Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

399/2020

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Maa- ja metsätalousministeriön asetus hedelmä- ja marjakasvien taimiaineiston tuottamisesta, markkinoinnista ja maahantuonnista

Säädöksen tyyppi
Asetus
Antopäivä
Julkaisupäivä
Ajantasaistettu säädös
399/2020
Suomen säädöskokoelma
Säädösteksti

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään taimiaineistolain (1205/1994) nojalla:

1 §Soveltamisala

Tämä asetus koskee liitteessä 1 lueteltuihin sukuihin ja lajeihin sekä niiden hybrideihin kuuluvien hedelmäntuotantoon tarkoitettujen hedelmä- ja marjakasvien taimiaineistojen tuotantoa, markkinointia ja maahantuontia.

Tätä asetusta sovelletaan myös muihin kasvisukuihin ja -lajeihin, jos liitteessä 1 luetellun suvun tai lajin tai niiden hybridien aineisto on vartettu tai on tarkoitus varttaa niihin.

2 §Suhde muihin säädöksiin

Varmennetusta taimiaineistosta säädetään lisäksi hedelmä- ja marjakasvien varmennetusta taimiaineistosta annetussa maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa (398/2020).

3 §Määritelmät

Tässä asetuksessa tarkoitetaan:

1) 

CAC-aineistolla (Conformitas Agraria Communitatis) hedelmä- ja marjakasvien taimiaineistoja, jotka täyttävät tämän asetuksen vaatimukset;

2) 

hedelmäkasveilla tarkoitetaan kasveja, jotka on kaupan pitämisen jälkeen tarkoitettu istutettaviksi tai uudelleen istutettaviksi;

3) 

varmennetulla aineistolla hedelmä- ja marjakasvien taimiaineistoja, jotka täyttävät hedelmä- ja marjakasvien varmennetusta taimiaineistosta annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen vaatimukset;

4) 

emokasvilla lisäykseen tarkoitettua tunnistettua kasvia;

5) 

kasvintuhoojalla kasveille tai kasvituotteille haitallista kasvien, eläinten tai taudinaiheuttajien lajeja, kantoja tai biotyyppejä, jotka luetellaan liitteessä 6;

6) 

silmämääräisellä tarkastuksella kasvien tai kasvinosien tutkimista paljain silmin tai käyttämällä linssejä, stereomikroskooppia tai mikroskooppia;

7) 

testauksella muuta tutkimusta kuin silmämääräistä tarkastusta;

8) 

lähes virheettömällä sitä, että virheitä, jotka todennäköisesti heikentävät hedelmäkasvien tai niiden lisäysaineiston laatua ja käyttökelpoisuutta, esiintyy enintään tasolla, jota voidaan odottaa hyvien viljely- ja käsittelykäytäntöjen tuloksena, ja että kyseinen taso vastaa hyviä viljely- ja käsittelykäytäntöjä;

9) 

tuholaisista käytännössä vapaalla sitä, että kasvintuhoojien esiintymistaso hedelmäkasveissa tai niiden lisäysaineistossa on riittävän alhainen, jotta voidaan varmistaa lisäysaineiston hyväksyttävä laatu ja käyttökelpoisuus;

10) 

säännellyillä muilla kuin unionikaranteenituhoojilla kasvintuhoojien vastaisista suojatoimenpiteistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 228/2013, (EU) N:o 652/2014 ja (EU) N:o 1143/2014 muuttamisesta sekä neuvoston direktiivien 69/464/ETY, 74/647/ETY, 93/85/ETY, 98/57/EY, 2000/29/EY, 2006/91/EY ja 2007/33/EY kumoamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/2031, jäljempänä kasvinterveysasetus, 36 artiklan mukaisia kasvintuhooja.

4 §Tuotannon laadunvarmistus

Hedelmä- ja marjakasvien taimiaineiston toimittajan on toimintansa laatu ja laajuus huomioon ottaen:

1) 

tunnistettava liitteessä 2 luetellut taimiaineiston laatuun vaikuttavat tuotantojärjestelmän kriittiset vaiheet ja valvottava niitä;

2) 

laadittava tuotantojärjestelmän kriittisten vaiheiden seuranta- ja valvontamenetelmistä ja niiden noudattamisesta kirjallinen menettelyohje;

3) 

toimitettava valvontaviranomaiselle sen pyynnöstä tuotantojärjestelmän kriittisten vaiheiden valvontatiedot;

4) 

otettava tarvittaessa näytteitä laboratoriossa tehtäviä analyyseja varten;

5) 

varmistettava, että taimiaineistoerät ovat selvästi tunnistettavissa tuotannon aikana;

6) 

ilmoitettava kasvinterveysasetuksen 14 artiklan mukaisesti välittömästi valvontaviranomaiselle, jos epäilee tai saa tietää, että hänen valvonnassaan olevassa taimiaineistossa esiintyy unioninkaranteenituhoojaa tai 30 artiklan 1 kohdan mukaisen komission täytäntöönpanosäädöksen mukaisia tuhoojia;

7) 

ylläpidettävä taimiaineistotiedostoa, josta käy ilmi liitteen 2 kohdassa 1 e luetellut tiedot ja säilytettävä nämä tiedot vähintään kolmen vuoden ajan sen jälkeen, kun kyseinen taimiaineisto ja hedelmäkasvit on poistettu tuotannosta tai toimitettu markkinoille.

5 §Taimiaineiston laatuvaatimukset

Tuotettavan, markkinoitavan tai maahantuotavan taimiaineiston on täytettävä perinnölliselle laadulle liitteessä 5, terveydelle liitteessä 6 ja muulle laadulle liitteessä 7 asetetut vaatimukset. Aineiston tulee olla lisätty tunnistetusta lähtöaineistosta, josta taimiaineiston toimittaja on pitänyt kirjaa.

Taimiaineiston, joka tuodaan tai siirretään maahan geneettisen monimuotoisuuden säilyttämistä, jatkokasvatusta, koetoimintaa tai valintatyötä varten on oltava alkuperän sekä kasvilajin, ja milloin lajike ilmoitetaan kasvilajikkeen osalta, oikein nimettyä. Tällaisen taimiaineiston on täytettävä terveydelle liitteessä 6 määrätyt vaatimukset.

6 §Kasvilajikeluettelo

Liitteen 1 A osan kasvisukujen tai -lajien lajikkeen hyväksymiseksi kasvilajikeluetteloon on taimiaineiston toimittajan esitettävä hakemuksessa liitteen 3 mukaiset tiedot. Lajike hyväksytään kasvilajikeluetteloon, jos se täyttää mainitun liitteen mukaiset vaatimukset. Kasvilajikeluetteloon merkitään liitteen 4 mukaiset lajikkeen yksilöintiä koskevat tiedot ja luetteloon hyväksymisen voimassaoloaika.

Ruokaviraston on ilmoitettava Euroopan unionin jäsenvaltioiden asiasta vastaaville virallisille elimille ja komissiolle tiedot, joita vaaditaan kasvilajikeluettelon käyttämiseksi.

Ruokaviraston on ilmoitettava komissiolle mahdollisimman nopeasti lajikkeen hyväksymisestä lajikeluetteloon ja muista mahdollisista muutoksista lajikeluetteloon.

Kasvilajikeluettelon ylläpitäjän on pyynnöstä asetettava jonkin muun Euroopan unionin jäsenvaltion tai komission saataville seuraavat:

1) 

virallinen tai virallisesti tunnustettu kuvaus lajikkeista, jotka on rekisteröity kyseisen jäsenvaltion lajikeluetteloon;

2) 

tulokset lajikkeen hyväksymishakemuksen tutkimuksista;

3) 

muut käytettävissä olevat tiedot lajikkeista, jotka sisältyvät kyseisen jäsenvaltion lajikeluetteloon tai jotka on poistettu kyseisestä luettelosta; sekä

4) 

luettelo lajikkeista, joiden hyväksymishakemukset ovat käsiteltävänä kyseisessä jäsenvaltiossa.

7 §Näytteiden käsittely ja tutkimusmenetelmät

Jos kasvintuhoojan esiintymisestä on epäilyjä, on taimiaineiston toimittajan tehtävä näytteenotto ja testaus liitteen 6 mukaisesti.

Virallisen tarkastuksen yhteydessä tulee valvontaviranomaisen tehdä silmämääräinen tarkastus ja tarvittaessa näytteenotto ja testaus liitteen 6 mukaisesti.

8 §Taimiaineiston pakkaaminen

Jos taimiaineistoa markkinoidaan pakattuna, pitää taimiaineistoerän olla tasalaatuinen ja pakattuna uusiin tai puhdistettuihin pakkauksiin taikka kertakäyttöpakkauksiin. Varmennettua taimiaineistoa pakattaessa saadaan käyttää uusia tai desinfioituja pakkauksia taikka kertakäyttöpakkauksia.

Liitteen 1 A osan kasvisukujen tai -lajien varmennettua taimiaineistoa markkinoitaessa vähintään kahden kasvin pakkauksessa, tulee pakkaus sulkea siten, että sitä ei voida avata vahingoittamatta suljinta. Pakkaus on merkittävä siten, että etiketin poistaminen tekee pakkauksesta kelpaamattoman markkinoille.

9 §Taimitodistus

Tukkukaupassa ja maahantuotaessa on jokainen markkinoitava ja maahantuotava tasalaatuinen taimiaineistoerä varustettava tuottajan, markkinoijan tai maahantuojan taimitodistuksella. Taimitodistuksen tulee sisältää liitteen 8 A osassa mainitut tiedot. Toimituserä, joka käsittää monta taimiaineistoerää, voidaan varustaa taimitodistuksella liitteen 8 B osan mukaisesti.

Jos taimiaineistoerä jaetaan osiin vähittäismyyntiä varten, on ostajalle luovutushetkellä ilmoitettava kirjallisesti liitteen 8 C osan mukaiset taimiaineiston vähimmäistiedot. Samat tiedot on ilmoitettava ostajalle myös etämyyntiä varten toimitettavassa esitteessä, luettelossa tai ilmoituksessa.

Taimitodistusten tulee olla värilliset liitteen 8 A osan mukaisesti. Tuottajan, markkinoijan tai

maahantuojan taimitodistuksen tulee erottua ulkoasultaan varmennetun taimiaineiston taimitodistuksesta. Ruokavirasto vahvistaa varmennetun tuotannon taimitodistuksen ulkoasun taimiaineiston toimittajan hakemuksesta. Merkintä varmennuksesta voidaan lisätä taimitodistukseen hedelmä- ja marjakasvien varmennetusta taimiaineistosta annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen (XXX/2020) mukaisen varmennuspäätöksen perusteella. Varmennuspäätöksen voimassaoloajan päätyttyä on merkintä taimiaineiston varmennuksesta poistettava taimitodistuksesta ja vähittäismyynnissä ilmoitettavista vähimmäistiedoista.

10 §Kasvipassi

Jos CAC-luokan tai liitteen 1 B osan kasvilajien taimiaineistoerällä tulee olla kasvinterveysasetuksessa tarkoitettu kasvipassi, voidaan taimitodistuksen tiedot antaa lisäämällä kasvipassin yhteyteen liitteen 8 A osan mukaisen taimitodistuksen tiedot. Kasvipassin tietojen tulee erottua taimitodistuksen muusta sisällöstä.

Jos liitteen 1 A osan kasvilajien varmennetun tuotannon taimiaineistoerällä tulee olla kasvinterveysasetuksessa tarkoitettu kasvipassi, tulee taimitodistus yhdistää kasvipassiin kasvinterveysasetuksen mukaisesti.

11 §Maahantuonti

Maahantuotavan taimiaineiston on täytettävä vähintään 6 §:ssä esitetyt laatuvaatimukset.

12 §Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan 31 päivänä toukokuuta 2020.

Liitteen 1 A osassa tarkoitettua vähimmäisvaatimukset täyttävää aineistoa saadaan kuitenkin

markkinoida Suomessa myös muun värisellä kuin keltaisella etiketillä 30 päivään kesäkuuta 2021 saakka, jos nämä etiketit ovat olleet käytössä viimeistään 1 päivänä huhtikuuta 2020. Tämä aineisto tulee yksilöidä viittaamalla tähän asetukseen ja pykälään taimitodistuksessa.

Tällä asetuksella kumotaan hedelmä- ja marjakasvien taimiaineiston tuottamisesta, markkinoinnista ja maahantuonnista annettu maa- ja metsätalousministeriön asetus (5/17), dnro 140/01.04/2017

Komission täytäntöönpanodirektiivi (EU) 2020/177, annettu 11 päivänä helmikuuta 2020, neuvoston direktiivien 66/401/ETY, 66/402/ETY, 68/193/EY, 2002/55/EY, 2002/56/EY ja 2002/57/EY, komission direktiivien 93/49/ETY ja 93/61/ETY sekä täytäntöönpanodirektiivien 2014/21/EU ja 2014/98/EU muuttamisesta siemenissä ja muussa kasvien lisäysaineistossa olevien kasvintuhoojien osalta

Helsingissä 27 päivänä toukokuuta 2020

Maa- ja metsätalousministeriJari LeppäErityisasiantuntijaJohanna Nykyri

Liite 1

Hedelmä- ja marjakasvien suvut ja lajit

A OSA

Hedelmäntuotantoon tarkoitettujen hedelmäkasvien taimien ja niiden lisäysaineiston pitämisestä kaupan annetussa neuvoston direktiivissä (2008/90/EY) mainittujen hedelmä- ja marjakasvien suvut ja lajit.

Castanea sativa Mill.

kastanja

Citrus sinensis (L.) Osbeck

appelsiini

Citrus limon (L.) Burm.f

sitruuna

Citrus reticulata Blanco

mandariini

Citrus paradisi Macf.

greippi

Citrus aurantifolia (Christm.) Swing

limetti

Corylus avellana L.

pähkinäpensas

Cydonia oblonga Mill.

kvitteni

Ficus carica L.

aitoviikuna

Fortunella Swingle

fortunellat

Fragaria L.

mansikat

Juglans regia L.

saksanpähkinä

Malus Mill.

omenapuut

Olea europae L.

öljypuu

Pistacia vera L.

mantelipistaasi

Poncirus Raf.

Prunus amygdalus Batsch

manteli

Prunus armeniaca L.

aprikoosi

Prunus avium L.

imeläkirsikka

Prunus cerasus L.

hapankirsikka

Prunus domestica L.

luumu

Prunus persica (L.) Batcsh

persikka

Prunus salicina Lindley

japaninluumu

Pyrus L.

päärynät

Ribes L.

herukat, karviainen

Rubus L.

vatukat

Vaccinium L.

karpalo, pensasmustikka, puolukka

B OSA

Muiden hedelmä- ja marjakasvien suvut

× Sorbaronia mitschurinii

marja-aronia

Hippophae rhamnoides L.

tyrni

Lonicera caerulea var. edulis Regel ja

marjasinikuusama

L. caerulea var. altaica

Amelanchier alnifolia (Nutt.)Nutt.

marjatuomipihlaja

Liite 2

Taimiaineiston laadunvarmistus

1) Taimiaineiston toimittajan on taimiaineiston laadunvarmistamiseksi:

a. tunnistettava aineiston laatuun vaikuttavat tuotantoprosessin kriittiset kohdat ja valvottava niitä;

b. tarvittaessa otettava näytteitä laboratoriossa tehtäviä analyysejä varten;

c. varmistettava, että taimierät ovat selvästi tunnistettavissa tuotannon aikana;

d. säilytettävä kohtien a–c kirjanpito vähintään kolmen vuoden ajan kyseisen aineiston tuotannosta;

e. pidettävä kirjaa peltojen tarkastuksista, näytteenotosta ja testauksista niin kauan kuin taimet ovat toimittajan valvonnassa ja vähintään kolme vuotta sen jälkeen, kun kyseiset taimet on poistettu tai saatettu pidettäväksi kaupan; sekä

f. asetettava tarkastusta varten saataville valvontaviranomaisen pyynnöstä tiedot a–e kohdissa tarkoitetusta omavalvonnasta.

2) Toimittajalla on oltava käytössä kunkin kasvisuvun tai -lajin osalta soveltuva suunnitelma tuotantoprosessin kriittisten vaiheiden kartoittamiseksi ja seuraamiseksi. Suunnitelmassa on käsiteltävä vähintään seuraavia tekijöitä:

a. kasvien sijainti ja lukumäärä;

b. niiden viljelyn aikataulu;

c. lisäystoiminta; sekä

d. pakkaus-, varastointi- ja kuljetustoiminta.

3) Virallisia tarkastuksia koskevat yleiset vaatimukset

a. viralliseen tarkastukseen on sisällytettävä silmämääräinen tarkastus ja tapauksen mukaan näytteenotto ja testaus,

b. virallisen tarkastuksen aikana valvontaviranomaisen on kiinnitettävä erityishuomiota seuraaviin,

c. toimittajan menetelmien soveltuvuus ja tosiasiallinen käyttö tuotantoprosessin kriittisten vaiheiden tarkastamiseksi,

d. toimittajan henkilökunnan yleinen pätevyys 1 ja 2 kohtien toimien toteuttamisessa.

Liite 3

Virallinen kuvaus ja virallisesti tunnustettu kuvaus

A OSA

Virallinen kuvaus

Ruokavirasto hyväksyy hakemuksesta liitteen 1 A osan suvun tai lajin lajikkeen, jolla on virallinen kuvaus, jos se täyttää seuraavat vaatimukset:

1) se on erottuva, yhtenäinen ja pysyvä;

2) lajikkeesta on saatavilla näyte; ja

3) muuntogeenisten lajikkeiden osalta muuntogeeniselle organismille, josta lajike koostuu, on myönnetty viljelylupa direktiivin 2001/18/EY tai asetuksen (EY) N:o 1829/2003 nojalla.

Hakemuksessa tulee olla seuraavat tiedot:

1) tiedot erottuvuutta, yhtenäisyyttä ja pysyvyyttä koskien:

a. virallista kuvausta, jonka jonkin toisen Euroopan unionin jäsenvaltion virallinen elin on vahvistanut; tai

b. teknisiä tietoja erottuvuuden, yhtenäisyyden ja pysyvyyden testausta koskevien yhteisön kasvilajikeviraston (CPVO) hallintoneuvoston protokollien liitteessä II niiden lajien osalta, joista tällainen protokolla on julkaistu; tai jos tällaisia protokollia ei ole julkaistu,

c. kansainvälisen uusia kasvilajeja suojaavan liiton (UPOV) erottuvuutta, yhtenäisyyttä ja pysyvyyttä koskevan testauksen yleisohjeiden X jaksossa ja liitteessä niiden lajien osalta, joista tällaisia yleisohjeita on julkaistu; tai jos tällaisia yleisohjeita ei ole julkaistu

d. kansallisia säännöksiä; ja

2) tiedot siitä, onko lajike rekisteröity virallisesti toisessa jäsenvaltiossa tai onko siitä tehty rekisteröintiä koskeva hakemus toisessa jäsenvaltiossa;

3) ehdotettu nimi; sekä

4) muuntogeenisen lajikkeen tapauksessa direktiivin 2001/18/EY tai asetuksen (EY) N:o 1829/2003 nojalla annettu viljelylupa.

Jos hakemuksessa ei ole mukana toisen jäsenvaltion virallisen elimen vahvistamaa virallista kuvausta tulee Ruokaviraston edellyttää viljelykokeita, jotta voidaan varmistaa luetteloinnin edellytysten täyttyminen.

Hakija voi liittää hakemukseen myös muut merkitykselliset tiedot.

B OSA

Virallisesti tunnustettu kuvaus

Liitteen 1 A osan suvun tai lajin kasvilajike voidaan hyväksyä kasvilajikeluetteloon, jos sillä on Ruokaviraston hyväksymä virallisesti tunnustettu kuvaus ja se on ollut markkinoilla ennen 30.9.2012.

Liitteen 1 A osan suvun tai lajin kasvilajikkeella, joka on tullut markkinoille 30.9.2012 jälkeen ja jolla ei ole varsinaista merkitystä kaupallisen viljelytuotannon kannalta ja jota markkinoidaan vain Suomessa vähimmäisvaatimukset täyttävänä aineistona, voi olla virallisesti tunnustettu kuvaus.

Lajikkeen kuvauksen virallista tunnustamista varten taimiaineiston toimittajan on kuvattava lajikkeesta vähintään:

1) yhteisön kasvilajikeviraston (CPVO) lajille antamien erottuvuutta, yhtenäisyyttä ja

pysyvyyttä koskevan lajiketutkimuksen yleisohjeiden lajikkeiden ryhmittelyssä käytettävät ominaisuudet, tai niiden puuttuessa;

2) kasvilajikkeiden suojaamista koskevan kansainvälisen järjestön (UPOV) testausprotokollasta lajikkeiden ryhmittelyssä käytettävät ominaisuudet, tai CPVO:n ja UPOV:in testausprotokollien puuttuessa;

3) lajikekuvaus tehdään kansallisten säännösten mukaan (taulukko 1). Lajikekuvaus toimitetaan Ruokavirastoon, joka päättää sen hyväksymisestä virallisesti tunnustetuksi kuvaukseksi.

Taulukko 1. Hedelmä- ja marjakasvilajikkeiden kuvaukset

Laji

Kuvaus

Rubus arcticus L. (mesimarja)

Keskilehdykän muoto

vinoneliömäinen

suikea

Lehden reunan hammastuksen muoto

mutkalaitainen

sahalaitainen

toissahalaitainen

syvään toissahalaitainen

hammaslaitainen

nyhälaitainen

kaksoisnyhälaitainen

Hedelmä: koko

pieni

keskikokoinen

suuri

Hedelmä: väri

tasaisen tummanpunainen

vaihtelee keltavihreästä tummanpunaiseen

Rubus chamaemorus L. (lakka)

Sukupuoli:

hedekasvi

emikasvi

kaksineuvoinen

Hedelmä: väri

keltainen

oranssi

punainen

Vaccinium microcarpum , V. macrocarpon , V. oxycoccos (karpalo)

Kasvusto: korkeus

matala

keskinkertainen

korkea

Marja: koko

hyvin pieni

pieni

keskikokoinen

suuri

hyvin suuri

Marja: muoto

nauriinmuotoinen

pallomainen

luumunmuotoinen

munanmuotoinen

käänteisen munanmuotoinen

päärynänmuotoinen

sylinterimäinen

kuoppa/harjupintainen

muu

Marja: väri

valkea – pinkki

pinkki

punainen

tummanpunainen

tummanpunainen – violetti

mustanpunainen

ruskehtava

muu

Marja: vahakerros

puuttuu

vähäinen

keskinkertainen

vahva

Sadon kypsymisaika

aikainen

keskikautinen

myöhäinen

Liite 4

Kasvilajikeluettelo

Kasvilajikeluetteloon merkitään seuraavat tiedot:

1) lajikkeen nimi ja sen synonyymi;

2) laji, johon lajike kuuluu;

3) tapauksen mukaan ilmaisu ”virallinen kuvaus” tai ”virallisesti tunnustettu kuvaus”

4) rekisteröintipäivä tai tapauksen mukaan rekisteröinnin uusimispäivä

5) tapauksen mukaan Euroopan unionin kasvilajikeluetteloon (FRUMATIS) vapaaehtoisesti lisättävät tiedot niiden lajikkeiden osalta, jotka ilmoitetaan kyseiseen luetteloon

Lajikkeet on mahdollisuuksien mukaan nimettävä noudattamalla joko Euroopan unionissa hyväksyttyjä ohjeita tai niiden puuttuessa kansainvälisesti hyväksyttyjä ohjeita.

Ruokaviraston tulee säilyttää asiakirja-aineisto kustakin rekisteröimästään lajikkeesta. Asiakirja-aineistoon on sisällyttävä kuvaus lajikkeesta ja tiivistelmä kaikista lajikkeen luetteloinnin kannalta merkityksellisistä tosiseikoista.

Lajikkeen, jolla on virallinen kuvaus, luetteloinnin voimassaoloaika on 30 vuotta. Muuntogeenisten lajikkeiden rekisteröinnin voimassaoloaika on rajattava kauteen, joksi muuntogeeniselle organismille, josta lajike koostuu, on myönnetty viljelylupa direktiivin 2001/18/EY tai asetuksen (EY) N:o 1829/2003 nojalla.

Lajikkeiden, jolla on virallinen kuvaus, luettelointi voidaan uusia enintään 30 vuoden kausiksi, edellyttäen että kyseisen lajikkeen aineisto on edelleen saatavilla ja muuntogeenisten organismien osalta on voimassa oleva viljelylupa.

Liite 5

Taimiaineiston perinnöllinen laatu

A OSA

Liitteen 1 A osan mukaisen taimiaineiston perinnölliselle laadulle asetettavat vaatimukset

Markkinointia varten tuotettavan, markkinoitavan tai maahantuotavan liitteen 1 A osan mukaisen taimiaineiston lajikkeen on oltava kasvinjalostajan oikeudella suojattu, kasvilajikeluetteloon hyväksytty tai yleisesti tunnettu.

Lajike katsotaan yleisesti tunnetuksi, jos

1) se on hyväksytty kasvilajikeluetteloon toisessa jäsenvaltiossa;

2) siitä on tehty kasvilajikeluetteloon hyväksymistä koskeva hakemus toisessa jäsenvaltiossa;

3) siitä on tehty kasvinjalostajan oikeutta koskeva hakemus;

4) sitä on markkinoitu ennen 30 päivää syyskuuta 2012 Suomen tai muun Euroopan unionin jäsenvaltion alueella edellyttäen, että siitä on olemassa virallisesti tunnustettu kuvaus; tai

5) lajikkeella ei ole varsinaista merkitystä kaupallisen viljelytuotannon kannalta, sillä on virallisesti tunnustettu kuvaus ja sitä markkinoidaan vain Suomessa vähimmäisvaatimukset täyttävänä aineistona (CAC).

Jos perusrunkoaineisto ei kuulu mihinkään lajikkeeseen, on kyseinen laji tai lajihybridi ilmoitettava.

B OSA

Liitteen 1 B osan mukaisen taimiaineiston perinnölliselle laadulle asetettavat vaatimukset

markkinointia varten tuotettavan, markkinoitavan tai maahantuotavan liitteen 1 B osan mukaisen taimiaineiston on oltava kasvilajin ja milloin lajike ilmoitetaan kasvilajikkeen osalta oikein nimettyä ja perinnöllisesti riittävän yhtenäistä.

Liite 6

Taimiaineiston terveysvaatimukset

A OSA

Liitteen 1 A osassa mainittujen hedelmä- ja marjakasvien kasvintuhoojat ja toimenpiteet

CAC-aineisto on tuotantotiloissa, avomaalla ja lohkoilla tuotantovaiheessa tehtävän silmämääräisen tarkastuksen perusteella todettava käytännössä vapaaksi kaikista taulukoissa 1 ja 2 kyseisen suvun tai lajin osalta luetelluista tuhoojista, ellei taulukossa 3. toisin todeta.

Toimittajan on tehtävä tunnistetulle aineistolähteelle tai CAC-aineistolle näytteenotto ja testaus taulukossa 2 lueteltujen säänneltyjen muiden kuin unionikaranteenituhoojien varalta taulukon 3 vaatimusten mukaisesti kyseisen suvun tai lajin ja luokan osalta.

Jos taulukossa 1 lueteltuja säänneltyjä kasvinterveysasetuksen mukaisia muita kuin unionikaranteenituhoojia epäillään esiintyvän, toimittajan on tehtävä kyseiselle tunnistetulle aineistolähteelle tai CAC-aineistolle näytteenotto ja testaus.

Lohkoilla olevia CAC-lisäysaineistoa ja CAC-hedelmäkasveja saa tuotantovaiheen jälkeen pitää kaupan ainoastaan, jos ne on toimittajan tekemässä silmämääräisessä tarkastuksessa todettu vapaiksi taulukoissa 1 ja 2 lueteltujen tuhoojien merkeistä tai oireista.

Toimittajan on toteutettava toimenpiteet, joilla varmistetaan, että terveysvaatimuksia noudatetaan taulukon 3 mukaisesti kyseisen suvun tai lajin ja luokan osalta.

Taimiaineisto ei saa sisältää havaittavissa määrin rikkanenättiä ( Rorippa sylvestris L.) eikä merkittävissä määrin muita monivuotisia rikkakasveja tai niiden osia.

Tämän liitteen toimenpiteitä ei sovelleta CAC-aineistoon kryosäilytyksen aikana.

Edellä säädettyjen lisäysaineiston ja hedelmäkasvien terveyttä koskevien vaatimusten lisäksi lisäysaineisto ja hedelmäkasvit on tuotettava taulukossa 3 vahvistettujen tuotantotiloja, -paikkaa tai -aluetta koskevien vaatimusten mukaisesti kyseisessä taulukossa kyseisen suvun tai lajin osalta lueteltujen säänneltyjen muiden kuin unionikaranteenituhoojien esiintymisen rajoittamiseksi.

Taulukko 1. Luettelo kasvinterveysasetuksen mukaisista säännellyistä muista kuin unionikaranteenituhoojista, joiden esiintymisen osalta vaaditaan silmämääräinen tarkastus ja, jos on epäilyksiä, näytteenotto ja testaus.

Suku tai laji

Säännellyt muut kuin unionikaranteenituhoojat

Castanea sativa Mill.

Sienet ja munasienetCryphonectria parasitica (Murrill) Barr [ENDOPA] Mycosphaerella punctiformis Verkley & U. Braun [RAMUEN] Phytophthora cambivora (Petri) Buisman [PHYTCM] Phytophthora cinnamomi Rands [PHYTCN] Virukset, viroidit, viruksenkaltaiset taudit ja fytoplasmat Chestnut mosaic agent

Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus Raf.

Sienet ja munasienetPhytophthora citrophthora (R.E.Smith & E.H.Smith) Leonian [PHYTCO] Phytophthora nicotianae var. parasitica (Dastur) Waterhouse [PHYTNP] Hyönteiset ja punkitAleurothrixus floccosus Maskell [ALTHFL] Parabemisia myricae Kuwana [PRABMY] AnkeroisetPratylenchus vulnus Allen & Jensen [PRATVU] Tylenchulus semipenetrans Cobb [TYLESE]

Corylus avellana L.

BakteeritPseudomonas avellanae Janse et al. [PSDMAL] Xanthomonas arboricola pv. corylina (Miller, Bollen, Simmons, Gross & Barss) Vauterin, Hoste, Kersters & Swings [XANTCY] Sienet ja munasienetArmillariella mellea (Vahl) Kummer [ARMIME] Verticillium albo-atrum Reinke & Berthold [VERTAA] Verticillium dahliae Kleb [VERTDA] Hyönteiset ja punkitPhytoptus avellanae Nalepa [ERPHAV]

Cydonia oblonga Mill. ja Pyrus L.

BakteeritAgrobacterium tumefaciens (Smith & Townsend) Conn [AGRBTU] Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al. [ERWIAM] Pseudomonas syringae pv. syringae van Hall [PSDMSY] Sienet ja munasienetArmillariella mellea (Vahl) Kummer [ARMIME] Chondrostereum purpureum Pouzar [STERPU] Glomerella cingulata (Stoneman) Spaulding & von Schrenk [GLOMCI] Neofabraea alba Desmazières [PEZIAL] Neofabraea malicorticis Jackson [PEZIMA] Neonectria ditissima (Tulasne & C. Tulasne) Samuels & Rossman [NECTGA] Phytophthora cactorum (Lebert & Cohn) J.Schröter [PHYTCC] Sclerophora pallida Yao & Spooner [SKLPPA] Verticillium albo-atrum Reinke & Berthold [VERTAA] Verticillium dahliae Kleb [VERTDA] Hyönteiset ja punkitEriosoma lanigerum Hausmann [ERISLA] Psylla spp. Geoffroy [1PSYLG] AnkeroisetMeloidogyne hapla Chitwood [MELGHA] Meloidogyne javanica Chitwood [MELGJA] Pratylenchus penetrans (Cobb) Filipjev & Schuurmans-Stekhoven [PRATPE] Pratylenchus vulnus Allen & Jensen [PRATVU]

Ficus carica L.

BakteeritXanthomonas campestris pv. fici (Cavara) Dye [XANTFI] Sienet ja munasienetArmillariella mellea (Vahl) Kummer [ARMIME] Hyönteiset ja punkitCeroplastes rusci Linnaeus [CERPRU] AnkeroisetHeterodera fici Kirjanova [HETDFI] Meloidogyne arenaria Chitwood [MELGAR] Meloidogyne incognita (Kofold & White) Chitwood [MELGIN] Meloidogyne javanica Chitwood [MELGJA] Pratylenchus penetrans (Cobb) Filipjev & Schuurmans-Stekhoven [PRATPE] Pratylenchus vulnus Allen & Jensen [PRATVU] Virukset, viroidit, viruksenkaltaiset taudit ja fytoplasmat Fig mosaic agent [FGM000]

Fragaria L.

BakteeritCandidatus Phlomobacter fragariae Zreik, Bové & Garnier [PHMBFR] Sienet ja munasienetPodosphaera aphanis (Wallroth) Braun & Takamatsu [PODOAP] Rhizoctonia fragariae Hussain & W.E.McKeen [RHIZFR] Verticillium albo-atrum Reinke & Berthold [VERTAA] Verticillium dahliae Kleb [VERTDA] Hyönteiset ja punkitChaetosiphon fragaefolii Cockerell [CHTSFR] Phytonemus pallidus Banks [TARSPA] AnkeroisetDitylenchus dipsaci (Kuehn) Filipjev [DITYDI] Meloidogyne hapla Chitwood [MELGHA] Pratylenchus vulnus Allen & Jensen [PRATVU] Virukset, viroidit, viruksenkaltaiset taudit ja fytoplasmatCandidatus Phytoplasma asteris Lee et al. [PHYPAS] Candidatus Phytoplasma australiense Davis et al. [PHYPAU] Candidatus Phytoplasma fragariae Valiunas, Staniulis & Davis [PHYPFG] Candidatus Phytoplasma pruni [PHYPPN] Candidatus Phytoplasma solani Quaglino et al. [PHYPSO] Clover phyllody phytoplasma [PHYP03] Strawberry multiplier disease phytoplasma [PHYP75]

Juglans regia L.

BakteeritAgrobacterium tumefaciens (Smith & Townsend) Conn [AGRBTU] Xanthomonas arboricola pv. juglandi (Pierce) Vauterin et al. [XANTJU] Sienet ja munasienetArmillariella mellea (Vahl) Kummer [ARMIME] Chondrostereum purpureum Pouzar [STERPU] Neonectria ditissima (Tulasne & C. Tulasne) Samuels & Rossman [NECTGA] Phytophthora cactorum (Lebert & Cohn) J.Schröter [PHYTCC] Hyönteiset ja punkitEpidiaspis leperii Signoret [EPIDBE] Pseudaulacaspis pentagona Targioni-Tozzetti [PSEAPE] Quadraspidiotus perniciosus Comstock [QUADPE]

Malus Mill.

BakteeritAgrobacterium tumefaciens (Smith & Townsend) Conn [AGRBTU] Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al. [ERWIAM] Pseudomonas syringae pv. syringae van Hall [PSDMSY] Sienet ja munasienetArmillariella mellea (Vahl) Kummer [ARMIME] Chondrostereum purpureum Pouzar [STERPU] Glomerella cingulata (Stoneman) Spaulding & von Schrenk [GLOMCI] Neofabraea alba Desmazières [PEZIAL] Neofabraea malicorticis Jackson [PEZIMA] Neonectria ditissima (Tulasne & C. Tulasne) Samuels & Rossman [NECTGA] Phytophthora cactorum (Lebert & Cohn) J.Schröter [PHYTCC] Sclerophora pallida Yao & Spooner [SKLPPA] Verticillium albo-atrum Reinke & Berthold [VERTAA] Verticillium dahliae Kleb [VERTDA] Hyönteiset ja punkitEriosoma lanigerum Hausmann [ERISLA] Psylla spp. Geoffroy [1PSYLG] AnkeroisetMeloidogyne hapla Chitwood [MELGHA] Meloidogyne javanica Chitwood [MELGJA] Pratylenchus penetrans (Cobb) Filipjev & Schuurmans-Stekhoven [PRATPE] Pratylenchus vulnus Allen & Jensen [PRATVU]

Olea europaea L.

BakteeritPseudomonas savastanoi pv. savastanoi (Smith) Gardan et al. [PSDMSA] AnkeroisetMeloidogyne arenaria Chitwood [MELGAR] Meloidogyne incognita (Kofold & White) Chitwood [MELGIN] Meloidogyne javanica Chitwood [MELGJA] Pratylenchus vulnus Allen & Jensen [PRATVU] Virukset, viroidit, viruksenkaltaiset taudit ja fytoplasmat Olive leaf yellowing-associated virus [OLYAV0] Olive vein yellowing-associated virus [OVYAV0] Olive yellow mottling and decline associated virus [OYMDAV]

Pistacia vera L.

Sienet ja munasienetPhytophthora cambivora (Petri) Buisman [PHYTCM] Phytophthora cryptogea Pethybridge & Lafferty [PHYTCR] Rosellinia necatrix Prillieux [ROSLNE] Verticillium dahliae Kleb [VERTDA] AnkeroisetPratylenchus penetrans (Cobb) Filipjev & Schuurmans-Stekhoven [PRATPE] Pratylenchus vulnus Allen & Jensen [PRATVU]

Prunus domestica L. ja Prunus dulcis (Miller) Webb

BakteeritAgrobacterium tumefaciens (Smith & Townsend) Conn [AGRBTU] Pseudomonas syringae pv. morsprunorum (Wormald) Young, Dye & Wilkie [PSDMMP] Sienet ja munasienetPhytophthora cactorum (Lebert & Cohn) J.Schröter [PHYTCC] Verticillium dahliae Kleb [VERTDA] Hyönteiset ja punkitPseudaulacaspis pentagona Targioni-Tozzetti [PSEAPE] Quadraspidiotus perniciosus Comstock [QUADPE] AnkeroisetMeloidogyne arenaria Chitwood [MELGAR] Meloidogyne incognita (Kofold & White) Chitwood [MELGIN] Meloidogyne javanica Chitwood [MELGJA] Pratylenchus penetrans (Cobb) Filipjev & Schuurmans-Stekhoven [PRATPE] Pratylenchus vulnus Allen & Jensen [PRATVU]

Prunus armeniaca L.

BakteeritAgrobacterium tumefaciens (Smith & Townsend) Conn [AGRBTU] Pseudomonas syringae pv. morsprunorum (Wormald) Young, Dye & Wilkie [PSDMMP] Pseudomonas syringae pv. syringae van Hall [PSDMSY] Pseudomonas viridiflava (Burkholder) Dowson [PSDMVF] Sienet ja munasienetPhytophthora cactorum (Lebert & Cohn) J.Schröter [PHYTCC] Verticillium dahliae Kleb [VERTDA] Hyönteiset ja punkitPseudaulacaspis pentagona Targioni-Tozzetti [PSEAPE] Quadraspidiotus perniciosus Comstock [QUADPE] AnkeroisetMeloidogyne arenaria Chitwood [MELGAR] Meloidogyne incognita (Kofold & White) Chitwood [MELGIN] Meloidogyne javanica Chitwood [MELGJA] Pratylenchus penetrans (Cobb) Filipjev & Schuurmans-Stekhoven [PRATPE] Pratylenchus vulnus Allen & Jensen [PRATVU]

Prunus avium L. ja Prunus cerasus L.

BakteeritAgrobacterium tumefaciens (Smith & Townsend) Conn [AGRBTU] Pseudomonas syringae pv. morsprunorum (Wormald) Young, Dye & Wilkie [PSDMMP] Sienet ja munasienetPhytophthora cactorum (Lebert & Cohn) J.Schröter [PHYTCC] Hyönteiset ja punkitQuadraspidiotus perniciosus Comstock [QUADPE] AnkeroisetMeloidogyne arenaria Chitwood [MELGAR] Meloidogyne incognita (Kofold & White) Chitwood [MELGIN] Meloidogyne javanica Chitwood [MELGJA] Pratylenchus penetrans (Cobb) Filipjev & Schuurmans-Stekhoven [PRATPE] Pratylenchus vulnus Allen & Jensen [PRATVU]

Prunus persica (L.) Batsch ja Prunus salicina Lindley

BakteeritAgrobacterium tumefaciens (Smith & Townsend) Conn [AGRBTU] Pseudomonas syringae pv. morsprunorum (Wormald) Young, Dye & Wilkie [PSDMMP] Pseudomonas syringae pv. persicae (Prunier, Luisetti &. Gardan) Young, Dye & Wilkie [PSDMPE] Sienet ja munasienetPhytophthora cactorum (Lebert & Cohn) J.Schröter [PHYTCC] Verticillium dahliae Kleb [VERTDA] Hyönteiset ja punkitPseudaulacaspis pentagona Targioni-Tozzetti [PSEAPE] Quadraspidiotus perniciosus Comstock [QUADPE] AnkeroisetMeloidogyne arenaria Chitwood [MELGAR] Meloidogyne incognita (Kofold & White) Chitwood [MELGIN] Meloidogyne javanica Chitwood [MELGJA] Pratylenchus penetrans (Cobb) Filipjev & Schuurmans-Stekhoven [PRATPE] Pratylenchus vulnus Allen & Jensen [PRATVU]

Ribes L.

Sienet ja munasienetDiaporthe strumella (Fries) Fuckel [DIAPST] Microsphaera grossulariae (Wallroth) Léveillé [MCRSGR] Podosphaera mors-uvae (Schweinitz) Braun & Takamatsu [SPHRMU] Hyönteiset ja punkitCecidophyopsis ribis Westwood [ERPHRI] Dasineura tetensi Rübsaamen [DASYTE] Pseudaulacaspis pentagona Targioni-Tozzetti [PSEAPE] Quadraspidiotus perniciosus Comstock [QUADPE] Tetranychus urticae Koch [TETRUR] AnkeroisetAphelenchoides ritzemabosi (Schwartz) Steiner & Buhrer [APLORI] Ditylenchus dipsaci (Kuehn) Filipjev [DITYDI] Virukset, viroidit, viruksenkaltaiset taudit ja fytoplasmat Aucuba mosaic agent and blackcurrant yellows agent combined

Rubus L.

BakteeritAgrobacterium spp. Conn [1AGRBG] Rhodococcus fascians Tilford [CORBFA] Sienet ja munasienetPeronospora rubi Rabenhorst [PERORU] Hyönteiset ja punkitResseliella theobaldi Barnes [THOMTE]

Vaccinium L.

BakteeritAgrobacterium tumefaciens (Smith & Townsend) Conn [AGRBTU] Sienet ja munasienetDiaporthe vaccinii Shear [DIAPVA] Exobasidium vaccinii (Fuckel) Woronin [EXOBVA] Godronia cassandrae (anamorph Topospora myrtilli ) Peck [GODRCA]

Taulukko 2. Luettelo kasvinterveysasetuksen mukaisista säännellyistä muista kuin unionikaranteenituhoojista, joiden esiintymisen osalta vaaditaan silmämääräinen tarkastus ja tarvittaessa näytteenotto ja testaus, jos testausta vaaditaan taulukon 3 mukaan.

Suku tai laji

Säännellyt muut kuin unionikaranteenituhoojat

Citrus  L.,  Fortunella  Swingle ja  Poncirus  Raf.

BakteeritSpiroplasma citri  Saglio  et al.  [SPIRCI] Sienet ja munasienetPlenodomus tracheiphilus  (Petri) Gruyter, Aveskamp & Verkley [DEUTTR] Virukset, viroidit, viruksenkaltaiset taudit ja fytoplasmatCitrus cristacortis  agent [CSCC00] Sitruksen rosokuoriviroidi [CEVD00] Citrus impietratura agent [CSI000] Citrus leaf blotch virus [CLBV00] Citrus psorosis virus [CPSV00] Sitruksen suruvirus (EU-isolaatit) [CTV000] Sitruksen kirjovirus [CVV000] Humalan kitukasvuviroidi [HSVD00]

Corylus avellana  L. 

Virukset, viroidit, viruksenkaltaiset taudit ja fytoplasmat Omenan mosaiikkivirus [APMV00]

Cydonia oblonga  Mill. 

Virukset, viroidit, viruksenkaltaiset taudit ja fytoplasmat Omenan kloroottinen lehtilaikkuvirus [ACLSV0] Apple rubbery wood agent [ARW000] Omenapuun uurteisuusvirus [ASGV00] Apple stem-pitting virus [ASPV00] Pear bark necrosis agent [PRBN00] Pear bark split agent [PRBS00] Pear blister canker viroid [PBCVD0] Pear rough bark agent [PRRB00] Quince yellow blotch agent [ARW000]

Fragaria L.

BakteeritXanthomonas fragariae  Kennedy & King [XANTFR] Sienet ja munasienetColletotrichum acutatum  Simmonds [COLLAC] Phytophthora cactorum  (Lebert & Cohn) J.Schröter [PHYTCC] Phytophthora fragariae  C.J. Hickman [PHYTFR] AnkeroisetAphelenchoides besseyi  Christie [APLOBE] Aphelenchoides blastophthorus  Franklin [APLOBL] Aphelenchoides fragariae  (Ritzema Bos) Christie [APLOFR] Aphelenchoides ritzemabosi  (Schwartz) Steiner & Buhrer [APLORI] Virukset, viroidit, viruksenkaltaiset taudit ja fytoplasmat Arabiksen mosaiikkivirus [ARMV00] Vadelman rengaslaikkuvirus [RPRSV0] Mansikan kurttuvirus [SCRV00] Mansikan piilevä rengaslaikkuvirus [SLRSV0] Mansikan lievä lehtireunan kellastumisvirus [SMYEV0] Strawberry mottle virus [SMOV00] Mansikan suoninauhavirus [SVBV00] Tomaatin mustalaikkuvirus [TBRV00]

Juglans regia L.

Virukset, viroidit, viruksenkaltaiset taudit ja fytoplasmat Kirsikan kierrelehtivirus [CLRV00]

Malus  Mill.

Virukset, viroidit, viruksenkaltaiset taudit ja fytoplasmat Omenan kloroottinen lehtilaikkuvirus [ACLSV0] Apple dimple fruit viroid [ADFVD0] Apple flat limb agent [AFL000] Omenan mosaiikkivirus [APMV00] Apple rubbery wood agent [ARW000] Omenan tähtirosoviroidi [ASSVD0] Apple star crack agent [APHW00] Omenapuun uurteisuusvirus [ASGV00] Apple stem-pitting virus [ASPV00] Candidatus  Phytoplasma  mali  Seemüller & Schneider [PHYPMA] Hedelmätaudit: chat fruit [APCF00], green crinkle [APGC00], bumpy fruit of Ben Davis, rough skin [APRSK0], star crack, russet ring [APLP00], russet wart

Olea europaea  L.

Sienet ja munasienetVerticillium dahliae  Kleb [VERTDA] Virukset, viroidit, viruksenkaltaiset taudit ja fytoplasmat Arabiksen mosaiikkivirus [ARMV00]Kirsikan kierrelehtivirus [CLRV00] Mansikan piilevä rengaslaikkuvirus [SLRSV0]

Prunus dulcis  (Miller) Webb

BakteeritXanthomonas arboricola  pv.  pruni  (Smith) Vauterin  et al.  [XANTPR] Virukset, viroidit, viruksenkaltaiset taudit ja fytoplasmat Omenan kloroottinen lehtilaikkuvirus [ACLSV0] Omenan mosaiikkivirus [APMV00] Candidatus  Phytoplasma  prunorum  Seemüller & Schneider [PHYPPR] Luumun rokkovirus [PPV000] Luumun kääpiökasvuvirus [PDV000] Luumun nekroottinen rengaslaikkuvirus [PNRSV0]

Prunus armeniaca  L.

BakteeritXanthomonas arboricola  pv.  pruni (Smith) Vauterin et al.  [XANTPR] Virukset, viroidit, viruksenkaltaiset taudit ja fytoplasmat Omenan kloroottinen lehtilaikkuvirus [ACLSV0] Omenan mosaiikkivirus [APMV00] Apricot latent virus [ALV000] Candidatus Phytoplasma prunorum  Seemüller & Schneider [PHYPPR] Luumun rokkovirus [PPV000] Luumun kääpiökasvuvirus [PDV000] Luumun nekroottinen rengaslaikkuvirus [PNRSV0]

Prunus avium  L. ja  Prunus cerasus  L.

BakteeritXanthomonas arboricola  pv.  pruni  (Smith) Vauterin  et al.  [XANTPR] Virukset, viroidit, viruksenkaltaiset taudit ja fytoplasmat Omenan kloroottinen lehtilaikkuvirus [ACLSV0] Omenan mosaiikkivirus [APMV00] Arabiksen mosaiikkivirus [ARMV00] Candidatus  Phytoplasma  prunorum  Seemüller & Schneider [PHYPPR] Cherry green ring mottle virus [CGRMV0] Kirsikan kierrelehtivirus [CLRV00] Cherry mottle leaf virus [CMLV00] Cherry necrotic rusty mottle virus [CRNRM0] Little cherry virus 1 and 2 [LCHV10], [LCHV20] Luumun rokkovirus [PPV000] Luumun kääpiökasvuvirus [PDV000] Luumun nekroottinen rengaslaikkuvirus [PNRSV0] Vadelman rengaslaikkuvirus [RPRSV0] Mansikan piilevä rengaslaikkuvirus [SLRSV0] Tomaatin mustalaikkuvirus [TBRV00]

Prunus domestica  L.,  Prunus salicina  Lindley ja muut  Prunus  L. -lajit, jotka ovat alttiita luumun rokkovirukselle  Prunus  L. -hybridien tapauksessa

BakteeritXanthomonas arboricola  pv.  pruni  (Smith) Vauterin  et al.  [XANTPR] Virukset, viroidit, viruksenkaltaiset taudit ja fytoplasmat Omenan kloroottinen lehtilaikkuvirus [ACLSV0] Omenan mosaiikkivirus [APMV00] Candidatus  Phytoplasma  prunorum  Seemüller & Schneider [PHYPPR] Kirsikkaluumun piilevä rengaslaikkuvirus [MLRSV0] Luumun rokkovirus [PPV000] Luumun kääpiökasvuvirus [PDV000] Luumun nekroottinen rengaslaikkuvirus [PNRSV0]

Prunus persica  (L.) Batsch

BakteeritXanthomonas arboricola  pv.  pruni  (Smith) Vauterin  et al.  [XANTPR] Virukset, viroidit, viruksenkaltaiset taudit ja fytoplasmat Omenan kloroottinen lehtilaikkuvirus [ACLSV0] Omenan mosaiikkivirus [APMV00] Apricot latent virus [ALV000] Candidatus  Phytoplasma  prunorum  Seemüller & Schneider [PHYPPR] Peach latent mosaic viroid [PLMVD0] Luumun rokkovirus [PPV000] Luumun kääpiökasvuvirus [PDV000] Luumun nekroottinen rengaslaikkuvirus [PNRSV0] Mansikan piilevä rengaslaikkuvirus [SLRSV0]

Pyrus  L.

Virukset, viroidit, viruksenkaltaiset taudit ja fytoplasmat Omenan kloroottinen lehtilaikkuvirus [ACLSV0] Apple rubbery wood agent [ARW000] Omenapuun uurteisuusvirus [ASGV00] Apple stem-pitting virus [ASPV00] Candidatus  Phytoplasma  pyri  Seemüller & Schneider [PHYPPY] Pear bark necrosis agent [PRBN00] Pear bark split agent [PRBS00] Pear blister canker viroid [PBCVD0] Pear rough bark agent [PRRB00] Quince yellow blotch agent [ARW000]

Ribes  L.

Virukset, viroidit, viruksenkaltaiset taudit ja fytoplasmat Arabiksen mosaiikkivirus [ARMV00] Mustaherukan suonenkatovirus [BRAV00] Kurkun mosaiikkivirus [CMV000] Gooseberry vein banding associated virus [GOVB00] Vadelman rengaslaikkuvirus [RPRSV0] Mansikan piilevä rengaslaikkuvirus [SLRSV0]

Rubus  L. 

Sienet ja munasienetPhytophthora  spp. de Bary [1PHYTG] Virukset, viroidit, viruksenkaltaiset taudit ja fytoplasmat Omenan mosaiikkivirus [APMV00] Arabiksen mosaiikkivirus [ARMV00] Mustavatun kuoliovirus [BRNV00] Candidatus  Phytoplasma  rubi  Malembic-Maher  et al. [PHYPRU] Kurkun mosaiikkivirus [CMV000] Raspberry bushy dwarf virus [RBDV00] Vadelman läikkälehtivirus [RLMV00] Vadelman rengaslaikkuvirus [RPRSV0] Vadelman suonikloroosivirus [RVCV00] Raspberry yellow spot [RYS000] Rubus  yellow net virus [RYNV00] Mansikan piilevä rengaslaikkuvirus [SLRSV0] Tomaatin mustalaikkuvirus [TBRV00]

Vaccinium  L.

Virukset, viroidit, viruksenkaltaiset taudit ja fytoplasmat Blueberry mosaic associated ophiovirus [BLMAV0] Pensasmustikan punarengaslaikkuvirus [BRRV00] Blueberry scorch virus [BLSCV0] Blueberry shock virus [BLSHV0] Pensasmustikan kengännauhavirus [BSSV00] Candidatus  Phytoplasma  asteris  Lee  et al. [PHYPAS] Candidatus  Phytoplasma  pruni  [PHYPPN] Candidatus  Phytoplasma  solani Quaglino et al. [PHYPSO] Cranberry false blossom phytoplasma [PHYPFB]

Taulukko 3. CAC-luokan suku- tai lajikohtaisia toimenpiteitä koskevat vaatimukset.

1. Castanea sativa Mill.

Silmämääräinen tarkastus

Silmämääräiset tarkastukset on tehtävä kerran vuodessa.

Näytteenotto ja testaus

Näytteenotto ja testaus on tehtävä, jos on epäilyksiä taulukossa 1 lueteltujen säänneltyjen muiden kuin unionikaranteenituhoojien esiintymisestä.

Tuotantotiloja, -paikkaa tai -aluetta koskevat vaatimukset

i) CAC-luokan lisäysaineisto ja hedelmäkasvit on tuotettava alueilla, joiden tiedetään olevan vapaita Cryphonectria parasitica (Murrill) Barr -tuhoojasta; tai

ii) CAC-luokan lisäysaineistossa ja hedelmäkasveissa ei ole tuotantotiloissa havaittu oireita Cryphonectria parasitica (Murrill) Barr -tuhoojasta viimeksi päättyneen kasvukauden alun jälkeen; tai

iii) CAC-luokan lisäysaineisto ja hedelmäkasvit, joissa on oireita Cryphonectria parasitica (Murrill) Barr -tuhoojasta, on hävitetty paikalta, jäljelle jääneet lisäysaineisto ja hedelmäkasvit on tarkastettava viikoittain, ja tuotantotiloissa ei ole havaittu oireita vähintään kolmeen viikkoon ennen lähettämistä.

2. Citrus L., Fortunella Swingle ja Poncirus Raf.

Silmämääräinen tarkastus

Silmämääräiset tarkastukset on tehtävä kerran vuodessa.

Näytteenotto ja testaus

CAC-luokan lisäysaineiston ja hedelmäkasvien on oltava peräisin tunnistetusta aineistolähteestä, joka on todettu silmämääräisen tarkastuksen, näytteenoton ja testauksen perusteella vapaaksi taulukossa 2 luetelluista säännellyistä muista kuin unionikaranteenituhoojista.

Jos tunnistettu aineistolähde on pidetty hyönteisiltä suojatuissa tiloissa, kyseisen aineiston edustavalle osuudelle on tehtävä näytteenotto ja testaus joka kahdeksas vuosi sitruksen suruviruksen (EU-isolaatit) esiintymisen varalta.

Jos tunnistettua aineistolähdettä ei ole pidetty hyönteisiltä suojatuissa tiloissa, kyseisen aineiston edustavalle osuudelle on tehtävä näytteenotto ja testaus joka kolmas vuosi sitruksen suruviruksen (EU-isolaatit) esiintymisen varalta.

Tuotantotiloja, -paikkaa tai -aluetta koskevat vaatimukset

i) CAC-luokan lisäysaineisto ja hedelmäkasvit on tuotettava alueilla, joiden tiedetään olevan vapaita sitruksen suruviruksesta (EU-isolaatit), Spiroplasma citri Saglio et al .- ja Plenodomus tracheiphilus (Petri) Gruyter, Aveskamp & Verkley -tuhoojasta; tai

ii) CAC-luokan lisäysaineisto ja hedelmäkasvit on kasvatettu hyönteisiltä suojatuissa tiloissa, kyseisessä lisäysaineistossa ja kyseisissä hedelmäkasveissa ei ole havaittu oireita Spiroplasma citri Saglio et al .- tai Plenodomus tracheiphilus (Petri) Gruyter, Aveskamp & Verkley -tuhoojasta viimeksi päättyneen kasvukauden aikana ja aineistosta on otettu pistokokein näytteitä sitruksen suruviruksen (EU-isolaatit) varalta ennen kaupan pitämistä; tai

iii) jos CAC-luokan lisäysaineistoa ja hedelmäkasveja ei ole kasvatettu hyönteisiltä suojatuissa tiloissa, tuotantotiloissa olevassa CAC-luokan lisäysaineistossa ja hedelmäkasveissa ei ole havaittu oireita Spiroplasma citri Saglio et al .- tai Plenodomus tracheiphilus (Petri) Gruyter, Aveskamp & Verkley -tuhoojasta viimeksi päättyneen kasvukauden aikana, kaikki niiden välittömässä läheisyydessä sijaitsevat oireelliset kasvit on hävitetty paikalta ja tuhottu välittömästi, ja aineiston edustavalle osuudelle on tehty näytteenotto ja testaus sitruksen suruviruksen (EU-isolaatit) varalta ennen kaupan pitämistä; tai

iv) jos CAC-luokan lisäysaineistoa ja hedelmäkasveja ei ole kasvatettu hyönteisiltä suojatuissa tiloissa:

- enintään 2 prosentilla tuotantotiloissa olevista CAC-luokan lisäysaineistosta ja hedelmäkasveista on havaittu oireita Spiroplasma citri Saglio et al .- tai Plenodomus tracheiphilus (Petri) Gruyter, Aveskamp & Verkley -tuhoojasta viimeksi päättyneen kasvukauden aikana, ja kyseinen lisäysaineisto ja kyseiset hedelmäkasvit ja kaikki niiden välittömässä läheisyydessä sijaitsevat oireelliset kasvit on hävitetty paikalta ja tuhottu välittömästi; ja

- CAC-luokan lisäysaineiston ja hedelmäkasvien edustavalle osuudelle on tehty näytteenotto ja testaus sitruksen suruviruksen (EU-isolaatit) varalta ennen kaupan pitämistä, ja testitulos oli positiivinen enintään 2 prosentilla tuotantotiloissa olevista CAC-luokan lisäysaineistosta ja hedelmäkasveista viimeksi päättyneen kasvukauden aikana. Kyseinen lisäysaineisto ja kyseiset hedelmäkasvit on hävitetty paikalta ja tuhottu välittömästi. Niiden välittömässä läheisyydessä sijaitsevista lisäysaineistosta ja hedelmäkasveista on otettu pistokokein näytteitä, ja kaikki lisäysaineistot ja hedelmäkasvit, joiden testitulos oli positiivinen, on hävitetty paikalta ja tuhottu välittömästi.

3. Corylus avellana L.

Silmämääräinen tarkastus

Silmämääräiset tarkastukset on tehtävä kerran vuodessa.

Näytteenotto ja testaus

Näytteenotto ja testaus on tehtävä, jos on epäilyksiä taulukossa 1 ja 2 lueteltujen säänneltyjen muiden kuin unionikaranteenituhoojien esiintymisestä.

4. Cydonia oblonga Mill.

Silmämääräinen tarkastus

Silmämääräiset tarkastukset on tehty viimeksi päättyneen kasvukauden aikana Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al . - tuhoojan varalta. Silmämääräiset tarkastukset on tehtävä kerran vuodessa kaikkien säänneltyjen muiden kuin unionikaranteenituhoojien varalta, lukuun ottamatta Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al . -tuhoojaa.

Näytteenotto ja testaus

Näytteenotto ja testaus on tehtävä, jos on epäilyksiä taulukossa 1 ja 2 lueteltujen säänneltyjen muiden kuin unionikaranteenituhoojien esiintymisestä.

Tuotantotiloja, -paikkaa tai -aluetta koskevat vaatimukset

i) CAC-luokan lisäysaineisto ja hedelmäkasvit on tuotettava alueilla, joiden tiedetään olevan vapaita Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al . -tuhoojasta; tai

ii) tuotantotiloissa olevat CAC-luokan lisäysaineisto ja hedelmäkasvit on tarkastettu viimeksi päättyneen kasvukauden aikana, ja kaikki lisäysaineisto ja hedelmäkasvit, joissa on oireita Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al . -tuhoojasta, ja kaikki ympäröivät isäntäkasvit on välittömästi hävitetty paikalta ja tuhottu.

5. Ficus carica L.

Silmämääräinen tarkastus

Silmämääräiset tarkastukset on tehtävä kerran vuodessa.

Näytteenotto ja testaus

Näytteenotto ja testaus on tehtävä, jos on epäilyksiä taulukossa 1 lueteltujen säänneltyjen muiden kuin unionikaranteenituhoojien esiintymisestä.

6. Fragaria L.

Silmämääräinen tarkastus

Silmämääräiset tarkastukset on tehtävä kaksi kertaa vuodessa kasvukaudella. Fragaria L. -kasvien lehvistö on tarkastettava silmämääräisesti Phytophthora fragariae C.J. Hickman -tuhoojan esiintymisen varalta.

Alle kolmen kuukauden ajan säilytettäville mikrolisäyksellä tuotetuille lisäysaineistolle ja hedelmäkasveille on tarpeen tehdä vain yksi tarkastus tänä aikana.

Näytteenotto ja testaus

Juurien edustavalle näytteelle on tehtävä näytteenotto ja testaus, jos lehvistössä esiintyy oireita Phytophthora fragariae C.J. Hickman -tuhoojasta. Näytteenotto ja testaus on tehtävä, jos seuraavien tuhoojien oireet ovat epäselviä silmämääräisessä tarkastuksessa: arabiksen mosaiikkivirus, vadelman rengaslaikkuvirus, mansikan kurttuvirus, mansikan piilevä rengaslaikkuvirus, mansikan lievä lehtireunan kellastumisvirus, mansikan suoninauhavirus ja tomaatin mustalaikkuvirus. Näytteenotto ja testaus on tehtävä, jos on epäilyksiä taulukoissa 1 ja 2 lueteltujen säänneltyjen muiden kuin unionikaranteenituhoojien esiintymisestä, lukuun ottamatta seuraavia: arabiksen mosaiikkivirus, Phytophthora fragariae C.J. Hickman, vadelman rengaslaikkuvirus, mansikan kurttuvirus, mansikan piilevä rengaslaikkuvirus, mansikan lievä lehtireunan kellastumisvirus, mansikan suoninauhavirus ja tomaatin mustalaikkuvirus.

Tuotantotiloja, -paikkaa tai -aluetta koskevat vaatimukset

i) - Phytophthora fragariae C.J. Hickman

- CAC-luokan lisäysaineisto ja hedelmäkasvit on tuotettava alueilla, joiden tiedetään olevan vapaita Phytophthora fragariae C.J. Hickman -tuhoojasta; tai

- tuotantotiloissa olevien CAC-luokan lisäysaineiston ja hedelmäkasvien lehvistössä ei ole havaittu oireita Phytophthora fragariae C.J. Hickman -tuhoojasta viimeksi päättyneen kasvukauden aikana, ja kaikki saastuneet lisäysaineisto ja hedelmäkasvit ja ympäröivällä alueella vähintään 5 metrin säteellä sijaitsevat kasvit on merkitty, suljettu pois keräyksestä ja kaupan pitämisestä ja tuhottu sen jälkeen, kun saastumattomat lisäysaineisto ja hedelmäkasvit on kerätty;

- Xanthomonas fragariae Kennedy & King

- CAC-luokan lisäysaineisto ja hedelmäkasvit on tuotettava alueilla, joiden tiedetään olevan vapaita Xanthomonas fragariae Kennedy & King -tuhoojasta; tai

- tuotantotiloissa olevissa CAC-luokan lisäysaineistossa ja hedelmäkasveissa ei ole havaittu oireita Xanthomonas fragariae Kennedy & King -tuhoojasta viimeksi päättyneen kasvukauden aikana, ja kaikki niiden välittömässä läheisyydessä sijaitsevat oireelliset kasvit on hävitetty paikalta ja tuhottu välittömästi. tai

- enintään 5 prosentilla tuotantotiloissa olevista CAC-luokan lisäysaineistosta ja hedelmäkasveista on havaittu oireita Xanthomonas fragariae Kennedy & King -tuhoojasta viimeksi päättyneen kasvukauden aikana, ja kyseinen lisäysaineisto ja kyseiset hedelmäkasvit ja kaikki niiden välittömässä läheisyydessä sijaitsevat oireelliset kasvit on hävitetty paikalta ja tuhottu välittömästi.

ii) Viruksia koskevat vaatimukset:

Jos testitulos on positiivinen sellaisten CAC-luokan lisäysaineiston ja hedelmäkasvien osalta, joissa on oireita seuraavista: arabiksen mosaiikkivirus, vadelman rengaslaikkuvirus, mansikan kurttuvirus, mansikan piilevä rengaslaikkuvirus, mansikan lievä lehtireunan kellastumisvirus, mansikan suoninauhavirus ja tomaatin mustalaikkuvirus, kyseinen lisäysaineisto ja kyseiset hedelmäkasvit on hävitettävä paikalta ja tuhottava välittömästi.

7. Juglans regia L.

Silmämääräinen tarkastus

Silmämääräiset tarkastukset on tehtävä kerran vuodessa.

Näytteenotto ja testaus

Näytteenotto ja testaus on tehtävä, jos on epäilyksiä taulukoissa 1 ja 2 lueteltujen säänneltyjen muiden kuin unionikaranteenituhoojien esiintymisestä.

8. Malus Mill.

Silmämääräinen tarkastus

Silmämääräiset tarkastukset on tehtävä kerran vuodessa.

Näytteenotto ja testaus

Näytteenotto ja testaus on tehtävä, jos on epäilyksiä taulukoissa 1 ja 2 lueteltujen säänneltyjen muiden kuin unionikaranteenituhoojien esiintymisestä.

Tuotantotiloja, -paikkaa tai -aluetta koskevat vaatimukset

i) Candidatus Phytoplasma mali Seemüller & Schneider

- CAC-luokan lisäysaineisto ja hedelmäkasvit on tuotettava alueilla, joiden tiedetään olevan vapaita Candidatus Phytoplasma mali Seemüller & Schneider -tuhoojasta; tai

- tuotantotiloissa olevissa CAC-luokan lisäysaineistossa ja hedelmäkasveissa ei ole havaittu oireita Candidatus Phytoplasma mali Seemüller & Schneider -tuhoojasta viimeksi päättyneen kasvukauden aikana, ja kaikki niiden välittömässä läheisyydessä sijaitsevat oireelliset kasvit on hävitetty paikalta ja tuhottu välittömästi; tai

- enintään 2 prosentilla tuotantotiloissa olevista CAC-luokan lisäysaineistosta ja hedelmäkasveista on havaittu oireita Candidatus Phytoplasma mali Seemüller & Schneider -tuhoojasta viimeksi päättyneen kasvukauden aikana, ja kaikki niiden välittömässä läheisyydessä sijaitsevat oireelliset kasvit on hävitetty paikalta ja tuhottu välittömästi, ja lohkoille, joilla havaittiin oireellisia lisäysaineistoa ja hedelmäkasveja, jäljelle jäävien oireettomien lisäysaineiston ja hedelmäkasvien edustavalle näytteelle on tehty testaus ja se on todettu vapaaksi Candidatus Phytoplasma mali Seemüller & Schneider -tuhoojasta;

ii) Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al .

- CAC-luokan lisäysaineisto ja hedelmäkasvit on tuotettava alueilla, joiden tiedetään olevan vapaita Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al . -tuhoojasta; tai

- tuotantotiloissa olevat CAC-luokan lisäysaineisto ja hedelmäkasvit on tarkastettu viimeksi päättyneen kasvukauden aikana, ja kaikki lisäysaineisto ja hedelmäkasvit, joissa on oireita Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al . -tuhoojasta, ja kaikki ympäröivät isäntäkasvit on välittömästi hävitetty paikalta ja tuhottu.

9. Olea europaea L.

Silmämääräinen tarkastus

Silmämääräiset tarkastukset on tehtävä kerran vuodessa.

Näytteenotto ja testaus

Näytteenotto ja testaus on tehtävä, jos on epäilyksiä taulukoissa 1 ja 2 lueteltujen säänneltyjen muiden kuin unionikaranteenituhoojien esiintymisestä.

10. Pistacia vera L.

Silmämääräinen tarkastus

Silmämääräiset tarkastukset on tehtävä kerran vuodessa.

Näytteenotto ja testaus

Näytteenotto ja testaus on tehtävä, jos on epäilyksiä taulukoissa 1 lueteltujen säänneltyjen muiden kuin unionikaranteenituhoojien esiintymisestä.

11. Prunus armeniaca L., Prunus avium L., Prunus cerasifera Ehrh., Prunus cerasus L., Prunus domestica L., Prunus dulcis (Miller) Webb, Prunus persica (L.) Batsch ja Prunus salicina Lindley

Silmämääräinen tarkastus

Silmämääräiset tarkastukset on tehtävä kerran vuodessa.

Näytteenotto ja testaus

CAC-luokan lisäysaineiston ja hedelmäkasvien on oltava peräisin tunnistetusta aineistolähteestä, jonka edustavalle osuudelle on tehty näytteenotto ja testaus edeltävien kolmen kasvukauden aikana, ja se on todettu vapaaksi luumun rokkoviruksesta.

Prunus cerasifera Ehrh.- ja Prunus domestica L. -lajien CAC-perusrunkojen on oltava peräisin tunnistetusta aineistolähteestä, jonka edustavalle osuudelle on tehty näytteenotto ja testaus edeltävien viiden vuoden aikana, ja se on todettu vapaaksi Candidatus Phytoplasma prunorum Seemüller & Schneider -tuhoojasta ja luumun rokkoviruksesta.

CAC-luokan lisäysaineiston ja hedelmäkasvien edustavalle osuudelle on tehtävä näytteenotto ja testaus, jos on epäilyksiä Xanthomonas arboricola pv. pruni (Smith) Vauterin et al . -tuhoojan esiintymisestä.

Edustavalle osuudelle CAC-luokan hedelmäkasveja, joissa ei silmämääräisessä tarkastuksessa havaittu oireita luumun rokkoviruksesta, on tehtävä näytteenotto ja testaus näiden kasvien saastumisriskin arvioinnin perusteella kyseisen säännellyn muun kuin unionikaranteenituhoojan esiintymisen varalta ja jos niiden välittömässä läheisyydessä on oireellisia kasveja.

Jos tuotantotiloissa olevissa CAC-luokan lisäysaineistossa ja hedelmäkasveissa havaitaan silmämääräisessä tarkastuksessa oireita Candidatus Phytoplasma prunorum Seemüller & Schneider -tuhoojasta, lohkoille, joilla havaittiin oireellisia lisäysaineistoa ja hedelmäkasveja, jäljelle jäävien oireettomien CAC-luokan lisäysaineiston ja hedelmäkasvien edustavalle osuudelle on tehtävä näytteenotto ja testaus Candidatus Phytoplasma prunorum -tuhoojan esiintymisen varalta.

Näytteenotto ja testaus on tehtävä, jos on epäilyksiä taulukoissa 1 ja 2 lueteltujen säänneltyjen muiden kuin unionikaranteenituhoojien, lukuun ottamatta Candidatus Phytoplasma prunorum Seemüller & Schneider -tuhoojaa ja luumun rokkovirusta, esiintymisestä.

Tuotantotiloja, -paikkaa tai -aluetta koskevat vaatimukset

i) Candidatus Phytoplasma prunorum Seemüller & Schneider

- CAC-luokan lisäysaineisto ja hedelmäkasvit on tuotettava alueilla, joiden tiedetään olevan vapaita Candidatus Phytoplasma prunorum Seemüller & Schneider -tuhoojasta; tai

- tuotantotiloissa olevissa CAC-luokan lisäysaineistossa ja hedelmäkasveissa ei ole havaittu oireita Candidatus Phytoplasma prunorum Seemüller & Schneider -tuhoojasta viimeksi päättyneen kasvukauden aikana, ja kaikki niiden välittömässä läheisyydessä sijaitsevat oireelliset kasvit on hävitetty paikalta ja tuhottu välittömästi; tai

- enintään 1 prosentilla tuotantotiloissa olevista CAC-luokan lisäysaineistosta ja hedelmäkasveista on havaittu oireita Candidatus Phytoplasma prunorum Seemüller & Schneider -tuhoojasta viimeksi päättyneen kasvukauden aikana, ja kyseinen lisäysaineisto ja kyseiset hedelmäkasvit ja kaikki niiden välittömässä läheisyydessä sijaitsevat oireelliset kasvit on hävitetty paikalta ja tuhottu välittömästi, ja lohkoille, joilla havaittiin oireellisia lisäysaineistoa ja hedelmäkasveja, jäljelle jäävien oireettomien lisäysaineiston ja hedelmäkasvien edustavalle näytteelle on tehty testaus ja se on todettu vapaaksi Candidatus Phytoplasma prunorum Seemüller & Schneider -tuhoojasta; tai

- enintään 2 prosentilla tuotantotiloissa olevista CAC-luokan lisäysaineistosta ja hedelmäkasveista on havaittu oireita tuhoojista Pseudomonas syringae pv. persicae (Prunier, Luisetti &. Gardan) Young, Dye & Wilkie ja Xanthomonas arboricola pv. pruni (Smith) Vauterin et al . viimeksi päättyneen kasvukauden aikana, ja kyseinen lisäysaineisto ja kyseiset hedelmäkasvit ja kaikki niiden välittömässä läheisyydessä sijaitsevat oireelliset kasvit on hävitetty paikalta ja tuhottu välittömästi;

ii) luumun rokkovirus

- CAC-luokan lisäysaineisto ja hedelmäkasvit on tuotettava alueilla, joiden tiedetään olevan vapaita luumun rokkoviruksesta; tai

- tuotantotiloissa olevissa CAC-luokan lisäysaineistossa ja hedelmäkasveissa ei ole havaittu oireita luumun rokkoviruksesta viimeksi päättyneen kasvukauden aikana, ja kaikki niiden välittömässä läheisyydessä sijaitsevat oireelliset kasvit on hävitetty paikalta ja tuhottu välittömästi; tai

- enintään 1 prosentilla tuotantotiloissa olevista CAC-luokan lisäysaineistosta ja hedelmäkasveista on havaittu oireita luumun rokkoviruksesta viimeksi päättyneen kasvukauden aikana, ja kyseinen lisäysaineisto ja kyseiset hedelmäkasvit ja kaikki niiden välittömässä läheisyydessä sijaitsevat oireelliset kasvit on hävitetty paikalta ja tuhottu välittömästi, ja lohkoille, joilla havaittiin oireellisia lisäysaineistoa ja hedelmäkasveja, jäljelle jäävien oireettomien lisäysaineiston ja hedelmäkasvien edustavalle näytteelle on tehty testaus ja se on todettu vapaaksi luumun rokkoviruksesta;

iii) Pseudomonas syringae pv. persicae (Prunier, Luisetti &. Gardan) Young, Dye & Wilkie

- CAC-luokan lisäysaineisto ja hedelmäkasvit on tuotettava alueilla, joiden tiedetään olevan vapaita Pseudomonas syringae pv. persicae (Prunier, Luisetti &. Gardan) Young, Dye & Wilkie -tuhoojasta; tai

- tuotantotiloissa olevissa CAC-luokan lisäysaineistossa ja hedelmäkasveissa ei ole havaittu oireita Pseudomonas syringae pv. persicae (Prunier, Luisetti &. Gardan) Young, Dye & Wilkie -tuhoojasta viimeksi päättyneen kasvukauden aikana, ja kaikki niiden välittömässä läheisyydessä sijaitsevat oireelliset kasvit on hävitetty paikalta ja tuhottu välittömästi; tai

- enintään 2 prosentilla tuotantotiloissa olevista CAC-luokan lisäysaineistosta ja hedelmäkasveista on havaittu oireita Pseudomonas syringae pv. persicae (Prunier, Luisetti &. Gardan) Young, Dye & Wilkie -tuhoojasta viimeksi päättyneen kasvukauden aikana, ja kyseinen lisäysaineisto ja kyseiset hedelmäkasvit ja kaikki niiden välittömässä läheisyydessä sijaitsevat oireelliset kasvit on hävitetty paikalta ja tuhottu välittömästi;

iv) Xanthomonas arboricola pv. pruni (Smith) Vauterin et al .

- CAC-luokan lisäysaineisto ja hedelmäkasvit on tuotettava alueilla, joiden tiedetään olevan vapaita Xanthomonas arboricola pv. pruni (Smith) Vauterin et al . -tuhoojasta; tai

- tuotantotiloissa olevissa CAC-luokan lisäysaineistossa ja hedelmäkasveissa ei ole havaittu oireita Xanthomonas arboricola pv. pruni (Smith) Vauterin et al . -tuhoojasta viimeksi päättyneen kasvukauden aikana, ja kaikki niiden välittömässä läheisyydessä sijaitsevat oireelliset kasvit on hävitetty paikalta ja tuhottu välittömästi; tai

- enintään 2 prosentilla tuotantotiloissa olevista CAC-luokan lisäysaineistosta ja hedelmäkasveista on havaittu oireita Xanthomonas arboricola pv. pruni (Smith) Vauterin et al . -tuhoojasta viimeksi päättyneen kasvukauden aikana, ja kyseinen lisäysaineisto ja kyseiset hedelmäkasvit ja kaikki niiden välittömässä läheisyydessä sijaitsevat oireelliset kasvit on hävitetty paikalta ja tuhottu välittömästi.

12. Pyrus L.

Silmämääräinen tarkastus

Silmämääräiset tarkastukset on tehtävä kerran vuodessa.

Näytteenotto ja testaus

Näytteenotto ja testaus on tehtävä, jos on epäilyksiä taulukoissa 1 ja 2 lueteltujen säänneltyjen muiden kuin unionikaranteenituhoojien esiintymisestä.

Tuotantotiloja, -paikkaa tai -aluetta koskevat vaatimukset

i) Candidatus Phytoplasma pyri Seemüller & Schneider

- CAC-luokan lisäysaineisto ja hedelmäkasvit on tuotettava alueilla, joiden tiedetään olevan vapaita Candidatus Phytoplasma pyri Seemüller & Schneider -tuhoojasta; tai

- tuotantotiloissa ei ole havaittu oireita Candidatus Phytoplasma pyri Seemüller & Schneider -tuhoojasta viimeksi päättyneen kasvukauden aikana, ja kaikki välittömässä läheisyydessä sijaitsevat oireelliset kasvit on hävitetty paikalta ja tuhottu välittömästi; tai

- enintään 2 prosentilla tuotantotiloissa olevista CAC-luokan lisäysaineistosta ja hedelmäkasveista on havaittu oireita Candidatus Phytoplasma pyri Seemüller & Schneider -tuhoojasta viimeksi päättyneen kasvukauden aikana, ja kyseinen lisäysaineisto ja kyseiset hedelmäkasvit ja kaikki niiden välittömässä läheisyydessä sijaitsevat oireelliset kasvit on hävitetty paikalta ja tuhottu välittömästi, ja lohkoille, joilla havaittiin oireellisia lisäysaineistoa ja hedelmäkasveja, jäljelle jäävien oireettomien lisäysaineiston ja hedelmäkasvien edustavalle näytteelle on tehty testaus ja se on todettu vapaaksi Candidatus Phytoplasma pyri Seemüller & Schneider -tuhoojasta;

ii) Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al .

- CAC-luokan lisäysaineisto ja hedelmäkasvit on tuotettava alueilla, joiden tiedetään olevan vapaita Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al . -tuhoojasta; tai

- tuotantotiloissa olevat CAC-luokan lisäysaineisto ja hedelmäkasvit on tarkastettu viimeksi päättyneen kasvukauden aikana, ja kaikki lisäysaineisto ja hedelmäkasvit, joissa on oireita Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al . -tuhoojasta, ja kaikki ympäröivät isäntäkasvit on välittömästi hävitetty paikalta ja tuhottu.

13. Ribes L.

Silmämääräinen tarkastus

Silmämääräiset tarkastukset on tehtävä kerran vuodessa.

Näytteenotto ja testaus

Näytteenotto ja testaus on tehtävä, jos on epäilyksiä taulukoissa 1 ja 2 lueteltujen säänneltyjen muiden kuin unionikaranteenituhoojien esiintymisestä.

14. Rubus L.

Silmämääräinen tarkastus

Silmämääräiset tarkastukset on tehtävä kerran vuodessa.

Näytteenotto ja testaus

Näytteenotto ja testaus on tehtävä, jos arabiksen mosaiikkiviruksen, vadelman rengaslaikkuviruksen, mansikan piilevän rengaslaikkuviruksen ja tomaatin mustalaikkuviruksen oireet ovat epäselviä silmämääräisessä tarkastuksessa. Näytteenotto ja testaus on tehtävä, jos on epäilyksiä taulukoissa 1 ja 2 lueteltujen säänneltyjen muiden kuin unionikaranteenituhoojien esiintymisestä, lukuun ottamatta arabiksen mosaiikkivirusta, vadelman rengaslaikkuvirusta, mansikan piilevää rengaslaikkuvirusta ja tomaatin mustalaikkuvirusta.

Tuotantotiloja, -paikkaa tai -aluetta koskevat vaatimukset

Jos testitulos on positiivinen sellaisten CAC-luokan lisäysaineiston ja hedelmäkasvien osalta, joissa on oireita arabiksen mosaiikkiviruksesta, vadelman rengaslaikkuviruksesta, mansikan piilevästä rengaslaikkuviruksesta tai tomaatin mustalaikkuviruksesta, kyseinen lisäysaineisto ja kyseiset hedelmäkasvit on hävitettävä paikalta ja tuhottava välittömästi.

15. Vaccinium L.

Silmämääräinen tarkastus

Silmämääräiset tarkastukset on tehtävä kerran vuodessa.

Näytteenotto ja testaus

Näytteenotto ja testaus on tehtävä, jos on epäilyksiä taulukoissa 1 ja 2 lueteltujen säänneltyjen muiden kuin unionikaranteenituhoojien esiintymisestä.

B OSA

Liitteen 1 B osassa mainittujen hedelmä- ja marjakasvien kasvintuhoojat ja toimenpiteet

Markkinointia varten saa tuottaa, markkinoida ja maahantuoda vain sellaista taimiaineistoa jonka

taimiaineiston toimittaja:

1) on silmämääräisesti tarkastanut ja todennut käytännössä vapaaksi kasvintuhoojista tämän liitteen taulukon 4 mukaan eikä aineisto sisällä kasvinterveysasetuksessa tarkoitettuja karanteenituhoojia sekä on käytännössä vapaa muista sellaisista kasvintuhoojista, jotka voivat heikentää taimiaineiston laatua ja käyttökelpoisuutta; ja

2) ilmoittaa kasvinterveysasetuksen 14 artiklan mukaisesti välittömästi valvontaviranomaiselle, jos epäilee tai saa tietää, että hänen valvonnassaan olevassa taimiaineistossa esiintyy unioninkaranteenituhoojaa tai 30 artiklan 1 kohdan mukaisen komission täytäntöönpanosäädöksen mukaisia tuhoojia;

3) on tarkastanut, että aineisto ei sisällä silmämääräisesti havaittavissa määrin rikkanenättiä ( Rorippa sylvestris L.);

4) on tarkastanut, että aineisto ei sisällä merkittävissä määrin muita monivuotisia rikkakasveja tai niiden osia.

Taulukko 4. Liitteen 1 B osassa mainittujen hedelmä- ja marjakasvien kasvintuhoojat.

Suku tai laji

Kasvintuhoojat, joita ei saa esiintyä taimiaineistossa silmämääräisessä tarkastuksessa

× Sorbaronia mitschurinii

Hyönteiset, punkit ja ankeroiset kaikilla kehitysasteillaanEriosoma lanigerum Hausmann [ERISLA] Kilpikirvat, erityisesti Epidiaspis leperii (Signoret) [EPIDBE] Meloidogyne spp. Goeldi [1MELGG] BakteeritAgrobacterium tumefaciens (Smith & Townsend) Conn [AGRBTU] SienetArmillariella mellea (Vahl) Kummer [ARMIME] Fusarium spp. [FUSASP] Neonectria ditissima (Tulasne & C. Tulasne) Samuels & Rossman [NECTGA] Virukset Kaikki

Hippophae rhamnoides L.

Hyönteiset, punkit ja ankeroiset kaikilla kehitysasteillaanMeloidogyne spp. Goeldi [1MELGG] BakteeritAgrobacterium tumefaciens (Smith & Townsend) Conn [AGRBTU] SienetStigmina spp. [STIGSP] Phytophthora spp. de Bary [1PHYTG] Fusarium spp. [FUSASP] Verticillium spp. Nees [1VERTG] Phomopsis sp. [PHOPSP] Cytospora elaeagniVirukset ja virusten kaltaiset organismit Kaikki

Lonicera caerulea var. edulis Regel L. caerulea var. altaica

Hyönteiset, punkit ja ankeroiset kaikilla kehitysasteillaanAleurodes loniceraePhytomyza aprilina Kilpikirvat, erityisesti Epidiaspis leperii (Signoret) [EPIDBE] BakteeritAgrobacterium tumefaciens (Smith & Townsend) Conn [AGRBTU] SienetBotryosphaeria obtuse (Schweinitz) Shoemaker [BOTSOB] Insolibasidium deformans (Gould) Oberwinkler & Bandoni [INSODE] Microsphaera lonicerae de Candolle [MCRSLO] Nectria cinnabarina (Tode) Fries [NECTCI] Virukset ja virusten kaltaiset organismit Kaikki

Amelanchier alnifolia (Nutt.) Nutt.

BakteeriErwinia amylovora (Burrill) Winslow et al. [ERWIAM] Virukset Apple chlorotic leaf spot virus [ACLSV0]

Liite 7

Taimiaineiston muut laatuvaatimukset

Markkinointia varten saa tuottaa, markkinoida ja maahantuoda vain sellaista taimiaineistoa; joka

1) on taimiaineistoerän osalta kooltaan ja muodoltaan kullekin lajille ja lajikkeelle tyypillistä sekä tasalaatuista;

2) on kasvin laji- ja lajikeominaisuuksiin ja kehitysvaiheeseen nähden normaalisti kehittynyttä, vailla liian korkean tai alhaisen lämpötilan tai tuulen aiheuttamia vaurioita, sekä juuristoltaan tervettä;

3) ei ole merkittävässä määrin pakkasen vaurioittamaa eikä kasvin myöhempää kehitystä olennaisesti haittaavalla tavalla mekaanisesti vaurioitunutta;

4) on riittävän nestepitoista (normaali nestejännitys);

5) on kasvuvaiheeltaan:

a) voimakkaassa kasvussa olevien astia- tai paakkutaimien osalta sellainen, että sen juuripaakku on juurtunut siten, että se pysyy hyvin koossa; ja

b) avomaalle istutettavien paljasjuuristen taimien ja ennalta pakattujen taimien sekä puutuneiden pistokkaiden ja juurenpalojen osalta luovutushetkellä käytännöllisesti lepotilassa;

6) normaalioloissa oikein istutettuna ja asianmukaisesti hoidettuna juurtuu ja alkaa kasvaa; sekä

7) on siementen itämiskyvyltä tyydyttävää.

Liite 8

Hedelmä- ja marjakasveista annettavat tiedot

A OSA

Taimitodistus

Hedelmä- ja marjakasvien taimiaineiston taimitodistuksessa on oltava seuraavat tiedot:

1) *;

2) merkintä “FI”;

3) merkintä “Ruokavirasto”;

4) taimiaineiston toimittajan nimi tai rekisterinumero;

5) markkinoitavan aineiston varmennetun taimiaineiston osalta pakkauksen tai nipun viitenumero, sarja-, viikko- tai eränumero ja vähimmäisvaatimukset täyttävän aineiston osalta sarja-, viikko- tai eränumero;

6) kasvitieteellinen nimi

7) merkintä varmennetun taimiaineiston luokasta ja perusaineiston osalta myös sukupolven numero tai vähimmäisvaatimukset täyttävän aineiston osalta merkintä ”CAC” tai -****;

8) lajikkeen ja tarpeen mukaan kloonin nimi. Lajikkeeseen kuulumattomien perusrunkojen osalta kyseisen lajin tai lajienvälisen hybridin nimi. Vartettujen hedelmäkasvien osalta nämä tiedot on annettava perusrungosta ja varttamisoksasta. Lajikkeista, joista on tehty virallista rekisteröintiä koskeva hakemus tai kasvinjalostajanoikeushakemus, näissä tiedoissa on esitettävä ’ehdotettu nimi’ ja ’hakemus käsiteltävänä’;

9) varmennetun taimiaineiston etikettiin tarpeen mukaan ilmaisu: ”lajike, jolla on virallisesti tunnustettu kuvaus”;

10) varmennetun taimiaineiston etikettiin määrä;

11) varmennetun taimiaineiston etikettiin tuotantomaa ja sitä vastaava koodi, jos eri kuin

merkintäjäsenvaltio;

12) varmennetun taimiaineiston osalta taimitodistuksen myöntämisvuosi ja vähimmäisvaatimukset täyttävän aineiston osalta asiakirjan antopäivä; sekä

13) varmennetun taimiaineiston osalta tuotaessa Euroopan unionin jäsenvaltioiden ulkopuolelta tuotantomaa tai sen kansainvälinen maatunnus**.

Taimitodistus on painettava pysyvästi selvin ja näkyvin kirjaimin yhdellä unionin virallisella kielellä.

Liitteen 1 A osassa mainittujen hedelmä- ja marjakasvien vähimmäisvaatimukset täyttävän aineiston taimitodistuksen tulee olla keltainen, jos se on kiinnitetty kaupan pidettäviin kasveihin tai kasvien osiin.

Varmennetun taimiaineiston taimitodistus on kiinnitettävä kaupan pidettäviin kasveihin tai kasvien osiin. Varmennetun taimiaineiston samaan erään kuuluvia hedelmäkasveja ja niiden lisäysaineistoa voidaan pitää kaupan samalla taimitodistuksella, jos tällaiset kasvit tai aineisto ovat osa samaa pakkausta ja taimitodistus on siihen kiinnitetty.

Liitteen 1 A osassa mainittujen hedelmä- ja marjakasvien varmennetun taimiaineiston

taimitodistuksen tulee olla värillinen, ja näiden värien on oltava seuraavat:

1) esiperusaineiston osalta valkoinen, jossa on violetti poikkiviiva;

2) perusaineiston osalta valkoinen; ja

3) varmennetun aineiston osalta sininen.

B OSA

Toimituserän taimitodistus

Toimituserän taimitodistuksessa tulee olla kaikki edellä liitteen A osassa mainitut tiedot. Jokaisesta toimituserään kuuluvasta taimierästä on merkittävä toimituserän taimitodistukseen selvästi erilleen muista tiedoista A osan kohtien 1 ja 6-12 tiedot.

Lisäksi varmennetun taimiaineiston toimituserän taimitodistus on laadittava jollakin unionin virallisella kielellä. Se on toimitettava vähintään kahtena kappaleena (taimiaineiston toimittajan ja vastaanottajan). Sen on oltava aineiston mukana taimiaineiston toimittajan paikasta vastaanottajan paikkaan. Siihen on sisällyttävä vastaanottajan nimi ja osoite, asiakirjan antopäivä ja tarpeen mukaan kyseistä erää koskevia muita lisätietoja. Jos toimituserän taimitodistuksen tiedot ovat ristiriidassa liitteen A osan taimitodistuksen kanssa, niin liitteen A osan taimitodistuksen tiedot ovat etusijalla.

C OSA

Ostajalle ilmoitettavat vähimmäistiedot

Vähittäiskaupassa sekä etämyyntiä varten ostajalle toimitettavassa esitteessä, luettelossa tai ilmoituksessa ilmoitettavat vähimmäistiedot:

1) taimiaineiston suomen- tai ruotsinkielinen sekä kasvitieteellinen lajinimi;

2) lajikenimi***;

3) tuotantomaa tai sen kansainvälinen maatunnus**;

4) myyjän tai viljelijän nimi;

5) lajikkeeseen kuulumattoman perusrungon osalta kasvilaji tai hybridi***;

6) tarvittaessa merkintä varmennetun taimiaineiston luokasta tai ”CAC”; sekä

7) silloin, kun ostaja ei näe tavaraa, lisäksi:

a. käytetty lajittelu koon tai iän mukaan, sekä

b. astiataimilla astian koko litroina (l) tai senttimetreinä (cm).

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

* Taimitodistuksen 1 kohdassa tulee olla liitteen 1 A osassa mainituilla hedelmä- ja marjakasvien taimiaineistolla merkintä “EU:n säännöt ja -vaatimukset” ja liitteen 1 B osassa mainituilla hedelmä- ja marjakasvien taimiaineistolla merkintä “–“.

** Tuotantomaalla tarkoitetaan valtiota tai valtioita, joissa taimiaineistot on kasvatettu.

*** Jos kyseessä on geneettisesti muunnellusta lajikkeesta, on taimitodistuksessa mainittava, että lajike on geneettisesti muunneltu ja muunnellut ominaisuudet on yksilöitävä. Jos hedelmä- tai marjakasvin perusrunkoaineisto ei kuulu mihinkään lajikkeeseen, on kyseinen laji tai hybridi ilmoitettava.

**** Taimitodistuksen 7 kohdassa tulee olla liitteen 1 B osassa mainituilla hedelmä- ja marjakasvien taimiaineistolla merkintä “–“.

Sivun alkuun