Maa- ja metsätalousministeriön asetus eläimistä saatavien elintarvikkeiden tutkimuksia tekevistä laboratorioista annetun maa- ja metsätalousministeriön päätöksen muuttamisesta
- Säädöksen tyyppi
- Päätös
- Antopäivä
- Alkuperäinen julkaisu
- Vihko 22/2001 (Julkaistu 28.2.2001)
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti
muutetaan eläimistä saatavien elintarvikkeiden tutkimuksia tekevistä laboratorioista 13 päivänä toukokuuta 1998 annetun maa- ja metsätalousministeriön päätöksen ( 340/1998 ) 2 §, 4 §, 4 a §, 5 §, 6 §, 7 §, 8 §:n 3 momentti, 10 a §:n 1 momentti ja 11 § sekä päätöksen liite, näistä 4, 4 a, 5, 6, 10 a § ja liite sellaisina kuin ne ovat maa- ja metsätalousministeriön päätöksessä 858/1999, seuraavasti:
2 §Kansalliset vertailulaboratoriot
Laboratoriotutkimusten kansallisena vertailulaboratoriona toimii Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitos. Merellisiä biotoksiineja koskevissa tutkimuksissa kansallisena vertailulaboratoriona toimii kuitenkin tullilaboratorio ja eläimistä saatavien elintarvikkeiden radioaktiivisten aineiden tutkimuksissa säteilyturvakeskus.
4 §Elintarvikeviraston hyväksymät laboratoriot
Elintarvikeviraston on hyväksyttävä laboratorio sellaiseksi laboratorioksi, jossa voidaan tehdä hygienialaissa tai sen nojalla säädettyjä tutkimuksia, jos laboratorio täyttää eurooppalaisen standardin EN 45001 tai ISO/IEC Guide 25-oppaan vaatimukset. Tällaisia hygienialaissa tai sen nojalla säädettyjä tutkimuksia ovat viranomaisten ottamista näytteistä tehdyt tutkimukset sekä sellaiset omavalvontajärjestelmään sisältyvät tutkimukset, joiden tekemisestä ja saatujen tutkimustuloksien arvioinnista on säädetty maa- ja metsätalousministeriön päätöksillä tai säädetään maa- ja metsätalousministeriön asetuksilla.
Sellaisten laboratorioiden, jotka tekevät kansalliseen vierasainevalvontaohjelmaan sisältyviä tutkimuksia, on lisäksi haettava akkreditointi keskeisille menetelmille, joita käytetään valvontaohjelmaan sisältyvien näytteiden tutkimisessa.
Sen estämättä, mitä 1 momentissa säädetään, Elintarvikevirasto asettaa Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitosta kuultuaan tämän päätöksen liitteessä mainittujen tutkimusten osalta ne vaatimukset, jotka ovat edellytyksenä laboratorion hyväksymiselle.
Laboratorioiden hyväksymisen edellytyksenä on lisäksi, että laboratorio osallistuu Elintarvikeviraston edellyttämiin vertailututkimuksiin sekä pätevyyden arviointeihin. Elintarvikevirasto voi myös asettaa kansalliseen salmonellavalvontaohjelmaan kuuluvia tutkimuksia tekevien laboratorioiden hyväksymisen edellytykseksi tiedonsaantia koskevia vaatimuksia.
Elintarvikeviraston on hyväksymisen yhteydessä määriteltävä laboratorion pätevyysalue.
4 a §Laboratorion ehdollinen hyväksyminen
Elintarvikevirasto voi hyväksyä laboratorion myös ehdollisesti, jos 6 §:n mukaisen arvioinnin perusteella todetaan, että laboratorio ei vielä täytä kaikkia hyväksymisen edellytyksiä. Ehdollinen hyväksyminen myönnetään määräajaksi, jonka kuluessa arvioinnissa havaitut puutteet on korjattava. Ehdollinen hyväksyminen voidaan myöntää vain, jos arvioinnissa havaittu puute ei vaaranna laboratorion toiminnan luotettavuutta. Elintarvikevirasto hyväksyy laboratorion sen osoitettua määräaikaan mennessä korjanneensa arvioinnissa havaitut puutteet.
5 §Laitoksen valvojan hyväksymät laboratoriot
Jos laboratoriossa tehdään muita valvontaviranomaisen edellyttämiä, omavalvontajärjestelmään sisältyviä tutkimuksia kuin mitä 4 §:ssä on tarkoitettu, on laitosta valvovan kunnan valvontaviranomaisen tai valtion tarkastuseläinlääkärin hygienialain 56 §:n 2 momentin mukaisesti hyväksyttävä laboratorio. Hyväksymisen edellytyksenä on, että laboratoriolla on kirjallinen laatujärjestelmä, laboratorio toimii hyvän laboratoriokäytännön mukaisesti ja laboratorio osallistuu käyttämiensä menetelmien osalta Elintarvikeviraston suosittelemiin vertailututkimuksiin.
Viranomaisen on ilmoitettava hyväksymänsä laboratorio ja sen pätevyysalue Elintarvikevirastolle.
6 §Laboratorioiden pätevyyden arviointi ja ylläpidon valvonta
Mittatekniikan keskuksen FINAS-yksikkö tai muu toimielin, joka täyttää eurooppalaisessa standardissa EN 45003 laboratorioita hyväksyvälle toimielimelle asetetut yleisvaatimukset, arvioi sen, täyttääkö Elintarvikeviraston hyväksymistä hakeva laboratorio EN 45001-standardin tai ISO/IEC Guide 25-oppaan mukaiset vaatimukset (laboratorioiden pätevyyden arviointi). Jos arvioinnissa todetaan, että laboratorio ei täytä näitä vaatimuksia, on arvioinnin suorittaneen toimielimen ilmoitettava laboratoriolle se, miltä osin kyseiset vaatimukset eivät täyty. Arvioinnin suorittanut toimielin arvioi Elintarvikeviraston lopullista hyväksymistä hakevan laboratorion osalta sen, onko laboratorio korjannut ensimmäisessä arvioinnissa havaitut puutteet.
Laboratorion hyväksymisen edellytyksenä on 4 §:ssä säädetyn lisäksi, että laboratorio sitoutuu toimituttamaan 1 momentissa mainitulla arviointielimellä laboratorion pätevyyden ylläpidon arvioinnin. Pätevyyden ylläpidon arviointi on tehtävä enintään viiden vuoden välein, ellei Elintarvikevirasto yksittäistapauksessa edellytä tiheämpää arviointia.
Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitos arvioi kuitenkin laboratorion pätevyyden tämän päätöksen liitteessä mainittujen tutkimusmenetelmien osalta
7 §Laboratorioiden rekisteröinti
Elintarvikeviraston on annettava hyväksymälleen laboratoriolle numero sekä pidettävä rekisteriä näistä laboratorioista ja niiden pätevyysalueista.
8 §Tutkimusmenetelmät
Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitos antaa tarvittaessa suosituksia käytettävistä tutkimusmenetelmistä
10 a §Maksut
Elintarvikeviraston suoritteiden maksullisuudesta säädetään valtion maksuperustelain (150/1992) nojalla.
11 §Muutoksenhaku
Muutoksenhausta tässä päätöksessä tarkoitettuihin kunnan valvontaviranomaisen tai valtion viranomaisen päätöksiin säädetään hygienialain 40, 41 ja 43 §:ssä.
Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä maaliskuuta 2001. Ennen tämän asetuksen voimaantuloa hyväksytyt laboratoriot voivat ilman Elintarvikeviraston eri hyväksyntää jatkaa toimintaansa hyväksymispäätöksen mukaisesti.
Helsingissä 22 päivänä helmikuuta 2001
Maa- ja metsätalousministeri Kalevi HemiläEläinlääkintötarkastaja Joanna Kurki
Liite
PÄÄTÖKSEN 4 §:N 3 MOMENTISSA TARKOITETUT TUTKIMUKSET
Tämän päätöksen 4 §:n 3 momentissa tarkoitetut tutkimukset ovat seuraavat:
1) raakamaidon mikrobilääkejäämien mittaus laitoksen vastaanottamasta maidosta;
2) maidon ja maitopohjaisten tuotteiden valmistukselle asetettavista hygieniavaatimuksista annetussa maa- ja metsätalousministeriön päätöksen (19/EEO/94) liitteen 2 luvun 3 kohdissa 17 ja 19 tarkoitettu aistinvarainen arviointi;
3) maidon peroksidaasikoe;
4) lihan trikiinitutkimus;
5) lihan pH:n mittaus lihantarkastuksessa;
6) lihan keittokoe lihantarkastuksessa;
7) bakteriologonen tutkimus lihantarkastuksessa; ja
8) antibioottien ja kemoterapeuttien osoittaminen lihantarkastuksessa.
Kohdissa 7 ja 8 tarkoitettujen tutkimusten osalta Elintarvikeviraston asettamat vaatimukset ovat voimassa enintään vuoden 2007 loppuun. Tämän jälkeen näiden tutkimusmenetelmien on täytettävä standardin EN 45001 tai ISO/IEC Guide 25-oppaan vaatimukset. Laboratorion on toimitettava Elintarvikevirastolle vuoden 2007 loppuun mennessä tämän päätöksen 6 §:n 1 momentissa tarkoitetun arviointielimen lausunto siitä, että laboratorio täyttää kyseiset vaatimukset.