Maa- ja metsätalousministeriön asetus tuoreiden hedelmien, marjojen ja vihannesten kaupan pitämistä koskevien vaatimusten noudattamisen valvonnasta
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 111/2004
- Alkuperäinen julkaisu
- Vihko 20/2004 (Julkaistu 18.2.2004)
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään Euroopan yhteisön yhteisen maatalouspolitiikan täytäntöönpanosta 8 päivänä joulukuuta 1994 annetun lain (1100/1994) 2 §:n 2 momentin sekä 11 §:n 2 ja 3 momentin nojalla, sellaisina kuin ne ovat laissa 273/2003:
1 §Soveltamisala
Tätä asetusta sovelletaan hedelmä- ja vihannesalan yhteisestä markkinajärjestelystä annetussa neuvoston asetuksessa (EY) N:o 2200/96, jäljempänä neuvoston asetus, ja kaupan pitämisessä hedelmä- ja vihannesalalla sovellettavista vaatimustenmukaisuustarkastuksista annetussa komission asetuksessa (EY) N:o 1148/2001, jäljempänä komission asetus, edellytetyssä valvonnassa.
2 §Valvontaviranomaiset
Komission asetuksen täytäntöönpanon yleinen johto ja valvonta kuuluu Suomessa maa- ja metsätalousministeriölle. Tuoreiden hedelmien ja vihannesten kaupan pitämistä koskevien vaatimusten noudattamisen valvontatehtävät kuuluvat tullilaitokselle ja Kasvintuotannon tarkastuskeskukselle, jäljempänä tarkastuskeskus, siten kuin jäljempänä 3 ja 4 §:ssä säädetään. Tarkastuskeskus voi käyttää valvonnan apuna työvoima- ja elinkeinokeskuksia.
3 §Tullilaitoksen tehtävät
Tullilaitos valvoo Suomeen Euroopan yhteisön ulkopuolelta tuotavien tuote-erien vaatimustenmukaisuutta. Tullilaitos valvoo myös muista Euroopan yhteisön jäsenvaltioista toimitettujen tuotteiden vaatimustenmukaisuutta tuotteiden Suomessa tapahtuvan ensimmäisen purkamisen yhteydessä.
4 §Tarkastuskeskuksen tehtävät
Tarkastuskeskus toimii komission asetuksen 2 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuna koordinointiviranomaisena ja vastaa komission asetuksen 3 artiklassa tarkoitetun toimijatietokannan, jäljempänä kasvisten laadunvalvontarekisteri, ylläpidosta. Laadunvalvontarekisterin teknisestä ylläpidosta vastaa maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus.
Tarkastuskeskus valvoo tuotteiden vaatimustenmukaisuutta kaupan pitämisen kaikissa vaiheissa siltä osin kuin tehtävät eivät kuulu 3 §:n mukaan tullilaitokselle. Tarkastuskeskus valvoo myös Suomesta Euroopan yhteisön ulkopuolelle vietävien tuotteiden vaatimustenmukaisuuden. Lisäksi tarkastuskeskus valvoo markkinoilta poistettavien tuotteiden vaatimustenmukaisuuden interventiotarkastuksia koskevien säännösten mukaisesti.
5 §Tarkastajien pätevyys ja koulutus
Tässä asetuksessa tarkoitettuja tarkastuksia suorittavat tarkastuskeskuksen ja tullilaitoksen hyväksymät tarkastajat, joille on annettu tehtävän edellyttämä erityiskoulutus. Tarkastuskeskus ja tullilaitos huolehtivat tarkastajiensa koulutuksen järjestämisestä.
6 §Valvontakohteet ja valvonnan suorittaminen
Euroopan yhteisön sisämarkkinoilla markkinoille toimitettaviin hedelmiin ja vihanneksiin sovelletaan komission asetuksen 4 artiklan mukaisesti pistokokeisiin perustuvaa tarkastusjärjestelmää. Kolmansista maista peräisin olevien tuotteiden tarkastuksista säädetään komission asetuksen 6 ja 7 artiklassa. Tarkastuskeskuksen ja tullin riskinarviointiin perustuvat valvontakohteiden tarkastustiheydet määritetään liitteessä 1.
Vähittäismyynnissä vaatimustenmukaisuustarkastukset tehdään liitteen 2 mukaisesti. Muut vaatimustenmukaisuustarkastukset tehdään komission asetuksen liitteen IV mukaisesti.
Tarkastuskeskuksen ja työvoima- ja elinkeinokeskuksen tarkastaja tallentaa jokaista tarkastuskäyntiään koskevat tiedot kasvisten laadunvalvontarekisteriin. Tullilaitoksen tarkastaja toimittaa 1 momentin mukaisen tarkastuksen tulokset tarkastuskeskukseen komission asetuksen 3 artiklan 2 kohdan mukaisen toimijatietokannan yhdenmukaistamista ja päivitystä varten.
7 §Kasvisten laadunvalvontarekisteri
Tarkastuskeskus pitää 8 §:ssä tarkoitetun ilmoituksen tehneistä toimijoista komission asetuksen 3 artiklan mukaista kasvisten laadunvalvontarekisteriä. Rekisteri on maaseutuelinkeinorekisteristä annetun lain (1515/1994) 4 §:n 2 momentissa tarkoitettu alarekisteri, johon merkitään kunkin toimijan osalta toimijan kaikista toimipisteistä erikseen komission asetuksen 3 artiklan 3 kohdassa tarkoitetut tiedot.
Rekisteritietojen käsittelystä säädetään maaseutelinkeinorekisteristä annetussa laissa, henkilötietolaissa (523/1999) ja viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetussa laissa (621/1999).
8 §Ilmoitusvelvollisuus
Komission asetuksessa tarkoitettuja tuoreita hedelmiä tai vihanneksia maasta vievien tai yhteisön markkinoille toimittavien toimijoiden on tehtävä toiminnastaan kirjallinen ilmoitus sijaintipaikkakuntansa työvoima- ja elinkeinokeskuksen maatalousosastolle, joka tallentaa ilmoitetut tiedot kasvisten laadunvalvontarekisteriin. Ilmoituksen tulee sisältää seuraavat tiedot:
toimijan nimi, osoite ja muut yhteystiedot sekä yritys- ja yhteisötunnus tai henkilötunnus;
toimijan käsittelemien tuotteiden lajit; sekä
toiminnan laatu ja laajuus määriteltynä liitteen 1 mukaisesti.
Toimijan on ilmoitettava myös 1 momentin mukaisesti toimitetuissa tiedoissa tapahtuneista muutoksista ja toimintansa lopettamisesta.
Ilmoitusvelvollisuus ei koske:
tuottajia, joiden ei neuvoston asetuksen 3 artiklan mukaan tarvitse noudattaa kaupan pitämisen vaatimuksia;
toimijoita, joiden toiminta hedelmä- ja vihannesalalla rajoittuu tavaran kuljetuksiin;
toimijoita, jotka toimittavat markkinoille vuodessa korkeintaan 500 kilogrammaa komission asetuksessa tarkoitettuja hedelmiä tai vihanneksia;
päivittäistavarakauppoja, joissa vakinainen liiketoimintakäytössä oleva myyntipinta-ala on enintään 400 neliömetriä; eikä
toimijoita, jotka pitävät yksittäisiä hedelmien ja vihannesten myyntikojuja toreilla, markkinoilla tai kauppakeskuksissa.
9 §Etiketin käyttöoikeuden myöntäminen
Tarkastuskeskus toimii komission asetuksen 4 artiklan 3 kohdassa tarkoitettuna lupaviranomaisena. Toimijan on liitettävä lupahakemukseensa tarvittavat todisteet komission asetuksen 4 artiklan 3 kohdan ensimmäisessä ja toisessa alakohdassa tarkoitettujen edellytysten täyttämisestä.
10 §Toimintasuunnitelma ja -kertomus
Tarkastuskeskus ja tullilaitos laativat vuosittain oman toimialansa osalta tässä asetuksessa tarkoitettua koulutusta ja valvontaa koskevan toimintasuunnitelman ja toimintakertomuksen.
Toimintasuunnitelma ja -kertomus toimitetaan tiedoksi maa- ja metsätalousministeriölle.
11 §Maksut
Tarkastuskeskus ja tullilaitos perivät maksuja tässä asetuksessa tarkoitetuista suoritteista kunkin viranomaisen maksujen perimistä koskevien säädösten mukaisesti.
12 §Seuraamukset
Neuvoston ja komission asetuksissa säädettyjen kaupan pitämistä koskevien vaatimusten noudattamatta jättämisestä tuomittavista seuraamuksista säädetään Euroopan yhteisön yhteisen maatalouspolitiikan täytäntöönpanosta annetussa laissa (1100/1994). Ilmoituksen epäillystä rikkomuksesta esitutkintaviranomaiselle tekee joko tarkastuskeskus tai tullilaitos, kumpikin oman toimialansa osalta.
13 §Muutoksenhaku
Muutoksen hakemisesta tämän asetuksen nojalla tehtyihin tarkastuskeskuksen päätöksiin säädetään kasvintuotannon tarkastuskeskuksesta annetussa laissa (1201/1992).
Muutoksen hakemisesta tämän asetuksen nojalla tehtyihin tullilaitoksen päätöksiin säädetään tullilaissa (1466/1994).
14 §Voimaantulo
Tämä asetus tulee voimaan 18 päivänä helmikuuta 2004.
Tämän asetuksen mukaisen rekisterin käyttöönotolla lakkautetaan entinen kasvisten laadunvalvontarekisteri.
Tällä asetuksella kumotaan kasvisten laatuluokituksen valvonnan järjestämisestä 10 päivänä tammikuuta 1995 annettu maa- ja metsätalousministeriön päätös (4/95) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.
Ennen tämän asetuksen voimaantuloa voidaan ryhtyä asetuksen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.
Helsingissä 10 päivänä helmikuuta 2004
Maa- ja metsätalousministeri Juha KorkeaojaYlitarkastaja Niina Kauhajärvi