Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

862/2005

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Valtiovarainministeriön asetus JHTT-tutkintoon vaadittavasta käytännön kokemuksesta

Säädöksen tyyppi
Asetus
Antopäivä
Ajantasaistettu säädös
862/2005
Alkuperäinen julkaisu
Vihko 144/2005 (Julkaistu 9.11.2005)

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Valtiovarainministeriön päätöksen mukaisesti säädetään julkishallinnon ja -talouden tilintarkastajista 1 päivänä huhtikuuta 1999 annetun lain (467/1999) 9 §:n 4 momentin nojalla, sellaisena kuin se on laissa 370/2005:

1 §Yleistä

Julkishallinnon ja -talouden tilintarkastajista annetun lain (467/1999) 7 §:ssä tarkoitettuun JHTT-tutkintoon, jäljempänä tutkinto , on oikeus osallistua sillä, joka on toiminut julkishallinnon ja -talouden tehtävissä 2 §:n mukaisesti ja tilintarkastustehtävissä 3 §:n mukaisesti.

Hakijalla on oikeus osallistua tutkintoon myös julkishallinnon ja -talouden tilintarkastajista annetun lain 9 §:n 3 momentissa tarkoitetuilla perusteilla, jos hän täyttää poikkeuksellista tutkintoon hyväksymistä koskevat vaatimukset tämän asetuksen 4 §:n mukaisesti.

2 §Julkishallinnon ja -talouden tehtävissä hankittu kokemus

Hakija on saanut riittävän kokemuksen julkishallinnon ja -talouden tehtävistä, jos hän on toiminut päätoimisesti vähintään kolme vuotta:

1)

valtion, kunnan, seurakunnan, kuntayhtymän tai seurakuntayhtymän taikka luonteeltaan julkisoikeudellisen yhteisön tai säätiön talousjohtajana, talouspäällikkönä, laskentapäällikkönä, hallintopäällikkönä, taloussuunnittelijana, taloustarkastajana, sisäisenä tarkastajana tai julkishallinnon tilintarkastajana taikka muissa sisällöltään ja vaativuudeltaan vastaavissa taloushallinto- ja tarkastustehtävissä;

2)

1 kohdassa tarkoitetuissa tehtävissä yhteisössä, jossa valtiolla, kunnalla, seurakunnalla, kuntayhtymällä tai seurakuntayhtymällä on määräämisvalta; taikka

3)

JHTT-yhteisössä taikka KHT- tai HTM-yhteisössä julkishallinnon ja -talouden tarkastustehtävissä.

Jos 1 momentin 1 tai 2 kohdassa tarkoitettu kokemus on saatu muun julkisoikeudellisen yhteisön tai säätiön kuin Euroopan unionin, valtion, kunnan, seurakunnan, kuntayhtymän tai seurakuntayhtymän palveluksessa, kokemukseksi luetaan enintään puolet vaadittavasta kokemuksesta.

Yli puolet 1 momentissa tarkoitetusta kolmen vuoden kokemuksesta on oltava viimeisen kymmenen vuoden ajalta.

Luonteeltaan julkisoikeudellisella yhteisöllä tai säätiöllä tarkoitetaan 1 momentin 1 kohdassa muun muassa sellaista muuta yhteisöä tai säätiötä kuin viranomaista, jolle on lain nojalla annettu julkinen hallintotehtävä.

3 §Tilintarkastustehtävissä hankittu kokemus

Hakija on saanut riittävän tilintarkastuskokemuksen, jos hän on toiminut vähintään kolme vuotta:

1)

2 §:n 1 momentin 1 tai 2 kohdassa tarkoitetun yhteisön tilintarkastustehtävissä tai muissa taloudenhoidon tarkastustehtävissä taikka muissa sisällöltään ja vaativuudeltaan vastaavissa tehtävissä;

2)

julkisyhteisön tai kirjanpitolain (1336/1997) mukaan kirjanpitovelvollisen yhteisön sisäisenä tarkastajana; taikka

3)

tilintarkastustehtävissä kirjanpitolain mukaan kirjanpitovelvollisessa, toimivassa yhteisössä tai säätiössä.

Jollei 1 momentissa tarkoitettu kokemus ole päätoimisista tehtävistä, hakija on saanut riittävän tilintarkastuskokemuksen myös toimimalla vähintään kolme vuotta sivutoimisesti julkisyhteisön tai muun yhteisön tilintarkastajana siten, että tilintarkastuskokemus on monipuolista sekä määrältään ja laadultaan riittävän vaativaa.

Edellä 1 momentin 1 ja 3 kohdassa tarkoitetusta työkokemuksesta, joka on hankittu lakisääteisestä tilintarkastuksesta, tulee olla vähintään kaksi kolmasosaa suoritettuna JHTT-, KHT- tai HTM-tilintarkastajan ohjauksessa.

Yli puolet tässä pykälässä tarkoitetusta kolmen vuoden tilintarkastuskokemuksesta on oltava viimeisen viiden vuoden ajalta.

4 §Poikkeuksellinen hyväksyminen tutkintoon

Tutkintoon hyväksytään hakija, jolla on vähintään seitsemän vuoden kokemus vaativista julkishallinnon laskentatoimen ja rahoituksen tehtävistä sekä oikeudellisista tehtävistä sekä vähintään kolmen vuoden kokemus tilintarkastuksesta 3 §:n 1, 2 ja 4 momentin mukaisesti.

Edellä 1 momentissa tarkoitettuja tehtäviä ovat päätoiminen toiminta esimiehenä tai asiantuntijana julkisoikeudellisen yhteisön tai säätiön itsenäisissä ja vastuullisissa tehtävissä, joihin sisältyy laskentatointa, rahoitusta ja oikeudellisia asioita.

Tutkintoon hyväksytään hakija, joka on viidentoista vuoden ajan toiminut päätoimisesti ammattimaisesti:

1)

3 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitetuissa tehtävissä;

2)

julkisyhteisön sisäisenä tarkastajana; tai

3)

muissa sisällöltään ja vaativuudeltaan vastaavissa tehtävissä.

Jos 2 momentissa tarkoitettu kokemus on saatu muun julkisoikeudellisen yhteisön tai säätiön kuin Euroopan unionin, valtion, kunnan, seurakunnan, kuntayhtymän tai seurakuntayhtymän palveluksessa, kokemukseksi luetaan enintään puolet vaadittavasta kokemuksesta.

5 §Vaatimusten täyttymisen ajankohta

Edellä 2―4 §:ssä tarkoitetuissa tehtävissä saaduksi kokemukseksi luetaan hakijan tutkintovuonna 15 päivään huhtikuuta mennessä saama käytännön kokemus.

Edellä 2 §:n 3 momentissa ja 3 §:n 4 momentissa tarkoitetut ajat lasketaan tämän pykälän 1 momentissa tarkoitetusta ajankohdasta taaksepäin.

6 §Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä joulukuuta 2005.

Tällä asetuksella kumotaan JHTT-tutkintoon vaadittavasta käytännön kokemuksesta 26 päivänä elokuuta 1999 annettu valtiovarainministeriön päätös (865/1999) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.

Asetusta sovelletaan ensimmäisen kerran hyväksyttäessä hakijoita vuoden 2006 tutkintoon. Asetuksen 3 §:n 3 momenttia sovelletaan tilintarkastuskokemukseen, joka on saatu 1 päivänä heinäkuuta 2005 tai sen jälkeen.

Helsingissä 4 päivänä marraskuuta 2005

Valtiovarainministeri Eero HeinäluomaNeuvotteleva virkamies Petri Syrjänen

Sivun alkuun