Sosiaali- ja terveysministeriön asetus tupakkatuotteiden ja tupakointivälineiden vähittäismyynnin omavalvontasuunnitelmasta
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 99/2009
- Alkuperäinen julkaisu
- Vihko 18/2009 (Julkaistu 4.3.2009)
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen mukaisesti säädetään toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi 13 päivänä elokuuta 1976 annetun lain (693/1976) 10 §:n 2 momentin nojalla, sellaisena kuin se on laissa 984/2008.
1 §
Omavalvontasuunnitelma on tupakkatuotteiden vähittäismyyntiluvanhaltijan laatima kirjallinen ohjeisto toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi annetun lain 10 §:n 1 momentissa säädetyn myyntikiellon toimeenpanosta tupakkatuotteiden myyntipaikassa.
2 §
Myyntipaikan omavalvontasuunnitelman tulee sisältää:
tieto omavalvonnan vastuuhenkilöstä;
luettelo tuoteryhmistä, joita omavalvonta koskee;
selvitys siitä, miten uusien työntekijöiden perehdytys toteutetaan palvelussuhteen alussa sekä kaikkien työntekijöiden osaamisen kertaaminen toteutetaan vähintään vuosittain;
menettelytavat, miten myyjät ohjeistetaan toimimaan lain mukaisesti erilaisissa tupakkatuotteiden ja tupakointivälineiden myyntiin liittyvissä tilanteissa;
menettelytavat, joilla elinkeinonharjoittaja ja omavalvonnan vastuuhenkilö seuraavat annettujen ohjeiden noudattamista;
suunnitelma omavalvontasuunnitelman ylläpidosta ja omavalvonnan ja omavalvontasuunnitelman toimeenpanon vuosittaisesta arvioinnista ja kehittämisestä; sekä
selvitys siitä, mihin tupakoinnin vähentämisestä annetun asetuksen 11 §:n (174/1995) mukainen ilmoitus on asetettu niin, että tupakkatuotteiden myyntipisteessä asioiva asiakas havaitsee sen vaivatta.
Omavalvontasuunnitelma voidaan laatia myös sähköiseen muotoon ja se voidaan yhdistää osaksi elintarvikehuoneiston muita omavalvontasuunnitelmia. Omavalvonnan ja omavalvontasuunnitelman toimeenpanon arviointi ja kehittäminen voidaan toteuttaa keskitetysti myyntipaikkojen ketjuohjauksella.
Omavalvontasuunnitelma tulee pitää yhtenä kokonaisuutena myyntipaikan työntekijöiden saatavilla.
3 §
Omavalvontasuunnitelman toteuttaminen sisältää 2 §:ssä säädettyjen toimenpiteiden toteuttamisen lisäksi seuraavat kirjaukset:
toteutetut uusien työntekijöiden perehdytykset sekä kaikkien työntekijöiden osaamisen kertaaminen;
tehdyt ikätarkastukset ja niiden tulokset sekä ikätarkastuksiinliittyvät myynnin ongelmatilanteet ja välitysepäilyt;
ongelmatilanteiden tai viranomaisten tarkastusten johdosta toteutetut toimenpiteet; ja
omavalvonnan toimeenpanon ja sen tuloksellisuuden seuranta ja vuosittainen arviointi ja omavalvonnan kehittäminen.
Edellä 1 ja 3–4 kohdissa tarkoitetut kirjaukset tekee omavalvonnan vastuuhenkilö ellei omavalvontasuunnitelmassa ole toisin määrätty, ja ne tulee pitää myyntipaikan työntekijöiden saatavilla.
Jos anniskelu- tai henkilöstöravintolassa tai muussa vastaavassa myyntipaikassa asioi vain poikkeuksellisesti alle 18-vuotiaita asiakkaita, voidaan 2-kohdassa tarkoitetut kirjaukset korvata kirjaamalla yhteenveto vuoden aikana tehdyistä vastaavista havainnoista omavalvontasuunnitelman arviointiin.
Kirjaukset tulee säilyttää kuluvan kalenterivuoden ja sitä seuraavan kalenterivuoden ajan.
4 §
Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä huhtikuuta 2009.
Tällä asetuksella kumotaan sosiaali- ja terveysministeriön 8 päivänä joulukuuta 1999 antama määräys tupakkatuotteen ja tupakointivälineen myynnin estämiseen alaikäisille tarkoitetun omavalvontasuunnitelman laatimisesta, sisällöstä ja toteuttamisesta (Dnro 1999:53).
Ennen asetuksen voimaantuloa voidaan ryhtyä asetuksen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.
Helsingissä 26 päivänä helmikuuta 2009
Peruspalveluministeri Paula RisikkoHallitusneuvos Ismo Tuominen