Maa- ja metsätalousministeriön asetus kalojen VHS-taudin vuoksi Ahvenanmaan maakuntaan perustettavasta rajoitusalueesta
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 628/2001
- Alkuperäinen julkaisu
- Vihko 90/2001 (Julkaistu 13.7.2001)
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään tammikuun 18 päivänä 1980 annetun eläintautilain (55/1980) 12 §:n sekä 13 §:n 1 ja 2 momentin, sellaisina kuin ne ovat laeissa 809/1992 ja 424/1994, ja eläintautien vastustamisesta eläinten kuljetuksessa 22 päivänä joulukuuta 1994 annetun asetuksen (1363/1994) 8 §:n nojalla:
1 §Rajoitusalue
Tämä asetus koskee Ahvenanmaan maakunnassa sijaitsevien kalanviljelylaitosten kaloissa todetun virusperäisen verenvuotoseptikemian (VHS-taudin) vuoksi perustettavaa rajoitusaluetta.
Rajoitusalue on Ahvenanmaan maakunta vesistöalueineen.
2 §Kuljetusta koskevat rajoitukset
Elävien kalojen, mädin ja maidin siirtäminen pois rajoitusalueelta on kielletty.
Elävien kasvatettujen kalojen ja näiden perkausjätteiden kuljetukseen käytetyt ajoneuvot sekä kalanviljelyssä käytetyt välineet ja kalusto on puhdistettava ja desinfioitava ennen niiden kuljettamista pois rajoitusalueelta. Desinfiointiin on käytettävä ainetta, joka tehoaa VHS-tautia aiheuttavaan virukseen.
3 §Kasvatettua kalaa koskevat rajoitukset
Rajoitusalueella kasvatetut kalat on perattava rajoitusalueella. Kasvatettuja kaloja saadaan kuljettaa pois rajoitusalueelta vain perattuina.
Rajoitusalueella sijaitsevien kalanviljelylaitosten on viipymättä ilmoitettava kalojen normaalia suuremmasta kuolleisuudesta maakuntaeläinlääkärille.
Rajoitusalueella sijaitsevista kalanviljelylaitoksista, joissa ei ole todettu VHS-tautia, peräisin oleva perkausjäte ja muu kaloista peräisin oleva jäte on hävitettävä rajoitusalueella hautaamalla maahan kaatopaikalle tai kompostoimalla. Näiltä laitoksilta saadaan myös toimittaa perkausjätteitä rajoitusalueen ulkopuolelle turkiseläinten rehuksi, jos jätteet on ennen kuljetusta käsitelty hapolla maakuntaeläinlääkärin antamien ohjeiden mukaisesti.
Kalaa jalostavissa laitoksissa syntyvä jäte, joka on peräisin rajoitusalueella kasvatetuista kaloista, on hävitettävä hautaamalla maahan kaatopaikalle tai kompostoimalla. Kalajäte saadaan toimittaa myös turkiseläinten rehuksi pakastettuna tai hapolla käsiteltynä.
4 §Luonnonkalaa koskevat rajoitukset
Kalaa jalostavissa laitoksissa syntyvä jäte, joka on peräisin rajoitusalueelta kalastetuista luonnonkaloista, on hävitettävä hautaamalla maahan kaatopaikalle tai kompostoimalla. Kalajäte saadaan toimittaa myös turkiseläinten rehuksi pakastettuna tai hapolla käsiteltynä.
Rajoitusalueelta kalastetuista kaloista peräisin oleva vähäinen määrä jätettä voidaan myös haudata maahan lähellä pyyntipaikkaa tai toimittaa kunnan ylläpitämiin kalanperkausjätteiden keräilypisteisiin.
5 §Muut rajoitukset
Rajoitusalueella oleviin laitoksiin, joissa VHS-tauti on todettu, sovelletaan lisäksi maakuntaeläinlääkärin eläintautilain (55/ 1980) 8 §:n nojalla antamia määräyksiä.
6 §Voimaantulo
Tämä asetus tulee voimaan 18 päivänä heinäkuuta 2001.
Tällä asetuksella kumotaan seuraavat säädökset:
15 päivänä kesäkuuta 2000 VHS-taudin vuoksi Kumlingen kuntaan perustettavasta rajoitusalueesta annettu maa- ja metsätalousministeriön asetus (545/2000); sekä
29 päivänä syyskuuta 1989 elävän kalan ja mädin sekä perkausjätteiden, kalanviljelyvälineiden ja -kaluston kuljetuksen rajoittamisesta Ahvenanmaan maakunnasta muualle Suomeen annettu maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintöosaston päätös (870/50-89).
Helsingissä 11 päivänä heinäkuuta 2001
Maa- ja metsätalousministeri Kalevi HemiläEläinlääkintöylitarkastaja Riitta Rahkonen