Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

141/2014

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Maa- ja metsätalousministeriön asetus äidinmaidonkorvikkeesta ja vieroitusvalmisteesta annetun kauppa- ja teollisuusministeriön asetuksen muuttamisesta

Säädöksen tyyppi
Asetus
Antopäivä
Julkaisupäivä
Suomen säädöskokoelma
Säädösteksti

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti

muutetaan äidinmaidonkorvikkeista ja vieroitusvalmisteista annetun kauppa- ja teollisuusministeriön asetuksen ( 1216/2007 ) 5 §:n 2 momentti, 11 §:n 1 momentti, liitteen I 2.1 kohdan otsikko, 2.1 kohdan alaviite (1), 2.3 kohdan otsikko, 10.1 kohdan otsikko ja 10.2 kohdan otsikko, liitteen II 2.1 kohdan otsikko, 2.2 kohdan taulukko, 2.3 kohdan otsikko ja 8.2 kohdan otsikko ja liitteen VI otsikko, sekä

lisätään 6 §:ään uusi 2 momentti, liitteen II 2.2 kohtaan alaviite (1), liitteen III 3 kohdan alkuun uusi kohta ja siihen liittyvä alaviite (1) ja liitteeseen VI uusi 4 kohta seuraavasti

5 §Äidinmaidonkorvikkeen koostumusta koskevat erityiset vaatimukset


Jos äidinmaidonkorvike on valmistettu liitteen I kohdassa 2.1 määritellyistä lehmän tai vuohenmaidon proteiineista, joiden proteiinipitoisuus on vähimmäisarvon ja arvon 0,5 g/100 kJ (2 g/100 kcal) välillä, äidinmaidonkorvikkeen soveltuvuus imeväisten erityisravinnoksi on osoitettava soveltuvin tutkimuksin, jotka tehdään noudattaen tällaisten tutkimusten rakenteeseen ja tekemiseen liittyvää yleisesti hyväksyttyä asiantuntijaohjeistusta.

6 §Vieroitusvalmisteen koostumusta koskevat erityiset vaatimukset


Jos vieroitusvalmiste on valmistettu liitteen I kohdassa 2.2 määritellyistä proteiinihydrolysaateista, joiden proteiinipitoisuus on vähimmäisarvon ja arvon 0,56 g/100 kJ (2,25 g/100 kcal) välillä, vieroitusvalmisteen soveltuvuus imeväisten erityisravinnoksi on osoitettava soveltuvin tutkimuksin, jotka tehdään noudattaen tällaisten tutkimusten rakenteeseen ja tekemiseen liittyviä yleisesti hyväksyttyjä suuntaviivoja, ja sen on oltava liitteessä VI esitettyjen soveltuvien eritelmien mukainen.

11 §Valmisteen nimi

Tässä asetuksessa tarkoitettuja valmisteita on pidettävä kaupan nimellä äidinmaidonkorvike tai vierotusvalmiste . Kokonaan lehmän- tai vuohenmaidon proteiineista valmistettuja valmisteita on pidettävä kaupan nimellä maitopohjainen äidinmaidonkorvike tai maitopohjainen vierotusvalmiste.



Tämä asetus tulee voimaan 28 päivänä helmikuuta 2014

Komission direktiivi 2013/46/EU (32013L0230), EUVL N:o L 230, 29.8.2013, s. 16-19

Helsingissä 19 päivänä helmikuuta 2014

Maa- ja metsätalousministeriJari KoskinenElintarvikeylitarkastajaAnna Lemström

Liite I

2.1 Lehmän- tai vuohenmaidon proteiineista valmistettu äidinmaidonkorvike

(1) Lehmän-tai vuohenmaidon proteiineista valmistetun äidinmaidonkorvikkeen, jonka proteiinipitoisuus on vähimmäisarvon ja arvon 0,5 g/100 kJ (2 g/100 kcal) välillä, on oltava 5 §:n 2 momentin vaatimusten mukaista.

2.3 Äidinmaidonkorvike, joka on valmistettu soijaproteiini-isolaateista sellaisenaan tai sekoitettuna lehmän- tai vuohenmaidon proteiineihin 

10.1 Lehmän- tai vuohenmaidon proteiineista tai proteiinihydrolysaateista valmistettu äidinmaidonkorvike 

10.2 Äidinmaidonkorvike, joka on tehty soijaproteiini-isolaateista sellaisenaan tai sekoitettuna lehmän- tai vuohenmaidon proteiiniin

Liite II

2.1 Lehmän- tai vuohenmaidon proteiineista valmistettu vieroitusvalmiste 

2.2 Proteiinihydrolysaateista valmistettu vieroitusvalmiste

Vähintään            

Enintään

0,45 g/100 kJ           

0,8 g/100 kJ

(1,8 g/100 kcal)          

(3,5 g/100 kcal)

(1) Proteiinihydrolysaateista valmistetun vieroitusvalmisteen, jonka proteiinipitoisuus on vähimmäisarvon ja arvon 0,56 g/100 kJ (2,25 g/100 kcal) välillä, on oltava 6§ 2 kohdan vaatimusten mukaista.

2.3 Vieroitusvalmiste, joka on valmistettu soijaproteiini-isolaateista sellaisenaan tai sekoitettuna lehmän- tai vuohenmaidon proteiineihin 

8.1 Lehmän- tai vuohenmaidon proteiineista tai proteiinihydrolysaateista valmistettu vierotusvalmiste 

8.2. Vierotusvalmiste, joka on valmistettu soijaproteiini-isolaateista joko sellaisenaan tai sekoitettuna lehmän- tai vuohenmaidon proteiineihin

Liite III

3. Aminohapot ja muut typpiyhdisteet

L-arginiini ja sen hydrokloridi (1)

 (1) L-arginiinia ja sen hydrokloridia käytetään ainoastaan 5 § 3 kohdassa tarkoitettujen äidinmaidonkorvikkeiden ja 6 § 2 kohdassa tarkoitettujen vieroitusvalmisteiden valmistuksessa.

Liite VI

Lehmänmaidon proteiinista saatujen heraproteiinien hydrolysaateista valmistettujen äidinmaidonkorvikkeiden ja vieroitusvalmisteiden, joiden proteiinipitoisuus on alle 0,56 g/100 kJ (2,25 g/100 kcal), proteiinipitoisuuteen ja proteiininlähteeseen ja valmistuksessa käytetyn proteiinin käsittelyyn liittyvät eritelmät

4. Proteiinin laatu

Rintamaidon välttämättömät ja ehdollisesti välttämättömät aminohapot, ilmoitettuna milligrammoina 100 kJ:a ja 100 kcal:a kohti, ovat seuraavat:

100 kJ:a kohti

100 kcal:a kohti

 Arginiini

16

 69

 Kystiini

 6

 24

 Histidiini

11

 45

 Isoleusiini

17

 72

 Leusiini

37

156

 Lysiini

29

122

 Metioniini

 7

 29

 Fenylalaniini

15

 62

 Treoniini

19

 80

 Tryptofaani

 7

 30

 Tyrosiini

14

 59

 Valiini

19

 80

Sivun alkuun