Kauppa- ja teollisuusministeriön asetus juustosta
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Alkuperäinen julkaisu
- Vihko 133/2007 (Julkaistu 1.10.2007)
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksen mukaisesti säädetään 13 päivänä tammikuuta 2006 annetun elintarvikelain (23/2006) 7 ja 9 §:n nojalla:
1 §Asetuksen soveltamisala
Tässä asetuksessa säädetään juustojen, sulatejuustojen ja juustovalmisteiden koostumuksesta ja merkinnöistä.
Tätä asetusta ei sovelleta valmisteisiin, joissa maitorasva ja/tai -proteiini on korvattu osittain tai kokonaan muilla elintarvikkeilla.
Tämän asetuksen koostumusta koskevia vaatimuksia ei sovelleta tuotteisiin, jotka on laillisesti valmistettu ja/tai pidetty kaupan Euroopan unionin toisessa jäsenvaltiossa tai Turkissa tai laillisesti valmistettu ETA-sopimuksen osapuolena olevassa EFTA-valtiossa.
2 §Määritelmät
Tässä asetuksessa tarkoitetaan:
juustolla kypsyttämätöntä tai kypsytettyä maidosta ja/tai maitopohjaisista tuotteista entsyymien, maitohappobakteerien ja/tai maitohapon avulla saatua maidon proteiinien saostumaa, josta erilaisilla mekaanisilla erotusmenetelmillä saadaan poistettua heraa. Heraproteiinien prosentuaalinen osuus kokonaisproteiineista ei saa juustossa olla korkeampi kuin vastaava osuus on maidossa. Juuston valmistusaineena voidaan käyttää myös suolaa ja mausteita;
sulatejuustolla valmistetta, joka on saatu sulattamalla ja emulgoimalla yhtä tai useampaa juustolajia lämmittämällä ja emulgointiaineiden avulla. Sulatejuuston valmistusaineina voidaan lisäksi käyttää muita maitopohjaisia tuotteita ja vettä. Sulatejuuston laktoosipitoisuus saa olla enintään 5 painoprosenttia. Sulatejuuston maustamiseen voidaan käyttää muita elintarvikkeita siten, että niiden määrä kuiva-aineeksi laskettuna on enintään yksi kuudesosa lopullisen valmisteen kuiva-ainepitoisuudesta; ja
juustovalmisteella valmistetta, jonka valmistuksessa perinteisesti käytetään myös muita kuin juuston valmistuksessa sallittuja valmistusaineita.
3 §Tuotteen nimi
Juuston ja juustovalmisteen nimenä käytetään Yhdistyneiden kansakuntien elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) ja Maailman terveysjärjestön (WHO) kansainvälisten standardien mukaista nimeä tai muuta yleiseen käyttöön vakiintunutta nimeä.
Suomessa vakiintuneita juustojen ja juustovalmisteiden nimiä ovat: emmentaljuusto, gryerejuusto, edamjuusto, goudajuusto, pienoisgoudajuusto, sinihomejuusto, camembertjuusto, cheddarjuusto, tilsitjuusto, portsalutjuusto, romadurjuusto, briejuusto, suomalainen kermajuusto, tuorejuusto, munajuusto, leipäjuusto, raejuusto, maitorahka ja kermarahka.
4 §Lisäaineiden käyttö
Lisäaineiden käytössä on noudatettava, mitä elintarvikelisäaineiden käytöstä erikseen säädetään.
5 §Pakkausmerkinnät
Sen lisäksi, mitä elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä on muualla säädetty, juuston, sulatejuuston ja juustovalmisteen pakkausmerkinnöissä on ilmoitettava valmisteen rasvapitoisuus painoprosentteina valmistushetkellä.
Maidon alkuperä on ilmoitettava elintarvikkeen nimen yhteydessä, jos valmistuksessa on käytetty muuta kuin lehmän maitoa.
6 §Pakkaamattomana myytävästä juustosta annettavat tiedot
Pakkaamattomana myytävästä juustosta, sulatejuustosta ja juustovalmisteesta on myyntipaikan välittömässä läheisyydessä pidettävään esitteeseen merkittävä ainakin elintarvikkeen nimi, rasvapitoisuus painoprosentteina valmistushetkellä sekä maidon alkuperä, jos valmistuksessa on käytetty muuta kuin lehmän maitoa.
7 §Voimaantulo
Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2008.
Tällä asetuksella kumotaan 7 päivänä huhtikuuta 1977 annettu juustoasetus (315/1977) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.
Helsingissä 19 päivänä syyskuuta 2007
Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri PekkarinenNeuvotteleva virkamies Anne Haikonen