Maa- ja metsätalousministeriön asetus äidinmaidonkorvikkeesta ja vieroitusvalmisteesta annetun kauppa- ja teollisuusministeriön asetuksen muuttamisesta
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Julkaisupäivä
- Suomen säädöskokoelma
- Säädösteksti
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti
muutetaan äidinmaidonkorvikkeista ja vieroitusvalmisteista annetun kauppa- ja teollisuusministeriön asetuksen ( 1216/2007 ) 5 §:n 2 momentti, 11 §:n 1 momentti, liitteen I 2.1 kohdan otsikko, 2.1 kohdan alaviite (1), 2.3 kohdan otsikko, 10.1 kohdan otsikko ja 10.2 kohdan otsikko, liitteen II 2.1 kohdan otsikko, 2.2 kohdan taulukko, 2.3 kohdan otsikko ja 8.2 kohdan otsikko ja liitteen VI otsikko, sekä
lisätään 6 §:ään uusi 2 momentti, liitteen II 2.2 kohtaan alaviite (1), liitteen III 3 kohdan alkuun uusi kohta ja siihen liittyvä alaviite (1) ja liitteeseen VI uusi 4 kohta seuraavasti
5 §Äidinmaidonkorvikkeen koostumusta koskevat erityiset vaatimukset
Jos äidinmaidonkorvike on valmistettu liitteen I kohdassa 2.1 määritellyistä lehmän tai vuohenmaidon proteiineista, joiden proteiinipitoisuus on vähimmäisarvon ja arvon 0,5 g/100 kJ (2 g/100 kcal) välillä, äidinmaidonkorvikkeen soveltuvuus imeväisten erityisravinnoksi on osoitettava soveltuvin tutkimuksin, jotka tehdään noudattaen tällaisten tutkimusten rakenteeseen ja tekemiseen liittyvää yleisesti hyväksyttyä asiantuntijaohjeistusta.
6 §Vieroitusvalmisteen koostumusta koskevat erityiset vaatimukset
Jos vieroitusvalmiste on valmistettu liitteen I kohdassa 2.2 määritellyistä proteiinihydrolysaateista, joiden proteiinipitoisuus on vähimmäisarvon ja arvon 0,56 g/100 kJ (2,25 g/100 kcal) välillä, vieroitusvalmisteen soveltuvuus imeväisten erityisravinnoksi on osoitettava soveltuvin tutkimuksin, jotka tehdään noudattaen tällaisten tutkimusten rakenteeseen ja tekemiseen liittyviä yleisesti hyväksyttyjä suuntaviivoja, ja sen on oltava liitteessä VI esitettyjen soveltuvien eritelmien mukainen.
11 §Valmisteen nimi
Tässä asetuksessa tarkoitettuja valmisteita on pidettävä kaupan nimellä äidinmaidonkorvike tai vierotusvalmiste . Kokonaan lehmän- tai vuohenmaidon proteiineista valmistettuja valmisteita on pidettävä kaupan nimellä maitopohjainen äidinmaidonkorvike tai maitopohjainen vierotusvalmiste.
Tämä asetus tulee voimaan 28 päivänä helmikuuta 2014
Komission direktiivi 2013/46/EU (32013L0230), EUVL N:o L 230, 29.8.2013, s. 16-19
Helsingissä 19 päivänä helmikuuta 2014
Maa- ja metsätalousministeriJari KoskinenElintarvikeylitarkastajaAnna Lemström
Liite I
2.1 Lehmän- tai vuohenmaidon proteiineista valmistettu äidinmaidonkorvike
(1) Lehmän-tai vuohenmaidon proteiineista valmistetun äidinmaidonkorvikkeen, jonka proteiinipitoisuus on vähimmäisarvon ja arvon 0,5 g/100 kJ (2 g/100 kcal) välillä, on oltava 5 §:n 2 momentin vaatimusten mukaista.
2.3 Äidinmaidonkorvike, joka on valmistettu soijaproteiini-isolaateista sellaisenaan tai sekoitettuna lehmän- tai vuohenmaidon proteiineihin
10.1 Lehmän- tai vuohenmaidon proteiineista tai proteiinihydrolysaateista valmistettu äidinmaidonkorvike
10.2 Äidinmaidonkorvike, joka on tehty soijaproteiini-isolaateista sellaisenaan tai sekoitettuna lehmän- tai vuohenmaidon proteiiniin
Liite II
2.1 Lehmän- tai vuohenmaidon proteiineista valmistettu vieroitusvalmiste
2.2 Proteiinihydrolysaateista valmistettu vieroitusvalmiste
Vähintään | Enintään |
0,45 g/100 kJ | 0,8 g/100 kJ |
(1,8 g/100 kcal) | (3,5 g/100 kcal) |
(1) Proteiinihydrolysaateista valmistetun vieroitusvalmisteen, jonka proteiinipitoisuus on vähimmäisarvon ja arvon 0,56 g/100 kJ (2,25 g/100 kcal) välillä, on oltava 6§ 2 kohdan vaatimusten mukaista.
2.3 Vieroitusvalmiste, joka on valmistettu soijaproteiini-isolaateista sellaisenaan tai sekoitettuna lehmän- tai vuohenmaidon proteiineihin
8.1 Lehmän- tai vuohenmaidon proteiineista tai proteiinihydrolysaateista valmistettu vierotusvalmiste
8.2. Vierotusvalmiste, joka on valmistettu soijaproteiini-isolaateista joko sellaisenaan tai sekoitettuna lehmän- tai vuohenmaidon proteiineihin
Liite III
3. Aminohapot ja muut typpiyhdisteet
L-arginiini ja sen hydrokloridi (1)
(1) L-arginiinia ja sen hydrokloridia käytetään ainoastaan 5 § 3 kohdassa tarkoitettujen äidinmaidonkorvikkeiden ja 6 § 2 kohdassa tarkoitettujen vieroitusvalmisteiden valmistuksessa.
Liite VI
Lehmänmaidon proteiinista saatujen heraproteiinien hydrolysaateista valmistettujen äidinmaidonkorvikkeiden ja vieroitusvalmisteiden, joiden proteiinipitoisuus on alle 0,56 g/100 kJ (2,25 g/100 kcal), proteiinipitoisuuteen ja proteiininlähteeseen ja valmistuksessa käytetyn proteiinin käsittelyyn liittyvät eritelmät
4. Proteiinin laatu
Rintamaidon välttämättömät ja ehdollisesti välttämättömät aminohapot, ilmoitettuna milligrammoina 100 kJ:a ja 100 kcal:a kohti, ovat seuraavat:
100 kJ:a kohti | 100 kcal:a kohti | |
Arginiini | 16 | 69 |
Kystiini | 6 | 24 |
Histidiini | 11 | 45 |
Isoleusiini | 17 | 72 |
Leusiini | 37 | 156 |
Lysiini | 29 | 122 |
Metioniini | 7 | 29 |
Fenylalaniini | 15 | 62 |
Treoniini | 19 | 80 |
Tryptofaani | 7 | 30 |
Tyrosiini | 14 | 59 |
Valiini | 19 | 80 |