Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräitä eläimistä saatavia sivutuotteita ja niistä johdettuja tuotteita käsittelevien toimijoiden valvonnasta ja eräiden sivutuotteiden käytöstä annetun asetuksen muuttamisesta
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Julkaisupäivä
- Suomen säädöskokoelma
- Säädösteksti
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti
kumotaan eräitä eläimistä saatavia sivutuotteita ja niistä johdettuja tuotteita käsittelevien toimijoiden valvonnasta ja eräiden sivutuotteiden käytöstä annettuun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen ( 1193/2011 ) 2 §:n 4 ja 5 momentti,
muutetaan liitteen 2 luku 2 ja liite 3 sellaisena kuin ne ovat asetuksessa 631/2012, sekä
lisätään asetukseen uusi 5 a luku seuraavasti:
5 a lukuJäsenvaltioiden välillä siirrettäviä sivutuotteita ja niistä johdettuja tuotteita koskevat erityiset vaatimukset
28 a §Luokkaan 1 ja luokkaan 2 kuuluvat sivutuotteet ja niistä johdetut tuotteet
Sivutuoteasetuksen 48 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu toimivaltainen viranomainen Suomessa on Elintarviketurvallisuusvirasto.
28 b §Eräät luokkaan 3 kuuluvat sivutuotteet ja niistä johdetut tuotteet
Eläinten ruokintaan tarkoitettujen luokkaan 3 kuuluvien teurastuksen sivutuotteiden ja kalasta saatavien sivutuotteiden ja niistä johdettujen tuotteiden siirroissa jäsenvaltioiden välillä toimijan on laadittava kaupallinen asiakirja käyttäen Traces -tietojärjestelmää.
Tämä asetus tulee voimaan 16 päivänä joulukuuta 2013.
Helsingissä 2 päivänä joulukuuta 2013
Maa- ja metsätalousministeriJari KoskinenEläinlääkintöylitarkastajaSeppo Kuosmanen
Liite 2
Luku 2 SALLITUT ELÄIMISTÄ SAATAVAT SIVUTUOTTEET REHUN VALMISTUKSESSA REHUSEKOITTAMOISSA
Rehusekoittamossa saa käyttää rehun raaka-aineina vain seuraavia sivutuotteita:
1) rekisteröidyssä keräyskeskuksessa käsitellyt sivutuotteet;
2) hyväksytyissä luokan 2 ja 3 käsittelylaitoksessa käsitellyt sivutuotteet;
3) kala ja tuoreet kalasta saatavat sivutuotteet;
4) eläimistä saatavat luokkaan 2 ja 3 kuuluvat sivutuotteet, jotka ovat peräisin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 853/2004 4 artiklan 2 kohdan mukaan hyväksytystä lihaa käsittelevästä laitoksesta;
5) sivutuoteasetuksen artiklan 10 kohdan e, f ja g mukaiset tuotteet;
6) täytäntöönpanoasetuksen liitteen I kohdassa 22. tarkoitettu ruokajäte.
Liite 3
SALLITUT ELÄIMISTÄ SAATAVAT SIVUTUOTTEET NIISTÄ JOHDETUT TUOTTEET REHUN VALMISTUKSESSA TILAREHUSTAMOISSA JA REHUSEKOITTAMOISSA, JOTKA TOIMITTAVAT REHUA VAIN HALLINNOIMILLEEN TURKISTARHOILLE
Tilarehustamoissa saa käyttää rehun raaka-aineina vain seuraavia eläimistä saatavia sivutuotteita ja niistä johdettuja tuotteita:
1) rekisteröidyssä keräyskeskuksessa käsitellyt sivutuotteet;
2) hyväksytyissä luokan 2 ja 3 käsittelylaitoksessa käsitellyt sivutuotteet;
3) kala ja tuoreet kalasta saatavat sivutuotteet;
4) eläimistä saatavat luokkaan 2 ja 3 kuuluvat sivutuotteet, jotka ovat peräisin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 853/2004 4 artiklan 2 kohdan mukaan hyväksytystä lihaa käsittelevästä laitoksesta;
5) sivutuoteasetuksen artiklan 10 kohdan e, f ja g mukaiset tuotteet;
6) täytäntöönpanoasetuksen liitteen I kohdassa 22 tarkoitettu ruokajäte;
7) lopetettujen kanojen ruhot ja broileri- ja kalkkunatuotannossa syntyvät sellaisten broilereiden ja kalkkunoiden ruhot, joita ei ole lopetettu ihmisiin tai eläimiin tarttuvan taudin esiintymisen tai tällaisien taudin epäilyn vuoksi;
8) kettujen ruhot muissa kuin ketuille tarkoitetuissa turkiseläinrehuissa samalla tilalla käytettäväksi, jolta ruhot ovat peräisin;
9) supikoirien ruhot muissa kuin supikoirille tarkoitetuissa turkiseläinrehuissa samalla tilalla käytettäväksi, jolta ruhot ovat peräisin.
Kohdissa 9 ja 10 tarkoitetut kettujen ja supikoirien ruhot on käsiteltävä kuumentamalla ne kauttaaltaan vähintään 100° C lämpötilaan ennen rehukäyttöä. Muut luokan 2 sivutuotteet kuin kettujen ja supikoirien ruhot tulee käsitellä hapottamalla tai kuumentamalla 100° C lämpötilaan ennen rehukäyttöä. Ruhot on paloiteltava ennen kuumennusta siten, että partikkelikoko halkaisijaltaan ei ylitä 50 millimetriä.