Valtioneuvoston asetus työtapaturma- ja ammattitautilain mukaisen vuosityöansion määrittämisestä annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Julkaisupäivä
- Suomen säädöskokoelma
- Säädösteksti
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti
muutetaan työtapaturma- ja ammattitautilain mukaisen vuosityöansion määrittämisestä annetun valtioneuvoston asetuksen ( 1466/2015 ) 2–4 ja 8 § seuraavasti:
2 §Palkankorotus
Palkankorotus, joka sisältyy 1 §:n mukaiseen ajanjaksoon, otetaan laskelmassa huomioon siten kuin sitä olisi maksettu ajanjakson alusta.
3 §Palkaton poissaolo
Jos 1 §:n mukaiseen ajanjaksoon sisältyy poissaolopäiviä, joilta ei ole maksettu palkkaa, ne vähennetään ajanjakson päivien määrästä. Osapäiväinen poissaolo muunnetaan laskelmassa kokonaisiksi poissaolopäiviksi.
4 §Laskelmassa käytettävien päivien ja tuntien lukumäärä
Kun 1 §:n mukaiset työansiot muunnetaan vuositasolle, kuukaudessa katsotaan olevan 30 päivää ja vuodessa 360 päivää. Vuoteen katsotaan sisältyvän 253 työpäivää ja 2 028 työtuntia.
Poiketen 1 momentissa säädetystä vuodessa katsotaan olevan 330 päivää, jos työsuhde on kestänyt alle vuoden ja palkan määräytymisperusteiden mukaan vuosilomapalkka sisältyy lomarahaan.
8 §Työansiot kolmen vuoden työkokemuksen jälkeen
Työtapaturma- ja ammattitautilain 76 ja 78 §:ssä tarkoitettuna työansiona kolmen vuoden työkokemuksen jälkeen pidetään luotettavan tilastotiedon mukaista työansiotasoa.
Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä heinäkuuta 2017.
Helsingissä 15 päivänä kesäkuuta 2017
Perhe- ja peruspalveluministeriJuha RehulaHallitusneuvosMika Mänttäri