Kauppa- ja teollisuusministeriön asetus yrityskaupan osapuolen liikevaihdon laskemisesta
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 377/2004
- Alkuperäinen julkaisu
- Vihko 58/2004 (Julkaistu 14.5.2004)
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksen mukaisesti säädetään kilpailunrajoituksista 27 toukokuuta 1992 annetun lain (480/1992) 11 b §:n 6 momentin nojalla, sellaisena kuin se on laissa 303/1998:
1 §Kilpailunrajoituslain mukainen liikevaihto
Kilpailunrajoituksista annetun lain (480/1992), jäljempänä kilpailunrajoituslaki, 11 a §:n 1 momentissa ja 11 b §:ssä liikevaihdolla tarkoitetaan yhteisön tai säätiön maailmanlaajuisia, viimeksi laadittuun tilinpäätökseen perustuvia, varsinaisen toiminnan myyntituottoja, joista on vähennetty myönnetyt alennukset sekä arvonlisävero ja muut välittömästi myynnin määrään perustuvat verot siten kuin kirjanpitolain (1336/1997) 4 luvun 1 §:ssä säädetään.
Kilpailunrajoituslain 11 a ja 11 b §:ssä tarkoitettu liikevaihto oikaistaan vastaamaan 12 kuukauden liikevaihtoa, jos tilikausi on poikennut 12 kuukaudesta.
Liikevaihtoa oikaistaan vähentämällä siitä tilikauden päättymisen jälkeen tehdyllä yrityskaupalla luovutetun liiketoiminnan liikevaihto ja lisäämällä siihen tilikauden päättymisen jälkeen tehdyllä yrityskaupalla hankitun liiketoiminnan liikevaihto.
Liikevaihdosta vähennetään yrityskaupan osapuolen ja siihen kilpailunrajoituslain 11 b §:n 1 tai 3 momentin mukaisessa suhteessa olevan yhteisön tai säätiön välinen liikevaihto.
2 §Yksinomaisen määräysvallan muuttuminen yhteiseksi määräysvallaksi
Jos yrityskaupan seurauksena yhteisössä tai säätiössä ollut yksinomainen määräysvalta muuttuu yhteiseksi määräysvallaksi, näin muodostuneen yhteisyrityksen perustajana pidetään jokaista yhteisen määräysvallan käyttäjää. Yksinomaisessa määräysvallassa olleen yhteisön tai säätiön liikevaihto luetaan yksinomaista määräysvaltaa käyttäneen yhteisyrityksen perustajan liikevaihtoon.
3 §Muutokset yhteisessä määräysvallassa
Jos yrityskaupan seurauksena
yhteisössä tai säätiössä ollut yhteinen määräysvalta muuttuu yksinomaiseksi määräysvallaksi tai
yhteisessä määräysvallassa olevassa yhteisössä tai säätiössä yhteisen määräysvallan käyttäjä vaihtuu tai määräysvallan rakenne muutoin muuttuu,
määräysvallan hankkijana pidetään jokaista, joka yrityskaupan jälkeen jää käyttämään määräysvaltaa.
Edellä 1 momentissa mainituissa tapauksissa hankinnan kohteena pidetään sitä yhteisöä tai säätiötä, jossa määräysvaltaa käytetään. Määräysvaltaa käyttämään jäävien liikevaihtoon ei lueta hankinnan kohteeksi katsotun yhteisön tai säätiön liikevaihtoa.
4 §Yhteisyrityksen liikevaihdon jakaminen eräissä tapauksissa
Jos yrityskaupan osapuoli tai siihen 11 b §:n 1 tai 3 momentin mukaisessa suhteessa oleva yhteisö tai säätiö käyttää yhteistä määräysvaltaa
toisen yrityskaupan osapuolen tai tähän 11 b §:n 1 tai 3 momentin mukaisessa suhteessa olevan yhteisön tai säätiön kanssa tai
muun yhteisön tai säätiön kanssa,
yhteisessä määräysvallassa olevan yhteisön tai säätiön liikevaihto jaetaan tasan kaikkien määräysvallan käyttäjien kesken.
5 §Julkisyhteisön määräysvallassa olevien yhteisöjen tai säätiöiden liikevaihdon laskeminen
Julkisyhteisön elinkeinotoiminnan liikevaihtoon ja julkisyhteisön määräysvallassa olevan yhteisön tai säätiön liikevaihtoon luetaan saman julkisyhteisön harjoittaman muun elinkeinotoiminnan ja julkisyhteisön määräysvallassa olevien yhteisöjen tai säätiöiden liikevaihdot, jos julkisyhteisö yhteensovittaa näiden taloudellista päätöksentekoa.
6 §Ulkomaan rahan määräinen liikevaihto
Muu kuin euromääräinen yrityskaupan osapuolen liikevaihto muunnetaan euroiksi liikevaihdon laskennan perusteena olevaa tilikautta vastaavaan Euroopan keskuspankin julkaisemaan valuutan keskikurssiin.
7 §Liikevaihdon maantieteellinen kohdentaminen
Kilpailunrajoituslain 11 a §:n 1 momentissa tarkoitettu Suomesta kertynyt liikevaihto sisältää ne yrityskaupan osapuolen 1 §:n mukaiset myyntituotot, jotka ovat kertyneet tavaroiden myynnistä ja palvelujen tarjoamisesta Suomessa. Liikevaihto kohdennetaan sen mukaan, mikä on asiakkaan sijaintipaikka kaupanteon hetkellä. Luottolaitosten, sijoituspalveluyritysten ja muiden rahoituslaitosten osalta liikevaihtoon sisällytetään kyseisen laitoksen Suomeen sijoittuneiden sivuliikkeiden ja osastojen tulot sellaisena kuin ne on määritelty 8 §:ssä.
8 §Luottolaitokset ja vakuutusyhtiöt
Tämä asetus koskee soveltuvin osin kilpailunrajoituksista annetun lain 11 a §:n 2 momentissa tarkoitettujen luottolaitosten, sijoituspalveluyritysten ja muiden rahoituslaitosten yhteenlaskettujen tuottoerien, vakuutus- ja eläkelaitosten kokonaisvakuutusmaksutulon sekä eläkesäätiöiden maksutulon laskemista.
9 §Voimaantulo
Tämä asetus tulee voimaan 15 päivänä toukokuuta 2004. Tällä asetuksella kumotaan 1 päivänä heinäkuuta 1998 annettu kauppa- ja teollisuusministeriön päätös yrityskaupan osapuolen liikevaihdon laskemisesta (498/1998).
Helsingissä 7 päivänä toukokuuta 2004
Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri PekkarinenHallitusneuvos Kristian Tammivuori