Kauppa- ja teollisuusministeriön asetus pakastettujen elintarvikkeiden valvonnassa käytettävistä näytteenotto- ja mittausmenetelmistä
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Alkuperäinen julkaisu
- Vihko 17/2006 (Julkaistu 13.2.2006)
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksen mukaisesti säädetään 17 päivänä maaliskuuta 1995 annetun elintarvikelain (361/1995) 48 §:n nojalla:
1 §Asetuksen tarkoitus
Tällä asetuksella pannaan täytäntöön 13 päivänä tammikuuta 1992 yhteisöjen näytteenotto- ja analyysimenetelmien yksityiskohtaisten sääntöjen vahvistamisesta pakastettujen elintarvikkeiden lämpötilojen valvomiseksi annettu komission direktiivi 92/2/ETY.
2 §Soveltamisala
Tätä asetusta sovelletaan pakastettujen elintarvikkeiden sisälämpötilan valvontaan ja siinä käytettäviin näytteenotto- ja mittausmenetelmiin.
Pakastettujen elintarvikkeiden säilytysilman lämpötilan seurantaan sovelletaan, mitä 12 päivänä tammikuuta 2005 pakastettujen elintarvikkeiden lämpötilojen seurannasta kuljetuksen, välivarastoinnin ja varastoinnin aikana annetussa komission asetuksessa (EY) N:o 37/2005 säädetään.
3 §Pakastetun elintarvikkeen sisälämpötilan mittaaminen
Pakastetun elintarvikkeen säilytysilman lämpötilan mittaamisen ja tallenteiden tarkastamisen lisäksi voidaan pakastetun elintarvikkeen valvonnassa käyttää pakastetun elintarvikkeen sisälämpötilan mittaamista, jos on perusteltua syytä epäillä, että pakasteasetuksen (165/1994) säännöksiä ei noudateta.
Pakastetun elintarvikkeen sisälämpötilan mittaamista varten tarvittavat näytteet on otettava liitteen 1 mukaisesti.
Pakastetun elintarvikkeen sisälämpötila on mitattava liitteessä 2 kuvatulla menetelmällä.
4 §Muun näytteenotto- ja mittausmenetelmän käyttö
Pakastettujen elintarvikkeiden valvonnassa voidaan käyttää liitteessä 1 ja 2 tarkoitetun menetelmän sijasta muutakin tieteellisesti pätevää menetelmää edellyttäen, että sen käyttö ei estä pakastettujen elintarvikkeiden kaupankäyntiä Euroopan Unionin toisessa jäsenvaltiossa, ETA-sopimuksen osapuolena olevassa EFTA-valtiossa tai Turkissa.
Jos muulla menetelmällä saatu tulos poikkeaa tämän asetuksen liitteessä 1 ja 2 tarkoitetulla menetelmällä saadusta tuloksesta, on tässä asetuksessa tarkoitetulla menetelmällä saatu tulos ratkaiseva.
5 §Voimaantulo
Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä maaliskuuta 2006.
Tällä asetuksella kumotaan 5 päivänä toukokuuta 1994 pakasteasetuksen valvonnasta ja siinä käytettävistä menetelmistä annettu kauppa- ja teollisuusministeriön päätös (340/1994).
Komission direktiivi92/2/ETY (31992L0002); EYVL N:o 34, 11.2.1992, s. 30
Helsingissä 2 päivänä helmikuuta 2006
Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri PekkarinenNeuvotteleva virkamies Anne Haikonen
Liite 1
NÄYTTEENOTTO PAKASTETUN ELINTARVIKKEEN (PAKASTEEN) SISÄLÄMPÖTILAN MITTAAMISTA VARTEN
Tarkastettavien pakkausten valinta
Tarkastettavien pakkausten määrä ja tyyppi on valittava siten, että niiden lämpötila edustaa tarkastettavan tavaraerän lämpimintä lämpötilaa.
Kylmävarastointi
Näytteet on valittava varaston useasta kriittisestä kohdasta esimerkiksi läheltä ovia (ylimmältä ja alimmalta tasolta), läheltä varaston keskiosaa (ylimmältä ja alimmalta tasolta) ja läheltä jäädytysyksikön ilman sisäänvirtaamispaikkaa. Kaikkien pakasteiden varastointiaika on otettava huomioon lämpötilan tasaantumisen varmistamiseksi.
Kuljetus
Jos on syytä ottaa näytteitä kuljetuksen aikana, ne on otettava tavaraerän päältä ja pohjalta jokaisen oven tai oviparin avautuvalta sivulta.
Tavaraerää purettaessa valitaan neljä näytettä seuraavista kriittisistä kohdista:
- tavaraerän päältä ja pohjalta läheltä ovien avautuvia sivuja;
- tavaraerän takaosan nurkkien yläosasta kohdasta, joka on mahdollisimman kaukana jäädytysyksiköstä;
- tavaraerän keskeltä;
- tavaraerän etuosan keskeltä mahdollisimman läheltä jäädytysyksikköä;
- tavaraerän etuosan ylä- ja alanurkasta mahdollisimman läheltä jäädytysyksikön ilman sisäänvirtaamispaikkaa.
Vähittäismyynti Näytteet on otettava pakastekalusteen kolmesta lämpimimmästä kohdasta.
Liite 2
PAKASTEEN SISÄLÄMPÖTILAN MITTAAMINEN
Soveltamisala
Pakasteasetuksen (165/1994) 2 §:n määritelmän mukaan pakasteen lämpötilan on lämmön tasaantumisen jälkeen pysyttävä tuotteen kaikissa osissa –18 °C:ssa tai sitä kylmempänä, kuitenkin niin, että asetuksen 9 §:ssä tarkoitettu vaihtelu sallitaan.
Periaate
Pakasteen sisälämpötila mitataan tarkasti asianmukaisin välinein liitteen 1 mukaisesti otetusta näytteestä jäljempänä määrätyllä tavalla.
Lämpötilan määritelmä
Lämpötilalla tarkoitetaan lämpötilaa, joka on mitattu pakasteen määrätystä kohdasta lämpömittarin lämpötilalle herkällä osalla (jäljempänä anturi).
Välineet
Lämpömittari
Pakasteen sisään pistettävät välineet
Teräväkärkinen metallinen väline, kuten jääpiikki, porankärki tai kaira, joka on helppo puhdistaa.
Yleiset laatuvaatimukset lämpömittarille
Lämpömittarin on täytettävä seuraavat laatuvaatimukset:
- vasteajan tulee olla sellainen, että kolmessa minuutissa saavutetaan 90 % alku- ja loppulukeman erosta;
- mittaustarkkuuden on oltava +/-0,5 °C mittausalueella –20 °C ... + 30 °C;
- mittaustarkkuus ei saa muuttua enempää kuin 0,3 °C mittauksen aikana ympäristön lämpötilan ollessa –20 °C ... + 30 °C;
- mittarin osoitintarkkuuden on oltava vähintään 0,1 °C;
- mittaustarkkuus on tarkistettava säännöllisin väliajoin;
- lämpömittarilla on oltava voimassa oleva kalibrointitodistus;
- mittarin on oltava helposti puhdistettava;
- lämpömittarin anturin on oltava siten suunniteltu, että hyvä lämpökosketus tuotteeseen varmistuu;
- sähkölaitteet on suojattava kosteuden tiivistymisestä johtuvilta haittavaikutuksilta.
Mittaaminen
Välineiden esijäähdytys
Lämpömittarin anturin ja elintarvikkeeseen pistettävän välineen on oltava esijäähdytettyjä ennen pakasteen lämpötilan mittaamista. Esijäähdytyksellä on varmistettava, että välineiden lämpötila on mahdollisimman lähellä mitattavan pakasteen lämpötilaa.
Näytteen valmistelu mittausta varten
Jos lämpömittarin anturia ei voi pistää pakasteeseen, on välttämätöntä tehdä pakasteeseen reikä, johon mittarin anturi asetetaan. Reiän tekemiseen käytetään esijäähdytettyä pistämiseen tarkoitettua välinettä. Reiän halkaisija saa olla vain vähän anturin halkaisijaa suurempi ja reiän syvyys riippuu tarkastettavasta elintarvikkeesta.
Näytteen sisälämpötilan mittaaminen
Näytteen valmistelu ja lämpötilan mittaus tehdään mittaukseen valitussa jäähdytetyssä ympäristössä.
Lämpötila mitataan seuraavasti:
- jos näytteen koko sallii, anturi asetetaan 2,5 cm syvyyteen näytteen pinnasta;
- jos näytteen koko ei salli edellä kuvattua menettelyä, anturi asetetaan syvyyteen, joka vastaa kolmesta neljään kertaan anturin halkaisijaa;
- sellaisista elintarvikkeista, joiden koon tai koostumuksen vuoksi (esim. herneet) ei sisälämpötilaa voida mitata edellä kuvatuilla menetelmillä, pakasteasetuksen (165/1994) tarkoittama sisälämpötila määritetään asettamalla sopiva esijäähdytetty anturi pakkauksen keskiosaan mittaamaan pakasteen kosketuslämpötilaa;
- lopuksi luetaan lämpötila, kun se on saavuttanut vakaan arvon.