää seuraavasta päivästä.

Tiedoksisaantipäivä lasketaan seuraavasti:

– Jos päätös on luovutettu asianosaiselle tai tämän edustajalle tiedoksisaantipäivä ilmenee tiedoksiannosta laaditusta kirjallisesta todistuksesta.

– Jos päätös on lähetetty postitse saantitodistusta vastaan, tiedoksisaantipäivä ilmenee saantitodistuksesta.

– Jos päätös on postitettu tavallisena kirjeenä, sen katsotaan tulleen tiedoksi seitsemäntenä päivänä postituspäivästä, jollei muuta ilmene.

– Jos päätös on annettu tiedoksi muulle henkilölle kuin asianosaiselle tai tämän edustajalle (sijaistiedoksianto), katsotaan asianosaisen saaneen päätöksen tiedoksi kolmantena päivänä sijaistiedoksiantoa koskevan tiedoksiantotodistuksen osoittamasta päivästä.

– Jos päätös on annettu asianosaisen suostumuksella tiedoksi sähköisenä viestinä sähköpostilla, katsotaan asianosaisen saaneen sen tiedoksi kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

VALITUSKIRJELMÄN SISÄLTÖ

Valituksessa on ilmoitettava:

– päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);

– miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);

– vaatimusten perustelut;

– mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

VALITUSKIRJELMÄN LIITTEET

Valitukseen on liitettävä:

– valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;

– selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

– asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

– asiamiehen valtakirja, mikäli asiamiehenä ei toimi asianajaja, julkinen oikeusavustaja tai luvan saaneista oikeudenkäyntiavustajista annetussa laissa tarkoitettu luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja.

VALITUSKIRJELMÄN TOIMITTAMINEN

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajassa Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle. Valituksen voi toimittaa henkilökohtaisesti, postitse maksettuna postilähetyksenä, sähköisellä tiedonsiirtomenetelmällä taikka asiamiestä tai lähettiä käyttäen. Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet . Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla. Valituksen on saavuttava viranomaiselle virka-aikana ennen 30 päivän valitusajan päättymistä, jotta valitus voidaan tutkia. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, lauantai, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, jouluaatto tai juhannusaatto, valitusaika jatkuu kuitenkin vielä seuraavan arkipäivän virka-ajan päättymiseen. Oikeuslaitoksen internetsivuilla on tarkemmat ohjeet asiakirjojen toimittamisesta sähköisesti: http://www.oikeus.fi .

OIKEUDENKÄYNTIMAKSU

Muutoksenhakuasian käsittelystä hallinto-oikeudessa peritään 260 euron suuruinen oikeudenkäyntimaksu. Muutoksenhakija on maksun suorittamisesta vapaa, jos hallinto-oikeus muuttaa alemman viranomaisen päätöstä muutoksenhakijan eduksi. (Tuomioistuinmaksulaki 1455/2015 ja oikeusministeriön asetus 1383/2018)

YHTEYSTIEDOT

Hämeenlinnan hallinto-oikeus

Osoite:

Raatihuoneenkatu 1

13100 HÄMEENLINNA

Puhelinvaihde:

029 56 42200

Telefax:

029 56 42269

Sähköposti:

hameenlinna.hao@oikeus.fi

Virka-aika

klo 8.00–16.15

Sivun alkuun