Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

481/2008

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Maa- ja metsätalousministeriön asetus hedelmä- ja vihannesalan tuottajaorganisaatioista

Säädöksen tyyppi
Asetus
Antopäivä
Ajantasaistettu säädös
481/2008
Alkuperäinen julkaisu
Vihko 76/2008 (Julkaistu 9.7.2008)

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään 8 päivänä joulukuuta 1994 Euroopan yhteisön yhteisen maatalouspolitiikan täytäntöönpanosta annetun lain (1100/1994) 11 §:n, sellaisena kuin se on laissa 423/2007, nojalla:

1 §Soveltamisala

Hedelmä- ja vihannesalan tuottajaorganisaatioiden hyväksymiseen sekä niiden toimintaohjelmaan, toimintarahastoon ja taloudelliseen tukeen sovelletaan seuraavien säädösten lisäksi tätä asetusta:

1)

Neuvoston asetus (EY) N:o 361/2008 maatalouden yhteisestä markkinajärjestelystä ja tiettyjä maataloustuotteita koskevista erityssäännöksistä annetun asetuksen (EY) N:o 1234/2007 (yhteisiä markkinajärjestelyjä koskeva asetus) muuttamisesta, jäljempänä neuvoston asetus; ja

2)

Komission asetus (EY) 1580/2007 neuvoston asetuksen (EY) N:o 2200/96 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä toimintarahastojen, toimintaohjelmien ja taloudellisen tuen osalta, jäljempänä komission asetus.

Hedelmä- ja vihannesalan tuottajaorganisaatioilla tarkoitetaan tässä asetuksessa myös marjantuottajaorganisaatioita.

2 §Toimivaltainen viranomainen

Tämän asetuksen toimeenpanon edellyttämissä viranomaistehtävissä toimivaltainen viranomainen on Maaseutuvirasto.

3 §Tuottajaorganisaatioksi hyväksyminen

Tuottajaorganisaatioiden hyväksymistä haetaan Maaseutuviraston vahvistamalla lomakkeella.

Tuottajaorganisaatioksi voidaan hyväksyä osakeyhtiö tai osuuskunta.

Tuottajaorganisaation tulee koostua:

1)

vähintään viidestä ja enintään yhdeksästä tuottajajäsenestä, jolloin sen kaupan pidetyn tuotannon arvon tulee olla vähintään 500 000 euroa; tai

2)

vähintään kymmenestä tuottajajäsenestä, jolloin sen kaupan pidetyn tuotannon arvon tulee olla vähintään 250 000 euroa.

4 §Jäsenyys tuottajaorganisaatiossa

Tuottajaorganisaation tuottajajäsenyydestä säädetään neuvoston asetuksen 125 a artiklassa. Komission asetuksen 32 artiklassa tarkoitetuksi muuksi kuin tuottajajäseneksi voidaan hyväksyä luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö, joka ammattimaisesti viljelee muita maatalous- tai puutarhatuotteita. Muuksi kuin tuottajajäseneksi voidaan hyväksyä myös muu luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö sekä perikunta edellyttäen, että niiden osuus tuottajaorganisaatiossa on vähäinen ja että ne eivät toimi tukku- tai vähittäiskaupassa.

Yksittäisen tuottajajäsenen äänivalta ei voi olla enempää kuin 20 prosenttia. Muu kuin tuottajajäsen voi osallistua toimintarahastoa koskeviin äänestyksiin siten kuin se tuottajaorganisaation säännöissä sallitaan. Näitä jäseniä ei oteta huomioon määritettäessä tuottajaorganisaation vähimmäisjäsenmäärää eivätkä ne voi pitää yhteensä hallussaan yli 49 prosenttia äänivallasta tuottajaorganisaatiossa. Äänivaltaa laskettaessa yksittäisen jäsenen tai osakkaan äänivaltaan katsotaan kuuluvan tämän suora ja välillinen omistus tuottajaorganisaatiossa.

Jäsenyyden irtisanomisesta on ilmoitettava viimeistään 15 päivänä syyskuuta, jolloin ero tulee voimaan seuraavan kalenterivuoden alusta. Tuottajaorganisaatioiden säännöissä voidaan määrätä eroamisilmoituksen tekemiselle pidempi aika, joka voi olla enintään kuusi kuukautta.

5 §Kaupan pidetyn tuotannon arvo

Kaupan pidetyn tuotannon arvon laskemisessa viitekautena käytetään tuottajaorganisaation toimintaohjelman hyväksymishakemuksessa ilmoittamaa komission asetuksen 53 artiklan 2 kohdan a alakohdan tai b alakohdan mukaista 12 kuukauden jaksoa.

Tuottajaorganisaatiosta eronneen ja toiseen organisaatioon liittyneen jäsenen kaupan pidetyn tuotannon arvoa laskettaessa eronneen jäsenen tuotannon arvo lasketaan päällekkäin menevältä viitekaudelta sen tuottajaorganisaation hyväksi, josta jäsen on eronnut.

6 §Tuottajaorganisaation toiminta

Tuottajajäsenet voivat neuvoston asetuksen 125 a artiklan 2 kohdan a alakohdan mukaisesti tuottajaorganisaation luvalla ja tuottajaorganisaation vahvistamisen edellytyksin myydä enintään 25 prosenttia tuotannostaan ja/tai tuotteistaan suoraan tilalla ja/tai tilan ulkopuolella kuluttajille näiden omiin tarpeisiin.

Tuottajaorganisaation on toimintaohjelman hyväksymisen hakemisen yhteydessä ilmoitettava, soveltaako se neuvoston asetuksen 103 c artiklan 3 kohdan a vai b alakohdassa tarkoitettuja ympäristötoimia.

Jos tuottajaorganisaatio ei ole esittänyt toimintaohjelmaa, sen tulee kuitenkin esittää vuosittaiset tuotantotietonsa.

7 §Toimintaohjelmien muutokset

Jos hyväksytyn toimintaohjelman täytäntöönpano estyy tai vaikeutuu, tuottajaorganisaatio voi toteuttaa toimintaohjelman osittain edellyttäen, että tästä on viipymättä ilmoitettu toimivaltaiselle viranomaiselle. Toimintaohjelman tavoitteisiin vaikuttavat muutokset kuitenkin edellyttävät ennen muutoksen toteuttamista haettua toimivaltaisen viranomaisen hyväksymistä. Toimintarahaston suuruutta voidaan muuttaa enintään 25 prosentilla, jos toimintaohjelman yleiset tavoitteet säilyvät samoina.

8 §Tilakohtaiset investoinnit

Toimintaohjelmaan voi kuulua komission asetuksen liitteen VIII kohdan 22 kohdan mukaisia yksittäisille tiloille sijoitettavia investointeja, jos ne liittyvät toimintaohjelman tavoitteisiin ja palvelevat merkittävää osaa tuottajaorganisaation jäsenistä. Toimintaohjelma voi sisältää myös muita yksittäiselle tilalle sijoitettavia investointeja, jos kyseessä on jäsenten yhteiskäyttöön tarkoitetut koneet ja laitteet. Toimintarahastosta ei voi rahoittaa yksittäisen tilan maanhankintaa tai tuotantotilojen rakentamista.

Jos toimintaohjelmaan otetaan tilakohtaisia investointeja, tuottajaorganisaation sääntöihin on lisättävä määräykset investoinnin tai sen arvon perimisestä takaisin jäsenen erotessa organisaatiosta.

9 §Hyväksyttävät työ- ja matkakustannukset

Komission asetuksen liitteen VIII kohdan 2 alakohdassa b tarkoitettujen henkilöstökustannusten korvaamista voidaan hakea kertakorvauksena, joka voi olla enintään 20 prosenttia toimintarahaston kokonaismäärästä. Kyseisistä tehtävistä ei tarvitse esittää työaikakirjanpitoa. Hakemuksessa on ilmoitettava tehtävään osallistuneet henkilöt. Selvitys kyseisestä työstä on esitettävä viranomaisten suorittaman vuosittaisen valvonnan yhteydessä.

Komission asetuksen liitteen VIII kohdan 7 mukaan korvattavat matka- ja majoituskustannukset sekä päivärahat huomioidaan toimintarahastossa Verohallituksen verovapaista matkakustannusten korvauksista vuosittain antamassa päätöksessä vahvistettujen määrien mukaisesti.

10 §Kokeellisen tuotannon tukikelpoisuus

Komission asetuksen liitteen VIII kohdan 1 neljännessä luetelmakohdassa tarkoitetut kokeellisesta tuotannosta aiheutuvat tuotantokustannukset ovat tukikelpoisia seuraavin edellytyksin:

1)

hankkeen tarkoituksena on parantaa kyseisen tuottajaorganisaation tuotantomenetelmiä, tuotteita, tai toimintatapoja taikka kehittää kokonaan uusia;

2)

hankkeet ovat kooltaan rajattuja siten, että ne koskevat vain osaa tuottajaorganisaation tuottajista tai tiettyjä tuotteita tai tuotemääriä; sekä

3)

hankkeiden tulokset ovat siirrettävissä tuottajaorganisaation muidenkin jäsenten käyttöön.

11 §Kirjanpito

Tuottajaorganisaation tulee pitää sellaista kirjanpitoa, että siitä voidaan vuosittain tunnistaa, tarkastaa ja varmentaa toimintarahastoon liittyvät menot ja tulot. Toimintaan liittyvät kuitit ja muut maksutositteet sekä kirjanpito tulee säilyttää valvontaa varten.

12 §Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan 9 päivänä heinäkuuta 2008.

Tällä asetuksella kumotaan 8 päivänä syyskuuta 2003 annettu maa- ja metsätalousministeriön asetus hedelmän- ja vihannestuottajaorganisaatioiden toimintaohjelmien hyväksymisestä ja rahastotuen hakemista (799/2003) sekä 15 päivänä kesäkuuta 2004 annettu maa- ja metsätalousministeriön asetus hedelmien ja vihannesten markkinoilta poistamisessa noudatettavasta menettelystä (507/2004).

Helsingissä 2 päivänä heinäkuuta 2008

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa AnttilaHallitussihteeri Aku-Petteri Korhonen

Sivun alkuun