Maa- ja metsätalousministeriön asetus kasvilajikeluettelosta
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Julkaisupäivä
- Suomen säädöskokoelma
- Säädösteksti
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään siemenlain (600/2019) 6 ja 8 §:n nojalla:
1 LukuYleiset säännökset
1 §Soveltamisala
Tässä asetuksessa säädetään maatalous- ja puutarhakasvien tuotantoon tarkoitettujen viljakasvien, rehu- ja nurmikasvien, juurikkaiden, öljy- ja kuitukasvien, perunan sekä vihanneskasvien lajikkeiden hyväksymisestä kasvilajikeluetteloon, hyväksymisen edellytyksistä sekä noudatettavista menettelyistä. Tässä asetuksessa säädetään lisäksi kasvilajikeluettelossa julkaistavista tiedoista ja lajikkeen ylläpidosta.
Tämän asetuksen liitteessä 1 luetellaan ne kasvilajit, joiden lajikkeista pidetään kansallista kasvilajikeluetteloa. Vihanneskasvilajeilla lajikkeen hyväksyminen Euroopan unionin (EU) yleiseen lajikeluetteloon vastaa hyväksymistä kansalliseen kasvilajikeluetteloon.
2 LukuLajikkeen tuntomerkkien ja viljelyarvon tutkiminen
2 §Erottuvuus, pysyvyys ja yhtenäisyys
Lajiketta pidetään:
muista lajikkeista erottuvana, riippumatta siitä, onko lajike luonnosta löydetty tai jalostettu, jos se voidaan yhden tai useamman lajikkeelle ominaisen tärkeän tuntomerkin perusteella selvästi erottaa muista Euroopan talousalueen (ETA) jäsenvaltioissa tai kolmansissa maissa tunnetuista saman kasvilajin lajikkeista. Lajikkeen tuntomerkkien on oltava sellaiset, että niiden perusteella on mahdollista tarkasti tunnistaa ja erottaa lajike muista lajikkeista,
pysyvänä , jos sen lajikekuvauksen mukaiset olennaiset tuntomerkit ovat pysyviä ja muuttumattomia, kun lajiketta viljellään tai lisätään usean sukupolven ajan tai jalostajan tarkoittaman lisäysketjun loppuun asti,
riittävän yhtenäisenä , jos sen kasvuston muodostavat kasvit ovat, harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta, geneettisesti tunnistettavia ja ulkoisten tuntomerkkien osalta keskenään samanlaisia.
Edellä 1 momentin 1 kohdassa tarkoitetussa tilanteessa tunnettuina lajikkeina pidetään ETA:n jäsenvaltioissa kaikkia niitä lajikkeita, jotka silloin kun uuden kasvilajikkeen hyväksymistä koskeva hakemus on jätetty käsiteltäväksi,
on mainittu EU:n yleisessä viljelykasvien tai vihanneskasvien lajikeluettelossa; tai
on hyväksytty tai joille on haettu hyväksyntää Suomessa tai muussa ETA:n jäsenvaltiossa joko sertifiointia ja markkinointia varten tai vihanneskasvien standardisiemeneksi merkitsemistä varten.
Lajiketta ei kuitenkaan pidetä tunnettuna, jos edellä mainitut edellytykset eivät ole enää voimassa kaikissa ETA:n jäsenvaltioissa silloin kun päätös uuden lajikkeen hyväksymisestä tehdään.
Lajike katsotaan erottuvaksi, yhtenäiseksi ja pysyväksi, jos se täyttää lajiketutkimuksessa yhteisön kasvilajikeviraston (CPVO) lajille antamien testauksen yleisohjeiden kriteerit (liite 2) tai niiden puuttuessa kansainvälisen uusia kasvilajikkeita suojaavan liiton (UPOV) lajille antamien testauksen yleisohjeiden kriteerit (liite 3).
Jos lajiketutkimuksessa sovelletaan lajille CPVO:n antamia testauksen yleisohjeita, on silloin viitattava kaikkiin lajikeominaisuuksiin. Jos lajiketestauksessa sovelletaan lajille UPOV:n antamia testauksen yleisohjeita, on silloin viitattava vähintään vaatimuksissa tähdellä (*) merkittyihin ominaisuuksiin. Lajikeominaisuuksiin voidaan jättää viittamatta, mikäli ominaisuuden havainnointi on mahdotonta jonkin muun ominaisuuden ilmenemisen vuoksi tai mikäli tutkimuksen aikana vallinneet ympäristöolosuhteet estävät ominaisuuden ilmenemistä. CPVO:n ja UPOV:n antamien testauksen yleisohjeiden puuttuessa lajille sovelletaan olemassa olevia kansallisia säännöksiä.
3 §Lajikkeen viljelyarvo
Lajikkeen viljely- tai käyttöarvoa on pidettävä tyydyttävänä, jos lajike, sen viljelyominaisuudet tai siitä saatavan sadon käyttöominaisuudet ovat, kokonaisuudessaan arvostellen ja verrattaessa muihin kasvilajikeluetteloon hyväksyttyihin lajikkeisiin, selvä parannus lajikevalikoimaan. Jos jotkin lajikkeen ominaisuudet ovat erinomaisia, voidaan joidenkin ominaisuuksien heikkoudet jättää arvostelussa huomiotta.
4 §Lajikkeen tuntomerkkien tutkiminen
Lajikkeen erottuvuus, pysyvyys ja yhtenäisyys selvitetään lajiketutkimuksessa. Tutkimus suoritetaan hakijan toimittamasta kasviaineistosta. Tutkimuksen perusteella laaditaan lajikekuvaus, jonka tulee kuvata lajiketta sellaisena, kuin sen tuntomerkit ilmenevät markkinoitavissa siemensukupolvissa.
Hybridilajikkeilla lajiketutkimus on suoritettava myös sertifioitavan siemenen tuotantoon käytettäville vanhemmaislinjoille. Tämä ei koske sokerijuurikkaan siementä.
5 §Lajikkeen viljelyarvon tutkiminen
Lajikkeen viljely- ja käyttöarvo selvitetään viljelyarvokokeissa. Kokeet on suoritettava niin, että niissä voidaan selvittää ainakin seuraavia lajikkeen ominaisuuksia:
satoisuus;
taudinkestävyys;
reagointi ympäristötekijöihin;
laatuominaisuudet;
vaihtoehtoisuus, jos kasvista on olemassa sekä kevät- että syysmuodot; sekä
heinäkasveilla tuotantorytmi.
Lajikkeen on oltava kokeissa vähintään kaksi vuotta. Monivuotisilla kasveilla kokeita on kuitenkin jatkettava, kunnes kaikkia tutkittavia ominaisuuksia on huomioitu vähintään yhden kerran. Tutkimus voidaan tehdä vain osittain tai sitä ei tarvitse tehdä lainkaan, jos lajike on ollut virallisissa viljelyarvokokeissa Suomea vastaavissa kasvu- tai ilmasto-olosuhteissa tai lajikkeella tehdään vastaavia kokeita samanaikaisesti jossain toisessa ETA:n jäsenvaltiossa.
Viljelyarvokokeiden tulokset saadaan julkaista vain kokeiden tulosyhteenvetoina. Käytetyt tutkimusmenetelmät on ilmoitettava tutkimustulosten yhteydessä. Jalostaja voi kieltää lajikettaan koskevien tietojen julkaisemisen, jos lajiketta ei hyväksytä kasvilajikeluetteloon.
6 §Lajiketutkimuksiin liittyvät menettelyt
Kasvilajikeluetteloon hyväksyttävän lajikkeen tuntomerkit sekä viljelyarvo tulee selvittää virallisissa tutkimuksissa, joissa on oltava mukana riittävissä määrin ETA:n jäsenvaltioissa ja kolmansissa maissa tunnettuja vastaavia lajikkeita.
Jos jalostaja on ilmoittanut, että nurmi- ja rehukasvilajiketta ei ole tarkoitettu viljeltäväksi rehuksi, ei viljelyarvon tutkimusta tule vaatia. Kuitenkin talvehtivien nurmikasvilajikkeiden talvehtimisominaisuuksista Suomessa tai Suomen kasvuolosuhteita vastaavissa olosuhteissa on esitettävä tutkimustulokset.
Viljelyarvon tutkimusta ei myöskään tule vaatia, jos lajikkeen siemen on tarkoitettu tuotettavaksi markkinointia varten muussa ETA:n jäsenvaltiossa, joka on hyväksynyt lajikkeen ottaen huomioon sen viljelyarvon.
Jos hybridilajikkeiden tai synteettisten lajikkeiden tutkimiseksi on tarpeen, että niiden periytymistä tai vanhempaislinjoja tutkitaan, on tutkimustulokset ja vanhempaislinjojen kuvaukset käsiteltävä luottamuksellisesti, jos jalostaja sitä pyytää.
3 LukuKasvilajikeluettelo
7 §Lajikkeen hakeminen kasvilajikeluetteloon
Hakemus kasvilajikeluetteloon tehdään kirjallisesti Ruokavirastolle. Hakija voi halutessaan valita kaksivaiheisen hakumenettelyn ja jättää kasvilajikeluettelorekisteröinnin aloittamista koskevan hakemuksen ennen kuin lajikkeen viljelyarvokokeiden tulokset ovat valmistuneet. Kasvilajikelautakunta arvioi ja päättää lajikkeen hyväksymisestä kasvilajikeluetteloon vasta kun hakija on jättänyt Ruokavirastolle hakemuksen kasvilajikeluettelorekisteröinnin loppuun saattamiseksi, kun viljelyarvokokeiden tulokset ovat valmistuneet. Kaksivaiheisessa hakumenettelyssä lajikkeelle kirjataan kasvilajikeluetteloon hakemuspäiväksi ensimmäisen hakemuksen jättöpäivä.
Hakemuksessa on annettava vähintään seuraavat tiedot:
hakijan nimi, kotipaikka ja osoite sekä mahdollisen asiamiehen nimi, kotipaikka ja osoite;
hakijan oikeus lajikkeeseen;
lajikkeen tuntomerkit ja erottuvuus muista lajikkeista;
tiedot lajikkeella suoritetuista tutkimuksista ja kokeista;
nimi, jota lajikkeesta aiotaan käyttää ja tunniste, jota jalosteesta on käytetty;
lajikkeen ylläpidosta vastaavan tahon nimi, jos se on eri kuin hakija
onko lajikkeelle haettu toisessa ETA:n jäsenvaltiossa hyväksymistä kasvilajikeluetteloon tai kasvinjalostajanoikeutta, jäsenvaltion nimi ja päätös hakemukseen. Lisäksi tällaisessa tapauksessa ehdotettu nimi lajikkeelle ja päätös;
onko kyseessä muuntogeeninen lajike.
8 §Lajikkeen hyväksyminen kasvilajikeluetteloon
Kasvilajikelautakunta päättää tarkastettuaan, että 4 ja 5 §:ssä tarkoitettujen tutkimusten tulokset ovat käytettävissä, täyttääkö kasvilajikeluetteloon haettu lajike hyväksymisen ehdot.
Hyväksyessään lajikkeen merkittäväksi kasvilajikeluetteloon lautakunta vahvistaa lajikkeesta käytettävän nimen ottaen huomioon mitä kasvinjalostajanoikeudesta annetun lain (1279/2009) 24 §:ssä säädetään lajikkeen nimen hyväksymisestä. Lisäksi lautakunta vahvistaa päätöksellään lajikkeen kuvauksen ja Luonnonvarakeskuksen lajikkeen viljelyominaisuuksista antaman lausunnon, johon lajikkeen hyväksyntä perustuu.
Muista ETA:n jäsenvaltioista olevien lajikkeiden hyväksymiseen on sovellettava samoja vaatimuksia kuin kotimaisten lajikkeiden hyväksymiseen.
9 §Tietojen merkitseminen kasvilajikeluetteloon
Jos lajikkeen siementä tai lisäysaineistoa markkinoidaan myös muussa valtiossa muulla kuin kasvilajikelautakunnan vahvistamalla nimellä, myös tämä nimi on ilmoitettava kasvilajikeluettelossa.
Kasvilajikeluetteloon on merkittävä lajikkeen ylläpitäjän nimi. Nimien julkaiseminen ei ole välttämätöntä, jos lajikkeen ylläpidosta on vastuussa useampi toimija. Jos nimiä ei julkaista, on Ruokaviraston pidettävä julkista luetteloa lajikkeiden ylläpidosta vastaavista toimijoista.
Kasvilajikeluetteloon hyväksytyt muuntogeeniset lajikkeet on selvästi merkittävä sellaisiksi kasvilajikeluettelossa. Lajikeluetteloon merkityn muuntogeenisen lajikkeen on täytettävä siemenlain 10 §:ssä säädetyt vaatimukset. Muuntogeenisen lajikkeen siementä markkinoivan toimijan on lajiketta markkinoitaessa selkeästi osoitettava, että lajike on muuntogeeninen.
Kasvilajikeluetteloon hyväksytyt alkuperäiskasvilajikkeet on selvästi merkittävä sellaisiksi kasvilajikeluettelossa.
10 §Kasvilajikeluettelosta tehtävät ilmoitukset
Ruokaviraston on ilmoitettava kasvilajikeluetteloon haetuista lajikkeista, hakemusten peruuttamisista, hyväksytyistä lajikkeista sekä kasvilajikeluetteloon tehdyistä muutoksista muille ETA:n jäsenvaltioille ja komissiolle viipymättä.
11 §Lajikkeen poistaminen kasvilajikeluettelosta
Lajike on poistettava kasvilajikeluettelosta, jos sen hyväksyminen peruutetaan siemenlain 9 §:n mukaisesti tai kun hyväksymisen voimassaoloaika on päättynyt.
Lajiketta saadaan kuitenkin sertifioida ja markkinoida kahden vuoden ajan sen hyväksymisen voimassaoloajan päättymisen jälkeen. Aika luetaan kasvilajikeluettelon julkaisuvuoden kesäkuun 30 päivästä. Syyslajikkeilla luetaan aika kasvilajikeluettelon julkaisuvuoden lokakuun 31 päivästä.
Jos lajikkeen poistaminen kasvilajikeluettelosta tapahtuu lajikkeen omistajan pyynnöstä, on seuraavaan kasvilajikeluetteloon tehtävä kyseisen lajikkeen kohdalle merkintä: "lajikkeen omistaja poistanut lajikkeen kasvilajikeluettelosta."
4 LukuLajikkeen ylläpito
12 §Hyväksyttyjen lajikkeiden ylläpito
Kasvilajikeluetteloon hyväksytyn lajikkeen ylläpidon on oltava järjestetty Ruokaviraston kanssa sovittavan asianmukaisen ylläpito-ohjelman mukaisesti.
Lajikkeen ylläpitäjän tulee pitää tiedostoa, josta on mahdollista tarkastaa lajikkeen ylläpidon tilanne. Tiedoston tulee kattaa kaikki perussiementä tai lisäysmateriaalia edeltävät lajikkeen sukupolvet. Ylläpidon on oltava valvottavissa ylläpitäjän tekemistä muistiinpanoista.
Ruokavirasto voi velvoittaa ylläpitäjän lähettämään näytteitä lajikkeesta tai voi ottaa virallisen näytteen. Lajikkeen omistaja on velvollinen maksamaan lajikkeen ylläpidon tarkastuksen kustannukset.
Jos lajikkeen ylläpito tapahtuu toisessa ETA:n jäsenvaltiossa, voi Ruokavirasto pyytää tämän valtion asianomaiselta viranomaiselta apua lajikkeen ylläpitoa koskevan asian tarkastamisessa. Ruokavirasto antaa hallinnollista apua lajikkeen ylläpidon tarkastamisessa, jos toisen ETA:n jäsenvaltion asianomainen viranomainen sitä pyytää.
5 LukuErinäiset säännökset
13 §Voimaantulo
Tämä asetus tulee voimaan 31 päivänä toukokuuta 2020.
Tällä asetuksella kumotaan kasvilajikkeiden lajikeluettelosta annettu maa- ja metsätalousministeriön asetus (51/04).
Neuvoston direktiivi 2002/53/EY (32002L0053); L 193, 20.7.2002, s. 1
Neuvoston direktiivi 2002/55/EY (32002L0055); L 193, 20.7.2002, s.33
Komission direktiivi 2003/90/EY (32003L0090); L 254, 8.10.2003, s.7
Komission direktiivi 2003/91/EY (32003L0091); L 254 8.10.2003, 11
Helsingissä 27 päivänä toukokuuta 2020.
Maa- ja metsätalousministeriJari LeppäErityisasiantuntijaKati Lassi
Liite 1
Kasvilajit, joiden lajikkeista pidetään kasvilajikeluetteloa
Yleisnimi | Tieteellinen nimi |
1. Viljakasvit | |
Kaura | Avena sativa L. |
Kuoreton kaura | Avena nuda L. |
Ohra | Hordeum vulgare L. |
Ruis | Secale cereale L. |
Vehnä | Triticum aestivum L. |
Ruisvehnä | xTriticosecale Wittm. ex A. Camus |
Viljatatar (tattari) | Fagopyrum esculentum Moench |
Spelttivehnä | Triticum spelta L. |
2. Palkoviljat | |
Herne | Pisum sativum L. |
Härkäpapu | Vicia faba L. |
Rehuvirna | Vicia sativa L. |
Ruisvirna | Vicia villosa Roth. |
Lupiini | Lupinus L. |
Vuohenherne | Galega L. |
3. Nurmikasvit | |
Timotei | Phleum pratense L. |
Koiranheinä | Dactylis glomerata L. |
Englanninraiheinä | Lolium perenne L. |
Westerwoldinraiheinä | Lolium multiforum L . |
Italianraiheinä | Lolium multiflorum L. |
Nurminata | Festuca pratensis L. |
Punanata | Festuca rubra L. |
Niittynurmikka | Poa pratensis L. |
Nurmirölli | Agrostis capillaris L. |
Puna-apila | Trifolium pratense L. |
Valkoapila | Trifolium repens L. |
Sinimailanen | Medicago sativa L. |
Rehukattara | Bromus inermis L. |
Ruokonata | Festuca arundinacea L. |
Ruokohelpi | Phalaris arundinacea L. |
Tunturinurmikka | Poa alpina L. |
Alsikeapila | Trifolium hybridum L. |
Lampaannata | Festuca ovina L. |
Festulolium | Festuca pratensis Hudson * Lolium multiflorum L. |
4. Öljy- ja kuitukasvit | |
Rapsi | Brassica napus L. var. oleifera |
Rypsi | Brassica rapa L. var. oleifera |
Pellava | Linum usitatissimum L. |
Mustasinappi | Brassica nigra (L.) Koch |
Keltasinappi | Sinapis alba L. |
Sareptansinappi | Brassica juncea (L.) Czern. |
Kumina | Carum carvi L. |
Auringonkukka | Helianthus annuus L. |
Hamppu | Cannabis sativa L. |
Unikko | Papaver somniferum L. |
Ruistankio | Camelina sativa (L.) Crantz |
Yleisnimi | Tieteellinen nimi |
5. Peruna | Solanum tuberosum L. |
6. Juurikas | |
Sokerijuurikas | Beta vulgaris L. |
Rehujuurikas | Beta vulgaris L. |
Liite 2
Luettelo lajeista, joiden on vastattava yhteisön kasvilajikeviraston (CPVO) lajille antamia testauksen yleisohjeita.
Maatalouskasvit
Tieteellinen nimi | Yleisnimi | Yhteisön kasvilajikeviraston protokolla |
Festuca arundinacea Schreb. | Ruokonata | TP 39/1, 1.10.2015 |
Festuca filiformis Pourr. | Hapsilampaannata | TP 67/1, 23.6.2011 |
Festuca ovina L. | Lampaannata | TP 67/1, 23.6.2011 |
Festuca pratensis Huds. | Nurminata | TP 39/1, 1.10.2015 |
Festuca rubra L. | Punanata | TP 67/1, 23.6.2011 |
Festuca trachyphylla (Hack.) Krajina | Jäykkänata | TP 67/1, 23.6.2011 |
Lolium multiflorum Lam . | Italianraiheinä | TP 4/2, 19.3.2019 |
Lolium perenne L. | Englanninraiheinä | TP 4/2, 19.3.2019 |
Lolium x hybridum Hausskn. | Raiheinähybridi | TP 4/2, 19.3.2019 |
Pisum sativum L. (partim) | Peltoherne | TP 7/2 Rev. 2, 15.3.2017 |
Poa pratensis L. | Niittynurmikka | TP 33/1, 15.3.2017 |
Vicia faba L. | Härkäpapu | TP 8/1, 19.3.2019 |
Vicia sativa L. | Rehuvirna | TP 32/1, 19.4.2016 |
Brassica napus L. var. napobrassica (L.) Rchb | Lanttu | TP 89/1 11.3.2015 |
Raphanus sativus L. var. oleiformis Pers. | Öljyretikka | TP 178/1, 15.3.2017 |
Brassica napus L. (partim) | Rapsi | TP 36/2, 16.11.2011 |
Cannabis sativa L. | Hamppu | TP 276/1, Partial rev., 21.3.2018 |
Glycine max (L.) Merr. | Soijapapu | TP 80/1, 15.3.2017 |
Gossypium s pp. | Puuvilla | TP 88/1, 19.4.2016 |
Helianthus annuus L. | Auringonkukka | TP 81/1, 31.10.2002 |
Linum usitatissimum L. | Kuitupellava, öljypellava | TP 57/2, 19.3.2014 |
Sinapis alba L. | Keltasinappi | TP 179/1, 15.3.2017 |
Avena nuda L. | Kuoreton kaura | TP 20/2, 1.10.2015 |
Avena sativa L. (myös A. byzantina K. Koch) | Kaurat ja punakaura | TP 20/2, 1.10.2015 |
Hordeum vulgare L. | Ohra | TP 19/5, 19.3.2019 |
Oryza sativa L. | Riisi | TP 16/3, 1.10.2015 |
Secale cereale L. | Ruis | TP 58/1, 31.10.2002 |
Sorghum bicolor (L.) Moench | Kirjodurra | TP 122/1, 19.3.2019 |
Sorghum sudanense (Piper) Stapf. | Sudaninruoho | TP 122/1, 19.3.2019 |
Sorghum bicolor (L.) Moench x Sorghum sudanense (Piper) Stapf | Sorghum bicolor - ja Sorghum sudanense -lajien risteytyksen tuloksena syntyvät hybridit | TP 122/1, 19.3.2019 |
xTriticosecale Wittm. ex A. Camus | Hybridit, jotka ovat syntyneet erään Triticum -suvun lajin ja erään Secale- suvun lajin risteytymisen tuloksena | TP 121/2 rev.1, 16.2.2011 |
Triticum aestivum L . | Vehnä | TP 3/5, 19.3.2019 |
Triticum durum Desf. | Durumvehnä | TP 120/3, 19.3.2014 |
Zea mays L. (partim) | Maissi | TP 2/3, 11.3.2010 |
Solanum tuberosum L. | Peruna | TP 23/3, 15.3.2017 |
Vihanneskasvit
Tieteellinen nimi | Yleisnimi | Yhteisön kasvilajike-viraston protokolla |
Allium cepa L. (Cepa ryhmä) | Kepasipuli, ruokasipuli | TP 46/2, 1.4.2009 |
Allium cepa L. (Aggregatum ryhmä) | Salottisipuli | TP 46/2, 1.4.2009 |
Allium fistulosum L . | Pillisipuli | TP 161/1, 11.3.2010 |
Allium porrum L. | Purjo | TP 85/2, 1.4.2009 |
Allium sativum L. | Valkosipuli | TP 162/1, 25.3.2004 |
Allium schoenopraesum L . | Ruohosipuli | TP 198/2, 11.3.2015 |
Apium graveolens L. | Selleri | TP 82/1, 13.3.2008 |
Apium graveolens L . | Mukulaselleri | TP 74/1, 13.3.2008 |
Asparagus officinalis L. | Parsa | TP 130/2, 16.2.2011 |
Beta vulgaris L . | Punajuurikas, mukaan lukienCheltenham-juurikas | TP 60/1, 1.4.2009 |
Beta vulgaris L . | Lehtijuurikas tai lehtimangoldi | TP 106/1, 11.3.2015 |
Brassica oleracea | Lehtikaali | TP 90/1, 16.2.2011 |
Brassica oleracea L. | Kukkakaali | TP 45/2 Rev., 15.3.2017 |
Brassica oleracea L. | Parsakaali | TP 151/2 Rev., 15.3.2017 |
Brassica oleracea L. | Ruusukaali | TP 54/2 Rev., 15.3.2017 |
Brassica oleracea L. | Kyssäkaali | TP 65/1 Rev., 15.3.2017 |
Brassica oleracea L. | Kurttukaali, valkokaali ja punakaali | TP 48/3 Rev., 15.3.2017 |
Brassica rapa L. | Kiinankaali | TP 105/1, 13.3.2008 |
Capsicum annuum L. | Paprika | TP 76/2 Rev., 15.3.2017 |
Cichorium endivia L. | Kähäräendiivi ja siloendiivi | TP 118/3, 19.3.2014 |
Cichorium intybus L. | Teollisuussikuri | TP 172/2, 1.12.2005 |
Cichorium intybus L. | Isolehtisikuri | TP 154/1, Rev., 19.3.2019 |
Cichorium intybus L. | Salaattisikuri | TP 173/1, 25.3.2004 |
Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum.et Nakai | Vesimeloni | TP 142/2, 19.3.2014 |
Cucumis melo L. | Meloni | TP 104/2, 21.3.2007 |
Cucumis sativus L. | Kurkku ja avomaakurkku | TP 61/2, Rev. 2., 19.3.2019 |
Cucurbita maxima Duchesne | Jättikurpitsa | TP 155/1, 11.3.2015 |
Cucurbita pepo L. | Kesäkurpitsa | TP 119/1 Rev., 19.3.2014 |
Cynara cardunculus L. | Latva-artisokka ja kardoni | TP 184/2, 27.2.2013 |
Daucus carota L. | Porkkana | TP 49/3, 13.3.2008 |
Foeniculum vulgare Mill. | Fenkoli | TP 183/1, 25.3.2004 |
Lactuca sativa L. | Lehtisalaatti | TP 13/6 Rev. 15.2.2019 |
Solanum lycopersicum L. | Tomaatti | TP 44/4 Rev. 3, 21.3.2018 |
Petroselinum crispum (Mill.)Nyman ex A. W. Hill | Persilja | TP 136/1, 21.3.2007 |
Phaseolus coccineus L. | Ruusupapu | TP 9/1, 21.3.2007 |
Phaseolus vulgaris L. | Tarhapapu ja salkopapu | TP 12/4, 27.2.2013 |
Pisum sativum L. (partim) | Silpoydinherne, silpoherne jasokeriherne | TP 7/2 Rev. 2, 15.3.2017 |
Raphanus sativus L. | Retiisi, retikka | TP 64/2 Rev., 11.3.2015 |
Rheum rhabarbarum L. | Raparperi | TP 62/1, 19.4.2016 |
Scorzonera hispanica L . | Kaurajuuri tai mustajuuri | TP 116/1, 11.3.2015 |
Solanum melongena L . | Munakoiso | TP 117/1, 13.3.2008 |
Spinacia oleracea L. | Pinaatti | TP 55/5 Rev. 2, 15.3.2017 |
Valerianella locusta (L.) Laterr. | Vuonankaali | TP 75/2, 21.3.2007 |
Vicia faba L. (partim) | Härkäpapu | TP Härkäpapu/1, 25.3.2004 |
Zea mays L. (partim) | Sokerimaissi ja paukkumaissi | TP 2/3, 11.3.2010 |
Solanum habrochaites S. Knapp & D.M. Spooner; Solanum lycopersicum L . x Solanum habrochaites S. Knapp & D.M. Spooner; Solanum lycopersicum L. x Solanum peruvianum (L.) Mill.; Solanum lycopersicum L. x Solanum cheesmaniae (L. Ridley) Fosberg; Solanum pimpinellifolium L. x Solanum habrochaites S. Knapp & D.M. Spooner | Tomaatin perusrungot | TP 294/1 Rev. 3, 21.3.2018 |
Cucurbita maxima Duchesne x Cucurbita moschata Duchesne | Cucurbita maxima Duch. x Cucurbita moschata Duch.lajienväliset hybridit käytettäviksi perusrunkoina | TP 311/1, 15.3.2017 |
Nämä protokollat ovat saatavilla CPVO:n internet-sivuilla (www.cpvo.europa.eu)
Liite 3
Luettelo lajeista, joiden on vastattava kansainvälisen uusia kasvilajikkeita suojaavan liiton (UPOV) antamia testauksen yleisohjeita.
Maatalouskasvit
Tieteellinen nimi | Yleisnimi | UPOV:n yleisohjeet |
Beta vulgaris L. | Rehujuurikas | TG/150/3, 4.11.1994 |
Agrostis canina L. | Luhtarölli | TG/30/6, 12.10.1990 |
Agrostis gigantea Roth | Isorölli | TG/30/6, 12.10.1990 |
Agrostis stolonifera L. | Rönsyrölli | TG/30/6, 12.10.1990 |
Agrostis capillaris L. | Nurmirölli | TG/30/6, 12.10.1990 |
Bromus catharticus Vahl | Litteäkattara | TG/180/3, 4.4.2001 |
Bromus sitchensis Trin. | Kattara | TG/180/3, 4.4.2001 |
Dactylis glomerata L. | Koiranheinä | TG/31/8, 17.4.2002 |
xFestulolium Asch. et Graebn. | Hybridit, jotka ovat syntyneet erään Festuca -suvun lajin ja erään Lolium -suvun lajin risteytymisen tuloksena | TG/243/1, 9.4.2008 |
Phleum nodosum L. | Ketotähkiö | TG/34/6, 7.11.1984 |
Phleum pratense L. | Timotei | TG/34/6, 7.11.1984 |
Lotus corniculatus L. | Keltamaite | TG 193/1, 9.4.2008 |
Lupinus albus L. | Valkolupiini | TG/66/4, 31.3.2004 |
Lupinus angustifolius L. | Sinilupiini | TG/66/4, 31.3.2004 |
Lupinus luteus L. | Keltalupiini | TG/66/4, 31.3.2004 |
Medicago doliata Carmign. | Medicago doliata Carmign. | TG 228/1, 5.4.2006 |
Medicago italica (Mill.) Fiori | Vieterimailanen | TG 228/1, 5.4.2006 |
Medicago littoralis Rohde ex Loisel. | Merimailanen /Rantamailanen | TG 228/1, 5.4.2006 |
Medicago lupulina L. | Nurmimailanen | TG 228/1, 5.4.2006 |
Medicago murex Willd. | Pallomailanen | TG 228/1, 5.4.2006 |
Medicago polymorpha L. | Piikkimailanen | TG 228/1, 5.4.2006 |
Medicago rugosa Desr. | Medicago rugosa Desr. | TG 228/1, 5.4.2006 |
Medicago sativa L . | Sinimailanen | TG/6/5, 6.4.2005 |
Medicago scutellata (L.) Mill . | Medicago scutellata (L.) Mill. | TG 228/1. 5.4.2006 |
Medicago truncatula Gaertn. | Palikkamailanen | TG 228/1, 5.4.2006 |
Medicago x varia T. Martyn | Rehumailanen | TG 6/5, 6.4.2005 |
Trifolium pratense L. | Puna-apila | TG/5/7, 4.4.2001 |
Trifolium repens L. | Valkoapila | TG/38/7, 9.4.2003 |
Phacelia tanacetifolia Benth . | Aitohunajakukka | TG/319/1, 5.4.2014 |
Arachis hypogaea L. | Maapähkinä | TG/93/4, 9.4.2014 |
Brassica rapa L. var. silvestris (Lam.) Briggs | Rypsi | TG/185/3, 17.4.2002 |
Carthamus tinctorius L. | Saflori | TG/134/3, 12.10.1990 |
Papaver somniferum L. | Unikko | TG/166/4, 9.4.2014 |
Vihanneskasvit
Tieteellinen nimi | Yleisnimi | UPOV:n yleisohjeet |
Brassica rapa L. | Nauris | TG/37/10, 4.4.2001 |
Nämä yleisohjeet ovat saatavilla UPOV:n Internet-sivuilla (www.upov.int).