Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräitä eläimistä saatavia sivutuotteita ja niistä johdettuja tuotteita käsittelevien toimijoiden valvonnasta ja eräiden sivutuotteiden käytöstä annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen muuttamisesta
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Julkaisupäivä
- Suomen säädöskokoelma
- Säädösteksti
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti
muutetaan eräitä eläimistä saatavia sivutuotteita ja niistä johdettuja tuotteita käsittelevien toimijoiden valvonnasta ja eräiden sivutuotteiden käytöstä annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen ( 1193/2011 ) liitteen 2 luku 2 ja liite 3 seuraavasti:
Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä joulukuuta 2012.
Helsingissä 15 päivänä marraskuuta 2012
Maa- ja metsätalousministeriJari KoskinenEläinlääkintöylitarkastajaKirsti Huovinen
Liite 2
Luku 2 SALLITUT ELÄIMISTÄ SAATAVAT SIVUTUOTTEET REHUN VALMISTUKSESSA REHUSEKOITTAMOISSA
Rehusekoittamossa saa käyttää rehun raaka-aineina vain seuraavia sivutuotteita:
1) rekisteröidyssä keräyskeskuksessa käsitellyt sivutuotteet;
2) hyväksytyissä luokan 2 ja 3 käsittelylaitoksessa käsitellyt sivutuotteet;
3) kala ja tuoreet kalasta saatavat sivutuotteet;
4) elintarvikelain nojalla hyväksytystä lihaa käsittelevästä laitoksesta peräisin olevat luokkaan 2 ja 3 kuuluvat naudan, poron ja hirven luut. Naudan luiden tulee olla jäähdytettyjä, poron ja hirven luiden pakastettuja;
5) sivutuoteasetuksen artiklan 10 kohdan f mukaiset eläinperäiset elintarvikkeet tai eläinperäisiä tuotteita sisältävät elintarvikkeet pakastettuna, hapotettuna tai kuumennettuna. Edellä mainittua käsittelyä ei tarvitse suorittaa, jos entiset elintarvikkeet käytetään välittömästi rehun valmistukseen;
6) täytäntöönpanoasetuksen liitteen I kohdassa 22. tarkoitettu ruokajäte.
Liite3
SALLITUT ELÄIMISTÄ SAATAVAT SIVUTUOTTEET NIISTÄ JOHDETUT TUOTTEET REHUN VALMISTUKSESSA TILAREHUSTAMOISSA JA REHUSEKOITTAMOISSA, JOTKA TOIMITTAVAT REHUA VAIN HALLINNOIMILLEEN TURKISTARHOILLE
Tilarehustamoissa saa käyttää rehun raaka-aineina vain seuraavia eläimistä saatavia sivutuotteita ja niistä johdettuja tuotteita:
1) rekisteröidyssä keräyskeskuksessa käsitellyt sivutuotteet;
2) hyväksytyissä luokan 2 ja 3 käsittelylaitoksessa käsitellyt sivutuotteet;
3) kala ja tuoreet kalasta saatavat sivutuotteet;
4) eläimistä saatavat luokkaan 2 ja 3 kuuluvat sivutuotteet, jotka ovat peräisin elintarvikelain nojalla hyväksytystä, lihaa käsittelevästä laitoksesta;
5) sivutuoteasetuksen artiklan 10 kohdan f mukaiset entiset elintarvikkeet;
6) täytäntöönpanoasetuksen liitteen I kohdassa 22 tarkoitettu ruokajäte;
7) lopetettujen kanojen ruhot ja broileri- ja kalkkunatuotannossa syntyvät sellaisten broilereiden ja kalkkunoiden ruhot, joita ei ole lopetettu ihmisiin tai eläimiin tarttuvan taudin esiintymisen tai tällaisien taudin epäilyn vuoksi;
8) kettujen ruhot muissa kuin ketuille tarkoitetuissa turkiseläinrehuissa samalla tilalla käytettäväksi, jolta ruhot ovat peräisin;
9) supikoirien ruhot muissa kuin supikoirille tarkoitetuissa turkiseläinrehuissa samalla tilalla käytettäväksi, jolta ruhot ovat peräisin.
Kohdissa 9 ja 10 tarkoitetut kettujen ja supikoirien ruhot on käsiteltävä kuumentamalla ne kauttaaltaan vähintään 100° C lämpötilaan ennen rehukäyttöä. Muut luokan 2 sivutuotteet kuin kettujen ja supikoirien ruhot tulee käsitellä hapottamalla tai kuumentamalla 100° C lämpötilaan ennen rehukäyttöä. Ruhot on paloiteltava ennen kuumennusta siten, että partikkelikoko halkaisijaltaan ei ylitä 50 millimetriä.