Maa- ja metsätalousministeriön asetus eläintautien vastustamiseen liittyvistä yleisistä vaatimuksista siirrettäessä eläviä eläimiä, alkioita ja sukusoluja Euroopan unionin jäsenvaltioiden välillä
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Julkaisupäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 1024/2013
- Suomen säädöskokoelma
- Säädösteksti
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään eläintautilain (441/2013) nojalla:
1 §Soveltamisala
Tätä asetusta sovelletaan elävien eläinten sekä niiden alkioiden ja sukusolujen siirtämiseen Suomesta toiseen jäsenvaltioon tai toisen jäsenvaltion kautta muuhun kuin jäsenvaltioon taikka toisesta jäsenvaltiosta Suomeen tai Suomen kautta kolmanteen jäsenvaltioon tai muuhun kuin jäsenvaltioon.
2 §Soveltamisalan rajaukset
Asetusta ei kuitenkaan sovelleta seuraavien eläinten ja tuotteiden siirtoihin:
eläimistä saadut elintarvikkeet mukaan lukien ihmisravinnoksi tarkoitetut elävät simpukat, piikkinahkaiset, vaippaeläimet, merikotilot ja äyriäiset;
lemmikkieläimet, jotka siirretään lemmikkieläiminä lemmikkieläinten muihin kuin kaupallisiin kuljetuksiin sovellettavista eläinten terveyttä koskevista vaatimuksista ja neuvoston direktiivin 92/65/ETY muuttamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 998/2003 ( lemmikkieläinasetus ) mukaisesti lukuun ottamatta koiria, kissoja ja frettejä, joita koskevat Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 998/2003 täytäntöönpanosta tiettyihin lajeihin kuuluvien lemmikkieläinten, joita voidaan kuljettaa muuten kuin kaupallisin kuljetuksin enimmäismäärän osalta annetun komission asetuksen (EU) N:o 388/2010 säännökset;
omistajan mukanaan kuljettamat vesieläimet, joita pidetään ja kasvatetaan ainoastaan koristetarkoituksiin ja joita ei ole tarkoitettu myytäviksi tai välitettäviksi; sekä
sirkuseläinten kuljettamiseen jäsenvaltioiden välillä sovellettavista eläinten terveyttä koskevista vaatimuksista annetun komission asetuksen (EY) N:o 1739/2005 2 artiklan 2 kohdassa tarkoitetut eläimet, joita pidetään mainitun artiklan 1 kohdassa tarkoitetussa sirkuksessa.
3 §Määritelmät
Tässä asetuksessa tarkoitetaan:
tarkastuksella eläinten, alkioiden ja sukusolujen taikka niitä koskevien asiakirjojen tutkimista taikka muuta vastaavaa menettelyä tai muodollisuutta, jonka tarkoituksena on ihmisten tai eläinten terveyden turvaaminen;
lähtöpitopaikalla jäsenvaltiossa sijaitsevaa pitopaikkaa tai keräyskeskusta, josta eläimet, alkiot tai sukusolut lähetetään toiseen jäsenvaltioon;
määränpääpitopaikalla jäsenvaltiossa sijaitsevaa pitopaikkaa, johon toisesta jäsenvaltiosta lähetetyt eläimet, alkiot tai sukusolut saapuvat; sekä
hevoseläimellä tunnistusasetuksen 2 artiklan 2 kohdan c alakohdassa tarkoitettuja Equus -sukuun kuuluvia kavioeläinnisäkäslajeja ja niiden risteytyksiä.
Tässä asetuksessa käytetään myös eläintautilain 6 §:ssä määriteltyjä käsitteitä.
4 §Toimijan rekisteröityminen
Eläintautilain 60 § tarkoitettu rekisteröinti vaaditaan siirrettäessä liitteessä I lueteltuja eläinlajeja, alkioita ja sukusoluja.
Rekisteröintiä ei kuitenkaan vaadita:
siirtoihin, joita varten toimijalla on eläintautilain 61 §:ssä tarkoitettu hyväksyminen;
siirtoihin, joihin toimijalla on eläintautilain 63 § 1 momentissa tarkoitettu lupa;
eläinten alkioiden tai sukusolujen toimittamiseen eläintautilain 46 §:ssä tarkoitetulta hyväksytyltä sperman keräysasemalta, hyväksytystä spermavarastosta tai hyväksytyn alkioiden keräys- tai tuotantoryhmän tiloista;
edellä 2 §:n 2 kohdassa tarkoitettujen koirien, kissojen ja frettien siirtoihin;
jänisten ja kanien siirtoihin, jollei määränpäänä oleva jäsenvaltio edellytä virkaeläinlääkärin suorittamaa lähtötarkastusta ja siitä annettua todistusta.
5 §Tarkastukset
Liitteessä II mainitut eläinlajit, alkiot ja sukusolut on tarkastettava eläintautilain 64 § 1 ja 3 momentissa säädetyllä tavalla. Suomesta toiseen jäsenvaltioon siirrettäviä eläimiä, alkioita ja sukusoluja koskevan tarkastuksen suorittaa kunnaneläinlääkäri, lukuun ottamatta liitteessä II mainittuja eläimiä, jotka toimija voi itse tarkastaa.
Tarkastuksessa on varmistettava, että siirrettäviksi aiotut tai vastaanotetut eläimet, alkiot ja sukusolut on merkitty siten, että ne voidaan yhdistää niitä koskevaan terveystodistukseen tai muuhun asiakirjaan. Tarkastuksessa on myös varmistettava, että eläimillä on tunnistusasiakirja, jos se on säädetty kyseessä olevaan lajiin kuuluvien eläinten siirtokelpoisuuden ehdoksi.
Suomesta toiseen jäsenvaltioon siirrettävien eläinten, alkioiden ja sukusolujen tarkastuksessa on lisäksi varmistettava, että eläimet, alkiot ja sukusolut täyttävät siirtokelpoisuudelle säädetyt lähtöpitopaikkaa sekä rekisteröintiä ja merkintää koskevat ehdot.
Jos tarkastuksen tehnyt valvontaviranomainen ei ole Traces-tietojärjestelmään rekisteröity käyttäjä tai teknisten ongelmien vuoksi tietojärjestelmän käyttö ei tilapäisesti ole hänelle mahdollista, tietojärjestelmää voi eläintautilain 66 § 1 momentissa tarkoitetun terveystodistuksen laadinnassa ja lähettämisessä sekä mainitun pykälän 2 momentissa tarkoitetun tarkastuksen tuloksen raportoinnissa hänen puolestaan käyttää toinen valvontaviranomainen.
6 §Näytteenotto
Eläintautilain 64 § 2 momentissa tarkoitetun pistokokeena tehtävän tarkastuksen yhteydessä otettavat näytteet on otettava kahden työpäivän kuluessa eläinten, alkioiden tai sukusolujen saapumisesta määränpääpitopaikkaan. Laboratoriotutkimusta varten on otettava vähintään kaksi samanlaista näytettä.
7 §Terveystodistus
Eläinlajeista, alkioista ja sukusoluista, joita koskeva virallinen terveystodistus on laadittava ja lähetettävä käyttäen Traces-tietojärjestelmää, säädetään eläinten ja eläinperäisten tuotteiden yhteisön sisäiseen kauppaan liittyvän yhdenmukaisen todistusmallin ja tarkastuspöytäkirjan hyväksymisestä annetussa komission asetuksessa (EY) N:o 599/2004.
Virallinen terveystodistus tai muu siirtokelpoisuuden ehtona oleva asiakirja voi koskea vain niitä samaan kuljetukseen sisältyviä eläimiä, alkioita tai sukusoluja, joilla on sama lähtöpitopaikka ja määränpääpitopaikka.
8 §Tietojen säilyttämisvelvollisuus
Eläintautilain 65 § mukainen tietojen säilyttämisvelvollisuus koskee liitteessä II mainittuja eläimiä, alkioita ja sukusoluja.
9 §Voimaantulo
Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2014
Tällä asetuksella kumotaan eläintautien vastustamiseksi suoritettavista tarkastuksista Euroopan yhteisön sisämarkkinoilla annettu maa- ja metsätalousministeriön asetus (977/2006).
Helsingissä 18 päivänä joulukuuta 2013
Maa- ja metsätalousministeriJari KoskinenEläinlääkintöylitarkastajaSeppo Kuosmanen
Liite 1
Eläinlajit, alkiot ja sukusolut, joiden siirto edellyttää toimijan rekisteröitymistä
1. Nautaeläimet
2. Siat
3. Lampaat
4. Vuohet
5. Kamelieläimet
6. Hirvieläimet lukuun ottamatta teurasporoja sekä Suomen ja Ruotsin tai Norjan välillä kilpailuihin tai muuta vastaavaa tilapäistä tarkoitusta varten siirrettäviä poroja
7. Muut sorkkaeläimet
8. Kavioeläimet hevoseläimiä lukuun ottamatta
9. Koirat, kissat ja fretit
10. Minkit, ketut, hillerit ja supikoirat
11. Jänikset ja kanit
12. Siipikarja ja siitosmunat
13. Muut linnut
14. Mehiläiset ja kimalaiset
15. Vesiviljelyeläimet
16. Nautaeläinten alkiot ja sukusolut
17. Sikojen, alkiot ja sukusolut
18. Hevoseläinten alkiot ja sukusolut
19. Lampaiden alkiot ja sukusolut
20. Vuohien alkiot ja sukusolut
21. Vesiviljelyeläinten viljelyyn tarkoitettu mäti ja maiti
Liite 2
Eläinlajit, alkiot ja sukusolut, joiden siirto edellyttää tarkastusta
Alaviitteistä käyvät ilmi tilanteet, joissa toimija voi suorittaa eläinten lähtötarkastuksen itse.
1. Nautaeläimet
2. Siat
3. Lampaat
4. Vuohet
5. Hevoseläimet ¹
6. Kamelieläimet
7. Hirvieläimet
8. Muut kavio- ja sorkkaeläimet
9. Apinat
10. Koirat, kissat ja fretit
11. Minkit, ketut, hillerit ja supikoirat
12. Jänikset ja kanit ²
13. Siipikarja ja siitosmunat
14. Muut linnut ³
15. Mehiläiset ja kimalaiset
16. Vesieläimet
17. Nautojen alkiot ja sukusolut
18. Sikojen alkiot ja sukusolut
19. Hevoseläinten alkiot ja sukusolut
20. Lampaiden alkiot ja sukusolut
21. Vuohien alkiot ja sukusolut
22. Vesieläinten viljelyyn tarkoitettu mäti ja maiti
1 Toimija voi tarkastaa rekisteröidyn hevosen siirrossa kilpailumatkalle Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan.
2 Toimija voi tehdä tarkastuksen, ellei määränpäänä oleva jäsenvaltio edellytä virkaeläinlääkärin tekemää tarkastusta.
3 Toimija voi tehdä tarkastuksen, elleivät kyseessä ole papukaijalinnut.