Elintarviketurvallisuusviraston päätös korkeapatogeenisen lintuinfluenssan vuoksi perustetun seuranta-alueen lakkauttamisesta
- Säädöksen tyyppi
- Päätös
- Antopäivä
- Julkaisupäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 119/2017
- Suomen säädöskokoelma
- Säädösteksti
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Asian vireilletulo
Kemiönsaaren kunnasta löytyneestä kuolleesta merikotkasta otettiin näytteet lintuinfluenssan varalta 15.1.2017. Elintarviketurvallisuusvirastossa (jäljempänä Evira) tehtyjen laboratoriotestien avulla 20.1.2017 varmistui, että kuolleessa linnussa todettiin H5-tyypin korkeapatogeenista lintuinfluenssaa. Evira on päätöksellään 20.1.2017 perustanut rajoitusvyöhykkeen taudin esiintymispaikan ympärille.
Evira on jo aiemmalla päätöksellään 7.2.2017 lakkauttanut tarkastusalueen Kemiönsaarella.
Kuuleminen
Tämä päätös on tehty ilman kuulemista hallintolain (434/2003) 34 §:n 2 momentin nojalla, koska kuuleminen voisi vaarantaa päätöksen tarkoituksen toteutumisen ja/tai kuuleminen on muusta syystä ilmeisen tarpeetonta.
PÄÄTÖS JA PERUSTELUT
Päätös
Evira lakkauttaa eläintautilain (441/2013) 33 §:n nojalla perustetun seuranta-alueen Kemiönsaarella. Seuranta-alueella noudatettaviksi määrätyt toimenpiteet lakkaavat tämän päätöksen voimaantulon myötä 17.2.2017.
Kemiönsaaren alueella voimassa ollut rajoitusvyöhyke on kokonaan purettu tämän päätöksen voimaantulon myötä.
Perustelut
Lintuinfluenssa on eläintautilain 5 §:ssä tarkoitettu helposti leviävä eläintauti. Maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa vastustettavista eläintaudeista ja niiden luokittelusta (843/2013) määritellään lintuinfluenssa helposti leviäväksi eläintaudiksi.
Eläintautilain 33 §:n mukaan päätöksen rajoitusvyöhykkeen perustamisesta ja lakkauttamisesta tekee Evira. Maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa luonnonvaraisissa linnuissa esiintyvän lintuinfluenssan vastustamisesta (4/15) säädetään tarkemmin tarkastusalueella ja seuranta-alueella voimassa olevista kielloista, rajoituksista ja toimenpiteistä sekä rajoitusvyöhykkeen lakkauttamisesta.
Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen (4/15) 4 §:n mukaan rajoitusvyöhyke lakkautetaan, kun eläintautiepäily on suljettu pois. Muussa tapauksessa tarkastusalue voidaan lakkauttaa, kun vähintään 21 vuorokautta on kulunut niiden näytteiden ottamisesta, joista tauti on todettu eikä lakkauttamisen katsota vaarantavan siipikarjan ja muiden lintujen terveyttä. Tarkastusalueen lakkauttamisen jälkeen sillä sijainneet alueet jäävät edelleen seuranta-alueelle. Seuranta-alue voidaan lakkauttaa kun tarkastusalue on lakkautettu ja kun vähintään 30 päivää on kulunut niiden näytteiden ottamisesta, joista tauti on todettu.
Uusia havaintoja kuolleista vesilinnuista tai muista luonnonvaraisista linnuista ei ole tehty Kemiönsaaren alueella. Tarkastusalue Kemiönsaarella on lakkautettu Eviran päätöksellä 7.2.2017. Näytteiden ottamisesta on nyt kulunut vähintään 30 vuorokautta ilman uusia tiedossa olevia eläintautiepäilyjä. Evira katsoo, että seuranta-alue voidaan siten lakkauttaa. Kemiönsaaren alueella ollut rajoitusvyöhyke on kokonaan purettu tämän päätöksen voimaantulon myötä.
TIEDOKSIANTO
Tämän päätöksen tiedoksiantoon ei sovelleta, mitä hallintolain (434/2003) 9 ja 10 luvussa säädetään hallintopäätöksen tiedoksiannosta. Tämä päätös tulee voimaan välittömästi sen antamisen jälkeen.
Päätös julkaistaan Suomen säädöskokoelmassa. Valvontaviranomaisten on asianmukaisesti ja riittävällä tavalla tiedotettava päätöksestä alueen ja vyöhykkeen sijaintikunnissa. Päätöksestä tiedotetaan lisäksi erikseen niitä pitopaikoista vastuussa olevia toimijoita, jotka ovat valvontaviranomaisen tiedossa ja joita päätös koskee.
SOVELLETUT LAINKOHDAT
Eläintautilaki (441/2013) 1–6, 33–37, 84 ja 116 §
Maa- ja metsätalousministeriön asetus luonnonvaraisissa linnuissa esiintyvän lintuinfluenssan vastustamisesta (4/15) 1–4 §
Maa- ja metsätalousministeriön asetus vastustettavista eläintaudeista ja niiden luokittelusta (843/2013) 1–3 §
Hallintolaki (434/2003) 34 §
Hallintolainkäyttölaki (586/1996) 4–7 ja 12 §
MUUTOKSENHAKU
Tähän päätökseen tyytymätön voi hakea muutosta valittamalla Turun hallinto-oikeuteen. Valitusosoitus on liitteenä.
Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, ellei muutoksenhakuviranomainen toisin määrää.
Helsingissä 17 päivänä helmikuuta 2017
Pääjohtajan sijainenPia MäkeläYksikönjohtajan sijainenLiisa Kaartinen