Sisäministeriön asetus poliisin suoritteiden maksullisuudesta vuonna 2014
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Julkaisupäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 871/2013
- Suomen säädöskokoelma
- Säädösteksti
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Sisäasiainministeriön päätöksen mukaisesti säädetään valtion maksuperustelain (150/1992) 8 §:n ja arpajaislain (1047/2001) 46 §:n nojalla, sellaisena kuin niistä on ensin mainittu laissa 348/1994:
1 §Soveltamisala
Tässä asetuksessa säädetään poliisin suoritteiden maksullisuudesta. Poliisilla tarkoitetaan tässä asetuksessa Poliisihallitusta, keskusrikospoliisia, suojelupoliisia, Poliisiammattikorkeakoulua sekä paikallispoliisia.
2 §Maksuttomat julkisoikeudelliset suoritteet
Valtion maksuperustelain (150/1992) 5 §:ssä tarkoitettuja maksuttomia julkisoikeudellisia suoritteita ovat:
yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseen liittyvät suoritteet;
poliisin aloitteesta tapahtuva opastus, ohjeistus ja neuvonta; sekä
valvontatehtävät, jollei niistä jäljempänä toisin säädetä.
Maksua ei peritä valtion maksuperustelain 6 §:n 3 momentin nojalla seuraavista suoritteista:
tiedoksianto rikosasioissa;
päätös ja muu toimituskirja hallintokanteluasiassa;
lausunto;
päihtyneiden käsittely;
luvan, suostumuksen tai hyväksynnän peruuttaminen;
ulkomaan edustuston palveluksessa olevalle ulkomaalaiselle myönnettävä lupa;
uusi määräaikainen oleskelulupa, jos oleskelupa myönnetään:
kansainvälisen tai tilapäisen suojelun perusteella;
yksilöllisestä inhimillisestä syystä;
sillä perusteella, että ulkomaalainen on ihmiskaupan uhri;
ulkomaalaislain (301/2004) 52 d §:n perusteella; tai
kansainvälistä suojelua saaneen ulkomaalaisen perheenjäsenelle perhesiteen perusteella, jos oleskelulupaa haetaan ennen kuin perheenkokoajalle on myönnetty pysyvä oleskelulupa ja perhe on muodostettu ennen perheenkokoajan Suomeen tuloa;
viisumin jatkaminen Euroopan unionin jäsenvaltion kansalaisen perheenjäseneltä;
yleisestä kokouksesta tehtävän ilmoituksen käsittely;
väliaikainen henkilökortti, joka annetaan henkilölle äänestämistä varten valtiollisissa vaaleissa, kunnallisvaaleissa, kansanäänestyksessä, saamelaiskäräjien vaaleissa, taikka Euroopan parlamentin vaaleissa, jos henkilöllä ei ole muuta henkilöllisyyttä osoittavaa asiakirjaa;
esitutkintalain (805/2011) mukaiset suoritteet ja asiakirjat, jotka annetaan ensimmäistä kertaa asianosaiselle, syyttäjälle tai tuomioistuimelle rikosasiassa, sovittelumenettelyä varten ensimmäistä kertaa annettavat asiakirjat sekä eduskunnan oikeusasiamiehelle, valtioneuvoston oikeuskanslerille, kuluttaja-asiamiehelle, tasa-arvovaltuutetulle, tietosuojavaltuutetulle sekä vähemmistövaltuutetulle annettavat asiakirjat näiden tehtäviin kuuluvissa rikosasioissa;
poliisilain (872/2011) 6 luvun 1 §:n mukainen tutkinta ja tutkinnan johdosta asianosaiselle ensimmäistä kertaa annettavat asiakirjat, lukuun ottamatta jäljempänä 6 §:n 2 ja 3 kohdassa mainittuja suoritteita; sekä
suoritteet, joiden maksuttomuus perustuu kansainväliseen sopimukseen, sekä yhteistyöviranomaiselle poliisin tehtävien suorittamiseksi tai kehittämiseksi tuotetut suoritteet.
Maksua ei peritä passilain (671/2006) 3 b §:ssä tarkoitetusta Suomessa myönnetystä hätäpassista.
3 §Alennettu julkisoikeudellinen suoritemaksu
Suomen sotiin osallistuneen rintamaveteraanin ja miinanraivauksiin vuosina 1945—1952 osallistuneen henkilön passista peritään suoritemaksu, joka on puolet passin suoritemaksusta. Edellä mainitun henkilön pika- ja express -passista sekä väliaikaisesta passista peritään liitteenä olevan maksutaulukon mukainen suoritemaksu.
Oikeus alennettuun suoritemaksuun passista osoitetaan rintamasotilastunnuksesta annetun asetuksen (772/1969) mukaisella rintamasotilastunnuksella, rintamapalvelustunnuksesta annetun asetuksen (554/1978) mukaisella rintamapalvelustunnuksella, rintamatunnuksesta annetun asetuksen (256/1988) mukaisella rintamatunnuksella, ulkomaalaisen rintamasotilastunnuksesta annetun asetuksen (418/1992) mukaisella ulkomaalaisen rintamasotilastunnuksella tai eräissä Suomen sotiin liittyneissä tehtävissä palvelleiden kuntoutuksesta annetun lain (1039/1997) 2 §:ssä tarkoitetulla todistuksella mainitun lain 1 §:n 2 momentin 3 kohdassa tarkoitettuun miinanraivaustehtävään osallistumisesta.
4 §Tiedoksiantomaksut
Tässä asetuksessa tarkoitettujen maksujen suorittamiseen velvollisen on suoritettava myös ne kustannukset, jotka aiheutuvat virallisessa lehdessä tai muussa lehdessä kuuluttamisesta silloin, kun kuuluttaminen on tarpeen hallintolain (434/2003) 54 §:ssä tarkoitetun tiedoksiantovelvollisuuden täyttämiseksi.
Haastemieslain (505/1986) 6 §:n 1 momentin 1 ja 2 kohdassa mainittujen tiedoksiantoon oikeutettujen virkamiesten suorittamista tiedoksiannoista perittävistä maksuista säädetään erikseen.
Sen estämättä, mitä 2 momentissa säädetään, peritään käräjäoikeudelta toimeksiannosta suoritetusta haastetiedoksiannosta riita- tai hakemusasiassa 60 euron suuruinen maksu.
5 §Kiinteämaksuiset julkisoikeudelliset suoritteet
Valtion maksuperustelain 6 §:n 2 momentissa tarkoitettuja julkisoikeudellisia suoritteita, joista poliisi perii kiinteät maksut, ovat liitteenä olevassa maksutaulukossa mainitut suoritteet.
Hylkäävästä päätöksestä peritään samansuuruinen maksu kuin myönteisestä päätöksestä, jollei maksutaulukossa ole erikseen säädetty hylkäävälle päätökselle alempaa maksua.
6 §Omakustannusarvon mukaiset julkisoikeudelliset suoritteet
Valtion maksuperustelain 6 §:n 1 momentissa tarkoitettuja maksullisia julkisoikeudellisia suoritteita, joista poliisi perii omakustannusarvon mukaiseksi määräämänsä maksun, ovat:
poliisin toimitiloihin tai hätäkeskuksiin liitetyn rikosilmoitinlaitteen ja poliisin vastaanottaman vartioimisliikkeen välittämän aiheettoman hälytyksen johdosta suoritetut toimenpiteet;
petoeläinvahingon tutkinta ja siihen liittyvät toimenpiteet;
eläinten lääkitsemisestä annetun lain (617/1997) mukainen tutkinta;
ampumaradan tarkastaminen;
tavara-arpajaisten arvonnan ja arpojen sekoittamisen valvonta;
arvauskilpailujen voittajan toteamisen valvonta;
virka-apu luonnollisille ja oikeushenkilöille sekä poliisihallinnon ulkopuolisille viranomaisille, lukuun ottamatta ulosottoasioita, rangaistuksen täytäntöönpanoasioita, virka-apua puolustusvoimille, siviilipalveluslain (1446/2007) 103 §:n mukaista virka-apua, mielenterveyslain (1116/1990) 31 §:n mukaista virka-apua sekä tapaturmavakuutuslain (608/1948) 64 b §:n mukaista virka-apua;
pyynnöstä tehtävät lentoliikenteen erityiset turvallisuustoimenpiteet, jotka ylittävät ilmailulain (1194/2009) ja asianomaisten viranomaisten kulloisenkin turvallisuustilanteen perusteella määrittelemän turvallisuustason;
metsästyslain (615/1993) mukaiset irtokoiran talteenottoon liittyvät toimenpiteet;
lakisääteinen tietopalvelu;
arpajaislain (1047/2001) 43 §:n 2 momentissa tarkoitetuista virallisten valvojien valvontatehtävistä perittävät palkkiot ja korvaukset;
yleisötilaisuutta koskeva päätös, jolla tilaisuutta varten annetaan määräyksiä;
suojelupoliisin suorittama yhteisö- tai yritysturvallisuusselvitys; sekä
muut näihin verrattavat suoritteet.
Suoritteen tuottamiseen käytetyn työn omakustannushintana käytetään 64 euroa tunnilta sekä moottoriajoneuvon käytön omakustannushintana 21 euroa tunnilta. Mitä edellä tässä momentissa säädetään, ei kuitenkaan koske 1 momentin 11 kohdassa tarkoitettuja palkkioita ja korvauksia.
Jos poliisi käyttää yleisötilaisuutta koskevan päätöksen valmisteluun työaikaa enintään kaksi tuntia, päätöksen suoritemaksu on 55 euroa. Jos yleisötilaisuutta koskevan päätöksen valmisteluun yleisen järjestyksen ja turvallisuuden varmistamiseksi on tarpeen käyttää tätä enemmän työaikaa, päätöksen suoritemaksuna peritään 64 euroa tunnilta, mutta korkeintaan kuitenkin 640 euroa.
7 §Rahapeliyhteisöiltä perittävä valvontamaksu
Rahapelitoiminnan valtakunnalliseen valvontaan liittyvien tehtävien hoitamisesta peritään rahapeliyhteisöiltä julkisoikeudellisena maksuna valvontamaksu, jonka määrä vastaa arpajaislain 42 §:ssä Poliisihallitukselle säädettyjen rahapelitoimintaan liittyvien tehtävien hoitamisesta aiheutuvien muiden kuin tämän asetuksen 6 §:n 1 momentin 11 kohdassa tarkoitetuilla suoritemaksuilla katettavien kustannusten määrää.
Valvontamaksu jaetaan arpajaislain 11 §:ssä tarkoitettujen rahapeliyhteisöjen kesken siten, että:
Veikkaus Oy vastaa 45 prosentista;
Raha-automaattiyhdistys vastaa 45 prosentista; sekä
Fintoto Oy vastaa 10 prosentista.
8 §Muut rahapelitoiminnan valvontaan liittyvät suoritteet
Valtion maksuperustelain 7 §:n 2 momentissa tarkoitettuja suoritteita, joista rahapeliyhteisöiltä peritään suoritteen omakustannusarvon mukainen hinta, ovat rahapelitoiminnan tietoteknisen valvonnan laite- ja ohjelmistosuunnittelu sekä niiden hankinta ja ylläpito.
9 §Liiketaloudellisin perustein hinnoiteltavat suoritteet
Valtion maksuperustelain 7 §:ssä tarkoitettuja suoritteita, jotka poliisi hinnoittelee liiketaloudellisin perustein, ovat:
automaattisen rikosilmoitinlaitteiston liittäminen poliisin ja hätäkeskuksen toimitiloihin sekä laitteiston toimintavalmiuden ylläpitäminen;
tilauksesta annettavat julkaisut;
tilauksesta tehtävät suunnittelu-, asiantuntija- ja konsultointipalvelut;
tilauksesta tehtävät tilastot ja selvitykset;
poliisin hallitsemien tilojen, kaluston ja välineiden tilapäinen käyttö;
muut kuin 10 §:ssä tarkoitetut poliisihallinnon ulkopuolisille annettavat jäljennökset, postituspalvelut sekä pyynnöstä hankittavat asiakirjat;
poliisihallinnon ulkopuolisille tarjottavat koulutus- ja materiaalipalvelut sekä koulutuspalvelut poliisihallinnossa, jos niitä on saatavissa myös ulkopuolisilta, sekä opetuksen liitännäispalvelut;
muu kuin lakisääteinen tietopalvelu;
tilauksesta tehtävät tutkimus- ja tuotekehityspalvelut;
erikoiskuljetusten ja arvokuljetusten avustaminen ja varmistus- ja turvatehtävät sekä kuljettajapalvelut poliisihallinnon ulkopuolisille;
ampuma-aselainsäädännön soveltamisalaan kuuluviin esineisiin tehtävät merkinnät;
valokuvaus haettaessa passia poliisilaitokselta Helsinki-Vantaan lentoasemalla;
laskutuslisä, kun paikallispoliisi laskuttaa liitteenä olevan maksutaulukon mukaisen suoritemaksun 11 §:n 1 momentissa tarkoitetusta erityisestä syystä; sekä
muut edellä mainittuihin verrattavat suoritteet.
10 §Asiakirjajäljennöksestä perittävä suoritemaksu
Viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain (621/1999) 9 ja 11 §:ään perustuvasta asiakirjan antamisesta peritään suoritemaksu noudattaen, mitä mainitun lain 34 §:ssä säädetään. Päätöksestä, jolla viranomainen on kieltäytynyt luovuttamasta tietoja, ei peritä suoritemaksua.
Asiakirjapyynnön perusteella valmistettavasta tai telekopiona toimitettavasta A4-kokoa olevasta kopiosta tai tulosteesta peritään 0,50 euroa sivulta. A3-kokoa olevasta kopiosta tai tulosteesta sekä värikopiosta tai -tulosteesta peritään 1 euro sivulta. Jos yhden tai useamman asiakirjan kopio on tallennettu CD- tai DVD -levylle tai vastaavalle sähköiselle tallennusalustalle, peritään tallenteesta maksu, joka on 15 euroa levyltä.
11 §Maksun periminen ja palauttaminen
Maksu hakemuksen käsittelystä peritään hakemusta jätettäessä etukäteen. Maksu voidaan periä myöhemmin, jos siihen on erityinen syy.
Maksu peritään, vaikka hakija peruuttaisi hakemuksensa sen jälkeen, kun päätöksen antamiseen liittyviin toimenpiteisiin on ryhdytty.
Edellä 7 §:ssä tarkoitetut valvontamaksut peritään valvontamaksukausittain jälkikäteen. Valvontamaksukaudet ovat tammikuu—kesäkuu ja heinäkuu—joulukuu.
Edellä 6 §:n 1 momentin 11 kohdassa tarkoitetut virallisten valvojien valvontatehtävistä aiheutuneet palkkiot ja korvaukset peritään neljännesvuosittain jälkikäteen.
Edellä 8 §:ssä säädetyistä suoritteista peritään maksut sen jälkeen, kun Poliisihallitus on luovuttanut suoritteen tai maksanut suoritteesta aiheutuneen laskun.
Maksu palautetaan, jos hakemus on jätetty aiheetta viranomaisista johtuvista syistä.
12 §Kurssimaksun periminen ja palauttaminen
Edellä 5 §:ssä tarkoitetut Poliisiammattikorkeakoulun kurssimaksut peritään sen jälkeen, kun hakemus opiskelijaksi ottamisesta kurssille on hyväksytty. Kurssimaksu on oltava suoritettuna kurssin alkaessa.
Kurssimaksua ei kuitenkaan peritä, jos kurssille hyväksytty peruuttaa osallistumisensa kurssille viimeistään 14 päivää ennen kurssin alkua. Kurssimaksua ei myöskään peritä, jos kurssille hyväksytty on sairauden tai muun vastaavan syyn vuoksi estynyt osallistumasta kurssille.
Poliisiammattikorkeakoulu voi hakemuksesta palauttaa maksetun kurssimaksun 2 momentissa mainituissa tilanteissa.
13 §Voimaantulo ja siirtymäsäännös
Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2014 ja on voimassa vuoden 2014 loppuun.
Ennen tämän asetuksen voimaantuloa vireille tulleeseen asiaan sovelletaan tämän asetuksen voimaan tullessa voimassa olleita säännöksiä.
Helsingissä 11 päivänä joulukuuta 2013
SisäasiainministeriPäivi RäsänenYlitarkastajaElina Setälä