Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

375/2020

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Valtioneuvoston asetus korkeakouluopiskelijoiden ruokailun tukemisen perusteista

Säädöksen tyyppi
Asetus
Antopäivä
Julkaisupäivä
Ajantasaistettu säädös
375/2020
Suomen säädöskokoelma
Säädösteksti

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään valtionavustuslain (688/2001) 8 §:n nojalla:

1 §Soveltamisala

Tätä asetusta sovelletaan myönnettäessä opintotukilain (65/1994) 49 §:ssä tarkoitettua valtionavustusta opiskelijaravintoloille opiskelija-aterian hinnan alentamiseksi ( ateriakohtainen avustus) ja muualla kuin korkeakoulun tai sen ylläpitäjän hallinnassa olevissa tai omistamissa tiloissa sijaitsevien opiskelijaravintolan tilojen ja kiinteiden laitteiden kustannuksiin ( ylimääräinen avustus ).

Avustusta voidaan myöntää niiden opiskelijoiden aterioiden hinnan alentamiseksi, jotka suorittavat Suomessa sijaitsevassa suomalaisessa korkeakoulussa ammattikorkeakoululain (932/2014), yliopistolain (558/2009) tai poliisiammattikorkeakoulusta annetun lain (1164/2013) nojalla:

1) 

alempaa tai ylempää korkeakoulututkintoa, ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa; tai

2) 

opintotukeen oikeuttavaa täydennyskoulutusta tai erikoistumiskoulutusta.

Avustuksella ei voida kuitenkaan alentaa ammattikorkeakoululain 13 §:ssä, yliopistolain 9 §:ssä tai poliisiammattikorkeakoulusta annetun lain 20 §:ssä säädettyyn tilauskoulutukseen osallistuvien opiskelijoiden aterioiden hintaa.

2 §Ateriakohtaisen avustuksen myöntämisen edellytykset

Ateriakohtaisen avustuksen myöntämisen edellytyksenä on, että:

1) 

ravintolatoiminta on tarpeellista riittävien ruokailumahdollisuuksien järjestämiseksi opiskelijoille;

2) 

ravintolatoiminta järjestetään tarkoituksenmukaisella tavalla;

3) 

opiskelija-ateria täyttää laadultaan yleiset terveydelliset ja ravitsemukselliset vaatimukset;

4) 

opiskelija-ateriasta peritään enintään tässä asetuksessa vahvistettu enimmäishinta alennettuna ateriakohtaisen avustuksen määrällä; ja

5) 

opiskelija-aterian alentamaton hinta ei ylitä ravintolan muilta asiakkailta samanlaisesta ateriakokonaisuudesta perittävää arvonlisäverotonta hintaa.

Ateriakohtaisen avustuksen määrästä päätetään valtion talousarviossa.

3 §Ylimääräisen avustuksen myöntämisen edellytykset

Ylimääräisen avustuksen myöntämisen edellytyksenä on, että:

1) 

opiskelijaravintolan pitäjälle on myönnetty 2 §:n mukaista ateriakohtaista avustusta;

2) 

opiskelijaravintolan tilojen ja kiinteiden laitteiden kustannuksia ei rahoiteta pääosin julkisista varoista; sekä

3) 

opiskelijaruokailun osuus ravintolan liikevaihdosta on vähintään kymmenen prosenttia.

Ylimääräisen avustuksen määrässä otetaan huomioon tilojen muu käyttö ja siitä saatavat tulot.

Ylimääräisen avustuksen määrästä päätetään valtion talousarviossa.

4 §Avustukseen oikeuttavat ateriat ja niiden enimmäishinnat

Opiskelija-ateria on ateriakokonaisuus, joka sisältää pääruoan, salaatin, juoman, leivän ja levitteen. Erikoisannos on kalliimmista raaka-aineista valmistettu opiskelija-ateriaa vastaava ateriakokonaisuus.

Avustukseen oikeuttavan opiskelija-aterian enimmäishinta on 5 euroa. Erikoisannoksen vähimmäishinta on 6,30 euroa ja enimmäishinta 7,65 euroa. Opiskelijalta ateriasta perittävää hintaa alennetaan ateriakohtaisen avustuksen määrällä.

5 §Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä elokuuta 2020.

Tällä asetuksella kumotaan korkeakouluopiskelijoiden ruokailun tukemisen perusteista annettu valtioneuvoston asetus (54/2012).

Helsingissä 20 päivänä toukokuuta 2020

Tiede- ja kulttuuriministeriHanna KosonenNeuvotteleva virkamiesVirpi Hiltunen

Sivun alkuun