Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

83/2008

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Maa- ja metsätalousministeriön asetus kasvihuonetuotannon tuesta vuonna 2008

Säädöksen tyyppi
Asetus
Antopäivä
Ajantasaistettu säädös
83/2008
Alkuperäinen julkaisu
Vihko 15/2008 (Julkaistu 13.2.2008)

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään maa- ja puutarhatalouden kansallisista tuista 28 päivänä joulukuuta 2001 annetun lain (1559/2001)11 §:n 5 momentin nojalla:

1 §Soveltamisala

Tätä asetusta sovelletaan vuodelta 2008 maksettavasta Etelä-Suomen kansallisesta tuesta annetun valtioneuvoston asetuksen (63/2008) 3 luvussa sekä vuodelta 2008 maksettavasta pohjoisesta tuesta annetun valtioneuvoston asetuksen (64/2008) 4 luvussa tarkoitetun kasvihuonetuotannon tuen täytäntöönpanoon.

2 §Kasvihuoneen hallinta

Kasvihuoneen, jossa tapahtuvan viljelyn perusteella tukea haetaan, tulee olla hakijan hallinnassa 1 päivänä toukokuuta 2008.

Jos kasvihuone tulee hakijan hallintaan tai siirtyy pois hallinnasta tuen hakemisen jälkeen, hallinnan siirrosta tulee ilmoittaa välittömästi kirjallisesti vapaamuotoisella ilmoituksella tilan sijaintipaikkakunnan työvoima- ja elinkeinokeskuksen maaseutuosastolle sekä Ahvenanmaan maakunnassa lääninhallitukselle. Tuki maksetaan sille, jonka hallinnassa kasvihuone on 1 päivänä toukokuuta 2008.

3 §Kasvihuonetta koskevat tekniset vaatimukset

Kasvihuoneen rungon ja katteen tulee olla sellaisessa kunnossa kuin viljelykausi edellyttää ja paikoillaan ympäri vuoden kasvihuoneiden kunnostuksesta johtuvia ajanjaksoja lukuun ottamatta. Kasvihuoneen katteena voi olla lasi, kasvihuonekäyttöön tarkoitettu kerroslevy tai kaksinkertainen muovikalvo. Kasvihuoneen tulee olla varustettu harjatuuletusluukuilla tai ulkoilmaan johtavalla koneellisella tuuletuksella taikka koneellisella jäähdytysjärjestelmällä.

Jos tukea haetaan lyhyen viljelykauden viljelystä, kasvihuoneen tulee olla varustettu vesikeskuslämmityksellä tai lämminilmakehittimillä, joiden teho on vähintään 75 kW (65 Mcal/h) tuhatta viljelyneliömetriä kohti.

Jos tukea haetaan pitkän viljelykauden viljelystä, kasvihuoneen tulee olla varustettu vesikeskuslämmityksellä tai lämminilmakehittimillä, joiden teho on vähintään 200 kW (165 Mcal/h) tuhatta viljelyneliömetriä kohti. Kasvihuoneen tulee lisäksi olla varustettu lämmityksen- ja tuuletuksensäätöautomatiikalla. Jos kasvihuoneessa viljellään vihanneksia 30 päivän lokakuuta jälkeen, kasvihuoneen tulee olla varustettu keinovalotuksella, jonka asennusteho on vähintään 60 W/m 2 .

4 §Viljelykäyttö

Kasvihuonepinta-ala on viljelykäytössä silloin, kun tukikelpoinen viljelykasvi on sijoitettu kasvihuoneeseen lopulliselle viljelypaikalleen 1 päivänä toukokuuta 2008, ja kasvihuoneessa on sekä ajankohtaan että viljeltävään kasviin nähden tavanomainen viljelylämpötila.

Ruukkusalaatin, -lehtitillin ja -persiljan viljelyssä viljelykäytöksi katsotaan myös taimituotantovaihe, vaikka se tapahtuisi erillisessä taimikasvatushuoneessa.

Viljelykäytöksi ei katsota yrityksen ulkopuolelta ostettujen tai itsekasvatettujen, sellaisenaan kuluttajalle myyntikelpoisten lopputuotteiden varastointia tai esilläpitoa. Viljelykäytöksi ei myöskään katsota monivuotisena viljeltävien ruukku- ja ryhmäkasvien sekä viherkasvien säilyttämistä tai varastointia.

5 §Kasvihuonepinta-alan laskeminen ja ilmoittaminen

Kasvihuonepinta-ala lasketaan kasvihuoneen ulkomittojen perusteella. Pinta-alaan ei sisällytetä myymälätiloja, kasvihuonerakenteisia puutarhakeskuksia, varsinaisten kasvihuoneiden yhdyskäytäviä, pakkaamo- ja varastotiloja eikä muita vastaavia tiloja. Myyntikasvihuoneen pinta-aloista lasketaan tukikelpoiseksi ainoastaan ne viljelypinta-alat ja viljelyajat, jolloin myyntikasvihuone on 4 §:ssä tarkoitetussa viljelykäytössä. Jos kasveja kasvatetaan kahdessa kerroksessa, ainoastaan yksi kerros lasketaan tukikelpoiseksi alaksi.

Kasvihuonepinta-ala ilmoitetaan hakemuksessa sen pinta-alan mukaan, joka on tukikelpoisessa viljelyssä 1 päivänä toukokuuta 2008.

Kasvihuoneen viljelypinta-alat ilmoitetaan viljelysuunnitelmassa kasvihuoneittain ja viljelykasveittain eriteltyinä. Viljelysuunnitelmaan tulee liittää vapaamuotoinen pohjapiirros, josta ilmenee kasvihuoneen sijainti ja tunniste. Viljelysuunnitelmaan on merkittävä myös viljelyssä olevien taukojen ja poikkeusjärjestelyjen, kuten kasvihuoneen muovinvaihdon ja kasvustojen vaihdon, ajankohdat ja kestot kalenteriviikon tarkkuudella. Jos kasveille haetaan tukea tuoteryhmänä, viljelysuunnitelmaan merkitään tuoteryhmässä viljeltävät keskeisimmät kasvit.

6 §Viljelykauden pituus

Viljelykauden pituus koostuu niistä tukikelpoisten kasvien viljelyajanjaksoista, jotka on ilmoitettu viljelysuunnitelmassa.

Viljelykauden pituutta laskettaessa siitä vähennetään sellainen ajanjakso, jolloin kasvihuone ei ole viljelyssä. Viljelykauden pituudesta ei tarvitse kuitenkaan vähentää sellaisia enintään kaksi viikkoa kestäviä taukoja, jotka johtuvat kasvustojen vaihdosta tai kasvihuoneessa tehtävistä järjestelyistä.

Jos viljelysuunnitelmassa on tauko tai viljelyssä on avomaankurkkua, kiinankaalia taikka rapealehtistä keräsalaattia 1 päivänä toukokuuta 2008, pitkän viljelykauden tuki voidaan myöntää, jos tukikelpoista viljelyä on ollut ennen 1 päivää toukokuuta 2008 vähintään kaksi kuukautta ja jos viljely muutoin kokonaisuudessaan täyttää pitkän viljelykauden tuen myöntämisen edellytykset vuonna 2008.

7 §Paikkakunnan tavanomainen viljelytapa

Kasvihuonetuotannossa tulee noudattaa paikkakunnan tavanomaista viljelytapaa, johon kuuluu korjuu- ja markkinakelpoisen sadon tuottaminen käyttämällä kasvihuoneviljelyyn soveltuvia kasvilajeja ja kasvilajikkeita sekä laadultaan ja määrältään riittävää taimimäärää istutuksessa. Paikkakunnan tavanomaiseen viljelytapaan kuuluu lisäksi kasvien hoitotoimenpiteistä ja viljelyolosuhteista huolehtiminen, sadonkorjuu sekä valmius kauppakunnostukseen.

Satovahingon tai muun vastaavan syyn vuoksi korjaamatta jäänyt sato ei estä kasvihuonetuotannon tuen myöntämistä, jos muista paikkakunnan tavanomaiseen viljelytapaan kuuluvista toimenpiteistä on huolehdittu tai niihin valmistauduttu asianmukaisesti. Satovahingosta on kuitenkin tehtävä kirjallinen ilmoitus tilan sijaintipaikkakunnan työvoima- ja elinkeinokeskuksen maaseutuosastolle sekä Ahvenanmaan maakunnassa lääninhallitukselle välittömästi vahingon ilmaannuttua. Ilmoituksessa tulee yksilöidä satovahinko tai muu vastaava syy.

8 §Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan 13 päivänä helmikuuta 2008.

Helsingissä 6 päivänä helmikuuta 2008

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa AnttilaYlitarkastaja Esa Hiiva

Sivun alkuun